Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dajte neku sliku da vidim kako izgleda smotana instalacija od3-5m kad je klima leđa o leđa.
5bb1c736ab1f3eb543c0e6df4c9e2dc3.jpg
f0308eed43dbca983af39a76e94437e6.jpg

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

SAjber

Ne postoji podatak koliko gasa treba da se ispusti da bi se izbegla instalacija manja od 3m , a zasto , pa zato sto je to zjban posao . Cak i da postoji takva informacija , kakva je procedura , majstori bi morali da rekurperatorom izvuku sav gas , izmere na vagu koliko ga tacno ima , recimo moja ima 1050gr , i onda da ponovo izvakumiraju klimu, pa vrate gasa onoliko koliko treba . Veruj mi to je jalov posao koji mnogo traje i nijedan majstor to nikad ne bi radio a da ne pricam da gomila njih nema ni vakum pumpu a ne rekurperator . Najjednostavnije im je da saviju nekoliko kolutova iza spoljne jedinice i time rese problem , i da , neki pajvani bi to navodno resili malim ispustom gasa , odokativno , a to nije dobro jer inverter trazi tacnu kolicinu freona inace nece raditi kako treba . Jedini problem je ako to malo traljavo odrade pa ne ostave dovoljno lufta iza klime za uzimanje vazduha . Koliko to utice na rad , iskren da budem , sto se tice efikasnosti , verovatno je to nesto malo , gledano u % , ali u cevima budu jako veliki pritisci pa pretpostavljam da se na ovaj nacin to malo stabilizuje , te mozda klima moze da pravi neke zvuke koje inace ne bi .

I Diakin zahteva min instalaciju od 3m .. http://upslike.net/image/86mYN
.

Jozza sad sam video da LT nisi nista odrzavao sem pranja filtera od 2012-te, treba i turbina da se opere kao i spoljna jedinica. Nije neka nauka, mozes i sam.

Zid na kome je spoljna je na među, tako da mi klima visi kod komšije, pa nisam puno hteo da se petljam u tuđem dvorištu. Ali odraditi na proleće, zbližio sam se sa komšinicom ;)

Eto povoda da se ocisti, spojis lepo i korisno :)

Može li tačan info kada je jeftina a kada skupa struja u Beogradu? Mislio sam da je 00-08 leti a od 23-07 zimi. Međutim sad negde čitam da je za Beograd uvek od 24-08
Može li neko da mi da proveren info.

Jeftinija struja od ponoci do 8 ujutro je bas dugo u BG ;)

Poštovani,
obišao sam dosta foruma i ovde sam, čini mi se, naišao na najbolje informacije. Elem, grejao sam do sada 45 kvadrata norveškim radijatorima, ali bogme posle ove zime me više neće videti, jer su računi u decembru i januaru išli preko 20 000, a potrošnja preko 2000 kw. Rešio sam da uzmem inverter klimu, a stan je dobro izolovan, s tim što se stan ispod mog ne greje, ali je zatvoren i takođe ušuškan. Dole nema stanara i ne znam kada će ih biti. Elem, gledao sam da pazarim sledeću inverter klimu
DAIKIN Klima uređaj FTXB35C/RXB35C Inverter
Košta oko 60 000 dinara i potrebna su mi iskustva, ako ih neko ima. U obzir eventualno za neku tu cenu dolazi još neki japanac, ali prvenstveno me za ovaj daikin model zanima ima li neko iskustva. Hvala unapred.

Uzimaj odmah dok nisu digli cene dobra marka nije preskupa, marnes je u dnevnu i otvoris sva vrata u spavacoj i kupatilu ce biti par stepeni manje. Nije to veliki stan grejao se ja na obicnu klimu u tolikom stanu prosle godine. Racun za struju smesan

Juce mi bio komsija iznad mene isti stan potpuno on greje na centralno grejanje 60 kvadrata ja na klimu , on dobio 23 000 din racun za januar a kod njega 22 stepena kod mene 25 u dnevnoj :) Planiram do godine i u spavacu da ubacim 9 ku i da se razgacim skroz

Juce mi bio komsija iznad mene isti stan potpuno on greje na centralno grejanje 60 kvadrata ja na klimu , on dobio 23 000 din racun za januar a kod njega 22 stepena kod mene 25 u dnevnoj :) Planiram do godine i u spavacu da ubacim 9 ku i da se razgacim skroz

Cekaj, sad mi nije jasno. Zasto komsiji za 60kvadrata stigla struja 23000, jel se greje na struju centralno? I drugo, da li ti imas bas Daikin klimu inverter? Reci mi za decembar i januar sad koliki su ti bili racuni za struju. Hvala

Video si i sam na forumu neceš pogrešiti bilo kog japanca da uzmeš sve zavisi koliko para imaš u svakom slučaju ce ti se isplatiti klima. Svi u zgradi imamo centralno na gas ali kod mene je odvrnut radijator samo u spavacoj i kupatilu. Tako da klimom grejem dnevnu, trpezariju, kuhinju i hodnik a to je otprilike oko 45 kvadrata. Od kako grejem to na klimu račun za struju mi je uvecan za nekih 2000 dinara nekad više nekad manje.

Poštovani,
obišao sam dosta foruma i ovde sam, čini mi se, naišao na najbolje informacije. Elem, grejao sam do sada 45 kvadrata norveškim radijatorima, ali bogme posle ove zime me više neće videti, jer su računi u decembru i januaru išli preko 20 000, a potrošnja preko 2000 kw. Rešio sam da uzmem inverter klimu, a stan je dobro izolovan, s tim što se stan ispod mog ne greje, ali je zatvoren i takođe ušuškan. Dole nema stanara i ne znam kada će ih biti. Elem, gledao sam da pazarim sledeću inverter klimu
DAIKIN Klima uređaj FTXB35C/RXB35C Inverter
Košta oko 60 000 dinara i potrebna su mi iskustva, ako ih neko ima. U obzir eventualno za neku tu cenu dolazi još neki japanac, ali prvenstveno me za ovaj daikin model zanima ima li neko iskustva. Hvala unapred.
Imam ja tu klimu u dnevnoj sobi.. Grejala je odlično sad kad su bile ove niske temperature, tu sobu, predsoblje i kuhinju.. Pošto je stan kao lavirint nije mogla da uhvati i drugu sobu, ali tamo je druga klima i ta peć.. Sve u svemu odlična je za taj novac..

Drustvo hvala na odgovorima. Posto kao i svaki prosecan Srbin ne mogu u kesu da je kupim onda mi cena skace na 66000 za ovu Daikin jer idem na rate. Ali kapiram da je i to prihvatljivo jer ce se koliko vidim brzo isplatiti. Elem, video sam ovde da majstori moraju neke standarde ugradnje da ispostuju i onda me zanima ima li neko da mi preporuci servis koji je za ugradnju dobar. Ne znam da li u ovoj veleprodaji gde cu je kupiti dolaze i njihovi da ugrade, rec je o Gigatronu.

http://www.acs-klime.rs/klima-ureda...-inverter-daikin-ftxb35c-rxb35c-12000btu.html

Ja sam kod njih uzeo klimu.. Oni su navedeni na Daikinovom sajtu kao jedni od distributera za Srbiju.. Ima i drugih, pa uporedi cene..

Hvala za link. Sad sam ih zvao. Posto morami pak na vise rata da je kupim ostaje Gigatron kao jedina opcija zbog kredita. Ali ovi ACS kazu da je ok sa garancijom da je oni ugrade i redovno odrzavaju kako bi se garancija produzila, iako nije kupljena kod njih. Tako da uskoro sledi kupovina.

Taj Daikin se pokazao dobro, mada su neki rekli da je bucna. Nexteen ima isto 45m2 kao i ti ali on lagano greje sa jacom Fujitsu 12 LU pa mislim da ce kod tebe taj Daikin raditi bez problema. Zavisi opet od izolacije i drugih faktora, racunaj da kasnije dodas jos jednu manju klimu cisto da izbalansiras temperaturu svuda i pojacas snagu za vece minuse.

Evo ti malo podataka pa uporedi Daikina i Fujitsu za isti novac , u svemu losija , Daikin ulazni model , i Fujitsu standard tj za klasu jaci model :)

Fujitsu

1. Bolja modulacija
2. Jaca klima
3 . Klasu iznad

Hteo sam da precutim i ne mesam se u ovo sto predlazu ali kad si rekao 68.000 , morao sam ..

Daikin RXB35C / FTXB35C - 68000 din

Pdesignh kW 2,80
SCOP 4,06
Klasa A+
Sezonska potrosnja 966 kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,48ke uz COP 2,22
na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12
na +7c daje 3,50kw uz COP 3,71

-------------------------------------

Fujitsu ASYG 12LM - 69.000 din

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

------------------------------------

Gde nadje tu cenu za Fujitsu ?

Može pojašnjenje na šta utiče modulacija kod klima? Vidim da je u nekom rasponu ali mi nije jasno kako utiče na rad klime.

Ok vidim da je cena oko 70k - 72k za tog fujitsua

Ma znam da je ista cena za kes i na kredit ali ja prosto ne mogu drugacije nego da te stvari preko 50000 uzimam na 12 rata. Saradjuju i sa mojom bankom i onda mi odobre kredit za jedan dan, naravno bezkamatni. Mislim da u gihatronu nemaju fujitsy klime, ali ako imaju dodao bih za nju jos par hiljada, ne bi mi se osetilo toliko na 12 ili cak 24 rata. Samo sto mislim da bi mi i Daikin zavrsila posao. Jos da proverim imaju li fujitcu u gigatronu. Hvala svima sa savetima. Posem ako jos sta zatreba.

Proverio. Nemaju fujitcu u gigatronu i nikada i nisu omali. Eventualno neki drugi japanac, mitcubishi ili sta god u tom rangu sa cenom. Ne znam, pa vas pitam.

Poslednja izmena:
Да ли неко може да ми каже да ли могуће да се одреди колико топлоте дају fix speed климе на нижим температурама?
На мојој пише да даје 5,5kw топлоте, то се вјероватно мисли на +7 С.
Никако нисам могао да пронађем на нижим температурама колико даје топлоте, као нпр. на 0 С или -7 С.
Да ли неко може оквирно да ми каже како се то креће код обичних клима?
Хвала :)

Модел климе: TC51H3-18410A

Mozda ova Panasonic 12ca koju imaju u ponudi...meni ova Panasonic obicna koju imam odlicno radi vec vise od 6-7 godina..greje odlicno do -5

Evo za nexteena spec. http://www.aircon.panasonic.eu/GB_en/product/ue-standard-inverter/

To sto greje do -5, da me ne shvatis pogresno, nije mi bas neka preporuka. Mada ti si to napisao jer je obicna pa verovatno ne bi da je testiras na veci minus. Ali pogledacu uje svakom slucaju. Ako jos neko ima iskustva i savet izmedju Daikin i Panasonic 12ica inverter neka javlja.

To sto greje do -5, da me ne shvatis pogresno, nije mi bas neka preporuka. Mada ti si to napisao jer je obicna pa verovatno ne bi da je testiras na veci minus. Ali pogledacu uje svakom slucaju. Ako jos neko ima iskustva i savet izmedju Daikin i Panasonic 12ica inverter neka javlja.

Pogresno si me razumeo :) Ja imam obicnu Panasonic koja je odlicna, a pitao sam se kakvog li su kvaliteta inverter Panasonikove klime ako je moja obicna dobra :) U svakom slucaju imas na G sajtu vise modela inverterskih, ona 12ca je najjeftinija 72k...

Poslednja izmena:
ima li ko iskustva sa toplotnim pumpama i valja li to sta ili je samo magla?

Naravno da valja. Drug iz srednje škole mi se bavi time, meni prošle godine nabužio postojeci sistem radijatora na iste i evo već drugu sezonu se grejem i štedim prilično na mesečnom nivou.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno