Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ti neko odgovori, otpočeće rat na ovoj temi.

Treća klasa su razni Vivaxi (ne svi modeli, neki su i druga), Vox, Galanz, Tesla, Volt...
Druga klasa su Midea, LG, Samsung, Haier, Gree (neki modeli)
Prva klasa su skoro svi japanski modeli i neki kinezi :D

Drustvo, toliko puno informacija da sam se izgubio koja bi za 1000 evra bila najbolja za zagrevanje stambenog prostora od 60m2, solidno ususkanog. Vazno mi je da ima dobar odnos iskoristljivosti ( COP ) na niskim temperaturama ( -7C ) i da ima solidnu toplotnu jacinu ( ako se tako kaze ) od 7kW - 9kW.

Kad se misli na japanske klime vezano da su se odlicno pokazale kod grejanja koje modele mi preporucujete od Daikin-a, Fujitsu-a i dugi...

Poslednja izmena:
Ako si iz Bosne onda Daikin Sensira RXF50A2V1B / FTXF50A2V1B Pdesign = 4,6 SCOP=4,06
A ako si iz Srbije ondaK Gree Amber 12. Ne znam koliko je naslednik Fujitsu LLFC modela. Mada, ako si baš dobro ušuškan i izolovan, i LT će te ogrejati. Ovo sa jednom klimom pod uslovom da imaš odličan raspored prostorija, u suprotnom dve 9-ke ili 3 7-ce, ili 12-ca i 7-ca

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Ni jedna od 1000. Trebaju ti dve klime.

9kW na -7°C za 60kvm uopšte nije malo, tj previše je ukoliko postoji izolacija

Aj nemoj zavitlavati bre, cena je po metru al ide dva metra u jedan :d Onda valjda kazes cena je 400 din po metru, m? Ziv covek gresi, evo ja se ne ljutim sto si pogresio, br't zoxy isto, verujem.

Ko te zavitlava...?
Lepo sam napisao koliko kosta metar cevi, a ti vidim nemas problem da izracunas koliko metara ukupno ide u 18 metara instalacije
Dodaj slobodno i tiplove, trake, izolaciju sta god...

50% marze cisto sumnjam 10-15% moguce.

nije ti zavitlavanje da je od ukupno 280eura, sam materijal 240eur, a zarada 40e?

Batali, čemu to.
Baci se na posao i mlati pare, ne bi bio ni prvi ni poslednji. Šta pokušavaš da dokažeš uopšte?

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Koliko Amber moze da modulira i spusti potrosnju pri hladjenju i grejanju kad postigne temperaturu.

Batali, čemu to.
Baci se na posao i mlati pare, ne bi bio ni prvi ni poslednji. Šta pokušavaš da dokažeš uopšte?

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Bas tako. Osnivanje firme kosta 1000 dinara. Tržište je slobodno, pa raspali.

9kW na -7°C za 60kvm uopšte nije malo, tj previše je ukoliko postoji izolacija

Napisao sam od 7 do 9kW toplotne snage jozzo, vazno mi je kad ozbiljnije zagudi ( - 12C ( na primer ) ), klima ce sama ( bez TA ) zagrejati 50 - 60m2 stambenog prostora na 21 - 23C . Kad krenem sa grejanjem klimu negasim,kako bi stalno bilo prijatno i kako je nebi bespotrebno cimao da u kratkom roku dostigne zeljenu temperaturu prostorije...

Kad krenem sa grejanjem klimu negasim,kako bi stalno bilo prijatno i kako je nebi bespotrebno cimao da u kratkom roku dostigne zeljenu temperaturu prostorije...

Jedna klima, kakva god da je, jako tesko da ce moci ravnomerno da greje i "dobro drzi" ceo (toliki) prostor, pogotovo ako je izdeljen pregradama, zidovima, vratima... Nebitno da li se zove Amber, Fujitsu... to je veliki zalogaj za jednu klimu. Kod mene na poslu su u par laboratorija od 60m2 (prostorija bez ikakvih pregrada, doduse sa visoki plafonima, ali idealno za grejanje/hladjenje) stavljali 24.000btu klime, jedna u svaki lab , koje se (naravno) ne gase, i kako god okrenes, ili moras da stavis da duva kao tajfun, pa zna da bude neprijatno (toplo ili hladno zavisi u kom je rezimu), ili ako stavis da "tiho piri" vrlo brzo u prostoriji bude kao da klime i nema.

Poslednja izmena:
Treba uracunati i defrost period kada klima ne greje.

Kapacitet klima na niskim temperaturama se deklariše sa uračunatim defrost periodima. Vreme dok je klima u defrostu ne utiče skoro uopšte na temperaturu u iole izolovanom prostoru.

Poslednja izmena:
Nece da moze sa jednom klimom grejati 60m2 a da u najudaljenijoj prostoriji od klime
ne bude razlika 5-6 stepeni.

Naravno da može, 5-6 stepeni razlike nemam ni u negrejanim ostavama.

U ionako (po velicini) problematicnom prostoru, sa svakom dodatnom pregradom, drasticno opada mogucnost da se iole kvalitetno greju prostorije, koje su tim pregradama odvajene od one u kojoj se sama klima nalazi.

Poslednja izmena:
U kuhinji, bez obzira dali se u njoj prethodno nešto kuvalo ili ne, čija su vrata, odnosno, gradjevinski obradjen otvor za vrata, udaljena skoro 6 m. od uj, uvek je toplije bar za 1 c, nego u dnevnoj sobi u kojoj je UJ.

Poslednja izmena:
Ma kakvih 5-6 stepeni. To moze jedino ako nema izolaciju. Kod mene je maksimum 3 stepena razlike kad je malo veci minus ali meni je to super temperatura za spavacu. To je skroz ok. Ne znam samo kakav je raspored ali kapiram da nece biti lose sa amberom. Ja sa nocriom grejem lagano, klima ne prelazi 40% snage. Ako ostane jedan radijator za spavacu sobu u slucaju da bude bas zestok minus pa da u spavacoj ne bude dovoljno toplo Amber ima snage da pokrije prostor.

Tapatalk from Poco loco

to bi mi onda bila sesta po redu...
Prvu sam registrovao 1994te

i ne kosta 1000din.

S obzirom da smo kolege privrednici, onda valjda znaš koliko treba da se ceni rad. Kvalitetna usluga/proizvod i niska cena ne idu jedno sa drugim. Ne kažem da je i sve što ima visoku cenu znači da je dobro, ali zato je tu uvek preporuka za nekoga.
Prošlo je vreme dok sam se probijao na tržište kada je mogla i niska cena da se ponudi, ali na račun mojih leđa. Na sreću za mene, ta vremena su prošla.

Dali neko imaiskustva sa klimom MITSUBISHI ELECTRIC KLIMA UREĐAJ MSZ-EF42VGW/MUZ-EF42VG R32

Teško da neko ovde ima tu "Micu". Ovde se fura Gree, Midea i Fujitsu. Poneki Daikin. A ostali modeli na nivou statističke greške.@veliki tesla odakle se javljaš?

Pozz svima, imam problem oko povezivanja vox klime sa aplikacijom. Kupio sam wifi adapter u radnji na T..., ubacio u klimu, skinuo ac freedom aplikaciju i kada udjem izbaci mi da skeniram QR kod. Pokusao sam da skeniram QR kod koji se nalazi u uputstvu za klimu koji je dosao uz nju ali nista se ne desava, pokusao sam da aktiviram manuelno ukucavanjem koda koji je takodje u uputstvu (6364d) ali opet nista. Cak sam pokusao da skeniram QR kod koji se nalazi na wifi adapteru i tada izbacuje gresku "neispravan kod", na nacin koji pise u uputstvu koje je doslo sa klimom nisam uspeo da povezem klimu... Ono sto me takodje brine je to da je sam adapter je drugaciji nego sto sam video u nekim prethodnim postovima i na yt klipovima, mada u radnji su mi rekli da je to to, da ovaj model klime ima usb izlaz i da se tu ubacuje ovaj adapter (usb izlaz postoji i nalazi se kod displeja klime i tu sam ubacio wifi adapter https://ibb.co/J2qPcYN ) a i na sajtu radnje gde sam kupio pise wifi dongle za wifi ready klima uredjaj. Napravio sam i nalog u aplikaciji ac freedom i ako pise da nije potrebno ali sam mislio da je mozda do toga ali i dalje ne uspevam da povezem klimu sa aplikacijom (takodje sam resetovao wifi adapter klime preko "health" dugmeta na daljincu klime, kao sto je objasnjeno u uputstvu). Da li neko zna u cemu je problem i kako da povezem klimu sa aplikacijom, da li da kupim drugaciji wifi adapter kao sto sam video u prethodnim postovima i klipovima (ovakav: https://ibb.co/K9PRz9f ), da pokusam sa nekom drugom aplikacijom ili nesto trece? Inace klima je VOX IVA5-12JR

Pokušaj sa aplikacijom proizvođača wifi adaptera. Ako to ne radi, vraćaj i traži pare nazad

Čari jeftine tehnologije.

Kapacitet klima na niskim temperaturama se deklariše sa uračunatim defrost periodima. Vreme dok je klima u defrostu ne utiče skoro uopšte na temperaturu u iole izolovanom prostoru.

Gde se to navodi, prvi put cujem? Kako oni znaju koliko ce defrost trajati?

Pa testiraju 3 ili 4 sata, ili uz 3 defrost ciklusa npr. kako je već definisano u standardu. Nemam ternutno pristup EN 14511-2, tu ima detaljno opisan proces testiranja. Video si krive kapaciteta koje je Zoxor kačio za Toshibe i gde se vidi nagli pad kapaciteta u defrost zoni.

EN14511 Defrost.PNG

Poslednja izmena:
Jedino ako mogu da simuliraju real life uslove jer duzina defrosta zavisi od vlage i temperature spolja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno