Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ako ti nije korisna sto visis na njoj? Zabavu imas i na drugim temama.

Ako ne reklamiraš svoj top model Fujitsua koji radi samo u ekstremnim uslovima bolje da se ne javljaš. Ova tema je ako ne preterano korisna onda bar jako zabavna. :)
Pobrkao si lončiće. LT radi u odlično izolovanom prostoru, a 3x Midea Mission će da rade u "ekstremnim" uslovima jer nema izolacije. Sem toga, ne reklamiran ja ništa, samo iznosim svoja subjektivna zapažanja.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ma pusti ga, klasican troler. Jozza, sto nemas izolaciju kod matoraca?

Veliki objekat veoma neobične arhitekture. Treba mnogo para da se sve uradi kako treba. Demit fasada bez prepravki na krovu bi napravila više problema nego koristi. Uz to, ćale mi je čudan čovek. Neko ga je ubedio da je tolika investicija (8.800eur po grubom predračunu) bacanje para, i da se najbolje greje na gas. Jedva sam ga nagovorio da ne uplati priključak za gas. Pored struje, gas je najskuplja varijanta za grejanje. A bolestan je, i ne može više da se bakće sa loženjem. Čak ni za Pelet nije, ja sam jedini čistio kotao, slagao džakove, podešavao modulaciju na gorioniku.

Poslednja izmena:
Da, tako bese, znam da je bila neka ludacka cifra u pitanju. Da li ce 3x Mission da im bude dovoljno za vece minuse?

Jednog dana ces ti to prodati kako ja vidim , treba odrzavati 330m2 :p

Ma pusti ga, klasican troler.
Pa za razliku od Fujitsu ekipice ja ovde ne reklamiram ništa i ne dovodim ljude u zabludu sa odokativnim "proračunima" i savetima, već skrećem pažnju da za proračune treba konsultovati nekog stručnijeg, i napraviti precizniju kalkulaciju potreba, ulaznih troškova, i pregleda kasnije eksploatacije. Najlakše je reći muni 10 cm vune, izoluj cevi odovojeno i vakuumiraj pre ugradnje. Kad sam pitao za neke precizne podatke vezane za kontrolu instalacije, tj. kako je to predviđeno standardom koji pokriva oblast niko se nije javio. Ljudi takođe treba da znaju da standardni modeli klima koji su uglavnom tema nisu nikakvi top i ekstra uređaji. Malo objektivnosti ne može da naškodi.

A ko ovde reklamira bilo sta? Trolujes i to opasno.
O kakvoj kontroli instalacije pricas? Znas li ti da mi zivimo u Srbiji?

Ne trolujem ja ništa, samo pazim na času, koristite klime kakvim Norvežani greju cele kuće za grejanje pojedinačnih prostorija. I to je ok, problem je što takve savete delite dalje. Gađate se sa svim mogućim vrednostima, ne poznajete dovoljno materiju, a delite savete onima koji poznaju još manje. Jedini čovek koji je školovan za materiju je napustio temu, ostao je samo saziv amatera.

Jedan Norvezanin ima vrhunski izolovanu gajbu jer mora da ima, tamo sigurno koriste i najbolje materijale i imaju standarde. Ovde nema ni standarda ni para. Svi imamo ogromne toplotne gubitke jer u startu objekti nisi uradjeni kako treba. Samo nemoj porediti Norvesku i Srbiju molim te, guras ljudima prst u oko i posle se cudis kad kazu da trolujes.

Da, tako bese, znam da je bila neka ludacka cifra u pitanju. Da li ce 3x Mission da im bude dovoljno za vece minuse?
Po količini utrošenog peleta bi trebalo da su dovoljne za tih 90-100kvm. Mada, i da ne budu u onim ekstremnim danima, tu je centralno na pelet. Kako god, svaki dinar struje potrošene na grejanje klimom je bar dva dinara u grejanju na pelet. Mislim da će na proleće ipak da se uradi izolacija. Pare su na vidiku, samo da se primaknu :)

Ne trolujem ja ništa, samo pazim na času, koristite klime kakvim Norvežani greju cele kuće za grejanje pojedinačnih prostorija. I to je ok, problem je što takve savete delite dalje. Gađate se sa svim mogućim vrednostima, ne poznajete dovoljno materiju, a delite savete onima koji poznaju još manje. Jedini čovek koji je školovan za materiju je napustio temu, ostao je samo saziv amatera.
Opet si pobrkao lončiće. Znaš li ti pošto je ovde struja? I ja bih voleo pola metra izolacije, rekuperator, geotermalnu toplotnu pumpu i ostale lepote života u normalnoj zemlji. Ovde je realnost drugačija. Kada se uvedu norveški standardi u izgradnji, kao i kada prosečan građanin Srbije bude sve to mogao da priušti, daću ti za pravo da si rekao nešto pametno. Do tada bih te zamolio da budeš realan i pustiš nas da se dovijamo kako jeftino da se ogrejemo.

Ih te pare, nikako da se primaknu, bar na dohvat ruke ;)
Sto se tice sinova, salji ih odavde sto dalje, nema ovde buducnosti. Gledam silne kucerine sagradjene i niko tu ne zivi, deca ostaju preko, matorci sa njima tamo ostaju u penziji.

jozza obavezno da probas sa onim tvojim meracem , bas me interesuje jesu li ovi tromi ili je bas takav rad klime ..

Sledeći vikend tek

Jedan Norvezanin ima vrhunski izolovanu gajbu jer mora da ima, tamo sigurno koriste i najbolje materijale i imaju standarde. Ovde nema ni standarda ni para. Svi imamo ogromne toplotne gubitke jer u startu objekti nisi uradjeni kako treba. Samo nemoj porediti Norvesku i Srbiju molim te, guras ljudima prst u oko i posle se cudis kad kazu da trolujes.

Nemaju Norvežani vrhunski izolovane kuće, ima jako puno starih kuća sa lošom izolacijom i starom stolarijom. Ne koriste ni najbolje materijale. Ali da, imaju standarde i propise, i toga se pridržavaju, i to i jeste cela poenta. Materijali koji se koriste moraju da zadovolje važeće standarde i to je to. Ceo set standarda za gradnju je podignut na nivo zakona, i svi objekti moraju da se grade u skladu sa važećim standardom. Ja npr. živim u kući iz 70-ih godina urađenoj u skladu sa tadašnjim propisima, i na kojoj nije rađeno ništa ozbiljno dodatno. Zamenjeno par prozora pre par godina i to je to. Za današnje pojmove loša energetska klasa.
Propisi za gradnju postoje i u Srbiji, kao i prilično korektan zakon o planiranju i izgradnji. Problem u Srbiji što su svi sveznajući, pa umesto da angažuju nekog ko je stručan, na svoju ruku "projektuju". I nema to veze sa nemaštinom, loše planiranje, i odokativni izbori su uvek skuplja opcija.

https://no.wikipedia.org/wiki/U-verdi
Ovde su norveške standarne U-vrednosti za različite periode gradnje, pa možete uporediti sa onim što je aktuelno u Srbiji.

Na koje modele Fijutsu da idem do nekih 50-60 hiljada, i jel moze za te pare ili mora se dati oko 100 hiljada? Sta se najbolje pokazalo ?

Cek, ti mislis da u Srbiji zive svi u zgradama i kucama koje su sada pravljene? Novo tamo vs novo ovde ne moze da se poredi. Staro tamo i staro ovde tek ne moze da se poredi. Aman covece mi imamo cela divlja naselja, o kakvim standardima pricas. Ne zna ni ko gde gradi a ne sta gradi i kako :d Pola novosagradjenih objekata nema legalne papire, nema inspekcije, nema kontrole radova.
Da, svi smo mi sveznajuci... Najvise volim te sto bi nam probleme resili izdaleka. Norveska je uredjena zemlja, ovde i to malo propisa sto imamo se ne postuje. Da imamo para ne bi mi zvakali ovde do beskraja nego bi imaju krstene izolacije. 70% ljudi se hvata za glavu kad im kazes da inverter kosta 400e. Znas koliko ljudi znam koji uopste nemaju klimu, nikakvu. Aj ti njima objasni kako oni grese sto nemaju para za vise, sto nemaju da urade bolju izolaciju ili zamene prozore i vrata. Pred zimu mi na poslu pola ljudi trazi traku da lepe prozore da im ne duva. Daj, budi makar toliko pristojan i nemoj z@jebav@ti ljude.
Sve ima veze s nemastinom. Da imaju para lako bi se sve isplaniralo ali para nema. Gledaju ljudi kako znaju i umeju da obezbede ikakav krov nad glavom. Sta ti mislis, koliko je procenat ljudi ovde koji je novcano sposoban da angazuje ikoga za bilo kakav projekat? :d
A i dalje se cudis kad ljudi kazu da trolujes. Radis to nesvesno ali ipak trolujes. Ja imam drugara koji je u svici i kuka on pre 2-3 godine, imao 4000 svajcaraca platu. Ja kad sam mu rekao da je meni 300e plata on me prvo pita, 300 nedeljno? Ne Cicko, 300e mesecno. Onda ide ona faza kad misli da ga zezas, kaze nemoguce. Kad skonta na kraju da si mrtav ozbiljan pita, kako vi zivite tamo s 300e? Ljudi kad odu preko i snadju se jaaako brzo zaborave odakle su dosli i kako je ovde. Cude se kako zive u uredjenoj zemlji gde sve funkcionise i vremenom zaboravljaju da ovde nista ne funkcionise.

Pozdrav svima i hvala na vasem trudu da pomazete neupucenima poput mene.
Pratio sam forum koliko-toliko i saznao poprilicno ali bih voleo da cujem vase misljenje.
U pitanju je garsonjera od 21m2, hodnik(u koga su ukljuceni wc i kujna) i soba od 16m2.
U pitanju je stara gradnja,jako debeli zidovi, bez izolacije. Soba nije pravougaona vec ima 5 zidova, sto cu priloziti na skici, od kojih su tri zida spoljasnja tj izlaze na ulicu. Plafon je visok, 2.90cm i iznad stana je tavan. Plafon je izolovan stiroporom 5 cm. Prozora nema vec velika balkonska PVC vrata. Budzet za klimu je oko 750-850e.
Pogledajte prilog 236988
Čime si se do sada grejao, i koliko si trošio na grejanje (drva, struje, itd)?

Na koje modele Fijutsu da idem do nekih 50-60 hiljada, i jel moze za te pare ili mora se dati oko 100 hiljada? Sta se najbolje pokazalo ?
Koliko para toliko muzike. Ako su ti neophodni IC senzori prisutnosti osoba u prostoriji,.10℃ Heat, kao i nedeljni tajmer, onda je cifra 120.000. Ako treba samo da greje, najjefginija 12-ca je ASYG 12LLCC i košta 60.000. Sledeći model je ASYG 12LMCA i košta 70.000din. Zavisi koji model (tj snaga i opcije) ti treba.

Jozza, hvala na interesovanju da pomognes. Grejao sam se na TA pec (od 12-8) palio tj po tom rezimu me je izlazilo oko 2000-3000 din mesecno struja zimi. Ali kako se jednom prilikom zapalio steker u koga je bila ukljucena pec resio sam da probam sa inverterom jer je manje opterecenje na zice ukoliko radi celu zimu u pripravnosti.Ako se ne varam. Obzirom na to da je struja monofazna i zice su tanke, izbegavam TA pec zbog predhodnog iskustva. Trenutno mi klima deluje kao resenje neko. Prelazak na trofaznu kosta preko 1200e a obzirom da se prica da ce biti sl god besplatna ugradnja za sve ne bih zurio sa tim. Kvadratura stana je mala, ali ono sto mene brine je zapremina tj visoki plafon i 3 strane koje izlaze na ulicu. Dakle kao sto napisah plafon zalepljen stiropor peticom i zidovi su izrazito debeli obzirom da je zgrada 120 god stara. Kako iz vase perspektive izgleda ova prica? Hvala.

Pa ono meni treba klima da se grejem na nju zimi, da je inverter, posto vidim ovde se mnogi greju na klimu i kazu da je to najjeftiniji nacin grejanja. A sad dal ima senzore na pokrete, displej neki i te fore, to mi je potpuno nebitno.
@Djalf koju ti druze imas klimu, koji model? Posto kazes da grejes kucu sa dve klime i ne trosi puno struje?

@djalf ima 4 klime a ne dve , imao je dve klime ali mu nisu bile dovoljne u najhladnijim danima , skoro je uzeo jos dve i sad je u max opremljen za zimu .

Moras opisati malo objekat , m2 , izolaciju , skica , nije to tako jednostavno za preporuciti .. Ovako grubo do 60k imas jedino Fujitsu ASYG 12LLCC , za 70 imas 12LM..

Pa ono meni treba klima da se grejem na nju zimi, da je inverter, posto vidim ovde se mnogi greju na klimu i kazu da je to najjeftiniji nacin grejanja. A sad dal ima senzore na pokrete, displej neki i te fore, to mi je potpuno nebitno.
@Djalf koju ti druze imas klimu, koji model? Posto kazes da grejes kucu sa dve klime i ne trosi puno struje?

Nisi nam rekao od koliko kW je ta TA peć, kao ni koliki su računi za struju stizali kad se ne greješ. Mada bi idealno bilo kad bi imao račun iz Januara ili Februara prošle godine da ga uporediš sa nekim letnjim računom.
Sa druge strane, kako je prostor relativno mali, i ako si ti bio baš zadovoljan grejanjem na tu TA peć, najjeftinije je da dovučeš debeli kabl od table sa osiguračima do te TA peći, i vežeš peć DIREKTNO, tj od stezaljke u tabli do stezaljke u peći, i naravno staviš FID sklopku na red sa osiguračem.

Ako je peć od 4kW, onda staviš lepo kabl pun presek od 4mm^2, i osigurač od 20A. Ovo sve pod uslovom da je odobrena snaga priključka za stan (glavni osigurač) na bar 30A, i da do stana struja dolazi kroz pun presek od 6mm^2.

Kad pisem sa mobilnog nemam opciju da stavim potpis, evo sad sa kompa imas dole sve informacije. Ove dve LGC su ti u klasi LM ili mozda malo bolje posto su stariji model, imaju isti kompresor kao jaca i bolja LU model. Dve su bile dovoljne do -10c (po mom ukusu temperature, zeni ne bas :D ) i onda dodavao grejalice ili lozio kotao. Sad dodao 2x LLCA 09.

Koga interesuje ima nocria na oglasima god dana stara ,u garanciji za 100k ali verujem da bi dao i jeftinije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno