Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
zola.mne

Jel vidis ti sta znaci lose iskustvo u grejanju s klimama , da ne mozes ugrejati jednom 12-kom 32m2 , to moze samo laik da lupi , a neko ko se navodno greje sa Daikinom takvo iskustvo ne bi smeo da ima . Aj ti nama lepo opisi gde tacno zivis, koje su ti najnize zimske temp , imas li izolaciju , kakva je stolarija itd .. Opisi ti nama malo taj prostor .. Ova njegova tvrdnja stoji samo u slucaju da zivis u neizolovanoj kuci .. i cuj , ne mozes kroz vrata da ugrejes susednu sobu :D

Da si bolje citao moj post video bi da sam napisao da prosecna 12-ica ne moze da izgura tih 32m2 na spoljasnjoj -10c ili nekoj nizoj, moze do -5c lepo da radi (ako su kod zola.mne -10c retke temperature onda uzmi uzmi tu gree 12-icu i ako se pojavi veci minus razliku popuni sa kaloriferom i to ti je to).
Govorim ovo iz iskustva i bas je to bio razlog zasto sam presao sa midea 12-ica na daikin 18-ice.
Sve ovo govorim za izolovan objekat.
To bi verovatno mogla da izgura tvoja fujitsu ali ona ne vredi tolike pare.

Takodje kada pises da klima u sve prostorije nagura istu temperaturu, naravno da postoje razlike u temperaturi izmedju soba i bas tako sam i napisao,
da u drugoj (daljoj) sobi je 2c manja temperatura od one gde se nalazi klima (ovo je moj licno slucaj sa oba daikina koja greju svaki po dve sobe od po 16m2 i gde ih razdvaja vrata,
jer ne prolazi sav vazduh kroz ta vrata (pravis se naivan da ovo ne znas samo da bi mi nesto zamerio).

Sto se tice izolacije, imam je poprilicno dobru:
10cm stiropor plus pola metra zid
samo tri prozora na celoj kuci (ako ne racunamo mali u kupatilu), kvalitetna nemacka pvc sa staklom ispunjenim gasom i premazima i metalni roletnama sa izolacijom
spusten plafon sa 20cm vune plus karatavan (blato i slama-mislim da je oko 20cm debljine)

Tako da sam ja i vise nego dovoljno izolovan za nase standarde i koriscenje klima.

Poslednja izmena od urednika:
Moram da se ne slozim sa tobom u vezi ovoga.

Citirao si moj deo posta o promaji između sloja izolacije i zida koji želimo da izolujemo, a onda nastavio o toplotnim mostovima. Ok, valjda greška.

Što se tiče toplotnih mostova, naravno da izolaciju radimo onako kako možemo. Na t. mostove treba misliti još kada se objekat projektuje. Ali ako je vrlo komplikovano rešiti ih, ne znači da izolacija ostatka zidova nema smisla. Toplotni most rešavamo ako je lako rešiv. Ako nije, ostavljamo ga, ne znači da se odustaje od izolovanja.

Veća greška je ostavljanje velikog i otvorenog zazora između izolacije i zida. Ako je veliki i mestimično otvoren, ako spoljašnji vazduh može da struji između sloja zida i sloja izolacije, tako postavljena izolacija ima mnogo manji efekat nego pravilno postavljena. A to je vrlo česta greška kod naših majstora. A spominjem je na konto priče da je neko samo nabacao ploče stiropora na pod i nije imao najbolje rezultate. Nije, ako je imao promaju između avanskog poda i tih stiropor ploča. Vuna mu je dala bolji rezultat najverovatnije zato jer je lepo nalegla na pod sama od sebe.

I BTW, ako nešto radite, uradite kako treba. Završite sva kao trajno rešenje, pa i izolaciju tavana. Završite pod na njemu košuljicom. Po golom stiroporu može da se ponekad napravi par koraka, ali nije on namenjen da se gazi po njemu. A i gamad ga voli. Nije to toliko skupo. Ako vam je skupo, sam stiropor možete ukrojiti i postaviti sami, a majstora zovite za košuljicu. Izađe povoljnije. Ali svakako se manite polovičnih i privremenih rešenja.

Da, to je bio slucaj kod mene i to je 100% tacno. Stiropor je bio 2+2cm, gornje ploce su bile postavljane sredinom na spoj donjih, nije bilo prostora izmedju njih preko par milimetara ako i to ili su bile crvsto zbijene ali 2x5cm kamene mineralne vune je toliko poboljsalo situaciju da je plafon na spratu ispod potkrovlja sada mlak. Dakle napolju -14 a plafon mlak (grejanje identicno, stolarija i ostala izolacija takodje), prosle zime je na minusu bio prakticno hladan na dodir, znam da je metoda poredjenja subjektivna ali termalna kamera mi nije na raspolaganju. :p Inace plafon kupatila je ranije skupljao budj a sada ne. Ona tvrda kamena mineralna za pod namenski je sigurno najbolji izbor ali je ubedljivo i visestruko najskuplja ali da se isplati za prostor u kome se planira boravak da, za potrovlja u kojima se ne boravi pa ni retko kako kome, meni licno ne.

Poslednja izmena:
@ NShappy,
u pravu si,

inace lepljenje stiropora bi trebalo da se radi sa nanosenjem lepka po ivicama table pa plus nekoliko pogaca u sredini.

Ja sam licno ovaj nacin stavljanja lepka dogovarao sa majstorima pre samog pocinjanja postavljanja izolacije, ali i pored toga sam morao da ih nadgledam po gradilistu jer nanosenje lepka po ivicama oduzima mnogo vremena pa ga majstori izbegavaju.

Evo ja necu nista da reklamiram, neka uzme covek ono sto mu Devil predlozi a nadam se da se nece posle smrzavati.

Pa posto po tebi ja reklamiram taj brend a ne zelim da budem banovan zbog reklame koja je zabranjena na forumu ja to necu da radim. Moje iskustvo ima napisano, uzimajte sta hocete, bas me briga realno.

Najlakse je reci uzmi najskuplje, sve ostalo nista ne valja
Sto ti i pogotovo nexteen radite, ili fujitsu ili si se gadno z.... i ima da se smrzavas, kao sto si upravo sada napisao kao pretnju da ce se svi posmrzavati ako ne poslusaju vas dvojicu i uzmu fujitsu.
Valjda je poenta da dobijes sto vise za manje para, bar kod nas u Srbiji to vazi.

Moj licni primer su ovih 7 midea koje rade vec petu godinu bez ijedne greske ili kvara.
Pa i da sve pocrkaju prvog dana po isteku garancije (5 godina) opet sam ustedeo vise u grejanju nego sto one vrede (isplate se za dve godine).

Čitao sa sam detaljno do prethodne strane.. pa da skratimo muke, napisaću nešto možda nekome korisno.
Što se tiće gaženja.. može se gaziti i vuna i stiropor. Ali, se i jedno i drugo tako upropaštavaju. Pogotovu stiropor, koji se na mestu deformacije teško vraća u prvobitni položaj i na tom mestu praktično gubi izolaciona svojstva.
I za vunu i za stiropor važi , obavezno termo most ( ne mora, ali je neefikasno bez istog). Znaći, u slućaju postavljanja po betonskoj ploči, bar preko njega obična folija.
Vunu je preporučljivo odvojiti i parnom branom. Npr kod izolacije krovne konstrukcije, a gledajući od onutra ka spolja: paronepropusna-vodonepropusna folija, pa vuna, pa paropropusna-vodonepropusna folija.

Inače, porediti stiropor i vunu kao izolatore možemo samo dok su novi i tek postavljeni.
Jednostavno, vuna je materijal koji vremenom ne menja svojstva i koji je na prvom mestu NEGORIV materijal.

@ Devil

Bas is se uzbudio, nisam znao da si tako osecajan.

Kao prvo kako mozes da poredis limenu garazu i zidani objekat.

Ti si popio svu pamet ovoga sveta sve si za**** inzinjere i gradjevinske strucnjake ovoga sveta.Ja sam devil i razbio sam mit o termalnim mostovima(mislim da je ovo z u potpis).Da budale su to pisale i proucavale.Da to se radi onako da bi se trosile pare uz vetar.Svaki objekat je prica za sebe i tu ima mnogo faktora koji treba uzeti u obzir da bi nesto tako izracunalo.A gubici sigurno nisu mali da bi se toliko ulagalo da se oni smanje na minimum.

Pa normalno je da se gubici smanjaju kada je izolacija deblja ja kontra nisam nigde ni napisao.

http://www.schock-us.com/en_us/calculating-heat-flow-and-thermal-bridges

http://www.schock-us.com/en_us/types-and-characteristics-of-thermal-bridges

https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:10211:ed-1:v1:en

Moracu da te stavim na ignore da ne citam vise tvoje nebuloze.

Pa na limenu garazu je veci uticaj hladnog mosta nego na kucu, jer limena garaza ima zid koji je limcic od 1mm dok kuca ipak ima zid koji je ipak koliko toliko veci izolator od tog tankog lima,
A ti pono pises da je moja garaza u prednosti od kuce sto se tice toga.

Ti ocigledno nisi cuo za kontejnere u kojima ljudi zive i rade i koji su klasicni limene kutije (kao moja garaza) koji iznutra imaju izolaciju (uglavnom od sendvic panela napravljeno).
Takodje maltene svi moderni supermarketi i hale se prave od tih sendvic panela (sto je isto ovo sto ja sada radim samo fabricki napravljeno lim-stirodur-lim) i ljudi normalno zive i rade u takvim objektima.
I po cemu se onda to moja garaza izolaciono razlikuje od obicne kuce koja je izlepljena sa svih strana sa izolacijom?
Jedina razlika je sto kuca svojim zidovima duze drzi toplotu dok se moja garaza odmah ohladi cim prestane grejanje.

Inace samo da te podsetim da si u tvom proslom postu napisao da se nalazi vakum u cevima moje limene garaze i da zato nema hladnog mosta koji bi uticao na gubljenje toplote.
Posle ovakve izjave mozes stotinu linkova da kacis necete nista oprati od toga.

Ti si samo jos jedan od onih koji svoje znanje o nekoj materiji dokazuju tako sto random guglaju po internetu, a nemaju licnog iskustva.
Isto tako i nexteen daje savete koja je bolja klima a koja 3 klase, a u stvarnosti ima samo jednu klimu, i svoje znanje potkrepljuje COP specifikacijama.
Ili jos gore kada daje savete o izolaciji, a zivi u zgradi gde moze da izoluje max jedan zid i eventualno plafon trako da nema realnog iskustva niti merenja ni za tu oblast.
Zato molim te ostavi se guglanja i kada budes licno imao neko iskustvo da podelis ti napisi (kao sto i ja radim).

Mene nisi video da omalovazavam neke proizvodjace i modele klima niti da preporucujem neke modele u odnosu na druge koje nisam probao.
Tako ni ti nemoj da pricas o hladnim mostovima ako nisi bar jedan hladni most zatvorio i imao izmereno tacno koliko si ti to procenata energije ustedeo.
Ja sam tri svoja objekta do sada izolovao, i imam merenja gubljenja toplote pre i posle izolacije, kao i posebno sam merio troskove grejanja na gas, kalorifere, klime na objektu pre i posle izolacije.
I sve to na vise razlicitih objekata sa razlicitim debljinama izolacije, tako da imam i vise nego dovoljno iskustva da o tome govorim od tebe koji samo guglas.

Ja sam ovde okacio svoja merenja dok sam postavljao izolaciju, kao sto sam i ranije na drugim temama postavljao moje rezultate o grejanju i izolaciji.
Ja sam ovde ostavio moj zakljucak da termalni mostovi nisu toliko drasticno uticajni na gubljenje toplote, a nisam rekao da nema uopste gubljenja toplote.
Neka svako zakljuci iz mog iskustva kako hoce i neka radi kako hoce, ja nemam nista od toga.

Ali zato imam problem kada se pojavi neki pametnjakovic koji deli savete tako sto izgugla pitanje pa onda kaci gomile linkova u vezi teme o kojoj se govori.
To moze svako od nas da radi.
Sta ti garantuje da savet koji si ti nasao na nekom drugom forumu nije takodje izguglan ili napisan uz pomoc cula kazala metode.
Poenta je da savete daju oni koji imaju nekog licnog iskustva a ne oni koji rade kopi paste.
Verovatno tako i u skoli radis kopi paste.

Inace moram da idem sada da izvakumiram cevi od garaze posto mi je izgleda popustio vakum.
Ako slucajno izguglas neku stranicu na internetu kako najlakse da izvakumiram metalne cevi (7cmx7cm debljine 4mm) ostavi je da svi naucimo kako se to radi.

Takodje ti preporucujem da ako te u buducnosti bude nesto zabolelo na tvom telu da se ne mucis da ides kod doktora nego da izguglas svoju dijagnozu i sam sebi odredis kako da se lecis.
Najvise ti preporucujem da trazis specijalizovane doktorske forume, jer na njima imas mnogo strucnih hipohondara koji se isto tako sami lece koristeci gugl, jer sta znaju doktori bolje od gugla.

Opet velika vlaga, ledi klima. Ali sada je bar lako za grejanje ;)

sent from P9 lite

@ devil

Nismo culi, svi smo rasli u saksijama.

Nemamo mi ni prakse ni teroije ali kad bi se zezali.Ti sam nam svima razbio mit.

Izolirao si kucu i limenu garazu odma si postao ekspert za gradjevinu, doktor covek postavlja dijagnoze.

Ti si trazio da ti nadjem linkove.Ja stojim iza svake moje recenice.

Dodao sam te na ignore listu da ne citam vise tvoje doktorate iz izloacije, psihijatrije...

I jos nesto nexteen je mozak za tebe.Nije poenta da u startu kupis jeftiniiju klimu vec da kupis kvalitetnu koja ce ti donesti vecu ustedu godinama unapred od tih tvojih kineskih.Jer ce ona da te greje i hladi godinama a ne 2 sezone.

@ devil
Nije poenta da u startu kupis jeftiniiju klimu vec da kupis kvalitetnu koja ce ti donesti vecu ustedu godinama unapred od tih tvojih kineskih.Jer ce ona da te greje i hladi godinama a ne 2 sezone.

Poenta je da dobijes najvise za svoje pare, a ne da kupis najjeftinije niti da kupis najskuplje.

Ponavljas nexteen-ove zakljucke da je neka klima kvalitetnija od druge.

Po cemu je fujitsu kvalitetniji od neke mide-a, daikina, gree?
Samo zato sto je skuplji ili sto ga japanac pravi ?
Jel mozda iz iskustva govoris?
Pa kod nas se proda na jednog fujitsu bar 1000 midea, gree i ostalih klima, pa samim tim naravno i da ima vise zalbi na iste kada ih mnogo vise ima.

Svi ovi proizvodjaci prave klime godinama i kao sto sam napisao uzimaju neke kljucne delove iz istih fabrika.

Jel ti znas koliko lg, samsunga, panasonic klima radi i po 20 godina bez ikakvih problema ?

Uzimanje fujitsu ili bilo koje "kvalitetnije" klime je u startu skuplje plus sto su delovi za istu dosta skuplji i na kraju nemas garanciju da cete ista duze sluziti od klime nekog drugog brenda.

BTW, ja imam midea i daikin klime uzete direktno od uvoznika i BG, i na midea imam 5 godina garancije dok na daikin koja je 50% skuplja daju samo 3 godine.
Zbog cega je to tako?
Kada sam nazvao njihov servis da pitam za cene delova dobio sam odgovor da su delovi za daikin i po 2x skuplji u odnosu na iste delove za midea.

Jel cena garant da ce mi daikin duplo duze raditi od midea?
Ubedjen sam da nije.

To je isto kao kad napises da ces sa mercedesom preci vise km dok se ne raspadne u odnosu na kia auta.
Naravno da neces preci vise km, to je naivno zakljucivanje.
Ali je sasvim sigurno da ces za odrzavanje tog mercedesa da potrosis mnogo vise (mozda i vise nego sto cela kia vredi).
Pogotovo ako uzmemo cinjenicu da si ogranicen na servisiranje kod mnogo manjeg broja servisa i dostupnost delovima je mnogo manja i onda moras da pristajes na ucenjivanje uvoznika i servisera.
Dok kod popularnih midea, gree klima imas novih i polovnih delova koliko hoces po celoj srbiji.

Svaki ozbiljniji serviser za klime ima gomilu motora, kompresora, elektronike u svojoj radionici za te najprodavanije klime, ali ga zato pitaj za fujitsu ima da te gleda ko tele u belo.
Pogotovo ako poslusas nexteen-a i napravis se pametan pa uzmes one najskuplje verzije fujitsu tipa, pa za tebe ima da narucuju direktno iz japana i da cekas par nedelja,
i pritom se smrzavas jer ti je to glavna klima za grejanje jer ti je nexteen preporucio da uzmes jednu fujitsu sa ogromni cop umesto da si uzeo dve midea,
i onda ako ti jedna crkne druga ce da ti radi, plus sto su delovi za te klime u 90% slucajeva vec na lageru ovlascenog servisa.

Valjda je poenta da dobijes sto vise za manje para, bar kod nas u Srbiji to vazi.

jeste Devil , ali ako te ta klima ne ugreje dzaba ti sto vise za manje para , i dzaba tebi 18-ka koja greje kao japanac 12-ka , ali zato duva kao uragan ..

nexteen daje savete koja je bolja klima a koja 3 klase, a u stvarnosti ima samo jednu klimu, i svoje znanje potkrepljuje COP specifikacijama.

Tako je , ja sve sto obrazlozim potkrepim dokazima , ne pricam prazne price za razliku od tebe , postavljam podatke koje su dali proizvodjaci i Eurovent koji testira klime . To sto Mideu ne smatraju kao relevantnu klimu a grejanje , i sto za njih tesko da mozes da nadjes bilo kakav podatak , za to se obrati Midei i ostalim glupanderima koji to testiraju , ja stvarno tu nemam udela . I tako je , ja se grejem samo sa jednom klimom , i ne mogu znati za svak model ponaosob kako se ponasa , mogu samo preneti iskustva drugih korisnika , a vi mozete prosuditi sami . Zato i kazem , manite Devila , manite mene ili djalfa , pa na kraju i ovu temu , imate par ozbiljnih tema o grejanju sa klimama , i tu imate same korisnike koji razmenjuju misljenje , oduse i specifikacije . Tamo kad odete , videcete jednog lika sa Mideom , jednog koji to ima u firmi i takodje kaze da radi posao ( Midea Mission ) , a sve ostalo su korisnici japanskih brendova , sve sami glupanderi sa ( Toshiba , Mitsubisi , Fujitsu , Daikin , Hitachi ) . Kako god , edukujte se pre nego li krenete u bilo kakvu avanturu , ako mozete sami nesto da uradite , extra , i treba , sve se moze naci na internetu hvala bogu , i nek vam je sa srecom .

Sad bi mogao biti kao djalf i reci coveku sta me broga , nek te posavetuje Devil , i sta onda , jesam li coveku ucinio uslugu , ne znam , jos jednom cu kasnije pogledati sve i napisati svoje misljenje , sad je vreme za rucak i ne bi da ga gadim vise sa Devilom :)

.

Vas dvojica ste zagadili temu do tacke da vise ne moze da se cita. Dovidjenja.

sent from P9 lite

ne pricam prazne price za razliku od tebe , postavljam podatke koje su dali proizvodjaci i Eurovent koji testira klime
.

To je isto kao kada bi preporuciovao automobile na osnovu fabrickih testiranja o potrosnji goriva.
I vrapci na grani znaju da te testove mozes da okacis macku o rep i da se ti testovi namerno laziraju u korist proizvodjaca.
Sta onda sprecava da proizvodjaca klime napise ogroman cop i time opravda svoju visoku cenu (a mozda i potplati iste).

Kako ces ti da izmeris cop svoje klime, dok potrosnju auta svi mozemo da izmerimo i vise je nego ocigledno da su lazirani podaci, i opet se ni mercedes ni tojota ne posrame kada tako nesto napisu.

Kao sto na potrosnju na autima utice kvalitet puta, tip vozaca, kvalitet goriva, tako i sa klimama mnoge stvari uticu na njihov cop.
Od majstora koji ti nije izvakumirao sistem, ugradio ti neke stare oksidisane cevi, dok se mucio da je ugradi usput ti ispustio pola gasa,
ugradio je gde nema dovoljno cirkulacije vazduha za spoljnu ili unutrasnju jedinicu, nije ti stavio dovoljnu duzinu cevi, ili ti je prevelika duzina cevi izmedju spoljne i unutrasnje i vise izlozena spoljni uticajima,
nije ti napravio sifon, radio je ugradnju na niskim ili visokim spoljnim temperaturama, nije ti stavio propisne nosace ili podloske pa ti klima pocne da vibrira i samim tim se haba,
velika ti visinska razlika izmedju spoljne i unutrasnje jedinice, nije ti merio vagom tacno koliko gasa ti treba ubaciti u klimu itd.

Koja je fora sa nedovoljnom duzinom cevi?

sent from P9 lite

Ako ne gresim mora biti minimum 60cm, ako ne i vise. Imaju uputstva u onom delu gde se vodila rasprava o vakumiranju i pravilnoj ugradnji. :D

Upravo gledam uputstvo za midea gde pise za duzinu cevi prilikom instalacije:

Caution:
Capacity is based on standard length and maximum allowance length is base of reliability.
Oil trap should be installed per 5-7 meters

Znaci da je za velike duzine premalo gasa sto fabricki stize uz nju, dok se za male duzine se menja efikasnost klima, jer premalo ili previse gasa jako utice na cop iliti efikasnost klime.
Zato pravi serviseri koriste preciznu vagu prilikom punjenja gasom i na odredjenu duzinu cevi tacno u gram doziraju kolicinu gasa u sistemu.
Ovo isto vazi i za frizidere i zamrzivace.

Racunanje koliko je tacno potrebno gasa u sistemu (iliti koliki pritisak moras da ocitas na manometrima je nauka za sebe).
Jedno vreme sam pokusavao da proucim tabele kako se tacno racuna ali nema sanse da se to na brzinu shvati.
Najveci uticaj na kolicinu gasa ima spoljna temperatura i na osnovu nje se racuna koliki pritisak treba da bude ocitan na manometrima za ulaznu i izlaznu cev ponaosob.

To se uci u srednjim strucnim skolama za servisere rashladnih i termickih uredjaja (ne znam tacno kako se zove taj smer),
ali garantujem da vise od 90% servisera koji rade ugradnju i servis klima ne zna to da izracuna nego se svi orijentisu citanjem skale na manometrima.
Tek kada nesto zapne onda zovu u pomoc nekog specijalca koji im to resava.

Bukvalno par desetina grama viska ili manjka moze jako da utice na efikasnost klime.
Kada ima malo ili viska gasa to klimama nece toliko smetati kada rade hladjenje jer se manje naprezu nego tokom grejanja posto generalno moraju mnogo manju temperaturnu razliku da kompenzuju
npr sa 35 spoljnih da spuste na 22 unutrasnjih sto mu dodje 13 stepeni, dok kod grejanja one moraju da dizu i preko 30c, tako da kod grejanja se ta razlika jako oseti.

Zato kada dolazi serviser na ciscenje klime za koju vam uzme 20-30e da obavezno termometrom izmeri temperaturu izlaznog vazduha kao i pritisak na obe cevi,
i naravno da to radi kada nisu spoljasnje temperature niti prevelike niti preniske jer u suprotnom nista nece moci tacno da izmeri.

Minimalnu i max duzinu , kao i visinu izmedju unutrasnje i spoljne jedinice odreduje svaki proizvodjac , bar bi trebalo , s tim da te podatke mozes naci samo kod japanaca , gomila majstora izbegava vakumiranje i mere preko manometra umesto digitalnim vagama . Sto bi rekao Devil , pravi majstori to rade vagama , i imaju svu opremu koja je potrebna . Ovaj podatak za Mideo od 5-7m , i to je nesto , vecina ni to ne navede , a kod japanaca ti sve lepo pise , i na koliko je prednapunjena tj do koliko metara nema dopune gasa , a i posle toga je navedeno koliko gr po duznom metru . Recimo da je do 15m prednapunjena , ako je duza dodaje se na svaki m=20gr i to je to , nema tu sta da se racuna , sve pise . Evo dela kako to treba da pise :

Pogledajte prilog 219341

Mislim kad bi procitali jedan njihov manual od bilo kog japanskog prozivodjaca videli bi kako to treba da izgleda , bukvalno sve ima, od buke , sta mozes ocekivati na grejanju , hladjenju , ma more stvari koje vam i ne padaju na pamet .

@ nexteen,
u mom midea uputsvu ima i ta tabela za visine i gas po metru:
Pogledajte prilog 219345

Inace svaki majstor za rashladne uredjaj/klime bi trebao da zna da racuna koliki pritisak treba da bude na obe cevi.
Na friziderima/zamrzivacima nemas uputstva koliko gasa treba da se dopuni i onda moras da znas da racunas ili da ocitavas manometre.

Dok kod klima kao sto si rekao ako imas u uputstvu napisano koliko g po metru onda je dovoljno da imas vagu, a posto vecina nema ni vakumirku a kamoli vagu onda opet moras da znas da racunas ili bar da gledas manometre sto je po meni ipak neozbiljno za pravog majstora.

Ko ima inverter klimu i dodje mu takav suster majstor koji nema opremu kako treba , vaga , vakum pumpa , odmah mu otkazite i trazite drugog , kod invertera nema nista odokativno ..

Ne mozes ti tu mnogo da biras ako te ucenjuje prodavac da moras da uzmes ovlasceni servis,
a ono ispadne da u tvom mestu imas samo jedan servis u kojem ti radi samo taj jedan suster.

Oni koji zive u vecim mestima imaju veci izbor.

Kod majstora je od neznanja veci problem sto ih mrzi da rade i hoce da te sto pre otaljaju i uzmu svojih 70-100e za pola sata posla.
Ako nisi bar malo upucen u materiju ima da te zbrza samo tako.

Ovo generalno vazi za sve oblasti majstorisanja.

Inace podrzavam da ako mozes da biras servis i coveka, da se dobro raspitas ko ti dolazi na ugradnju i da unapred dogovoris sta treba da se uradi i onda ga kontrolises sve vreme dok radi posao.

Pozdrav svima!

Želo bih da prenesem svoja iskustva u nadi da će to pomoći ljudima kod odluke za kupovinu klime. Takođe bih zahvalio nexteen-u i djalf-u na korisnim savetima.

Elem, moj cilj je bila kupovina klime koja će se koristiti za grejanje dela kuće gde živimo žena, dvoje dece i ja. Deo kuće u kojoj živimo je II sprat od 45m2 + potkrovlje od 30m2 i to je povezano unutrašnjim stepenicama.
Gledajući po stranim forumima, za tu svrhu a i u skladu sa mojim budžetom, najviše se isticala Fujitsu nocria kako po specifikacijama tako i po iskustvima ljudi. Kasnije sam i po našim forumima uspeo da nađem konkretna iskustva sa ovim modelom klime, međutim još uvek sam bio skeptičan što se tiče njene efikasnosti a i postavljalo se pitanje da li ona uopšte toliko vredi kao što je preporučuju.

Kuća u kojoj živim, adaptacija je završena skoro, stavljena je izolacija od 10cm, nova stolarija, nije nikada bila priključena na centralno grejanje a gornji sprat gde sad živim, nije do sad nikada bio grejan.
U skladu sa tim, planirao sam da kupim Nocriu 14 kao glavni izvor grejanja i da se po potrebi dogrejavam sa nekim sredstvom dok se finansijski ne oporavim i kroz koju godinu uzmem neku manju i jeftiniju invertersku klimu kao pomoćnu.

Iako sam klimu kupio malo pre nove godine, dok mi majstori nisu završili neke stvari na kući nisam mogao da je instaliram. Inače, pošto sam je uzeo u jednom od poznatijih shopova, morao sam da koristim i njihove majstore da ne bih izgubio 5 godina garancije.
Sva sreća pa sam čitao ovaj forum i zahtevao sve što bi trebalo da se podrazumeva (3m minimalna dužina instalacija, svaka cev posebno izolovana, vakumiranje i antivibra gume) ali eto...dok ne izdeklamovah serviserima šta hoću i dok se nisu složili, nisam ni hteo da ih pustim da rade. Sve su korektno odradili, jer sam ih nadgledao stalno ali da nisam napomenuo ne bi mi posebno izolovali cevi. Zato insistirajte na svemu ovo kao obavezno!

Sama klima je puštena u rad dva dana pre ovog velikog zahlađenja što je bilo i nisam očekivao nikakve spektakularne rezultate. Hteo sam baš da je istestiram da vidim njen maksimum da bih znao koju strategiju da primenim u budućnosti. Podsećam da prostor pre nikada nije bio grejan, hladni zidovi, prostor na dva nivoa od 75m2, ne baš idealna pozicija za klimu zbog nekih specifičnosti...
Posle prvog dana uspeo sam da dođem do 20C i tu je stala temp. iako sam joj zadao 26C. Sa tim rezultatom sam već bio zadovoljan jer sam očekivao nekih 15-16C u proseku za ceo prostor i pogotovo što je temperatura napolju krenula rapidno da opada.
Klimu nisam gasio, radila je non-stop i već posle drugog dana kada su se zidovi malo zagrejali dolazio sam do temp. od 21-23C u proseku. U dečijoj, dnevnoj sobi i potkrovlju je bilo za 1-2 stepen niže ali ta razlika se skoro nije ni osećala.
Na zvaničnoj -15C u Beogradu, uspeo sam temperaturu da doguram na 25-26C i tu sam se šokirao. Smanjio sam temperaturu na 23C jer je ženi i meni tako najprijatnije a noću kada idemo na spavanje smanjujem na 21C.
OVo je apsolutna aždaja od klime i mogu sad reći da vredi svaki dinar. Čekam da na kraju meseca vidim račun od struje i tada ću dopuniti ovaj post da iskustvo bude kompletno.
Inače, unutrašnja a i spoljašnja jedinica su veoma tihi kada rade na maksimumu i to mi je bilo još jedno iznenađenje. Klimu držim non stop upaljenu a stavio sam auto mod za fan da ona sama određuje jačinu izduvavanja i praktično i ne primećujem da radi :)
Za razliku od TA peći nemam utisak tolikog isušivanja vazduha, toplota je ravnomerno raspoređena po celom prostoru, za manje od minuta vrati temperaturu iako ste luftirali 10 minutao, ovo je skoro pa najbliži osećaj centralnog grejanja barem meni. Ako račun za struju bude iole u normalnim granicama, onda je ovo definitivno najbolji odnos cena/kvalitet.

Za sada topla preporuka za Fujitsu NOCRIA. :)

Ovaj prvi racun ne moze biti bas neko merilo jer si spicio puno struje dok si ugrejao zidove , bilo bi dobro da imas merac potrosnje , tad bi imao pravu sliku , sto potrosnje , to koliko se klima opterecuje .. Nek si ti nama ziv i zdravi i da te u sreci sluzi , samo odrzavaj filtere cistim , recimo 2x mesecno , ako treba i cesce i pobedio si :)

A kako ja da merim potrosnju?
Kod mene se unutrasnja jedinica napaja preko spoljne koja je direktno povezana u razvodnoj kutiji.

Pa jedino mozes da gledas racune za struju pa vidi kolika ti je prosecna potrosnja kada se ne grejes niti hladis, pa ces imati okvirno koliko trosis na grejanje.

Ili izvedi iz razvodne kutije kabl od 20cm sa uticnicom (tako sam ja uradio) da ne bi morao da stemas.
Ja sam namerno stavio uticnicu da bih mogao da iskljucim klimu ako dodje do nekih nestanak struje ili loseg napona i slicno.

@skrilus,
kazes da sa jednom klimom grejes 75m2, tj drugi sprat i potkrovlje.

Da li se greje prizemlje i prvi sprat, posto ti oni sigurno salju dobar deo toplote?

Kakav ti je raspored prostorija u stanu kada kazes da topao vazduh uspe da udje u sve prostorije ili imas samo dve prostorije.
Sto je i logicno ako ti je jedna etaza 32m2, kada oduzmes kupatilo ili kuhinju po etazi znaci da imas dve sobe, po jednu u svakoj etazi (plus mozda neke mini sobice/ostavice), sto je realno da se pokrije sa jednom klimom.

@Devil 2000

Ne živim u zgradi, već pored nje :)

Živim u dvospratnoj kućici sa potkrovljem, roditelji u prizemlju a žena deca i ja na spratu koje je povezano unutrašnjim stepenicam sa potkrovljem. Moj sprat ima poseban ulaz, znači kao celina za sebe.
Živim pored zgrade i nažalost ne naslanjam se na nju da mogu da iskoristim toplotu centralnog grejanja zgrade. Znači sa tri strane su sve spoljašni zidovi, samo sa jedne strane se moj zid naslanja na komšijin zid koji ima skoro identičnu kućicu. Generalno, ceo taj potez je dobro ušuškan, nije na nekoj vetrometini.

Moj sprat ima 45m2 a sam prostor je koncipiran tako da praktično ulaziš u veći hodnik iz koga posle ulaziš u dnevnu, dečiju, kuhinju i wc. Na kraju tog hodnika ili koridora nalaze se stepenice kojima se penješ do potkrovlja koje ima 30m2.U potkrovlju je sve jedna prostorija koju koristim kao spavaću sobu i kutak za računar :) Klima se nalazi kod spoja sprata i potkrovlja i direktno duva kroz koridor, pravo na ulazna vrata sa suprotne strane. Sprat i potkrovlje su odvojeni betonskom pločom. Visina plafona je 2,40m.

E sad, pre nego što sam krenu u adaptaciju celog prostora, odmah sam znao da ću za grejanje koristiti inverter klime. Nisam samo znao koliko njih i koje. Zbog toga sam i stavio kvalitetne prozore i vrata sa termo prekidom, izolaciju na spoljašnim zidovima 10cm, krovna izolacija odlično urađena, generalno akcenat mi je bio na izolaciji svuda. Jeste da je to sve više koštalo i dosta prolongiralo moje useljenje na sprat ali definitivno je vredelo. Nikada nemojte da štedite na izolaciji!

Poslednja dilema koju sam imao, baš zbog rasporeda prostora, da li da uzmem dve manje inverter ili jednu 14 Nocriu? Prelomio sam i rešio da ovu sezonu rizikujem sa jednom 14 Nocriom, eventualno da je iskombinujem sa nekim uljanim radijatorom kada je baš mnogo hladno. Očekivao sam da klima za ovih ukupno 75m2 na dva nivoa odradi po najhladnijim danima maksimalno 15-16C i sa time bi bio zadovoljan jer bi dogrejavao sa nečim dok ne otopli malo.
Na svu sreću posle zagrejavanja zidova, ova klima može i do 26c kod mene (verovatno i više)i to na zvaničnih -15C sama! Da nisam video ne bih ni verovao. Sada kako se temperatura vratila oko 0C, imam utisak da i ne radi uopšte a meni ne pada temperatura ispod 21C. Samo za ovo kapa dole za Nocriu bez obzira koliki račun za struju bude stigao. Još nisam palio onaj štedljivi ECO mod kod nje jer hoću da vidim koliko će pod ovakvim opterećenjem da izađe račun. Samo mi je brzina izduva na Auto modu i ništa više. Kada se stavi na najjačem da izduvava imam utisak ko ciklon da protutnji.

Na žalost, meni je klima direktno vezana iznutra na struju pa nemam utičnicu da stavim merač i tačno vidim koliko troši ali videćemo okvirno preko računa na kraju meseca.

Ipak primas toplotu od sprata ispod tebe jer najvise toplote odlazi na plafon.

Inace je super sto si uspeo da ugrejes sve to sa jednom klimom, ja licno bih uzeo dve slabije, pa mozes da regulises po spratu koliko ces da grejes, plus ako jedna crkne druga radi dok se ova ne popravi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno