Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Delotvornije u smislu da ako se odradi sa podno-zidnim grejanjem izgleda lepše i štedi prostor. Efikasnost je manja u odnosu na višu klasu split invertera, i investicija je veća. Za manje prostore se ne isplati centralno na TP, treba staviti na papir za konkretan objekat, raspored prostorija, izolaciju, itd.

A kakva su iskustva sa toplotnim pumpama Vazduh-Voda? Viessmann ima par lepih promo videa ali zanima me koliko je to delotvorno u praksi u odnosu na recimo klasične invertere? Pričamo o grejanju nekih 100kvm

Vazduh-voda, koliko sam uspeo da pohvatam na netu, je odlicna investicija (cena uredjaja je pala 2x unazad 6 godina) ukoliko pravis kucu od nule i projektujes grejanje/hladjenje u podu i eventualno zidovima. Uz akumulacioni bojler dovoljne litraze moze da se ide na night only postrosnju i ogormnu ustedu nakon isplacivanja investicije.

To stoji, a ljudi stavljaju i dva brojila, da izbegnu crvenu zonu.

Imam Midea klime, i to obične 12-ice, koje su ladno grejala na ovaj -20. Napisao sam, duvale su nešto više od 40C. Ubedljivo najbolja, je stara ROWA koja greje puno bolje, ona je kod matorih, ali je na žalost postala suviše bučna posle 15g upotrebe. Vent u unutrašnjoj se čuje, a spoljna neprijatno drči. Nemam ideju dal može da se sredi, a žao mi da je bacim.
To ti i nije baš neko grejanje :p

SAjber

Ne postoji podatak koliko gasa treba da se ispusti da bi se izbegla instalacija manja od 3m , a zasto , pa zato sto je to zjban posao . Cak i da postoji takva informacija , kakva je procedura , majstori bi morali da rekurperatorom izvuku sav gas , izmere na vagu koliko ga tacno ima , recimo moja ima 1050gr , i onda da ponovo izvakumiraju klimu, pa vrate gasa onoliko koliko treba . Veruj mi to je jalov posao koji mnogo traje i nijedan majstor to nikad ne bi radio a da ne pricam da gomila njih nema ni vakum pumpu a ne rekurperator . Najjednostavnije im je da saviju nekoliko kolutova iza spoljne jedinice i time rese problem , i da , neki pajvani bi to navodno resili malim ispustom gasa , odokativno , a to nije dobro jer inverter trazi tacnu kolicinu freona inace nece raditi kako treba . Jedini problem je ako to malo traljavo odrade pa ne ostave dovoljno lufta iza klime za uzimanje vazduha . Koliko to utice na rad , iskren da budem , sto se tice efikasnosti , verovatno je to nesto malo , gledano u % , ali u cevima budu jako veliki pritisci pa pretpostavljam da se na ovaj nacin to malo stabilizuje , te mozda klima moze da pravi neke zvuke koje inace ne bi .

I Diakin zahteva min instalaciju od 3m .. http://upslike.net/image/86mYN
.

Zar nije gora opcija da savijaš metre cevi napolju i da ti se hladi gas?

ima li ko iskustva sa toplotnim pumpama i valja li to sta ili je samo magla?
Valja, pogotovo za velike kvadrature. Ogromne su investicije, pa treba da budeš veliki potrošač da bi ti se isplatilo u razumnom roku.

A kakva su iskustva sa toplotnim pumpama Vazduh-Voda? Viessmann ima par lepih promo videa ali zanima me koliko je to delotvorno u praksi u odnosu na recimo klasične invertere? Pričamo o grejanju nekih 100kvm

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

To i mene zanima? Obzirom da za podno grejanje idu na 35°C, očekivao sam mnogo bolji COP u odnosu na klaskičnu klimu, ali to iz nekog razloga nije slučaj.

cronnin

Pa ako ti instalaciju odrade pravi majstori te cevi ce biti u izolaciji , a preko nje jos neka zastita ako je izlozena suncu . Neko nema opciju ili ne zeli unutrasnju instalaciju , s druge strane to nije pod obavezno ali je proprucljivo od strae proizvodjaca , e sad , neko moze da rizikuje i sve bude OK , a moze da mu se desi da placa ponovni izlazak majstora itd . Nase je da napisemo ono sto kaze proizvodjac , zar ne ?

Lik koji je meni ugradio klimu ima TP vaduh - voda ali na radijatore , doduse radijatori su predimenzionisani , prosla sezona ga je ja mislim kostala odo 600e za kucu od 300m2 , tri porodice zive u njoj , evo podataka koje je on okacio :

FUJITSU WATERSTAGE 14 KW
radijatorsko grejanje
270 m2, zid cigla 40cm i demit 5cm, severna strana 10cm.
stolarija 2/3 drvena stara, 1/3 pvc
https://www.youtube.com/watch?v=P0p1dnFGhwU
https://www.youtube.com/watch?v=ripKGv-p-tw
https://www.youtube.com/watch?v=hsGZNuJn1Rw
https://www.youtube.com/watch?v=hGIpZ4A5BSM

Kod pitanja za LLCC model koje si na drugom mestu postavio , nelogicno je da LLCC bude jaca od LM modela , zato su svi skepticni oko tih podataka koje nalazimo , ali kao sto i sam znas , nema nezadovoljnih sa LLCC modelima i jedna mana koju su joj pojedinci do sada nasli je da ume da se zagluupavi pa se zalece , ali restartom se sve to vrati u normalu . Da je to OK , pa nije , ali da se neko zalio na grejanje , pa nije , sto je u principu najbitnije .

.

Pa ako ti instalaciju odrade pravi majstori te cevi ce biti u izolaciji , a preko nje jos neka zastita ako je izlozena suncu . Neko nema opciju ili ne zeli unutrasnju instalaciju , s druge strane to nije pod obavezno ali je proprucljivo od strae proizvodjaca , e sad , neko moze da rizikuje i sve bude OK , a moze da mu se desi da placa ponovni izlazak majstora itd . Nase je da napisemo ono sto kaze proizvodjac , zar ne ?

Komentarišem drugu stvar. Mogu lepo da kažu u manualu, da za svaki metar manje ili više ide toliko grama gasa i kraj priče. Ako umesto default 5m želiš samo 1m, izvuci 4 x 25 g i gotova priča.
Koliko sam pročitao negde, zbog pogrešnog pritiska, sa prekratkom instalacijom određeni deo gasa putuje u tečnom stanju kroz deo instalacije gde ne treba da bude, pa se čuje neko žuborenje.

Ta fora sa savijanjem cevi i sa izolovanjem u nadi da se na -15 neće hladiti i da nećeš imati velike gubitke je, budimo relani, krpljenje. Prosto je neverovatno da proizvođač nije predvideo normalnu varijantu da se klima montira leđa uz leđa.

Lik koji je meni ugradio klimu ima TP vaduh - voda ali na radijatore , doduse radijatori su predimenzionisani , prosla sezona ga je ja mislim kostala odo 600e za kucu od 300m2 , tri porodice zive u njoj , evo podataka koje je on okacio :
Znam za ovaj slučaj, gledao sam ga na YT. Zanima me zašto je COP kod ovih sistema tako neubedljiv za toliko para. Npr:
http://www.fujitsu-general.com/global/products/atw/split-comfort/wsya050dg6-woya060lfca.html

Na -7°C/35°C mu je COP=2,79. Toliko prema EV, na toj temperaturi ima 09LMCA, koja ima COP=2,70.
Na +7°C/35°C mu je COP=4,52. Pomenuta LMCA na toj temperaturi ima COP=4,38.

Dakle vrlo slična stvar. E sad, problem je što ta 09LMCA pokriva samo 2,5 kW i košta (ne mogu da nađem cenu u Srbiji, ali da otpilike kažem) 60.000 RSD, dok ovaj Waterstage od 5kW košta 360.000.Ok, duplo je jači, znači vredi mi koliko i dve 09LMCA?
http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-toplotna-pumpa-wsya050dd6-woya060ldc-5kw

Kod pitanja za LLCC model koje si na drugom mestu postavio , nelogicno je da LLCC bude jaca od LM modela , zato su svi skepticni oko tih podataka koje nalazimo , ali kao sto i sam znas , nema nezadovoljnih sa LLCC modelima i jedna mana koju su joj pojedinci do sada nasli je da ume da se zagluupavi pa se zalece , ali restartom se sve to vrati u normalu . Da je to OK , pa nije , ali da se neko zalio na grejanje , pa nije , sto je u principu najbitnije .

Po EV merenjima su i 09 i 12 LLC jače ali na TOL. Na Tbiv jeste jači LM. Simptomatično je da LLC ima veću snagu na -15 nego na -7. Takvih mutljavina ima dosta. Pisao sam im davno na tu temu i proceduru merenja, ali ništa ne odgovaraju. Mogu da prihvatim da im se na jednom mestu desi greška, ali da pogreše i za 09LLCC i za 12LLCC na istom parametru je čudno. Jedino objašnjenje je da su nju testirali drugačije u tom testu.

Poslednja izmena:
Ili su podesili elektroniku do forsira kompresor ispod -10°C.

cronnin

Nije to tako jednostavno , sve da su im ispisali da se moze smanjiti kolicina gasa , znas li ti koja je to procedura i koliko traje . Morali bi izvaditi sav gas rekurperatorom , izmeriti digitalnom vagom koliko su izvadili , izvakumirati i onda vratiti tacnu kolicinu gasa umanjenu za taj deo . Sve to mnogo traje + vecina nema rekurperator + a ni digitalnu vagu + ma bre nemaju ni vakum pumpe .. Nista od te matematike :)

Nije greska samo kod LLCC modela , nailazio sam ja na greske i za druge proizvodjace i modele , ima tu nelogicnosti i zato se ogradjujem oko tih podataka ali moras priznati da nema nezadovoljnih ma sta podaci govorili ..

jozza

Moze biti svasta , ko ce ga znati ..

cronnin

Nije to tako jednostavno , sve da su im ispisali da se moze smanjiti kolicina gasa , znas li ti koja je to procedura i koliko traje . Morali bi izvaditi sav gas rekurperatorom , izmeriti digitalnom vagom koliko su izvadili , izvakumirati i onda vratiti tacnu kolicinu gasa umanjenu za taj deo . Sve to mnogo traje + vecina nema rekurperator + a ni digitalnu vagu + ma bre nemaju ni vakum pumpe .. Nista od te matematike :)

Nije greska samo kod LLCC modela , nailazio sam ja na greske i za druge proizvodjace i modele , ima tu nelogicnosti i zato se ogradjujem oko tih podataka ali moras priznati da nema nezadovoljnih ma sta podaci govorili ..
.

Što bi morao sav gas vaditi? Zar ne postoji opcija da se samo otvori ventil i ispusti gas u atmosferu? Ako prodavačica u maksiju može odokativno da mi odseče četvrt kila kačkavalja, valjda i oni mogu odokativno da ispuste određenu količinu gasa? Izmere to, skapiraju da su od potrebenih 100 gr ispustili 80 gr, zatim ispuste još 16 gr i nastave montažu? Pitam, ne znam.

***, ako nemaju pumpu, a bave se toplotnim pumpama, onda i ja mogu da budem taksista, bez automobila. Idem da vučem rikšu... (no fat people please) :)

Poslednja izmena:
U svakom slucaju da skratim tu pricu oko vadjenja viska gasa posto sam ja pitao za svoju klimu... Uz pomoc nexteen-a skapirao sam da moj Panasonic nije namenjen za grejanje ispod 0 stepeni i je zato tako ocajan.
Do sledece zime kupicu krstenu klimu, mozda i na leto.

sent from P9 lite

A, ma to mene zanima ovako uopšteno. Vidim da već duže vreme savijaju cevi, pa se čudim da niko nije ustanovio normalniju proceduru za rešavanje tog problema.

cronnin

Inverter klima mora imati tacnu kolicinu gasa , znaci nista odokativno kao kod obicnih klima , zato mora da se sve izvadi napolje i tacna kolicina vrati nazad . Znajuci koji je to posao , proizvodjac nije dao te podatke . Nedavno smo ja i @tvrdoglavi pricali o toj temi , kaze on , prosle godine je instalirao jednog Daikina , i klima nije radila kako treba , lik ih nazove i kaze da mu klima izbacuje gresku u vezi manjka freona , oni odu tamo , izvuku sve i fabricki je falilo freona u spoljnoj . Sto kaze on , niko ne meri tj ne proverava da li fabricki dodje uvek tacna kolicina , to se pretpostavlja . Ovo je dodatno na ono , pustis odokatvino , ili odredjeni deo gr a ustavri ne znas koliko tacno ima u njoj . I ne bi verovao koliko je takvih nadri majstora koji nemaju ni vakum pumpu , a kamoli ostatak opreme , ma bre guraju obe cevi u jednu izolaciju umesto da je svaka posebno izolovana, stavljaju obicne gume na spoljnu u mesto da stave kakve treba , gledaju da ti urade sto kracu instalaciju , sve samo da se ustedi :)

Nisam mislio da ispuste odokativno kao neznalice, već sam aludirao na to da ako prodavačica može da razvije tu sposobnost da odokativno odseče komad mesa određene težine, valjda i oni mogu da razviju sposobnost da odokativno ispuste određenu količinu gasa, što bi im pomoglo da ne moraju 20 puta da ispuštaju i mere, već da ispuste željenu količinu gasa iz samo 2-3 puta. U svakom slučaju moraju da izmere koliko su ispustili u svakom pokušaju i da sabiraju, i da idu sve opreznije kako se približavaju željenoj vrednosti. Ja, iskreno, ne vidim zašto bi tako nešto trajalo duže od 2 minuta.

Ne znam kako je trenutno rešeno to sa ventilima i kompresorom dok je spoljna jedinica van pogona, ali uz bilo kakav normalan mozak kod proizvođača, to ne bi trebalo da bude neki problem.

Poslednja izmena:
R410A je mešavina R32 i R125 gasova (freona) u tačnih proporciji. Ako bi ispustio napamet, kako bi znao koje komponente i koliko fali??? Zato se izvuče sve napolje, pa se NOVI gas (mešavina) ubaci unutra, na meru.

Oni su izmešani u odnosu 1:1. Ja se sećam da smo učili da je smeša dva ili više gasova uvek homogena. Možda ima neka druga fora vezana za to, koju previđam?

Ma nema nacina da znas koliko si gasa ispustio sem da ga skroz izvuces i ponovo vratis , rekurperator kosta oko 100k dinara , a serviserima se on nikad nece isplatiti , tacnije hoce ako rade neke velike poslove ali ne sa klimama .. O vremenu koje ne mogu ni da ti naplate neci ni da pricam , zato saviju cevi i coas ..

OK, hajde ovako. Imaš u sistemu 1000 gr gasa. Izvučeš sve i onda ga odatle vraćaš. Kako onda znaš da iz te druge boce sipaš samo 900 gr nazad u sistem, ako nema načina da znaš koliko ispuštaš?

Prvo vidis koliko je teska boca , izvadis freon u bocu koja stoji na elektronskoj vazi , vidis koliko ga tacno ima , da li ga uopste i ima po specifikaciji , ako ga ima , vratis iz boce samo onoliko koliko je potrebno , pricamo o tome da se smanji gas umesto produzetka instalacije . Znaci ako izvadis gas i boca ima sa izvadjenm gasom 4000gr , ti umanjis to za 900gr tj boca ce ti tad teziti 3100gr .. Nema tu puno pameti , sve ti vaga kaze :)

Prvo vidis koliko je teska boca , izvadis freon u bocu koja stoji na elektronskoj vazi , vidis koliko ga tacno ima , da li ga uopste i ima po specifikaciji , ako ga ima , vratis iz boce samo onoliko koliko je potrebno , pricamo o tome da se smanji gas umesto produzetka instalacije . Znaci ako izvadis gas i boca ima sa izvadjenm gasom 4000gr , ti umanjis to za 900gr tj boca ce ti tad teziti 3100gr .. Nema tu puno pameti , sve ti vaga kaze :)

Po istoj logici se i iz sistema može izvaditi određena količina. Ako je spoljna jedinica prednapunjena sa 900 gr, a tebi u sistemu treba 800 gr, znači da treba da izvadiš 100 gr. To znači da puniš praznu bocu tešku 1 kg, dok ne bude teška 1,1 kg.

Tako je , moglo bi , ako si siguran da je klima prednapunjena tacno , a eto ima slucajeva kad nije . I pored toga , proizvodjac to nije predvideo i samo oni znaju zasto , a onda i dalje stoji prica da gomila njih nema s cim to da radi . Znas i sam da se uvek ide linijom manjeg otpora , savi cevi i pali batooo :)

Lepo bi bilo kad bi to moglo , ideja je super , ali prosto nije predvidjeno :(

To je ono što mi je nejasno. Zašto tako nešto uopšte nije predviđeno? To ispada da kod njih montiranje leđa uz leđa nije dozvoljena/uobičajena praksa...

Poslednja izmena:
Pa vidi , bar kod Fujitsua ne pise da je obavezno , vec preporuceno , i ne da nece klima raditi , mozda i bude radila kako treba i to bez ikakvih problema , ali postoje sanse da imas neke vibracije , buku itd .. Pretpostavljam da iz istih razloga i drugi to preporucuju ..

Fujitsu LT provereno ne radi kako treba kad se montira "leđa-na-leđa". To su mi rekli serviseri koji su insistirali na 3m instalacije.

Molim za mišljenje:
Živim u kući , zidovi od cigle, spolja izolacija 7cm 25gramskog stiropora u demit fasadi. Inače fasada stiropor nije lepljen u 5 tačaka kao što to obično rade već tehnikom okvira I tri tačke u sredini radi dodatne Termičke stabilizacije. Patos: brodski pod 2.2cm, između brodskog poda I betona (u roštilju) stiropor 3cm 30gramski. Plafon: sa donje strane na omaletrisan plafon nalepljen stiropor debljine 2cm 30 gramski (na slici), na plafonu sa spoljne strane znači na tavanu poredjan stiropor 25gr debljine 5cm, nije lepljen (znam zašto) već jako kvalitetno ušuškan, ne postoji ventilacija izmedju stiropora I ploče...provereno. Soba je veličine 20 kvadrata, postoji prozor ali radi se o prozoru sa duplim oknima, prozor ne zaostaje previše za pvc stolarijom sa kako ga nazivaju takozvanim ‘vakum’ staklom. Eto dao sam opis prostorije koju želim da klimatizujem.

Problem kod ovako uradjenih objekata je što temperatura spolja ne može da uge unutra a kad uge ona se akumulira u zidove pa leti imam problem da rashladim kuću jer izolacija ne dozvoljava da se zidovi rashlade. Znači klima bi mi radila leti za hlađenje ali ne svih 24 časa već verovatno nekih 5-6 sati, čisto da se malo spusti temperatura u odnosu na dosadašnju. Inače meni je leti u sobama 27 stepeni a zimi u sobama koje ne grejem temperatura ne pada ispod 15 stepeni bez obzira na vetar I minuse. Tu gde boravimo grejem se na peć na drva I potrošim oko 7-8 metara bukovine, kao što je bio slučaj ove godine. Inače da napomenem da nije moguće sedeti zimi u tih 20 kvadrata sa zatvorenim vratima, toliko je toplo da temperatura lako doge do 28 pa I 30 stepeni kada postaje neizdrživo I moramo da luftiramo prostoriju, zato vrata držimo non stop otvorena. Bolje da toplota odlazi malo I u hodnik I druge sobe nego da držim zatvorena vrata I posle da luftiram na ulicu. Inače radi se o kuhinji sa trpezarijom I to je dnevna prostorija za ukućane.

Video sam da postoje klime I razumem da ima dva tipa: sa inverterom I bez. Iskreno meni treba tokom leta za hlađenje, sa proleća I jeseni da malo koji dan ne ložim šporet kad je prelazni period I ako može ujutru da grejem oko 2-3 sata na klimu. Zašto? Nemam nameru da s grejem na klimu ceo dan zato jer imam šporet koji me jako lepo greje ali mislim da bi ta dva tri sata ujutru dok moji ustaju bila lepa ušteda u drvima, dan po dan I nakupi se, bar se nadam. Inače ne mora da radi baš kad je minus 10, to ne tražim, tu je šporet :) Ali očekujem da radi lepo do minus 4-5.

Odmah da kažem da klima mora da bude tiha, po mogućnosti da ne duva previše jako na minimumu (znam da ima nekih kineskih klima koje duvaju kao sveti Petar I prave nepotrebnu promaju a efekat duvanja jadan) , meni to ne treba jer je I prostorija mala. Zato sam razmišljao dali bi neka 9-ka sa inverterom bila odgovarajuća ili možda čak I sedmica?

Video sam dva modela: Fujitsu ASYG09LLCA / AOYG09LLC I Fujitsu General Inverter ASHG07LECA. Ovaj drugi model je skuplji za oko 5000 dinara u odnosu na devetku. Ne znam dali je marketing ili je ova sedmica stvarno toliko kvalitetna?

Koju biste mi savetovali, možda neka treća po vašem mišljenju? Inače izabrao sam Fujitsu jer smatram da se klima jednom ugrađuje u deset godina a ne svake dve tri godine, zato nisam uzeo u obzir no name klime. Možda I neka Gree ili Midea? Možda neka bez invertera? Na inverter sam pomislio iz razloga manje potrošnje struje u toku rada. Kada je povoljno vreme za kupovinu klime?

Ako imate neki predlog slobodno ga iznesite.

To što si naveo je odličan izbor. Ja bih išao na inverter zbog mogućnosti da spusti hlađenje na malu vrednost. To treba da ti radi bukvalno na 200W i da ga ostaviš uključeno ceo dan.

LECA je za klasu kvalitetnija od LLCA serije koja je ulazni model, zato i jeste skuplja. Nju je nasledila serija LMCA, ali nisam video gde ima 07LMCA kod nas, dok se 09LMCA i 12LMCA odavno prodaje.

Cronnin hvala na pomoći.

To je ti @bokivr , pod tim nickom se svojevremeno druzio sa nama po forumima , sad se slabo pojavljuje . Lik je iz Vranja , greje 85m2 sa 3 klime , 2x FH25VE ( decija i spavaca ) i FH35VE u dnevnoj sobi . Greje sprat , dvospratne kuce , ispod njega je negrejana etaza a u prizemlju zivi otac .. Izolacija 10cm , sto zidovi , to tavan , i PVC stolarija , no ta negrejana etaza ispod mu pravi poprilicne racune tj ima dobre gubitke . Ovo ti je ta ista klima sa snimka , to mi je poslao da vidim led ispod nje :)

http://www.upslike.net/image/50fv5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno