Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja treba da radim izolaciju, pa malo "proucavam" to oko debljine iste.
I tako guglajuci, naleteo sam na jednu stvar koju niko ili bar retko pominje kod izolacije i njene debljine, a to je tacka rosenja.
Mislim da je taj problem izrazeniji kod nas koji koristimo niskotemperaturni nacin grejanja.
Evo jedan link gde pise dosta o tome, cak ima sve i slikovito prikazano:
https://5geo.ru/bs/the-dew-point-is-physics-air-humidity/

Vi koji imate izolaciju(@zoxor, itd...), mislim na kuce, ne stanove, a grejete se na klime, da li imate problem sa vlagom po coskovima na primer, tu je obicno najizrazenije gde se spajaju armirano-betonske grede?

Kod mene se pojavila, cak i u sobi u kojoj ima klima, nista strasno, ali je primetno... Redovno se luftira, vlaznost vazduha je u granicama normale 40-50%. Vec je pisano u temi da se pojavljuje i u dnu prozora sa unutrasnje strane.

Ja sam ovo i ocekivao , pojavljivala se malo vlaga cak i prethodnih godina, kada je grejanje bilo centralno, tj kotao na cvrsto gorivo i radijatori , da me sad neko ne bi napao, eto to je zato sto nemas izolaciju, pa nemam znam, u planu je da se radi...:)

Zato me i interesuje, da li ima vlage sa npr, 10cm stiropr+klime, pogotovo po tim delovima gde se najcesce javlja vlaga?

Poslednja izmena:
Najbolje je srusiti kucu, pa graditi ponovo, dok je jeftina radna snaga. :)

Kad smo vec off
Razgovaram sa jednim bracnim parom, covek se hvali kako se griju pomocu TP voda-voda vec 15-ak godina. Imaju i centralno na ugalj koje se vise ne koristi, posto je TP prava stvar, topla kuca, topla voda, nema prljanja,... milina jedna.
Zapricali se mi, kad ce zene: "Ove godine smo cistili dvoriste, imali smo nekog starog uglja, pa hajde da ga potrosimo. Jesmo se ogrejali ovaj decembar i vlaga je nestala." :)

Ja treba da radim izolaciju, pa malo "proucavam" to oko debljine iste.
I tako guglajuci, naleteo sam na jednu stvar koju niko ili bar retko pominje kod izolacije i njene debljine, a to je tacka rosenja.
Mislim da je taj problem izrazeniji kod nas koji koristimo niskotemperaturni nacin grejanja.
Evo jedan link gde pise dosta o tome, cak ima sve i slikovito prikazano:
https://5geo.ru/bs/the-dew-point-is-physics-air-humidity/

Vi koji imate izolaciju(@zoxor, itd...), mislim na kuce, ne stanove, a grejete se na klime, da li imate problem sa vlagom po coskovima na primer, tu je obicno najizrazenije gde se spajaju armirano-betonske grede?

Kod mene se pojavila, cak i u sobi u kojoj ima klima, nista strasno, ali je primetno... Redovno se luftira, vlaznost vazduha je u granicama normale 40-50%. Vec je pisano u temi da se pojavljuje i u dnu prozora sa unutrasnje strane.

Ja sam ovo i ocekivao , pojavljvala se malo vlaga cak i prethodnih godina, kada je grejanje bilo centralno, tj kotao na cvrsto gorivo i radijatori , da me sad neko ne bi napao, eto to je zato sto nemas izolaciju, pa nemam znam, u planu je da se radi...:)

Zato me i interesuje, da li ima vlage sa npr, 10cm stiropr+klime, pogotovo po tim delovima gde se najcesce javlja vlaga?
Tacka rose osim debljine izolacije zavisice naravno od temperature zidova. Kod grejanja niskotemperaturnom konvekcijom bice niza temperatura zidova nego inace narocito kod popularnog grejanja iz jedne prostorije u drugu.
Ako zelis biti siguran nek ti neko odradi proracun ali u svakom slucaju neki santimetar vise stiropora ce tacku rosenja pomerati dalje od zida ;-)

Poslednja izmena:
Najbolje je srusiti kucu, pa graditi ponovo, dok je jeftina radna snaga. :)

Kad smo vec off
Razgovaram sa jednim bracnim parom, covek se hvali kako se griju pomocu TP voda-voda vec 15-ak godina. Imaju i centralno na ugalj koje se vise ne koristi, posto je TP prava stvar, topla kuca, topla voda, nema prljanja,... milina jedna.
Zapricali se mi, kad ce zene: "Ove godine smo cistili dvoriste, imali smo nekog starog uglja, pa hajde da ga potrosimo. Jesmo se ogrejali ovaj decembar i vlaga je nestala." :)
Moj prijatelj sto se greje na ugalj kaze:
Ja bogami volim da nalozim da bude 28 pa kad se vratim sa posla skinem u gace i uzivam.
Posle nekog vremena tema je jos uvek grejanje:
U ne da sam prosle godine puko para za ugalj.
Moze i TP da nagura koliko god hoces narocito voda voda samo da je predimenzionisana ali ce i da kosta.

@zoxor
Tako ce i biti najverovatnije, proracun, pa plus jos malo...:D

Kod nas bllok, debeo sloj maltera, rekli nam da na to ne mora izolacija, cale stavio jos 10cm stirodura, moglo bi svih ~360m2 da se greje na 25c sa 3 Ambera.
Za 15 godina, dinara ulaganja nije bilo, ni vlage, ni icega.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Moze stiropor umesto lepka i na penu da se radi pa izadje dosta jeftinije, brze i lakse. Kod drugara je tako odradjena fasada jos pre 10-tak godina

Послато са Lenovo A7600-F уз помоћ Тапатока

Na zid se stavlja Stiropor, na temelj Stirodur. Građevinski lepak je jeftiniji od pene, sa penom se brže radi i treba manje ljudi (ne mora niko da meša lepak).

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ja imam vlagu u kuhinji na cosku gde dolazi poprecni stub od terase koji podhladjuje to cose jer tu nema stiropora. I da ima nista ne bi znacilo jer je van zidova kuce. Sad ima i budji, prosle godine nista. Vlaga oko 60%. Treba pred sezonu da se isprska neki fungicid valjda da se ne stvara budj ali mora dosta da se provetrava pa od toga sad nema nista. Drugar koji je krecio stavio i bilo ok par sezona ali ja sam kriv sto nisam ponovio. Nikakve nema veze sa nacinom grejanja jer sam i lozio kotao na ugalj pa je opet bilo tu vlage a i budji.

Tako je, najskuplji je lepak pa je onda svejedno da li ces 10 ili 15cm debljine, kolicina lepka je ista posto ide na povrsini..
Nije najskuplji lepak, najskuplji je baš stiropor a sav ostali materijal košta isto.

Stiropor od 10cm je tačno 100% skuplji od 5cm
A stiropor od 15cm je tačno 50% skuplji od 10cm

Zašto?
stiropor se prodaje na kubik, iz iste Bale 100x50x50 se dobija manje kvadrata a bala košta isto.

Takodje lepak je jeftiniji od pene.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nije najskuplji lepak, najskuplji je baš stiropor a sav ostali materijal košta isto.

Stiropor od 10cm je tačno 100% skuplji od 5cm
A stiropor od 15cm je tačno 50% skuplji od 10cm

Zašto?
stiropor se prodaje na kubik, iz iste Bale 100x50x50 se dobija manje kvadrata a bala košta isto.

Takodje lepak je jeftiniji od pene.

U stvari po m2 najskuplja stavka su majstori osim ako radis sam.
U svakom slucaju dodatnih 5 cm kosta 2 eur/m2
Pena je pola posla opet treba lepak za mrezicu. Utrosak lepka uvek bude veci od "planiranog" narocito ako se lepi i zavrsni sloj radi "domacinski"

Poslednja izmena:
@zoxor
Sve je to tačno kad praviš kuću/stan nanovo.
Šta da radimo mi sa postojećim objektima od 20 godina sa tada standardnom 5 cm izolacijom?
Mene bi podebljavanje došlo 5 - 6 hiljada E kao da je radim iz nule a nebi se otplatilo jako dugo ( 0,56 vs 0,38 W/m2K ).
Ja sam skontao da mi se mnogo više isplati zamjeniti stakla na mojih 17 m2 prozora i balkonskih vrata nego ikakvo pojačavanje fasadne izolacije.
Kroz tu površinu stakala sad gubim energije skoro isto kao kroz vanjske zidove.

Znam da je bio skuplji jer smo uzimali neki kvalitetniji, nista nije mrdnulo evo vec 9 godina dok na nekim kucama vidim ispucalo, stedelo se gde se ne stedi.
Zasto ljudi izbegavaju kamenu vunu za fasadu? Bolja je u svim parametrima a nije mnogo skuplja.
Sneg konacno stao. Lopatao sam kao na olimpijadi.

@zoxor
Sve je to tačno kad praviš kuću/stan nanovo.
Šta da radimo mi sa postojećim objektima od 20 godina sa tada standardnom 5 cm izolacijom?
Mene bi podebljavanje došlo 5 - 6 hiljada E kao da je radim iz nule a nebi se otplatilo jako dugo ( 0,56 vs 0,38 W/m2K ).
Ja sam skontao da mi se mnogo više isplati zamjeniti stakla na mojih 17 m2 prozora i balkonskih vrata nego ikakvo pojačavanje fasadne izolacije.
Kroz tu površinu stakala sad gubim energije skoro isto kao kroz vanjske zidove.
Korak po korak ako vec postoji izolacija kakva god a losa su stakla sigurno je bolje poceti od njih a to i nije velika investicija ako samo zamena stakala resava problem mislim da sam ja placao pre par godina 22 eur/m2 low-e staklo.
Podebljavanje izolacije moze da saceka poskupljenje grejanja.
Po pitanju podebljavanja to je bila poenta oko ugradnje debljeg stiropora nego trenutno aktuelne debljine pa takva fasada ostaje duze "in"

Puna cigla : 0.25/0.6=0.41, 1/0.41=2.43
Debljina stiropora 10: 0.1/0.045=2.22, 1/2.22=0.45, Toplotni otpor cigla + 10 cm stiropora=2.67, Toplotni prolaz 1/2.67=0.37 w/metru kvadratnom za jedan stepen celzijusa.
Stiropor 15cm: 0.15/0.045=3.33, 2.43+3.33=5.76, Toplotni prolaz 1/5.76=0.17w
Toplotni otpor: debljina / toplotni otpor materijala
Toplotni prolaz: 1/Toplotni otpor= količina prenete toplote za jedan sat, za jedan kvadratni metar.
Kada su dva ili više materijala obavezno saberite sve toplotne otpore pa tek onda izračunajte toplotni prolaz. Eto igračke za sve koji hoće da se igraju i pitaju se dali je dovoljno jaka klima koju imaju.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Maks,
Uživaj tome što imaš....

@banacanin
Ma uživam naravno ;-) , ovo sa prozorima me kopka jer nije preskupo i najbolje od svega - može se raditi etapno jedan po jedan kad se ima love.
Inače grijanje je alfa commo 23 na pelet + mitsu sf42ve.

Ovo sto je Banacanin napisao jos se pomnozi sa dT i ,naravno, povrsinom, pa se dobije gubitak nekog zida, prozora...
Ima tu jos osuncanost, provjetravanje,... ali se moze priblizno izracunati.

Poslednja izmena:
Pre sedam godina kad sam radio fasadu kamena vuna odgovarajuce tvrdoce je bila mnooogo skuplja od epsa.

I sada je

Kamena vuna još i bože pomozi al staklena nije tako efikasna ako je ispod 10cm isto tako za stiropor se ne važe debljine ispod dva santimetra, ispod dva santimetra debeo sloj se ne računa kao prisustvo izolatora. Tako i za mineralnu staklenu vunu, ispod 10 cm se ne računa kao izolator. Sve zato ima svoje zato.

Na zid se stavlja Stiropor, na temelj Stirodur. Građevinski lepak je jeftiniji od pene, sa penom se brže radi i treba manje ljudi (ne mora niko da meša lepak).

Kada sve saberes izadje jeftinije sa penom, utovar, istovar, mešanje, podizanje na skelu i dosta brže ide a ruke majstora pojedu razliku u ceni pa i vise
Čim završim potkrovlje sledeća je fasada na celoj kuci sa 5 ili 8 cm stiropora još se razmisljam i radicu je na penu sigurno

Sent from my MI 6

Zoxor, nema tu zavere nego cost benefit. Stavljati na zid preko 10 cm u okolini Beograda je čista glupost zato jer kad staviš na papir koja je razlika između 10 i 15 vidiš da nije vredno ulaganja. Ali zato ko god može da umesto 5 stavi 10 to je već druga priča. Svako ulaganje preko određene granice je bacanje novca, dokazano. Svako polovično ulaganje je bacanje novca, takođe dokazano.

razlika izmedju 10 i 15 cm stiropora za kvadraturu od 160 kvm je 150 e toliko o tome

Ok i ja dam cuo da je bolje uraditi pur penom , ali zar ona vremenom ne istruli ?? Gledao sam doduse kad je u kontaktu sa vazduhom da posle 3-4godine postane krta i truli

razlika izmedju 10 i 15 cm stiropora za kvadraturu od 160 kvm je 150 e toliko o tome
Ili ne znaš pošto je stiropor ili ne znaš da racunas.
Razlika je tačno 40000din a kuće uglavnom imaju više od 160m2 zidova

Ok i ja dam cuo da je bolje uraditi pur penom , ali zar ona vremenom ne istruli ?? Gledao sam doduse kad je u kontaktu sa vazduhom da posle 3-4godine postane krta i truli
Mislim da je njoj problem samo sunce odnosno UV zraci, nadji neku koja nije izložena suncu i videćeš razliku. U garaži je imam na jednom mestu oko 8 godina i nije se promenila dok je ona izložena suncu izgorela i na dodir se raspada

Kacio je neko odavno valjda u ovoj temi link sa YouTube kada su rađene dve skoro iste kuće različitim debljinama/materijalima i merenja pre i posle (cela sezona) lepo su prikazali dokle treba ići sa izolacijom i investicijama a da to bude isplativo ikada

Poslednja izmena:
Ili ne znaš pošto je stiropor ili ne znaš da racunas.
Razlika je tačno 40000din a kuće uglavnom imaju više od 160m2 zidova

To se da lako grubo izracunati.
Prizemna kuca 10x10m sa krovom na 4 vode ima 40m zida puta recimo 3m je 120m2 zida.

To se da lako grubo izracunati.
Prizemna kuca 10x10m sa krovom na 4 vode ima 40m zida puta recimo 3m je 120m2 zida.
neznam ocigledno hahaha, ove godine radio fasadu 15 cm razlika u ceni izmedju 10cm upravo koliko sam napisao, moja kuca je 10x7 osnova s tim sto imam i deo podruma ukupno 160 kvadrata

A da li si sam kupovao materijal?

bar je lako proveriti koliko kosta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno