Pozdrav svima.
Logujem se posle pola godine. I ja sam odlučio da kupim Kineza

. Lomim glavu već duže vreme koji novi mobilni da kupim i došao sam do sličnim zaključaka kao gpetar. Svojevremeno sam zamalo kupio TOPS touch A1 (HTC T5353 kopija), al' sam na vreme shvatio da je WM mrtav OS kao i MSFT na mobilnom tržištu.
Zahvalio bih se Dzeksonu na poznavanju materije, a ja ću dopuniti temu sa mojim saznanjima, baš kao što sam svojevremeno otvorio temu o
kineskim MIDovima.
Ostaviću još poruka danas i sutra, a prve poruke su u vezi proizvođača.
PROIZVOĐAČI
Podelio sam ih u četiri velike grupe (malo drugačije od Dzeksona). U prvoj grupi su veliki proizvožači, koji su u top 10 u svetu. U drugoj grupi su etablirani veliki lokalni kineski proizvođači koji mogu, a i ne moraju da izvoze. U trećoj su u proboju koji imaju iza sebe uspešne modele i serije i koncentrisani su mahom na srednji segment (150-200 $). U četvrtoj su svi ostali.
1) Veliki
3 (3) Huawei – 10,5 miliona, 4,9% (5,5%)
5 (5) Lenovo – 8,9 miliona, 4,2% (4,3%)
6 (4) ZTE – 8,6 miliona, 4% (5,3%)
8 (11) Coolpad (Yulong) – 7,1 milion, 3,3% (2,8%)
Tabela prodaje pametnih telefona u 1Q 2013. (u zagradi je 4Q 2012.). Preuzeto sa
bloga Tomija Ahonena.
Huawei je prošle godine imao ogroman rast po agencijama za istraživanje tržišta, a onda je Huawei objavio podatke i ispostavilo se da od toga nije bilo ništa. Klasičan su lider gubitaš. Imaju skoro nula marginu. Prodaju telefone uz telekomunikacionu opremu (debeli diskonti) i tako osvajaju tržišno učešće. Ne vidim model koji vredi uvesti. Honor 2 obećava, ali za isti novac ima boljih i proverenih.
Lenovo je u povećem naletu. Počeli su da osvajaju Indiju, Rusiju i JI Aziju. Koriste čipove od skoro svih ozbiljnih proizvođača (Intel, MediaTek, Qualcomm, Samsung). Imaju odlične, proverene i pristupačne modele i lično ciljam na jednog. Zato što su velika korporacija, mogu ići sa nižom cenom jer kupuju komponente na veliko. Više o tome u delu o modelima.
ZTE polako tone i u svetu i u NR Kini. Probili su se u Evropi pre nekoliko godina preko Orangea (sećate se svi legendarnog San Francisca). U međuvremenu pokušavaju da se probiju van nižeg i srednje-nižeg segmenta, ali im ide slabo, a kineska konkurencija ih "jede" sve više. Koriste čipove nekoliko proizvođača. Apsolutno ne vidim model koji vredi uvesti (slučaj kao i sa Huawejiem), a da ne nema kod drugih, a još su i bolji i jeftiniji.
Za
Coolpad verovatno i niste čuli jer ih skoro nema van NR Kine. Nedavno su došli u SAD na Metro PCS. Imaju veliki rast. Treći su po prodaji u 1Q 2013 na kineskom tržištu iza Samsunga i Lenova. Pošto ne prave GSM telefone, ne interesuju nas

.
2) Veliki lokalni
Meizu
Micromax*
Oppo
TCL (Alcatel)
Xiaomi
Meizu. Šta otkucati, a da nije nepoznato?
Micromax je čuvena indijska kompanija (ko prati GSMArenu, zna o njima dosta) koja prodaje MTK kineske Android telefone. Oni su kao Prestigio za (Jugo)Istočnu i Centralnu Evropu, ali imaju mnogo bolje modele. Namerno sam ih naveo kao primer uspešnog lokalnog brenda na jednom od najvećih tržišta koji prodaje kineske pametne telefone. Ako znate nekoga da ide u Indiju, što da ne za kupiti.
Oppo je pre svega poznati proizvođač DVD i BR plejera, a mobilne telefone prave od pre godinu dana. Telefoni su im skupi. Da li opravdavaju cenu, procenite sami. Nisu veliki po proizvodnji i tržištu, ali jesu po imenu i zato su u ovoj grupi.
TCL prodaje telefone pod markom Alcatela (čiji su mobilnu diviziju kupili). Iako se zbog njihovog prisustva kod nas i delovima Evrope čini da su veliki (njihovo ime ipak znači nešto u istoriji mobilnih telefona), ipak nisu. Ne vredi ih uvoziti iz NR Kine, a kome je stalo do Alcatela, koliko znam, najjeftiniji je u Nemačkoj ili po oglasima. Konkurencija je po meni (dosta) bolja.
Xiaomi je verovatno najbolji kineski proizvođač Android mobilnih telefona po principu uloženo-dobijeno, ako možete svariti MIUI (iOS wannabe Android). U pitanju je Apple wannabe kompanija Android sveta – digitalno potpisan kernel i ne objavljuju izvorni kod. Još gore je što imaju odličan marketing, ali za razliku od AAPL, ne mogu ili neće da proizvodu kolika je tražnja pa im se modeli čekaju stalno i zbog toga su izvozne cene više naduvane nego kod ostalih. Ako imate nekoga u NRK, najisplativija je lična kupovina. Više u delu o modelima pošto ciljam jednog.