Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U celoj prici koju si ispricao , najmanje su bitne te dzidzamidze , Isee sensor , tajmeri itd . Ono sto tvoja klima ima a ostale mogu samo da sanjaju , jeste snaga i dobar COP . Tvoja klima moze da izbaci 3.63kw sa COP 1.84 , uz max izduv, ima Twin Rotary kompresor itd ...

Ta snaga je @-20°C. Druge klime se deklarišu @-15°C, a tu ova moja daje 4kW! Fujitsu je sa ovim modelom postavio domaći zadatak mnogim 18-cama.

Toshiba RAS-16G2AVP-E/RAS-16G2KVP-E super daisekai 8 - 213.676 din

Pdesignh kW 4.50
SCOP 4.60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 1369kw
Modulacija ( 0.65 - 6.3 ) kw
na -7c daje 3,98kw sa COP 2.60
na -15c daje 3.30kw sa COP 2.30
na +7C daje 5.50kw sa COP 4.00

----------------------------------------
Toshiba RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP-E super daisekai 8 - 167.548 din

Pdesignh kW 3,60
SCOP 5.10
Klasa A+++
Sezonska potrosnja 986kw
Modulacija ( 0.65 - 6.3 ) kw
na -7c daje 3,18kw sa COP 3.10
na -15c daje 2.10kw sa COP 2.50
na +7C daje 4.00kw sa COP 5.00

-----------------------------------------

Fujitsu ASYG 12LT - 122.900 din

Pdesignh kW 4.00
SCOP 4,60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 1217
Modulacija ( 0.9 - 6.5 ) kw
na -10c daje 4.00kw sa COP 2,52
na -20c daje 3,63kw sa COP 1.84
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,40

----------------------------------------

Evo ti pa uporedi specifikacije i cene izmedju tvoje klime i Toshiba Super Daisekai modela . Nemoj smetnuti sa uma da je ta 13-ka u klasu tvoje klime , ali njoj ni ta 16-ka ne moze da parira , pogledaj sta daje tvoja klima na -20c , sta daje Daisekai 16-ka na -15c .. Moze neko ovde da ne voli Fujitsu , ali u grejanju joj nema ravne :)

.

Znam Next, sve sam te tabele prošao pre kupovine, mada je tada bila aktuelna serija 6 od Tošibe, tj povlačila se 6 i dolazila 7. Ove 8-će su još bolje, ali i dalje skupoooo. Mada, ruku na srce, Toshiba ima bolje filtere.
PS: Obrati pažnju da su ova 13-ca i 16- ca ustvari ISTI UREĐAJ, samo drugačije podešen sa Pdesign. Modulacija je identična!

Poslednja izmena:
O *** nexteen, stvarno se nekada zapitam koliko ti Fujitsu placa za ovo reklamiranje,
sada ispada da je Daisekai losija klima, zaista svasta od tebe

Ne, naprotiv. Daiseikai je BOLJI uređaj, sa većim COP/SCOP-om, boljim filterima, ali... SKUUUPLJI. Pa je za naše uslove Fujitsu povoljnija varijanta, u smislu plaćeno/dobijeno. A kako mi se čini, Fujitsu ima osetno povoljnije cene u Srbiji u odnosu na MKD, Bugarsku, itd. Bar je tako bilo kad sam ja kupovao. Next-a ne plaćaju, ovo sve radi iz ljubavi ka Fujitsu klimi, jer ga je spasila derikoža iz toplane, hahaha.

Dobro si Jozza napisao za prelaze Daisekai sa 6 na 6,5 pa posle i kasnije modele, u tom periodu ubacivanja novog modela, Toshiba spusti osetno cenu starijeg modela, tada se itekako isplati kupovina Daisekaia, ko je u mogucnosti da stavi pare sa strane i kome ne gori pod nogama da mu treba hitno klima za rad, njemu se isplati da saceka taj period i tada pazari klimu.

Mene je iskreno prvo zanimala Tošibina 10-ka (Daisekai), ali me je brinuo podatak o snazi na -15°C, jer nisam imao pojma da li će to da me pokrpi ako se zaređa više ledenih dana u nizu. Ukratko, pobedila je ona "bolje vrabac u ruci nego golub na grani". Kako god, nisam se pokajao.
PS: Tada je u ponudi bilo modela 5, 6 i 6.5, a 5-ca je bila povoljnija. Verovatno 6-ci nisu obarali cenu jer je bilo starijeg modela na zalihama. Uglavnom gledao sam 6 i 6.5, jer se 5-ca nije proslavila sa motorom unutrašnjeg ventilatora (ako se dobro sećam), na koji su kukali po ruskim forumima, a zamena je bila ~120$

Poslednja izmena:
Kao prvo , ono sta ja preferiram kod grejanja je snaga klime , a tu je Fujitsu neprejbiv , kad kupujete klimu za grejanje onda ona to treba i da radi , a vi ako cete da stedite , stavite u stanu 16c i manje cete platiti . Ako malo razmislite o tom vasem COP-u , pa nije to bas tako jednostavno kako se vama cini , COP je promenjiva stavka . Uzmite jednu istu prostoriju , za nju vam treba odredjeni broj KW , postavite u nju ToshibaRAS-13 Super Disekai 8 i Fujitsu 12LT , po oznakama su iz iste klase , ali Fujitsu je mnogo jaca klima , lakse ce zagrejati isti prostor i manje raditi , vise taj COP nije kako pise u papirima . A onda , aj da to zanemarimo , pogledajmo gore podatke , Pdesign kod Daisekai je 3.6 , kod LT je 4kw , znaci jaca klima i predvidjena za vise m2 , onda pogledajte da na -15c Daisekai moze da da max 2.1kw u COP 2.5 , i uz neku slobodnu procenu LT na -15c daje 3.8kw i nek COP bude samo 2 . Sta vama to govori , na -15c kad vam je grejanje najpotrebnije , Fujitsu daje skoro 2x vise toplote za 0.5 manji COP , daj me nemoj zjbavati , i uz to Daisekai 12-ka kosta 45.000 din vise . To je sve prosta matematika , i Toshiba ne opravdava cenu kostanja ni sa cim , filtere za**** , kupite Vivaxa pa cete imati i Wifi :)

I da , pogledajte jos podatak , LT ce potrositi 220kwh vise za celu sezonu , ali ce grejati i vise m2 jer joj je i Pdesign veci , pa sve i da greje istu m2 , potrosice vam vise 15e za sezonu , ali kad zagudi , ima ko da vas greje , zato ima moj respect ..

Tako je jozza , spasila me Fujitsu od velikih troskova , danas su dobili racune za grejanje preko toplane , oni 11550 din za januar , a ja 2600 din , odmah ti sve bude jasno .. A zasto Fujitsu , pa prosto , ne daje nista manje , za mnogo manje para , tu je kraj price ..

I da , kad si kupovao LT , kolika je tada bila cena 13 i 16 Daisekai 6.5 recimo , je se secas kolika je bila razlika u ceni ?

.

Ne sećam se razlike, ali znam da je bila povelika. Jedva sam se za LT skrpio, gomila troškova me je pratila u tom periodu, prozori, podovi, fasada, krov, nameštaj, tehnika. Ma sve mi je trebalo...

Nexteen jedno pitanje...LT model izbacuje nominalno 4kw a max 6.5 a nocria recimo nominalno 6 a max 9.1.Na koji nacin se moze natjerati klima da isporuci te max vrijednosti,i da li ona sama nekad izbacuje tu kolicinu toplote ili samo ako ako se manuelno zada?

Pa ako joj zadaš 25°C a u sobi je 5°C, radiće snagom većom od nominalne da bi postigla zadatu temperaturu. Koliko dugo i kojom snagom, zavisi od softvera samog uređaja. Nemoj samo da me pitaš može li da se overklokuje. :)

Jel LT deklariran za grijanje do - 20? Ima li onaj grijač u tacni?

Tapa...

Da bi to video moras imati merac potrosnje koji ti pokazuje koliko W vuce u tom momentu . Evo ti dole podaci kad i sta moze izbaciti , ovde pise da je to na +7c spoljne , 20c unutrasnje , max izduv . Kako su to oni naterali i kako se sve to testira ne znam , a sam da probas , pa mislim da to mozes dobiti na tim temp pod opcijom Powreful . Naravno da se treba uzeti u obzir , da se sve to testira u kontrolisanim uslovima , sto u stvarnosti i nije , pa mislim da to sto oni ostvare tada , ti tesko da mozes da dobijes .

http://www.upslike.net/image/21cH7

Kod japanaca , samo Nordic modeli imaju grejace tacne , znaci 12LTCA nema , a Fujitsu Nordic ASYG 12 LTCN ima .. I da , i ja kazem da je glupo sto se grejaci ne ugradjuju u sve klim e, ali oni ocigledno smatraju da ne treba . Doduse nekom stvarno ne treba , ali vecini mislim da bi ipak dobro doslo , zavisi od situacije do situacije , svaka je prica za sebe .

Poslednja izmena:
Meni je visio led iz onih rupa ispod, ali nikada nije zaledila da preliva preko tačne. Niti je led hvatao izmenjivač.

Danas imam dosta cesto defrost,kad klima greje i stane i pre nego sto bas krene da radi defrsot cuje se kao neko cvilenje(slicno kao kad se cuje u radijatorima kad krene voda),sta to moze biti?

Promena ciklusa , prelazi iz moda grejanja u mod hladjenja , to sto cujes je freon koji kola i sasvim je normalan zvuk ..

Nekome se vise a nekom manje mrzne odvod , mnogo faktora je u igri , no ja sam nedavno kupio grejac i ugradicu ga cim budem mogao , imam max komfor , min potrosnju i jos da se zjbvm sa odledjivanje , e pa nece moci , nek to radi grejac umesto mene :)

U slucaju neke vremenske nepogode tipa jake grmljavine da li je preporucljivo izvaditi klima uredjaj iz uticnice?

Danas imam dosta cesto defrost,kad klima greje i stane i pre nego sto bas krene da radi defrsot cuje se kao neko cvilenje(slicno kao kad se cuje u radijatorima kad krene voda),sta to moze biti?

Da li ti je dužina cevi između unutrašnje i spoljašnje BAR 3m? Ako nije, nema šanse da klima radi kako treba, i stalno mrzne.

jozza

Ne mora to nista da znaci , ima ljud kojima klima lepo radi i na metar instalacije . Fujitsu i Hitachi preporucuju min 3m , Toshiba 2m instalacije , a to je vise vezano za prenosenja zvukova . Ako ima veliku vlaznost napolje , temp je sad vec oko 0c sto je savrseno za defroste , sto cuda na to utice .

vasko

Sve sto radi na struju je pametno iskljuciti iz struje kad grmi , pa i klima , a i nije jeftina da bi se igrao sa tim .

Da li ti je dužina cevi između unutrašnje i spoljašnje BAR 3m? Ako nije, nema šanse da klima radi kako treba, i stalno mrzne.

Ledja o ledja je montirano,pisao sam pre jedno 20 dana o svom problemu,menjam klimu svakako i uzimam nesto drugo ili vise njih jos se razmisljam,pratim ovaj forum i jos par drugih i dosta ljudi mi je ovde pomoglo oko buduceg odabira i mislim da kad sredim to sto imam da necu imati problema koje imam sad (slaba izolacija tavana i Gree inverter koji trenutno posedujem)

Narode, inverter NIKAKO ne treba da bude montiran "leđa na leđa". To nije 2m cevi, to je 0,5m!!! Radni pritisci gasa R410 su prilično veći od radnih pritisaka R22, koji se koristi u fix-speed klimama. Pri tome inverter klime su projektovane na dužinu instalacije od 5m. Maksimalno 15-20m dužine, i 10-15m visine. Sve ispod 5m instalacije snaga OPADA. Next, imaš manual pa se uveri. Jest da je to tek koji procenat razlike, ali je tako. Ispod 2m instalacije ni jedan inverter nije predviđen da radi, i ljudi koji su mi montirali moj LTCA su mi to pričali. Kažu da kad god im jave da inverter pravi problem, prvo što urade je produže instalaciju, pa onda dijagnostikuju dalje, mada je baš to rešavalo problem! Meni je 3m instalacija, a da to nije prazna priča, montirali bi i meni 0.5m, ionako je ista cena pri ugradnju. Moj ti je savet da produžio instalaciju pod hitno na bar 3m i batališ saradnju sa dunđerima koji veze nemaju sa termodinamikom. U vreme kad sam kupovao moju klimu, jedan makedonac je pisao svoja iskustva sa dva komada LG 12 hero klimama. Jedna sa 2m i druga sa 7m instalacije. Taj post mi je ostao u sećanju. Pogodite koja klima je lepše radila? Ona sa 7m!!!

Poslednja izmena:
A zasto se onda sa skracenom instalacijom ne smanji i pritisak tj. kolicina gasa? Zar to ne bi bila laksa varijanta ili i to ima neke veze?

sent from P9 lite

SAJber

Kako mislis da smanjis pritisak na toj kratkoj instalaciji , smanjenjem kolicine freona ?

jozza

Znam ja sve to , ali nije to toliko strasno , no ako ti prozivodjac u manualu napise da treba 3m , onda nemas ti tu sta da razmisljas .

Pa gde da mi visi 2,3m instlacije kad mi takav polozaj ne odgovara ni unutra (da duva u glavu) i vanjska da je daleko od oluka zbog odvoda kondenza.
Koliko to moze da utice na performanse? Prvi put cujem iskreno za to, bas cu na blic pitati ove neke sto to rade, bas me zanima sta ce reci.

Napravi se par kolutova iza spoljne jedinice , moze to lepo da se izvede .. Evo ti pojasnjenja nekih proizvodjaca :

Fujitsu
http://upslike.net/image/2joRx
http://upslike.net/image/2jT8w
http://upslike.net/image/2v6xR

Panasonic
http://upslike.net/image/2jsji

Toshiba
http://upslike.net/image/2jUi1

Ne utice to nesto puno , mali su to procenti , vise je to vezano za tisi i mirniji rad klime .. Ne treba tebi nista da kaze servis, vecina njih nema pojma o tome , navikli su da rade sa obicnim klimama kako hoce i drze se toga + gledaju da sebi naprave najlakse . Zato postoje specifikacije koje postavi proizvodjac i to treba da se ispostuje , da ne bude posle , pa *** ne greje kako treba , bruji , zuji i ko zna sta jos .. Ma gomila njih ce ti reci da nema potrebe ni za vakumiranjem , jer vecina i nema vakum pumpe , ma opsti je haos :)

Poslednja izmena:
SAJber

Kako mislis da smanjis pritisak na toj kratkoj instalaciji , smanjenjem kolicine freona ?

Pa ne znam, zato i pitam. Jel to izvodljivo? A i koliko moze klima da bude tisa ako se cevi smotaju iza spoljne? Ako nije problem da mi ovo objasnis posto me stvarno zanima.

Kod mene su majstori napravili par kolutova iza klime jer je montirana leđa na leđa.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

I kod mene isto tako. Ako je instalacija suviše kratka, čuje se gas kad god krene kroz cevi, a to ume da bude iritirajuće ako je klima u spavaćoj sobi. Da se ja pitam, 5m bi bio STANDARD za ugradnju.

Jozza sad sam video da LT nisi nista odrzavao sem pranja filtera od 2012-te, treba i turbina da se opere kao i spoljna jedinica. Nije neka nauka, mozes i sam.

Dajte neku sliku da vidim kako izgleda smotana instalacija od3-5m kad je klima leđa o leđa.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno