Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakvi su ovo placeni komentari za fujitsu klime, u zadnjih par strana se one hvale kao nekoliko klasa iznad svih ostalih sto nije tacno.

Molim da se objasni sta to znaci bolje u odnosu na druge.

U gornjem primeru, ako je fujitsu stkuplji sa 25k od daikin, a daikin za 30k od midea, razlika izmedju midea i fujitsu u ustedi struje i efikasnosti nije veca od 20%, a za 100k mozes uzeti dve midea, tako da je ovo sigurno placeno komentarisanje u korist fujitsu.

Niko ne kaže to, čak je obrnuto. Ako hoćeš da se otvoriš za pare, preporučio bih ti Daikin koji je za dve klase bolji od Fujitsu.

Fujitsu uopšte nije skuplji, 12LU je 90K, a njemu ekvivalentan Daikin FTXB50C je 90K. Dalje FTXB je najlošija serija od Daikina, a ispod LUCA su LMCA i LLCC. Ako te zanimaju detalji idi proučavaj kompresore i elektroniku ili pitaj nekoga.

Ako si ograničen na samo 100K, uzmi 2x Fujitsu LECA09 :)

p.s. Zovi Fujitsu i podseti ih da mi plate, kasne za septembar.

Poslednja izmena:
Placaju nas pa zato i imamo za fudzitsu, a ne tamo se zlopatimo s nekim midejama ko ostala sirotinja :D
p.s. jel i ostalima legne isplata u jenima ili samo meni ?

Joj, ne pitaj. Mene su letos držali skoro 2 meseca u kućnom pritvoru kada sam išao na obuku u Augsburg. Akihisa Kamata me lično par puta istukao bambusovim štapom. Sada sam naučio da je mušterija uvek u pravu.

Devil

Kod nas u RS , u rangu prvoklasnih klima , najbolji odnos cena = kvalitet ima Fujitsu , i ne samo kod nas , i u RH , BiH , sem u MKD , tamo je basnoslovno skup . Za taj Daikin , koji inace ulazni model i dve klase nize od Fujitsu LU modela , postoje komenatri da se cuje spoljna kako zvrnda , tacnije vidi se da nije kvalitet izrade ravan Daikinu . No ako ti to ne smeta , i mislis da taj Daikin ima dosta snage za tvoje potrebe , onda je on Ok kupovina . A sto se tice Midea , Vivax , Tesla i svih ostalih klima 3 klase , o njima necu ni da komentarisem jer ne daju nikakve podatke o tome sta se moze ocekivati od njih na odredjenim temperaturama . I nemoj misliti da sto su napisali da je 12000brtu , trosi toliko struje , da je recimo 3.6kw , nesto tebi govori , nista ti t ne vidis dokle god ne prikazu koliko gubi kapacitet na veci minusima . Te podatke mozes naci samo kod klima 1 klase i tacno mozes znati sta kupujes , a evo sad cu ti ispod postaviti podatke izmedju tog Daikina i Fujitsua pa ti uporedi sta koja daje i za koje pare , ne racunam kvalitet izrade Fujitsua , lepsi izgled , vise opcija na daljincu itd , samo sirove podatke o tome sta daje na kojim temp ..

Daikin RXB35C / FTXB35C

Pdesignh kW 2,80
SCOP 4,06
Klasa A+
Sezonska potrosnja 966 kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,48kw uz COP 2,22
na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12
na +7c daje 3,50kw uz COP 3,71

-------------------------------------

Fujitsu ASYG 12LU

Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363
Modulacija ( 0.9 - 5.6 ) kw
na -7c daje 3,45kw sa COP 2,64
na -15c daje 3,13kw sa COP 2,43
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,30
----------------------------------

Znaci Daikin je , slabija klima, ima losu modulaciju od 1.3 ( ako uopste i znas sta je to ) , uz -7c spoljne LU daje citav KW toplote vise uz manju potrosnju , na -15c i vise od toga .. Znaci mnogo jaca a manje trosi , sirovi podaci .. Kao sto vidis 12-ka je i jedna i druga , a specifikacije dupe i glava , no vecina ljudi to ne zna , misle sve je to isto , e pa nije :D

A mozes misliti sta daje ta Midea kad Daikinov ulazni model to daje , mogu misliti .. A o kvalitetu necu ni da pricam i nemoj zaboraviti , ko uzme klimu za grejanje taj je koristi 8 meseci efektivno bez prestanka , nema gasenja , i to bi trebalo da ga sluzi bar deceniju , mislis li da to moze Midea da izdrzi ..

@ nexteen
Posto imas trenutno 0 poruka znaci da si se ladno uclanio u bench da bi svoj prvi post ostavio u korist fujitsu klima tako da si mi upravo potvrdio da se placeni prodavci/serviseri javljaju na ovom forumu da bi reklamirali fujitsu klime.
BTW sto se tice specifikacija koje si dao, kod vas u bosni golf 2 trosi 3 litre, a novi vw trosi na putu kao sto pise po specifikacijama proizvodjaca?

Mene je isprovocirao cronnin-ov "savet" drugima da ladno uzmu 9-tku najskupljeg brenda umesto da uzme 18 osrednjeg brenda (midea).
Zasto lepo ne ostavis svoju adresu i broj telefona da ti se ljudi licno zahvale kada budu videli da ta precenjena devetka za koju su dali ogromne pare ne moze da ohladi prostor i onda shvate da im komsija sa "dve klase" losijom klimom sebi moze da natera 24 stepena na -15c, a njegov fujitsu se muci da odrzi 18c.

Poslednja izmena od urednika:
Kao prvo koja Bosna bracala , se drogiras ti malo , Vojvodina , isto kao i ti :)

Tacno je da nemam postova jer sam mislio da je ovaj forum prvenstveno samo za IT , i registrovao sam se 2013-te da bih lika sa foruma pitao nesto u vezi kompa .. Slucajno sam neleteo na ovu temu , i drago mi je da jesam , da ne bi likovi koji nemaju pojma o ovome sto pisu , nagovarali ljude da kupuju pogresne stvari , jer ti im neces vrataiti novac kad se sjbu .. Ja sam srecan i ponosan korisnik Fujitsua a o ovoj temi znam mnogo vise od tebe , proguglaj malo o temema vezano za klime i videces da me skoro svuda ima , isti nick .. Od Fujitsua imam samo dobru klimu i male racune , malo li je , i treba da ih promovisem :)

Da cujemo biseru , sta ti predlazes za kupovinu u zemlju Srbiji , koji brend , gledaj da moze da parira cenovno i po kvalitetu u Srbiji ?

I da , ti i dalje ne mozes da shvatis da 12-ka , nije samo 12-ka , imas vise varijant , jacine , potrosnje , kvalitet izrade itd . I ne cudim se da se bunis kad zelis nekome da utrapis Mideu za grejanje . Kad budem dosao kuci okacicu ti neke stvari da vidis o cemu pricamo :)

Poslednja izmena:
@ nexteen
Posto imas trenutno 0 poruka znaci da si se ladno uclanio u bench da bi svoj prvi post ostavio u korist fujitsu klima tako da si mi upravo potvrdio da se placeni prodavci/serviseri javljaju na ovom forumu da bi reklamirali fujitsu klime.
BTW sto se tice specifikacija koje si dao, kod vas u bosni golf 2 trosi 3 litre, a novi vw trosi na putu kao sto pise po specifikacijama proizvodjaca?

Mene je isprovocirao cronnin-ov "savet" drugima da ladno uzmu 9-tku najskupljeg brenda umesto da uzme 18 osrednjeg brenda (midea).
Zasto lepo ne ostavis svoju adresu i broj telefona da ti se ljudi licno zahvale kada budu videli da ta precenjena devetka za koju su dali ogromne pare ne moze da ohladi prostor i onda shvate da im komsija sa "dve klase" losijom klimom sebi moze da natera 24 stepena na -15c, a njegov fujitsu se muci da odrzi 18c.

1. Treba da budeš srećan što se čovek uopšte učlanio da pomogne ljudima, jer stvarno zna dosta o grejanju klimama.

2. Specifikacije nije on izmislio, već su rezultati zvaničnih testiranja gde se pod istim uslovima, ovde u EU, testiraju klime različitih proizvođača da bi se dobili realni paramatri uređaja, i može se reći da su merodavnije validniji su od onoga što sami proizvođači daju.

3. Fujitsu uopšte nije najskuplji brend. Kod nas na tržištu je čak povoljniji u odnosu na uređaje iste klase od drugih japanskih konkurenata.

4. Ako ti zaista veruješ da će 2xMidea bolje da te greje od Fujitsu 12LUC kada napolju bude bilo -15°C, ti kupi sebi Mideu, a ja ti skidam kapu za hrabrost. Pogotovo ako dokažeš da nismo u pravu, jer svako bi voelo da za iste pare ima dva uređaja, što zbog ravnomernije raspodele toplote, što zbog sigurnosti u slučaju otkaza jednog.

Jel zna neko, koja je razlika izmedju Fujitsu LU i LB serije , u smislu internih komponenti ( kompresor,elektronika itd).?

Ko ce to znati , LB serija tj Nocria spada u bestbuy , svi se kunu u nju , i ako te ona ne ugreje ni jedna nece , a firma koja je meni odradila ugradnju uvek pre preporuci Nocriu umesto LT modela . Mogu ti dati manual za nju ako ti to nesto znaci , pa citaj :)

Duzan sam neverniku da okacim neke podatke , da vidi da svaka 12-ka i nije 12-ka , a ovo su podaci od prvoklasnih prozivodjaca , pa sta onda mislis sta se moze ocekivati tj kolike razlike kod ovih iz 3 klase tj te koje ti preporucujes ljudima za grejanje .. Evo ti za Mitsubishi da ne bude da dajem samo za Fujitsu :)

Mitsubishi MUZ-HJ35VA/MSZ-HJ35VA - ulazni model

Pdesignh kW 2,40
SCOP 3.80
Klasa A
Sezonska potrosnja 885 kw
Modulacija ( 1.1 - 4.1 ) kw
na -10c daje 2,40kw uz COP 2,40
na +7c daje 3,60kw uz COP 3,62

--------------------------------------------

Mitsubishi MUZ-SF35VE - standard

Pdesignh kW 2.90
SCOP 4.40
Klasa A+
Sezonska potrosnja 923kw
Modulacija ( 1.3 - 4.6 ) kw
na -10c daje 2.90kw sa COP 2.80
na -15c daje 2.20kw sa COP 2.30
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.88
-----------------------------------------------

MUZ-EF35VE - dizajnerski

designh kW 2.90
SCOP 4.60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 882kw
Modulacija ( 1.8 - 5.5 ) kw
na -15c daje 2.40kw sa COP 2.20
na +7C daje 4.00kw sa COP 4.19
-----------------------------------

MUZ-FH35VE - TOP model

Pdesignh kW 3,60
SCOP 5.10
Klasa A+++
Sezonska potrosnja 986kw
Modulacija ( 1.0 - 6.3 ) kw
na -10c daje 3,60kw sa COP 3.10
na -15c daje 3.20kw sa COP 2.60
na +7C daje 4.00kw sa COP 5.00

Ovo su sve 12-ke , samo se razlikuju po tome jel je ulazni , standard , dizajnerski ili TOP model nekog prozivodjaca ..Pogledaj razlike izmedju svakog modela , koliko cega daje , sa kojim COP-om , modulacije itd .. Ako se uopste i razumes o to :p

Ovde tj kod Mitsubishia je taj dizajnesrki model RF , vise sminka nego sto vredi uzeti , e sad pogledaj podatke izmedju istih modela razlicitih proizvodjaca tj Mitsubishi EF i njegovog pandana Fujitsu LU modela , iako su obe 12-ke , koliko je Fujitsu jaca i ozbiljnija klima , i uz to jeftinija ..

Mitsubishi MUZ-EF35VE - dizajnerski

designh kW 2.90
SCOP 4.60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 882kw
Modulacija ( 1.8 - 5.5 ) kw
na -15c daje 2.40kw sa COP 2.20
na +7C daje 4.00kw sa COP 4.19
-----------------------------------

Fujitsu ASYG 12LU - dizajnerski

Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363

Saljem PM ali kao da ne ide nesto .. Baci mi mail na PM

Kao prvo koja Bosna bracala , se drogiras ti malo , Vojvodina , isto kao i ti :)

Alo bre genije, prethodni post si poceo "Kod nas u RS".

Posto se sve vise upinjes da reklamiras Fujitsu klime, mislim da je ovo cista reklama i da bi moderator trebao da reaguje.
Ako smo vec na IT forumu u offtopic otisli sa klimama, onda bar ne treba da se thread pretvori u reklamu za fujitsu.

Da je nexteen ranije objasnio razlike izmedju modela klima, ne bi pre 3 nedelje kupio Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE za 90k din :(

Jao brate mili , zasto na svakom forumu mora biti po ovakav jedan pacijent , a ima ih svuda , interesantno :)

A gde zivim ako nije RS , kakva Bosna bog te ubio , ne znas ni skracenice .. Kao drugo , nisam ja otvorio temu , i sem tebe nikom ne smeta sto sam se prikljucio temi , da li ti mozda radis u nekom predstavnistvu Midea ili neki drugi 3 klasni brend pa ti smeta preporuka neceg boljeg . Ja za tvoju informaciju radim u vodovodu , s klimama imam isjustvo toliko da se grejem na istu , da vec 4g citam i pratim sve sto se desava oko njih . Kako sam ja svojevremeno dobio pomoc od drugih , bilo bi skroz nesebicno da svoje znanje ostavim za sebe . Evo pogledaj phantomr , da sam se samo mesec dana ranije prikljucio raspravi , on bi znao da za 89.000 din ima uzeti Fujitsu ASYG 12LU , koji je za klasu kvalitetniji, lepsi i jaci prozivod . E sad , to sto je kod nas , u BiH , i RH , Fujitsu cenovno najprihvatljiviji , to ne odredjujem ja . A evo ti podaci pa uporedi za sta je on dao 90.000 i sta je za iste pare mogao uzeti .

Mitsubishi MUZ-SF35VE

Pdesignh kW 2.90
SCOP 4.40
Klasa A+
Sezonska potrosnja 923kw
-----------------------------------------------

Fujitsu ASYG 12LU

Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363

Ja da sam na tvom mestu , poslao bih moderatoru PM , nek on odluci sta mu je ciniti , pa ako proceni da nema razloga da ucestvujem nek me banuje , a ako ne , skini mi se vise :d

.

Auuu opet uzdizes Fuji... To je to, ugasio si ga :d

za RS je mislio da je Republika Srpska, ocigledno.

Nego, kupio je jedan clan pre nekoliko meseci Fujitsu 9 inverter, za mislim oko 500 evra, i secam se da se zalio ovde da se klima ponasa manje-vise kao obicna u smislu da ne hladi bas postepeno, nego hladi brzo, i iskljuci se kada dostigne zadatu temperaturu.

Da li je to neka Fujitsu fora, ili je to samo taj model, ili kako? Secam se da se kao prednost invertera pored ucinka za grejanje pominjalo bas to postepeno hladi prostor, i drzi temperaturu prijatnom. A i da ne pominjem to sto bi mene stalno budilo to iskljucivanje/ukljucivanje, kao sto me i budi ova moja obicna klima, pa je i ne koristim za spavanje, nego se kuvam...

Pa okej znaci kuvas se = svejedno ne spavas, a kad si vec tu onda bolje da prijatno ne spavas nego da se kuvas i ne spavas :d
*** ne znam sta mi je, stvarno ne trolujem al poslednje 3 poruke su mi uzas :D

Dobar si , malo zeke nikom ne skodi :)

Svaki proizvodjac ima neka svoja podesavanja klima , nacin izduva itd . Fujitsu kada ima male potrebe za hladjenjem radi onako kako je on opisao , tako je i u grejanju , ali naravno to se desi kad ne hladis ili grejes neki prostor , napravi se neka veca razlika izmedju podesene i unutrasnje , pa klima ako oseti da ima vise od recimo 2c razlike ona krece jace da duva , a ako je jos veca razlika ona jos jace krene , ali kako klima to jako brzo dostigne a stan ili kuca nemaju tolike toplotne gubitke , ona se gasi , pali , pa jos ako je predizmenzionisana klima to je jos izrazajnije . Kad uprzi zvezda napolje , i postanu vece potrebe za hladjenjem ili obrnuto , Fujitsu radi konstantno i izduvava na pocetku vruce pa kako dostize temo on smanjuje temp izduva i potrosnju , pa ako prostor ima toliko gubitaka da on mora raditi nonstop , on radi , ali sa mnogo manjom potrosnjom od obicne klime , kao i svaki inverter . Znaci sve je prostoru koji se greje ili hladi + dobar odabir klime . Na ovaj nacin rade svi inverteri , s tim da neko ima bolju ili losiju modulaciju , pa onda klima koja ima recimo modulaciju od ( 0.9 - 5.6kw recimo ) ce raditi duze jer joj je donji prag izbacivanja toplote 0.9 kw , dok tamo neka druga koja ima modulaciju ( 1.3 - 5.6kw ) ce se vise gasiti i paliti a manje odrzavati zadatu je joj je donji prag 1.3kw .. E sad , postoje klime koje imaju i nizu modulacija ali ni to nije bas toliko dobro , jer kad ima jako malu modulaciju onda mozete zamisliti klimu koja odrzava temp a vazduh koji ona izduvava je vise hladan nego topao , takav osecaj stvara . Ma da ne davim vise , svi inverteri rade na istom principu , samo su razlike u podesavanjima , jacini , kvalitetu izrade . Kod invertera nemate taj osecaj pada temperature jer ima bolje senzore i elektorniku , samo sto to jos dodatno zavisi od modulacije itd ..

Da je nexteen ranije objasnio razlike izmedju modela klima, ne bi pre 3 nedelje kupio Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE za 90k din :(

To je odlična klima i dobra cena, nemoj biti nezadovoljan. 12LU je veće snage, ali ima slabiji SCOP, tako da si na sličnom. Jedino ako ti se ispostavi da ti je tih 2,9 kW na -10 premalo, onda možeš da se nerviraš što nisu uzeo Fujitsu.

Mada.. uvek možeš da staviš izolaciju :)

cronin

Ima slabiji SCOP jer ima veci Pdesign tj LU jaca je klima i predvidjena za veci prostor , znaci nisu na slicnom , bolji je LU .. Fujitsu LU je jaca na svim spoljnim temperaturama , daje vise snage sa boljim COP-om , i kad njemu bude trebalo , recimo 2 kw toplote , ona s obzirom da je jaca od SF , ima jos dodatno da poveca COP u odnosu na nju , i jos vecu ustedu pravi za tih 2kw recimo .. Ne kazem da SF nije dobra klima , daleko od toga , samo je za iste pare mogao uzeti , jacu , sa boljim COP-om , lepsu itd .. Ma samo ako je ubo velicinu klime za svoje potrebe , nema razloga za kajanje , razlika u potrosnji ne bi bila extremno velika , to se sve svede na 20-ak evra po sezoni , lupam sad , ali tako kazu .. Samo nek nam javi kako je zadovoljan za SF modelom itd ..

Poslednja izmena:
Mislim da bi dobro doslo malo teorije ili kakav link da pohvatamo copove i ostale termine ;-)

Sent from my ME173X using Tapatalk

SEER , SCOP , Zone

Pogledajte prilog 212250

Pogledajte prilog 212254

Sto su SEER i SCOP - koeficijenti ucinkovitosti?

SEER i SCOP koeficijenti pokazatelj su energetske ucinkovitosti klima uredaja u realnim uvjetima korištenja, te korisnicima pružaju informacije o godišnjoj potrošnji elektricne energije. Uz to, sada je moguce usporedivati klima uredaje jer su svi proizvodaci dužni istaknuti SEER i SCOP koeficijente i izraziti godišnju potrošnju elektricne energije.

Na priloženoj ilustraciji možete vidjeti izgled nove energetske naljepnice i objašnjenja istaknutih podataka na naljepnici
Kako se racuna ucinkovitost klima uredaja?

Kod izracuna ucinkovitosti klima uredaja najvažniji su koeficijenti SEER i SCOP (zamjenjuju dosadašnje EER i COP faktore kojima je dodano slovo S - seasonal / sezonska).

Da bi izracunali sezonski koeficijent ucinkovitosti u hladenju, mjerenja su radena pri vanjskoj temperaturi od 20°C, 25°C, 30°C i 35°C te je korištena je najhladnija klimatska zona.

Kod izracuna sezonskog koeficijenta ucinkovitosti pri grijanju mjerenja su radena pri vanjskim temperaturama od 12°C, 7°C, 2 i -7°C.
Na što pripaziti kod odabira klima uredaja?

Prilikom odabira klima uredaja obratite pozornost na potrošnju elektricne energije koji su deklarirani kroz SCOP i SEER koeficijente, koji vam govore koliko su energetski ucinkoviti klima uredaji. Što su ti koeficijenti viši, niži je utrošak elektricne energije. Uz to, na svakoj je naljepnici istaknut izracun potrošnje kWh ako klima uredaj radi 350 sati u hladenju i 1400 sati u grijanju. Zahvaljujuci konkrektno iskazanoj potrošnji, lako je moguce izracunati koliko je efikasniji klima uredaj jeftiniji u eksploataciji, odnosno koliko ce manje struje utrošiti u svome radu.

Što to znaci u praksi? Jeftiniji inverterski modeli klima uredaja koji su klasificirani u A energetskom razredu (u hladenju i u grijanju), te postižu SEER 5,3 i SCOP 3,4. U hladenju za 350 sati rada potroši 230 kWh, dok mu za 1400 sati grijanja treba 1647 kWh.

Kolicina vlage u prostoru i grejanje

Pogledajte prilog 212251

Definicije pojmova

Pogledajte prilog 212252

Vakumiranje i sta ako se ne uradi odmah

Pogledajte prilog 212253

Twin Rotary kompresor , novja i bolja varijanta kompresora , imaju ga samo bolji i jaci modeli , recimo Toshiba Suzumi 16 , Fujitsu LT , Mitsubishi FH35VE itd ..

On se sastoji od dva suprotnosmerna kompresora koji se odlikuju mnogim prednostima, kao npr. poboljšanim stepenom korisnosti i dužim radnim vekom. Usvojeni raspored dvaju klipova garantuje mehaničku stabilnost i minimalne vibracije. Važno je takođe znati da se broj obrtaja dvostrukog rotacionog klipnog kompresora može izvrsno regulisati. Tako se, u slučajevima kada je potreban mali učinak može smanjiti broj obrtaja. Dalja prednost dvostrukog rotacionog klipnog kompresora ogleda se i u niskom nivoui buke u poredjeenju s konvencionalnim kompresorima. Upotreba rashladnog fluida R410A omogućava optimalnu efikasnost ovih tipova kompresora, efikasnije nego što je slučaj kod scroll kompresora ..

Kompresor

Kompresor koji se nalazi u klima-uređaju opremljen je motorom čiji se broj obrtaja može menjati. Motor je proizvod najnovije mehaničke i električne tehnologije. Kao najbolje rešenje za
polove jednosmernog motora pokazala se upotreba trajnih magneta. Upravljanje brojem obrtaja motora ima zadatak da prema opterećenju odredi optimalan broj obrtaja kompresora.

Plazma filter

Plazma filter je vrlo efikasan električni prečistač vazduha koji radi u dva stepena. Garantuje filtriranje najsitnijih čestica i postiže efikasnost koja nije moguća konvencionalnim filterskim
sistemima, s obzirom da su njegove elektrostatičke ćelije u stanju da izdvoje do 99% svih štetnih materija. Elektrostatičko izdvajanje pri ovom postupku prečišćavanja vazduha odvija
se u tri koraka:

• prvo se naelektrišu čestice prašine
• zatim tako naelektrisane čestice prašine ostaju „zalepljene“ na kolektoru
• redovnim pranjem sapunicom, uhvaćene čestice prašine mogu se ukloniti s kolektora.
(prema smernicama)

Eurovent , podaci sa testiranja klima uredjaja , poredjacu po proizvodjacima , rade samo za ozbiljne klime ..

Mitsubishi

http://www.eurovent-certification.c...&select_class=AC1+/+A+/+S+/+R&crit=mitsubishi

Fujitsu

http://www.eurovent-certification.c...+R&tri_chp=&debut_affiche=15&indice_affiche=1

Daikin

http://www.eurovent-certification.c...+R&tri_chp=&debut_affiche=40&indice_affiche=3

Toshiba

http://www.eurovent-certification.c...+R&tri_chp=&debut_affiche=37&indice_affiche=2

Panasonic

http://www.eurovent-certification.c...+R&tri_chp=&debut_affiche=15&indice_affiche=1

Hitachi

http://www.eurovent-certification.c...CHI&select_class=AC1+/+A+/+S+/+R&crit=hitachi

Nadam se da vam je dovoljno za pocetak ,)

Ca2PXXD.gif

cronin

Ima slabiji SCOP jer ima veci Pdesign tj LU jaca je klima i predvidjena za veci prostor , znaci nisu na slicnom , bolji je LU .. Fujitsu LU je jaca na svim spoljnim temperaturama , daje vise snage sa boljim COP-om , i kad njemu bude trebalo , recimo 2 kw toplote , ona s obzirom da je jaca od SF , ima jos dodatno da poveca COP u odnosu na nju , i jos vecu ustedu pravi za tih 2kw recimo .. Ne kazem da SF nije dobra klima , daleko od toga , samo je za iste pare mogao uzeti , jacu , sa boljim COP-om , lepsu itd .. Ma samo ako je ubo velicinu klime za svoje potrebe , nema razloga za kajanje , razlika u potrosnji ne bi bila extremno velika , to se sve svede na 20-ak evra po sezoni , lupam sad , ali tako kazu .. Samo nek nam javi kako je zadovoljan za SF modelom itd ..

Nešto su oni zabrljali sa tim podacima. Nema šanse da SF35 ima slabiji COP na svim temperaturama, a da ima bolji SCOP.

Pa jel ti govorim da ima losiji SCOP zato sto ima veci Pdesign .. Pa imas valjda podatke za obe klime iz ErP ili manuala , ali evo ja cu ti okaciti pa ti sracunaj COP -ove ..

Eurovent

Mitsubishi MUZ-SF35VE

Pdesignh kW 2.90
SCOP 4.40
Klasa A+
Sezonska potrosnja 923kw
----------------------------------------------

Isti podaci iz ErP dokumenta

Pogledajte prilog 212261

Pogledajte prilog 212262

Fujitsu ASYG 12LU

Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363

Erp dokument

Pogledajte prilog 212263

Tecnical manual

Pogledajte prilog 212264

A sad zamisli da rade te dve klime u istom prostoru , kad gledas SCOP Fujitsu je losiji jer kao vise struje potrosi , ali je jaca klima , pa ce raditi sa manjom potrosnjom a dati isto sto i SF , i tu SCOP prestaje da vazi . SCOP mozes porediti samo izmedju uredjaja sa istim Pdesign , znaci iste jacine ..

Pa jel ti govorim da ima losiji SCOP zato sto ima veci Pdesign .. Pa imas valjda podatke za obe klime iz ErP ili manuala , ali evo ja cu ti okaciti pa ti sracunaj COP -ove ..

Ma pogrešno sam te razumeo na onom delu.

Fujitsu LU je jaca na svim spoljnim temperaturama , daje vise snage sa boljim COP-om[/B] , i kad njemu bude trebalo , recimo 2 kw toplote , ona s obzirom da je jaca od SF , ima jos dodatno da poveca COP u odnosu na nju

Pomislio sam da si rekao da LU na svim temparaturama ima i veću snagu i bolji COP za tu snagu. Mrzelo me da gledam tabele. Da ne širim priču:

SF35: Pdesign=2,9 kW SCOP=4,4
12LU: Pdesign=3,9 kW SCOP=4,0

Poslednja izmena:
cronin

Klima mi najviše treba za grejanje, do sada je nisam ni imao, pa sam nekako preživljavao...

Jel imas merac potrosnje , ako nemas ne bi bilo lose da uzmes jedan , kosta oko 1500 din , a sa njim mozes lepo videti koliko ti klima vuce struje W na odrzavanju , odmah ces znati koliko je klima opterecena tj sa koliko snage odrzava na kojoj spoljnoj , a znaces i koliko si ukupno potrosio KWh . Nije skupo a po meni daje ti bitne informacije , uvek nas na cemu si :)

Koju m2 grejes , kakva je izolacija , stolarija , kuca sili stan , izolovan tavan idt ?

Grejem šta uspem da ugrejem, uglavnom vrlo malo :) Grejem se godinama na perjani jorgan ;)
Kuća je u pitanju stara, sa relativno dobrom stolarijom, debeli zidovi, 3.05 visina, bez spoljne izolacije, a ni na tavanu osim staklene vune na podu nemam ništa, kara-tavan.
Klima je u spavaćoj sobi, veličine 16m2, a grejem i ostale 2 sobe, ukoliko dohvati, ukupno oko 50m2.
Da li taj merač potrošnje ima na aliju, jel neko pazario?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno