Šta je novo?

[Klima uredjaji 2015 ]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzeo Gree Silver 12-icu.
Besumna, serviseri je montirali bas kako sam zeleo.
Ima sve sto mi treba, a u stanu mi je grejanje fantasticno, tako da mi inverter ne treba.

Mislim da bi obicne klime trebalo da budu dobre do temperature nesto vece od nule (sve dok ne krene da mrze spoljasna jedinica), ali bolje da ti potvrdi neko iskusniji.
"Obicne " mogu odlicno da posluze za dogrevanje u kasnu jesen , mislim, nisam siguran, da im je donja granica - 5 ° , da t vec ne smeju da se ukljucuju . Za ozbiljno grejanje ja sam uzeo 24- ku sa inverterom , nije bilo toliko ostre zime da nije mogla da obezbedi pristojnih 22°. 10 gosina traje ,radjeni samo godisnji servisi ( ciscenje i dezinfekcija) a marka - Kopernikus

Зашто су ове деветке и мање климе толико скупе?

^^ Gde ima manjih od 9-ki?!? Osim prozorskih varijanti.

A skupe su jer imaju sve elemente kao i 12-ke. Proizvodno gledano, koštaju 90% cene 12-ki. Dvanaestica je optimum što se tiče odnosa BTU/cena/praktičnost pa nije ni čudo što su najčešće. I 18-tke su neznatno skuplje od 12-ki, ali one oduvaju glavu kada se stave u prostore normalnih veličina ("normalnih" za naše standarde stanovanja).

Mene baš smara nepostojanje tih manjih. Kada sam opremao stan, više bih voleo da sam ubacio po jednu npr. sedmicu ili čak šesticu u svaku sobu (pa šta košta da košta), nego jednu veliku u sredini stana koja po pravilu, jedva dobacuje po celom stanu. Sada, kada nam radi klima, kroz predsoblje protrčavamo. Ja sam još uspeo da je dovučem u sredinu stana što je u nekim konfiguracijama stanova nemoguće. Čak i 9-ke su često prejake za manju prostoriju u kojoj se boravi. Promaja je prevelika, trenutno rashlade pa odmah stanu i bla.bla.bla.

Poslednja izmena:
Ja odustao za sad, poskupele su klime u zadnje dve nedelje za 10-20%.

Ja odustao za sad, poskupele su klime u zadnje dve nedelje za 10-20%.

Pa klime se ne kupuju kada temperatire porastu iznad 30C.

Najbolje ih je kupovati sredinom i krajem proleća kada stignu novi kontigenti, prošlogodišnji se izvuku iz magacina, a temperature se i dalje vrte oko "i bez klime prijatnih".

Naravno, znam to, ali nije se imalo para :)

jel znate ko bi najjeftinije uradio premestanje klime u bgu?

^^ Gde ima manjih od 9-ki?!? Osim prozorskih varijanti.

A skupe su jer imaju sve elemente kao i 12-ke. Proizvodno gledano, koštaju 90% cene 12-ki. Dvanaestica je optimum što se tiče odnosa BTU/cena/praktičnost pa nije ni čudo što su najčešće. I 18-tke su neznatno skuplje od 12-ki, ali one oduvaju glavu kada se stave u prostore normalnih veličina ("normalnih" za naše standarde stanovanja).

Mene baš smara nepostojanje tih manjih. Kada sam opremao stan, više bih voleo da sam ubacio po jednu npr. sedmicu ili čak šesticu u svaku sobu (pa šta košta da košta), nego jednu veliku u sredini stana koja po pravilu, jedva dobacuje po celom stanu. Sada, kada nam radi klima, kroz predsoblje protrčavamo. Ja sam još uspeo da je dovučem u sredinu stana što je u nekim konfiguracijama stanova nemoguće. Čak i 9-ke su često prejake za manju prostoriju u kojoj se boravi. Promaja je prevelika, trenutno rashlade pa odmah stanu i bla.bla.bla.
Има седмица и коштају више од 9-ки . Фора је што су и оне скупље од 12ица Исто је код мене 12 и предсобљу и хлади само тамо и кроз ходник до соб једва нешто минимално добацује. Тако да ако Бог да седмица или деветка иде код мене јер сам на сунчаној страни. [emoji53]

Meni danas klima ne radi, tj ne ladi. Pogledao sam na terasi oe cevi su skroz oguljene i po ovoj paklenoj vrucini se greju i freon ne moze da stigne do unutrasnje jedinice. Ima li neko ideju sa cim da oblozim one cevi sto idu iz spolasjne jedinice do klime. Samo je na terrasi problem, jer je tu propala izolacija od zime i toplote.

Kupi istu tu izolaciju, kao stiropor. Ne bi trebalo da je skupa. A ako hoces nesto DIY onda jedino stiropor, mada sam za prvu varijantu.

Meni danas klima ne radi, tj ne ladi. Pogledao sam na terasi oe cevi su skroz oguljene i po ovoj paklenoj vrucini se greju i freon ne moze da stigne do unutrasnje jedinice. Ima li neko ideju sa cim da oblozim one cevi sto idu iz spolasjne jedinice do klime. Samo je na terrasi problem, jer je tu propala izolacija od zime i toplote.

A jel normalno radi spoljna jedinica, jel vrti ventilator?

sutra cu da vidim. Pa javljam. Probacu nocas da pustim kad padne spoljna temp , nema sunca da bije u oguljene cevi.

Poslednja izmena:

Tebi je klima ili ispustila gas, il' je nešto drugo crklo. Kroz cevi između spoljnje i unutrašnje jedinice, velike količine ledenog freona putuju velikom brzinom, pod velikim pritiskom, one treba da su veoma hladne, i to malo izolacije što fali ne može uticati na to da budu tople. Ona tanja treba da je vrlo blizu nule, a deblja nešto toplija, ali i dalje osetno hladna. Izgubljena izolacija smanjuje efikasnost, ali nikako ne mogu da se ugreju bez obzira koliko ih Sunce greje. Ako nisu ni malo hladne, nešto drugo je problem. Osim ako nemaš baš 25m neizlovanih cevi. Na kraju krajeva, proveri temperaturu cevi neposredno na izlazu iz spoljnje jedinice, na onim ventilima. Tu moraju biti ledene (ali opet, ne smeju da mrznu).

...a i proveri da neko nije uključio mod grejanja, ili samo duvanja (k'o kod žene na poslu, žale se "klima ne radi", a ono neko kliknuo mod sa nacrtanim Suncem, a ovi dalje koristili samo on/off dugme... :D :D :D)

Poslednja izmena:
Ne sme to tako. Proveri da nije iscurio gas, to se i meni desilo. Cevi mora da budu ledene, nema veze sunce

Prvo se proveri dal radi spoljašnja jedinica.Ako ona ne funkcioniše onda nema ni hlađenja freona.Neki modeli imaju sklopke koje izbacuju kad je klima preopterećena, isto tako ume da crkne deo koji pali tj. daje komandu ventilatoru da hladi freon.
Zatim se proveri dal radi unutrašnja jedinica, dal izduvava bilo kakav vazduh.
Ako je sve ispravno onda se sumnja na freon.

Meni se desilo da klima neće da hladi, uopšte nije vrteo ventilator. Lik koji je gledao kaže da je neka sonda što meri na spoljnoj jedinici otišla. Nešto je vadio i menjao, i sada radi.

Ima li ko iskustva sa Gorenje klima uređajima? Našao sam model KAS35ZN u E**i-ju, 12ca, OK cena. Da li neko zna kolika je garancija? Da li je standardna 5 godina za gorenje proizvode u srbiji?

Meni su rekli da je Gorenje klasicna Midea i savetovali pre Gree model za iste pare.

Ja uzeh Vox 12-cu pre nekoliko dana za 28k, za sad sam vrlo zadovoljan. Spoljna jedinica je malo bučnija nego što bih želeo.

Ugradio mi je komšija, rekao mi je da su Vox/Midea i sl. iste klime (rekoh mu da sam hteo Mideu ali mi falilo oko 5k din). Takođe, reče da je najmanje problema imao sa Crypton klimama (od tih najjeftinijih).

Ne razumem se bas u tematiku ali po pricam drugih ako uzimas klimu za hladjenje koju god da uzmes zavrsice ti posao pod uslovom da se dobro uradi montaza. Ako hoces dodatne opcije, manju potrosnju struje i sl. otvoris se i kupis nesto kvalitetno.
Kupovina bilo cega u Srbiji je kocka, moze da te super sluzi a moze i da crkne ubrzo nakon kupovine.

Kako nema neka fensi klima, ono smart opcije na androidu, wi fi povezivanje i tako to :D

Daikin bese prave izraelci ?

Izvinjavam se ako je offtopic, uzeo bih mali sobni ventilator, jel imate neke preporuke mozda, negde u centru po mogucstvu, banovo brdo..

Izvinjavam se ako je offtopic, uzeo bih mali sobni ventilator, jel imate neke preporuke mozda, negde u centru po mogucstvu, banovo brdo..
Ja uzeo pre dve godine najobičniji Veko ventilator u Tehnomaniji i evo i dalje radi. Kad su bile vrućine radio je i po 10-11 sati bez prestanka.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno