Molim za mišljenje:
Živim u kući , zidovi od cigle, spolja izolacija 7cm 25gramskog stiropora u demit fasadi. Inače fasada stiropor nije lepljen u 5 tačaka kao što to obično rade već tehnikom okvira I tri tačke u sredini radi dodatne Termičke stabilizacije. Patos: brodski pod 2.2cm, između brodskog poda I betona (u roštilju) stiropor 3cm 30gramski. Plafon: sa donje strane na omaletrisan plafon nalepljen stiropor debljine 2cm 30 gramski (na slici), na plafonu sa spoljne strane znači na tavanu poredjan stiropor 25gr debljine 5cm, nije lepljen (znam zašto) već jako kvalitetno ušuškan, ne postoji ventilacija izmedju stiropora I ploče...provereno. Soba je veličine 20 kvadrata, postoji prozor ali radi se o prozoru sa duplim oknima, prozor ne zaostaje previše za pvc stolarijom sa kako ga nazivaju takozvanim ‘vakum’ staklom. Eto dao sam opis prostorije koju želim da klimatizujem.
Problem kod ovako uradjenih objekata je što temperatura spolja ne može da uge unutra a kad uge ona se akumulira u zidove pa leti imam problem da rashladim kuću jer izolacija ne dozvoljava da se zidovi rashlade. Znači klima bi mi radila leti za hlađenje ali ne svih 24 časa već verovatno nekih 5-6 sati, čisto da se malo spusti temperatura u odnosu na dosadašnju. Inače meni je leti u sobama 27 stepeni a zimi u sobama koje ne grejem temperatura ne pada ispod 15 stepeni bez obzira na vetar I minuse. Tu gde boravimo grejem se na peć na drva I potrošim oko 7-8 metara bukovine, kao što je bio slučaj ove godine. Inače da napomenem da nije moguće sedeti zimi u tih 20 kvadrata sa zatvorenim vratima, toliko je toplo da temperatura lako doge do 28 pa I 30 stepeni kada postaje neizdrživo I moramo da luftiramo prostoriju, zato vrata držimo non stop otvorena. Bolje da toplota odlazi malo I u hodnik I druge sobe nego da držim zatvorena vrata I posle da luftiram na ulicu. Inače radi se o kuhinji sa trpezarijom I to je dnevna prostorija za ukućane.
Video sam da postoje klime I razumem da ima dva tipa: sa inverterom I bez. Iskreno meni treba tokom leta za hlađenje, sa proleća I jeseni da malo koji dan ne ložim šporet kad je prelazni period I ako može ujutru da grejem oko 2-3 sata na klimu. Zašto? Nemam nameru da s grejem na klimu ceo dan zato jer imam šporet koji me jako lepo greje ali mislim da bi ta dva tri sata ujutru dok moji ustaju bila lepa ušteda u drvima, dan po dan I nakupi se, bar se nadam. Inače ne mora da radi baš kad je minus 10, to ne tražim, tu je šporet

Ali očekujem da radi lepo do minus 4-5.
Odmah da kažem da klima mora da bude tiha, po mogućnosti da ne duva previše jako na minimumu (znam da ima nekih kineskih klima koje duvaju kao sveti Petar I prave nepotrebnu promaju a efekat duvanja jadan) , meni to ne treba jer je I prostorija mala. Zato sam razmišljao dali bi neka 9-ka sa inverterom bila odgovarajuća ili možda čak I sedmica?
Video sam dva modela: Fujitsu ASYG09LLCA / AOYG09LLC I Fujitsu General Inverter ASHG07LECA. Ovaj drugi model je skuplji za oko 5000 dinara u odnosu na devetku. Ne znam dali je marketing ili je ova sedmica stvarno toliko kvalitetna?
Koju biste mi savetovali, možda neka treća po vašem mišljenju? Inače izabrao sam Fujitsu jer smatram da se klima jednom ugrađuje u deset godina a ne svake dve tri godine, zato nisam uzeo u obzir no name klime. Možda I neka Gree ili Midea? Možda neka bez invertera? Na inverter sam pomislio iz razloga manje potrošnje struje u toku rada. Kada je povoljno vreme za kupovinu klime?
Ako imate neki predlog slobodno ga iznesite.