Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne simulira se ništa real-life, već imaju definisane temperature, i druge bitne parametre kao i dozvoljena odstupanja. Nije poenta testova da simulira realno okruženje, već da se sva testiranja obavljaju u što sličnijim kontrolisanim uslovima.
Real-life testiranja au radili Šveđani u kućama u različitim delovima Švedske, pa pravili izveštaje efikasnosti kad se koriste klime za grejanje.

Poslednja izmena:
Javljam se iz nase prelepe Srbije severni deo ali to nije vazno, gedam da do 1000 evra uzmem klimu toplotne jacine koja je predvidjena za 50 - 60m2 sa dobrim COP. Gledam jos i modele Daikon-a, Toschiba, Fujitsa....

Jedna klima / 60 kvm =0 komfora.

u principu nije komfor,osim ako nije dobar raspored i ako klima nije 2stepena :)
117557810_680742602651036_8300220514388840178_n.jpg
nije spoljna kriva ni na jednu stranu nego je stek lampa stojala sa desne strane pa pravi senku :)

Prilozi

• 117380827_637742383815774_7690371403260811970_n.jpg
    117380827_637742383815774_7690371403260811970_n.jpg
    36.6 KB · Pregleda: 153
Poslednja izmena:
Prijatelju ja u 55m2 imam jednu mitsubishi kirigamine 25 i jedu toshiba daiseikai 10. I zbog loseg rasporeda nekad mi na bas velikim minusima zahvali jos jedna klima najslabija moguca samo da bi svuda bilo isto prijatno. Jedna klima promasaj veruj mi

Javljam se iz nase prelepe Srbije severni deo ali to nije vazno, gedam da do 1000 evra uzmem klimu toplotne jacine koja je predvidjena za 50 - 60m2 sa dobrim COP. Gledam jos i modele Daikon-a, Toschiba, Fujitsa....
Gledaj dve po 500eur, bolje ćeš se ogrejati

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Imas tu klimu i za dosta manje od 80k, a i specifikacije nista posebno, ne bi se iznenadio da je ustvari prepakovana Midea.

Sad sam prelistao poslednjih 100ak strana foruma... To je klima podvojenih ličnosti: Carrier, Midea, MDV (ako se ne varam), Vivax... Zavisi od tržišta.

Ako firma koja je izmislila klimu prepakuje kineske klime onda stvarno....

2010 would see the first of several overseas joint ventures between Midea and American air-conditioner manufacturer Carrier Corporation. Their first joint venture is based in Cairo, Egypt, under the name of Miraco Carrier. The next year, Midea and Carrier continued on this course, forming a collection of closely networked joint venture companies in Brazil, Argentina and Chile, and another one separately in India.

Sa wikipedie

Na naše tržište se uvozile Midea klime, osnovni modeli pod Carrier brendom

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ako firma koja je izmislila klimu prepakuje kineske klime onda stvarno....
Kao sto sam i rekao ranije svet klimatizacije se ne zasniva na split sistemima.
766bbbc7f6a24604b85a35dec055551d.jpg
04864d00b578ddea18012ad8b606bd14.jpg
1950ae10a5e9406eb1d863cc2d75cb83.jpg
dc8c1f6210c3240ed7d4353efa2ce6cb.jpg
4016d7894f5c1f887b63a4a2f29634ec.jpg

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Javljao sam se za vasa misljenja pa bi bio red da javim sta sam napravio.

Da se ne vracamo u nazad 42m2 dnevna/trpezarija/kuhinja/spajz (mada spajz nije ni bitan toliko). U pitanju je Podgorica, kuca.

Majstor koji mi je ugradio do sada 5 klima i znamo se dosta dugo, rekao je da nema potrebe da gledam jace marke vec da idem sa Gree Muse 18 ili po njemu bolja trgovina trenutno kod nas u CG Sinclair Focus plus 18 (kako on kaze ista Muse, samo sto ima neku opciju vise tipa automatsko podesavanje krilaca lijevo desno, da izlazi iz Gree fabrike za eng. tj zapadno trziste).

Specifikacije same klime su identicne kao Muse, cak unutranja jedinica izgleda isto. Tezine spoljnih je ista 45 kg. On je ugradio bratu prije 2 godine i radi sve kako treba. 3 godine garancije se dobija.

Neko je spomenuo da moram nac dobru poziciju jer 18 zna da bude jaka, totalno je bio u pravu i da nisam to procitao isla bi na isto mjesto dje je bila stara i sada bih se smrzavao. Pomjerio sam je na idelnoj sredini prostorija i kada se usmjere krilca dolje a ma bas nikome ne smeta. Hvala na ovom veoma bitnom savjetu. Klima za mene nije bucna, ima i mod Quiet koji se cuje minimalno.

Sama izrada daljinskog, klime izgleda poprilicno dobro.

Na kraju cijena 690 sa ugradnjom.

Muse 18 je bila 770 sa ugradnjom.

Hvala jos jednom svima na misljenjima.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Na hlađenju klima treba da duva što bliže plafonu.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ima smisla, ako su visoki plafoni ili ako ne može da ohladi, ali se oseti razlika po vertikali. Tako je kod mene u firmi, tri kancelarije i jedna klima. Krilca su uvek na dole. Ali kad ustanes osetiš razliku u temperaturi.

Meni je standardni plafon 2.7-2.75. Ni stara 12 nije imala problem sa krilcima na dolje, tek ova nema. Isto treba razmisljati da vazduh nije kamen i da se kovitla.

Bitno je da me ne bije u glavu :)

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Hladan vazduh je po prirodi teži i normalno pada na dole, za najbolji efekat hlađenja, posebno ako je ideja da se udaljene prostorije hlade što kvalitetnije.

Hisense energy pro ima horizontalno i vertikalno el pomeranje krilaca, i ono što je zanimljivo, uz ostalu klasičnu automatizaciju opciju da duva u ili suprotno od ljudi u prostoru a nema kameru. Nisam imao vreman da se mnogo bavim time ali ono što sam probao, dosta to dobro funkcioniše u praksi. Korisna stvar

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Nuk da nemas mozda test informacije od tog hisensa, koliko izbacuje kw na kojim spoljasnjim temperaturama.

Jel ima gde da se nađe neki test grejanja za Hisense klime?
Ove klime što se prodaju kod nas nema na njihovom glavnom sajtu ali ih ima na našem.
Zvao sam ih, pitao za podatke koliko snage daju na +7, 0, -7, -15 kao i za trajanje defrost-a, ali seka koja se javila baš lepim i biranim rečima kaže da nema pojma i da proverim sa prodavcima u radnji.

Da li je bolje uzeti dva hisense CA35XA1AG invertera po cijeni jednog gree hansola?

Hm, čudno mi. Nuk evo gledam tvoj Hisense, pa on je skuplji od Fujitsu KPCA 12 i LLCE 12
a ravan sa cenom Daikina. Meni na papiru deluje da je taj Fujitsu KPCA solidna klima i da ima bolje rezultate na minusima bar po tablicama od Daikina za Hisense ne znam nisam našao tablice. Zato me čudi kako to da ga niko ne preporučuje? Jel toliko loš?

Drustvo, zaboravljate da se vec relativno uspesno ( jer mi rade dve TA peci ( samo isijavaju temperaturu ) kad ozbiljnije zagudi ) grejem 50 m2 sa klimom 12 LUCA. Koju cu verovatno morati da prebacim u stambeni deo od 18m2 kad mi stara LG propadne. Sa novom klimom koja ce imati jacu grejnu moc ( od 5,5kW pa navise ) sa dobrim COP, nadam se da cu jednu a mozda i obe peci iskljuciti tokom grejne sezone ( kad bude -7C ). Sad mi je muka od silnih podataka sta odabrati ( nemogu prezaliti sto nisam kupio nocriju 14 ) a da najbolje uskladim odnos ulozenog i dobijenog.

Iz vasih postova krenuo sam u gledanje ozbiljnijih klima ( mislim na japanske klime ) do 1100 evra i kineskih nesto jeftinijih ali sa korektnim karakteristikama ( gree muse profi 18 ( nasao sam je za 90.000,00 din. ) ).

@Tesla
Pogresno razmisljas, LU ne ide u 18m2 jer je prejaka i stalno ce da se pali-gasi osim na vecim minusima a tako gubis performanse plus ces da placas demontazu.
LU ostavi tu gde jeste a sa druge strane najudaljenije od nje ugradi 07 LMCE ili 09 ako je ima i ako nije velika razlika u ceni a tamo u 18m2 ugradi 12 LLCE ili ako je bas dobra izolacija 07 LMCE.
Tako ti nece ni trebati TA, mozes da ih prodas i izvuces deo para za jos dve klime.

Fujitsu 12LU nedavno prana, odmah nakon par dana je počela ponovo da se oseća na kiselo. Isključen mod štednje energije, pa se ventilator stalno vrti na hlađenju, ali to ne pomaže. Moram barem jednom dnevno da je prebacim na fan i da otvorim vrata da izlazi vlaga napolje. I to rešenje bude kratkog dana, jer to mora da se radi svakog dana.

Takođe, od kako sam ugasio eco mod na sve tri klime, i stalno je uključen ventilator na hlađenju, procenat vlage u kući mi je na 70%. Što je mnogo, mnogo je. Ispod 60% ne pada u danima kada opeče sunce. Otvaramo da luftiramo, prozore držimo otvorene, ali ne pomaže mnogo, jer se procenat vlage brzo popne na staro.

@tesla Mislim da ozbiljno predimenzionises sve. Bez sale. Ako ti LU greje 50m² dodaj samo u ostale prostorije gde ti zafali. LU u 18m2 je overkill. Nocria u 50m² je overkill. Meni je Nocria overkill ako hocemo iskreno, ne prelazi 1KW potrosnje po najvecim minusima. Dobro, ja sam planirao da uzmem klimu sa logikom da hocu da budem miran kao da ce svaki dan da bude -15, cena mi nije predstavljala nikakav faktor.
Mislim da bi trebao Djalfa da poslusas. U krajnjem slucaju ako ti je zao za nocriu toliko, uzmi Amber, isti je fazon klime. I ona vise nego dovoljno jaka za to sto ti treba.

Tapatalk from Poco loco

Fujitsu 12LU nedavno prana, odmah nakon par dana je počela ponovo da se oseća na kiselo. Isključen mod štednje energije, pa se ventilator stalno vrti na hlađenju, ali to ne pomaže. Moram barem jednom dnevno da je prebacim na fan i da otvorim vrata da izlazi vlaga napolje. I to rešenje bude kratkog dana, jer to mora da se radi svakog dana.

Takođe, od kako sam ugasio eco mod na sve tri klime, i stalno je uključen ventilator na hlađenju, procenat vlage u kući mi je na 70%. Što je mnogo, mnogo je. Ispod 60% ne pada u danima kada opeče sunce. Otvaramo da luftiramo, prozore držimo otvorene, ali ne pomaže mnogo, jer se procenat vlage brzo popne na staro.

Najverovatnije turbina. Kupi parocistac I hemiju i udri sam. Nema drugog leka, sem da platis skidanje I pranje turbine.

Najverovatnije turbina. Kupi parocistac I hemiju i udri sam. Nema drugog leka, sem da platis skidanje I pranje turbine.
Ja sam tada platio čićenje, ali nije skidao turbinu. Koji paročistač preporučuješ? I šta od hemije?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno