Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
09LMCA je 5% jača, 2.5% štedljivija u odnosu na 09LLCA. I razlika je u dizajnu. LMC je novija... Mada, nikada nećeš isplatiti razliku

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Evo video snimaka modulacije Ambera, modulacije Viole i pregrevanja kod LU klime.

Postavicu i razliku izmedju buke spoljasnje LU i Viole.

Napominjem da kada je snimana modulacija Ambera, snimana je sa skroz hladnom sobom, to jest zidovima, drugi ciklus paljenja klime.
Isto tako je i Viola ranije radila, nije spustala ispod 400W, a sada odrzava na 300.

Amber se u kuci pale po potrebi nazalost, a ja u firmu necu stavljati Amber do nove godine sigurno, pa necu imati detaljniji info do tada.
Samo mogu reci da klime razbijaju kako greju, za 20 minuta je toplo u prostoriji od 50m2.

https://drive.google.com/folderview?id=1Fvgd69N-xnhRua0F2lZ7PfqDI-mRGikt
Kad se uravnoteži temp zidova, javi koji je minimum Amberu. Ovde je 500W ako sam dobro video (sem u zaletanju). A gde ti duva taj Fujitsu? Nerealno ti đida ta temperatura, probaj da se pozabaviš štelovanjem ofseta.

09LMCA je 5% jača, 2.5% štedljivija u odnosu na 09LLCA. I razlika je u dizajnu. LMC je novija... Mada, nikada nećeš isplatiti razliku

Hvala jozza, znaci sve u svemu od te 3 klime sve ce mi manje vise identicno zavrsiti posao za sta mi treba. Ako je razlika sve 5% pa i 10% upitno je dodati 10-12k za jednu od te 2 bolje klime od 09LLC za sobu oko 9m2... Ranije je neko pisao(mnogo stranica unazad :D ) tacno da moze da se uporedi svaka klima SCOP, kapacitet grejanja, kako radi na +7C, -10C i sl ako to neko moze da izvuce za ove 3 klime unapred zahvalan :)

Poslednja izmena:
Hvala jozza, znaci sve u svemu od te 3 klime sve ce mi manje vise identicno zavrsiti posao za sta mi treba. Ako je razlika sve 5% pa i 10% upitno je dodati 10-12k za jednu od te 2 bolje klime od 09LLC za sobu oko 9m2... Ranije je neko pisao(mnogo stranica unazad :D ) tacno da moze da se uporedi svaka klima SCOP, kapacitet grejanja, kako radi na +7C, -10C i sl ako to neko moze da izvuce za ove 3 klime unapred zahvalan :)
Za tako malu sobu, ja bih birao onu koja najslabije duva, u smislu količine vazduha. Ne na maksimumu, već u održavanju i u "leru". Jer ako na održavanju duva jako biće "primaja". Ja bih na tvom mestu stavio Daikina, Rovaccccc ga baš nahvalio, kaže nema dovoljno male sobe za tu klimu (ftxb35c). Snage ti neće faliti ni sa jednom, samo je razlika u "promaji", a Daikin najslabije duva. I ujedno će se ređe paliti i gasiti jer je sposobna da vuče baš malo struje.
PS: LMC bih izbegao, jer vidim da na minimumu predaje samo 500W toplote, tako da bi to moglo da bude subjektivno "prohladno" duvanje ako je brzina venta tada veća od minimalne. Ovo sve važi za malu sobicu, u velikom prostoru sve ovo nije bitno, već je bitnija snaga.

09LMCA, trenutno trosi 330kWh, turbina na drugoj brzini i izduv 37-38c, 13m2 soba.
Eto podatak ako nekome znaci...:)

330W za 13kvm? To je MNOGO. Gde ti je izolacija?

Nema izolacije, spala...:D
Dva spoljasnja zida, ispod negrejana garaza, plus 1m sobe "napusten" iznad garaze, taj deo poda sobe je najhladniji, jedino na plafonu sa tavanske strane ima 5cm stiropora.:D
Klima namestena na 22c, u sobi 21.8c i ne radi stalno, gasi se...

Poslednja izmena:
Mora makar dnevni prosek da se izvuče, trenutna potrošnja je potpuno irelevantna. Dnevna/nedeljna/mesečna potrošnja uz meteorološke statistike je upotrebljiv podatak.

Ja ne mogu biti relevantan primer, jer se grejem klimama bez izolacije, tako da ce potrosnja svakako biti veca...
Belezim i pratim potrosnju svake klime, tako da cu na kraju zime imati uvid u kompletnu potrosnju, a kasnije i uporediti sa sledecom godinom kada dodje i izolacija.

Heroj: ovo sto trosi 530w amber ovo je snimak kad je temperatura bila 10-15c , sa temperaturom oko 0 nije spustila ispod 750-800w slna odrzavanju , stim sto svaki put kad se upali povuce 1,3-1,5kw i drzi tu nekih 5 minuta bez obzira sto je podesena temperatura 23c konstantno, postavicu ja snimak modulacije kasnije na spoljnoj temperaturi 0. A da greje stvarno greje ubija.

Greje jer nema nisku modulaciju. Znaci tebi ne spusta ispod 750W, nisi video da spusta 500W kao kod Xeroja? Da li su to iste klime, Amber 12?
Za ove sto napadaju u vezi Wifi opaske (neko je naveo da je neophodna opcija, ja kazem da nije), gde sam ja pomenuo Fujitsu? Nadjite mi to pa me onda vredjajte da sam Fujitsu kompleksas.
@Mitar
Ja se sekiram da neko ne pomisli da ce mu klima bolje raditi ako ima WiFi. Za mene se ne brinem ;)

Poslednja izmena:
Nema izolacije, spala...:D
Dva spoljasnja zida, ispod negrejana garaza, plus 1m sobe "napusten" iznad garaze, taj deo poda sobe je najhladniji, jedino na plafonu sa tavanske strane ima 5cm stiropora.:D
Klima namestena na 22c, u sobi 21.8c i ne radi stalno, gasi se...
Uff, realno teški uslovi. Sreća pa je kvadratura mala. Kod mene je do juče LT vukao 430W kao jedino grejno telo. Ali sam ipak podesio tajmere na TA pećima, da se pune noću, jer je temperaturna razlika između soba postala prevelika za moj ukus.

@jozza
Da, jesu, nema izolacije...
Tu etazu, tj. sprat gde su Dn. soba, kuhinja i dve sobe od ukupno 52m2 bi trebalo da greju 12LUCA i 09LMCA koja je stavljena u vecu(13m2) i najhladniju sobu. Raspored je ok za grejanje klimama.
Malopre sam ugasio LMCA i otvorio vrata sobe, svuda u 52m2 je oko 21.5-22.5C napolju 6c, a LUCA radi na 500kWh, fan auto(na drugoj brzini radi) izolacija samo na ploci sa tavanske strane 5cm stiropora...
Jos uvek ucim kako je bolje namestiti brzinu turbine, koju temperaturu, kada upaliti i LMCA....:)

Zato ja ne gasim LLCA, one dodaju na 20c, LGC purnjaju na 22c i to je to, kao centralno.

Djalf: iste su klime Amber 12 , vukla je i kod mene 520 cak se nekad zeznee pa ode na 490 ali to kad je temperatura bila 10c , sad oko nule radi realno prosek jedno 900w. Juce je spala i na 670w i tako duvala bez da se gasi ,ali zadnjih 7 dana je isla uglavnom 850-1300w , danas evo na 5c spoljne ukljucuje na 1400 spusti do 900 i gasi se... pustam popodne snimak rada na 0c.

Možda imaš velike gubitke?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Modulacija je losa , treba da spusti minimalno sto moze tj i na tih 520w pa da se gasi , a ne da gasi na 800-900w kakvi god da su gubici. I da su gubici veliki onda ne bi trebalo da gasi uopste...

Ne možeš da ocenjuješ modulaciju u neizolovanom prostoru. Imaš istovremeno i velike gubitke, i malu količinu vazduha koja se jako brzo i zagreje i ohladi.

Covek greje 40m2 neizolovanog prostora jednom klimom...o kakvoj modulaciji da pricamo, pa ta klima sabija ako trosi samo 0.8kWh :)

Moj snimak Ambera je na 6c spoljasnje temperature, a Viole na 2c.

Lepo je neko ovde rekao, treba voditi racuna koga slusate, da ne biste posle imali neka nerealna ocekivanja.

Milana je neko nabedio da u takvom prostoru ta klima treba da radi na 300W.
Vecina ljudi koji pisu imaju jako ograniceno iskustvo, a vise malo preterivanja od strane internet ljudi, retko potkrepljenih nekim cinjenicama.

Poslednja izmena:
Modulacija je losa , treba da spusti minimalno sto moze tj i na tih 520w pa da se gasi , a ne da gasi na 800-900w kakvi god da su gubici. I da su gubici veliki onda ne bi trebalo da gasi uopste...
Ako otvoriš vrata i grejes, kakva bi po tebi trebala biti modulacija?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ima li taj Amber 12 neki eko mod? Da se ne zaleće na 1500W ako ne mora.

Eko mod ima samo na hladjenju.

Da joj ne treba, ne bi se penjala na 1500W, prosto.
I Luca se posle defrosta penje na toliko, a kod njega je svako gasenje klime kao defrost, jer se brzo hladi.

Xepoj87

Nisi u pravu ..

Milana je neko nabedio da u takvom prostoru ta klima treba da radi na 300W.

Nije njega niko nabedio da klima mora da radi na 300w vec je receno da dobra klima treba da ima nizu modulaciju od 500w , a trebalo bi jer takva klima je srnje za komfor u periodu kad su potrebe za toplotom male ..

A drugo ..

Milan

Ovo je tacno , klima koja je pokazala da joj je minimum oko 500w trebala bi da se gasi tek oko minimuma a ne oko 800-900w . Jos ce na kraju ispasti da Amber sam podize minimalnu modulaciju i time kvari ugodjaj i gubi se smisao invertera .

Ajde videcemo kako se ponasa i kod drugih ali ako je stvarno ovako onda ta klima nikako ne moze biti preporuka , sem za neki magacin , kako bi rekao jozza za Mission 18 :)

Nije bas da su goli zidovi , soba je 8,5x 4,5. Ovaj jedan zid od 8,5m je spoljni ima debljinu od 38cm sa fasadnom ciglom koja je kakva takva izolacija i pvc prozori, bocni zidovi su zalepljeni sa zidovima komsijine kuce , a drugi zid od 8,5m je ka hodniku unutar kuce.
Fora je sto se klima isto ponasa i kad otvorim vrata hodnika i kupatila a onda greje 60 i kusur kvm i greje bez problema stim sto se tad ne gasi, upravo sam sad sve otvorio da vidim sta ce se desavati znaci greje 60kvm i radi na 610-620w , veoma se cudno ponasa jedan dan na 40kvm pali na 1400w i gasi na 800-900w a drugi dan radi na 670w a evo sad odrzava preko 60kvm na 620w. Sad je 5c spoljne pa cemo videti kad padne malo temperatura.
Sto se tice WiFi , ja imam to na klimi ali mi je trenutno apsolutno nepotrebno , mozda budem koristio 2 puta godisnje WiFi kad idem na letovanje i eventualno na zimovanje. Za sve ostale sitacije je bespotreban WiFi jer kad idem od kuce na 2-3 dana ja ne diram klimu , bzvz mi je da je gasim za tako kratak period.

Kuća bez izolacije i jeste kao magacin, ništa tu Amber ne može da pokvari što se tiče ugođaja.

I mene niko "nije nabedio" vec sam svuda u specifikacijama klime procitao da radi na grejanju od 130w a ne od 530...
I jeste zaista je *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* u prelaznom periodu , tokom zime ce verovatno biti ok.
Ja licno kao vlasnik Ambera nikad je nikom ne bi preporucio za stan , mozda ze neke vece lokale da , ali za stan nikako.

Ja bih bas preporucio, super radi i u 30m2 i u 50m2.
Tiha i bas jaka, sa brdo podesavanja, 2 klase iznad Luca.

U specifikaciji nigde ne pise koliko vremena i na kojoj snazi radi klima, vec pise power input.

Ni za Fujitsu ne stoji to, vec pise da trosi 0.9kWh.

Takodje ne radi ni na 2600W, koliki je maksimum. Da radi kao on off, toliko bi trosila, pa gasila.

Poslednja izmena:
Eko mod ima samo na hladjenju.

Da joj ne treba, ne bi se penjala na 1500W, prosto.
I Luca se posle defrosta penje na toliko, a kod njega je svako gasenje klime kao defrost, jer se brzo hladi.
Nema potrebe da se forsira kompresor, i zato postoji EKO mod. LT je stalno u eko modu (jer je realno prejaka za moje potrebe), i ove zime joj je maksimum koliko je povukla posle defrosta 1200W.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno