cronnin
Odakle si mi ti poznat , citam postove i tvoj mi nick nekako bas poznat , negde smo se sretali
Inace pozdrav svima , nisam ni znao za ovu temu , sasvim slucajno sam uleteo ovde jureci neke informacije tj iskustva o Gree Bee premium modelu .. Ja se takodje grejem sa klimom , pa cu vam preneti moje iskustvo , a ovo su podaci podaci :
Fujitsu ASYG 12 LU ...
http://i.imgur.com/jqr3UJM.jpg
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm
Proslogodinja sezona me je kostala 5600 din = 618.2kwh , u stanu ne manje od 23c , s tim da sam prosle godine u oktobru gasio nocu od 23-06h a posle je radila nonstop , grejnu sezonu poceo 11.10 - 01.04 .. Vodio sam detaljnu evidenciju , prosecne spoljne temp iz uzorka uzetog 3x dnevno , dnevne potrosnje struje ( imam merac potrosnje ) , koliko din na dan , koliko ukupno itd , sve u Excelu , manijak
el_patron
Visina od 4m ce ti biti problem , 3m pa bude problematicno a kamoli tvoja visina jer se topao vazduh zabija uz plafon , za tvoj slucaj bi bile savrsene podne klime ali su one dosta skuplje od zidnih . Ovo sto ti je predlozio cronin je sasvim dobra preporuka , 80m2 nije uopste malo . Kod nas u Srbiji najbolji odnos cena=kvalitet ti ima Fujitsu , ako racunamo japance tj prvoklasne proizvodjace ( Daikin , Fujitsu , Toshiba , Mitsubishi ) . Fujitsu Nocria 14-ka je zver od klime , ako te ona ne ugreje ni jedna nece , dole cu ti postaviti podatke o klimi , ona na -15c , na max izduvu moze da da skoro 6kw toplote . Ona je predvidjena za grejanje oko 60m2 solidno izolovanog prostora , ti imas visinu pa je to kod tebe dosta vise . Inace Nocria kosta 120.000 din , i ja bi za pocetak ugradio jednu , da vidis kako i koliko si zadovoljan , mozda ti bude dovoljna ( ne verujem ) , a mozda budes trebao jos jednu , no tad ces vec imati iskustva da li ti treba jos jedna tako jaka klima ili mozes proci nesto jefitnije . recimo 12LM ili 12LU .. Da ne davim evo ti podaci o Nocria 14 ..
Zapamti ovo su podaci na max izduvu , TC - maximalni kapacitet , PI - koliko struje tada vuce , pa kada podelis te dve stavke ispada da na unutrasnjoj od 20c i spoljnoj od -15c , onda daje 5.74kw toplote , trosi tada 2.18kw , sto znaci da tada ima COP , 5740 / 2180 = COP 2.63 ..
http://www.upslike.net/image/9zz3g
Gledaj samo da nadjes dobrog servisera da ti to ugradi i ispostuje ono sto je cronin naveo , samo bi ja to skratio , zbunices ljude sa toliko informacija o instalaciji
1. minimalna duzina instalacije 3m , za Nocriu je mozda bolje i 5m je je zdravo jaka klima
2. svaka cev zasebno izolovana
3. vakumiranje sistema pre pustanja u rad
4. antivibracione gume , ovo moze a ne mora , smanjuje vibracije tj buku spoljne , mene su kostale sa ugradnjom 800 din ..
Inace vidim da svi ovde patite za dobrim servisom tj koji radi sve po pravilima , pedantno i bez da im morate reci da je minimalna instalacija 3m , za vakumiranje klime , izolovane cevi , gumice morate traziti sami ali ih imaju , kao i kanalice za zidove , pocinkovane nosace itd .. Firma iz NS-a , radi sa Fujitsu brendom , znam da rade do nekih 100km od NS-a , tj znam da su isli za Beograd , Kikindu , Suboticu , Zrenjanin , Vrsac , Smederevo radi ugradnje clanovima , ne ovog vec drugog foruma i svi zadovoljni uslugom . Jedina caka kod njih je da , morate sve uzeti kod njih , od kupovine klime do instalacije , odrzavanja itd , ali su cene klima iste kao i u ostalim prodavnicama . Ne smem davati podatke ovde pa ako nekom zatreba nek cima na PM ..
Uff za prvi post se bas isknja
markotb
To je problem kad uzmes klimu proizvodjaca 3 klase . pa jos on-off .. Kako nemamo podatke o toj klimi , tesko ih je naci ako uopste i postoje , a ne verujem da postoje , te ces morati nazalost da sacekas zimu i sam se uveris sta i kako

Svakako ce trositi manje od bilo koje grejalice