Multi split nikako. Meni se čini da ti je dobra logika. Stavi prvo ovu dole, pa proceni koliko koliko ti još toplote treba i sa čime ćeš gore da se greješ. Taman ćeš imati iskustva i osećaj vezano za buku, duvanje, prenos toplote...
Pozdrav svima!
Želo bih da prenesem svoja iskustva u nadi da će to pomoći ljudima kod odluke za kupovinu klime. Takođe bih zahvalio nexteen-u i djalf-u na korisnim savetima.
Elem, moj cilj je bila kupovina klime koja će se koristiti za grejanje dela kuće gde živimo žena, dvoje dece i ja. Deo kuće u kojoj živimo je II sprat od 45m2 + potkrovlje od 30m2 i to je povezano unutrašnjim stepenicama.
Gledajući po stranim forumima, za tu svrhu a i u skladu sa mojim budžetom, najviše se isticala Fujitsu nocria kako po specifikacijama tako i po iskustvima ljudi. Kasnije sam i po našim forumima uspeo da nađem konkretna iskustva sa ovim modelom klime, međutim još uvek sam bio skeptičan što se tiče njene efikasnosti a i postavljalo se pitanje da li ona uopšte toliko vredi kao što je preporučuju.
Kuća u kojoj živim, adaptacija je završena skoro, stavljena je izolacija od 10cm, nova stolarija, nije nikada bila priključena na centralno grejanje a gornji sprat gde sad živim, nije do sad nikada bio grejan.
U skladu sa tim, planirao sam da kupim Nocriu 14 kao glavni izvor grejanja i da se po potrebi dogrejavam sa nekim sredstvom dok se finansijski ne oporavim i kroz koju godinu uzmem neku manju i jeftiniju invertersku klimu kao pomoćnu.
Iako sam klimu kupio malo pre nove godine, dok mi majstori nisu završili neke stvari na kući nisam mogao da je instaliram. Inače, pošto sam je uzeo u jednom od poznatijih shopova, morao sam da koristim i njihove majstore da ne bih izgubio 5 godina garancije.
Sva sreća pa sam čitao ovaj forum i zahtevao sve što bi trebalo da se podrazumeva (3m minimalna dužina instalacija, svaka cev posebno izolovana, vakumiranje i antivibra gume) ali eto...dok ne izdeklamovah serviserima šta hoću i dok se nisu složili, nisam ni hteo da ih pustim da rade. Sve su korektno odradili, jer sam ih nadgledao stalno ali da nisam napomenuo ne bi mi posebno izolovali cevi. Zato insistirajte na svemu ovo kao obavezno!
Sama klima je puštena u rad dva dana pre ovog velikog zahlađenja što je bilo i nisam očekivao nikakve spektakularne rezultate. Hteo sam baš da je istestiram da vidim njen maksimum da bih znao koju strategiju da primenim u budućnosti. Podsećam da prostor pre nikada nije bio grejan, hladni zidovi, prostor na dva nivoa od 75m2, ne baš idealna pozicija za klimu zbog nekih specifičnosti...
Posle prvog dana uspeo sam da dođem do 20C i tu je stala temp. iako sam joj zadao 26C. Sa tim rezultatom sam već bio zadovoljan jer sam očekivao nekih 15-16C u proseku za ceo prostor i pogotovo što je temperatura napolju krenula rapidno da opada.
Klimu nisam gasio, radila je non-stop i već posle drugog dana kada su se zidovi malo zagrejali dolazio sam do temp. od 21-23C u proseku. U dečijoj, dnevnoj sobi i potkrovlju je bilo za 1-2 stepen niže ali ta razlika se skoro nije ni osećala.
Na zvaničnoj -15C u Beogradu, uspeo sam temperaturu da doguram na 25-26C i tu sam se šokirao. Smanjio sam temperaturu na 23C jer je ženi i meni tako najprijatnije a noću kada idemo na spavanje smanjujem na 21C.
OVo je apsolutna aždaja od klime i mogu sad reći da vredi svaki dinar. Čekam da na kraju meseca vidim račun od struje i tada ću dopuniti ovaj post da iskustvo bude kompletno.
Inače, unutrašnja a i spoljašnja jedinica su veoma tihi kada rade na maksimumu i to mi je bilo još jedno iznenađenje. Klimu držim non stop upaljenu a stavio sam auto mod za fan da ona sama određuje jačinu izduvavanja i praktično i ne primećujem da radi
Za razliku od TA peći nemam utisak tolikog isušivanja vazduha, toplota je ravnomerno raspoređena po celom prostoru, za manje od minuta vrati temperaturu iako ste luftirali 10 minutao, ovo je skoro pa najbliži osećaj centralnog grejanja barem meni. Ako račun za struju bude iole u normalnim granicama, onda je ovo definitivno najbolji odnos cena/kvalitet.
Za sada topla preporuka za Fujitsu NOCRIA.![]()
Jesam se informisao, ali sam bio skeptičan na grejanje klimom, nisam imao proračun gubitaka objekta, žena trudna, stomak "do zuba". Pa sam uzeo klimu u koju nisam sumnjao da će da nas ogreje. Nakon prve zime sam shvatio da je moglo i jeftinije da se prođe, ali makar je ekstra kvalitetan uređaj, sa dvostrukim rotacionim kompresorom, i trostrukim izmenjivačem! Spoljašnja jedinica ima 41kg. U toku prve zime vidi me komšija ka čijem je dvorištu montirana spoljašnja, i pita me zašto se ne grejem na klimu kad sam mu pričao da mi je to plan. Ladno nije čuo da spoljna radi! Eto, to je jasan pokazatelj koliko je tiha. Inače, kad sam upoređivao karakteristike ove moje i Toshiba u istom rangu (snage i konstrukcije) ispalo je da je to samo Daiseikai, koji je tada bio 1.500+ eur! Tako da ne mogu da kažem da sam se zeznuo kupivši Fujitsu, stvarno je "best bang for buck" u klasi japanaca. Inače, što se tiče grejanja na kineske klime, nisam ni razmišljao u tom pravcu jer kinezi naglo gube na kapacitetu (snazi) kad temperatura ode u debeli minus. A tada najviše toplote treba.Svaki Fujitsu to ima .. Powerful se zove ..
Sto se tice jozza .. Da se malo bolje informisao , pa da je za tih 1000e kupio za dnevnu 12LM + za manju sobu 07LEC , da je obe usmerio ka tom hodniku , mogao je grejati kompletan stan za iste pare .
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari