Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E to me je interesovalo, popisao sam kompletnu kutiju i sta zasta sluzi a suko sam utvrdio na kojoj je fazi. Dva osiguraca nisu povezana a nema kabla da dolazi u kutiji, to mislim da su ona dva iz zida sto su u vesernici. Imam jos jedan koji je verovatno na tavanu one dve dozne, to cu isto da proverim da li je tacno i koja je faza.
U svakom slucaju cu da angazujem drugara kada on bude mogao da mi to preveze jer ne bih smeo to sam a i trebace mi vise vremena definitivno.

Meni deluje kao da nije imao tropolnu sabirnicu, već je koristio dvopolnu, ili dve jednopolne, za svaki red po jednu. Treću fazu samo direktno povezao na jedan od izvoda.

na konto midee 12 u odnosu na 18,pa nisam striktno obracao paznju ali mislim da i 12-ka radi isto kao 18-ka sa tim prekidima rada kompresora,ali da ne dajem pogresnu informaciju jos koliko sutra to mogu da proverim i da javim...jeste glupo sve to sto je joza napisao za nacin rada klime,kod mene konkretno to nije veliki problem jer su klime na takvim mestima gde to hladno duvanje ne dopire direktno na ukucane.....ono sto je meni bitno je kako ce ona da greje kada redovno zazimi i koliko ce to da kosta...sve cu ja nekako da prebolim ako sa ovim budem zadovoljan :)

@jozza treba da proveri sve to sa njegovim meracem potrosnje , jedva cekam da cujem da li stvarno tako lose modulira ili su pak tromi ti meraci kod matorih ..

Ko ima jednu klimu i da uzme merac, ja za 4 treba 6000 da dam, to mi je grejanje za ceo mesec kao decembar ili cak januar. Uporedite racune iz septembra ili maja i to je to.

Ja sam čekam ABB C11, najpovoljniji firmiran uređaj za merenje, kl. tačnosti 1. Mislim da klime imaju struju sa visokim THD, što utiče na preciznost merenja i kod kvalitetnih mernih uređaja. Za ove kung-fu merače za šuko nisam iskopao nikakve korisne podatke. Ako neko ima merenja THD (total harmonic distorsion) za struju split-sistema slobodno neka podeli.

imam na obe klime po jedan prosto merac...al sacekacemo jozuu da kaze :)

Fujitsu je prošle nedelje u auto modu duvkao sa ~300 W, spoljna temp. bila oko 10°C. Merač Prosto, plaćen 1500 din, čisto da se ima info koliko koji uređaj približno troši.
Imam statistiku od EPS sa celu godinu :)

Da li mi mozete reci da li je Fujitsu LGC dosta bolja kilma od ASHG 12 LMC ili 12LLCA ?
Mozete mi preporuciti i neke druge klime sem Fijutsu uredjaja, budzet je 60hiljada i to mi je previse.
Posto bih jedva skupio ovaj novac pa ne bih da pogresim pri izboru, vec sam naveo da mi senzori na pokrete, velicina displeja i slicne fore nisu potrebne, i to odrzavanje temperature mi nije toliko bitno. Jer sam vise puta odlazio na odmor a u stanu se nije lozila vatra po 10tak dana, jednom mi je stan u toku zime bio prazan i mesec dana tako da mi treba da sto bolje greje i sto manje trosi struje :D
Jer do sada sam se grejao na kamin, koji lozim kad sam u stanu a kad nisam onda nema grejanja uopste, znaci obican kamin cev u odzak i trpaj drva :D

Ja se izvinjavam ako neko moze da pomogne, posto jos nisam resio koju klimu da kupim.

Korisnik @Djalf mi rece da bi @nexteen bio kompetentan da odgovori ovom izazovu :D Pa ako moze da se javi, a naravno i drugi korisnici nek daju svoje vidjenje.

Da napomenem ako klime greju isto i na istim temperaturama a ova jeftinija pravi od 200 do 500din vise struje na mesecnom nivou, nije problem. Bitno samo da greje i da je inverter.

Isto pitanje bih i ja postavio kao i @sapra. Znaci do 500e inverter, za srednje izolovanu sobu od 27 m2.
Prijatelj koji se bavi ugradnjom klima se kune u Gree klime, kao ok su i jedine kojima kompresor radi na 1 herz (sta god to znacilo). Za oko mi zapao model Viola, uklapa se u 500e, ili mozda bolje za iste pare Daikin FTXB35C/RXB35C?

na konto midee 12 u odnosu na 18,pa nisam striktno obracao paznju ali mislim da i 12-ka radi isto kao 18-ka sa tim prekidima rada kompresora,ali da ne dajem pogresnu informaciju jos koliko sutra to mogu da proverim i da javim...jeste glupo sve to sto je joza napisao za nacin rada klime,kod mene konkretno to nije veliki problem jer su klime na takvim mestima gde to hladno duvanje ne dopire direktno na ukucane.....ono sto je meni bitno je kako ce ona da greje kada redovno zazimi i koliko ce to da kosta...sve cu ja nekako da prebolim ako sa ovim budem zadovoljan :)
Ćimo, koliko je odstojanje od plafona do klime kod tebe?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ja sam čekam ABB C11, najpovoljniji firmiran uređaj za merenje, kl. tačnosti 1. Mislim da klime imaju struju sa visokim THD, što utiče na preciznost merenja i kod kvalitetnih mernih uređaja. Za ove kung-fu merače za šuko nisam iskopao nikakve korisne podatke. Ako neko ima merenja THD (total harmonic distorsion) za struju split-sistema slobodno neka podeli.
Nisam siguran koliko THD utiče na preciznost merenja, ali cenim da nije više od par %, tako da nije ni bitno. Meni je važno da uporedim međusobno klime na istom tipu merača, i da vidim da li vuče 400W ili 900W, a tu greška i merenju usled THD nije problem. Inače na za Mission klime sam uzeo 3kom TS-1500, a na Fujitsu je Trotec BX11 merač. Napravio sam lapsus kad sam napisao da je Prosto, ipak je Trotec.

Druga i treca faza su na sporetu i rerni u kuhinji.

Meni deluje kao da nije imao tropolnu sabirnicu, već je koristio dvopolnu, ili dve jednopolne, za svaki red po jednu. Treću fazu samo direktno povezao na jedan od izvoda.

Tako nešto. Proveri ti to, šta je tu urađeno.

Koliko cesto luftirate ,da li gasite klime kad se luftira
Trenutno bar 5 puta dnevno. Samo spustim temperaturu za nekoliko stepeni. Kad se izluftira, posle par minuta, zatvaram prozore i opet vraćam temperaturu.

Ja se izvinjavam ako neko moze da pomogne, posto jos nisam resio koju klimu da kupim.
Korisnik @Djalf mi rece da bi @nexteen bio kompetentan da odgovori ovom izazovu :D Pa ako moze da se javi, a naravno i drugi korisnici nek daju svoje vidjenje.
Da napomenem ako klime greju isto i na istim temperaturama a ova jeftinija pravi od 200 do 500din vise struje na mesecnom nivou, nije problem. Bitno samo da greje i da je inverter.
Fujitscu 12LLCE. Za desetak hiljada više, a toliko i vredi, 12LMCE.

Poslednja izmena:
ASHG 12 LMCA je skoro 4.000 jeftinija od ASYG 12LMCE a "ista" klima.

Da, na nju sam i mislio. LMCE je već 15ak hiljada skuplja, nego se meni mnogo više sviđa, pa po automatici otkucah.

Ok, ubedili ste me da mora da se reši potkrovlje. Nekako ćemo se snaći za foliju, stiropor i vrata.

Sada da dodatno uobličim pitanje:

Koja klima za prostoriju od 33m2 (dnevni boravak sa kuhinjom) a koja za spavaću (povremeno radnu)? Gruba ideja je za slavaću budžet oko 550€ (ja sam u tripu da tu treba 18ica, iako je solidno izolovano) a za spavaću 400€.

Midea, Vox, Gree, Vivax, jeftiniji Futjicu, ili nešto deseto?

Takođe bi bio zahvalan za preporuku za majstora koji radi montažu u Nišu (vakumiranje, posebno izolovane cevi itd. rupe u zidu i nosači za spoljne jedinice su postavljeni) na PM.

Ok, ubedili ste me da mora da se reši potkrovlje. Nekako ćemo se snaći za foliju, stiropor i vrata.

Koja klima za prostoriju od 33m2 (dnevni boravak sa kuhinjom) a koja za spavaću (povremeno radnu)? Gruba ideja je za slavaću budžet oko 550€ (ja sam u tripu da tu treba 18ica, iako je solidno izolovano) a za spavaću 400€.

Takođe bi bio zahvalan za preporuku za majstora koji radi montažu u Nišu (vakumiranje, posebno izolovane cevi itd. rupe u zidu i nosači za spoljne jedinice su postavljeni) na PM.
ASHG 12LMC
U spavaćoj stavi TA.

Poslednja izmena:

Ja lično mogu da govorim o Vox inverteru https://www.voxelectronics.com/klime/vox-klima-iva1-12ie/ ...kao što rekoh imam je u oba stana rade sasvim pristojno,po računima od prošle godine nisam ni osetio niti letnju niti zimsku potrošnju.Za veći stan videću tokom ove zime a leto je prošlo sasvim ok sa svim trenutnim manama u stanu.

@jorgovan
Da ta LMC a u spavacu stavi neku klasicnu grejalicu ako nemas para pa sledece godine dodaj neku devetku.

Najbolje bi bilo da premesti obe TA u druge sobe i da ih drži na pola snage, a da dnevnu komplet greje jednom klimom.

Nego mene zanima druga stvar. Jorgovan reče da su mu te peći u dnevnom boravku 6 kW i 4,5 kW i da opet ne može da se zagreje. Da li sa tih 10,5 kW ne može da zagreje dnevnu sobu ili priča uopšteno o stanu?

Poslednja izmena:
TA peći... ajde da ih radi jednostavnosti mogućnosti posmatramo kao na primer kaljave peći koje su ozidane i ne mogu se pomeriti :smash: .

Nije moglo da se ogreje marta-aprila u trenucima kada je bilo -2/0C jutarnje temperature. Nije bilo fasade, dasaka na krovu... jednom rečju... gradilište. TA peći su stare, propala izolacija, skoro zamenjen jedan grejač. Zbog vremena, komplikacija i sl. su tu "privremeno". Generalno nam ni sa drugim TA pećima u drugim prostorima nije prijao način na koji rade - zraćenje (umereno, slabo ili jako zavisno od tipa peći i stanja izolacije) odnosno duvanje vrelog vazduha.

U drugim sobama nije razvedena trofazna struja. Imali smo već užasnih iskustva sa spavanjem u sobi gde TA peć akumulira. Noću bude neprijatna temperatura i imamo noćne more, bukvalno.

Ideja je da ove sezone budemo sa kombinovanim grejanjem klima + dodavanje TA peći a da kao krajnje rešenje razvučemo instalaciju centralnog grejanja sa pelet kotlom a da klime ostanu za prelazne periode, hlađenje i dogrevanje... Mnogo faza, mnogo uzročno-posledičnih događaja i sl.

Zato sam uprošćavanja situacije radi zamolio na kraju za preporuku za "klima uređaj za dnevni boravak od 33m2 i spavaću prostoriju od 16-17m2".

Poslednja izmena:
TA peći... ajde da ih radi jednostavnosti mogućnosti posmatramo kao na primer kaljave peći koje su ozidane i ne mogu se pomeriti :smash: .

Nije moglo da se ogreje marta-aprila u trenucima kada je bilo -2/0C jutarnje temperature. Nije bilo fasade, dasaka na krovu... jednom rečju... gradilište. TA peći su stare, propala izolacija, skoro zamenjen jedan grejač. Zbog vremena, komplikacija i sl. su tu "privremeno". Generalno nam ni sa drugim TA pećima u drugim prostorima nije prijao način na koji rade - zraćenje (umereno, slabo ili jako zavisno od tipa peći i stanja izolacije) odnosno duvanje vrelog vazduha.

U drugim sobama nije razvedena trofazna struja. Imali smo već užasnih iskustva sa spavanjem u sobi gde TA peć akumulira. Noću bude neprijatna temperatura i imamo noćne more, bukvalno.

Ideja je da ove sezone budemo sa kombinovanim grejanjem klima + dodavanje TA peći a da kao krajnje rešenje razvučemo instalaciju centralnog grejanja sa pelet kotlom a da klime ostanu za prelazne periode, hlađenje i dogrevanje... Mnogo faza, mnogo uzročno-posledičnih događaja i sl.

Zato sam uprošćavanja situacije radi zamolio na kraju za preporuku za "klima uređaj za dnevni boravak od 33m2 i spavaću prostoriju od 16-17m2".

hehehhh jorgovane brate! :D razapinješ se na milion strana a vidim da imaš ograničen budžet...to ne ide tako ako nemaš dovoljno keša.Moraš da odlučiš šta je prioritet...Meni je isto bila opcija skuplji inverter i da molim boga da ne ide toplota gore(što u prksi ne može da se izvede :D ) ili novac koji bi dao za inverter uložiti u sređivanje komplet galerije i kupovina jeftinijeg invertera.

Poenta...džaba ti najjača klima ili TA ili pelet ako nemaš dobru izolaciju koja će ti zadržati tu toplotu u kući!Opet ako ideš na pelet lično ne vidim razlog zašto bi išao na invertere od 500+e kad će ti one služiti samo za prelazni period.Ovi inverteri o kojima ti ljudi pričaju su da kažem ozbiljniji uređaji od kojih se očekuje da rade 24h manje-više bez prestanka a to tebi po ovome to ne treba...

Sa druge strane opet davim ali jeftinije bi bilo da servisiraš kako treba te TA peći,središ izolaciju pa sledeće sezone vidiš da li je pametnije uzeti ozbiljniji inverter ili ćeš ugrađivati kotao gde ćeš imati komplet grejanje pa ćeš time možda ići na jeftiniju varijantu invertera.

Realno mislim da bacaš pare na klimu bez prethodno stvorenih uslova za grejanje...nećeš ništa više uštedeti sa inverterom ako toplota izlazi napolje više nego što treba.

Za spavacu mislim da bi bilo dovoljna i dobra 7 ali posto njih nema FUJITSU GENERAL ASHG09LLCA/AOHG09LLC, za dnevnu FUJITSU GENERAL ASHG12LMCA/AOHG12LMCA ili FUJITSU ASYG12LMCE/AOYG12LMCE.Samo sredi izolaciju na tavanu.

Ja sam mislio da su ti TA peći u perfektnom stanju, tako da batali te peći. Pogotovo ako duvaju, ta stara vuna je zlo. Dovođenje u red košta, i to papreno, znam po sebi. Plastifikacija, novi grejači (da je ne rasturam opet zbog grejača), kompletna instalacija, kamena vuna Knauf H700 tipski fabrikovana za moju peć, novi ventilatori. I na kraju ne duva ni jedna, jer nije vrela, ali opet ostaje tačno da u blizini TA peći pred jutro bude prevruće ako je u spavaćoj sobi. U dnevnu bih na tvom mestu stavio ASHG 12 LMCA, a u spavću neku 7-cu sa manjim protokom vazduha. Možda Daikin FTXB20C, ima za 440EUR, ne divlja na duvanju da bi postigao maksimalnu snagu, a COP u minimumu je 5.2, tj troši 250W i daje 1.3kW na minimumu, a ispod toga se gasi. Ako je orjentišeš da duva i ka hodniku i ostaviš vrata otvorena, može i više od sobe da greje. Ne bih išao sa prejakom klimom u tako malu prostoriju. Sa duge strane ima i jeftiniji Fujitsu ASYG 09LLCA za 7.000 din manje, ali je ovaj Daikin malko kvalitetniji i tiši uređaj, pogotovo spoljna, veća i tiša. Taj najjeftiniji Fujitsu ima kapilaru umesto EEV-a, i u minimumu daje 900W uz potrošnju od 250W, tako da cenim da bi Daikin malko manje trošio, jer će se potrošnja uglavnom kretati između minimalne i nominalne, čak i sa otvorenim vratima.

Poslednja izmena:
Hvala svima na dosadašnjem doprinosu. Sumirao bih malo dobijene savete (one koje ću prihvatiti i one koje moram u startu da odbijem zbog tehničko-logičko-finansijskih razloga):

- izolacija ploče na potkrovlju i vrata ka stepeništu - obavezno - prihvaćeno
- uložiti jedino u izolaciju i svu lovu ubaciti u izolaciju - odbijeno - spavaća soba je predaleko fizički od prvog najbližeg izvora toplote, tako da nema te izolacije koja bez izvora toplote to može da učini prijatnim
- prebacivanje TA peći - neizvodljivo
- reparacija peći - odbijeno - ima i pozitivnu stranu u vidu manjeg zračenja kada se ne želi... što je ujedno i loša strana zato što je grejanje pre svega duvanjem, što nam se ne sviđa. Naravno vuna je loša i nezdrava, ideja je da lete napolje.
- 12k BTU je puno samo za spavaću? Ako bi kroz otvorena vrata grejala deo hodnika i kupatila? Ili ići na 9k zbog tišine?
- da li je 12k BTU non-Futjitsu klima dovoljna za dnevnu od 33m2?
- grejalica u spavaćoj - imam krš Kopernikus pingvina i malu krđ grejalicu ... nijedno nije za ostaviti da radi dok se spava
- naravno da su finansije razapete, dve građevinske sezone su za nama i budućnost nije jedan klik daleko već se mora segmentirati na faze
- za sada nema predloga oko servisa za ugradnju u Nišu

Predložene klime:
Middea Mission 12/18
Fujitsu ASHG 12LMC (dnevna)
Daikin FTXB20C (spavaća)
Fujitsu ASYG 09LLCA (spavaća)

Nosači spoljnih jedinica su u gornjim šrafovima u ploči, znači oko 2m i nešto sitno će biti gruba visinska razlika između spoljašnje i unutrašnje.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno