Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da obicna je klima u pitanju,znaci podesiti je na 30c i da radi non stop dok je - stepeni(da li sme da se ugasi ako je napolju - ili mora da se ceka da temperatura ode u +) ? A brzinu duvanja vazduha podesiti na auto ili prvu brzinu(low) tokom grejanja?

Sto se tice gasenja klime , mozes je ugasiti kad pozelis , nema veze sa spoljnom temp , ali ako se mislis grejati kad je ispod -5c , nema gasenja , ostavi klimu da radi , a ako je ugasis ispod -5c posle je ne pali , mozda ce raditi kako treba , a mozes je i sjbti . Sto se tice izduva , najveca brzina skida najvise toplote sa izmenjivaca tj KW i dalje dobacuje , tako da je moja preporuka sto jaci izduv na grejanju , ukoliko te ne nervira buka koju pravi . A na koliko ces je podesiti , pa bem li ga , to moras sam odluciti , mozes da probas i na 30c , to nece uticati na njen defrost jer je kod obicnih klima to odredjeno tajmerski , pokusaj da to malo propratis , da li uvek na odredjeno vreme ode u defrost , i trajanje . Nije pozeljno gasnje klime ukoliko je jedino grejno telo , ako ti se prostor jako ohladi klima ce to tesko nadomestiti , mozes malo smanjiti temp pa opet podici ..

Sto se tice gasenja klime , mozes je ugasiti kad pozelis , nema veze sa spoljnom temp , ali ako se mislis grejati kad je ispod -5c , nema gasenja , ostavi klimu da radi , a ako je ugasis ispod -5c posle je ne pali , mozda ce raditi kako treba , a mozes je i sjbti . Sto se tice izduva , najveca brzina skida najvise toplote sa izmenjivaca tj KW i dalje dobacuje , tako da je moja preporuka sto jaci izduv na grejanju , ukoliko te ne nervira buka koju pravi . A na koliko ces je podesiti , pa bem li ga , to moras sam odluciti , mozes da probas i na 30c , to nece uticati na njen defrost jer je kod obicnih klima to odredjeno tajmerski , pokusaj da to malo propratis , da li uvek na odredjeno vreme ode u defrost , i trajanje . Nije pozeljno gasnje klime ukoliko je jedino grejno telo , ako ti se prostor jako ohladi klima ce to tesko nadomestiti , mozes malo smanjiti temp pa opet podici ..

Ovo što si napisao za što jači izduv, onda vjerovatno guta više struje ili ne ?

Svako podizanje brzine ventilatora trosi vise oko 10w .. Znaci pricam o jacini izduvavanja , ne podizanju temp na daljinskom . Sto jace klima duva , to vise KW tj toplote skida sa izmenjivaca unutrasnje jedinice , vama to ne deluje tako toplo ali je tako . Klimu nikad ne treba stavljati da radi na 1 brzinu jer tada ne dobacuje vazduh dovoljno daleko , i vise trosi a manje daje tj manju m2 mozete grejati . Najbolje je naci neku zlatnu sredinu ako mozete .. Fujitsu vi ne mozete naterati da radi kako vi zelite , tako je podesen , ako vi podesite klimu na 23c recimo , klima kako dostize tu temp u prostoriji gde je klima tako smanjuje jacinu izduva , mozete vi nju staviti i na 4 brzinu ali ona ce smanjiti i na 1 ako misli da je to dovoljno . Sa jedne strane ovo je super za komfor , i ako stavite unutrasnju u vecu prostoriju pa je jos dobro usmerite da gura topao vazduh sto dalje od sebe , tad mozete ugrejati i vecu m2 uz extra komfor . Ali ako je stavite u manji prostor a zelite da grejete sto vise , to vam nece uspeti za rukom , jer cim ugreje hodnik recimo , ona ce da smanjuje izudv . U prvoj varijanti ona ce vam napraviti savrsen ugodjaj i odrzavati temp uz najmanju buku itd , a u drugoj ste se zjbli . I to je tako samo kod Fujitsua , svi ostali brendovi rade standardno ..

Samo podignes temperaturu i on ce stalno duvati na zadatu brzinu, tako je kod mene. Stoji na Medium i na 23c i tako duva ceo dan, ako krene da smanjuje a unutra nije kako zelim, podignem na 24 neko vreme da postigne zeljenu temp.

Daikin radi stalno na istoj brzini ventilatora ako je zadan na ručno,samo što mjenja toplotu zraka kako postiže zadanu temperaturu.

Naravno da ima razlike izmedju modela , Cozy je ulazni inverter i najslabiji , a kad gledam specifikacije LOMO i Change modela , ne vidim po cemu se oni toliko razlikuju , kao da su prepisane specifikacije , nisu ali su razlike nikakve . Tacnije , imam utisak da bi na grejanju isto prosao .. I kod Gree jedno slovo i broj u nazivu vec mesnja specifikaciju , samo zato ih ne volim . Uglavnom se LOMO i Change razlikuju po opcijama koje nude , recimo LOMO za razliku od Change nudi , grejac tacne spoljne jedinice , I Feel funkciju , nesto manja potrosnja i to bi bilo to . Cozy ima , vecu potrosnju , slabiji je na grejanju , ima slabiji izduv tj moze manje da dobaci , deklarisan do -15c . Znaci nije ni Cozy toliko los , ali je za manju m2 i dobro izolovan prostor , ne znam za sta tebi treba itd .. Ako vec planiras da das 47.000 za klimu , imas za naci Midea Mission 12-ku , za 50.000 din , po meni bolja i sigurnija varijanta ..

skuplji je change jedno 50 e. Svi majstori mi preporucuju change, kazu pokazao se odlicno. Izgleda da je lomo tek poceo da se prodaje pa ne znaju toliko o njemu.

Da to je noviji model , ja ne vidim neku razliku po specifikacijama , na grejanju je mozda za trunku bolji , ali nista osetno ..

Nervira me sto nemaju sve jasno napisano kao kod Fujitsu. Za svako trziste se model drugacije zove i razlikuje. Kupujem u CG pa i nemam drugog izbora.

Ne razumem , kupujes u CG pa nemas drugog izbora , nema drugih proizvodjaca ili ?
Posto je kod vas Midea Mission 12-ka ?

Pozdrav ljudi,iz postova vidim da jedino fujitsu nema fiksnu brzinu ventilatora kao drugi proizvodjaci vec se kako se temperatura blizi zadatoj ona se smanjuje na minimum.Koliko je to dobro resenje i da li i Nocria radi na tom principu?

Tako radi i moja Mitsubishi. Kad dostigne zadatu temperaturu ona smanji jačinu izduva nekad kao i da duva hladno.

Mitsubishi ne smanjuje jacinu izduva sem ako nije na AUTO izduvu , koliko ja znam , mozda smanji temp koju izduvava , ali ne i jacinu izduva ..

Na mom daikin-u ima da se bira brzina ventialtora ili da se podesi "auto" gde on sam povecava ili smanjuje brzinu izduva.

Tako je Devil , tako rade sve klime sem Fujitsua .. Oni imaju neku svoju logiku , koja ume da bude super , ali i ne , zavisi sta hoces i kako da grejes . Oni se naravno nisu bazirali na Srbiju gde mi zelimo da grejemo sto vise m2 sa sto manje klima , vec verovatno razmisljaju da bi svaka prostorija trebala imati svoju klimu , gde to podesavanje dovodi komfor do savrsenosti . Kod mene jedna klima pokriva ceo stan i to radi savrseno , ali sam je ja dobro usmerio i ona toplotu gura sto dalje od sebe , jako bitna stavka u postavljanju unutrasnje jedinice , bez obzira ko je proizvodjac .

Nexteen jedno pitanje u vezi Nocrie posto je vec koristis jedno vreme...
Kad postiges zadatu temperaturu i kad klima radi na odrzavanju temperature da li
se ugasi nekad kompresor ili je non stop upaljen sa nekom minimalnom potrosnjom
I kakva je temperatura izduva u tom rezimu odrzavanja tipa mlako,toplo?

Zasto ste svi utriplovali da ja imam Nocriu :D

Ja imama 12LU model , ali princip rada kod svakog invertera je isti pa ti mogu reci . Klima gasi kompresor samo ukoliko je potreba za toplotom manja od kolicine toplote koju klima moze da izbaci , najniza kod Fujitsua je 09kw , kao i ako joj treba manje od 250w struje . Svaki model ima raspon u kome redi , za LU je od 250-2000w , Nocria je dosta vise , bacicu i kasnije kad budem za kompom . Klima na odrzavanju uglavnom duva mlako , tacnije , sto je napolju hladnije i imas vece potrebe za toplotom , to klima toplije duva .

Hvala nexteen da li je moguce da moze po ovome
da radi na ulaznoj snazi na grijanju od samo 90w
pa do maksimalnih2950w???

Tako pise , zver od klime , bolja je i od Fujitsu LT modela :)

Minimalna kolicina toplote koju izbacuje je 0.9kw .. A pazi koju kolicinu vazduha moze da izbaci 940m3 ... Kao dve prosecne 12-ke :D

Jeste da kosta ali mislim da u tom cenovnom
rangu nema bolje...

