Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko ja znam, za stiropor se koristi Ceresit CT84, namenski lepak, koji je skuplji od obicne pur pene...
http://www.ceresit.co.rs/sr/proizvo...asadni-lepkovi/ct-84-poliuretanski-lepak.html
https://youtu.be/tx9zhl0GNsY

Da ne idemo puno offtopic...:)
Inace kod mene je kuca zidana starim blokom, onim najgorim sa 4 velike supljine u sredini, propast kada nesto treba da se utipluje:D i plus malter spolja i iznutra naravno i klime to dobro greju, obzirom da je u pitanju 80m2 i da se pod vecim delom ne greje ni ispod. Sprat(50m2) koji se ceo greje je jednim delom izvucen, iznad prizemlja, pa je tu jos hladnije, taj deo poda je pod uticajem spoljasnjih temperatura. Pvc stolarija i 5cm stiropora poredjanog po ploci na tavanu.

Naravno sve to uz vecu potrosnju stuje, ali opet jeftinije i komfornije nego na drva i ugalj...,):)

neznam ocigledno hahaha, ove godine radio fasadu 15 cm razlika u ceni izmedju 10cm upravo koliko sam napisao, moja kuca je 10x7 osnova s tim sto imam i deo podruma ukupno 160 kvadrata
Razlika u ceni za kuću kakvu je Zoksor opisao od 120 kvadrata spoljnih zidova je 26000 dinara. Postavlja se pitanje vremena povratka razlike investicije, ja kažem nikad!
Ti si radio prošle godine a ja imam već skoro 12 godina i tvrdim , nikad! Valjda kuću luftiraš, valjda tu neko dolazi i odlazi?
Da bi uštedeo moraš da imaš nisko temperaturno radijatorsko grejanje sa sve kompletnom automatikom, ako imaš podno razlika je toliko mala da će ti se isplatiti za 30 godina, ceo grejni period da bude u sat programiran a to ne verujem da iko radi. Pa ti samo luftiranje u oktobru da prekoračiš, ceo račun pada u vodu. To je mnogo široka priča i da ne zalazimo u nju, bolje.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Razlika u ceni za kuću kakvu je Zoksor opisao od 120 kvadrata spoljnih zidova je 26000 dinara. Postavlja se pitanje vremena povratka razlike investicije, ja kažem nikad!
Ti si radio prošle godine a ja imam već skoro 12 godina i tvrdim , nikad! Valjda kuću luftiraš, valjda tu neko dolazi i odlazi?
Da bi uštedeo moraš da imaš nisko temperaturno radijatorsko grejanje sa sve kompletnom automatikom, ako imaš podno razlika je toliko mala da će ti se isplatiti za 30 godina, ceo grejni period da bude u sat programiran a to ne verujem da iko radi. Pa ti samo luftiranje u oktobru da prekoračiš, ceo račun pada u vodu. To je mnogo široka priča i da ne zalazimo u nju, bolje.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока
Ako racunamo da za grejanje/hladjenje ti treba manje hardwera tu ce se nesto malo kompenzovati.
Da li je stvarno 26000 dinara toliko veliki novac da ga ne bi dodali zarad jos bolje izolacije koja treba da zadovolji narednih 30 godina sa cenama energenata mozda visestrukim nego danas.
Ja licno ne bih razmisljao ni sekunda.

@banacanin
Ne radi se samo o razlici u cijeni koja je mizerna u odnosu na kompletan trošak.
Poznato je da stiropor nije vječan i da degradira vremenom i što je veća debljina to je više izraženo.
U mom okruženju stambene zgrade se odavno izoluju kamenom vunom jer su rijetki i skupi stiropori sa certifikatom koji je potreban za upotrebnu dozvolu.

Nije Henkel jedini proizvodjac pene za stiropor, samo u farbari pored mene imaju 2-3 vrste a i lepka takodje. Inace pena 750ml/990din/9-10m2 a lepak 25kg/650din/5m2 tako da je i u nabavci jeftinija pena ili skoro iste cene [emoji6]
Koliko ja znam, za stiropor se koristi Ceresit CT84, namenski lepak, koji je skuplji od obicne pur pene...
http://www.ceresit.co.rs/sr/proizvo...asadni-lepkovi/ct-84-poliuretanski-lepak.html
https://youtu.be/tx9zhl0GNsY

Da ne idemo puno offtopic...:)
Inace kod mene je kuca zidana starim blokom, onim najgorim sa 4 velike supljine u sredini, propast kada nesto treba da se utipluje:D i plus malter spolja i iznutra naravno i klime to dobro greju, obzirom da je u pitanju 80m2 i da se pod vecim delom ne greje ni ispod. Sprat(50m2) koji se ceo greje je jednim delom izvucen, iznad prizemlja, pa je tu jos hladnije, taj deo poda je pod uticajem spoljasnjih temperatura. Pvc stolarija i 5cm stiropora poredjanog po ploci na tavanu.

Naravno sve to uz vecu potrosnju stuje, ali opet jeftinije i komfornije nego na drva i ugalj...,):)

Poslednja izmena:
Da, znam da ima vise proizvodjaca, ja sam kupovao ovu(ceresit) za neke radove, a mislio sam da se gore pominje obicna pur pena, kao jeftinije sredstvo za lepljenje...:)

Koliko li recimo 3cm kamene vune, menja cm stiropora?

Poslato sa CLT-L09 uz pomoć Tapatoka

@maks_rs da li koristis mitsu-a sada uporedo sa peletom i kako si zadovoljan sa njim (mimo onih zamerki sto si pisao na drugom forumu)? Ili si ga ipak rezervisao samo za prelazni period (koji kod tebe traje 6 meseci xD)?

Ako racunamo da za grejanje/hladjenje ti treba manje hardwera tu ce se nesto malo kompenzovati.
Da li je stvarno 26000 dinara toliko veliki novac da ga ne bi dodali zarad jos bolje izolacije koja treba da zadovolji narednih 30 godina sa cenama energenata mozda visestrukim nego danas.
Ja licno ne bih razmisljao ni sekunda.
Upravo tako 200e zarad bolje izolacije kuce pa nek se ne isplati nikad, zato kucu grejem sa 3000 din i tri klime koje se isto nece isplatiti nikad

Pena je super stvar ali je za upotrebu na idealno ravnim zidovima posto sam njom je skoro nemoguce korigovati bilo koju vrstu nagiba zida.

@maks_rs da li koristis mitsu-a sada uporedo sa peletom i kako si zadovoljan sa njim (mimo onih zamerki sto si pisao na drugom forumu)? Ili si ga ipak rezervisao samo za prelazni period (koji kod tebe traje 6 meseci xD)?

Naravno da je koristim uporedo, samo manje nego u prelaznom periodu jer mi se ispod -10 ne isplati spram peleta.
Zamjerke se odnose na bespotrebne uštede na limu i plastici vanjske jedinice, ali klima pošteno i kultivisano odrađuje osnovni posao. Uštedu peleta ne smijem ni spomenuti :) .

Pena je super stvar ali je za upotrebu na idealno ravnim zidovima posto sam njom je skoro nemoguce korigovati bilo koju vrstu nagiba zida.
Naravno da je moguce korigovati neravnine u nekoj razumnoj meri ( sacekas 1-2 minuta posto naneses penu da nema konzistenciju kao pena za brijanje vec postaje "gumasta" i lepljivija ) ali ne u meri kao sto to moze lepkom inace zidao sam Ytongom pa su zidovi skoro idealni

Послато са Lenovo A7600-F уз помоћ Тапатока

Čekanje da se pena stvrdne da bi se naneo drugi sloj pene je (da izvinete) sviranje *urcu. Nije pena namenjena za veće debljine sloja, tako da je u tom slučaju bolje postaviti neki tanak stirodur između dva sloja pene, ili parče stiropora. Ionako se tipluje. Inače, penu (kao ni lepak) nikako ne treba nanositi tačkasto, već pravolinijski opisati nešto manji pravougaonik u odnosu na tablu stiropora, i eventualno preprečiti jednu liniju po sredini. Stavljanje lepka tačkastom metodom je patentirano od strane nemača pojma, i na taj način dolazi do cirkulacije vazduha između fasade i zidova, pa i do kondenzacije. Prava ventilisana fasada je nešto drugo.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Prirodan materijal, daleko duze traje i daleko bolje "dise", sto znaci mamje vlage u zidu.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Gde si pročitao da se stavljaju dva sloja? Naneses penu sacekas malo i postaviš na zid, šta je tu problem ili ti sviranje? Naravno da nećeš peglati 5 ili 10cm penom a ako je "majstoru" toliko pobegao zid onda verovatno imas još većih problema od toga kako ispeglati fasadu
Čekanje da se pena stvrdne da bi se naneo drugi sloj pene je (da izvinete) sviranje *urcu. Nije pena namenjena za veće debljine sloja, tako da je u tom slučaju bolje postaviti neki tanak stirodur između dva sloja pene, ili parče stiropora. Ionako se tipluje. Inače, penu (kao ni lepak) nikako ne treba nanositi tačkasto, već pravolinijski opisati nešto manji pravougaonik u odnosu na tablu stiropora, i eventualno preprečiti jednu liniju po sredini. Stavljanje lepka tačkastom metodom je patentirano od strane nemača pojma, i na taj način dolazi do cirkulacije vazduha između fasade i zidova, pa i do kondenzacije. Prava ventilisana fasada je nešto drugo.

Sent from my MI 6

Dobra je pena i dosta ubrzava rad samo je skuplja od lepka a kao sto neko rece opet moras koristiti lepak za mrezicu.

mene samo cudi da ne postoji neki lepak u kantama odmah spreman za nanosenje, jer zaista jeste smor mutititi lepak.

Naravno da nećeš peglati 5 ili 10cm penom a ako je "majstoru" toliko pobegao zid onda verovatno imas još većih problema od toga kako ispeglati fasadu
pa sigurno neces ni rusiti kucu zato sto si imao glupog majstora, i na krivi zid mora da se postavi izolacija.

Poslednja izmena:
Lepio sam garažu iznutra penom. Super stvar, dok ne naiđem na krivinu :)
Kad se lepi na ravan zid pena je spas, jako brzo se radi, sve čisto, nema prašine, kanti itd

Dobra je pena ,ali u kombinaciji sa lepkom. Jer pena koliko god da je niskoespandirajuca pravi problem,jer ako se samo ona koristi teško da se ravno namesti stiropor. Tipa namestio je idealno, a ona opet malo poraste za 15 minuta. Kod mene su majstori koristili kombinacija pene i lepka. Prednost je bila što može ranije da se tipluje, jer pena ranije osuši, a lepak nije dozvoljavao peni da previše expandira i pravi probleme. Lično sam probao da lepim samo penom nekih 80m2 i preselo mi je. Tako da pena sama jedino za nekoga ko je baš pro ili na mestima koja ne dozvoljavaju upotrebu lepka.
Vezano za priču od malo pre o debljini izolacije. Razlika između 12cm i 8 cm na 200m2 zida je bila 15000din. Što je po meni smešno kada se uzme u obzir cela investicija.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Nema potrebe vise da se diskutuje o razlikama u ceni stiropora, dovoljno je da otvorite sajt vaseg najblizeg stovarista i da cenu stiropora pomnozite sa brojem kvadrata i vidite kolika je razlika.

Ako majstori nabavlaju materijal oni ce vam reci da je razlika 150e, (tj naplatice vam skoro isto u oba slucaja) ali kada ga vi kupujete vrlo jasno cete videti koliko placate.
hednostavno ko zna kako funkcionisu pregovori sa majstorima zna da je to za neku drugu diskusiju.

Poslednja izmena:
@bakara Mora da se postavi naravno ali onda pena nije prvi izbor a imace problem i sa unutrasnje strane osim ako nije problem da ostane kriv zid a sto se cene tice napisao sam par postova ranije cenu pene i lepka i utrosak po m2 tako da ne stoji to da je skuplja pena. O mrezici i nije bilo govora i ona ide na lepak samo sto za mrezicu ide dosta manje nego za postavljanje izolacije i dok ne smisle nesto trugo lepak je jedini izbor
@jozza lepio sam i ja garazu samo sa spoljne strane i imao sam prilicno ravne zidove (ytong) ali i probleme u prvih par redova dok nisam skontao da mora da se saceka malo kada se nanese pena na tablu da "odradi" jer je suvise mekana odmah po istiskivanju, sacekas malo u zavisnosti od temperature i vlaznosti ( barem su mi tako objasnili ) ne pritiskas je preterano i mocices da ispeglas manje neravnine bez problema

@bakara Mora da se postavi naravno ali onda pena nije prvi izbor a imace problem i sa unutrasnje strane osim ako nije problem da ostane kriv zid a sto se cene tice napisao sam par postova ranije cenu pene i lepka i utrosak po m2 tako da ne stoji to da je skuplja pena.
Mrzi me sad da guglam i da navodim linkove sa cenama...

Ali pene imas svega od par skupljih proizvodjaca, tipa ceresit i sl

lepak imas i za 350din za 25kg dzak sto je vise nego duplo jeftinije.

O mrezici i nije bilo govora i ona ide na lepak samo sto za mrezicu ide dosta manje nego za postavljanje izolacije i dok ne smisle nesto trugo lepak je jedini izbor

Zapravo ne ide, jer lepak na mrezicu ide u 2 sloja.
koliko ti treba za lepljenje slicno ce trebati i za mrezicu,
Neka gruba racunica je otprilike dzak lepka (25kg) na deset tabli.

Poslednja izmena:
Naravno da je moguce korigovati neravnine u nekoj razumnoj meri ( sacekas 1-2 minuta posto naneses penu da nema konzistenciju kao pena za brijanje vec postaje "gumasta" i lepljivija ) ali ne u meri kao sto to moze lepkom inace zidao sam Ytongom pa su zidovi skoro idealni

Kad budes radio videces koliko traje tih 1 do 2 minuta ;-)

^^
da, to sam zaboravio da prokomentarisem.
kada se radi izolacija nema mesta cekanju, jer treba postavljati sledece table...kad ces zavrsiti ako budes cekao.

Videh na YT tehniku probijanjem pistolja tablu i filovanjem, na taj nacin koriguje neravnine. Naravno pena popuni rupu u stiroporu. Eto, verovatno moze i tako.

Sto se tice cekanja, jedan ih filuje i priprema, a drugi lepi i eto je ta pauza od 1-2 minuta. Neces valjda jednu po jednu da filujes, lepis, filujes, lepis...?

Poslednja izmena:
Pena je za ravan zid.
Moze se korigovati ali vrlo tesko.
Puno pene radi dosta dugo i da bi zadrzao tablu gde treba mora cak i da se saluje inace ode.
Ovo je iz licnog iskustva pukusao sam sa visa pena ali nijedna ne steze tako brzo da moze da se pusti tabla nekoliko minuta nego mnogo duze mora da se drzi ili podboci sto sam ja mogao zato sto sam radio soklu ali to na zidu je tesko izvodljivo.
Kad se pena tanko nanosi rad sa njom je pesma ali bilo kakva korigovanja su muka.
Ja sam fasadu radio lepkom bas zbog neravnina a penu koristio samo za popunjavanje.

@bakara Duplo jeftiniji jeste i tu se slažemo ali koliko je lošiji od Ceresita npr čije cene sam gledao pena/lepak? Taj lepak od 3€ ne koristim kada sam video koja je razlika u Ytong lepku za zidanje i nekom zamensko koji su mi nidili da probam gratis, potrošili pola dzaka a ostatak vratio i zahvalio se trgovcu. Išao sam u dve proizvodnje praskastih materijala za građevinu i razgovarao sa nekoliko tehnologa pošto je bivša firma bila veliki potrošač lepkova, mašinskog maltera, gleta...
@zoxor Napisah da sam probao/radio i sam sa penom a gledao kako se radi skoro 10 godina, 6 ili 7 zgrada smo radili na penu i još toliko na lepak tako da znam o čemu pričam, namaze ze 3-5 tabli i dok naneses na poslednju prva je spremna za postavljanje i nema gubljenja vremena ako znaš kako se radi i nije mi cilj da tebe ubedim da promeniš mišljenje već da znaju ljudi da moze i drugacije/lakše/ možda i jeftinije pa neka svako izabere kako i čime će da radi
Postoji početna lajsna koja se tipluje u zid i služi da se izolacija osloni na nju kako za lepak tako i za penu i svaki sledeći red bude horizontalan i naravno lepi se odozdo na gore

Poslednja izmena:
@bakara Duplo jeftiniji jeste i tu se slažemo ali koliko je lošiji od Ceresita npr čije cene sam gledao pena/lepak? Taj lepak od 3€ ne koristim kada sam video koja je razlika u Ytong lepku za zidanje i nekom zamensko koji su mi nidili da probam gratis, potrošili pola dzaka a ostatak vratio i zahvalio se trgovcu. Išao sam u dve proizvodnje praskastih materijala za građevinu i razgovarao sa nekoliko tehnologa pošto je bivša firma bila veliki potrošač lepkova, mašinskog maltera, gleta...
@zoxor Napisah da sam probao/radio i sam sa penom a gledao kako se radi skoro 10 godina, 6 ili 7 zgrada smo radili na penu i još toliko na lepak tako da znam o čemu pričam, namaze ze 3-5 tabli i dok naneses na poslednju prva je spremna za postavljanje i nema gubljenja vremena ako znaš kako se radi i nije mi cilj da tebe ubedim da promeniš mišljenje već da znaju ljudi da moze i drugacije/lakše/ možda i jeftinije pa neka svako izabere kako i čime će da radi
Postoji početna lajsna koja se tipluje u zid i služi da se izolacija osloni na nju kako za lepak tako i za penu i svaki sledeći red bude horizontalan i naravno lepi se odozdo na gore
Nije stvar u mom misljenju.
Video sam vec negde pocetnu lajsnu ;-)
Ja sve vreme pricam o ravnjanju zida od po nekoliko cm.
Ako ti to laganica radis svaka cast.
Ja ostajem kod lepka za izravnjavanje neravnina.

Kao što rekoh za veće neravnine lepak za manje može i pena pa ko sta voli, ona i nije namenjena za veća odstupanja i ja to nisam ni rekao. Inače ja sam probao da radim kod sebe a na velikim objektima su to radili profesionalci koji znaju posao i koji će mi ako nisu zapalili preko raditi kucu jer ne pada mi na pamet da angažujem šustere ili sam da radim jer je potrebno malo više znanja i prakse ako hoces da bude perfektno

Sent from my MI 6

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno