Šta je novo?

Kingston HyperX 120/240GB SSD (SF-2281, sync NAND)

Hvala na predlogu :)
E da, zaboravih da dodam - bas vezano za paging file, na kraju sam moram da ga vratim. Pokrenem Crysis 2 i odmah me izbaci u Win. Ja reko nisu valjda BSOD-ovi vec krenuli, kad poruka: "your system is running low on virtual memory.." Izgleda da Kriza 2 sa svim DX11 *******cijama, ukljucujuci HighResolutionTexture, jede memoriju. Ovo se verovatno ne bi desilo da imam 8GB, a verovatno cu i da dodam jos 4GB obzirom da je dzabe. U svakom slucaju, postavio sam paging file na system managed, kada automatski uzima prostora koliko ima sistemske memorije. Videcu da uradim kako si mi rekao, ili jednostavnije dodam jos 4GB da me ne boli glava :)

ako imas drugi hard ( klasican ), stavi paging file na njega jerbo imas mogucnost biranja po ( diskovima ) particijama na koji koliko da stavis, a ti na c: ( ssd ? ) stavi 0 ( no paging file ) a na klasican hard recimo 2gb/2gb.
sa dodavanjem jos 4gb rama neces nista resiti, samo ces odloziti vreme do blue screen-a ( ili izletanja iz programa ), sve dok ne postavis paging file.

p.s.
znaci paging file nikako na system managed jer tada sistem proizvoljno sara po velicini istog, a to vremenom dovodi do sve vece fragmentacije harda, i samim tim do nemogucnosti ' odlicne " defragmentacije ( pozicija i mesto paging fajla stalno varira )

zbog toga je potrebno da sam zadas vrednosti paging file-a, gde je minimalna vrednost jednaka maximalnoj, a samim tim i ne promenljiva.

zbog toga se fajl nalazi " na istom mestu " i ne izaziva dodatnu fragmentaciju harda

Poslednja izmena:
Ali kod SSD-a nema fragmentacije :)

Drugo, evo sta Microsft kaze za paging file i SSD:

Should the pagefile be placed on SSDs?

Yes. Most pagefile operations are small random reads or larger sequential writes, both of which are types of operations that SSDs handle well.

In looking at telemetry data from thousands of traces and focusing on pagefile reads and writes, we find that

Pagefile.sys reads outnumber pagefile.sys writes by about 40 to 1,
Pagefile.sys read sizes are typically quite small, with 67% less than or equal to 4 KB, and 88% less than 16 KB.
Pagefile.sys writes are relatively large, with 62% greater than or equal to 128 KB and 45% being exactly 1 MB in size.

In fact, given typical pagefile reference patterns and the favorable performance characteristics SSDs have on those patterns, there are few files better than the pagefile to place on an SSD.

http://blogs.msdn.com/b/e7/archive/2009/05/05/support-and-q-a-for-solid-state-drives-and.aspx

Ali kod SSD-a nema fragmentacije :)
Upravo tako.

Ali ne zna to q4u, on i dalje odbija mogucnost da su danasnji SSD-ovi iole upotrebljivi, te se drzi proverenih vrednosti - hardova - i samo o tome prica :D:D:D

nego zašto su "Write" parametri tako loši? Proizvođač reklamira 550MBs read i 520MBs write, a drugarima na testu wite oko 170MBs?!

CAR-e ti kada bi pazljivo citao postove bio bi CARINA a ne CAR :d

gde sam ja napisao da ce stavljanjem paging fajla na ssd fragmentirati disc ?
svi moji komentari vezani za to su bili zbog sledece konstatacije
DAS

Uzeo sam prekjuce Kingston HyperX 120GB SSD. Za sada mi ne BSOD-uje
Od podesavanje posle instalacije windowsa, ovo sam uradio:

-turn off hibernation file
-turn off paging file

verovatno neznas da je pogresno iskljucivati paging fajl pa zato nisi ovo izkomentarisao, nego daljinski procenjujes moje znanje nakon DAS-ovog citata.

mogao bi nekada nesto i pametno da napises ( ili bar smesno ) pa da neko ima i koristi od toga, a slazem se sa tobom da neznam onoliko koliko bih voleo ( za razliku od nekih )

druga stvar se odnoslia na system managed velicinu fajla, koja konstantnim menjanjem velicine na drugome fizickom hardu itekako izaziva fragmentaciju, ali verovatno ti to neznas, pa izleces sa neadekvatnim komentarima.

treca stvar bi bila potvrda mojih reci da je pogresno iskljuciti paging fajl:

HTML:
DAS

Hvala na predlogu 
E da, zaboravih da dodam - bas vezano za paging file, na kraju sam moram da ga vratim. Pokrenem Crysis 2 i odmah me izbaci u Win. Ja reko nisu valjda BSOD-ovi vec krenuli, kad poruka: "your system is running low on virtual memory.."

i na kraju zaista bih voleo da naucim sto vise iz puno oblasti na svetu, ali za to bi bilo potrebno citati i neke pametne stvari i objasnjenja, koja na zalost nisu zastupljena u velikome broju.

a na kraju ne bi bilo u redu da ne napomenem da (povrsinsko) znanje koje imam o ssd tehnologijama na zalost nisam stekao ( samo ) na forumu ( i da CAR-e tu krivim tebe jer neces svoja saznanja da podelis sa drugima ;),
nego u clancima koji se bave tematikom ssd-a.
(*** morao sam i engleski da naucim zbog toga )
:d:d:d

Poslednja izmena:
CAR-e ti kada bi pazljivo citao postove bio bi CARINA a ne CAR :d
Mozda... ali neka, sasvim mi je OK i ovako kako je ;)
gde sam ja napisao da ce stavljanjem paging fajla na ssd fragmentirati disc ?
Nalazimo se u temi u kojoj se prica o SSD-u... to pod jedan. A pod dva - DAS je ostavio link (i mali quote ;)) u kome se govori kako pagefile valja ostaviti upravo na SSD-u.
Pa, nakon sve te price - nebitno hoce li paging file biti "system managed" ili sa fiksiranim minimumom i maximumom, kada na SSD-u ne dolazi do fragmentacije fajlova.

Uostalom, taj komentar ti je on napisao, a ne ja.
verovatno neznas da je pogresno iskljucivati paging fajl pa zato nisi ovo izkomentarisao, nego daljinski procenjujes moje znanje nakon DAS-ovog citata.
Sa tom tvojom konstatacijom se mnogi ovde nece sloziti (nebitno da li sam ja medju njima)... a cisto za tvoju informaciju, ja PF nisam ugasio kod sebe, nalazi mi se na SSD-u i ima fiksirane vrednosti.
Tako radim vec desetak godina, tacnije jos od Windows-a ME, ako se ne varam... navika ostala iz vremena hardova.
mogao bi nekada nesto i pametno da napises ( ili bar smesno ) pa da neko ima i koristi od toga, a slazem se sa tobom da neznam onoliko koliko bih voleo ( za razliku od nekih )
Smesno je zagarantovano, to nista ne brini... pametno tek ponekad ;)
druga stvar se odnoslia na system managed velicinu fajla, koja konstantnim menjanjem velicine na drugome fizickom hardu itekako izaziva fragmentaciju, ali verovatno ti to neznas, pa izleces sa neadekvatnim komentarima.
Da, ne znam... srecom, imam tebe da mi to podrobno objasnis ;)
treca stvar bi bila potvrda mojih reci da je pogresno iskljuciti paging fajl:
A nije ti palo na pamet da je to mozda zbog toga sto covek ima tek 4GB memorije?
Te da se sa 6 ili pak 8GB rama to *mozda* ne bi desavalo?

***, na kraju cu morati da gasim PF kod sebe, pa da pokrecem Krizu 2 samo da bih tebi dokazivao kako nece da mi opali BSOD :D
a na kraju ne bi bilo u redu da ne napomenem da (povrsinsko) znanje koje imam o ssd tehnologijama na zalost nisam stekao ( samo ) na forumu ( i da CAR-e tu krivim tebe jer neces svoja saznanja da podelis sa drugima ;),
To samo sa odabranima :smoke:
nego u clancima koji se bave tematikom ssd-a.
(*** morao sam i engleski da naucim zbog toga )
Uh, verujem da ti je to ucenje jezika najteze palo od svega :d

Nista, ubuduce kada budem delio svoju wisdom, ima da try da pisem only na engleskom, kada si vec learned jezik :smoke:

@djidji77

Brzina upisa je takva jer je u pitanju SandForce disk... :d Da bi se dobile te cifre podaci moraju da budu veoma kompresibilni, što je retko kad slučaj.

@djidji77

Brzina upisa je takva jer je u pitanju SandForce disk... :d Da bi se dobile te cifre podaci moraju da budu veoma kompresibilni, što je retko kad slučaj.

A i specifikacija mu je 525/480, a ne 550/520 - to be fair... :p

EDIT. Pazite ovo... na Kingston-ovom sajtu stoji specifikacija 555/510, *za sve kapacitete*... a u ovom Kikijevom thread-u stoji slika ambalaze, gde lepo pise 525/480 :D:D:D

Poslednja izmena:
Piše se Pusa - misli se Musa... :p :d

Anyway, ko hoće da vidi reklamirane brojke na SSDu neka pusti ATTO benchmark, pošto njega koriste proizvođači kada određuju sa kojom brzinom će da se reklamiraju.

Anyway, ko hoće da vidi reklamirane brojke na SSDu neka pusti ATTO benchmark, pošto njega koriste proizvođači kada određuju sa kojom brzinom će da se reklamiraju.
Uvek bilo i ostalo... makar za SF ;)
Mada, ruku na srce, i ostali uglavnom testiraju u istom.

Nego, bas mi smesno bilo ovo sto vidim... eto, sad ti kao vidis na zvanicnom sajtu tu surovu 555/510 specifikaciju... zaleti se i pazaris, kad ono na kutiji - 525/480.
Naravno, posle svega toga jos i pokrenes nesto sto *nije* ATTO, pa dobijes i znatno manje brojke... :p

CAR-e vrlo informativan text, pretezno o meni.
sada sam naucio neke stvari koje nisam znao do sada ( o meni )
sto se tice jezika verovatno znam bar 2 vise nego ti ( treci zamuckujem )
***,poliglota .

Poslednja izmena:
I poliglota i psiholog... zeznuta kombinacija :smoke:

Jos i oko kompova da znas, gde bi ti bio kraj ;)

proizvođači tipa, Kingston? ,)

p.s. koliko vidim ovom Kingstonu ni ATTO ne može pomoći....

Poslednja izmena:
Ne, svi. Generalno.
Ponajvise proizvodjaci koji koriste SandForce kontrolere, oni u najvecem broju... ali se ni ostali ne libe da napisu one brojke koje dobiju u ATTO Disk Benchmark-u.

Nije ATTO benchmark nešto što proizvođači koriste kako bi deklarisali performanse već best case scenario sekvencijalnog čitanja/pisanja. Worst case scenario odgovara opisu koji će vam CAR dati za SF drajvove :). Dobar deo populacije i dalje ne zna da je za performanse sistemskog diska najznačajnije random čitanje/pisanje. Meni lično je stabilnost na prvom mestu, a ona je za SF2xxx drajvove i dalje negarantovana.

Evo da vam kazem i moje impresije. Nabavio sam Kinsgton ssd 120 gb i za sada (3 dana) radi bez ikakvih problema. Bio je i u hibernaciji i resetovao sam ga i cupao kabl... naravno ne kazem da se BSOD nece desiti ali za sada je sve ok. Rezultati su slicni vec postavljenima tako da ih necu stavljati. A posto mu je sada i pala cena mislim da i nije tako losa kupovina. Inace meni je ovo prvi SSD i razlika u odnosu na HDD je stvarno vrlo primetna.

Pozdrav,

Nije ATTO benchmark nešto što proizvođači koriste kako bi deklarisali performanse već best case scenario sekvencijalnog čitanja/pisanja.
Mali dodatak: ATTO koristi toliko mali buffer da kompletno moze da se kesira.
Tako da u slucaju da se koristi na nekom kontroleru sa cache-om moze dati mnogo vise od mogucnosti samog HDD uredjaja (reda 20x vise).
Merodavan je koliko i Everest memory benchmark za procesore ;)

Worst case scenario odgovara opisu koji će vam CAR dati za SF drajvove :).
Ne bash, kao jaci stepen LTT-a kod SF diskova, na XS-u su dobili "brzinice" od 7-8MB/s :D

Dobar deo populacije i dalje ne zna da je za performanse sistemskog diska najznačajnije random čitanje/pisanje.
Bitan je neki sweet-spot za seq. i random. Npr. prvi SSD-ovi su imali jako dobro random citanje, i nesto samo bolje random pisanje od SATA HDD-a iz toga doba - medjutim imali su seq. koji su bili primetno gori od HDD-ova i u obicnom radu je negde jedan, negde drugi bio bolji - a SSD nekoliko puta skuplji.

Meni lično je stabilnost na prvom mestu, a ona je za SF2xxx drajvove i dalje negarantovana.

Za stabilnost u radu se ne slazem jer sam imao pre ovog Kingstona OCZ Vertex 2 120 Gb godinu ipo dana koji je isto SF chip ali 1200, u pocetku je imao decije bolesti ali ne u smislu stabilnosti, nego su zalbe bile upucene na deklarisane brzine koje nisu ispostovane. Sto se stabilnosti tice nisam imao nikakvfih problema i vole bih da neko navede doticne probleme u radu i koje vrste !
Ovaj Kingston moze samo u buducnosti da ima probleme u degradaciji performansi zbog proizvodnog procesa ali i to samo mozda u zavisnosti koliko se dnevno pise i brise sa diska.
Mislim da je za te pare ok SSD.
Evo i link koji moze nekom pomoci kako setovati Win7 da bi SSD sto bolje radio.
http://www.ocztechnologyforum.com/f...te-Tweaks-amp-Utilities-*&p=442151#post442151

Poslednja izmena:
Za stabilnost u radu se ne slazem jer sam imao pre ovog Kingstona OCZ Vertex 2 120 Gb godinu ipo dana koji je isto SF chip ali 1200...
Covek je pricao za SF-2xxx diskove. Lepo pise.

I ta konstatacija mu je u potpunosti na mestu.

Takođe. I ja imam Vertex 2 120GB (onaj dobar, sa 34nm mem. čipovima) već godinu dana, i NIKAKVIH problema sa stabilnošću nisam iskusio... prvo je par meseci radio na X58 ploči, a sada na P67, i baš nikakvih problema. Dakle stariji SF kontroler 12xx nema problema, a firmware-ovi koji su u početku i imali neke bubice, brzo su pročišćeni... Da sada kupujem SSD, bio bih u velikoj dilemi. Crucial m4 kod nas ne može da se nađe, Intel 510 je preskup, SF2281 su potencijalno bagoviti... baš nezgodna situacija na tržištu...

Imam utisak da je Kingston izbacio svoj ssd kasnije bas zato da bi ispeglao sve dosadasnje probleme, a mozda i gresim ispravite me,sto se tice OCZ on je povlasceni partner SF i trudio se da prvi izbaci nove SSD-ove a probleme ce peglati u hodu i zato je ta prica na netu po raznim forumima o problemima SF 2281 uostalom mi koji smo kupili Kinstona tu smo pa cemo informisati forum o problemima ako ih bude bilo.A licno se nadam da ih nece biti.

Nije Kingston čekao da bi ispeglao probleme, disk je sličan drugim SF diskovima i koristi referentni SandForce firmware 3.20, kao i drugi proizvođači. A što se stabilnosti i famoznog BSODa tiče, praktično sve se svodi na sreću, može a i ne mora da bude problema, a na ovom forumu već imamo jednog korisnika ovog Kingstona koji je vratio disk nazad zbog BSODa ( http://forum.benchmark.rs/showthread.php?266356-SSD-Kingston-HyperX-120GB ).

Anand je otvoreno pričao o problemu i potvrdio nešto što je logično, a to je da svi koriste referentni SF firmver. Nemislite valjda da će neko bolje da reši problem od samog proizvođača hardvera. Pa ne otkriva se njima dizajn kada im se proda licenca za proizvodnju. Verovatno mogu da podese određene parametre, stave brend informacije ali ne i da utiču suštinski na rad ovog kontrolera jer nemaju ni znanja ni mogućnosti za tako nešto.

Anand je otvoreno pričao o problemu i potvrdio nešto što je logično, a to je da svi koriste referentni SF firmver. Nemislite valjda da će neko bolje da reši problem od samog proizvođača hardvera. Pa ne otkriva se njima dizajn kada im se proda licenca za proizvodnju. Verovatno mogu da podese određene parametre, stave brend informacije ali ne i da utiču suštinski na rad ovog kontrolera jer nemaju ni znanja ni mogućnosti za tako nešto.

Apsolutno se slazem o podesavanju parametara sam i mislio, a ako ti utrci neki fals tu je garancija, to se desavalo uvek i desavace se sa bilo kojim HW-om.
Nego evo moje setovanje i rez.
Sve je isto kao sto je @DAS uradio s`tim sto pagig file je "o" i nije dodeljen ni jednom HDD-u paging file,tako je bio setovan i predhodni OCZ Vertex 2, RST je 10.1.0.1008 i nemam nikakvih problema,masina je iz potpisa. Sve je na stok-u (auto) sem memorije ona je na 1600.

Prilozi

• ATTO.JPG
    ATTO.JPG
    78.8 KB · Pregleda: 40
  • Crystal.JPG
    Crystal.JPG
    49.3 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Nakon svih ovih postova, cekam(o) da se javi ponovo CIRA01 i isprica kako je sa ovim svojim Kingston HyperX-om prosao kao bos po trnju, te ga se brze-bolje ratosiljao :d:d:d

Tacno tako vratio sam ga i dobio pare nazad . Sve je bilo ok dok ga nisam zuzeo sa 35% kapaciteta i nekim ozbiljnijim programima, onda su poceli prolemi vidljivo usporenje u radu.
Usporenje je doslo do te mere da otvaram mozillu 3-5 sekundi katastrofa. Pregledam ponovo sva setovanja i sve je kako sam podesio. Trim ne funkcionise (usvari ne funkcionise kako bi trebalo) Cak sam komp ostavljao da radi u idle bar 5 sati iskljucio i anti virus da se malo dozove pameti i opet nista.
U servisu kazu da su te deklarisane brzine u idealnim uslovima. I ja mogu da postavim idelne uslove da sam na marsu u vakumu i povezan optickim kablovima za racunar.
Moram reci da su ljudi u radnji bili korektni i vratili mi pare.

Poslednja izmena:
Još jedan Kingston HyperX vraćen nazad. Toliko o tome... :d

Nazad
Vrh Dno