Koliko je isplativo uzeti inverter za grejanje prostorije od 42m², prostorija nema izolaciju, ima dva spoljasnja zida i pvc stolariju?

masamunea

Znas kako , ja nisam pobornik grejanja s klimom u neizolovanom prostoru , iako ima ljudi koji se i tako greju , a neki kazu da se u tom slucaju ustvari ividi najveca usteda invertera . Moras znati da je prostor taj koji diktira potrosnju , na cega se inace grejes , sta je to , stan , kuca , opisi , malo to ..

dadice

U kom smislu mislis semu , mislis li na kompletan manual od te klime ili ?
Ajd d pretpostavim da ovako nesto trazis , kompletan manual , samo pronadji kolonu sa oznakom tvog modela ..

http://www.daikintech.co.uk/Data/Split-Sky-Air-Indoor/FTX/2015/RX-K2V1B/RX-K2V1B_Databook.pdf

Poslednja izmena:
@nexteen Kuća, trebala bi da greje/hladi samo dnevni boravak. Zid je blok, jedan spoljasnji je okrenut ka jugu, a jedan ka zapadu. Na ovom na jugu je jedan prozor 120x140cm, a na drugom imam dva prozora 140x140cm. Prozori su pvc, novi, odlično dihtuju.

Trenutno se grejem na drva, alfa plam kamin. On trosi oko 2-3,5 prostirnih metara bukve mesecno (80-120evra), zavisno koliko je hladno napolju, i dal se lozi 12 ili 24h. U prostoriji bude 20-23stepena.

Do leta sam planirao da uzmem klasicnu klimu, medjutim razmisljam ako bih mogao da se grejem sa inverterom kad je napolju - 2, - 3 onda bih bolje kupio njega.

masamunea

A koliko si para spreman da odvojis za kuovinu klime , bez instalacije ?

Ne znam koliko koliko je potrebno, gledam cene i dosta variraju. Bilo bi idealno da kad bih prosao sa 500-600e.

Sta bi mi preporucio za ovaj prostor?

Da budem iskren , ne znam da li bi davao pare na klimu , srce me boli da ti predlozim nesto sto ce mozda biti neka usteda za tebe , ali realno to nije ono pravo za sta je inverter klima namenjena . Ja da sam na tvom mestu pre bih ulozio u izolaciju tog prostora , mislim da bi ti to bio najpametniji potez . Ovo je situacija kad nemas malo , a nemas ni dovoljno za neko krajnje resenje . Iz kog razloga si zeleo uzeti inverter , da smanjis racune ili ti je vec muka od lozenja ?

Za te pare imas uzeti inverter klimu , koja bi ti do tih 0c najverovatnije ugrejala sve to , ali sta bi tebi znacilo da das 70k za klimu kad to mozda nikad ne povratis , ili se moze desiti da ne budes zadovoljan . Licno ja bi da sam na tvom mestu , kupio obicnu klimu za 30k + ugradnja , a ostatak od nekih 30k bi ulozio u izolovanje tog prostora . Kad izolujes i ta obicna klima ce lakse grejati , ganjas je dokle mislis da ima svrhe a posle zalozis . Kako si deo novca spicio u izolaciju , grejanje ce te jeftinije kostati tj manje ces trositi , ugodjaj ce biti bolji , pa onda polako , kako budes imao nesto para viska , ti pet malo ulozis u izolaciju tog dela , pa kad ga upakujes imaces sve u jednom . I tek onda je po meni pametno ici na inverter klimu , da stvarno imas neke ustede . Eto to je moje najiskrenije misljenje , jer ta inverter klima , s obzirom da imas velike toplotne gubitke , radice na maximumu , kao i obicna klima , nema tu neke ustede . Mozda bude jaca i duze izdrzi pa se duze budes grejao sa njom , ali ako ona bude trosila 1kwh , to je 24kwh na dan , oko 750kwh mesecno , i eto ti 60-70e za mesec dana . Ako imas dvotarifno brojilo , uzmi neku polovnu TA pec od 4.5 - 5kw , i koristi tu jeftinu struju , pec od 4.5kw ako je punis samo po jeftinoj tarifi , moze da potrosi 1100kwh , znaci imas jos 500 za domacinstvo sto bi trebalo da je dosta . Tih 1100kwh po jeftinoj nije vise od 3000din , pa to mozda bude dovoljno okt , nov , a kad osetis da treba da pripalis , ubacis tek koje drvce i potpomognes TA , smanjices potrosnju drva itd . Moja keva tako pametuje , isto bez izolacije , i ona je zadovoljna . Eto to su ti neke opcije , razmisli sta ti je ciniti , ne bih da mi sutra majku jer sam ti rekao da puknes 600e za klimu a ono kesa , nije to ,to .. Ako se odlucis za obicnu klimu , preporuka je recimo MIDEA MS12F-12HRN1-QC2(F6) FAIRWIND - 32.000 din + instalacija .. A za inverter je preporuka Fujitsu ASYG 12LLCC 62.000 + intalacija ... No kazem ti , sei i dobro razsmisli koja je pobedicka kombinacija .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno