Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupio bih ovu klimu dole u linku, ali nigde nisu navedene dimenzije unutrasnje jedinice.
http://www.voxelectronics.com/klime/vox-klima-iva1-12ie/

Imam ostavljenu uticnicu u stanu bas za klimu ali taj zid koji je za nju predvidjen je duzine svega 790mm, a i majstori nisu mnogo marili pa je uticnica doslaa odmah do spustenog plafona. Pored njega na drugom zidu ima jos mesta, da li moze uticnica da se izmesti? Ne znam da li ova klima ima mogucnost da cevi budu postavljene iza nje pa da se to izvede na ovom manjem zidu ili ipak da ostavim na zidu do slike? To je prva opcija i spoljna jedinica bi bila okrenuta ka zapadu, znaci leti sunce non stop.

Ili druga opcija, levo od kuhinjskog prozora staviti klimu(gde ce se morati postaviti ona ukrasna plastika za kabl do uticnice dole) spoljna jedinica okrenuta ka severu,zasticena od druge druge zgrade od sunca u potpunosti.

Stan je od 40 kvadrata, skica dole ispod.(ne umem to da crtam bas). Klima je inverter pa bi radila leti za hladjenje, zimi za grejanje.

Moze li neko da mi da savet oko svega?

Poslednja izmena:
Teško ćeš uklopiti unutrašnju jedinicu na 79cm. Uglavnom su najmanji modeli klime oko tih 79cm ili više.

Utičnica uvek može bez problema da se izmesti, ali naravno da ti treba majstor i razbijanje zida. Možda bi u tom slučaju rešenje bilo da ide direktno iz zida u klimu? Nemoj da se opterećuješ previše ukrasnim plastikama i da kompromituješ položaj klime zbog estetike i cevi. Ako hoćeš da ti dobaci do drugog kraja stana, najbitniji ti je položaj unutrašnje jedinice, mada mi nije baš najjasnija skica. OK crtaš, nego nisi obeležio šta je šta na slici ( npr. gde su vrata uopšte).

Ako hoćeš da se i ogreješ, idi na neki ozbiljniji inverter tipa Fujitsu, npr. LECA ili LLCC:
http://www.fujitsuklime.com/zidni-inverteri

Poslednja izmena:
Ako hoćete napajanje klime direktno iz zida, bez utičnice, obavezno da je taj kabl sam na osiguraču, ukoliko nešto vrisne da ne ostanete bez napajanja u ostatku sobe. U svakom slučaju je to najbolja praksa, ali retko gde osim u novogradnji ima takvih slučajeva.

Evo da budem precizniji

Unutrasnja jedinica ima dimenzije 750x290 dobio sam tu informaciju od Vox kompanije preko mejla, tako da se uklapa u taj zid gde je uticnica. Da li izmestiti uticnicu ili ne, sta je bolje? Ima poseban osigurac samo za klimu, stan je nova gradnja, izolacija je odlicna, pvc stolarija. Ova Vox klima mi je zapala za oko jer je 350 evra sa sve montazom. Za ove skuplje varijante za sada nemam toliko finansijskih sredstava nazalost.
Komsija ispod mene se prosle godine je stan grejao na obicnoj klimi ne inverter, mada prosle godine i nisu bile neke jako niske temperature. Mislim da ce mi ova ok zavrsiti posao. U stanu imace ima instalirano i etazno grejanje ali trosi 3x vise struje od klime.

Poslednja izmena:
Što se tiče širine to ćeš morati da vidiš sa majstorima, da li može da se uklopi a da ne ugrožava funkcionalnost. Po visini bih poštovao propise koliko treba da bude odvojena od plafona, jer sa slike deluje da uvlači vazduh odozgo. Klima će završiti posao, mada će ti japanci bolje raditi i više štedeti. Ako želiš da ti dobacuje u ostale prostorije treba da je usmeriš ka vratima od druge sobe, jer ako nema prinudnog strujanja vazduha, slabo će ti grejati tamo.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Poručio sam klimu, sutra bi trebalo da je dostave. Izgleda da je neka akcija, na drugim mestima košta 10 000 dina više.
5 godina garancije. Baš me interesuje kako će da greje i radi zimi na niskim temperaturama u odnosu na LG star preko 10 godina.

To je jedan od štedljivijih modela klima na tržištu. U zavisnosti od toga koliko trošiš trebalo bi za 5-10 godina da ti isplati razliku u ceni u odnosu na najjeftiniji inverter. A što se tiče Mitsubishija kvalitet zagarantovan, spadaju u top klasu.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

potreban mi je savet oko inverter klime za poslovni prostor površine 25kvadrata, visina 3,10m.
Dva spoljna zida, bez izolacije, pvc vrata i veći prozor (otprilike 160 sa 180cm), pločice na podu i na dva zida do visine 2m.
Prošle zime pokušao sa TA peći 2,5kw, smrzo se ko .....
Nemam novca za japance, ali ne bih uzimao baš ni one najgore kineze.
Mogu da izdvojim 50-55.000 dinara.

Većina ljudi koja je imala bilo kakva iskustva sa inverter klimama mi kaže da bi se taj prostor bez nekih problema grejao solidno sa 12-icom.

Kakvo je vaše mišljenje? Postoji li i mala mogućnost da ću se smrznuti zimus, naravno na nekoj normalnoj zimi? Kakve su ove Gree klime, par ljudi mi je reklo da jesu Kinezi ali kao nisu loši.
Cimam se prilično, *** treba dati pare a možda se bace. U svakom slučaju TA peći bih preskočio i da imam neku od 3,5kw imao bih preko 100evra struje u januaru sigurno (nema jevtinije struje).

Hvala svima unapred.
Pozdrav.

Pozdrav svima,

potreban mi je savet oko inverter klime za poslovni prostor površine 25kvadrata, visina 3,10m.
Dva spoljna zida, bez izolacije, pvc vrata i veći prozor (otprilike 160 sa 180cm), pločice na podu i na dva zida do visine 2m.

Većina ljudi koja je imala bilo kakva iskustva sa inverter klimama mi kaže da bi se taj prostor bez nekih problema grejao solidno sa 12-icom.

Kakvo je vaše mišljenje? Postoji li i mala mogućnost da ću se smrznuti zimus, naravno na nekoj normalnoj zimi? Kakve su ove Gree klime, par ljudi mi je reklo da jesu Kinezi ali kao nisu loši.
Cimam se prilično, *** treba dati pare a možda se bace. U svakom slučaju TA peći bih preskočio i da imam neku od 3,5kw imao bih preko 100evra struje u januaru sigurno (nema jevtinije struje).

Hvala svima unapred.
Pozdrav.

Ako imaš puno vratarenja u lokalu biće ti svakako napeto, ako ne, 12ica ti je sasvim dovoljna.

Pozdrav svima,

Hvala svima unapred.
Pozdrav.

Ako ti TA peć nije ugrejala tu prostoriju, nećeš se ugrejati previše ni sa klimom, pogotovo kada temperature u januaru opadnu. Klima manje struje troši za toplotu koju daje, ali ne greje jače od tih 2.5kW toplote. Plus, efikasnost klime značajno opada sa padom spoljašnje temperature. Kada je napolju hladno, neće ti klima izduvavati mnogo toplote.

Dva očigledno ogromna zida bez izolacije + ogroman prozor + pločice...... Bez izolacije ti je džabe da išta razmišljaš....

U svakom slučaju TA peći bih preskočio i da imam neku od 3,5kw imao bih preko 100evra struje u januaru sigurno (nema jevtinije struje).

Od svih tih Kineza Gree je najbolji. Korektne klime pravi.
Nego, kako si ti koristio tu TA peć, punio je samo 8 sati tokom noći ili neki drugi režim?

Danas ujutro dolazi ovlašćeni serviser da ugradi Mitsubishi klimu, nadam se da će sve uradii kako treba, jer ne znam na šta bi trebalo da obratim pažnju prilikom ugradnje.
Daju garanciju 5 godina, valjda znaju šta rade...

Pa, najbitnije što majstori "propuštaju" je da vakumiraju cevi i unutrašnju jedinicu pre puštanja gasa u sistem. To se radi tako (tj. tako ćeš prepoznati) što kada povežu cevi, na ventile spoljašnje jedinice povežu vakuum pumpu u puste je da drnda nekoliko minuta. Zatim se još neko vreme posmatraju manometri da se vidi da sistem drži vakuum, tj. da vazduh ne ulazi unutra.

Odmah čim majstor dođe, pre nego što počne da radi, pitaj ga da li vakumira. Ako kaže da ne treba, insistiraj da to uradi. Svi oni imaju vakum pumpe, a to im je još 15-ak minuta posla.

Ako su ti cevi od spoljašnje do unutrašnje jedinice duže od nekog X, mora se i dodati nešto gasa. Ali to uglavnom ne treba za do 3-4 metra cevi. Obično piše na natpisnoj pločici na spoljnoj jedinici.

Poslednja izmena:
Hvala, ugradili su klimu, nemam pojma da li su vakumirali, nisam gledao ....
Dužina cevi je oko 1m.

Trebalo je da bude min 3 m.Sada moze da imas jace vibracije itd.
Za vise info procitaj uputstvo.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Od svih tih Kineza Gree je najbolji. Korektne klime pravi.
Nego, kako si ti koristio tu TA peć, punio je samo 8 sati tokom noći ili neki drugi režim?

U principu gledao sam da što manje duva jer bih imao preko 100 evra struje mesečno. Lokal je počeo da radi u januaru i mislio sam ajde izguraću ovu zimu pa ćemo za sledeću videti šta i kako.
Naravno da bi ona sasvim dobro zagrevala ako bih je pustio da duva svako malo, ali ne bih živ ostao sa strujom.
Izvinjavam se ako nisam objasnio to kako treba.

Kako vam se ovo čini:http://www.winwin.rs/bela-tehnika/k...ee-gwh12ma-k3dne2l-cozy-inverter-4765552.html

Ako ima neki bolji predlog, samo napred.

A kakve su Vivax inverter klime koje se sklapaju u Turskoj u Mideinoj fabrici? Jesiu li bolje Gree?

U principu gledao sam da što manje duva jer bih imao preko 100 evra struje mesečno. Lokal je počeo da radi u januaru i mislio sam ajde izguraću ovu zimu pa ćemo za sledeću videti šta i kako.
Naravno da bi ona sasvim dobro zagrevala ako bih je pustio da duva svako malo, ali ne bih živ ostao sa strujom.
Izvinjavam se ako nisam objasnio to kako treba.

Kako vam se ovo čini:http://www.winwin.rs/bela-tehnika/k...ee-gwh12ma-k3dne2l-cozy-inverter-4765552.html

Ako ima neki bolji predlog, samo napred.

Bitno je koliko sati dnevno si punio TA, da bi znali kolika energija grejanja ti nije bila dovoljna.
Ako dobro shvatam na jednotarifnom si brojilu?

Bitno je koliko sati dnevno si punio TA, da bi znali kolika energija grejanja ti nije bila dovoljna.
Ako dobro shvatam na jednotarifnom si brojilu?

Ne mogu to da ocenim. Obzirom da nisam imao jeftinu, držaao sam je upaljenu stalno na max, pa kad je pustim da izduvava, ona se uključi da puni. Kad ugasim izduvavanje ona se puni još neko vreme pa se isključi.
Jednotarifno brojilo, da.

Malo pre sam izmerio prostorija ima u osnovi 23 m2, s tim da ta tri kvadrata otpadaju na wc.

Znači sve vreme si praktično cepao 2,5 kW.
Pazi trebalo bi da te zadovolje Fujitsu 07LECA i 09LECA (imaju skoro istu snagu), ali može da se desi da ako bude hladnija zima i bude duže vreme držalo od -5°C do -10°C, da će dugo da rade blizu maksimuma.

Sa te tačke gledišta bilje da se ide na npr 12LLCC:
http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12llcc-aoyg12llcc

Naravno, i svaka skuplja i štedljivija klima bi ti se isplatila u dogledno vreme, kao npr:
http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg09ltc-aoyg09ltc

A najpametnije bi ti bila da prvo staviš izolaciju. Sve zavisi koliko imaš površine u zidovima i prozorima doduše...
Za toliki prostor sa normalnom izolacijom, može i nešto ovako:
http://www.coolshop.rs/daikin-klima-uredjaj-ftxb25c-rxb25c

Poslednja izmena:
Postovani, jedno pitanje
odlucio sam se za grejanje na klimu oko 35 m2 i pozao majstore da mi kazu koju klimu i gde da je postavim radi najboljeg ucinka, preporucili su mi daikin inverter 12 -icu i da ce bez problema grejati taj prostoj jer je prostor nizi 2.2 m i dobro ususkan. juce su ugradili i rekli da je najbolje da se ona namesti na temperaturu i da ce ona sama da se pali i gasi kad dodje do zadane temperature, danas na nekih 10 stepeni u grau ona ceo dan duva za 22 stepena, da li je to noralno ili bi trebalo lagano da postigne temperaturu i ne duva pretoplo iz nje. i sta znaci da se ona ugasi sama kad postigne zeljenu temperaturu prestane da duva ?

Koju inverter klimu uzeti za grejanje tokom zime? Prostor od 80 kvadratnih metara, nema hodnika, znaci sve je jedna prostorija

Koliko sam video ovde na forumu, dosta ljudi preporucuje Daikin i Mitshubishi pa se dvoumim izmedju te dve, samo ne znam koja bi velicina trebala za toliki prostor

Postovani, jedno pitanje
odlucio sam se za grejanje na klimu oko 35 m2 i pozao majstore da mi kazu koju klimu i gde da je postavim radi najboljeg ucinka, preporucili su mi daikin inverter 12 -icu i da ce bez problema grejati taj prostoj jer je prostor nizi 2.2 m i dobro ususkan. juce su ugradili i rekli da je najbolje da se ona namesti na temperaturu i da ce ona sama da se pali i gasi kad dodje do zadane temperature, danas na nekih 10 stepeni u grau ona ceo dan duva za 22 stepena, da li je to noralno ili bi trebalo lagano da postigne temperaturu i ne duva pretoplo iz nje. i sta znaci da se ona ugasi sama kad postigne zeljenu temperaturu prestane da duva ?

Obrati pažnju šta radi spoljna jedinica. Koliko često se ona uključuje i isključuje. Daikin izbacije toplotu od približno 1,3 kW - 3 kW. Slabije od 1,3 ne može, i posle nekog vremena, kada se zagreje prostorija, bi trebalo da se isključi spoljna jedinica. Šta će unutrašnja da nastavi da radi, zavisi od modela. Pogledaj u kom modu rada je klima i šta kaže uputstvo za njega?

Obrati pažnju šta radi spoljna jedinica. Koliko često se ona uključuje i isključuje. Daikin izbacije toplotu od približno 1,3 kW - 3 kW. Slabije od 1,3 ne može, i posle nekog vremena, kada se zagreje prostorija, bi trebalo da se isključi spoljna jedinica. Šta će unutrašnja da nastavi da radi, zavisi od modela. Pogledaj u kom modu rada je klima i šta kaže uputstvo za njega?

model je FTXB35C2V1B, mod grejanje, nista konkretno u upustvu ne pise. I ja sam pomislio da se spoljna jedinica iskljucuje a unutrasnja ne ali kad god sam pogledao radila je i spolja jedinica. Isto me buni jedna stvar kad spustim temperaturu na daljinskom za par stepeni tj na onoliku kolika je otprilike u porostoriji ona se ugasi tj prestane da duva. i takodje razlicito duva kad je psotalvjena na 24 stepena recimo i 27 znacajno toplije duva ali ne moze da postigne temperaturu. tj nikad ne postigne temperaturu koju ja postavim i nikad se nije ugasila sama, jedino tako na daljinski ja kad smanjim temperaturu zeljenu. Da li je to noralno posto su ponavljam majstori rekli da bi ona trebala za sat vremena da postigne 24 lagnao medjutim ona 4-5 sati duva i ne postize tu temperaturu bar se ne gasi , napolju je nekih 10 stepeni da kazemo

Koju inverter klimu uzeti za grejanje tokom zime? Prostor od 80 kvadratnih metara, nema hodnika, znaci sve je jedna prostorija

Koliko sam video ovde na forumu, dosta ljudi preporucuje Daikin i Mitshubishi pa se dvoumim izmedju te dve, samo ne znam koja bi velicina trebala za toliki prostor

To ti dosta zavisi od izolacije i položaja prostora. Razlike u toplotnim gubicima mogu da budu sigurno duplo veće kod slabo izolovanog objekta. Velike su razlike i u toplotnim potrebama između stana i kuće iste kvadrature, kao i u prosečnim zimskim temperaturama u Bg i Zaječaru. Kolika ti je visina plafona? Da li imaš uvida koliko kW si do sada trošio na grejanje? Npr. 2x3kW TA peć ili tako nešto?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno