Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako je.

Nova nocria 12 je malo jaca od stare nocrie 14.
Samo sto nebi bas rekao da se ne slazu podaci sa euroventom.
Oni se ustvari slazu,samo sto je su na eurovent dati podaci na nizoj snazi.
Eurovent pokazuje na -15 snagu grijanja i cop pri potrosnji oko 1500w dok ta klima moze povuc i 3000w

To je "nominalna" snaga, a maksimalna je veća. Dobar deo japanaca prikazuje nominalnu snagu na Euroventu.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Gde znam, bilo je nekih podataka da je slabija a sada ispada da je jaca? Onda sam ja pogresio, izvinjavam se. Koja je cena nove?
Inace bio je onaj video kako se rasklapa i cisti, ne bih je uzeo nikad jer je mnogo komplikovana.
Evo za staru:

Koliko ja vidim nova Nocria trosi vise od stare tako da nista nije bolja.

Poslednja izmena:
Realno, stara i dalje "kida" kad je u pitanju odnos cene i snage.

Koliko ja vidim nova Nocria trosi vise od stare tako da nista nije bolja.

Ti ne vidis dobro nikako :)
Kako moze nova imat bolji cop a trosit vise,ajd molim te objasni nam to :)

Kad poredite fujitsu klimu sa nekom toshibom daikinom ili ne znam kojom vrijedi pravilo bitno da greje nema veze sto trosi vise,nema veze sto toshiba ima bolji cop.
Sad odjednom ova nije bolja i ako greje bolje.Kako to ?

Da budemo realni , koliko god da ima lepsi izgled a za nekoga i nema , koliko god da ima vise opcija , i koje sta , nova Nocria nicime ne opravdava toliku razliku u ceni i zato je stara Nocria neprevazidjena .

nova Nocria nicime ne opravdava toliku razliku u ceni i zato je stara Nocria neprevazidjena .
Cudno vreme , cudni ljudi , ne mozes ugodit :)

Kazu Japanci prave klime 100 godina i dobri su,kvalitetni su,stekli su rejting upravo zbog kvaliteta.Ali danas su poceli malo fuserit zbog navale kineza,poceli i oni sparat,fujitsu prebacio proizvodnju u kinu,pa i kineske kompresore poceo stavljat,sve u borbi protiv jeftinih kineza,da bi mogao ponudit koliko toliko povoljnu cenu.

Pa se jedni zale fujitsu bucan,jedni se zale baguje,jedni kazu zuji vanjska itd

I onda fujitsu izbaci savrsen uredjaj,vanjska buka ispod svega na trzistu,preko 6 kw toplote na -15,potrosnja modulira od 100w do 3260w,znaci za sve vrste prostorija i za sva godisnja doba,sa svim dodacima funkcijama filterima wifi jonizatorima senzorima,i sto je najvaznije kvalitetan uredjaj MADE IN JAPAN.

I onda neko ko ju je vidio samo na slici deli savete kako to nije nesto,kako ne vredi,kako je stara MADE IN KINA bolja i neprevazidjena.

Nije posteno.Ja sam na ovom forumu puno neproverenih saveta.

Stara nocria je dobra,sa svim svojim manama.Ali nije usporediva sa novom.Stvar je u tome sto smo uglavom kokuzi i zbog njene cene vecina moze samo tracati o njoj.

1800e sam video cenu preko. Kod nas samo noze biti preko 2K. To nije klima niti cena koja me interesuje. Znam da je dobar uredjaj ali i da imam toliko da dam ne bih uzeo taj model. Ogavan mi je, ne treba mi ono ovlazivanje... Ja verujem da su napravili zlo od klime i ovog puta ali za te pare nesto nisam zagrejan uopste.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pogledaj tabele i uporedi, potrosnja je veca u nesto malo vise snage tako da mu dodje na isto. Nema neki napredak i ne opravdava razliku u ceni.
Stara Nocria isto ima Fujitsu kompresor, dakle top delove a ne znam koje mane ima, niko se nikad nije zalio na nju.

Tako je :)

Jel to onda znaci da ne mozemo eurovent uzeti za reper koja je klima jaca /bolja.
Ustvari po euroventu im ne znamo maximum :)
Možemo, jer jedino tako možemo porediti različite uređaje. A maksimalnu snagu uređaja tražiti u proizvođačkim specifikacijama.

Ti ne vidis dobro nikako :)
Kako moze nova imat bolji cop a trosit vise,ajd molim te objasni nam to :)

Kad poredite fujitsu klimu sa nekom toshibom daikinom ili ne znam kojom vrijedi pravilo bitno da greje nema veze sto trosi vise,nema veze sto toshiba ima bolji cop.
Sad odjednom ova nije bolja i ako greje bolje.Kako to ?
Nova Nocria jeste bolji uređaj, ali za duplo veće pare. Zbog toga "nije bolja", u smislu isplarivosti investicije. A to je jedan od najbitnijih parametra kojim se ovde barata.

Pogledajte prilog 237358

NAPOMENA: u realnosti nema ni trećine od ucrtanog nameštaja ;). Crvenim su uokvirene pozicije za unutrašnje jedinice (izbušene cevi, razvedena struja)

Pozdrav ljudi. Dugo prtim ovu temu (doduše sa jednim periodom pauze). Hladni dani teraju na ubrazno razmišljanje o grejanju.

Finansije su više nego ograničene, takoreći nepostojeće...

Trenutno stanje:
- kuća bruto osnove 120m2. Urađena demit fasada ove godine spolja, 10cm
- prizemlje- garaža sa pomoćnim prostorijama, katastrofa home-made stolarija, negrejani prostor
- prvi sprat - stan od 100m2 neto, za stanovanje i njega pokušavamo da ugrejemo. PVC stolarija. Pod obložen sa 2cm stirodura, košuljica i 6-7mm maxipod-a preko koga je laminat
- potkrovlje - rogovi prekriveni OSB pločama, folijom i pokriven crepom. Bez ikakve izolacije ni u rogovima ni po podu (plafonu prostora koji grejemo). Trenutno ne postoje ni vrata na pokrovlju koja bi odvojila od stepeništa. Možda improvizujemo neka vrata/barijeru, mada nam je bitno da izlazimo da sušimo veš.

Ideja nam je da grejemo dnevnu sobu, a možda i spavaću (sa hodnikom). Jedna soba se koristi kao improvizovana orman soba, jedna je potpuno prazna i te dve prostorije ne bi grejali. Čekamo prinovu. Trenutno od grejnih tela imamo jednu peć od 6KW i jednu od 4.5KW. Sa njima ne možemo da se zgrejemo ukoliko samo akumuliraju a i zviznućemo crvenu zonu previše.

Razmišljao sam o dve "jeftinije" inverterske klime. U dnevnom boravku jedna 18ica i u spavaćoj sobi 12ica (sukcesivno). Možemo li u ovakvom rasporedu da se ogrejemo?

Moja su razmišljanja išla ka nekom cenovnom rangu Midea Mission klima. Sad ovde videh nekoliko negativnih komentara.

Neki predlog šta u ovom trenutku nabavljati?

Za neku narednu sezonu je ideja da se na potkrovlje stavi neka folija (koju mi preporuče) i na njoj položi stiropor, a kad se stvore uslovi i lepljenje stiropora po plafonu prizemlja.

Pogledajte prilog 237358

NAPOMENA: u realnosti nema ni trećine od ucrtanog nameštaja ;). Crvenim su uokvirene pozicije za unutrašnje jedinice (izbušene cevi, razvedena struja)

Pozdrav ljudi. Dugo prtim ovu temu (doduše sa jednim periodom pauze). Hladni dani teraju na ubrazno razmišljanje o grejanju.

Finansije su više nego ograničene, takoreći nepostojeće...

Trenutno stanje:
- kuća bruto osnove 120m2. Urađena demit fasada ove godine spolja, 10cm
- prizemlje- garaža sa pomoćnim prostorijama, katastrofa home-made stolarija, negrejani prostor
- prvi sprat - stan od 100m2 neto, za stanovanje i njega pokušavamo da ugrejemo. PVC stolarija. Pod obložen sa 2cm stirodura, košuljica i 6-7mm maxipod-a preko koga je laminat
- potkrovlje - rogovi prekriveni OSB pločama, folijom i pokriven crepom. Bez ikakve izolacije ni u rogovima ni po podu (plafonu prostora koji grejemo). Trenutno ne postoje ni vrata na pokrovlju koja bi odvojila od stepeništa. Možda improvizujemo neka vrata/barijeru, mada nam je bitno da izlazimo da sušimo veš.

Ideja nam je da grejemo dnevnu sobu, a možda i spavaću (sa hodnikom). Jedna soba se koristi kao improvizovana orman soba, jedna je potpuno prazna i te dve prostorije ne bi grejali. Čekamo prinovu. Trenutno od grejnih tela imamo jednu peć od 6KW i jednu od 4.5KW. Sa njima ne možemo da se zgrejemo ukoliko samo akumuliraju a i zviznućemo crvenu zonu previše.

Razmišljao sam o dve "jeftinije" inverterske klime. U dnevnom boravku jedna 18ica i u spavaćoj sobi 12ica (sukcesivno). Možemo li u ovakvom rasporedu da se ogrejemo?

Moja su razmišljanja išla ka nekom cenovnom rangu Midea Mission klima. Sad ovde videh nekoliko negativnih komentara.

Neki predlog šta u ovom trenutku nabavljati?

Za neku narednu sezonu je ideja da se na potkrovlje stavi neka folija (koju mi preporuče) i na njoj položi stiropor, a kad se stvore uslovi i lepljenje stiropora po plafonu prizemlja.

Odmah ću ti reći iz ličnog iskustva da ove sezone ne bacaš pare na klimu već da odradiš taj deo koji ide na potkrovlje i da središ početnom izolacijom isti.Ja u novom stanu imam sličnu situaciju samo sa maalo boljom izolacijom a prošle zime smo se jedva zagrejali upravo zbog nezavršene galerije(ista varijanta kao kod tebe) i otvora bez vrata za gornji deo.Nakon sređivanja gornjeg dela mogu reći da se drastično promenio ambijent u stanu dole.Čekam zimu pa ću videti...prošle godine nam je bilo ok sa jednom TA peći do nekih -5 stepeni ali kad je krenuo vetar i manje temperature prosto je bilo nemoguće ne dogrevati se.

Iskreno uloži taj novac u sređivanje izolacije jer ćeš ovako samo potrošiti pare na klimu i dogrevanje a opet ništa konkretno nećeš dobiti.

A što se tiče jeftinijih klima...evo ja sam jedan od tih nevaljalaca koji su kupili uboge Vox invertere,i gle čuda...klima opravdala uložen novac ovog leta!Bez ikakvih problema je hladila celo leto i uspevala da se izbori sa otvorenim izlazom na galeriju u dnevnoj sobi(pokrivena privremeno kartonskim poklopcem).Tako da...uvek će biti vremena za kupovinu klime koja jeste potreba ali moraš prvo da odradiš izolaciju,ona ti ostaje bolja investicija na duže staze.

P.S. Ista klima u drugom stanu evo već drugu sezonu gura bez problema....

Poslednja izmena:
Odmah ću ti reći iz ličnog iskustva da ove sezone ne bacaš pare na klimu već da odradiš taj deo koji ide na potkrovlje i da središ početnom izolacijom isti.Ja u novom stanu imam sličnu situaciju samo sa maalo boljom izolacijom a prošle zime smo se jedva zagrejali upravo zbog nezavršene galerije(ista varijanta kao kod tebe) i otvora bez vrata za gornji deo.Nakon sređivanja gornjeg dela mogu reći da se drastično promenio ambijent u stanu dole.Čekam zimu pa ću videti...prošle godine nam je bilo ok sa jednom TA peći do nekih -5 stepeni ali kad je krenuo vetar i manje temperature prosto je bilo nemoguće ne dogrevati se.

Iskreno uloži taj novac u sređivanje izolacije jer ćeš ovako samo potrošiti pare na klimu i dogrevanje a opet ništa konkretno nećeš dobiti.

A što se tiče jeftinijih klima...evo ja sam jedan od tih nevaljalaca koji su kupili uboge Vox invertere,i gle čuda...klima opravdala uložen novac ovog leta!Bez ikakvih problema je hladila celo leto i uspevala da se izbori sa otvorenim izlazom na galeriju u dnevnoj sobi(pokrivena privremeno kartonskim poklopcem).Tako da...uvek će biti vremena za kupovinu klime koja jeste potreba ali moraš prvo da odradiš izolaciju,ona ti ostaje bolja investicija na duže staze.

P.S. Ista klima u drugom stanu evo već drugu sezonu gura bez problema....

Stvar je u tome što bez dodatnog izvora toplote, koji ujedno i "pomera" vazduh, nema šanse da preguramo zimu. Možda odemo na varijantu improvizovane barijere na ulazu u potkrovlje (koja će smanjiti pomeranje vazduha), prekrivanja dela poda položenim stiroporom.

Jasno mi je da na plafon ode, kako neki kažu i 40% svih gubitaka.

Stvar je u tome što bez dodatnog izvora toplote, koji ujedno i "pomera" vazduh, nema šanse da preguramo zimu. Možda odemo na varijantu improvizovane barijere na ulazu u potkrovlje (koja će smanjiti pomeranje vazduha), prekrivanja dela poda položenim stiroporom.

Jasno mi je da na plafon ode, kako neki kažu i 40% svih gubitaka.

Evo ovako...kad smo se uselili u stan galerija je bila u sivoj fazi a to znači...goli zidovi,krov kao kod tebe(crep,izolacija,daska),čelični ramovi(roštilji) bez patosa a to znači da je na te ramove bio viksiran gipsani plafon za donji deo stana,bez izolacije ili bilo čega drugog,otvor za galeriju u dnevnoj sobi 95x180.Otvor je pokriven običnim kartonom...

Dole je komplet sređeno sa novom stolarijom,spoljna izolacija je 10cm...

Sa svim navedenim uspevali smo da zagrejemo 40kvm od 53kvm sa jednom peći od 2kw(isključivo punjenje noću bez dnevnog izduvavanja).I to....u stanu je konstantno bilo 20 stepen dok spoljna temperatura nije pala ispod -5,od te granice pa na niže nije bilo moguće grejanje bez dogrevanja a najveći je bio problem vazduh koji je cirkulisao usled pritiska vetra sa donje strane prema krovu koji nije bio izoliran.Tu su bili katastrofalni gubitci.

E sad...za sređivanje galerije(još uvek raduckam) uložio sam okooo 150k dinara,sa tim novcem sam uzeo 20cm izolacije(kamena i staklena vuna) krova,5-10 cm izolacije zidova(unutrašnji 5 a spoljni 10cm),gips profile za postavljanje pregradnih zidova i za fiksiranje gips ploča na zidove(nisam malterisao već kačim gips ploče umesto toga),izolaciju 10cm za postavljanje u patos/plafon,OSB ploče za pravljenje patosa,običan PVC prozor i krovni Velux prozor,gips ploče(za zidove,pregradne zidove,plafon krova)i materijal za završne radove...ispuna,glet masa,šrafovska roba,alat i td...

U svakom slučaju to je materijal za galeriju od okooo 45kvm podne površine.Realno za taj keš bi ti kupio dve klime..pa sad vidi šta se isplati...

Možda se nismo baš razumeli pošto spominješ galeriju. Situacija kod nas je da je iznad stana u kome boravimo klasičan sprat sa kosim krovom - potkrovlje. Stan koji grejemo, je "relugaran" stan. Ozbiljna izolacija, dodavanje krovnih prozora i sl. je u planu u nekoj daljoj budućnosti.

Svakako nam treba novi izvor toplote ove sezone, to smo već rešili, samo sad gledamo kako da ukalkulišemo šta, gde i kakva očekivanja da imamo.

Možda se nismo baš razumeli pošto spominješ galeriju. Situacija kod nas je da je iznad stana u kome boravimo klasičan sprat sa kosim krovom - potkrovlje. Stan koji grejemo, je "relugaran" stan. Ozbiljna izolacija, dodavanje krovnih prozora i sl. je u planu u nekoj daljoj budućnosti.

Svakako nam treba novi izvor toplote ove sezone, to smo već rešili, samo sad gledamo kako da ukalkulišemo šta, gde i kakva očekivanja da imamo.

Heheh pa kažem ista stvar i kod mene...dole mi je stan od 53kvm a iznad mene potkrovlje(galerija) od 45kvm ili jednostavnije gore imam istu površinu donje kvadrature ali sa kosinama :)

Što se tiče negativnih komentara za Mission, ta skakajuća modulacija može biti posledica montaže visoko pod plafon te jedne koja se koristila. Probaću i druge dve za vikend, a i probaću da daljinski koristim kao termostat. Mada, opet ne deluje ni blizu kao japanac, jer mi nikako nije jasno da ne radi na maloj snazi. Ja imam 18-ce, dok ljudi koji se greju Mission 12-cama kažu da lepo modulira snagu. Kako 12-da ima noviju spoljašnju, može biti i do toga.

I ja se slazem, uradi tavansku izolaciju sa minimum 10cm stiropora ili vune, to ti je sad najbitnija stavka. Zatvori te otvore i preguraj zimu. Pa sledece sezone nastavi dalje. Velika je to kvadratura, baci pogled na moj potpis, bez 3 dobre klime i izolacije nema krstenog grejanja tu.

Ok, da rezimiramo, prioritet i najveći dodbitak bi bila izolacija potkrovlja, radićemo na tome.

Sad, bih se vratio na drugo pitanje, koji klima uređaj za veću prostoriju (dnevni boravak) a koji za manju (spavaća sa eventualno otvorenim vratima ka hodniku) preporučujete da je u cenovnom rangu oko Midea Mission uređaja od 12 i 18k BTU?

Ok, da rezimiramo, prioritet i najveći dodbitak bi bila izolacija potkrovlja, radićemo na tome.

Sad, bih se vratio na drugo pitanje, koji klima uređaj za veću prostoriju (dnevni boravak) a koji za manju (spavaća sa eventualno otvorenim vratima ka hodniku) preporučujete da je u cenovnom rangu oko Midea Mission uređaja od 12 i 18k BTU?

Ja iz mog ugla nemam ništa protiv i jeftinijih jer meni moje odrađuju sjajno posao...za sad.Jedna greje/hladi ceo stan od 36kvm a druga gura u stanu od 53kvm,do duše nisam komplet merio,realno je oko 30kvm obzirom da nisu uvek sobe otvorene.

Ovde ima dosta ljudi koji imaju skuplje pa mogu da ti pomognu oko toga...ali realno boljitak ćeš osetiti samo kad središ potkrovlje.Do tad mislim da je bacanje para na klime koje će se koristiti za ozbiljno grejanje.

18-ca samo ako nema nikakva izolacija. Moje dve su u 30-40kvm, treća u 25kvm. Prejako za sobu sa izolacijom

Prvo položiš vunu na pod tavana, to ne bi trebalo da je skupo.
Posle kupiš jednu 12 LMC za dnevnu sobu i zajedno sa TA pećima u drugim sobama preguraš zimu. Druga klima može da sačeka.

Poslednja izmena:
Druga klima možda neće biti vredna kupovine za grejanje samo jedne pristojno izolovane sobe.

Druga klima možda neće biti vredna kupovine za grejanje samo jedne pristojno izolovane sobe.
Istina. Ali... Otici ce u crvenu tarifu. Ako zameni jednu TA pec makar sa klimom smanjice potrosnju kilovata i potencijalno nece ici u crvenu koja bi mu dodatno poskupela grejanje. Ja zbog toga i necu TA vise u kuci izmedju ostalog.

Slazem se sa ostalima, gledaj da zavrsis izolaciju sto pre. Pretpostavljam da neces raditi sada nista krupno nego tek posle zime. Tebi je raspored prostorija jako slican mom, samo imas vise soba i veci prostor. U slicnoj smo situaciji i sto se tice izolacije. Ja cu na prolece/leto krenuti da radim pvc i izolaciju na plafonu. Sada cekam prvu zimu s klimom kao primarnim grejanjem i potrosnja me ove zime ne zanima uopste. Isto imam krmacu od skoro 6KW i nisam se ogrejao nikako prosle zime mada je i zima bila brutalna. Samo bezi od crvene tarife kako znas i umes, ona kvari racunicu uvek. Midea mission je sasvim ok klima. Ako nemas para ili neces nesto skuplje ona je sasvim dobar izbor. Ne uzimaj nista losije od nje. Preguraces zimu a posle kreci da radis polako.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pozdrav svim clanovima ovog foruma. Hteo bih da podelim iskustvo sa vama a vezano za Midea Mission 12-cu. Skoro je montirana, zamenio sam staru Samsung 12-cu on-off klimu. Razlika izmedju ove dve klime je ogromna, kako u komforu, osecaju, tako i u potrosnji struje. Doduse tek je malo zahladnilo pa cu pravi utisak imati kada temperatura padne oko 0. Ono sto sam primetio odmah posle par dana koriscenja da je veoma tiha, barem u odnosu na staru klimu i da je modulacija malo cudna. Kao da joj ove temperature ne odgovaraju, da trazi nizu temperaturu da bi imala dobru modulaciju. Pogotovo se to izrazava u auto modu, zadata temperatura 23, pocne da radi, podize polako potrosnju do 900w, tako par minuta, spusta do 600w i tako radi dok se potpuno ne ugasi, pa ispocetka, sve isto. Kada zadam drugu brzinu ventilatora (od mogucih tri) modulacija je znatno bolja. Zadam 23, potrosnja se podize polako do oko 900w, par minuta i pocinje polako da spusta do 270-300w, tako radi dok se potpuno ne iskljuci pa ispocetka.

Cekamo test Jozze sad za vikend posto ima tri komada Mission 18-tice a samo je jednu gledao kako radi. Opet mislim da je bolje kombinacija 12 i 9-ke, ne bih uzimao 18-ticu osim ako nije prostorija 35+ m2. Prvi razlog je sto tu gde ona duva je uragan da bi ona izbacila ono sto moze. Drugi razlog je sto je tu gde je ona pretoplo da bi u udaljenim delovima bilo ok. Treci razlog je potrosnja, te "krmace" kako ih zovete mogu da povuku vise nego moja susara za ves, a ona vuce 2.8kW. Nocria 14 moze do 3,5kW. Dakle, mora se voditi racuna i o instalaciji.
A evo kod mene primer "majstora", da ga tako nazovem, koji je uvodio struju. Posto je kuca radjena 90-tih i to je radio moj otac, odmah da se ogradim da nije do mene. Imate skicu kuce u potpisu. 3 glavne faze su lose rasporedjene. Prva i druga faza mi je skoro u celoj kuci, trecu fazu imam samo u spavacoj sobi na dva suko i jedan suko iznad ogledala u kupatilu. Druga i treca faza su na sporetu i rerni u kuhinji. Dakle svi veliki potrosaci, sto znaci, ves masina ili susara (nikada istovremeno iz jasnih razloga), veliki bojler, mali bojler, sve cetiri klime su na prvoj i drugoj fazi. Nista na trecoj. Znaci genijalac. Koliko se ja razumem, a i imam logike, SVAKA prostorija bi trebala da ima bar 3 suko uticnice sa razlicitim fazama. Ali posto je to neki konj povezivao, dobro i da radi. Verovatno cu iz spavace da provucem trecu fazu u deciju da bar jedna LLCA radi na njoj, ali mi generalno nista ne znaci, jer je ona od pomenutih uredjaja najmanji potrosac. Ostaje mi jos na tavanu dve dozne koje rade i koje ne znam na kojim su fazama da dovucem u vesernicu za neki od uredjaja.
Ako se neko razume u struju i povezivanje, voleo bih da mi objasni zasto je ovako lose povezano. Jos imam dva kabla u vesernici koji vire iz zida, po tri zile, nijedan nije povezan ni u dozne ni na kutiji sa osiguracima, sve proverio.

Kod mene je bila slična situacija. Sve se prevezuje na regleti (stezaljka) od kutije sa osiguračima. Znači kabl koji ulazi u osigurač skine sa jedne i poveže na drugu fazu. Da bi ovo pravilno uradio, moraš prvo da vidiš šta koji osigurač pokriva, pa da onda isplaniraš ravnomerno opterećenje po fazama.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno