Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Multi split nikako. Meni se čini da ti je dobra logika. Stavi prvo ovu dole, pa proceni koliko koliko ti još toplote treba i sa čime ćeš gore da se greješ. Taman ćeš imati iskustva i osećaj vezano za buku, duvanje, prenos toplote...

Pozdrav ljudi dosta sam saznao o fujitsu nocria 14...interesuje me da li ima neko od forumasa da koristi ovu klimu 5-6god i da li se susretao sa nekim problemima u radu za to vreme?

Ja visim oko 4g po forumima vezano za ovu tematiku , nikad nisam cuo da je neko imao problem sa Nocriom , cak ni da je neko naleteo na tako nesto .. Da budem tacniji , dosad nisam cuo ni za jedan kvar Fujitsu klima , ne kazem da ih nema , ali na forumima nisam sretao te komentare . Da se razumemo , nema te stvari koja se ne kvari ali je procenat toliko mali da se i ne spominje .. Svi japanci su ti generalno pouzdani i to je razlog zasto ih koristi vecina koja se greje na klime ..

Ipak brendovi poput fujitsua,mitsubishija,daikina,toshibe jedini mogu grijati zimi ostalo su sve lose alternative...

Mislim vecina japanaca moze odraditi posao...i koliko vidim ispod 700€ najmanje ulaganja ne treba kupovati klimu ako ce biti jedini izvor grejanja...

Ne bih ja bio bas toliko striktan . Moze se grejati i sa klimama koji nisu japanci , ali to su retki modeli Gree ( Hansol ) , Midea ( Mission ) , koliko za sada znamo . Kod Gree Hansola je to nekoliko njih i traje vec godinama , i Midea Mission gde imamo jednog ili dvoje zadovoljnih . E sad , da li neko ima petlju da rizikuje , ne znam , mnogo je to para , i onda kad pitas nekoga od nas da ti predlozi klimu mi idemo na sigurnu varijantu . Zamisli da zatrazis savet i ja ti preporucim Mideu ili Gree umesto japanaca , das 400-500e umesto 600e za japanca i na kraju ako to ne radi posao dodjes na forum i ispljujes me , blago receno :p

Bas zbog te relativno male razlike bolje je ici na isprobanu soluciju...

Pa jeste , ali moras razumeti da ima ljudi koji jedva skupe i za Mideu ili Gree a kamoli za japance .. Nekome bi i ta jeftinija klima mozda odradila posao , mnogo zavisi od izolacije tj gubitaka ..

Nemam ni ja nekih velikih sredstava danas je tesko izdvojiti oko 1000€ za klimu ali gore je ako vec neko da 500-600 za neku neprovjerenu i uz to se razocara njihovim ucinkom.Sta onda raditi?

Nexteen imas li iskustva sa modelom asyg 12 lmca?Jel neko iznosio iskustva u vezi nje?

Pa nema nezadovoljnog korisnika Fujitsua , cak i sa ulaznim modelima , samo je poenta da ubodes jacinu naspram tvojih potreba tj gubitaka , mogucnosti da jedna klima pokrije to sto zelis .. Kao sto Devil nije mogao da pojmi da postoji klima kao stoje Nocria 14 , jer se oslanja samo na podatke o Btu , tako se neki opet zamisle i kupe slabiju nego sto im realno treba . A eto ja sam od onih koji su predimenzionisali svoj uredjaj , nisam znao da mi tako malo energije treba , i da sam ja svoj stan mogao grejati i sa 07LEC , no ja ne zalim ni dinara koji sam dao . No da sam znao da moze i 07LEC , mogao sam za jendu sezonu otplatiti celo ulaganje , ovako je to nakon 2 sezone . Sto se tice Fujitsua ja bi to ovako podelio ..

Fujitsu ASYG 12LLCC - oko 25m2 solidno izolovanog prostora
Fujitsu ASYG 12LMCA - oko 30m2
Fujitsu ASYG 12LUCA - oko 35m2
Fujitsu ASYG 12LTCA - oko 40m2
Fujitsu Nocria 14 - oko 50m2

Ovo je odokativno , nekom ce 12LM jedva grejati 30m2 , a nekome moze mozda i 40-ak m2 .. U mojoj situaciji , ukoliko bi bila jedna prostorija , mogla bi da greje i 50-60m2 ..

@nexteen
Napisao si da 1-2 korisnika ima klimu, sta sam ja sa svojih 4 stana sa osam midea klima koji se greju evo bez problema 5 sezonu, jedan korisnik ?

Opet obmanjujes korisnike sa svojim laznim pricama.

Na zalost, jesi jedan korisnik. Mogu i ja reci da imam 10 stanova i 20 klima i da se grejem 10 godina... Ali dali je to istina? Zato se to na forumu racuna kao "1 korisnik" ;)

sent from P9 lite

Da si malo bolje obratio paznju na to sto citas , video bi da sam pisao o iskustvu sa Midea Mission a ne za bilo koju Mideu . njih je 1-2 . Ti si jedan od retkih uz to i zadovoljnih koji se greju na Mideu a da se pojavljuje po forumima , i jos da im to bude primarni izvor grejanja , bez backupa . Ako si citao prethodne postove videces da ja nisam iskljuciv po tom pitanju , ne kazem da se neko ne moze grejati sa Mideom , samo je pitanje sta greje , i koliko ce to da potraje , 1-2-5 ili 10-15g .. Ovo oko kvaliteta japanskih proizvodjaca i izbegavanja drugih zarad preporuke grejanja nisam ja izmislio , ja sam to takodje usvojio kroz ove 4g jahanja po forumima , gde bi te da si ispisao da se grejes sa Mideom , ispljuvali kao najgoreg lazova . Ja nisam od tih i ne kazem da nije moguce , ali ako vec stavljam svoj obraz i dajem preporuku , Mideu ili Gree predlazem samo onda kad neko i to jedva moze da priusti , ali to je onda na njihv brk .

Kad smo vec kod toga , koje tacno modele Midea imas ?

Poslednja izmena:
Ma naravno da je moguce. Eno ga moj matori Housel kod matoraca u stanu ubija kako greje. Oni doduse preferiraju TA za grejanje jer im je jeftinije ali Housel bez frke po onim minusima nagura 24c za pola sata. Mog Panasonic-a propisno obruka, kao da je invalid. Ali koliko bolje greje, toliko losije hladi.
Ne znam koja je to fora, ne razumem se toliko.

sent from P9 lite

Midea MS9A-12HRDN1 mislim da je to model luna,
Daikin FTXB50C unutrasnja, RXB50C spoljasnja (to se kod daikina odvojeno kupuje, bar kada sam ja kupovao od uvoznika mogao sam da biram neke druge kombinacije - mislim da je razlika bila samo u unutrasnjoj i njenim opcijama)

Inace stanovi gde mi se nalaze midea klime su totalno razliciti i po kvadraturi i po izolaciji tako da ja to smatram kao odvojena iskustva vise korisnika (kakve veze ima sto sam ja vlasnik istih).
I evo sve rade vec 5 godina bez ikakvih problema (svih 7 komada).

Na midea sam imao produzenu garanciju (sa 2 na 5 godina) gde sam godisnje placao ciscenje filtera i to je sve.
Dok kod daikina imam 3 godine garancije i nemam mogucnost da je produzavam do 5 kao kod midea iako sam i jedne i druge uzeo direktno od uvoznika, zasto je to tako nemam pojma.

Pun je internet primera gde neki bezimeni rade i po 20 godina, ja licno imam 15 godina jednog samsunga i jednog panasonika (obe su obicne klime) i nisu se ni jednom kvarili (osim motorica za krilca kod panasonika).

Poslednja izmena od urednika:
Ne rade ti bezimeni 20g u rezimu grejanja vec vise hladjenja , pogotovo ne kao primarno grejanje .. Hladjenje ce svaka odraditi , i na kraju krajeva to je mesec dana rada max , kad se sve sabere , ali grejanje 5-6 meseci bez gasenja , e to je vec pravi test za klime . Nijedna nije savrsena , ne postoji takva klima , ni japanci nisu imuni sto na decije bolesti , pa i na kvarove , ali ih je u mnogo manjem procentu nego kod ovih iz nize klase . Ono sto volim kod njih je sto sve imas lepo napisano i dodatno istestirano na Euroventu , znas sta uzimas .

Daikin FTXB50C unutrasnja, RXB50 je standardna verzija ulaznog modela Daikina .. I on iako je 50-ka tj 16-ka , slabiji je od Fujitsu 12LU i LT modela , i srazmerna je standard modelu 12LM .. To je ono sto ja vama trubim svo vreme , nije svaka 12-ka , 12-ka , i neka 12-ka je kao neka 16-ka , manite se Btu ..

Daikin RXB50C / FTXB50C

Pdesignh kW 3.64
SCOP 4.27
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1195kw
Modulacija ( 1.7 - 7.7 ) kw
na -7c daje 3.22kw sa COP 2,.76
na -15c daje 2.58kw sa COP 2.43
na +7C daje 5.62kw sa COP 3,75
------------------------------------------

Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

-------------------------------------------

Pa vec smo apsolvirali da fujitsu ne prati obelezavanje btu kao kod ostalih klima (pod uslovom da ne laze u specifikacijama).

Ako poredis te dve klime onda treba da pogledas i cenu.
Daikin je nesto skuplji ali i ima bolje specifikacije na temperaturama oko nule (sto je vecina dana kod nas, zimski prosek u srbiji je +5c - bar kod nas u NS-u).
Takodje kada bi sa njima poredili mideu 12-icu po ceni/kw koje daje takodje bi dobili slicni odnos cena/kw.

Da ali taj Daikin , koji je kako svi pretpostavljau rebrendirani Gree , ima jako losu modulaciju , tacnije katastrofalnu . Dok Daikin nije usao u saradnju sa Gree , nije imao jeftine modele klima , a sad je usao sa ovim modelima u trku sa ostatkom ekipe , da uzme deo kolaca . Znas li ti sta znaci ta modulacija , to znaci da kad bi je stavio u jednu normalnu prostoriju , Daikin ne bi uopste grejao dokle god ne oseti potrebu za izduvavanjem od 1.7kw toplote jer joj je to minimum . Tacnije vise ce raditi kao ON - OFF klima , dok ce klima koja ima manju modulaciju , recimo 09kw , raditi konstantno i odrzavati stabilnu temp , tacnije raditi kako i treba da radi jedan inverter . Taj Daikin je dobar za neku ogromnu prostoriju koja je podobrano izolovana , pa onda moze da iskoristi svoj pun potencijal , ali mora biti dobro izolovan prostor jer nema dovoljno snage za jednu 16-ku .. Nema veze obelezavanje klima vec to da su podeljeni u dva tabora , tako su podesene klime , ( Toshiba i Daikin ) pucaju na COP , a ( Mitsubishi i Fujitsu ) na to da ti daju najvise toiplote kad ti najvise i treba , iako tada sruse COP , ali je to toliko malo da je po meni uvek bolje uzeti vise snage zarad malo ustede . Jedino gde podrzavam uzimanje Toshibe je kad ti treba mala modluacija , posto on ima jos manju od Fujitsua i Mitsubishia , dok Daikin ima tek u ovom modelu dobru modulaciju , ili u ovim preskupim modelima . Toshiba je extra , samo preskupa za nase podneblje , zato je nikom i ne predlazem, dok Daikin i dalje vazi za najboljeg prozivodjaca , ali ne ovim jeftinim modelima koje imas uzeti do 1000e vec ove preko 1500 - 2000e ..

Ovo su podaci sa Euroventa ..

Daikin RX60K / FTX60K

Pdesignh kW 4.80
SCOP 4.10
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1640kw
Modulacija ( 1.0 - 6.3 ) kw
na -7c daje 4.25kw sa COP 2.25
na -15c daje 3.91kw sa COP 1.81
na +7C daje 7.00kw sa COP 3.63

---------------------------------------

Poslednja izmena:
nexteen, ti opet pametujes o drugim klimama koje nisi licno video, a imas samo jednog fujitsu kojeg hvalis na sva zvona.

Nemoj molim te da se pravis pametan u necemu sto nisi licno video i probao.

Da si imao mideu, gree, fujitsu pa da napises poredjenje onda bi te mogao poslusati, ovako samo pricas nebuloze.

Sto puta sam te video na ovoj temi kako si napadao daikin kako je bucna spoljna jedinica prenoseci komentare sa tih foruma sa kojih si upio znanje, a ona je jedna od najtisih koje sam ja licno video (i koje posedujem).

Tako da smanji tvoje pametovanje tako sto prepricavas tudje forume i prikazujes fabricke specifikacije koje nista ne znace u stvarnom svetu.

Po kom osnovu si ti, molim te, strucnjak i za daikin, gree, midea, fujitsu, toshiba itd...

Ponavljam, smanji malo to tvoje pametovanje, mozemo svi mi da guglamo i da se na osnovu toga pravimo pametni.
Ovde je sustina da svako iznese svoje licne utiske o onome sto ima, a ne da prepricava tudje placene postove i reklame.

Poslednja izmena od urednika:
Ne treba ja nista da imam i da pisem jer mi opet ne bi verovao , kao sto ni ja ne verujem da ste bas toliko zadovoljni Midea klimama , pogotovo sto ih ti ne koristis vec drugi , ali ti znas , odes svaki mesec kod njih i oni kazu , ma da gazda , svi smo zadovoljni , kako ne . Odes lepo na teme ( Koja klima , Klima Vol.3 , grejanje na struju , da ili ne ) , malo se edukujes , procitas iskustva drugih koji se greju iskljucivo sa klimama . Kad se budes malo edukovao , javi se da popricamo , a mozes i tamo ispisati svoje iskustvo , jako ce ti poverovati , kao i onom tipu sa Midea Mission . Izvini sto sam te ubo u zivac jer si izjavio da imas Daikin , ali nisam ja kriv za losije specifikacije Daikina , moras otici kod njihovih inzenjera i pitati sto te specifikacije ubacuju u njihove manuale . I da , bas mi sinu , sto si ti kupovao Daikin kad imas taaakoo dobru Mideu i njome si zadovoljan . Ja da imam Mideu i da sam sa njom prezadovoljan kako ti kazes , pa ne bi mi palo na pamet da dajem mnogo vise para za Daikina , vec bi kupio Mideu 18-ku , ej 18-ka , znas li ti koliko je to Btu :D

Podsecas me na lika sa drugog foruma , kupio je Vivax za cvecaru i kaze , extra klima , sve full , ma ubija , a kod kuce kupio Hitachi , za svaki slucaj , tako si i ti , imas Mideu , ubija kako greje , a odes i kupis si Daikina , za svaki slucaj a stanarima uvalis Midea jer ima dobar Btu . Hvatas li ti sebe kako lagis , sve vreme na pricas kako se grejes na Mideu , te 18-ka , te ovo , te ono , i na kraju , kad sam ja kupovao Daikina , mogao sam da biram .. Sedi , smisli sta ces da lagis , pa se drzi te price :)

Ja sam ovde svima dao do znanja , ko zeli vise informacija , da ne slusa nikoga , pogotov ne tebe koji veze nemas sa klimama , a ne treba ni mene , vec nek odu i istraze tematiku na mnogo ozbiljnijim temema od ove . Imate gore nazive tema , linkove ne smem dati , pa malo prosurfajte , proverite koliko je neuk Devil , i kojim klimama se greju ljudi , i kakva su im iskustva :)

.

Kao što sam i obećao, dopunjavam opis jer mi je danas stigao račun za srtuju. Od danas, kao što rekoh ženi, Nocriu ima da celivamo svaki mesec :)

Na žalost, klima je kod mene vezana na struju iznutra pa nemam mogućnost da stavim merač u utičnicu i izmerim tačnu potrošnju ali preko računa za struju za celu kuću sam veoma prijatno iznenađen. Pogotovo što je Nocria radila non stop i to po veoma niskim temperaturama ne žrtvujući komfort i što je prvih par dana morala da zagreje zidove koji nisu nikada pre toga nisu grejani.

Apsolutna preporuka za Nocriu u svakom pogledu! Da nisam doživeo ne bih verovao ali ona se isplati više nego TA peć, u to nemojte da sumnjate.

Pozdrav svima!

Želo bih da prenesem svoja iskustva u nadi da će to pomoći ljudima kod odluke za kupovinu klime. Takođe bih zahvalio nexteen-u i djalf-u na korisnim savetima.

Elem, moj cilj je bila kupovina klime koja će se koristiti za grejanje dela kuće gde živimo žena, dvoje dece i ja. Deo kuće u kojoj živimo je II sprat od 45m2 + potkrovlje od 30m2 i to je povezano unutrašnjim stepenicama.
Gledajući po stranim forumima, za tu svrhu a i u skladu sa mojim budžetom, najviše se isticala Fujitsu nocria kako po specifikacijama tako i po iskustvima ljudi. Kasnije sam i po našim forumima uspeo da nađem konkretna iskustva sa ovim modelom klime, međutim još uvek sam bio skeptičan što se tiče njene efikasnosti a i postavljalo se pitanje da li ona uopšte toliko vredi kao što je preporučuju.

Kuća u kojoj živim, adaptacija je završena skoro, stavljena je izolacija od 10cm, nova stolarija, nije nikada bila priključena na centralno grejanje a gornji sprat gde sad živim, nije do sad nikada bio grejan.
U skladu sa tim, planirao sam da kupim Nocriu 14 kao glavni izvor grejanja i da se po potrebi dogrejavam sa nekim sredstvom dok se finansijski ne oporavim i kroz koju godinu uzmem neku manju i jeftiniju invertersku klimu kao pomoćnu.

Iako sam klimu kupio malo pre nove godine, dok mi majstori nisu završili neke stvari na kući nisam mogao da je instaliram. Inače, pošto sam je uzeo u jednom od poznatijih shopova, morao sam da koristim i njihove majstore da ne bih izgubio 5 godina garancije.
Sva sreća pa sam čitao ovaj forum i zahtevao sve što bi trebalo da se podrazumeva (3m minimalna dužina instalacija, svaka cev posebno izolovana, vakumiranje i antivibra gume) ali eto...dok ne izdeklamovah serviserima šta hoću i dok se nisu složili, nisam ni hteo da ih pustim da rade. Sve su korektno odradili, jer sam ih nadgledao stalno ali da nisam napomenuo ne bi mi posebno izolovali cevi. Zato insistirajte na svemu ovo kao obavezno!

Sama klima je puštena u rad dva dana pre ovog velikog zahlađenja što je bilo i nisam očekivao nikakve spektakularne rezultate. Hteo sam baš da je istestiram da vidim njen maksimum da bih znao koju strategiju da primenim u budućnosti. Podsećam da prostor pre nikada nije bio grejan, hladni zidovi, prostor na dva nivoa od 75m2, ne baš idealna pozicija za klimu zbog nekih specifičnosti...
Posle prvog dana uspeo sam da dođem do 20C i tu je stala temp. iako sam joj zadao 26C. Sa tim rezultatom sam već bio zadovoljan jer sam očekivao nekih 15-16C u proseku za ceo prostor i pogotovo što je temperatura napolju krenula rapidno da opada.
Klimu nisam gasio, radila je non-stop i već posle drugog dana kada su se zidovi malo zagrejali dolazio sam do temp. od 21-23C u proseku. U dečijoj, dnevnoj sobi i potkrovlju je bilo za 1-2 stepen niže ali ta razlika se skoro nije ni osećala.
Na zvaničnoj -15C u Beogradu, uspeo sam temperaturu da doguram na 25-26C i tu sam se šokirao. Smanjio sam temperaturu na 23C jer je ženi i meni tako najprijatnije a noću kada idemo na spavanje smanjujem na 21C.
OVo je apsolutna aždaja od klime i mogu sad reći da vredi svaki dinar. Čekam da na kraju meseca vidim račun od struje i tada ću dopuniti ovaj post da iskustvo bude kompletno.
Inače, unutrašnja a i spoljašnja jedinica su veoma tihi kada rade na maksimumu i to mi je bilo još jedno iznenađenje. Klimu držim non stop upaljenu a stavio sam auto mod za fan da ona sama određuje jačinu izduvavanja i praktično i ne primećujem da radi :)
Za razliku od TA peći nemam utisak tolikog isušivanja vazduha, toplota je ravnomerno raspoređena po celom prostoru, za manje od minuta vrati temperaturu iako ste luftirali 10 minutao, ovo je skoro pa najbliži osećaj centralnog grejanja barem meni. Ako račun za struju bude iole u normalnim granicama, onda je ovo definitivno najbolji odnos cena/kvalitet.

Za sada topla preporuka za Fujitsu NOCRIA. :)

Imam Midea klime, i to obične 12-ice, koje su ladno grejala na ovaj -20. Napisao sam, duvale su nešto više od 40C. Ubedljivo najbolja, je stara ROWA koja greje puno bolje, ona je kod matorih, ali je na žalost postala suviše bučna posle 15g upotrebe. Vent u unutrašnjoj se čuje, a spoljna neprijatno drči. Nemam ideju dal može da se sredi, a žao mi da je bacim.

Evo i ja da se zapljunem na temi. Grejem prizemnu kuću od 60kvm, spolja stiropor 8cm, na ploči vuna 10cm, u podu stirodur, onaj najtanji. U spavaćoj sobi (10kvm) je TA peć od 2kW. U hodniku (8kvm) je druga TA peć blizu vrata od kupatila (12kvm), tako da greje hodnik i kupatilo. Kad zatreba, u kupatilu je i kaloriferska grejalica od 2kW. U preostalih 30kvm (jedna prostorija) nalazi se njegovo visočanstvo Fujitsu ASYG 12LTCA. To čudo greje (i hladi) od 2012-te godine, i sem pranja filtera nikakvih obaveza nemam. Uključim je u jesen i isključim na proleće. Ko god dođe u kuću, ne veruje da nemam centralno sa radijatorima. Potrošnja je smešna, par stotina vati. Ovu zimu nije prelazilo kratkotrajnih 1200W u piku, niti 600W onih najhladnijih dana. U kući 23-24°C jer ženi je stalno hladno, a da se ja pitam bilo bi 20-21°C. Uglavnom, u toku većeg dela zime, ova klima radi maltene "na leru". Debelo predimenzionisan uređaj za 30kvm, bar u mom slučaju. Kada je toplije vreme kao ovih dana, klima se čak i gasi jer je minimum od 200W (900W efektivno) previše za grejanje. U tim slučajevima gasom TA peć u hodniku, i klima preuzima grejanje 50kvm. Sa boljom izolacijom, mogao bih da se grejem sa dve 9-ke bez problema, a i sa ovakvom izolacijom kakvu imam, ova klima je overkill. Kada sam je kupovao, bio sam skeptičan prema grejanje klimom, pa sam se isprsio 1.000eur za 12LTCA model, jer mi je i to bilo povoljnije od centralnog koje nemam (dimnjak, kotlarnica, kotao, radijatori, majstori). Sve u svemu, ja sam prezadovoljan, i toplo preporučujem svakom ko ima izolaciju da se greje na klimu, jeftinije grejanje ne postoji.

Poslednja izmena:
Svaki Fujitsu to ima .. Powerful se zove ..

Sto se tice jozza .. Da se malo bolje informisao , pa da je za tih 1000e kupio za dnevnu 12LM + za manju sobu 07LEC , da je obe usmerio ka tom hodniku , mogao je grejati kompletan stan za iste pare .

Poslednja izmena:
Ima, ali taj mod nikada nisam koristio, jer nema potrebe. Čak mi je klima podešena na eko mod, tj na 1400W maksimalno, i nikada ni toliko nije povukla. Da ne bude da je ASYG 12 LTCA skupa zbog izgleda, ima senzor prisutnosti osoba u prostoriji, pa može da se sama pali i gasi po tom uslovu. Ujedno ima i nedeljni tajmer, za svaki dan posebno, sa 4 on/off događaja dnevno, svaki on mod sa posebnom temperaturom. Naravno, sve ovo je korisno kad ljudi često nisu kod kuće, ali deca su stalno kući sa babom ili dedom, tako da ništa od tih džidža-bidža ne koristim. DakleM, upalom u jesen, stavim na HEAT mod, temp 23°C, i ugasim na proleće.

Poslednja izmena:
U celoj prici koju si ispricao , najmanje su bitne te dzidzamidze , Isee sensor , tajmeri itd . Ono sto tvoja klima ima a ostale mogu samo da sanjaju , jeste snaga i dobar COP . Tvoja klima moze da izbaci 3.63kw sa COP 1.84 , uz max izduv, ima Twin Rotary kompresor itd ...

Svaki Fujitsu to ima .. Powerful se zove ..

Sto se tice jozza .. Da se malo bolje informisao , pa da je za tih 1000e kupio za dnevnu 12LM + za manju sobu 07LEC , da je obe usmerio ka tom hodniku , mogao je grejati kompletan stan za iste pare .
Jesam se informisao, ali sam bio skeptičan na grejanje klimom, nisam imao proračun gubitaka objekta, žena trudna, stomak "do zuba". Pa sam uzeo klimu u koju nisam sumnjao da će da nas ogreje. Nakon prve zime sam shvatio da je moglo i jeftinije da se prođe, ali makar je ekstra kvalitetan uređaj, sa dvostrukim rotacionim kompresorom, i trostrukim izmenjivačem! Spoljašnja jedinica ima 41kg. U toku prve zime vidi me komšija ka čijem je dvorištu montirana spoljašnja, i pita me zašto se ne grejem na klimu kad sam mu pričao da mi je to plan. Ladno nije čuo da spoljna radi! Eto, to je jasan pokazatelj koliko je tiha. Inače, kad sam upoređivao karakteristike ove moje i Toshiba u istom rangu (snage i konstrukcije) ispalo je da je to samo Daiseikai, koji je tada bio 1.500+ eur! Tako da ne mogu da kažem da sam se zeznuo kupivši Fujitsu, stvarno je "best bang for buck" u klasi japanaca. Inače, što se tiče grejanja na kineske klime, nisam ni razmišljao u tom pravcu jer kinezi naglo gube na kapacitetu (snazi) kad temperatura ode u debeli minus. A tada najviše toplote treba.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno