Šta je novo?

Kineski manje poznati brendovi, clones-free (FAQ u prvom postu)

Već sad ima C2 platinum, i C3 sa tim 6589T čipom, a verovatno su jeftiniji od ZP980. Nisam pratio cene ZP980 neko vreme, ovi ostali su oko 250-270$.

^ Znam, samo prenosim vesti. :) Usput, Zopo C3 mi se ne sviđa izgledom. Zopo C2 Platinum je isti izgledom kao C2 samo je beli, ne?

Inače sam pravio mali test, pružao sam C2 telefon ljudima i pitao ih "šta mislite, šta je ovo"? Rekao da ne smeju da gledaju poleđinu, jer piše bledo "Zopo", a drugih oznaka nema. Najčešći odgovor bio je iPhone 5! :D

Evo i ja da se ukljucim u nabavku telelfona, posto su mi prethodni ukrali...
Prvo da kazem da preko godinu dana kupujem raznorazne stvari na Aliexpresu, od jeftinih do skupih i prezadovoljan sam. Nikad nisam imao problema ni oko isporuke ni oko povracaja novca. Kinezi izlaze maksimalno u susret oko korekcije cene :) zbog carine.
Drago mi je da su ljudi odavde vec kupili ZOPO C2 jer sam ga gledao od kako se pojavio. E sad, ima i C3 ali i jos par interesantnih telefona, pa bih voleo da cujem vase misljenje, odnosno da li zna neko nesto vise o njima i da posavetuje sta je best buy:
1. C3 ima brzi procesor, 16GB ROM i mozda isti ili bolji display u odnosu na C2
2. iOcean X7 1.5GHz, FullHD, 4GB rom
3. JIAYU G4 1,2GHz, 1280x720 ips, 2GB RAM i 32GB ROM, 3000mAh baterija
4. JIAYU G3S najjeftiniji 1,2GHz, 1280x720, 4GB rom
Kao neko ko ima kineski telefon, mislim da je specifikacija "pola priče" kao i uvek, a da je baš zbog kineskog telefona daleko važnija podrška developera i drugih iskusnijih korisnika. Bez toga -- you're in the dark. Meni bi to bilo presudno u odlučivanju, i uzeo bih model za koji se pokazalo da je dovoljno popularan da ima podrške (XDA i sl.), i da se iz tih postova vidi da je stabilan, da nema puno korisnika koji prijavljuju probleme. Bilo bi cool i da ima nekoliko zainteresovanih da naprave custom ROM. Dakle, to se ne oglada u broju postova već kvalitetu nekoliko glavnih učesnika u temama. Uzeo bih onaj fon koji je najbolje "pokriven" a to možeš već sada sam da proveriš. :)

Kao primer, mogu da kažem da je postoji samo jedna tem o C2/ZP980 fonu i to na XDA (zapravo dve, ali kao da je jedna), gde padne jedan post u par dana, često samo ponovoljeno pitanje, ali nema one gomile postova kao kod srednje popularnih podela, da neko ubaci svoj tweak, mod, ROM, itd. Na ostalim forumima -- ništa (MoDaCo, AndroidCentral, itd). Druga C2/ZP980 tema (tj. teme) su na Zopo forumu koji je aktivan! Istina, dosta ljudi su isti na Zopo forumu i XDA. Takođe dosta pitanja za Zopo forumu su jedna ista, ali ima moderatora koji izbace korisne stvari, predloge, fix-ove, nove FWs i sl. Sve skupa, podršci zajednice za Zopo bih dao ocenu 2,5/5, drugim rečima, mogla bi biti bolja.

^ Izostavio sam forume koji nisu na engleskom. Pogledaću link koji si ostavio. Ne bih nikako da zvučim nezadovoljno, napisajne su brojne rutine za MTK6589 SoC, postoji i jedan ROM za C2/ZP980 (na XDA i Zopo forumu).

Evo koliko je izdržala moja baterija -- skoro 2 dana uz drndanje i instalaciju i WiFi, a ekran preko 6 sati:

Screenshot_2013-07-09-17-20-07_zps087f3e7f.png

Screenshot_2013-07-09-17-19-58_zpsf87d5411.png

Tad sam stavio fon na punjenje. Nešto nije u redu sa baterijom. Nije bilo u redu ni sa stock ROM-om: napuni bateriju na 100%, kada se resetuje piše da je na 83% i krene opet da puni do 100% i tako svaki put. Na oba telefona (imam dva C2 iz iste serije). Sada kada imaju drugi ROM baziran na pretposlednjem Zopo FW, desilo se da sam isključen fon skinuo sa punjača, LED indikator je pokazivao da je napunjen (posle cele noći), kako sam ga uključio: 4% baterija i umire! Stavim na punjač, resetujem: 96% se prikaže, skinem s punjača, ostane 96%.

Upravo sam rutovao drugi C2 i stavljam mu isti FW pa ću videti da li se isto ponaša.

Veoma lep rezultat za bateriju. :)

Kako na Benču nema teme Zopo C2/ZP980 ili slične (za tehnička pitanja), ja pišem na XDA i na Zopo forum ali baš i nema odgovora. Ako nekoga zanima koje muke me muče i kako rešavam neke probleme, može da čita ovde (više postova): http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=43370466&postcount=298

Do sada sam na XDA dobio čak odgovor od jednog mladog kolege sa ovog foruma! :)

Poslednja izmena:
Mozda nekom pomnogne moj izbor. Posle dva dana citanja i konsultovanja sa kinezima (izbor UMI X2, Juijy G4m, Zopo C3, iOcean X7 Elite...), par kineza mi je reklo da se drzim iOcean-a ili Zopo-a. Prvi izbor je bio iOcean X7 Elite ali se rasprodao, odnosno, kompletna prva isporuka iz fabrike je prodata i par nedelje sadasnje proizvodnje, bice na stanju verovatno pocetkom narednog meseca. Onda sam se odlucio za iOcean X7 Beyond. Razlika tog Elite u odnosu na ovaj sto sam ja narucio je sto on ima 2GB RAM i 32 GB ROM, a ovaj 1GB RAM i 16GB ROM, a sve ostalo je isto. Presudio mi je vizuelni izgled telefona, po specifikaciji/performansama to je isti djavo Zopo C3 (C2 platinum) fullHD display, 1,5GHz, 1GB Ram 16 GB rom, ali mi je nekako elegantniji. Jeftiniji je primetno, a pri tom za dodatnih 15 $ sam dobio crni hard case i dodatnu bateriju 3000 mAh (osnovna je 2000mAh), sve zajedno 225us$ sto mislim da je odlicna kupovina.
evo i linka, ko zeli: iOcean X7 beyond

Poslednja izmena:
Da li ti kineski prodavci ispostuju te specifikacije koje postavljaju za telefone?

Na dosta mesta sam naisao na komentare kupaca da telefon nema GPS, umesto quad core ima dual core, manje memorije i sl...

Ja sve sto sam do sada kupovao pre kupovine obavezno kontaktiram prodavca da proverim specifikacije, jer oni cesto rade copy/paste slicnih stvari, pa predvide da promene nekad kljucne specifikacije. Zato, prvo kontakt sa njima, pa onda kupovina. I jos nesto, kroz kontakt sa njima skoro uvek dobijes neki gift uz kupovinu ili malo snizenje cene. Postoji procedura kako ti snizavaju cenu, nista komplikovano, ko zeli uputicu ga.

Da previde oni to bas i ne verujem :)

Al uputi to za snizavanje cene.

Veruj mi da previde, cesto se desavalo. Evo, juce, za telefon koji sam uzeo, u naslovu piše 16GB ROM, a u tabeli sa specifikacijama 4GB... pa posle kontakta sa njima su rekli da je greška i da će ispraviti i da jeste 16GB kao sto piše u naslovu. Prošle godine kad sam uzimao tablet, u tekstu čas piše "resistance screen" čas "capacitive" itd.
Procedura oko cene:
Sa svim prodavcima na Aliexpresu možete slobodno da se cenjkate, pa oni su trgovci i Aliexpress možete shvatiti i kao pijacu (doduše mnogo ozbiljniju). Raspitujte se za proizvod, karakteristike i onda im kažete da ćete pogledati još malo ili ga pitajte direktno da li može da vam spusti cenu. Ako ne može da Vam spusti cenu ponudiće neki poklon uz robu koju kupujete. E sad ako hoće da spusti cenu, onda ubacite proizvod u korpu i krenete u proceduru kupovine, ali ne izvršavate plaćanje karticom, već čekate da on promeni cenu za Vašu porudžbinu, koju on odmah vidi. Tek kad promeni cenu nastavite sa plaćanjem odnosno unošenjem broja kartice. Meni nisu spustili cenu za telefon, jer kažu da već imaju niže cene od ostalih (to su možda i u pravu), već su mi poslali pored hard case-a i silikonsku futrolu koja se tamo prodaje za oko 6$.

Odlicno tako i ja radim i uspeva, znaci provereno je 101% mada mnogi ne veruju.
Elem nema veze sa kineskim telefonima, ali ima veze sa brendiranim telefonima,
A vest glasi http://www.kurir-info.rs/nesreca-samsung-galaksi-s3-sprzio-nogu-tinejdzerki-clanak-887797
Evo vam vas(za one koji se samo kunu u Samsung)S3...
Moj sledeci fon je Zopo c2 platinum mada se jako razmisljam o Oppo 5 telefonu samo me odvraca od kupovine to sto nema prosirivu memoriju a i cena mu je malo jaca od ostalih kineskih telefona, mada ima verzija sa 32GB isto NE prosiriva ali drasticno skuplji, a ja volim kad mogu da prosirim :)

Poslednja izmena od urednika:
Odmah da se ogradim, nisam koristio kineske telefone i klonove, ali imam iskustva sa rockchip uredjajima. Uglavnom, ako ocekujete podrsku proizvodjaca, slobodno zaboravite na to jer prakticno ne postoji. Imam nekoliko rk uredjaja, od kojih su 2 crkla i to pre prvog ukljucenja, a na ovima koji rade ne radi adb. Ima milion kernela, procedura za flashovanje je manje vise nemoguca, jer treba da se jure kojekakvi kineski programi koji rade samo sa jednom vrstom uredjaja. Windows ih uglavnom ne prepoznaje. Uredjaji se cesto zakucaju sami od sebe, bez ikakvog vidljivog razloga, npr. upalim pa ugasim wifi pa opet upalim i uredjaj se smrzne.

Koliko ovo ima veze sa telefonima? Pa najjednistavnije ovako.. dobro prevrnite net i procitajte sve sto ima o nekom uredjaju pre nego sto se odlucite za kupovinu. Postoji mnogo problema i bolje je unapred znati nego kupiti pa se nervirati. Prevrnite XDA uzduz i popreko.

Da li neko ima iskustva sa Jiayu G3s?Posto sam gledao na Aliexpress-u,i taj telefon im stoji na prvom mestu,kao telefon sa najvise porudzbina....I da li je moguce da salju samo preko DHL-a,posto bi ja radije preko obicne poste (DHL kosta skoro 70$) :)

Poslednja izmena:
@yooyo
Promašio si temu, RK su uglavnom media plejeri, i tablet uređaji. Kineski telefoni su mahom sa MTK, i ređe Qualcomm soc-ovima, nisam video nijedan telefon sa RK čipom.
Nebitno, od RK uređaja imam jedan kućni media player, nisam uspeo da ga rootujem, nije radila adb skripta, ali nisam nikad imao problema sa zakucavanjem i sl. Ima uputstvo za ubacivanje CWM, i onda prerooted rom, ali mrzelo me da se cimam, root mi je trebao radi neke aplikacije za daljinsko upravljanje, ali nije mi neophodna. Inače, gledam filmove, serije, i youtube klipove, slušam muziku, sve to streamujem preko wi-fi, i sve radi bez problema. Jedino XBMC slabo radi sa RK čipovima, ali to mi nije bitno, našao sam druge programe za DLNA.

Što se telefona tiče, probao sam tri MTK modela, sa dva sam se prilično izigrao, sem problema sa GPS na Jiayu, i nekih softverskih bubica, telefoni rade skroz pristojno. Koliko para toliko muzike, pri čemu kinezi za manje para pružaju daleko više od ostalih telefona u istom cenovnom rangu.. :)

Pa ocigledno da je greska, pogledaj cenu pod "wholesale price"

@mitar1982
Hvala na odgovoru,imam jos samo nekoliko kratkih pitanja....Koje si narucivao telefone kod njih,i da li si zadovoljan?I kako si izvrsio placanje telefona,i koliko dana je trebalo da ti telefoni stignu u Srbiju?

Veruj mi da previde, cesto se desavalo. Evo, juce, za telefon koji sam uzeo, u naslovu piše 16GB ROM, a u tabeli sa specifikacijama 4GB... pa posle kontakta sa njima su rekli da je greška i da će ispraviti i da jeste 16GB kao sto piše u naslovu. Prošle godine kad sam uzimao tablet, u tekstu čas piše "resistance screen" čas "capacitive" itd.

Mislio sam da ces nesto novo da saopstis, a to za dogovor oko cene znam posto godinama vec kupujem iz kine, a uz to budi sasvim siguran da su gotovo sve greske namerne, nikako slucajne!
I recimo vrlo bitno, kada kinez prodaje kopiju necega po pravilu stavi sliku originala a ne kopije koju prodaje i samo zamrlja oznake i time te navodi da pomislis da je njegova kopija ista kao original.

@mitar1982
Hvala na odgovoru,imam jos samo nekoliko kratkih pitanja....Koje si narucivao telefone kod njih,i da li si zadovoljan?I kako si izvrsio placanje telefona,i koliko dana je trebalo da ti telefoni stignu u Srbiju?

Naručio sam Zopo C2, i Jiayu G2S kod ugood. Osim toga sam koristio i Lenovo A789. Sa Zopom se nisam mnogo igrao, naručio sam za drugara, on je zadovoljan. Jiayu je imao probleme sa gps, i trošenjem baterije. Problem sa baterijom sam sredio juče, konačno sam našao vremena, instalirao sam recovery, reinstalirao softver, i ubacio neki patch. Gps loše radi, ali uhvati nekako lokaciju. Ostalo je odlično. Zadovoljan sam, treba se samo upoznati i pročitati neke stvari o telefonima pre poručivanja.
Plaćanje na aliju je sa karticama, nema paypala. Šalju singapurskom poštom, stižu paketi za 3-4 nedelje ukupno.

Da li neko ima iskustva sa Jiayu G3s?Posto sam gledao na Aliexpress-u,i taj telefon im stoji na prvom mestu,kao telefon sa najvise porudzbina....I da li je moguce da salju samo preko DHL-a,posto bi ja radije preko obicne poste (DHL kosta skoro 70$) :)

Od 11.7.2013 sam vlasnik ovog telefona
Kratke karakteristike:
Ekran 1280x720 4.5'' gorilla glass II, Procesor MTK6589(quadcore na 1GHz), aluminijumsko kuciste - poklopac baterije je plastican
Kamera je 8MP pozadi i 2MP napred, android je 4.2.1, baterija je 2750mAh, memorija je 1GB rom i 4GB ram

Jos uvek nisam ni poceo da se igram sa njim jer cekam microSD karticu da mi stigne
Uglavnom telefon sam sastavio 11.7.2013 18:30 i pocetno punjenje baterije je bilo 52%, malopre sam ga stavio prvi put na punjac posle 1dan i 19h(baterija je bila na 4%).
Ekran je radio 3h 49min, imao sam ~24min razgovora i 21 sms poruku
Prvi utisak je da se sve izvrsava neverovatno brzo(doduse ogradjujem se da ja nikad nisam uzimao skupocene telefone(uglavnom sam izmedju 150 i 200€) - jer to je ipak samo telefon)
Odusevljen sam sa baterijom i videcu koliko ce izdrzati kad je napunim na 100%

Prva mana mu je bila da Telenor ne prepoznaje model telefona pa sam APN podesavanja morao rucno uneti
Na njemu je neki Jiayu luncher i nisam uspeo da ukljucim kameru bez microSD kartice. Cekam karticu pa nisam instalirao ni navigaciju
Cim budem sve podesio javicu se sa dodatnim utiscima
Ukoliko neko ima dodatnih pitanja moze ovde moze na PP

Mislio sam da ces nesto novo da saopstis, a to za dogovor oko cene znam posto godinama vec kupujem iz kine, a uz to budi sasvim siguran da su gotovo sve greske namerne, nikako slucajne!
I recimo vrlo bitno, kada kinez prodaje kopiju necega po pravilu stavi sliku originala a ne kopije koju prodaje i samo zamrlja oznake i time te navodi da pomislis da je njegova kopija ista kao original.

Ok za tebe sto znas, tj. imas iskustva, ali ovde verujem da vecina nikad nije kupila nesto iz kine. A greske mozda su nekad namerne, u mom slucaju ne verujem da mu je u interesu da napise 4GB, a tel ima 16GB... Verujem da si imao takva iskustva, ja sam samo naveo svoje i savetovao svim oprez i uvek razgovor pre kupovine, od toga da li ga imaju na stanju, preko k-ka do krajnje cene.

Evo da i ja napisem svoje iskustvo sa kupovinom jednog Kineza :). Prije nepunih mjesec dana odlucio sam se na kupovinu ZTE v967s. Prije toga imao sam neugodno iskustvo sa Pandawill osobljem i propala mi je kupovina UMI X2 modela, reci cu srecom, jer tek kasnije sam saznao da ima dosta nedostataka. Odlucio sam se na kupovinu kod DealeXtreme jer s njima imam samo dobro iskustvo. Prije tri dana telefon je i stigao, na carini sam prosao bez bilo kakvih placanja (BiH). Mozda je rano da pricam u superlativima o ovom telefonu, ali bas me odusevio i zaista nemam nikakve zamjerke. Malo sam se namucio dok sam instalirao novi ROM i Google apps jer to nikad prije nisam radio. Telefon radi savrseno, nikakvih bugova, barem ih do sad nisam primjetio, sve aplikacije rade besprijekorno. Baterija odlicna, kamera solidna (5mp). Telefon je placen 168 dolara, ali na drugim stranicama ima ga i za manje novca. Naglasavam da sam telefon kupio po preporuci clana koji vise ne pise ovdje, cime je forum sigurno dosta izgubio (DukeofSerbia) i ciji tekstovi su mi puno pomogli. Sve preporuke onima koji ne mogu da se odluce koji model da kupe, sigurno ce biti zadovoljni!

Poslednja izmena:
Usput, zašto DukeOfSerbia ne piše vise? Bio je jedan period u kojem je pisao jako puno, toliko da čak nisam mogo da postignem sve da pročitam. Sada ga više nema baš kao što se i Džekson daleko ređe javlja na početku teme kada je pisao baš puno.

Ima li nas dovoljno koji imamo Zopo da napravimo fan club? :)

Posvadjao se sa par dosadnih likova, uvredio se i otisao sa foruma, poslao sam mu PP i pokusao da ga nagovorim da se vrati ali nisam uspeo

valjda je vlada otisao sa foruma, a duke samo iz teme. u svakom slucaju, za obojicu je steta, ali sta je tu je. A za dzeksona... meh, kome on treba u temi (ako ga ovo sad ne vrati ne znam sta ce ;))

anyway, svaka cast za sing post. paket je u petak uvece bio u mojoj posti. tel narucen 2.7., poslat 3.7., dispatched 5.7. i 12.7 u mojoj posti. Da se nije zadesilo bas za vikend, sada bih vec drzao telefon.

Zaista sjajno prolazno vreme, obzirom da se ne radi o klasicnom kuriru!!! Za 9 dana stici klasicnom postom... Olimpijsko prolazno vreme! :)

Zaista sjajno prolazno vreme, obzirom da se ne radi o klasicnom kuriru!!! Za 9 dana stici klasicnom postom... Olimpijsko prolazno vreme! :)
Kad bih ti rekao da sam svojevremeno kupio glupost od 2 $ u cetvrtak, a postar mi donio na vrata u subotu (kod nas subotom posta radi) i sve to iz Hong Konga, vjerovatno bi rekao da je SF ;)

Nazad
Vrh Dno