I ono što sve interesuje :d
MODELI
Ima ih jako puno, ali je dobro da ima za svakoga po nešto u svakoj cenovnoj kategoriji. Slede moje preporuke i razmišljanja na osnovu pročitanog na netu. Lista nije konačna. Cene su okvirne. Variraju u zavisnosti od prodavaca.
Jedna lepa
lista modela koju je napravio jedan Hrvat na modacu.
Preporuke/razmišljanja:
Lenovo A820 (152 $)
Mislim da je ovo telefon sa ubedljivo najboljim odnosom uloženo-dobijeno. Klasičan MT6589 hardver sa 4,5" IPS qHD ekranom i 2.000 mAh baterijom, dosta dobrom izradom, sasvim solidnom kamerom i odličnom ROM podrškom. Jedina mana je što nema LED blic. Neko će reći da je i qHD rezolucija mana, ali to štedi bateriju i GPU lakše renderuje igre (ako ih igrate uopšte). I poslednje, telefon ima nisku SAR vrednost (kod ogromne većine Kineza tog podatka nema). Dakle, ovo je model "narani svinje" i uživaj.
Verne Vowney V5 (183 $)
Nova zvezda na nebu od nove kompanije u proboju. Odlična ROM podrška (bbs.v5zn.com). Telefon je hit na
modacu (odrađen root i CWM). Impresivne karakteristike uz nisku cenu. Od konkurencije ga izdvaja 5" HD OGS IPS ekran, BSI kamera, 2.400 mAh baterija, USB OTG i poslednji Android 4.2.1. Pošto je nov, teško ga je naći kod prodavaca (ima ga na merimobiles, FCT prodaje klona!). Prvi kupac na modacu je prezadovoljan osim GPS-a koji ne može da uhvati lok, ali rešio sa fiksom.
V5 mi je uz A820, najbliži za kupovinu.
Jiayu G4 (260 $)
Ko prati kinesko tržište zna o kakvoj se zverci radi. Apsolutni hit u NR Kini i među potencijalnim kupcima u inostranstvu. Problem je što ga nigde nema i stalno se pomera datum novog kontigenta. Jača verzija je već pomerena za avgust. Jiayu ima probleme i sa softverom i hardverom pa se sve razvuklo. Bili su izbacili predprodajni model da zadovolje najveće fanove (čitaj fanatike). Cena telefona je prenaduvana za izvoz zbog ogromne tražnje, ali i sa takvom cenom, vredi.
Ljudi čekaju svoj primerak još od zime! Odustao jer se ko zna kada će ga biti na stanju.
Xiaomi Mi2A (300 $)
Ko ima keša, ovo je prioritet. Telefon je hardverski odličan (SoC, ekran, kamera, izrada). Novi MIUI ROM izlazi svakog petka. Meni se jako sviđa, ali (pre)često prijavljeni
radio problemi su me odbili – kupiš telefon, a primarna funkcija ne radi ili radi jadno. Da znam da će raditi bez problema, kupio bih ga, ali mi se ne daju novci za mačku u džaku.
Newman N2 aka Freelander i20 (270 $)
Galaxy SIII po skoro duplo nižoj ceni (uz određene ograde). Telefon je hardverski odličan. Problem je bagovit softver. Custom ROM-ovi to uglavnom ispravljaju, ali ako vam se zadesi bag sa baterijom... Rešenja postoje, ali ne rade za sve. Da nema problema sa baterijom, već bih ga naručio.
Newman K1 aka Freelander i30 (200 $)
Paradoksalno, ali K1 ima bolji ekran i nešto je kvalitetnije izrađen od N2 (koji je i inače dosta dobro izrađen), a cena mu je niža. Nisam proveravao detaljno da li isto ima mušičav softver kao N2 (onako na brzinu, nema). Malo je pretežak (175 g). Glavni problem je audio: jadan zvučnik i ispodprosečna slušalica.
ZTE V987 (250 $)
Klasičan MT6589 telefon, skoro bez mane uz ok
ROM podršku. Problem je u ceni (dodatna brend taksa). Konkurencija za manje novca nudi isto, a neki i više. Nije ni čudo što ZTE ubrzano tone na domaćem tržištu. Treba napomenuti da imamo zvanični servis za ZTE.
Huawei Honor 2 U9508 (255 $)
Još jedan telefon bez neke izraženije mane (tu i tamo softverski problemi). Odlična zvanična i custom ROM podrška. Postoji
ogromna tema na xda. Vredi li taj novac? Procenite sami. Cena u Nemačkoj (Ascend G615) je oko 260 € za 1 GB RAM-a (u NRK se prodaje i verzija sa 2 GB). Treba napomenuti da imamo zvanični servis za Huawei.
iOcean X7 Youth (220 $)
Novi hit telefon, ali baterija malog kapaciteta (2.000 mAh), sve obesmišljava sa 5“ FHD IPS ekranom.
ZOPO C2 (250 $)
Ista priča kao i sa X7 – baterija malog kapaciteta (2.000 mAh).
Moj izbor (skraćena verzija):
1. Lenovo A820 / Verne Vowney V5
3. Huawei Honor 2 U9508
Radi poređenja, pre dubokog rudarenja podataka, lista mi je bila:
1. Xiaomi Mi2A
2. Newman N2
3. Jiayu G4
Za one sa vrlo plitkim džepom
Treba vam jeftin, proveren, a dual SIM Android telefon, a smatrate da je ponuda u Srbiji preskupa i slaba? Po meni je top izbor:
ZTE V889M (100 $)
Instalirate ZetaMod i to je to (mađarski custom ROM). Obavezno obratite pažnju da ima M u nastavku.
Jedina konkurencija ovom modelu je nekoliko Lenovo modela (A690, A660, A789, A800). Pa papiru su ok, ali kako funkcionišu, zaista ne znam jer nisam imao vremena da iščitavam teme.
Eto, toliko od mene :smash:.