Šta je novo?

Kineski manje poznati brendovi, clones-free (FAQ u prvom postu)

Samo ne znam ko će mu pomoći ako uzme neki Leeco ili Nubiu koji ovde ima možda jedan dva čoveka ako ih i ima, dok ako uzme Xiaomi imaće i podršku na srpskom ovde na forumu. Uvek je dobro kupiti proizvođača koji se trudi da telefon osveži i unapredi (Xiaomi) nego telefon koji kupiš jednom i moraš da budzis nešto (Xin Lao). Oni nemaju R&D kao Xiaomi, otuda i jeftinija cena, ali i nema podrške.

Sve to dodje na svoje sa cenom.

Mene živo zanima (ako treba nek se ovaj post i otvori kao nova tema) - šta je ijedan kineski telefon ikada dobio preko updejta a da je toliko esencijalno? Kao, ne menjamo telefone na manje od 18 meseci pa nam jako znači da telefon ima proverenu "podršku"?

Šta kao, ako nemaš Oreo i najavljen upgrejd na 8.1, telefon je beskoristan? :)

Nije hejt, možda mali flejm ( :d ) ali, dajte ljudi... svaki Android od Nougata funkiconiše u 80% slično za svakodnevnu upotrebu. A na kraju krajeva, ako ti je toliko i stalo do softvera baš, telefoni iz ove klase o kojima se priča će sigurno imati custom ROMove koji funkiconišu (a to je opet posebna priča).
Druže vidim da već par puta pokrećeš ovu temu na forumu, OK je to, svako neka kupi sebi šta želi i šta mu odgovara.

Ja jesam za update, bitno je i zbog sigurnosti, na telefonu koristim banking aplikaciju.
Prvo to, znači security patches, mogućnost enkripcije (ne znam da li se sećaš STAGEFRIGHT i Krack rupa)
Drugo, bug-ovi...
Treće, optimizacija (ne znam da li se sećaš android-a 5 i lošeg ram menadžmenta?)
Četvrto, neke aplikacije traže noviji sistem da bi se instalirale.
Peto, svežiji softver, nov izgled, obično bude nešto unapređeno vezano za upotrebu telefona, lakši je za korišćenje. Ne mislim samo na pozive i SMS, svašta može danas da se radi sa telefonima :)

I tako dalje i tako dalje da ne dužim ovde.

Ja volim da imam update-ovan sistem, koristim win 10 koji mi je bolji nego XP definitivno, čak mi je i optimizovaniji od Windowsa 7 ali i sedmica je bila extra, prešao sam čisto jer volim da imam najnoviji softver a takođe je tada bilo džabe :-D

Tako da Vlado svako neka traži za sebe šta mu treba i šta mu završava posao, ja volim dobru podršku, kada su u pitanju telefoni, da nema XDA, 4pda i tako dobre podrške za Zuk Z2 odavno bih ga prodao a možda i razbio :). Zui sistem je grozan, ali je zato zajednica prejaka, ima tona rom-ova, omogućili su camera API2 tako da su sad i fotke vrh, TREBLE podršku tako da je i to vrh :).
Uzeo bih Leeco, nemam problem sa tim brendom, ali bi morao da ima dobru podršku.
Šta misliš, zašto je Xiaomi toliko popularan? Upravo zbog te podrške, i cene naravno.
Pozdrav, mislim da ovakve poruke tipa koji će vam đavo Punto kad i Fića završava posao ovde nisu toliko potrebne već direktni saveti oko kupovine kineskih telefona i direktnih iskustava sa istim.

Samo ne znam ko će mu pomoći ako uzme neki Leeco ili Nubiu ...
Ko ce pomoci u vezi cega? Zasto bi pa bila potrebna ikakva pomoc? Evo, moja supruga ima vec nekoliko godina pptv King 7, android 5.1, i nema teorije da bi ga menjala za nesto drugo a pogotovo ne za ove sa 2:1 ekranima. Sve, bukvalno sve, sto koristi, radi bez ikakvih problema.

I sada se pitam...kakva je pomoc tu potrebna, kakva podrska...u vezi cega?! Da pusti neki film preko EON-a, da koristi HBO GO ili Viber, da proveri stanje na racunima...

@wladymeer je potpuno u pravu. Ovu temu posecuju ljudi koji zele da dobiju najvise za najmanje novca.

Pa dobro, za ovu Nubiu red magic verovatno neće dobiti pomoć jer još nije valjda izišla u prodaju. Svakako telefon je toliko dobar da ni ne mogu zamisliti da mu nešto ne radi [emoji4]. Npr za neke druge nubie može se pronaći što šta samo treba malo pretražiti internet pa prema podršci eventualno odabrati model. Isto važi i za leeco. Ovi ostali "odroni" kao što ih nazivaju na jednom drugom forumu su za one kojima ne treba telefon za ništa specijalno. Taj star 5 godina mora da tako i radi. Nemož me ubediti da radi pristojno. Ali to ne znači da ona nije zadovoljna, jednostavno su joj takve potrebe.

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Druže vidim da već par puta pokrećeš ovu temu na forumu, OK je to, svako neka kupi sebi šta želi i šta mu odgovara.

Ja jesam za update, bitno je i zbog sigurnosti, na telefonu koristim banking aplikaciju.
Prvo to, znači security patches, mogućnost enkripcije (ne znam da li se sećaš STAGEFRIGHT i Krack rupa)
Drugo, bug-ovi...
Treće, optimizacija (ne znam da li se sećaš android-a 5 i lošeg ram menadžmenta?)
Četvrto, neke aplikacije traže noviji sistem da bi se instalirale.
Peto, svežiji softver, nov izgled, obično bude nešto unapređeno vezano za upotrebu telefona, lakši je za korišćenje. Ne mislim samo na pozive i SMS, svašta može danas da se radi sa telefonima :)

I tako dalje i tako dalje da ne dužim ovde.

Ja volim da imam update-ovan sistem, koristim win 10 koji mi je bolji nego XP definitivno, čak mi je i optimizovaniji od Windowsa 7 ali i sedmica je bila extra, prešao sam čisto jer volim da imam najnoviji softver a takođe je tada bilo džabe :-D

Tako da Vlado svako neka traži za sebe šta mu treba i šta mu završava posao, ja volim dobru podršku, kada su u pitanju telefoni, da nema XDA, 4pda i tako dobre podrške za Zuk Z2 odavno bih ga prodao a možda i razbio :). Zui sistem je grozan, ali je zato zajednica prejaka, ima tona rom-ova, omogućili su camera API2 tako da su sad i fotke vrh, TREBLE podršku tako da je i to vrh :).
Uzeo bih Leeco, nemam problem sa tim brendom, ali bi morao da ima dobru podršku.
Šta misliš, zašto je Xiaomi toliko popularan? Upravo zbog te podrške, i cene naravno.
Pozdrav, mislim da ovakve poruke tipa koji će vam đavo Punto kad i Fića završava posao ovde nisu toliko potrebne već direktni saveti oko kupovine kineskih telefona i direktnih iskustava sa istim.
Dzabe ti update za KRACK ako ti ruter busan. Tema je kineski manje poznati telefoni. Ja koristim z7 max sa 5.1 i nemam problema sa netbankingom a o win10 vs win7 hahaha.

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

Ko ce pomoci u vezi cega? Zasto bi pa bila potrebna ikakva pomoc? Evo, moja supruga ima vec nekoliko godina pptv King 7, android 5.1, i nema teorije da bi ga menjala za nesto drugo a pogotovo ne za ove sa 2:1 ekranima. Sve, bukvalno sve, sto koristi, radi bez ikakvih problema.

I sada se pitam...kakva je pomoc tu potrebna, kakva podrska...u vezi cega?! Da pusti neki film preko EON-a, da koristi HBO GO ili Viber, da proveri stanje na racunima...

@wladymeer je potpuno u pravu. Ovu temu posecuju ljudi koji zele da dobiju najvise za najmanje novca.
Ne možeš da meris suprugu ili npr ja da merim moju devojku koja je operisana od tehnologije, kako koristi telefon i šta joj je bitno u odnosu na mene i nas ostale koji smo upućeni u tehnologiju i koji smo u neku ruku zavisnici.

Istina, u dva navrata sam skrenuo pažnju kada sam stekao utisak da se neke stvari ponavljaju napamet kao mantra a ne kao predlog zdravog razuma ;)

Inače se izvinjavam za win10 vs win7 što sam uopšte i spomenuo :d

(ne znam da li se sećaš android-a 5 i lošeg ram menadžmenta?)

Ne sećam se, imao sam KitKat i skočio na Marshmallow - to što su jako brzo preskočili i Honeycomb i Lollipop mi dovoljno govori na tu temu ;)

Mislim da je Xiaomi pre postao popularan zbog najbolje hardverske ponude za uloženi novac u budget klasi i tako mainstream populaciju navikao na ideju "i "noname" Kinezi mogu da budu pouzdani" uz visok nivo kontrole kvaliteta. Dok se Xiaomi nije pojavio, niko nije verovao da može za male pare da dobije +3000 bateriju, veliki ekran, fingerprint i brdo RAM memorije. Podrška zajednice je sigurno dodatni plus i sigurno da je pomogla hajpu.

Što se tiče aplikacija, 99% mojih aplikacija podržavaju Marshmallow za sad a ne mogu da se setim neke bitne koju nisam mogao da instaliram na KitKat dok sam imao zamenski telefon.

Jedino gde si pogrešio jeste u suštini moje poruke - nije poredjenje Punto vs Fića već "uzmi ovaj, ima 200 kubika jači motor" a ti ga koristiš za gradsku vožnju :D

Čak nije ni problem 200 kubika već svest da ništa ispod tog broja kubika ne valja. A, eto, u praksi sam imao da vidim Meizu E2 sa ozloglašenim MTK procesorom koji je ostavio bolji utisak nego LeEco Cool1 gde me itekako nervira slab zvučnik i mikrofon na koji moraš da paziš kako držiš telefon.

I eto zapravo najboljeg primera - telefon - slušalica, mikrofon, zvučnik - nigde nisam pročitao da je na LeEco Cool1 taj segment najgora jeftinoća. A nisam jer su svi bili opsednuti logikom "OMG, 4GB RAM, 4000mAh baterija, SD proc, dual kamera, može upgrejd na Nougat, win!1!!!11". A meni je to dosta bitno jer telefon koristim, nećete verovati - za RAZGOVOR. I sad da vratim vreme toliko me nervira da ga ne bih ni kupio ponovo iako je telefon po performansama zaista bombona.

Moguće je da sam rigorozan a i staromodan pa ne koristim slušalice/bluetooth, istina - ali, rado bih doplatio 10-15€ više da imam upotrebljiv mikrofon umesto što palim speakerfon jer sam provalio da je u tom modu mikrofon znatno tolerantniji prema noise cancelingu.

Poslednja izmena:
Isto važi i za leeco. Ovi ostali "odroni" kao što ih nazivaju na jednom drugom forumu su za one kojima ne treba telefon za ništa specijalno. Taj star 5 godina mora da tako i radi. Nemož me ubediti da radi pristojno.

LOL A sta je to "specijalno"? Sta ti, licno, radis specijalno na telefonu? Igras Asphalt? :D Pa 99% ljudi koristi telefon kao i moja supruga. Fakat. I ti ljudi pet para ne daju za to da li neki tf sa novim cipsetom i 6gb rama, otvara neku apk za 0.002ms brze, ili da li ima 3-4 ili 8gb rama. Cisto da pojasnim, taj njen tf. je star 2,5 godina i ima 3-32 memoriju. I tada je kupljen za 100e. ;) E sad, sto ti znas da ne radi "pristojno"... :D

Ili ono zakeranje...kad ce vec jednom taj nugat, oreo...He, i onda sa najnovijim OS-om opet dobijas gomilu djubreta-bloatware-a (od svakog proizvodjaca, pa bio to samsung, xiaomi ili...) koju treba da ocistis...Mislim, valjda vi, tehnicki potkovani, cistite svoje telefone od smeca, ne ostavljate ih u fabrickom stanju?!

Imao sam priliku da direktno iz CN uzmem bilo koji mid-range fon, ipak sam se odlucio za Redmi Note 5 6/64 zbog podrske najvise, ali i zbog kvaliteta.

Jednostavno, kao all-around uredjaj, nije bilo nista bolje za taj novac(oko 200e), mozda Nubia Z18 mini ali posle poslednjeg ZTE skandala i cinjenice da telefoni nisu toliko popularni, a zeleo bih opciju da ubacim neki dobar custom rom, a i cenovno je bila preblizu Nokia 7 Plus modela, dok je RN5, iako ima 6GB ram, prilicno jeftiniji, ipak sam odlucio za RN5.

1700Y RN5(SD 636, 4000mAh, 6", 6/64)
2000Y Z18 Mini( SD 660, 3450mAh, 5.7", 6/64)
2100Y Nokia 7 Plus(SD 660, 3800mAh, 6", 4/64)

Poslednja izmena:
LOL A sta je to "specijalno"? Sta ti, licno, radis specijalno na telefonu? Igras Asphalt? :D Pa 99% ljudi koristi telefon kao i moja supruga. Fakat. I ti ljudi pet para ne daju za to da li neki tf sa novim cipsetom i 6gb rama, otvara neku apk za 0.002ms brze, ili da li ima 3-4 ili 8gb rama. Cisto da pojasnim, taj njen tf. je star 2,5 godina i ima 3-32 memoriju. I tada je kupljen za 100e. ;) E sad, sto ti znas da ne radi "pristojno"... :D

Ili ono zakeranje...kad ce vec jednom taj nugat, oreo...He, i onda sa najnovijim OS-om opet dobijas gomilu djubreta-bloatware-a (od svakog proizvodjaca, pa bio to samsung, xiaomi ili...) koju treba da ocistis...Mislim, valjda vi, tehnicki potkovani, cistite svoje telefone od smeca, ne ostavljate ih u fabrickom stanju?!

Izvini, pisao sam poruku preko TT pa sam zaboravio u medjuvremenu, za sta je vezan br 5, za br godina ili za OS.
Evo npr, imam sad Huawei Mate 10 Pro, i prodat cu ga jer nema neka custom podrska. Ako koristim Android onda volim da instaliram, da probam neke druge custom ROMove, tako da cu najverovatnije uzeti Mi Mix 2/2s . Nemam ja nista protiv jeftinih telefona, Ja kad sam gledao da kupim LeTV telefon, oni su onda kostali oko 400evra, a sad evo 100evra. Svako kupuje ono sto mu odgovara, ali reci da podrska zajednice nije bitna, ok nije tebi, ali meni jeste.

Kad su bili 400eur, bili su zanimljivi, sad više nisu Lol.

Gledam pre neki dan spec ovih novih Nokia, pa njihov antutu je slabiji od cool1, a sa x820 ne mogu da se porede.
Opet kod custom roma uvek neki problem, npr. Ne radi razgovor preko slušalica

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Pa nokia 5 je sd435/2gb, a 652 koji ima cool 1 je valjda za nijansu brži i od 625, samo je 625 sitniji pa se manje greje, štedljiviji itd. Nema tu poređenja.

Sent from my Le X626 using Tapatalk

Vlado to što si naveo može da se reši ako si vičan flešovanju.

Za slab zvučnik preporuka Viper4Android. Ili Dolby. Može da se čačka i mixer_paths fajl.

Za mikrofon, dve varijante. Da ugasiš noise cancelling preko build.prop komande, ili da pojačaš mikrofon preko mixer_paths.xml fajla, tu treba provaliti malo stvari ali nije teško toliko. Ja kad nisam siguran uključim USB debugging i preko ADB-a na kompu hvatam logcat pa vidi pitanju za mikrofon.

Ako su ti poznate ove stvari mogu ti pomoći oko ovoga.

Dzabe ti update za KRACK ako ti ruter busan. Tema je kineski manje poznati telefoni. Ja koristim z7 max sa 5.1 i nemam problema sa netbankingom a o win10 vs win7 hahaha.

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока
Za Krack OK znao sam to, inače koristim 4G jer imam 100 gb mesečno.

Za tvoj telefon mislim da imaš nešto i novije: https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=603266

Dobra podrška, s'obzirom da je Nubia. Dobar model inače.

Za Windows, rekao sam da je win 7 super. Meni je update ubrzao laptop. Drugaru kome je laptop bio baš spor zbog sedmice je prodisao (50% bolje radi) sa desetkom.

Znam da mnogi hejtuju desetku ali meni je extra. Nikakav problem ikada.

Pozz

Svako kupuje šta mu završava posao.

Ima nas svakakvih ;-)

Nema poente raspravljati se i ubeđivati da je nečije korišćenje univerzalno i da svi tako trebaju da koriste telefon, svako ga drugačije koristi.

Kad su bili 400eur, bili su zanimljivi, sad više nisu Lol.

Gledam pre neki dan spec ovih novih Nokia, pa njihov antutu je slabiji od cool1, a sa x820 ne mogu da se porede.
Opet kod custom roma uvek neki problem, npr. Ne radi razgovor preko slušalica

Sent from my LEX820 using Tapatalk
Pogresno si razumeo. Zanimljivi su i sada, samo sto im prvobitna cena nije bila 100 evra.

Istina, u dva navrata sam skrenuo pažnju kada sam stekao utisak da se neke stvari ponavljaju napamet kao mantra a ne kao predlog zdravog razuma ;)

Inače se izvinjavam za win10 vs win7 što sam uopšte i spomenuo :d

Ne sećam se, imao sam KitKat i skočio na Marshmallow - to što su jako brzo preskočili i Honeycomb i Lollipop mi dovoljno govori na tu temu ;)

Mislim da je Xiaomi pre postao popularan zbog najbolje hardverske ponude za uloženi novac u budget klasi i tako mainstream populaciju navikao na ideju "i "noname" Kinezi mogu da budu pouzdani" uz visok nivo kontrole kvaliteta. Dok se Xiaomi nije pojavio, niko nije verovao da može za male pare da dobije +3000 bateriju, veliki ekran, fingerprint i brdo RAM memorije. Podrška zajednice je sigurno dodatni plus i sigurno da je pomogla hajpu.

Što se tiče aplikacija, 99% mojih aplikacija podržavaju Marshmallow za sad a ne mogu da se setim neke bitne koju nisam mogao da instaliram na KitKat dok sam imao zamenski telefon.

Jedino gde si pogrešio jeste u suštini moje poruke - nije poredjenje Punto vs Fića već "uzmi ovaj, ima 200 kubika jači motor" a ti ga koristiš za gradsku vožnju :D

Čak nije ni problem 200 kubika već svest da ništa ispod tog broja kubika ne valja. A, eto, u praksi sam imao da vidim Meizu E2 sa ozloglašenim MTK procesorom koji je ostavio bolji utisak nego LeEco Cool1 gde me itekako nervira slab zvučnik i mikrofon na koji moraš da paziš kako držiš telefon.

I eto zapravo najboljeg primera - telefon - slušalica, mikrofon, zvučnik - nigde nisam pročitao da je na LeEco Cool1 taj segment najgora jeftinoća. A nisam jer su svi bili opsednuti logikom "OMG, 4GB RAM, 4000mAh baterija, SD proc, dual kamera, može upgrejd na Nougat, win!1!!!11". A meni je to dosta bitno jer telefon koristim, nećete verovati - za RAZGOVOR. I sad da vratim vreme toliko me nervira da ga ne bih ni kupio ponovo iako je telefon po performansama zaista bombona.

Moguće je da sam rigorozan a i staromodan pa ne koristim slušalice/bluetooth, istina - ali, rado bih doplatio 10-15€ više da imam upotrebljiv mikrofon umesto što palim speakerfon jer sam provalio da je u tom modu mikrofon znatno tolerantniji prema noise cancelingu.
Heh, pronasao sam se u ovoj prici.

Dakle kupim ja Letv le 1 pro. U tom trenutku pre dve godine bas ovde na forumu ogorman hype oko njega: 4gb rama, 64gb interne, snapdragon 810, qhd rezolucija, na papiru to je telefon iz snova za sezonu prolece/leto 2016 :)

Gps jedva da moze da uhvati satelit, kad god sam isao u inostranstvo da mi je nesto trebalo sitno da se orijentisem uvek zakaze. Dok hvata satelit za gps samo gledas kako qhd ljusti bateriju bukvalno procenat po minuti, sprzio mi 30% nisam se okrenuo posteno. Posto sam bio u USA tamo je cesto slucaj da mobilna mreza u nekim delovima grada nije najsjanija naravno letva sa usa karticom jedva da je 2g hvatala. Software je tek prica za sebe, sa push notifikacijama sam se konstantno drndao, promenio 10 romova. Tako da su mi na kraju svih 4gb rama i snapdragon 810 preseli...

A apsolutno svako ima pravo na svoj ukus i da odredi svoje prioritete. S obzirom da mi je posao inzenjerske prirode uglavnom sam okruzen ljudima koji su tehnicki potkovani i prate dosta tehnologije, primetio sam da gotovo svi iako imaju telefone od po 500e + ipak ih pre svega koriste za multitasking browser/whatsapp/gmail/itd. Surova realnost da ovaj posao zavrsava mi a1 od 160e. Al opet kazem ne mozes nikome zabraniti da kupi telefon od 1000e ako on to hoce...

Svako kupuje šta mu završava posao.

Diskutabilno. U najmanju ruku. Da je tako svi bi kupovali telefone do 100e. Ali, sta bi onda snobovi koji kupuju iphone. Ili ovi drugi snobovi, vecinom iz IT, kupuju obicno najskuplji Huawei (sada je u modi u toj bransi) i onda prozivaju ove prve snobove. Pa sta je onda sa gomilom onih wannabe snobova koji ne mogu da priuste sebi te skupe telefone, kupe neku srednju klasu i prozivaju ove napred da su snobovi. :D Ali na srecu za proizvodjace ima dosta klinaca koji sebe ubedjuju da im samo najskuplji tf, sa najnovijim OS zavrsava tamo neki "posao". A kad podvuku crtu...telefon koriste za viber, yt, instagram, fb...dobro, i da ga stave na sto, da se vidi. :)
I, nije ovo rasprava, bar sa moje strane. Kao sto kazes, svako neka kupuje ono sto mu zavrsava posao. Ili makar neka ubedi sebe da je to tako. :D

@otkaz Izvini ali jamislim da si ti jedan ljubomoran lik. Najvise zbog toga jer nazivas ljude snobovima koji kupuju iPhone ili Huawei, ili bilo sta sto izlazi iz tvojih finansijskih mogucnosti. na staranu prepucavanje izmedju iOSa i Androida. Ti bas preterujes. Sta ce tebi smartphone? kupi neku nokiu 3110 ili sta znam. Koliko ovde u Francuskoj ima ljudi, koriste smarphone, a ne koriste viber ili whatsapp za slanje slika, vec i dalje mms.

Heh, pronasao sam se u ovoj prici.
Surova realnost da ovaj posao zavrsava mi a1 od 160e. Al opet kazem ne mozes nikome zabraniti da kupi telefon od 1000e ako on to hoce...

I kao inženjer, koji telefon koristiš ako nije tajna? :)

Imam utisak da su se preforsirali sa hardverom i da nema više potrebe da se jure premium modeli... Mid klasa vrlo često ima brutalne baterije, a počeli su i sa RAMom da se razbacuju.

Za moje potrebe, bukvalno čekam model sa barem 5x/6x optičkim zumom pa da nasledi K Zoom - da je ovaj telefon slučajno imao barem 2GB RAM mislim da još godinu dana ne bih kupovao ništa novo... bukvalno sve ostalo što mi treba staje RAM memoriju i pristojnu autonomiju a da pritom ne mislim da sam tehnološki "nepismen" ili "nezahtevan". Čak mi ni 1080p nije potreban iskreno.

I nemojte da okrenete ovo na flejm i lične konflikte, kao što su Kinezi spustili loptu sa cenama, uradite i vi isto, pustite snobove ili piroćance :)

PS - Kad malo razmislim ne znam da li sam ikada poslao MMS a da nije bio veliki SMS :d

Tanka je linija izmedju midrange i flagship telefona, evo juce uzela drugarica Huawei Mate 10 lite u mts garanciji 2 god za 230 evra i kad pogledas sta je u njemu, zapitas se sta ce ti skuplji telefon.

Sve se svelo na dizajn i neke glupe gimmicke.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ma nije problem. ;) Nego...pitah te onda, mozda nisi procitao pa cu da ponovim...Sta ti, licno ti, radis specijalno na telefonu, a da to isto ne bi mogao da zavrsis na nekom telefonu od stotinak evra?

Radim svasta na telefonu. Kao sto si mogao procitati, imam jos uvek Jiayu F2 koji je bio jeftin kad sam ga kupio ( u to vreme jedan od retkih sa 2GB RAMa ), ali veruj mi da nije to to. Radi on, nije da ne radi. Ali na njega nikad ne bih instalirao ebanking aplikaciju a meni je ebanking na mobilnom telefonu bas potreban. Moze se procitati na 4PDA da ima preinstaliran neki malware ( sto naravno niko nije znao kad ga je kupovao). Ne kazem da ga imaju i drugi jeftini telefoni, ali zato kod tih jeftinih vise verujem provereni markama.

Ал се овде закувало.... :)
Ни на један телефон рачуне и шифре, ни на један.
Као шта више верујеш америма него неком другом, па први су ми на списку да им ништа не верујем.
Тренутно изабраник тог тамо света не зна куд удара и шта је јуче обећао, уводи санкције, царине, блокаде, као пијанац кад пали гаси светла.
Сент фром мај доџи

Poslednja izmena:
Radim svasta na telefonu. Kao sto si mogao procitati, imam jos uvek Jiayu F2 koji je bio jeftin kad sam ga kupio ( u to vreme jedan od retkih sa 2GB RAMa ), ali veruj mi da nije to to. Radi on, nije da ne radi. Ali na njega nikad ne bih instalirao ebanking aplikaciju a meni je ebanking na mobilnom telefonu bas potreban. Moze se procitati na 4PDA da ima preinstaliran neki malware ( sto naravno niko nije znao kad ga je kupovao). Ne kazem da ga imaju i drugi jeftini telefoni, ali zato kod tih jeftinih vise verujem provereni markama.
Tako je, sve te jeftine varijante imaju neki malware... Pa moraš da čistiš i da se *****avaš. Pa posle na takav tel stavi neke bitne podatke, ebanking aplikaciju itd.

Savet za svakog ko uzima te bas jeftine kineze (inače moja preporuka je bolje uzeti najslabiji Xiaomi sa KP sajta) je da se to preflešuje, imate skoro uvek na 4pda očišćene rom-ove a i neke custom varijante. Često njima nešto ne radi ni na fabričkom tako da se ne brinite oko custom rom-ova.

Kao što rekoh, svako neka uzima šta mu odgovara.

Nikog ne optužujem niti prozivam.

Poz

Ал се овде закувало.... :)
Ни на један телефон рачуне и шифре, ни на један.
Као шта више верујеш америма него неком другом, па први су ми на списку да им ништа не верујем.
Тренутно изабраник тог тамо света не зна куд удара и шта је јуче обећао, уводи санкције, царине, блокаде, као пијанац кад пали гаси светла.
Сент фром мај доџи
Ja prvo je verujem našima lol

Pa tek onda nekima koje zabole za nas :-D, realno

Tako je, sve te jeftine varijante imaju neki malware...

Naravno da to nije tacno. Nemoj da mesas malware i bloatware.

Pa moraš da čistiš i da se *****avaš.

Svaki, bas svaki telefon dolazi fabricki sa raznoraznim djubretom koje treba da se ocisti. Ukoliko ti mislis da xiaomi telefoni nemaju kojekakve servise koji salju ko zna sta u Kinu, grdno se varas. Zatim, custom romovi...pa skoro svi su takodje puni nepotrebnim smecem. Pa zbog takvih stvari sam i pitao ranije da li vi uopste i cistite svoje telefone?

I...ovaj bench je neki kao tehnicki forum. Izgleda da telefoni ne pripadaju u tu kategoriju. Ovde se sve svodi na navijanje, ovaj model, onaj model...Koliko sam primetio, osim (pre)prodavaca telefona koji su bas aktivni ;), nema vise od desetak ljudi koji se zaista razumeju i koji iz nekog svog hobija cackaju telefone.

Pa na ovom i ovakvim forumima bi valjda trebalo da se diskutuje o tome kako npr. da se ocisti taj malware ili kako da se "poboljsa" baterija ili...a ne da se preporucuje kupovina skupljeg telefona kao resenje, a ironicno, i taj skuplji mora da se cisti.

Da li ti cistis tvoj telefon? da li cackas?
I opet ne razumes, niko ne preporucuje skuplji telefon vec jeftiniji a provereni.
Koristim smart telefone jos od onih prvih simbian telefona, pa windows mobile mitac mio a701, pa htc diamond, pa samsung omnia, pa sve do androida, i uvek kupujem one varijante gde mogu da se cckaju, podesavaju. Huawei Mate 10 Pro sam uzeo preko operatera, prvi put u mom zivotu, jer sam dobio dobru cenu, ali ako si citao da je huawei za mene zavrsio, jer je skoro pa nemoguce nesto cackati a da se ne brikuje telefon, uz to su omogucili jos mesec ili dva otkljucavanje bootloadera a posle toga nece vise to raditi.
Jeftini kineski telefoni (oni odroni) imaju skoro svi ugradjeni malware, ne bloatware, vec malware.

Nazad
Vrh Dno