Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mogli su i bolje. :) Da su spustili Pdesign na 3,6 kW ili 3,8 kW verovatno bi dobili još jedan plus, ali pitanje da li bi onda pravili konkurenciju nekom skupljem modelu. Klima ima snage kad je toplo, a to je najveći deo vremena koji se računa za SCOP, zato su i izvukli celih 4,2, ali na minusima je tanka, a treba joj i backup heater na - 10 °C.

Da, tačno se vidi da ispod -6 °C ima novi nagib krive snage, koja drastično pada. To je onda dobra klima grejanje u Warm i Average klimatskom području.

Odlično pomenuo, šta je to pojam backup heater? Dali to znači da klima daje zapisanu količinu toplote ali uz pomoć grejača od recimo 600w. Primer: Po Euroventu klima daje na -7 C, topolote 2,5kw. Ali uz pomoć nekog grejača od 600w. Ne mislim da klima ima neke grejače u njoj ali da u sobi ima grejalica od 600w. Dali sam dobro razumeo taj pojam?

Backup heater je kalorifer ili sobna grejalica. Klima uređaj radi optimalno u temperaturnom opsegu koji će te najviše pogađati, a to je od -7 °C do +15 °. Kada temperatura ode ispod toga, onda klima više to ne može da pokrije, pa imaš ustvari dve opcije:

1. Ili da kupiš klimu koja može da pokrije dosta veće toplotne gubitke, npr. uzmeš 2x Nocria. One će malo da se cimaju dok je temperatura iznad nule, neće se baš lepo provoditi a i ti ćeš ponekad osećati diskomfor od tolike snage, ali ćeš zato biti miran i do -20 °C.

2. Ili da zadržiš tu klimu kopja je projektovana baš za taj prostor, a da imaš recimo par norveških radijatora od po 500-1000 W u svakoj sobi, za onih nedelju-dve dana izuzetno niskih temperatura, koje se dese svake prestupne godine.

Poslednja izmena:
Šta je ovo? Naslednik LLCE?

Fujitsu AOYA12KLWA:

Energetska klasa hlađenje A++
Energetska klasa grejanje A+
EER 3.64
COP 3.95
SEER 6.10
SCOP 4.00
Kapacitet grejanja (kW)3.81 (1.08 - 4.22)
Kapacitet Hlađenja (kW)3.51 (1.11 - 4.16)
Nominalni kapacitet12000 BTU
Temperaturni opseg rada hlađenje-10C ~ +45C
Temperaturni opseg rada grejanje-15C ~ +24C
Nivo buke unutrašnje jedinice (dB)min/max:28/52
Protok vazduha hlađenje/grejanje (max.) m3/h750
Težina unutrašnje jedinice (kg):7.6
Nivo buke spoljne jedinice (dB)min/max:65
Težina spoljne jedinice (kg): 22.7
Radni medijum: R32

Spoljna od 23kg, pa ovo je gore od Mirai koja ima bolje karakrteristike.

Suska se da ce toshiba ukinuti mirai ili cak mozda i napustiti posao sa kucnim klimama (nemaju nameru da smanjuju cenu tj kvalitet) sto se vec oseca nekoliko godina da se skoro ili uopste ne razvija residential split nego je akcenat na tp estiu i naravno njegovo velicanstvo vrf gde je toshiba za duzinu ili dve ispred konkurencije.

Poslednja izmena:
Je'l ono K od Kina ili od nesto drugo na k? :d

E moj Jozo, da si ti video slike kako je lik u mislim Švedskoj instalirao klimu, ti bi otišao tamo našao ga i sekirom ga dotukao. Ko je majstor on je majstor bilo gde a *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* ima svugde.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока
Fora je da ako se sve radi legalno tj firma i racun ti si miran.
Makar je u ger tako. Osim montaže nameštaja sve su mi radile firme. Bilo sta da se desi,one odgovaraju,nije moj problem.
Jeste da nije jeftino ali vrlo dobar sistem.

Zaboravih, bio kod kolege koji je ugradio ashp sistem u dvospratnu kucu. Tek treba da se sazna tacna potrošnja ali kuca je uzarena, naravno, izolacija je izuzetna (Hebel stein aka plainblock)

TT over M5

Poslednja izmena:
VRF kad radi na minusu, ovako većem kao što je bio, je l ok da neko vreme, kraći period, par puta dnevno duva na ventilaciju dok odradi defrost, nema neke heater-e koji to odrade?
LG V5 je u pitanju...

Koristim Favorit on/of klimu 1200 Btu. Klima je pustena u rad grejanja jos polovinom oktobra u ptostoriji od 16m2 i nije gasena sem jednog dana dok nisam izveo jednu prepravku,a to je da joj sonda za temp na unutrasnjoj jedinici stoji na sredini samog izmenjivaca koji zraci toplotu i tako sonda registruje zadatu temp koja nema veze sa realnoscu,ja sam izvadio sondu produzio kabal i spustio je do same ivice poklopca panela i sada se ukljucuje u kracem intervalu i sada je to ok. E posto klima radi jos od polovine oktobra za cudo jos nije odradjivala defrost a ima leda na spoljnoj jedinici pri vrhu. Pepostavljam da je sonda u samom dnu izmenjivaca i zato ne odradjuje defrost,mada nema ni vremenskog deftosta ako postoj

To ti govori da ja to loša klima. Nema grejanja na on/off klimu odavno, samo dogrevanje u prelaznom periodu.

Zaboravih, bio kod kolege koji je ugradio ashp sistem u dvospratnu kucu. Tek treba da se sazna tacna potrošnja ali kuca je uzarena, naravno, izolacija je izuzetna (Hebel stein aka plainblock)
ASHP = ?
I zasto mi je ta poruka izbrisana?

A, "source" :) Izvinjavam se, Google je bio beskoristan, izbacivao neke farmaceutske sajtove.

VRF kad radi na minusu, ovako većem kao što je bio, je l ok da neko vreme, kraći period, par puta dnevno duva na ventilaciju dok odradi defrost, nema neke heater-e koji to odrade?
LG V5 je u pitanju...
Nema.
Toshiba odledjuje pola izmenjivaca spoljne jedinice je a druga polovina je i dalje u funkciji grejanja tako da unutrasnja jedinica i dalje greje samo smanjenim kapacitetom.

ljudi dali vredi ova klima , ogranicen za kupovinu na rate i prodavnicu w..w.. po ceni od 58 000din
Gree GWH12RB-K3DNA3G 12000btu, Viola Profi Inverter WiFi E-35797

Nema.
Toshiba odledjuje pola izmenjivaca spoljne jedinice je a druga polovina je i dalje u funkciji grejanja tako da unutrasnja jedinica i dalje greje samo smanjenim kapacitetom.
Tako radi i midea mission

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ne vidim smajli pa se nadam da si se šalio?

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

ljudi dali vredi ova klima , ogranicen za kupovinu na rate i prodavnicu w..w.. po ceni od 58 000din
Gree GWH12RB-K3DNA3G 12000btu, Viola Profi Inverter WiFi E-35797
Zavisi za koliki prostor.
Vredi tih para svakako, imam ih 4.

Ako se ne varam, jedine klime koje greju tokom defrosta su Panasonic heatcharge modeli.

Jasno je Zoxore. A to što Midea greje sa pola "belog" izmenjivača nema veze sa heatcharge tehnologijom, već je jednostavno pola izmenjivača belo, iz ovog ili onog razloga. Midea NE GREJE dok radi defrost. Niti jedna druga split klima, sem pomenutog Panasonika.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Baki ima Midea Mission Heatcharge. :)
Njegov monter koji ugrađuje klime za 80e živi kao onaj što ugrađuje za 800e, što onda ne bi Midea od 400e radila kao Heatcharge od 2000e. :D

Nista slikanje , samo snimak od pocetka do kraja defrosta ..
midea odledjuje parcijalno u segmentima kao da je podeljeno u 4 segmenta i odledjuje 1 i 3 pa 2 i 4, ne odledjuje sve odjednom.

Nisam ni mislio na grejanje već na nacin defrosta.

Sad gledam na YT i vidim da to niko nije snimio pa ću videti da snimim

@cimo
Hoćeš da kažeš da kod tebe to ne radi na način na koji sam gore opisao?

Edit, Evo kao ovaj Panasonic
https://youtu.be/0sGosUlqIVM

Poslednja izmena:
Midea Mision :)

Ops, greškom pritisnuh pisamce, ova moja dva posta su u stvari jedan.
Al onda ako je to tako kod Mision, koliko joj traje defrost? Po toj logici duplo duže. Al opet ako ima samo jednoredni izmenjivač na spoljnoj onda ne mora da znači. Računam da dvorednom više vremena treba za defrost.

Poslednja izmena od urednika:
midea odledjuje parcijalno u segmentima kao da je podeljeno u 4 segmenta i odledjuje 1 i 3 pa 2 i 4, ne odledjuje sve odjednom.

Nisam ni mislio na grejanje već na nacin defrosta.

Sad gledam na YT i vidim da to niko nije snimio pa ću videti da snimim

@cimo
Hoćeš da kažeš da kod tebe to ne radi na način na koji sam gore opisao?

Edit, Evo kao ovaj Panasonic
https://youtu.be/0sGosUlqIVM
Ovaj video nema nista zajednicko sa onim o cemu sam ja pisao.
Mrzi me da vam objasnjavam zasto odledjuje taj panasonic a i ostali onako u delovima.
Ja sam pisao o tome da se odledi pola izmenjivaca pa u nekom drugom ciklusu druga polovina izmenjivaca.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno