Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vi sto imate inverter modele kako vam rade, dal se ugase kad dostignu zadatu temperaturu?
O
Jok, smanji kompresor broj obrtaja, ali radi non stop, to je i poneta invertera.
Mada zavisi u kom modu ti je, normal ili cold ili turbo ...

Poslednja izmena:
Nisu mi uradili vakumiranje, sad sam javio tom drugaru da ponese kompresor da tu uradi kad dođe da mi čisti druge klime u kući i hali. Totalno sam zaboravio za to dok sam im pomagao i gledao da nešto ne sjebu.

Sad' je kasno. Vazduh koji je bio u cevima i u unutrašnjoj jedinci se pomešao sa gasom, i sada u celom sistemu imaš tu mešavinu. Džaba ti sada vakumiranje. Vakumiranje služi da se iz unutrašnje jedinice i cevi izvuče vazduh, pre puštanja gasa koji je fabrički, sav u spoljašnjoj jedinici. Tako gas ostaje idealno čist, bez primesa vazduha i vlage koje uvek ima u vazduhu.

Ne brigaj previše. 99% klima u Srbiji radi tako. Ako cevi nisu bile predugačke, nije to veliki problem. Ali ipak, eto, malo smanjuje efikasnost rada (jer gas nema idealne karakteristike).

Pravi majstor će uvek vakumirati. Al' kod nas kanda više nema pravih majstora. :(

Ima al' ne rade više klime :)

Brate dal neko uopšte kod nas radi to vakumiranje i dal postoji neki pravi servis ili majstori? Stvarno kurta i murta rade te klime danas.

Pa brate 90% majstora su cisti fizikalci koji se razumeju u klime koliko ja u avijatiku. Al eto najbolja kinta za malo posla.

Bolja kinta od branja malina ili višanja u sezoni, to stoji...

Jok, smanji kompresor broj obrtaja, ali radi non stop, to je i poneta invertera.
Mada zavisi u kom modu ti je, normal ili cold ili turbo ...
Pazi kad ne mogu da provalim dal radi ili ne kad se smanji. Drzim ruku ne osetim vazduh, a cuje je jedva nesto da zuji.

Sad' je kasno. Vazduh koji je bio u cevima i u unutrašnjoj jedinci se pomešao sa gasom, i sada u celom sistemu imaš tu mešavinu. Džaba ti sada vakumiranje. Vakumiranje služi da se iz unutrašnje jedinice i cevi izvuče vazduh, pre puštanja gasa koji je fabrički, sav u spoljašnjoj jedinici. Tako gas ostaje idealno čist, bez primesa vazduha i vlage koje uvek ima u vazduhu.

Ne brigaj previše. 99% klima u Srbiji radi tako. Ako cevi nisu bile predugačke, nije to veliki problem. Ali ipak, eto, malo smanjuje efikasnost rada (jer gas nema idealne karakteristike).

Pravi majstor će uvek vakumirati. Al' kod nas kanda više nema pravih majstora. :(
Pa ima majstora koji vakumiraju, ali moras da ih "podsetis" :)

Inace, ne ostaje tu vazduh u cevima kako si objasnio, vec kada zavrse montazu oni gasom isteraju vazduh i kad krene freon oni zavrnu.

Poenta vakumiranja je da se vakumiranjem izvuce vazduh i tom prilikom se ujedno i ispita zaptivenost instalacije, dok recimo ako samo puste gas oni nemaju pojma dal negde curka vec ce i onako dogovoriti periodicno ciscenje i ako curi naplatiti dopunu freona.

Vi sto imate inverter modele kako vam rade, dal se ugase kad dostignu zadatu temperaturu?
Ova moja Fujitsu se skroz ugasi, pa posle se upali na 2min i ugasi opet. Kad je fan na low onda je taj low noise mode i ne cuje se uopste, spavao sam kao zaklan nocas, a inace mi sve zivo smeta da zaspem.
Kako bi stavio neki sundjer ili tako nesto ispred klime da duva u to da se siri miris?
Stavljao sam u vodu na radijatoru lavandu itd, ali nije se bas nesto osetilo.
Jel se negde moze naci lavanda itd sveze? Cvecare?

Ne mora stalno da radi. Inverter ima opseg recimo od 1000-6000 rpm, tako da ako uspe da ti ohladi sobu sa tih minimalnih 1000 obrtaja, verovatno će se isključiti. Isto se dešava i kod grejanja i zato je bitno da se odradi proračun gubitaka i da se pravilno dimenzioniše snaga grejanja/hlađenja. Obrati pažnju na razliku između ventilatora, koji se pali i gasi na unutrašnjoj jedinici, i kompresora koji se radi na spoljašnjoj jedinici. Ovde pričamo o kompresoru, i tome da li radi spoljašnja jedinica.

A što se tiče osveživanja vazduha, luftiraj redovno i kupi eterično ulje. Stavi svaki dan po jednu kap negde na parče tkanine gore na plakar.

Poslednja izmena:
Brate dal neko uopšte kod nas radi to vakumiranje i dal postoji neki pravi servis ili majstori? Stvarno kurta i murta rade te klime danas.

Ma, rade skoro svi, kada ih nateraš. Treba odmah pri dogovoru pitati da li vakumiraju, te ih usloviti dobijenjam posla ako ne rade to.
Takođe, možemo i pustiti ih da rade, pa pred kraj posla, ako ne donesu pumpu i ne počnu vakumiranje, pokazati im vrata. (I spremiti se za neprijatan razgovor.)
Ali i dalje ostaje problem da tako besan majstor krene nešto da drnda, da uključi pumpu na prazno i slično, da nam zamaže oči. Jbm. li ga, ako je njakavi ser'nja, šta da radimo.

Pa ima majstora koji vakumiraju, ali moras da ih "podsetis" :)

Inace, ne ostaje tu vazduh u cevima kako si objasnio, vec kada zavrse montazu oni gasom isteraju vazduh i kad krene freon oni zavrnu.

Poenta vakumiranja je da se vakumiranjem izvuce vazduh i tom prilikom se ujedno i ispita zaptivenost instalacije, dok recimo ako samo puste gas oni nemaju pojma dal negde curka vec ce i onako dogovoriti periodicno ciscenje i ako curi naplatiti dopunu freona.

Da, tako rade, ali baš precizno znaju da ne ostane nešto vazduha, ili da ne ispuste nešto gasa?!? How yes no! :D

Vakumirati pa čekati da se vidi da li pušta, jeste školski, ali to vredi ako baš baš mnogo pušta. Da bi vakumom proverili vrlo vrlo mala curenja zbog kojih će klima primetno ispustiti gas tek posle par nedelja, potrebno je pod vakumom držati sistem bar dva tri sata. To nema šanse da dobijemo od naših montažera.

Poslednja izmena:
Ne razumem zašto bude ovako zagušljivo u sobi kad radi klima? Zar ona ne izbacuje vazduh i na hlađenju?

Zar klima ne vrti jedan te isti vazduh u sobi, još ako nije rađeno čišćenje
unutrašnje duže vreme, eto onog poznatog zagušljivog mirisa.

Gdje izbacuje vazduh? Klima ti vrti isti vazduh iz prostorije. Mora biti zagusljivo, ako ne provjetravas. I ne cistis klimu , naravno.

Svi se prave ludi kad je vakumiranje u pitanju. Sloze pricu da to ne treba kad je klima nova ili kazu da se to dodatno naplacuje 20-30e.

Juce bili kod mene. Namontirali. Rekao sam im da donesu vakuum pumpu. Vakumirali dok sam ih nadgledao. Gree hladi kao zmija. Mitsubishi kompresor.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Daj neki kontakt i cene ne PM ili ovde. Za ubuduće da znamo.

Nije dozvoljeno ovde. Kad dodjem kuci poslacu na pm. Ali morate da napomenete da trazite vakumiranje.

Poslednja izmena:
Svi se prave ludi kad je vakumiranje u pitanju. Sloze pricu da to ne treba kad je klima nova ili kazu da se to dodatno naplacuje 20-30e.

Pokaži im fabričko uputstvo za montažu. Izbaci ih napolje ako neće da vakumiraju. Traži da pričaš da gazdom. Zovi i pitaj uvoznika da li mora vakumiranje. Pokušaj da kontaktiraš proizvođača, da oni kažu da li mora vakumiranje.

Pokaži im fabričko uputstvo za montažu. Izbaci ih napolje ako neće da vakumiraju. Traži da pričaš da gazdom. Zovi i pitaj uvoznika da li mora vakumiranje. Pokušaj da kontaktiraš proizvođača, da oni kažu da li mora vakumiranje.

U uputstvu za instalaciju piše da je obavezno vakumiranje. Nije bitno koliko vremena vakumiraju, već da imaju dobru pumpu i merač:

Pogledajte prilog 203949

Što se tiče kontaktiranja, ja pisao mail VIACOM-u, pa se ne javljaju. Pretpostavljam da to znači da na teritoriji Srbije ne postoji sertifikovan servis koji je u stanju da montira Fujitsu klime prema propisima proizvođača?

Poslednja izmena:
Nije dozvoljeno ovde. Kad dodjem kuci poslacu na pm. Ali morate da napomenete da trazite vakumiranje.

Čim moraš da napominješ, znači da su neki pajseri u pitanju. Zamisli da moraš ovima iz AMSS da napomeneš da ti vrate sve šrafove za točak, nakon zamene gume, jer oni misle da ti je jedan dovoljan.

Pa pazi ja kad sam rekao da zahtevam vakumiranje, dobio sam odgovor da se to podrazumeva. Pre sam to rekao iz preventive. Valjda je opste poznato da u ovoj zemlji moras biti lekar, pravnik, mehanicar da te isti ne bi zavrnuli ko ovcu.

Da, tako rade, ali baš precizno znaju da ne ostane nešto vazduha, ili da ne ispuste nešto gasa?!? How yes no! :D.
Ne moze da ostane vazduha zato sto oni puste deo gasa napolje da ga istera.

Vakumirati pa čekati da se vidi da li pušta, jeste školski, ali to vredi ako baš baš mnogo pušta. Da bi vakumom proverili vrlo vrlo mala curenja zbog kojih će klima primetno ispustiti gas tek posle par nedelja, potrebno je pod vakumom držati sistem bar dva tri sata. To nema šanse da dobijemo od naših montažera
Ne mora, naprave vakumom veliki podpritisak i gledaju u instrument da li ga gubi, dovoljno je desetak minuta da vide ima li gubitka.

Ne razumem zašto bude ovako zagušljivo u sobi kad radi klima? Zar ona ne izbacuje vazduh i na hlađenju?

Naravno da ne izbacuje, to tako radi samo na prozorskim klimama.
Pa pazi ja kad sam rekao da zahtevam vakumiranje, dobio sam odgovor da se to podrazumeva. Pre sam to rekao iz preventive. Valjda je opste poznato da u ovoj zemlji moras biti lekar, pravnik, mehanicar da te isti ne bi zavrnuli ko ovcu.
Tako su ti rekli preko telefona, ali sacekaj da dodju, pa ce biti nije nam tu sad vakum pumpa i slicne price koje sam cuo vise puta...

Realno moze to i bez vakumiranja...tako su i meni dosli.
ja ih pustio sve da namontiraju (cena ovlascene ugradnje 90eur, kod ovih drugih znate i sami cenu) i pitam gde je pumpa za vakumiranje...
I krece klasicna prica da nije potrebno za novu klimu i da je oni i ne nose i sl...

Ja kazem da sve ja to znam da ne mora, ali da za 90eur hocu da mi titraju i jajca a da je vakumiranje najmanje sto mogu jos da urade da bi dobili pare...
Zvali sefa oni expresno doneli pumpu, ja platio i cao zdravo :)

Juce bili kod mene. Namontirali. Rekao sam im da donesu vakuum pumpu. Vakumirali dok sam ih nadgledao. Gree hladi kao zmija. Mitsubishi kompresor.

Koji je to gree? Premium white?
Zadovoljan?

Taj je meni malopre stigao, jos samo da uhvatim nekog da mi ugradi.

A, onda se izvinjavam na preuranjenom hejtu.

Koji je to gree? Premium white?
Zadovoljan?

Taj je meni malopre stigao, jos samo da uhvatim nekog da mi ugradi.
Da, premium white. Deluje mi dobro. Kazu da je najbolja u cenovnom rangu. Vreme ce reci.

@bakara procitaj moj post pre tog.

Kojih bre 90e?

Mora da se uradi vakumiranje. I treba da se koristi dvostepena rotaciona krilna pumpa jer druge ne mogu da izvuku dovoljno dobar vakuum. Potrebno je izvući i vazduh i vlagu iz sistema, jer utiču na kvalitet rada kompresora, razlažu ulje, smanjuju efikasnost , dovode do pojačanog trošenja i ubrzanog kvara. Da bi se se proverilo koliko je vlage ostalo u sistemu i da li postoji curenje, potreban je merač pritiska, koji sam postavio gore u prethodnom postu. Bez toga je i to vakumiranje ćorav posao.

Drugari, treba mi jedan savet, u vezi low-budget klima uredjaja. Koja je razlika izmedju modela Midea MS12F 12HRN1 QC2 F1 i Midea MS12F 12HRN1 QC2 F6?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno