Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@vedranar Da li ti je uključen econo mode? Na displeju daljinskog ova ikonica.

Pazi, postoje modeli koji stalno duvaju lagano, da bi ti bolje mešali topao i hladan vazduh u sobi i da bi preciznije izmerili temperaturu, jer im se sonda nalazi gore, a može da se desi da gore kod plafona bude podešenih 22 stepena, a da dole gde ti ležiš padne na 19. Trebalo bi naći nekoga ko ima baš ovaj konkretan model, ili pozvati njih pa se raspitati. Ako to nije normalno ponašanje, obzirom da je nova klima, prvo što pada na pamet je da nešto blokira ulaz vazduha na spoljnoj ili unutrašnjoj jedinici, ili da je negde iscureo gas pri montaži.

Poslednja izmena:
@vedranar Da li ti je uključen econo mode? Na displeju daljinskog ova ikonica.

Pazi, postoje modeli koji stalno duvaju lagano, da bi ti bolje mešali topao i hladan vazduh u sobi i da bi preciznije izmerili temperaturu, jer im se sonda nalazi gore, a može da se desi da gore kod plafona bude podešenih 22 stepena, a da dole gde ti ležiš padne na 19. Trebalo bi naći nekoga ko ima baš ovaj konkretan model, ili pozvati njih pa se raspitati. Ako to nije normalno ponašanje, obzirom da je nova klima, prvo što pada na pamet je da nešto blokira ulaz vazduha na spoljnoj ili unutrašnjoj jedinici, ili da je negde iscureo gas pri montaži.

Nije ukljucen eko mod. Zvao sam momke koji su ugradili tj servis kazu da sama gasi kompresor medjuti ja kad god ga pogledam tj stanem pored nejga on se cuje da brunda tj zuji kako vec on se cuje. Ovako stoji daljinski, majstor mi je rekao da upalim na 26 posto je stajao na 24 i temperatura je bila 21 u prostoriji na termometru
Pogledajte prilog 211486

Nije ukljucen eko mod. Zvao sam momke koji su ugradili tj servis kazu da sama gasi kompresor medjuti ja kad god ga pogledam tj stanem pored nejga on se cuje da brunda tj zuji kako vec on se cuje. Ovako stoji daljinski, majstor mi je rekao da upalim na 26 posto je stajao na 24 i temperatura je bila 21 u prostoriji na termometru
Pogledajte prilog 211486

Zvao majstor da proveri kakvo je stanje kad je podignuta temperatura na daljinskom, i kaze da je veca temperatura iznad klime gde ona uvlaci vazuh nego ispod i da je gore senzor zato se cini da ne postize temperaturu a isto kaze da ona gasi kompresor kad postigne temperaturu i isto ono sto ste vi rekli da mesa vazduh, a kad se spusti temperatura na daljinskom za par stepeni onda je prevelika razlika pa ona gasi i spoljnu i unustrasnju jedincu. tj da je puna elektronike i da na osnvu unutrasnje temperature odlucuje sta kad gasi. Ako je tako suepr mene jedino brine da ona ne gasi kompresor nikako i da vuce struju, jer kad god prodjem pored nej cujem kompresor bar brunda nesto :D

Zvao majstor da proveri kakvo je stanje kad je podignuta temperatura na daljinskom, i kaze da je veca temperatura iznad klime gde ona uvlaci vazuh nego ispod i da je gore senzor zato se cini da ne postize temperaturu a isto kaze da ona gasi kompresor kad postigne temperaturu i isto ono sto ste vi rekli da mesa vazduh, a kad se spusti temperatura na daljinskom za par stepeni onda je prevelika razlika pa ona gasi i spoljnu i unustrasnju jedincu. tj da je puna elektronike i da na osnvu unutrasnje temperature odlucuje sta kad gasi. Ako je tako suepr mene jedino brine da ona ne gasi kompresor nikako i da vuce struju, jer kad god prodjem pored nej cujem kompresor bar brunda nesto :D

Nemoj to da te brine, to je glavna prednost invertera da ne gasi kompresor, već da menja broj obrtaja od recimo 15% - 100%. Baš zato se i postiže mnogo veća ušteda u potrošnju i odnosu na obične klime. Jeste delovalo malo čudno da ga uopšte ne gasi na +10, ali noću bude i još hladnije pa se ohlade zidovi, tako da je moguće da klima sve vreme radi na nekih 20%.

Struju troši sve vreme, ali u takvom režimu to bi trebalo da bude nešto oko 200-300W, i računaj da bi tokom zime, kada bude radila na 80% to treba da bude 400-550W. Račun u svakom slučaju ne sme da ti bude veći nego sa električnim grejanjem, a potrošnja el. energije treba da je daleko manja.

Poslednja izmena:
Nemoj to da te brine, to je glavna prednost invertera da ne gasi kompresor, već da menja broj obrtaja od recimo 15% - 100%. Baš zato se i postiže mnogo veća ušteda u potrošnju i odnosu na obične klime. Jeste delovalo malo čudno da ga uopšte ne gasi na +10, ali noću bude i još hladnije pa se ohlade zidovi, tako da je moguće da klima sve vreme radi na nekih 20%.

Struju troši sve vreme, ali u takvom režimu to bi trebalo da bude nešto oko 200-300W, i računaj da bi tokom zime, kada bude radila na 80% to treba da bude 400-550W. Račun u svakom slučaju ne sme da ti bude veći nego sa električnim grejanjem, a potrošnja el. energije treba da je daleko manja.

Hvala na pomoci, videcemo kad dodje racun za ovaj mesec sto je poceo a i kad bude malo hladnije da li radi dobro ili ima nekih problema, tj da li ja samo nisam imao iskustva sa inverterima i poznanstvo o nacinu rada

To ti dosta zavisi od izolacije i položaja prostora. Razlike u toplotnim gubicima mogu da budu sigurno duplo veće kod slabo izolovanog objekta. Velike su razlike i u toplotnim potrebama između stana i kuće iste kvadrature, kao i u prosečnim zimskim temperaturama u Bg i Zaječaru. Kolika ti je visina plafona? Da li imaš uvida koliko kW si do sada trošio na grejanje? Npr. 2x3kW TA peć ili tako nešto?

Visina plafona je 4m. Poslovni prostor je u pitanju, znaci nece se ziveti tamo, a u porstoriji bi trebalo da bude jos 10-15 kompjutera koji ce verovatno malo dogrejavati :D

Ne znam kakva je izolacija

Poslednja izmena:
Visina plafona je 4m. Poslovni prostor je u pitanju, znaci nece se ziveti tamo, a u porstoriji bi trebalo da bude jos 10-15 kompjutera koji ce verovatno malo dogrejavati :D

Ne znam kakva je izolacija

Zbog ravnomernosti grejanja i sigurnosti je bolje ići na dva uređaja, recimo 2xFujitsu 12LTC.

.. mada obzirom na kubikažu i nepoznatu izolaciju, može da se desi da bude pametnije da to budu Fujitsu Nocria 14.

Поштовани форумаши, поздрав свима. :D

Купио сам наведену климу Тесла 18БТУ прије 3 мјесеца https://www.svenakredit.ba/dom-vrt/klime/tesla/tesla-klima-tc51h3-18410a
Није инвертер али заиста мислим да није велики потрошац струје.

При максималном раду у хлађењу троши 1590 вати, док у гријању троши 1523 вати.
Наиме из Требиња сам, гдје су љета жарка и врло врућа, а зиме благе, без снијега (сваких пар година падне али се задржи често пар сати до дан два).
Љети сам подешавао температуру на 23 С, и баш је пријатно хладила, понекада и мало озебем уз њу, док су спољашње температуре биле по дану 32-33 С, а ноћне 27-28 С, некада и 30 С поноћи. Спољна јединица је у почетку радила око 10 минута константно, и онда се гасила сваких 10ак минута, а палила по 5 минута. Гледао сам потрошњу на сату за струју, и израчунао сам да потроши око 500-600 вати за 1 сат, навече и мање јер је мало мања амплитуда температуре.

Оно што ме занима, колико ће у зимском периоду да троши у зимском периоду, када је вани између 7-8 С и 11-12 С, тј да ли ће се спољња јединица исто искључити када постигне задату температуру, ако нпр подесим на 21-22 или 23 С ?

Хвала унапријед. :)

Poslednja izmena:
.. mada obzirom na kubikažu i nepoznatu izolaciju, može da se desi da bude pametnije da to budu Fujitsu Nocria 14.

Bitno je samo da moze da zagreje dok se radi tamo. Ima li jos neke alternative ili samo Fujitsu dolazi u obzir?

cronnin

Odakle si mi ti poznat , citam postove i tvoj mi nick nekako bas poznat , negde smo se sretali :p

Inace pozdrav svima , nisam ni znao za ovu temu , sasvim slucajno sam uleteo ovde jureci neke informacije tj iskustva o Gree Bee premium modelu .. Ja se takodje grejem sa klimom , pa cu vam preneti moje iskustvo , a ovo su podaci podaci :

Fujitsu ASYG 12 LU ... http://i.imgur.com/jqr3UJM.jpg
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm

Proslogodinja sezona me je kostala 5600 din = 618.2kwh , u stanu ne manje od 23c , s tim da sam prosle godine u oktobru gasio nocu od 23-06h a posle je radila nonstop , grejnu sezonu poceo 11.10 - 01.04 .. Vodio sam detaljnu evidenciju , prosecne spoljne temp iz uzorka uzetog 3x dnevno , dnevne potrosnje struje ( imam merac potrosnje ) , koliko din na dan , koliko ukupno itd , sve u Excelu , manijak :)

el_patron

Visina od 4m ce ti biti problem , 3m pa bude problematicno a kamoli tvoja visina jer se topao vazduh zabija uz plafon , za tvoj slucaj bi bile savrsene podne klime ali su one dosta skuplje od zidnih . Ovo sto ti je predlozio cronin je sasvim dobra preporuka , 80m2 nije uopste malo . Kod nas u Srbiji najbolji odnos cena=kvalitet ti ima Fujitsu , ako racunamo japance tj prvoklasne proizvodjace ( Daikin , Fujitsu , Toshiba , Mitsubishi ) . Fujitsu Nocria 14-ka je zver od klime , ako te ona ne ugreje ni jedna nece , dole cu ti postaviti podatke o klimi , ona na -15c , na max izduvu moze da da skoro 6kw toplote . Ona je predvidjena za grejanje oko 60m2 solidno izolovanog prostora , ti imas visinu pa je to kod tebe dosta vise . Inace Nocria kosta 120.000 din , i ja bi za pocetak ugradio jednu , da vidis kako i koliko si zadovoljan , mozda ti bude dovoljna ( ne verujem ) , a mozda budes trebao jos jednu , no tad ces vec imati iskustva da li ti treba jos jedna tako jaka klima ili mozes proci nesto jefitnije . recimo 12LM ili 12LU .. Da ne davim evo ti podaci o Nocria 14 ..

Zapamti ovo su podaci na max izduvu , TC - maximalni kapacitet , PI - koliko struje tada vuce , pa kada podelis te dve stavke ispada da na unutrasnjoj od 20c i spoljnoj od -15c , onda daje 5.74kw toplote , trosi tada 2.18kw , sto znaci da tada ima COP , 5740 / 2180 = COP 2.63 ..

http://www.upslike.net/image/9zz3g

Gledaj samo da nadjes dobrog servisera da ti to ugradi i ispostuje ono sto je cronin naveo , samo bi ja to skratio , zbunices ljude sa toliko informacija o instalaciji :D

1. minimalna duzina instalacije 3m , za Nocriu je mozda bolje i 5m je je zdravo jaka klima
2. svaka cev zasebno izolovana
3. vakumiranje sistema pre pustanja u rad
4. antivibracione gume , ovo moze a ne mora , smanjuje vibracije tj buku spoljne , mene su kostale sa ugradnjom 800 din ..

Inace vidim da svi ovde patite za dobrim servisom tj koji radi sve po pravilima , pedantno i bez da im morate reci da je minimalna instalacija 3m , za vakumiranje klime , izolovane cevi , gumice morate traziti sami ali ih imaju , kao i kanalice za zidove , pocinkovane nosace itd .. Firma iz NS-a , radi sa Fujitsu brendom , znam da rade do nekih 100km od NS-a , tj znam da su isli za Beograd , Kikindu , Suboticu , Zrenjanin , Vrsac , Smederevo radi ugradnje clanovima , ne ovog vec drugog foruma i svi zadovoljni uslugom . Jedina caka kod njih je da , morate sve uzeti kod njih , od kupovine klime do instalacije , odrzavanja itd , ali su cene klima iste kao i u ostalim prodavnicama . Ne smem davati podatke ovde pa ako nekom zatreba nek cima na PM ..

Uff za prvi post se bas isknja :p

markotb

To je problem kad uzmes klimu proizvodjaca 3 klase . pa jos on-off .. Kako nemamo podatke o toj klimi , tesko ih je naci ako uopste i postoje , a ne verujem da postoje , te ces morati nazalost da sacekas zimu i sam se uveris sta i kako :(
Svakako ce trositi manje od bilo koje grejalice :)

Poslednja izmena:
Slažem se za pomenuti servis iz Novog Sada. Prošle godine uzeo kod njih ASYG 14LUCA model. Momci došli, dali predlog za model obzirom na kvadraturu stana i sledeći dan ugradili. Ja lično sam hteo nocria model da uzmem al su me uverili da nema potrebe obzirom na izolaciju i raspored prostorija. Odradili sve po PS-u a klima greje oko 60-ak kvadrata bez problema,s tim da sam godinu dana ranije ugradio novu PVC stolariju, rehau geneo profile a sami zidovi stana par cm deblji nego li u postu iznad. Računi za struju smešni ako se uzme u obzir da je klima radila 24h tokom grejne sezone.
Tako da, eto... Ako finansije nisu problem, preporuka za fujitsu. :)

Cisto da pomenem, prosla zima je bila najlaganija od kada znam za sebe.
Tako da ono sto ste prosle zime trosili u najboljem slucaju uzmite kao minimum potrosnje.

Iskren predlog samo.

cronnin
Odakle si mi ti poznat , citam postove i tvoj mi nick nekako bas poznat , negde smo se sretali

Xa xa, jesmo pričali tu i tamo. Pa ti si prisutan na svim forumima sa grejanjem :) Svaka preporuka za nexteen, odlično je obavešten.

Za ovo sa parapetom, čujem dvostruka mišljenja, a nemam lična iskustva. Neki pričaju da je zidna bolja jer između ostalog kupi vreo vazduh sa vrha prostorije i baca ga dole, dok kod parapeta postoji osetnija razlika u temperaturi po visini. Navodno je to problem i kod hlađenja. Druga je stvar što zauzimaju prostor na podu, uopšte nisu jeftini, i iz neobjašnjivog razlooga uvek imaju manjii COP od zidnih...

@el_patron
Baš sam računao ovo što Nexteen priča. Ti imaš zapremine kao 80×4/2,6=120 kvadratnih metara klasične gradnje sa plafonom od 2,6m. Ispada kao da svaka klima treba da ti pokriva 60 kvadrata običnog prostora. To mi najviše miriše na Nocria. Ako si trenutno kratak sa novcem za toliku investiciju, možeš da probaš i ovo što je Nexteen rekao - da uzmeš samo jednu klimu, pa da sledeće godine dodaš još jednu slabiju, ako se ispostavi da je dobra izolacija. Okvirno:

12LLCC (2,5 kW) 50.000 RSD
12LMCA (3 kW) 70.000 RSD
12LUCA (3,5 kW) 90.000 RSD
12LT (4 kW) 120.000 RSD

Nezgodno je dati procenu toplotnih gubitaka samo po kvadraturi, jer mnogo zavisi od vetra, površine i kvaliteta prozora, osunčanosti, itd...

Poslednja izmena:
Ma jok ja :)

Nego da dodam na ovo tvoje , ja bi pre uzeo 2x Nocria , ne samo sto je jaca , vec za nedaj boze , ako jedna rikne ima sutradan delove za drugu , cisto prakticki gledano :)

Fujitsu ASYG 12LT

Pdesignh kW 4.00
SCOP 4,60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 1217
Modulacija ( 0.9 - 6.5 ) kw
na -10c daje 4.00kw sa COP 2,52
na -20c daje 3,63kw sa COP 1.84
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,40

Sutra idem da vidim taj prostor, pa cu pokusati da skontam izolaciju, mada se uopste ne razumem u to :)

Pa kucni spolja u zid , ako ima stiropora znaces bice supljikav zvuk , ma skontaces nije to neka nauka , na kraju krajeva pitaj :)

Nedavno kad sam pitao za Nocriu + ugradnja , mislim da je bilo ovako :

Nocria 120.000
Ugradnja 60e - samo ruke
duzni metar materijala 1m x koliko ima duzine
pocinkovani nosac spoljne jedinice + antivibracione gume , izmedju 1600 -2000 din

Znaci pricam o profi ugradnji , sve po pravilima , bez da moras da razmisljas da li je uradjen posao kako treba ..

A gde u Beogradu mogu da uzmem tu klimu sa profi ugradnjom?

Viacom je valjda uvoznik, oni su iz BG. Kako ugradjuju ne znam ali izgledaju fensi.

Ta firma radi u u BG , napisao sam ti gore .. Evo bas danas je otisao u Viacom po klime , znam jer sam se sinoc cuo s njim , 2 ribe s drugog foruma zele 12LM , jedna iz BG-a a druga iz NS-a .. Evo slike kako je ugradnja kod mene uradjena ..

http://i.imgur.com/oaHotoI.jpg
http://i.imgur.com/zpiMXFF.jpg
http://i.imgur.com/AhLeNHU.jpg
http://i.imgur.com/QTYq7BA.jpg
http://i.imgur.com/o100DU8.jpg
http://i.imgur.com/OYfuis2.jpg
http://i.imgur.com/4p2H0Oz.jpg
http://i.imgur.com/jtZgSPN.jpg

Za 48h rada , temp 23c , klima potrosila 7.5kwh .. Ovaj oktobar je dosta hladniji od proslog , bas mi je kolega poslao ovu poruku :

Do 20 OKT jutarnje su bile 12-13-14C a dnevne 22-23C pa i vise

Bio danas u onom prostoru i mislim da cemo imati vise problema sa hladjenjem nego sa grejanjem :D

Cele 2 strane su PVC prozori, tako da je dosta svetao prostor, a bogami, ja sam se skuvao kad sam bio unutra iako smo otvorili prozore da se malo izluftira. Cini mi se da nece biti problem ugrejati, vec ohladiti leti :D

Od izolacije sam mogao da snimim neku vunu, valjda se zove staklena vuna, a oko nje 4-5mm debeli "zidovi". Nisu zidovi, ne znam kako se zove taj materijal pa ne znam kako drugacije da objasnim.

Pa eto , uzmes jednu Nocriu pa ces videti na cemu si :)

Da li neko ima problema sa rupom koja je ostavnjena za kuhinjski aspirator, povezan je aspirator ali kroz rupu koja je za njega ulazi hladan vazduh ?

Хвала на одговору. :)

Занима ме још нешто, да ли Клима у Dry mode, троши мање струје, и да ли се са њом може гријати, или је она само за хлађење? Када укључим тај мод, подешена ми је температура само 25 С.

Na DRY modu ne moze pedesavati ventilator , sluzi za odvlazivanje prostora , i kad to radi hladi prostor , smanji izduv i bolje odvlaci vlagu iz prostora , trosi malo vise truje nego na hladjenju .

mr008

Ja imam rupu u dimnjaku za aspirator , nekad su se koristili dimnjaci ali vise ne , ja ne osetim nekakvo duvanje , pa jos kako aspirator ima filter i ako ga ima ne oseca se , znaci ne osecam ga ali garant tuda uvlaci nesto vazduha kad ukljucim ventilator u kupatilu .

Poslednja izmena:
Otvor je bocno i iznad je aspiratora, aspirator i rupu spaja aluminijuska tanko savitljivo crevo duzine jedno 30cm, precnik rupe je 10cm, i oseca se da ulazi spoljna hladnoca u aspirator a samim tim i kroz njega u prostoriju kroz aspirator.
Najbolje resenje bi bilo da se nesto stavi u taj otvor u zidu sto nece da propusta spoljni vazduh a pustace vazduh od aspiratora napolje kad radi, sad ne znam sta bi to moglo da se stavi ?

Imaš neke klapne i bas za to služe, odnosno da ako si sa komšijom na istom ventilacionom kanalu ne osećaš šta on kuva. Imaju kao diht gumu i jednosmerne su

sent from SM-G900F

Kakvi su ovo placeni komentari za fujitsu klime, u zadnjih par strana se one hvale kao nekoliko klasa iznad svih ostalih sto nije tacno.

Molim da se objasni sta to znaci bolje u odnosu na druge.

U gornjem primeru, ako je fujitsu stkuplji sa 25k od daikin, a daikin za 30k od midea, razlika izmedju midea i fujitsu u ustedi struje i efikasnosti nije veca od 20%, a za 100k mozes uzeti dve midea, tako da je ovo sigurno placeno komentarisanje u korist fujitsu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno