Kao prvo , ono sta ja preferiram kod grejanja je snaga klime , a tu je Fujitsu neprejbiv , kad kupujete klimu za grejanje onda ona to treba i da radi , a vi ako cete da stedite , stavite u stanu 16c i manje cete platiti . Ako malo razmislite o tom vasem COP-u , pa nije to bas tako jednostavno kako se vama cini , COP je promenjiva stavka . Uzmite jednu istu prostoriju , za nju vam treba odredjeni broj KW , postavite u nju ToshibaRAS-13 Super Disekai 8 i Fujitsu 12LT , po oznakama su iz iste klase , ali Fujitsu je mnogo jaca klima , lakse ce zagrejati isti prostor i manje raditi , vise taj COP nije kako pise u papirima . A onda , aj da to zanemarimo , pogledajmo gore podatke , Pdesign kod Daisekai je 3.6 , kod LT je 4kw , znaci jaca klima i predvidjena za vise m2 , onda pogledajte da na -15c Daisekai moze da da max 2.1kw u COP 2.5 , i uz neku slobodnu procenu LT na -15c daje 3.8kw i nek COP bude samo 2 . Sta vama to govori , na -15c kad vam je grejanje najpotrebnije , Fujitsu daje skoro 2x vise toplote za 0.5 manji COP , daj me nemoj zjbavati , i uz to Daisekai 12-ka kosta 45.000 din vise . To je sve prosta matematika , i Toshiba ne opravdava cenu kostanja ni sa cim , filtere za**** , kupite Vivaxa pa cete imati i Wifi
I da , pogledajte jos podatak , LT ce potrositi 220kwh vise za celu sezonu , ali ce grejati i vise m2 jer joj je i Pdesign veci , pa sve i da greje istu m2 , potrosice vam vise 15e za sezonu , ali kad zagudi , ima ko da vas greje , zato ima moj respect ..
Tako je jozza , spasila me Fujitsu od velikih troskova , danas su dobili racune za grejanje preko toplane , oni 11550 din za januar , a ja 2600 din , odmah ti sve bude jasno .. A zasto Fujitsu , pa prosto , ne daje nista manje , za mnogo manje para , tu je kraj price ..
I da , kad si kupovao LT , kolika je tada bila cena 13 i 16 Daisekai 6.5 recimo , je se secas kolika je bila razlika u ceni ?
.