Šta je novo?

Kakve su bile cene računara pre 10 godina

Ja sam imao jaku zelju da uzmem racunar jos u vreme 486SX ali se kupovina oduzila (skupljala se kinta) sve do negde avgusta 97!

AMD K6 200
32MB rama
Martox 2MB grafa
Philips 17"

3600 DEM (samo monitor oko 1800, CPU koji se bas tad pojavio i kidao intela oko 400)
jos cuvam racun!

Poslednja izmena:
Moj prvi računar je bila neka polovna dvojčica, pre nekih 7,8 godina, mislim da čak imam kući negde i račun videću kad dođem pa ću okačiti. :)

ACZ computers cenovnik u svetu kompjutera :Klanjanje

I ja sam u jugodati kupio neku celeroncinu na 850MHz pre nekih 10god i vise, teralo je to tad lepo sve sto je meni trebalo, bila je neka cifra od 600 dem za sve u kompletu...

Ja sam imao jaku zelju da uzmem racunar jos u vreme 486SX ali se kupovina oduzila (skupljala se kinta) sve do negde avgusta 97!

AMD K6 200
32MB rama
Martox 2MB grafa
Philips 17"

3600 DEM (samo monitor oko 1800, CPU koji se bas tad pojavio i kidao intela oko 400)
jos cuvam racun!

opa philips 17' u to vreme, verovatno je osecaj bio haos tada. :)

bar su pre toliko godina stampali kvalitetne racune, danas sa ovim fiskalnim kasama, racun ti izbledi posle 2 god. :d

Poslednja izmena:
Koliko članova foruma pamti konfiguracije koje su imale hard diskove za to vreme neverovatno velikim kapacitetom od 16 MB , VLB grafičke kartice, čitav 1 mb RAM , sa external 5.25" floppy drivom i 286 procesorom , a kasnije su se čak mogli dokupiti i koprocesori. Pa još sa 14" kolor monitorom i štampačem sa traktorom.
Tačnu godinu nabavke ne bih više mogao da odredim, a cene i bolje da se ne sećam.
Edit:
Vremenske orjentacije radi, pogledao sam malopre, o VLB karticama članak je objavljen u PC press -u br 4 iz 1995 godine, sećam se da ovaj časopis još nije ni izlazio kada je konfiguracija nabavljena.

Poslednja izmena:
Evo račun polovnog računara kupljenog 08.08.'02

Ne znam koliko je onda vredeo dinar ali zvučnici su papreni. :D

img0001.jpg

img0002.jpg

Ja ne mogu da nadjem račun iz IntraCOM - a od mog prvog PCa .....

Datum je bio 03.03.03. :) :) :)

Znam da sam tada ASUS DVD RW 0804 platio 295 evra.

Ceo komp je koštao oko 1100 evra, sa kolor pljuckavcem HP i skenerom .

Bio je to ATHLON 2200 na 1.8 GHZ, grafika je bila ViVo 64MB , HDD je bio 120 GB, Maxtor, i valjda 1 GB memorije, ali nisam siguran, možda i 512.

Znam da nikome nisam smeo da kažem koliko keša sam dao, jer sam hteo da prebacujem sa VHSa na DVD i da to otplatim.

Sada ne bih dao te pare u životu za PC :) :) :)

CRT 17 HANSOL 720D ili E ....

Ne znam da li sam rekorder, mrzi me da čitam celu temu...dakle, prvi komp, 1990. na poslu sam ga nasledio od šefa, navodno je 1988 plaćen 18.000 USD! Sećam se da je procesor bio na 8MHz, na njemu je bilo dugme "Turbo", pa kad se pritisne, fazon overclock, na displeyu kućišta se pojavi 10 Mhz. Hard je valjda bio 10 MB, grafika Hercules, igrao sam na njemu snake i tetris, radio grafikone sa Symphoniom, pisao u WordPerfectu, tako nešto...sad` sam pogledao, WordPerfect je koštao 500 dolara, modem 1600, užas...

Poslednja izmena:
Ima li neko u kolekciji ochuvani 3dfx Wodoo V 6000
D sam hteo da dam da je posedujem. 4 Procesora, 128 Mb ram-a. Jela je decu u to vreme, znam da sam citau u pc pressu test.
Nvidia je dosla na svetlost dana kada je otkupila patente, ova karta je pocetak svih dvoglavih azdaja naseg vremena.
finalv5-6000.jpg

Eh, kad se setim onih dana, kada sam pozeleo prvi racunar...
Pazite, dvoumio sam se izmedju SEGE i 486! :D
"Da li da uzmem Segu ili komp..." Preko leta sam isao na njivu da radim, da bih mogao da kupim jedno od ta dva. Jedan skolski drug me je odgovarao od Sege i rekao da je kompjuter prava stvar, on ga je vec imao... :)
Secam se da sam 1999. radio u blizini Srbobrana i video sam kako bombarduju radio Srbobran. Moji su se odsekli kod kuce (30ak km), jer se cela kuca tresla, a meni je na njivi bas bila bezveze ona eksplozija. Samo jedno priguseno "pufff". :)
Radio sam ja tako dve godine, jer su, kao sto vidite, kompjuteri bili odvratno skupi.
Onda me je mama iznenadila i za 1400 dojče maraka uzela (ne toliko) polovan P2 Celeron 333A sa 64MB RAM-a, hdd Maxtor (cini mi se) od 6.4GB i Voodoo Banshie sa 16 MB. Imao je i rezac, modem, Sound Blaster Live VALUE!... Monitor Belinea 17" 103010! :)
Uz komp sam dobio tone i tone filmova (oko 300 komada), bio sam jedini u gradu i sire. :)
Neverovatne uspomene i secanja! :)
Secam se kako sam gledao oglase u sk, koji sam pozajmljivao od Ninoslava. :D
On je imao sve brojeve, a ja sam planirao koje cu igre da igram na svom kompu...
Onda sam poceo i ja da kupujem sk...
Eeeee... Onda mi u vojsci neki stariji vodnik Marin Stojadinovic (iz Bele Palanke, Pirota, odakle vec) konfiskuje broj 200. :D
Kad se samo setim onih planova i oglasa iz tog vremena. A i ne deluje mi da je bilo toliko davno. :)
Kao da je juce bilo sve to.
Z-JU!
:)

Neke od sladjih uspomena... 286, u kompletu sa matricnim stampacem, nekih 4500 DM...Posle standardni upgradeovi na 386 i 486 ali neki od bitnijih momenata

1994 - 14` colormax monitor - radiation killer. Max rezolucija cini mi se 800x600, 56 HZ !! Oooo daaa, 56 HZ, sevdah monitor, suze same krecu... i moj sok - ****TE PA LAVA JE CRVENA U DOOM 2 !!!

1996 - 4x cd citac - kostao boga oca, kojem je posle god-dve oslabio motor...Komp je bio stalno otvoren, i probusena rupa na vrhu drajva, pa kad treba da zavrti disk, olovcicom se zavrti dok motor ne uspe da prihvati na sebe :)

1996 - 2.1 GB Quantum fireball...***E! Mislio sam da to ni Bog ne moze popuniti.. 360 DM ...Kad napunih pola kapaciteta, neki hladan znoj me oblio...

1996 - QUAKE !!!! Iiii moj zivot je konacno dobio novu svrhu...

1996 - Dail up modem, nekih 9.6k ali besplatan od 9 do 6 ujutru... prvi ukucan sajt.. ne smem da kazem :)

2000...Prvi `nic na cd-u... *.vdc format...Sreci nikad kraja, buducnost je stigla!

Negde zima 2000/2001. Intel Celeron 667Mhz, 128Mb RAM-a, Daewoo 15-ica, neki quantum hdd i Riva TNT2 Vanta - suma sumarum 1500 DEMona :d

Moja prva makina je pala 96god. 486 DX4 133mhz(cyrix cpu valjda) 8mb rama i 1.1gb hard i cd rom 4x brzine i grafa cirrus logic 1mb monitor 14'' sa onim staklom koji sprečava zračenje hehe ovo zadovoljstvo je moje matore koštalo tada skoro 2000 maraka a taj 6ti razred oma na popravni ispit sam pao (nisam silazio sa kompa :) )

Ova makina je sve vukla sve igre Doom2,Duke nukem 3d i MK2 i MK3 pošto nisam imao Segu tad sam peglao na PC-sve a ko se seća Fifa 94 iskosa se igralo i mogao si da odradiš foru da staneš ispod golmana i blokiraš ga kad izvede loptu i onda daš goo i onda stiskaš za navijanje petarde uzvike jao dane smo gubili hehe

meni je najjace kod tih sporeta bilo famozno dugme ''TURBO'' kada masina sa 66mhz ode na 74mhz :d i onda se hvalih kod ortaka kako ti masina radi extra brzo xD

Neke od sladjih uspomena... 286, u kompletu sa matricnim stampacem, nekih 4500 DM...Posle standardni upgradeovi na 386 i 486 ali neki od bitnijih momenata

1994 - 14` colormax monitor - radiation killer. Max rezolucija cini mi se 800x600, 56 HZ !! Oooo daaa, 56 HZ, sevdah monitor, suze same krecu... i moj sok - ****TE PA LAVA JE CRVENA U DOOM 2 !!!

Ubo si u centar. Kad se samo setim. Nabavljali nove monitore za neku firmu i sredim da meni završe jedan. Kakva je to sreća bila...

meni je najjace kod tih sporeta bilo famozno dugme ''TURBO'' kada masina sa 66mhz ode na 74mhz :d i onda se hvalih kod ortaka kako ti masina radi extra brzo xD

stvarno PCjevci, zbog cega je uopste postojalo to turbo dugme?

jesu li processori mogli da rade 24/7 na "turbo" taktu?

ako jesu, sto su onda uopste stavljali to dugme?

To turbo dugme kad stisnes, svi apple uredjaji u okolini od sto metara crknu, to je bilo vreme hladnog rata, spijuni, subliminalne tehnologije i te fore.

stvarno PCjevci, zbog cega je uopste postojalo to turbo dugme?

jesu li processori mogli da rade 24/7 na "turbo" taktu?

ako jesu, sto su onda uopste stavljali to dugme?

http://www.pcguide.com/ref/case/switchTurbo-c.html
In the early days of the PC, there was only IBM, and there were only a handful of different speeds a PC could run at. Early software was written by programmers who believed they were writing it to run on a machine of a specific speed. When newer, faster machines would come out, some of this software (especially games) would stop working properly because it would run too fast. Turning off the "turbo" function of the PC (which meant anything that made it run faster than an IBM of a particular era) would make the machine run slower so this software would work. In essence, it was a "compatibility mode" feature, to slow down the machine for older software.

^

da, to ima pefektnog smisla za "In the early days of the PC" :)

VLB je dosao kasnije, pocetkom 90tih su grafike bile u ISA slotovima.
U vreme 286tica sigurno, VLB je dosao tek sa 486ticama.

Au, al sam ja pozaboravljao ove stvari - citam ja VLB, VLB i nista mi ne dolazi, dok mi sad nije sinulo da je to Vesa Local Bus, koju sam imao u prvom kompu (486 dx2, sve sa turbo dugmetom).

Da da - ja sam imao (jos uvek ima i radi) Cirrus Logic - peglao Wolfenstain 3D, Vinyl - Goddess of Mars, Fliper neki shareware verzija....

E covece, i ja sam imao Cirrus Logic ... i zaboravio na ime firme. Na tome se igrao Wolf3d, ali i Duke. Hvala na podsecanju :)
Od tih starih kompova sam sacuvao samo prvi hard (540Mb) sa idejom da kao napravim od njega pepeljaru. Sve ostalo je podeljeno po rodbini, otislo u vrtice i slicno.

Ima li neko u kolekciji ochuvani 3dfx Wodoo V 6000
D sam hteo da dam da je posedujem. 4 Procesora, 128 Mb ram-a. Jela je decu u to vreme, znam da sam citau u pc pressu test.
Nvidia je dosla na svetlost dana kada je otkupila patente, ova karta je pocetak svih dvoglavih azdaja naseg vremena.
finalv5-6000.jpg
tako ne izgleda V 5 6000 - GPU jedinice su sve u nizu. Tako je mozda trebalo da izgleda finalna verzija tj finalni layout ali ono sto je realno napravljeno izgleda kao sto napisah. Ima ih i nesto neispravnih a i one kostaju bogatstvo. ono malo ispravnih primeraka sto postoji zapravo skoro i da nema cenu. Ukupno ne verujem da i ispravnih i neispravnih nema vise od 17-18 komada (na 3dfxzone.it se nalazi aktuelna lista svih modela, revizija sa iemnom vlasnika) Neko naravno ne bi dao ni dinar za "taj krs" dok ih vecina ponosnih vlasnika ne bi prodaai ni za kakve pare.
Ed da, "turbo dugme" - vuklo se jos do P3 ere na kucistima ali je sa P1 "turbo" vec bio proslost. Uporediti cene pre 20, 15 pa i 10 god i sada? Jednostavno nema smisla - cene su toliko pale (iako nama mogu da izgledaju jako visoke) da je to zapravo u poredjenju sa starim cenama - smesno.

Poslednja izmena:
Covece to su bila vremena,..... Tamo negde 94-te, trenirao sam fudbal... Jedno vece dosao sam sa treninga i ugledao u sobi kompjuter na stolu, kupio cale za firmu njemu... Bio je to 386 DX valjda sa 4 mb RAM-a i 270 MB hard diskom. Seo sam za komp, i od tada se zivot menja :))) hehehe secam se igrao sam onu igricu Secret of the monkey island ili tako nesto...

Nazad
Vrh Dno