Toplotna pumpa je princip rada uredjaja. Konkretni primeri takvih uredjaja su napr.: frizider, klima uredjaji,...ima li ko iskustva sa toplotnim pumpama i valja li to sta ili je samo magla?
Pozdrav
Toplotna pumpa je princip rada uredjaja. Konkretni primeri takvih uredjaja su napr.: frizider, klima uredjaji,...ima li ko iskustva sa toplotnim pumpama i valja li to sta ili je samo magla?
markotb
To ti niko ne moze reci jer njedan proizvodjac iz 3 klase ne daje te podatke , mozes mozda sam da to proracunas , onako okvirno , ali ti treba 2 termometra ili jedan sa 2 senzora ..
Gnjilanac evo ti pa uporedi
Panasonic CU-UE12RKE / CS-UE12RKE - deklarisana do -10c
Pdesignh kW 2.40
SCOP 3.80
Klasa A
Sezonska potrosnja 885kw
Modulacija ( 0.9 - 3.8 ) kw
na -10c daje 2.40kw sa COP 2.45
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.64
--------------------------------------
Panasonic CU-RE12RKE / CS-RE12RKEW - deklarisana do -15c
Pdesignh kW 2.80
SCOP 4.00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 980kw
Modulacija ( 0.8 - 5.1 ) kw
na -10c daje 2.80kw sa COP 2.42
na -15c daje 2.40kw sa COP 2.20
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.81
---------------------------------------
Daikin RXB35C / FTXB35C - - deklarisana do -15c
Pdesignh kW 2,80
SCOP 4,06
Klasa A+
Sezonska potrosnja 966 kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,48ke uz COP 2,22
na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12
na +7c daje 3,50kw uz COP 3,71
-------------------------------------
Uzmi Fujitsu 12LM i spasi se maltretiranja .. Ne znam za sta je mislis uzeti ali ako mislis dati oko 70k , onda nemas jace i bolje od nje ..
Naravno da valja. Drug iz srednje škole mi se bavi time, meni prošle godine nabužio postojeci sistem radijatora na iste i evo već drugu sezonu se grejem i štedim prilično na mesečnom nivou.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
markotb
Kao prvo moras da ostavis da temp u prostoriji stabilizuje , tu kolicinu vazduha uzimas ako ti je klima namestena na max izduv i ako to nije Fujitsu koji sam smanjuje izuduv po potrebi , znaci uzimas jacinu izduva tj na kojoj crti ti duva klima , pa sta pise u manualu . Kad uzmes sve te podatke , ovo sto si ti proracunao je tako, ali odokatvino , onda te KW podelis sa potrosnjom struje i dobijes COP . Nije nelogicno da klima izbacuje toliko toplote na ovakvim temp , ali ce se klima verovatno paliti i gasiti , treba tu uzeti sve u obzir .
Jel ti se gasi klima ili konstantno radi tako kakosi je testirao ?
Sad gledam , kakvu ti klimu imas kad ima 1050m2 izduv ?
+1 druga sezona vec prosla sa 600e za 6 meseci , 24/7 grejanje 300 kvadrata.
Sent from my iPad using Tapatalk
ima li ko iskustva sa toplotnim pumpama i valja li to sta ili je samo magla?
Ovde u Vojvodini je kod toplotne pumpe najveci problem zbog kvaliteta vode, koja u nekim mestima sadrzi neke elemente koji jako brzo nagrizaju kondenzator i cevi.
Sa takvom vodom kondenzator propada vec za dve godine.
A kakva su iskustva sa toplotnim pumpama Vazduh-Voda? Viessmann ima par lepih promo videa ali zanima me koliko je to delotvorno u praksi u odnosu na recimo klasične invertere? Pričamo o grejanju nekih 100kvm
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari