Šta je novo?

[Klima uredjaji 2015 ]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Service manual
Stvarno nacrtan utikač samo. Tako da, sečenje kabla, i prespajanje na duži kabl u razvodoj kutiji je najelegantnije rešenje.

Sta je ovaj novi LG model, inverter? LG Artcool Stylist, deluje izuzetno lepo i moderno, samim tim verujem i da mu cena ide u nebesa, ali kakav je u radu?
Samo videh reklamu pa me interesuje, ne planiram kupovinu.

Hmmm hvala ali me ne zanima to, tek sad videh da sam lose formulisao pitanje. Znam sta je inverter, zanima me kako funkcionisu ovi novi Lg modeli tj ne kako funkcionisu vec jesu li zaista toliko efikasniji s obzirom da izbacuju vazduh u tri smera?

Odavno postoje ti Artcool modeli. Prdnjava za mnogo vise para. Samo ako volis da ti izgleda ki slika.

Koliko sam imao prilike da vidim do sad, najvaznija razlika na koju treba obratiti paznju kod ovih budzetskih je konstrukcija onih krilaca za usmeravanje vazduha. Ja sam po cenu zivota jurio da krilca budu iz dva dela. Mnogo bolje usmeravaju vazduh, i imaju mogucnost da ga bacaju prakticno paralelno sa plafonom, pa ne duva mnogo po coveku koji sedi u liniji.

One sa jednodelnim usmerivacem su propast po tom pitanju, imo. I to nema ni veze sa brendom. Panasonic, Galanz, isti je princip. Podesis da duva vazduh paralelno sa plafonom, ali svejedno skoro polovina vazduha prodje ispod usmerivaca i pravo nesrecniku na vrat. I kada sam kupio drugu, imao sam i tu naknadnu pamet po pitanju duvanja po vratu, pa sam je stavio tako da mogu da otvorim jedno krilo na prozoru koje blokira put hladnom vazduhu ka krevetu, i mogu cak da je koristim i za spavanje kada je bas ekstremno vruce. Otvorim i vrata doduse, da me ne ubije.

Inace, jedna koju imam je neki anonimni kinez na kom pise artcool, druga, novija je midea. Midea bolje radi, narocito za poznojesenje grejanje, ali verujem da je tu dosta do indijanaca koji su ugradjivali noname, jer ostale klime bilo kojih marki, koje sam video kod ljudi rade slicno kao moja Midea. Najveca razlika je uvek u usmerivacima vazduha.

A nije zgoreg ni potraziti nesto tiho, i kupiti one srafove sa gumom za ublazavanje vibracija spoljasnje jedinice. Midea je npr sve sem tiha, pa i na najsporijim obrtajima, i zato je ne bih kupio opet, bar ne ovaj model koji imam, nego bih se raspitivao sta je tise.

Jedno pitanje za tehnički potkovane:

Mogu li da uparim spoljašnju i unutrašnju jedinicu različitih modela?

Mojoj staroj klimi, LG KS-H1264DA0 je potpuno stradala unutrašnja jedinica, a spoljašnja je potpuno ispravna. Čovek mi besplatno nudi unutrašnju jedinicu LG LS-L1260NL modela, da probam da namestim.

Obe klime su R22, samo što je unutrašnja jedinica koju bih dobio od inverter modela (možda??? ).

Može li ovo da se nabudži?

be17095344c86813986eddf8cf53a8bc.jpg

f437b21222bec7a5f3f52545bc4301d0.jpg

Poslednja izmena:
Generalno može, ne znam za ta dva konkretna modela, ali meni je za jednu klimu majstor samo menjao kompresor umesto Emmeti ubacio neku Gree koju sam kupio. Bitno da su cevi i gas isti. Ne znam kako ide za inverter, treba proveriti uputstvo. U principu unutrašnja jedinica samo izbacuje vazduh i meri temperaturu, nema tu nešto preterano komplikovano.

U unutrašnjoj jedinici je i kontroler rada cele klime. Ako nisu istog tipa (unutrašnja od invertera a spoljašnja obična on-off), onda teško da može.

Takođe, i cevi, ima ih za 10 i za 14mm cevi. Trebalo bi da su za isti presek cevi i spoljašnja i unutrašnja.

Ovo za fi cevi bi se još i moglo premostiti, ali ovo za kontroler, teško.

Tačno, kod ovih on/off nema nikakvih prepreka, šalju samo signal za paljenje/gašenje kompresora, kod invertera je komplikovanija regulacija.

Ima li ko iskustva sa TCL klimama? Gledam da uzmem neku najeftiniju klimu pa mi izbor spada na Vivax, Midea ili TCL .
TCL TAC-12CHSA/JA 245 EUR
Midea MSR-12HRN1(R24) 245 EUR
Vivax ACP-12CH35GEK 245 EUR
Galanz Arcus 12H53R150L 220 EUR

Sta da uzmem?

Poslednja izmena:
Podržavam Mideu, koristim je zadnjih 3 godina.

Na Vivax, kod nas makar u CG, imas 4 godine garancije, uz 2 obavezna servisa po 20 eura.

Da li neko ima iskustvo sa pokretnim (mobilnim) klimama, nešto se razmišljam da nabavim jednu, pošto sam podstanar a ovo leto je prilično pakleno, preko dana nema teorije da palim komp jer samo disanjem grejem sobu.

Vidim da su im cene kao neka standardna full klima sa ugradnjom i čak skuplje, da li neko ima uopšte iskustvo sa nekom od tih prenosnih klima i da li to vredi nečemu ili da menjam stan tj. nagovaram gazdu da ugrađuje klimu?
Vidim da imaju tu neko crevo koje duva topao vazduh, nije fazon da se sad drži malo otvoren prozor samo zbog toga (jer nema odžak).

Koliko sam ja gledao to je mnogo zezancije. Bolje nagovori gazdu da ugradi klimu.

Ocigledno da nagovaranje gazde nije opcija, inace bi to vec uradio. Mozda jedino pola-pola dil da prodje, ili tako nesto.

Sto se tice creva, mozes od drveta da napravis plocu koja naleze umesto prozorskog krila, i na njoj rupu za crevo. Ili da spustis roletnu, a ostavis prostora taman za crevo, a ostatak prostora popunis necim tipa sundjer, ili Samo pritvoris prozor koliko moze. Ili kombinacija shper ploce sa rupom i roletne.

Nista od ovoga nije savrseno, ali verovatno je prihvatljivo u smislu ucinka. Estetski je jedno veliko zlo.

A i ja sam svojevremeno razmatrao pokretnu, ali tu na kraju skoro svi odustanu zbog buke i neprakticnosti. U sustini "p" od pokretnog to nema. Kapiram da vredi nesto samo za one koji ama nikakve opcije nemaju, a imaju leta kao ovogodisnje nase.

Iskreno nisam o ugradnji klime pričao sa gazdom, jer prošlo leto mi bilo skroz podnošljivo (možda par dana bilo vruće) a ovo jer previše.
Čisto pitam ako ne bude baš hteo da pristane.

Vidim da na onim skupljim piše da nisu bučne, ali čim to ima kompresor nema šanse da se ne čuje neki iritantan zvuk.

U svakom slučaju hvala na mišljenu i savetima.

Pregledaj celu ovu temu. Ili nađi proslogodisnju temu o klimama. Pričali smo o njima. Imaju mnogo nedostataka i vrlo malo prednosti. Najveća mana je što jedan veliki deo vazduha koji su već rashladile, usisavaju iz prostorije te izbacuju napolje kroz to crevo. Ako dobro zadihtuješ prostoriju i oko tog njenog izduva, negde će novi vazduh morati da ulazi u stan. Dimnjak, ventilacija, ispod vrata iz hodnika... Od negde će ti uduvavati spoljni vazduh koji je uglavnom topao ovih dana. Zbog toga joj je efikansost veoma niska, i uvek od nekud uduvava toplo.

Ok je to za trafike i neke male lokale, ali nisu za normalno stanovanje.

Poslednja izmena:
Ima li ko iskustva sa TCL klimama? Gledam da uzmem neku najeftiniju klimu pa mi izbor spada na Vivax, Midea ili TCL .
TCL TAC-12CHSA/JA 245 EUR
Midea MSR-12HRN1(R24) 245 EUR
Vivax ACP-12CH35GEK 245 EUR
Galanz Arcus 12H53R150L 220 EUR

Sta da uzmem?
Gde ima da se kupi ovaj Galanz za 220e? Moze i na pm.
Gde god sam ja gledao cena ide preko 30k

Koja je razlika između Gree Premium White i Silver modela? Hvala.

Istrulelo mi je potpuno kondenz crevo, pokušao sam da ga nadogradim sa novim, ali džaba puca. Tako da mi je jedina mogućnost da
ga potpuno zamenim, uradio bih to sam, samo spoljašnja jedinica je na nezgodnom, meni nedostupnom mestu.

Elem, zvao sam par servisa, i cena zamene kondenz creva je oko 1500 dinara, jel to OK cena?

Pa koliko bi ti dao, 200 dinara?

Ima li svrhe staviti kondez crevo u izolaciju i obmotati onom bandaz trako za klima uredjaje, bar onaj deo koji je spolja?

Ne mogu da se odlucim izmedju ove 2 klime, moze li pomoc:

Klima uređaj Midea MS12F-12HRN1-QC2 (F6) 12000btu
Klima uređaj Midea MS12F-12HRN1 ION (F5) 12000btu

prva je klase A, druga starija klase D, druga ima jonizator...za prvu ne znam, cenovno su iste ako gledam na 2 razlciita mesta...

da li je jonizator toliko bitan, video sam da je neko ovde uzeo tu prvu klimu pa ako moze preneti neki utisak bilo bi lepo :)

Poslednja izmena:
I nije ti neka dilema - definitivno Midea.

obe su midea (edit)

ja ima isto media stara oko 5 godina tad bese best buy ali to sam mislio prebacim matorcima a sebi uzmem novu savremeniju :)

Ja bih uzeo tu koja ima A klasu.

Jedno pitanje za tehnički potkovane:

Mogu li da uparim spoljašnju i unutrašnju jedinicu različitih modela?

Mojoj staroj klimi, LG KS-H1264DA0 je potpuno stradala unutrašnja jedinica, a spoljašnja je potpuno ispravna. Čovek mi besplatno nudi unutrašnju jedinicu LG LS-L1260NL modela, da probam da namestim.

Obe klime su R22, samo što je unutrašnja jedinica koju bih dobio od inverter modela (možda??? ).

Može li ovo da se nabudži?

be17095344c86813986eddf8cf53a8bc.jpg

f437b21222bec7a5f3f52545bc4301d0.jpg
Da javim, ipak ne može.

Serviser kaže da bi i moglo da unutrašnja nije inverter, čak ni proizvođač ne mora obavezno biti isti.

Moze da funkcionise to sa razlicitim modelima, ali iz mog iskustva sa nekoliko takvih slucajeva, to nikad nije radilo kako treba. Ne bih nikad ja za mene to postavaljao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno