Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@nexteen

Da li ti je poznato kako su se pokazali Gree inverter klime? Konkretno ovaj model Gree GWH12MA-K3DNE2L Cozy Inverter.

Mislim da smo ovde imali clana koji je imao taj model , kao i njegov brat , oni su bili nezadovoljni .. Prodao je tu klimu kolegi kome treba za dogrevanj i hladjenje a on je uzeo sebi dve Fujitsu klime i sad ce se grejati na njih kao primarno grejanje . To je ulazni inverter od Gree , ne treba ocekivati cuda , za dogrevanje i hladjnje je sigurno OK ali ako mislis da ti bude primarno grejanje , onda mnogo zavisi od tvog objekta tj njegovih gubitaka .. Da bi dobio podrobnije preporuke ili informacije moras nam dati pregrst informacija .. U svakom slucaju ne moze da se ocese o Fujitsu LM model , ako te to interesuje .

zdjilas

Ako je za te pare uzimaj i ne razmisljaj .. Doduse ne rece za sta ti treba , grejanje , hladjenje + dogrevanje , ako je samo za hladjenje i dogrevanje onda je super , ako je za grejanje onda ti veliku ulogu igra izolacija , imas li je uopste , itd .. Ta 9-ka je dovoljna za hladjenje oko 30m2 ili grejanje do 20m solidno izolovanog prostora , bar bi trebala biti .

@nexteen

Da li ti je poznato kako su se pokazali Gree inverter klime? Konkretno ovaj model Gree GWH12MA-K3DNE2L Cozy Inverter.
Ja sam taj clan i imao sam gree change premium 12(mislim da je to malo jaci model od cozy),bio sam veoma razocaran kao i brat koji ima istu takvu,on je grejao sa njom 37 kvadrata jedna soba je u pitanju a ja 2x16 odvojene vratima,iskreno niti sam se ogrejao niti ustedeo,iskreno tavan mi je bio samo ploca i to je to,sad sam to sredio i stavio sam dve fujitsu pa cemo videti kako ce biti sledece godine kad zazimi...

Sent from my ONE E1001 using Tapatalk

Hvala na informacijama. Ja definitivno ostajem na Fujitsu. Usput pokusavam ljudima iz okoline da objasnim da nisu sve klime iste.

Cuj iste , kod Fujitsu tj njihovih 12-ki imas 4 modela tj klase , i svaka je jaca , ucinkovitija , doduse i skuplja . Pa tako taj 12 LM na -7c daje 3.10kw sa COP 2.43 , dok LU daje 3.45kw sa COP 2.64 , a LT na -10c daje 4.00kw sa COP 2.52 .. I na -15c daju , LM 2.60kw sa COP 1.91 , LU 3.13kw sa COP 2.43 , a LT na -20c daje 3.63kw sa COP 1.84 .. Ljudi su jos uvek skeptici i neverne tome , nepojmivo im je da se neko moze ugrejati sa klimom , kod mene iako vide i znaju da se grejem samo sa klimom , ne veruju da sam potrosio za ovu sezonu 8000 din , a proslu 5600 din .. Doduse ja sam extrem , i ja sam ocekivao osetno vecu potrosnju , a zasto je kod mene toliko mala potrosnja , ne znam :)

Kakva je situacija sa klimama za hladjenje iskljucivo?
Zanima me budzet varijanta.
Ima li neke razlike u kvalitetu ili uzeti najjeftiniju 12cu? Gledati R22 ili R410 freon? Ima li svrhe uopste gledati koji freon koristi?

Nemas klime sa R22 a da je A klasa , sve klime u A klasi su sa r410 , a u EU je r22 vec zabranjen pa se tamo ne da ne mogu kupiti klime sa r22 , vec nema ni obicnih klima vec samo inverter , koliko ja znam . Kad se kupuje klima iskljucivo za hladjenje , gledate da je u A klasi , gledate da je sto tisa tj da buka unutrasnje ne prelazi 43db a spoljne 50-55db max , ako zelite sa jednom klimom hladiti sto vise m2 gledate i kolicinu vazduha koji izbacuje u m3/h i tada je jako bitno da se unutrasnja jedinica pozicionira tako da gura vazduh bas u pravcu prostorija koje zelite hladiti . I na kraju , gledate sto duzu garanciju , od klima iz 3 klase tu se po nekim infomacijama istice Vox koji daje 5g bezuslovne garancije ( to treba proveriti ) i to samo zbog garancije , a ako zelite kupiti klimu koja je ipak nesto kvalitetnija ali i nesto skuplja , onda gledajte Mideu ili Gree . To je ukoliko vam treba obicna klima za hladjenje sa eventualnim dogrevanjem .

- Qhe kwh/y - Sezonska potrosnja kwh

- Ph @Tbiv / kw - Koliko kw klima isporucuje na bivalentnoj temperaturi

-Ph @ TOL / kw - Koliko kw isporucuje na minimalno deklarisanoj temperaturi

- Poff / W - Koliko W vuce kada je klima ugasena

Evo ovako , ja da sam na tvom mestu , prebacio bih taj LG u sobu od 11m2 pa sta toplote dobaci do dnevne sobe , dobacilo je .. A tu novu klimu bih ugradio na mestu ove LG da duva ka tim sobama ispred nje , zato sto ce ta nova klima biti primarno grejanje i tu treba da ti je postavljena jaca klima jer ce pokrivati vecu m2 . Jes da bi imao veci trosak zbog premestanja tog LG-a ali bih ja to uradio , da ne bude posle skuplja dara nego mera , pa premestaj posle dve klime jer ne mozes pokriti sve kako si ti mislio . Ako vec hoces da uzmes Mideu , nek to bude Mission 18-ka , ima bolje specifikacije , tisa je , ima bolju modulaciju , mozes ugraditi Wifi , a kosta samo 2000 din vise . Evo ti podaci za Mideu Blanc i Mideu Mission pa uporedi sta i kako . I da , Blanc je deklarisana do -15c a Mission do -20c ..

Midea Mission MSMBCU-18HRFN1-QRD0GW(B) - 82.000 din

Pdesignh kW 4.37
SCOP 4,20
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1456 kwh
Modulacija ( 0.9 - 6.3 ) kw
na -7c daje 3.86kw sa COP 2,95
na -20c daje 2.95kw sa COP 2.16
na +7 daje 5.76 kw sa COP 3.65

-----------------------------

Midea Blanc MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW(B) - 80.000 din

Pdesignh kW 4.09
SCOP 4,10
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1396 kwh
Modulacija ( 1.38 - 6.74 ) kw
na -7c daje 3.62kw sa COP 2,81
na -15c daje 3.66kw sa COP 2.43
na +7 daje 5.64 kw sa COP 3.45

-----------------------------

Izvinjavam se za mali offtopic, ali da ne bih otvarao jos jednu non-IT temu, a ipak je vezano za spoljnu jedinicu..
Da li neko zna koju tezinu mogu terase da izdrze, a koju moraju po zakonu da izdrze? (bez cimanja, drmanja ili vibracija, znaci samo sa stajanje extra teske spoljne jedinice)
Bitno mi je i po m2 i po terasi, ako ima velike razlike. Terasa je 2-3m2.

Terasa kao betonski nastavak ploce moze da izdrzi bez problema ali ne znam kako je ozidana terasa posto pretpostavljam da na taj deo zelis da je okacis. To bas nije pouzdani deo. Ja sam tako razumeo, ako gresim ispravi me.
BTW, koliko je to extra teska spoljna?

Ne, bas treba na terasi, tj. njenoj ploci, da stoji. Ne na spoljnom zidu.
>150kg :) (special order)

Neki LG monstrum?
Ma ploca ce to izdrzati bez frke, nemoj ni da razmisljas o tome. Dovedi 5 ljudi na terasu pa vidi dali ce da izdrzi. Ako oni ne popadaju mozes da montiras klimu :d
Salu na stranu, 150kg nije nikakav problem ako je terasa bukvalno nastavak ploce tj. ako nije naknadno dogradjivana. To sam vidjao, padalo samo od sebe, "strucnjaci" budzili.

Kako znas da je LG?:)

Nije isto izdrzati 5 coveka koji dodju da probaju na 5 minuta, drugo je da dvojica stoje 24/7, pa me zato zanima.
Da, nastavak je ploce, samo nekih 15-20 terase je visece preko linije fasade.

Od tebe ne ocekujem nista drugo sem LG-ja, iznenadio bi me da je nesto drugo ;)
Znam na sta mislis, treba to 24/7 da nosi, plus vibracije itd... 150KG nosi bez frke ako je barem 10cm debljine. A kapiram da je deblja a i da ce biti pozicionirana blize zidu. Mislim da nemas nikakav razlog za brigu.

Stara klima ide u drugi objekat i grejace samo 18 m2 izolovanig prostora. Jedina mana te prostorije je sto se direktno sa spoljne ( dvorisne ) strane ulazi. Sto se tice objekta - kuce ( postavijo sam skicu ), ostala bi i dalje samo jedna klima na istom mestu gde je bila stara LG 12. Sad sam odabrao dve klime koje mi finasijski odgovaraju a to su:

- Midea klima uređaj MSMACU-18HRFN1/MOB02-18HFN1 cena 80000,00 dinara ili
- Daikin FTXB50C/RXB50C cena 87.500,00 dinara.

Voleo bih Fujitsu klima uređaj AWYZ14LB NOCRIA da kupim ali 1000 evra, mnogo mi je za sada. Koju od pomenutih prehodnih klima mi preporucujete, hvala svima na pomoci...

Cek malo , ti hoces samo sa jednom od te dve klime da grejes 60m2 ?

Ja sam mislio da hoces da grejes to s dve klime LG + nova klima .. Malo je jedna klima za 60m2 , mozda ne bi bilo za Nocriu , ali za ove gore navedene jeste . U najboljem slucaju , jer nije sve uvek kao na papiru , ta 18-ka na -20c daje max 3kw , na -7c daje 3.86 , a taj Daikin na -7c daje 3.22kw a na -15c daje 2.58kw , to je malo za 60m2 . Moglo bi da funkcionise kod mene u stanu ali u kuci , pa nisam siguran . Auu brate , pa koliko ja vidim ti nemas izolaciju , ako je tako , zaboravi na grejanje s klimama , nece da ti bude jeftino a i da bi to ugrejao trebace ti vise klima , manjih ali vise . Znaci Nocria 14 bi mogla da greje oko 60m2 solidno izolovanog prostora , a Nocria je zver za ove klime , na -15c daje 5.8kw pa uporedi .

Da ponovimo, sa solidnom izolacijom, da kazemo 5cm stiropora zidovi/tavan neophodno je 100W toplotne energije po m2. Ako ti imas 60m2, da bi sigurno pregurao zimu treba ti na primer Nocria 14 i jedna 07 LEC da to bude to. Mozda moze da se prodje i sa jednom 12LU i 07 LEC ali to je vec rizik. 60m2 nije mali prostor. Ako nemas izolaciju kao sto ti je next napisao, zaboravi na klime dok to ne sredis.

Kako vrednujete unutrasnju izolaciju u odnosu na spoljasnju (stan)? Problemi sa vlagom, neophodna debljina samog izolacionog materijala, itd?

I da li ove cesto pominjane izolacije sa 5cm stiropora, kojima bi se iznutra izolovali spoljni zidovi, svrstavate u pristojnu izolaciju ili se podrazumeva da se izoluju i zidovi do komsija, iako zive tu?

Od tebe ne ocekujem nista drugo sem LG-ja, iznenadio bi me da je nesto drugo ;)
Znam na sta mislis, treba to 24/7 da nosi, plus vibracije itd... 150KG nosi bez frke ako je barem 10cm debljine. A kapiram da je deblja a i da ce biti pozicionirana blize zidu. Mislim da nemas nikakav razlog za brigu.
I ja mislim, ali za svaki slucaj da se proveri - ipak je to terasa ka prometnom prolazu, a ne ka nekom ambisu.

Pa 5cm je neki minimum , prostojna bi bila 8-10cm , a dobra 15cm pa na vise .. Izolacija sa unutrasnje strane ima ista propusna svojstva kao i spoljna , jedina je razlika ta sto kad imas spoljnu zidovi akomuliraju toplotu pa ukoliko gasis klimu oni neko vreme i dalje odrzavaju unutrasnju temp dok kod unutrasnje kad ugasis grejanje ohladiti se dok trepnes . Ko ne misli da gasi grejanje i drzi ga nonstop onda mu je svejedno , iako je uvek bolje imati spoljnu izolaciju . Ako se vec radi unutrasnja pozeljna bi bila mineralna vuna a stiropor samo ako nemate finansijskih sredstava jer dodje nesto jeftinije . Luftiranje mora biti redovno par puta na par min tek koliko da izmenite vazduh , sve otvorite i na brzaka izmenite vazduh a ne na kant pa laganica . Ne mora se izolovati komsijski zid ako ste sigurni da se sa njihove strane greje , e sad , ako greju ispod vase zadate temp onda cete imati nesto gubitaka a ako greju jace onda cete imati koristi . Plafon propusta najvise toplote , izolacija od minimum 10cm a pozeljna bar 15cm mineralne vune na tavanu ili koliko god mozete sa unutrasnje strane , moze i stiropor . Vuna je jeftinija a ima isti koeficijent , lakse se postavlja , no ako vam je tavan zauzet onda uradite sa unutrasnje .

Drugari izvinjavam se ako me niste razumeli zato cu ponoviti jos jednom kako je kuca izolovana. Sa ulicne strane uradjena je prvo 5 sm stiropora da bi se posle cetiri godine ( prosle godine ) dodao grafitni stiropor od 4 sm. Sa ulicne strane imam dva velika prozora sa troslojnim izopan staklom. Jedan zid nije uopste izolovan, ali su zato sa unutrasnje strane kuce zidovi izolovani 3 sm paropropusnim stiroporom. Zid do verande je sa spoljne strane izlepljen stiroporom od 25gr/m2 debljine 10 sm. Kuca ima kara tavan, ali je zbog visine plafona ( 3,2 m ) sa gipsanim plocama spusteno na 3m. Sa lg s12aw korektno se grejem do -2, posle se ukljucuju TA peci koje samo isijavaju temperaturu ( ni na - 20 C kad je bilo napolju nisam imao potrebe da ukljucim peci na izduvavanje ).

Racunam ako uzmem vecu klimu sa vecim COP da cu verovatno grejnu sezonu proci bez ukljucivanja TA peci.

@nexteen
hvala na odgovoru. Problem sa tim debelim stiroporom, a koliko sam razumeo, pogotovo vunom koja mora biti jos deblja, je sto ako imas sobu od nesto preko 3*3, i moras izolovati dva zida, bukvalno ti pojede 10% povrsine sobe, tako da mi si cini da je prihvatljivo najvise do 10cm, sta god se stavljalo.

Spolja je naravno bolje, nisam ni imao nikakvu sumnju u to, ali na visim spratovima je to prosto ili tesko, ili potpuno neizvodljivo. Da ne pricam o estetskom elementu... to prosto nije mogucnost...

Sta ti bese imas od izolacije (znam da si pisao, i poznat mi je tvoj slucaj, ali se ne secam da li je iznutra ili spolja, a i debljinu sam zaboravio. Secam se samo da je stan izolovan+ususkan i da su racuni vrlo niski)

Rio

Mineralna vuna i stiropor imaju isti koeficijent tj gubitke , ne treba vuna biti deblja .. Mislio sam da je inzad tebe tavan koji se ne koristi , onda bi mogao poloziti vunu na tavan i caos , najbrze , najlakse i najjeftinije , a cena vune je 120din po m2 , dok je stiropor duplo skuplji za istu debljinu , mozes staviti umesto 5cm stiropora 10cm vune za iste pare , znaci duplo bolja izolacija za ise pare . Ako moras raditi izolaciju sa unutrasnje strane onda je vec druga prica jer bi morao raditi rigips a to je onda skuplja varijanta od stiropora , doduse bolja , ali bolje je i 5cm stiropora na plafonu nego nista .

Opis stana :
Fujitsu ASYG 12 LU ... http://i.imgur.com/jqr3UJM.jpg
Stan 48m2 , grejanje na 23c - 24/7 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm
Sezona 2015-16g , potrosnja 618kwh
Sezona 2016-17g , potrosnja 880kwh
Grejano na 23c - 24/7 ..

veliki tesla

Jel plafon izolovan ?
I nisi mi odgovorio , ti mislis samo sa jednom klimom da grejes 60m2 , ili bi i taj LG ostao u kuci da potpomogne ?

Malo je jedna klima za 60m2 , mozda ne bi bilo za Nocriu , ali za ove gore navedene jeste . U najboljem slucaju , jer nije sve uvek kao na papiru , ta 18-ka na -20c daje max 3kw , na -7c daje 3.86 , a taj Daikin na -7c daje 3.22kw a na -15c daje 2.58kw , to je malo za 60m2 . Moglo bi da funkcionise kod mene u stanu ali u kuci , pa nisam siguran . Znaci Nocria 14 bi mogla da greje oko 60m2 solidno izolovanog prostora , a Nocria je zver za ove klime , na -15c daje 5.8kw pa uporedi .

Slazem se nexteen da nije sve uvek kao na papiru. Zato mi je i te kako potrebna iskrena pomoc od ljudi koji neuporedivo bolje poznaju ovu temu. Voleo bih da vise neukljucujem ta peci, jer hocu da kupim takvu klimu koja ce moci da zagreje 60 m2. Sto se tice Fujitsu klime AWYZ14LBC NOCRIA vidim da ima dobar COP ( 4,44 ), ako je za verovati. Da li drugari po Vama moze da se nadje 18-ca istih ili boljih karakteristika ( vazna mi je specifikacija grejanja ), a da ne prelazi cenu vecu od 1000 - 1100 evra?

Poslednja izmena:
Plafon nije izolovansamo je sa gipsanim plocama spusten za 15 - 20 sm. Videcu da do zime kupim mineralnu vunu desetku i postavim je u tavanu. Lako se moze postaviti jer ima prostora a nekoristi se uopste. Samo sa jednom kvalitetnijom klimom zelim da se grejem i da neukljucujem ta peci. Da li bi Fujitsu DC inverter AWYZ18LB NOCRIA mogla da odradi zimi dobo grejanje po vama drugari?

Poslednja izmena:
Pa ako cemo siguricu i ako moze to jedna klima da greje , to je Nocria 14 ali kosta 125k , a za te pare koje ti zelis dati nema klime koja sa sigurnoscu moze izgurati celu zimu , pogotovo ne ovakvu . Velika je to m2 , i niko ne moze sa sigurnoscu da ti kaze kako ce se ta jedna klima ponasati , ali kako god , mnogo je to m2 za jednu i to ne bas kvalitetnu klimu . Pored toga , trebas imati na umu da one podatke koje sam ti kacio , sve je to na max izduvu , a brate to i nije bas prijatno a ni tiho tj komfor se rusi i to osetno . Zato svi predlazu vise manjih klima , em kad jedna ode u defrost tu je druga pa e ne oseti toliki gubitak toplote , em su tise , i bolji raspored toplote a obicno i jace od jedne , sem kad je Nocria u pitanju . Znaci po meni , moze Midea Mission 18 ali + taj tvoj LG , no onako kako sam ti pojasnio pozicije . Mozes ti uzeti Mideu , po specifikacijama je bolja od Daikina FTXB50c , mozda ne po kvalitetu , ali je jaca . Pa onda ako i kad se desi da ta klima ne moze vise da gura ali upalis bar jednu TA . Moraces sam da preseces , to ne moze niko sem tebe :)

Zato mi je i te kako potrebna iskrena pomoc od ljudi koji neuporedivo bolje poznaju ovu temu.
Ja se od 2011-te grejem klimama, 91m2, dve klime, pred sledecu sezonu planiram jos dve 7000 ili 9000BTU, Fujitsu naravno. Moje su stariji model LGC koja je u klasi ako ne i bolja od odlicne LEC modela. Pre toga sam imao klasicnu Midea-u 18-ticu za prelazni period do 0c da kazemo. Sa dve klime je mnogo bolje, a za moj prostor mora bar 4 da bi to bilo bas kako treba i sto se tice komfora i snage. Dodavao sam 3x konvektorske grejalice na 700W kad su minusi a ovu zimu sam i lozio posto imam centralno a bilo je i -20c.
To sto smo ti napisali tako je, jednom klimom udaljene delove teze grejes, sve sto je hladnije to se oseca, tu gde stoji klima je pretoplo, ona mora da duva kao uragan da bi ti grejala.
Na kraju krajeva, imas rezervu u TA peci, uzmi jednu tu Midea 18 ili ako mozes Nocriu 14, uradis test jednu sezonu pa znas na cemu si.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno