Da li je bas tako ?
Posto u svakoj prici postoji i druga strana, hajde da je ispricamo i mi onako kako smo je mi videli.
Doticni gospodin jeste nas kontaktirao da kupi MP3 player. Mi smo mu ponudili one modele koje imamo u ponudi - Creative Jukebox DAP 6GB i Jazz Piper MP3 CD Piper. Medjutim njemu je trebalo nesto manji model na sta sam ja mu odgovorio da imamo jos 3 komada koji su vraceni sa testiranja iz casopisa. On je dosao, pogledao kako proizvod izgleda, a mi smo mu umesto standardne cene 680.- spustili cenu na 300 (to je neki sitan popust od 64%!) koju je on prihvatio (cenu smo spustili jer je proizvod bio na testovima a i to je bio poslednji komad koji je ostao te uz njega nije bilo slusalica, baterija i uputstva). Iako je i bez svih ovih nedostataka mogao da se proda odmah, mi smo mu izasli u susret i ponudili da mu uputstva narezemo na CD, nabavimo baterije, a umesto slusalica ponudimo adekvatne Labtec-ove (ne Genius, no name ili sl) koje on nije zeleo da prihvati.
S obzirom da smo mi trebali da napravimo uvoz opreme za Creative proizvode (koju inace Creative prodaje samo preko svog sajta a ne preko svojih distributera) mi smo ponudili i varijantu da mu nabavimo slusalice (ili adapter za kola koji je on trazio) ukoliko ih mi uvezemo od Creative-a. Creative procedura za ovu kupovinu je jako komplikovana (ukoliko nekoga interesuje, mozemo da mu prosledimo mail-ove od osoba zaduzenih za ovu prodaju u Creative-u) i traje a on nije mogao da ceka.
U skoro svakom mailu mi smo mu ostavili mogucnost da bira (sto ne verujem da neko nudi posle primopredaje - video-kupio) - da li da mu vratimo novac a on nama uredjaj (posle 20 dana koriscenja, bez ikakve nadoknade) ili da mu odbijemo 40 DEM za slusalice (CD sa uputstvom je u medjuvremenu uzeo zajedno sa ACU Creative baterijama i USB kablom - koji mu u sustini ne treba jer ga ima vec u kompletu sa plejerom al' 'ajd'

). Njegov izbor je bio da preuzme novac (1200 DIN=40DEM) i ZADRZI aparat (ne secam se da smo ga mi naterali na to)!
Kratak detalj sto se tice Docking Station-a: na cenu od 120 DEM koliko je kostao mi smo mu spustili cenu na 70 DEM a on je "cenjkajuci" se samnom uspeo da spusti cenu na 50 DEM (moja dobra volja i sitan popust od hmmm...69%).
Kratka racunica - 680 + 70 = 750 -> placeno 350. Verujem da je ostatak novca dovoljan da pokrije nedostatke!
E, a sada da malo odgovaramo na par njegovih pitanja:
Q:Kakav je to uvoznik koji nema dodatke za proizvode koje prodaje?
A:Vec smo napomenuli u prethodnom delu da Creative ne prodaje delove i opremu za svoje proizvode distributerima vec samo preko svog sajta
http://www.europe.creative.com/estore .
Q:Kakva je to firma koja za vise od mesec ipo dana ne nadje za shodno da kontaktira kupca kako je prilikom prodaje robe dogovorila radi ispunjenja svojih obaveza.
A

ri samoj kupovini proizvoda bilo je napomenuto da ne zavisi od nas kada cemo nabaviti/uvesti dodatke za Nomad, te cemo ga kontaktirati tek onda kada budemo imali pouzdanu informaciju. Na srecu, mi smo samu u vezi kupac - prodavac i zadrzavamo pravo da kupca o tome obavestimo samo onda kada mi mozemo da garantujemo za isporuku opreme.
Q:Sta mene briga kojim sticajem okolnosti oni nemaju te slusalice i daljinski - placam cenu kompleta i komplet treba i da mi se isporuci ?
A

onovo isto pitanje, a i isti odgovor - niko kupca nije "terao" da kupi proizvod u ovom stanju. Znaci iskljucivo je to bio njegov izbor. Cim je to prihvatio situaciju kakva jeste, mora da se prilagodi istoj.
Q:Na zalost i ova prica dokazuje koliko su nam ozbiljni prodavci - kad treba da se uzmu pare od kupca onda se obecavaju kamioni i avioni a kasnije kad se pare uzmu onda kupac treba da ih juri i da gubi svoje vreme.
A:Opet isto. Pogledati odgovor na prethodno pitanje.
Q:Zato treba dozvoliti da i ozbiljne strane firme dodju na ovo trziste (ako budu imale interes) pa da vidimo kako ce se provesti ove jajare.
A:Sa ovim poslednjim recima je doticni kupac pokazao s kakvom osobom smo imali posla i razvlacili pricu. Moram da se zamislim da li je bilo potrebno ovoliko pisanije ? Medjutim, s obzirom da smo mi jedna od prvih firmi koja je podizala Benchmark na noge, i da ovaj sajt posecuje veliki broj ljudi pravih korisnika i nasih sadasnjih/buducih kupaca morali smo da razjasnimo celu situaciju.
U nastavku, s lepse strane, imamo neuporedivo veci broj zadovoljnih korisnika koji moze da potvrdi kvalitet usluge koju smo mi pruzali. Sa nasim karticama, CD-ovima, DVD-ovima su uvek isli svi kablovi koje smo mi isporucivali za razliku od velikog broja firmi/pojedinaca koje su iste izbacivali i prodavali ih zasebno. Dalje, uvek svez sajt sa opisom svih proizoda na srpskom jeziku (retki su slucajevi evropskih distributera koji to imaju). U razvoju je i stampanje uputstava na srpskom jeziku (sto, definitivno ne pruza ni jedan evropski distributer, osim samog Creative-a i to za pojedine jezike).
U potvrdu ovoga imamo i "neku malu nagradicu" koju smo dobili od Creative-a kao najbolji distributer za mediteransku regiju (Italija, Grcka, Malta, Kipar, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Yugoslavija) i to ne samo zbog prometa vec zbog kvaliteta pruzene usluge!
Pozdrav svim nasim korisnicima i uzivaocima pravog zvuka. Ocekujte uskoro neke nove promotivne poteze s nase strane (kao sto je bila promo cena za SB Live 5.1)!
Na kraju i da odgovorimo na pisma i kritike citalaca:
Q

rodavac `Monitora` u Pazovi nezna sta je Audigy !?
A:Na zalost, mi ne mozemo da uticemo na 3rd party prodavce. U svakom slucaju, potrudicemo se da ih opskrbimo potrebnim katalozima. Hvala.
Q:E, a kad si vec zasr'o trebao si lepo da im posaljesh finansijsku... nije neka vajdica, ali im bar malo zgorcas zivot ...
A:Mislis da je to pravo resenje ? Znaci ako je on pogresio, 'adje da njih izmaltretiramo ? Nek' komsiji crkne krava ? Na srecu, nece.
Q:BTW, ako su zaista ovlasceni uvoznik Creative-a za Jugoslaviju, u sta sumnjam, jer svi oni i jesu neki generalni, jedini, ovlasceni ...
A:Svako ko zeli da proveri moze da ode na sajt Creative-a i proveri ko je zvanicni zastupnik Creative-a za Jugoslaviju. Ako ni to nije dovoljno, moze da dodje do nas a mi cemo mu pokazati i ugovor sa Creative-om o zastupanju.
Q:..., e a ti onda lepo srocish mail njihovoj prodajnoj podrsci(ili tako nekako) za Evropu, opishesh problem, cekash i smeskas se zadovoljno
A:Kontakt za Jugoslaviju se nalazi u Italiji. Osoba se zove Claudia Gotardi, a svako ko zeli moze da kontaktira nas a mi cemo mu proslediti njen mail. Naravno, postoji i creative customer support, tako da cemo proslediti i njihov broj telefona i mail.
Q:Jednom su mi prodali LogitechPilot+ bez drajvera ali su mi dali disketu kad sam dosao po nju.
A:Mis se u to vreme isporucivao bez drajvera jer Windows prepoznaje sve Logitech miseve. Ako ti je stalo do drajvera zasto nisi kupio full retail pakovanje (cija je cena, slucajno, veca za 40%) pa bi dobio i CD ?
Q:U principu prodali su mi nekompletnu stvar i cena bi svakako i terbala da bude niza ...
A:Od sutra pocinjemo da poklanjamo, dosta smo prodavali

))
Q:Na pravis lepo deal sa prodavcem, zapretis mu inspekcijom ima da nestane onaj p.p. 20% istog trena!!
A:Sva roba od Creative-a dolazi iz Irske/Holandije avionom na Bgd aerodrom i carini se po Creative dokumentima. Mi tu nemamo izbora da kao neki carinimo po nizim cenama ili prijavljujemo manje kolicine, te s toga nikad ne mozemo ni da skinemo 20% poreza (osim ako ovi ne izglasaju skidanje poreza za racunarsku opremu

Q:na njemu su bile samo Spanska i Italijanska varijanta drajvera i svih ostalih programa...
A:Na zalost, stvarno se to desilo. Creative nam je dve isporuke poslao sa pogresnim drajverima tako da tek kada su se pojavili drajveri u trecoj isporuci mi smo bili u mogucnosti da ih damo. Mi smo ucinili sve sto smo mogli, ali se i u ovom poslu greske desavaju (ne nasom krivicom, jer mi od drajvera nemamo nikakve koristi).
P.S. Ukoliko je bilo kome potrebno da me iz nekog razloga kontaktira, moj mail je
[email protected] a adresa i tel. su:
ComputerLand
Kumodraska 45
11000 Beograd
+381 (0) 11 3976-304
www.compland.co.yu
[email protected]