Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
markotb

To ti niko ne moze reci jer njedan proizvodjac iz 3 klase ne daje te podatke , mozes mozda sam da to proracunas , onako okvirno , ali ti treba 2 termometra ili jedan sa 2 senzora ..

Gnjilanac evo ti pa uporedi

Panasonic CU-UE12RKE / CS-UE12RKE - deklarisana do -10c

Pdesignh kW 2.40
SCOP 3.80
Klasa A
Sezonska potrosnja 885kw
Modulacija ( 0.9 - 3.8 ) kw
na -10c daje 2.40kw sa COP 2.45
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.64
--------------------------------------

Panasonic CU-RE12RKE / CS-RE12RKEW - deklarisana do -15c

Pdesignh kW 2.80
SCOP 4.00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 980kw
Modulacija ( 0.8 - 5.1 ) kw
na -10c daje 2.80kw sa COP 2.42
na -15c daje 2.40kw sa COP 2.20
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.81
---------------------------------------

Daikin RXB35C / FTXB35C - - deklarisana do -15c

Pdesignh kW 2,80
SCOP 4,06
Klasa A+
Sezonska potrosnja 966 kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,48ke uz COP 2,22
na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12
na +7c daje 3,50kw uz COP 3,71

-------------------------------------

Uzmi Fujitsu 12LM i spasi se maltretiranja .. Ne znam za sta je mislis uzeti ali ako mislis dati oko 70k , onda nemas jace i bolje od nje ..

Poslednja izmena:
markotb

To ti niko ne moze reci jer njedan proizvodjac iz 3 klase ne daje te podatke , mozes mozda sam da to proracunas , onako okvirno , ali ti treba 2 termometra ili jedan sa 2 senzora ..

Gnjilanac evo ti pa uporedi

Panasonic CU-UE12RKE / CS-UE12RKE - deklarisana do -10c

Pdesignh kW 2.40
SCOP 3.80
Klasa A
Sezonska potrosnja 885kw
Modulacija ( 0.9 - 3.8 ) kw
na -10c daje 2.40kw sa COP 2.45
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.64
--------------------------------------

Panasonic CU-RE12RKE / CS-RE12RKEW - deklarisana do -15c

Pdesignh kW 2.80
SCOP 4.00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 980kw
Modulacija ( 0.8 - 5.1 ) kw
na -10c daje 2.80kw sa COP 2.42
na -15c daje 2.40kw sa COP 2.20
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.81
---------------------------------------

Daikin RXB35C / FTXB35C - - deklarisana do -15c

Pdesignh kW 2,80
SCOP 4,06
Klasa A+
Sezonska potrosnja 966 kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,48ke uz COP 2,22
na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12
na +7c daje 3,50kw uz COP 3,71

-------------------------------------

Uzmi Fujitsu 12LM i spasi se maltretiranja .. Ne znam za sta je mislis uzeti ali ako mislis dati oko 70k , onda nemas jace i bolje od nje ..

Ma ja opet kažem da bih uzeo tu fujitcu, samo nema u Gigatronu na ovoliko rata. Jeino da vidim u tehnomaniji ili win win ako je imaju i uz to još da daju na kredit beskamatni. Mnogo toga nažalost mora da mi se uklopi. A ova Daikin mi je u Gigatronu na 12 rata i tako već budžet kućni može da podnese. Eventualno Panasonic ta od 72000.

Evo gledao i ovako stoje stvari. U Gigatronu, Tehnomaniji i WINWIN nemaju uopšte u ponudi fujitcu, a to su jedine radnje koje daju na 12 ili 24 rate. Tako da džaba sve, kad fujitcu nalazim u manjim radnjama a tu je do 6 rata i to već ne mogu da ispratim finansijski nažalost.

Zasad planiram da drugu sobu grejem tako što ću ostaviti širom vrata dok radi klima, a ona će biti u takvom položaju da će biti direkt naspram vrata od spavaće. Za ne daj bože meni su i dalje tu norveški radijatori. Jedan mi je u toj spavaćoj sobi pa ću ga paliti ako ima potrebe kad je veći minus da dogrejem dok ne kupim i za sobu jednu malu inverter klimu i sve super.

Citam ovu temu vec duze vreme. Razmishljam se da kupim klimu umesto kotla na ugalj. Divim se Vama koji sa jednom klimom koja daje 2kw grejete stan od 45-50m2. Ja zivim u kuci, u stanu od 65m2 i ta 2-3kw mogu da okacim macki o rep. Treba mi bar 10kw dakle 2x 24 klime sa inv. nekako mi se ne daje 200k da bih probao kako to radi.

Ako su ti zidovi i plafon izolovani, dve 12-ice ti završavaju posao.

Ako je izolovan, dve 9-ke završavaju posao. Ali ne kinezi, samo japanci.

Ma Nocria 14 pa da vidi dal da dodaje.

Nocria jeste vrh, ali dve klime ipak ravnomernije greju stan.

@nexteen

А како да израчунам са термометром?

Sve sto ti treba je:

-delta T (razlika temperatura na usisu i na izduvu unutrasnje jedinice)
-merac potrosnje struje ( ako imas)
-tezina vazduha pri standardnom pritisku i temperaturi iznosi oko 1,2 http://hr.wikipedia.org/wiki/Gustoća_zraka
-kolicina vazduha (m3/h) koliko klima duva,to nadjes u specifikaciji klime.

Jednacina bi bila :

kolicina vazduha x 1,2 x delta t i podeljeno na 3600 sekundi = kw toplote koju izbacuje klima tada.To delis sa potrosnjom struje dobijes COP u svojoj kuci :).

Ovo je odokativna metoda , za maximalnu tacnost ti trebaju jako precizni uredjaji , ali za otprilike je dovoljno ..

@nexteen

Код мене је максимални издув 1050м3/х. То помножим са 1,2 и помножим са разликом у температури издува и одвода ваздуха. (Нпр на одводу 20 С на издуву 45 С)
(1050*1,2*25)/3600=8,75.
Сад би ово било колико kw, али немогуће.
Нешто као да нисам добро израчунао!? :о

Koliko bi realno na grejanje klimom uticalo ako se ne greje stan iznad, znaci plafon hladan? Ali je gore stan zatvoren, nema promaje, nego pvc stolarija? Prijatelj pita a nije na forumu. Isto oko 45 kvadrata,zidovi dobro izolovani u stanu.

Zavisi da li je i taj stan iznad izolovan, ako nije gubice dosta, jedino resivo unutrasnjom plafonskom izolacijom. Ako jeste izolovan onda ce gubiti ali ne puno. Svaki slucaj je za sebe i bez testa tesko da moze da zna sta i kako.

markotb

Kao prvo moras da ostavis da temp u prostoriji stabilizuje , tu kolicinu vazduha uzimas ako ti je klima namestena na max izduv i ako to nije Fujitsu koji sam smanjuje izuduv po potrebi , znaci uzimas jacinu izduva tj na kojoj crti ti duva klima , pa sta pise u manualu . Kad uzmes sve te podatke , ovo sto si ti proracunao je tako, ali odokatvino , onda te KW podelis sa potrosnjom struje i dobijes COP . Nije nelogicno da klima izbacuje toliko toplote na ovakvim temp , ali ce se klima verovatno paliti i gasiti , treba tu uzeti sve u obzir .
Jel ti se gasi klima ili konstantno radi tako kakosi je testirao ?
Sad gledam , kakvu ti klimu imas kad ima 1050m2 izduv ?

Gnjilanac

Imace dobre gubitke , to je moje iskustvo sa likom koji ispod sebe ima negrejan sprat , a ispod tog sprata se ipak greje . Ne kazem , bolja je situacija jer je ipak stan ali bi ja taj plafon izolovao .

Naravno da valja. Drug iz srednje škole mi se bavi time, meni prošle godine nabužio postojeci sistem radijatora na iste i evo već drugu sezonu se grejem i štedim prilično na mesečnom nivou.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

+1 druga sezona vec prosla sa 600e za 6 meseci , 24/7 grejanje 300 kvadrata.

Sent from my iPad using Tapatalk

markotb

Kao prvo moras da ostavis da temp u prostoriji stabilizuje , tu kolicinu vazduha uzimas ako ti je klima namestena na max izduv i ako to nije Fujitsu koji sam smanjuje izuduv po potrebi , znaci uzimas jacinu izduva tj na kojoj crti ti duva klima , pa sta pise u manualu . Kad uzmes sve te podatke , ovo sto si ti proracunao je tako, ali odokatvino , onda te KW podelis sa potrosnjom struje i dobijes COP . Nije nelogicno da klima izbacuje toliko toplote na ovakvim temp , ali ce se klima verovatno paliti i gasiti , treba tu uzeti sve u obzir .
Jel ti se gasi klima ili konstantno radi tako kakosi je testirao ?
Sad gledam , kakvu ti klimu imas kad ima 1050m2 izduv ?

Ја сам се мало зезнуо око издува и броја обртаја вентилатора у минуту (RPM).
Сада сам провјерио и издув је 800m3/h
Да, клима се гаси и пали често, вани је сада +18 С, oна је подешена на 23 С, избацује температуру од чак 58 С, у соби је 23,4 С.
Гаси се и пали, али никада се не угаси потпуно, већ вентилатор се смањи на минимум и дува млак ваздух, а онда након 10-15 минута опет почне јако и врело да дува, и тако ради неких 4-5 минута. Потрошња када дува баш вруће је око 1500 w, a када дува млако 35 w, овдје је вјероватно само вентилатор укључен.
Ево спецификација које сам пронашао на званичном сајту.

https://s11.postimg.org/xuwgf8n8z/Screenshot_2017_02_16_13_29_40.png

A brate sta da ti kazem , komplikovano je kad klima te radi , te ne radi , ali mozes izvuci neki zakljucak . Tvoja 18-ka progura istu kolicinu vazduha kao i moja 12-ka :)
Ups greska , moja progura 850m3 na max , 09LU progura istu kolicinu vazduha kao i tvoja 18-ka ..

Poslednja izmena:
Jedino da meriš koliko ti potroši za 24h, pa da izvučeš prosek koliko ti energije ubaci u stan.

Хвала. ;-)

Ne mozes tako da dobijes kolicinu ubacene energije , mozes samo da znas koliko si potrosio struje ili koliko ti je klima u proseku trosila ..

+1 druga sezona vec prosla sa 600e za 6 meseci , 24/7 grejanje 300 kvadrata.

pricao sam sa prijateljem koj se bavi projektovanjem sistema klimatizacija ....

Kaze toplotne pumpe su zakon kome moze da ih stavi ....

Ono sto se kao veliki problem javilo u zadnjih pr godina tj sta su provalili, je da ja najbolje postavljati vcu u zemlju poput svrdla, znaci ne kao nekad tepih jer kad pumpa krene da izvlaci toplotu iz zemlje da bi grejala kucu automatski hladi zemlju oko creva i desavalo se da se zamrsne ceo sloj zemlje, i onda voda nece da otice pa se pravi kaljuga iznad :)

naravno ovo je sve reseno novim tipovima postavljanja ali treba imati u vidu kad su nasi monteri u pitanju.

ima li ko iskustva sa toplotnim pumpama i valja li to sta ili je samo magla?

Toplotna pumpa je najbolji mogući sistem grejanja, ali mora vrlo ozbiljno i profesionalno da se uradi. Ne mogu neki šusteri da rade, ne može da se budži, ne može uradi sam sistemom.
Mora se prepustiti ozbiljnoj firmi.

Takođe, toplotnu pumpu je najbolje, najkomfornije i najefikasnije vezivati na podno grejanje. Može i radijatori, ali se efikasnost malo smanjuje. Može i fan-coil, ali se udobnost rada smanjuje.

Ako imamo mogućnost da napravimo dva bunara većeg kapaciteta (najveći deo Vojvodine), tada je postavka najjeftinija i sistem radi najefikasnije.

Ako nemamo mogućnost da lako dođemo do bunara, onda se priča malo komplikuje i poskupljuje. Ali nije neizvodivo.

Naravno, priča važi samo za kuće. Za stanove, jedina moguća tomplotna pumpa jeste klima uređaj, o čemu ovde i pričamo.

Uglavnom, prava TP se kako valja, projektuje i izvodi za svaki objekat posebno. Jako je široka tema i nije da je možemo prežvakati u jednoj temi IT foruma.

Ovde u Vojvodini je kod toplotne pumpe najveci problem zbog kvaliteta vode, koja u nekim mestima sadrzi neke elemente koji jako brzo nagrizaju kondenzator i cevi.
Sa takvom vodom kondenzator propada vec za dve godine.

Hm! Zar nema Inox kondezatora za takva podneblja?!? Ili kakvih već treba?
U zavisnosti od količine vode, temperature pa i hemijskog sastava, odabire se kondenzator.

Klima uredjaji - diskusija, pitanja

Ovde u Vojvodini je kod toplotne pumpe najveci problem zbog kvaliteta vode, koja u nekim mestima sadrzi neke elemente koji jako brzo nagrizaju kondenzator i cevi.
Sa takvom vodom kondenzator propada vec za dve godine.

Ovo si u pravu,menjali su skoro cev tj onaj deo sto ugao pravi,za odvod u bunar ,jer se pojavila rupica,a posto je pritisak jak tu delovalo kao da ce poplava da bude[emoji23][emoji23][emoji23]
Naravno,sve u garanciji jer ima 5g na sve.

Poslednja izmena:
A kakva su iskustva sa toplotnim pumpama Vazduh-Voda? Viessmann ima par lepih promo videa ali zanima me koliko je to delotvorno u praksi u odnosu na recimo klasične invertere? Pričamo o grejanju nekih 100kvm

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Nemam iskustvo sa vazduh-voda TP, ali znam da sam poredio odnos uloženog/dobijenog, i tada (2012) su u prednosti bili split inverteri (klima uređaji). Jeftinije i efikasnije. Jedino što kupatilo ne može da se greje, bar ne direktno. Meni su odškrinuta vrata kupatila, i imam grejalicu koja se upali po potrebi. Ja zadovoljan.

A kakva su iskustva sa toplotnim pumpama Vazduh-Voda? Viessmann ima par lepih promo videa ali zanima me koliko je to delotvorno u praksi u odnosu na recimo klasične invertere? Pričamo o grejanju nekih 100kvm

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Delotvornije. Zavisi naravno i od temperature vode. Samo imaj u vidu da je priod povrata investicije veći.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno