Šta je novo?

Kingston HyperX 120/240GB SSD (SF-2281, sync NAND)

Jerry[NS]

Slavan
Učlanjen(a)
03.04.2005
Poena
319
Kingston izbacio svoj najbrzi SSD HyperX,izasli testovi po netu a i dosao je u nase maloprodaje.
Vidim po testovima na netu ubija,razbija sve pred sobom i uglavnom je top ponuda,a Kingston kaze 555MB/s and 510MB/s write i read.

Cena za 120GB je oko 250e a 240GB je oko 450-500e bar kod nas.

Da li ga je neko uzeo i da nam iznese utiske iz prve ruke? :)

http://www.hardwarecanucks.com/foru...s/45558-kingston-hyperx-240gb-ssd-review.html

http://www.hexus.net/content/item.php?item=31343

Reviewi po netu su uglavnom za model od 240gb.

Poslednja izmena od urednika:
Mene zanima kako se ovaj SF 2281 kontroler ponasa, sta su uradili sa firmware-om, da li radi TRIM i koliko "dobro", da li ova intelova 25nm nand memorija se dobro ponasa...
Zanima me da vidim kad neko kupi primerak od 120GB kakvi su mu rezultati u Crystal Disk Mark-u i u AS SSD-u kad je prazan i kad je napunjen ssd.
Ko kupi i istestira nek se javi i okaci podatke.

Poslednja izmena:
Ja sam se nameracio na ovaj SSD ali mi je cena previsoka. Kod nas je zestoko naduvana. Ne znam sta je to sto nude u odnosu na druge SF-2281 uredjaje? Koliko znam BSOD problem jos uvek nije resen. A tu je i problem zamrzavanja masine.

ja dobijam valjda sutra ili prekosutra pa mogu da odradim testove neke konf iz podpisa ... mada za koju nedelju stize mi p67 makina

ja dobijam valjda sutra ili prekosutra pa mogu da odradim testove neke konf iz podpisa ... mada za koju nedelju stize mi p67 makina

Samo ti navali pa testiraj odma na sata 3gb portu, a kad stigne p67 mozes slobodno i na sata 6gb portu, necemo da se ljutimo ako to odradis dvaput na dvije razlicite ploce...:D

Uradi AS SSD i Crystal Disk Mark.

Koji dobijas? Od 120gb od 240gb?

Poslednja izmena:
najverovatnije 120gb kad dodje okacim rezove

najverovatnije 120gb kad dodje okacim rezove

ODLICNO ODLICNO...
Setih se da zamolim da svoj ssd nakon prvog testiranja natrpas "do vrha" cim god, nabubaj filmova, serija, cega god, pa onda tako 90% i vise popunjenog ga istestiraj i drugi put da vidimo je li "usporio" i koliko...
Znam da je "zrtva" al ako usporava kad se popuni to bi te cekalo za 2-3 sedmice ( mesec dana najvise ) pa ako nije problem ucini nam...
Ako ipak ne zelis odma da ga "mucis i gusis" seti se kad stigne preko 50-60% popunjenost da istestiras.
:wave:

ajde videcemo ja nikad necu popuniti skroz 120gb jer max za system particiju sto sam popunio do sad bilo je oko 65gb
btw znaci ako ga napunim do kraja usporice ? ako obrisem vratice se na normalno stanje?

Poslednja izmena:
Da mu radi TRIM kao u C300 ili M4 (C400) onda ne bi nikad usporio ali kako mu mozda ne radi valjano trim nakon nekog vremena kad se "popune" (upotrebe, iskoriste) svi delovi memorije imamo kod SF12xx a izgleda i kod SF22xx SSD-ova neko usporenje rada.
To je neminovno samo zavisi od kolicine upisa na ssd i njegove velicine kad ce da se desi.
Desava se neminovno ma sta da mu uradis...
Kod svih ssd sa SF12xx kontrolerom su to nazvali "klub 60" pa me zanima da li se isto desava zaista i kod ssd sa sf22xx kontrolerom i koliko je to usporenje.
Da li je ostvaren napredak pa sad imamo klub 70 ili klub 80 ...?
Sva desna strana u Crystal Disk Mark-u postanu neki rezultati oko 60 (+/- nesto malo) za SF12xx .
To se realno ne oseti u radu, pichi ssd ko munja ali evo moze da se meri testovima.
Nece usporiti samo ako posle instalacije ne budes palio komp, tako da se ne brines, nema veze sto se ti uvek trudis da imas manje od 50% zauzetosto ssd-a, jer se FW od ssd-a trudi da ravnomerno popunjava sve memoriske celije pa nakon nekog vremena kad se sve celije "popune" (isokriste, nesto se u njih upise...) upravo zbog "loseg" TRIM-a kod ssd sa SF12xx i verovatno SF22xx kontrolerima ce doci do usporenja.

Nece se nikada sam od sebe vratiti na pocetno stanje izuzev ako izvrsis tzv "nulovanje" ssd-a , a to je u praksi formatiranje uz upis 0 u sve memoriske celije (kao da je celija prazna i spremna za upis).
Nema takvog koji je spreman stalno svake 2-3 sedmice formatirati i nulovati ssd i ponovo dizati sistem zarad maximalne brzine...

Zato me zanima kako ce se pokazati bas ovaj Kingston HyperX 120GB kada je prazan (ili malo popunjen) i kakvi ce mu rezultati biti nakon 1-2meseca kad se "popune" sve memoriske celije.

p.s. Sad sam "isprepadao" coveka i brinem se da ne odustane od kupovine...

Poslednja izmena:
ok stigo kingstone sigla p67 ploca samo jos da lapujem proc i hitsink .. veceras cu postaviti rezove .

@P307
Kod SF1200 upis opada, ja ga recimo ne osetim jer em retko upisujem em se to tesko oseti.
TRIM nije los, jer radi, problem je nesto drugo ako se dobro secam.

@P307
Kod SF1200 upis opada, ja ga recimo ne osetim jer em retko upisujem em se to tesko oseti.
TRIM nije los, jer radi, problem je nesto drugo ako se dobro secam.

Imas pravo kad kazes " ako se dobro secam"... i ja se prisecam sta smo razglabali na forumu onomad...
Koliko se ja mogu setiti TRIM radi al ne radi bas onako kako bi trebalo da radi, ne uspeva da "isprazni" sve mem. celije i oznaci ih kao prazne pa prilikom ponovnog upisa na ssd prvo mora da se "prazne" mem. celije pa tek onda ide upis u iste i to je ono sto usporava ssd prilikom upisa (write) podataka. E sad ako je "mali Mikica" nesto pogresno shvatio ili zaboravio sto je raceno necete se ljutiti na mene vec me ispravite da ne bunim mase.
Imam ssd sa SF12xx i ja sam zadovoljan kako radi, usporenje ne osecam u radu, ALI moze da se meri na testovima, dakle postoji ...

Pogledajte prilog 77635
...
cini mi se da su rezultati ocaj zivi ne znam zasto moguce zbog marvell kontrolera ili sam ja nesto za**** pratio sam ovu temu kad sam podesavao win
...
u biosu stoji ahci.. ne znam sto su tako losi ..... neki predlog? ?

Jesi zahebo si sto si ssd ukljucio na marvel sata 6gb konektor umesto da si skopcao ssd na Intel P67 sata 6gb konektor!
Uzmi uputstvo od ploce, na strani 2-2 pogledaj shemu ploce i pod brojem 9 su oznaceni intel p67 sata 6gb konektori nadji koji je 1. konektor i u njega (prvi konektor) treba bocnuti ssd. To su oni beli konektori.
Od ta dva dobro proveri koji je 1. a koji 2. konektor jer bi trebalo da se ssd ( i svaki sistemski hdd) ukljucuje u 1. konektror. Meni se cini da je onaj gornji, udaljeniji od povrsine ploce 1. al molim te da proveris to.
Zasto ga ubode u Marvel konektor?
Vodi racuna da su pod brojem 8 marvelovi konektori i njih zaobidji!!! To su oni gornji tamno plavi.
Kad ga prebacis na intelov sata 6gb konektor instaliraj najnovije koje nadjes Intel rst drajvere i trebalo bi da radi brze i bolje...

E kad to uradis onda opet ponovi testove i ako ne valja nesto dobro proveri da li je zaista ahci ukljucen.

Pusti ne pitaj me 2h sam polirao noctua heatsink, pa dok sam odradio cabel management, umesto da stavim 64bit ja stavio 32bit win pa sam morao sve ponovo :d
... uglavnom do 6 ujutru sam se drndao a izgubio sam 2 flasha a ocu stavim novi bios koji kazu da jos poboljsa rad kontrolera

za sad ovako stoje stvari
scores2.jpg

@P307
Ma koga briga za write speed testove. :p

Kikibgd jel to i dalje na Marver kontroleru ili si prebacio na intel?

ne na intel sam prebacio mada jos nisam stavio novi bios...
btw sto se tice pakovanja i kvaliteta izrade sve je vrhunski znam gde je otislo onih 70e vise, ona mala olofkica sa adapterima je extra korisna SDD rack je jako kvalitetan sve u svemu vredi

ok stavio novi bios nema neke velike promene u rezultatima

Upis i dalje sporan ja ne znam kako to ovi testiraju

Poslednja izmena:
Vidi ovde http://downloadcenter.intel.com/Sea...roductProduct=Intel®+Rapid+Storage+Technology da skines Intel RST drajver (Intel® Rapid Storage Technology) to tebi treba ako si prebacio ssd na intel kontroler i da proveris da li je AHCI ukljucen.
Sa ili bez RST drajvera bi moralo bolje da radi nego sto je pokazao prvi "rez", a rst drajver jos samo malko poboljsava stvar u odnosu na ms drajvere koji dolaze u W7 vec.
Skini ovaj najnoviji Intel RST drajver 10.6.0.1022 od 08.jun.2011. http://downloadcenter.intel.com/Det...ng&OSVersion=Windows 7, 64-bit*&DownloadType= koji god multijezicki ili engleski svejedno...

Sad vidjeh sliku drugog rez-a i stvar je znatno bolja u odnosu dok je bio na marvelu ...

Pogledah i rezultate sa linka i to je to drugar...
Koliko vidim i RST drajvere si stavio ...

Bas se brzo odvija ovo pisanje na forumu, ne moze covek stici odgovriti... :d

Poslednja izmena:
Upis i dalje sporan ja ne znam kako to ovi testiraju
Tako sto pustaju *iskljucivo* ATTO Disk Benchmark ili CrystalDiskMark - ali 0Fill test... i onda, bukvalno, te skorove sto dobiju krupnim slovima ispisu po kutiji.

2 Kikibgd:
Nisi imao amneziju... hejt je u pitanju :p:d

Pamtim ja i firmu, i cenu, a vala i lokaciju :D:D:D

Uzeo sam prekjuce Kingston HyperX 120GB SSD. Za sada mi ne BSOD-uje :D
Od podesavanje posle instalacije windowsa, ovo sam uradio:

-turn off hibernation file
-turn off paging file
-turn off system protection
-turn off drive indexing
-turn off recycle bin
-turn off reliability monitor
-set the power state to high performance, set machine to never sleep, set HDD power down to off
-disable superfatch
-enable large system cashe
-disable superfetch in services
-disable defregmenter in services
-disable system restore
-enable write cashing

Evo rezultata CrystalDiskMark-a i AS SSD Benchmark testova:

Disk je trenutno 25GB zauzet. Preporuke - sta jos da testiram?

Za sada radi odlicno, sve se brzo ucitava, samo da ostane bez BSOD-ova :)

DAS, da li si o tim podešavanjima pročitao sa lepljive teme ili nekog linka, ako je ovo drugo, link bi bio koristan

drago mi je da si imao bolje iskustvo od mene :p
isti skor smo odbili

cestitam na kupovini,

malo zapazanje samo, ako dozvolis,
pejdzing fajl prebaci na drugi hard ne treba da ga iskljucis, a na tebi je da mu zadas proizvoljnu velicinu koja bi trebala biti fiksirana - minimum/maximum -ista vrednost( tako se radi i ako koristis dva ili vise fizickih hardova ), narocito ako ne zelis blue screen-ove.( recimo igras american conquest, siris se, gradis se, i u jednom trenutku blue screen ( da to je zbog paging file-a ) i sl.
isto vazi i za korpu za odpatke; bekape isto mozes dodeliti drugom fizickom disku
( pretpostavljam da nisi presao sa konja na magarca, nego da imas jos (bar) jedan klasican hard ).

Nazad
Vrh Dno