Šta je novo?

Kako to radi (i) ComputerLand...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za Vladu
Em pa Vlado bas si zas... Ako nemas realne protiv argumente za ovu pricu "sa druge strane", treba da se pokrijes usima i da nikada vise ne prozboris ovde.
Ako je tacno sve sto je Mikica rekao i odnos cena tacan (realna cena/placeno u vidjenom stanju), stvarno si nezajazljiv. Kada sam procitao prvi tvoj post, izazvao si nepovoljne utiske kod mene o pomenutoj firmi,
A ispostavilo se da pravis anti-reklamu bez ikakvog realnog razloga. Moram da te pitam koliko godina imas ?

Za Mikicu
Svoja licna zapazanja oko rada vase firme cu ti poslati na meil, jer su vise tehnicke prirode, pomesano sa neozbilhjnoscu pa ih nema svrhe ovde postovati.

Gedza je napisao(la):
Za Vladu
Em pa Vlado bas si zas... Ako nemas realne protiv argumente za ovu pricu "sa druge strane", treba da se pokrijes usima i da nikada vise ne prozboris ovde.
Ako je tacno sve sto je Mikica rekao i odnos cena tacan (realna cena/placeno u vidjenom stanju), stvarno si nezajazljiv. Kada sam procitao prvi tvoj post, izazvao si nepovoljne utiske kod mene o pomenutoj firmi,
A ispostavilo se da pravis anti-reklamu bez ikakvog realnog razloga. Moram da te pitam koliko godina imas ?
Totalno si u pravu, ako je ovo tacno sto je covek napisao, Vlado sto bi rekao Gedza "stvarno si zas...". Nemam nijedan drugi savet sem da se lepo ljudski izvines coveku!poz

Da kazem i ja neku na sve ovo...

Kao prvo, svaka cast Mikici na ovom potezu, kao sto ste vec konstatovali - valja ponekad saslusati i drugu stranu. Na zalost, nisu uvek ljudi iz raznih firmi spremni da pruze odgovore na ovakva pitanja - a bilo bi lepo da jesu. Mnogo sto-sta bi bilo puno jasnije, a ne da ljudi sude na nevidjeno. Kao sto vidite, da se Mikica nije ovde javio, ljudi bi imali potpuno pogresno misljenje o Computer Landu, a to za ovu firmu moze biti mnogo negativnija reklama od silnih (placanih) reklama po casopisima, kako to svaki distributer i treba da radi...

Podseticu neupucene, Computer Land jeste PRVA firma koja je stala uz Benchmark sajt i pomogla mi u to vreme da nastavim sa radom. Ko zna, da nije bilo tadasnje njegove pomoci, ko zna da li bi imao dovoljno volje i snage da ovoliko izdrzim a benchmark dogura do ovoga sto sada jeste. I nije samo Benchmark u pitanju, exxtreme 3D na primer, takodje. A sta da kazemo o pokroviteljstvu raznih drugih manifestacija, cak i raznih malih takmicenja po igraonicama...Sto se takvih stvari tice, Mikica je apsolutno bez premca, voli da pomogne i zna kako to treba uciniti...

Za kraj, da se razumemo jedno...Ja Mikicu NISAM ZVAO da bih ga obavestio o ovom postu, stoga narocito cenim sto je ovo ucinio. Najlakse je ocrniti nekog a da ovaj nema pravo da se brani. Ovakve postove po pravilu ne volim i ne dozvoljavam, ali bojim se da bi me neko prozvao da to ovog puta cinim zato sto je Computer Land jedan od nasih sponzora.

Pokusajmo ovako, ako je neko vec resio da se zali na ovakve stvari, bilo bi dobro da neko pozove odgovorne i iz drugih firmi da kazu svoju rec - ne treba uvek verovati ljudima na nevidjeno. I sam sam imao neprijatnih situacija, ali nemojmo preterivati. Sta kada ovako prava istina izadje na videlo?

Ja konkretno ovaj thread nisam ni video kao kritiku CompLand-u, vec sam rekao da sa njima nisam imao losih iskustava a i slabo poznajem prave ljubitelje akvaristike koji su losi ljudi, a pogotovo kao trgovci i sto kaze Peca sponzori i organizatori, sto se mnogo puta pokazalo i dokazalo , mnogo nas ih poznaje sa ocigledno razlicitih strana.
Pozdrav Ljupcetu i Mikici ;)
Ali su tu ipak i druge firme za koje mislim da su preterivale u prevarama i zato stojim iza toga da ljudima treba skrenuti paznju na njih , da bi znali kome da se obrate a kome ne, kao sto je i sa ovim sajtom, ljudi koji iole poznaju kompjutere i internet prvo ce ovde doci nesto da pitaju ako nesto nisu sigurni bilo u vezi nabavke opreme ili nekog "problema" u vezi sa ... svim u vezi sa kompjuterima ;)

... i sta sad ...

Stojim iza svake reci koje sam napisao, a da li to vazi i za Vladu i Mikicu, to vec zavisi od njih samih. Imamo dve verzije price, a istina je, naravno, samo jedna (uglavnom) ... ?!

Da nebi brkali loncice i cinicno se hvatali za debilnu seljacku filozofiju: "Nek' komsiji crkne krava" neke stvari treba razjasniti.

Za Mikicu:
Pre svega, ako je Vlada lagao, C.L i ti licno zasluzujete moje veliko izvinjenje zbog ishitrenog komentara.
Nastavak ...
Da sam posao od pretpostavke da Vlada laze, za pretpostaviti je da se nebih ni upustao u bilo kakve komentare (to vazi i za ostale koji su ucestvovali u diskusiji, pretpostavljam).
Sve sto sam naveo u vezi finansijske vazi, kao opsti obrazac, za firme koje su to zasluzile. Da li ili ne C.L. to zasluzuje, to Vladi ili tebi na dusu. Diskusije na ovom i sl. forumima tome i sluze, da se otkrije prava istina. Ako je neko besramno klevetao, to se vrlo brzo provali, pa se onda antireklama vrlo brzo pretvori u super reklamu, zar ne!
Finansijska, na zalost, jeste jedino resenje za bahato i kriminalno ponasanje pojedinih firmi, ali ljudi obicno ne pribegavaju tom resenju. Tacno se zna kojim postupcima prema kupcima, drzavi i dr. firma zasluzuje gore navedenu etikeciju.

Za Vladu:
Ja sebe smatram ozbiljnim covekom, pa pretpostavljam da su i drugi, takodje, ozbiljni i zreli ljudi, koji stoje iza svojih reci.
Ako se ispostavi da si javno bezrazlozno klevetao C.L., onda ne mogu da smislim adekvatnu kaznu za tako neodgovorno ponasanje i bespotrebno rusenje(pokusaj) reputacije CL-a.

Za Pecu:
Mikicu si TI TREBAO da zovesh! Ne bi bilo posteno ne pruziti mu priliku da odgovori, ako zeli, na Vladine teske optuzbe (bile one istinite ili ne). Narocito ako je toliko ucinio za Benchmark.
S druge strane, firme koje se bave prodajom (racunara ili cega god drugog) stvorene su da bi ostvarivale profit, a ne da bi se bavile humanitarnim radom. Ako to i cine, verovatno za to postoji dobar razlog: reklama, oslobadjanje od poreza i sl. (u tome nema niceg ruznog, to je priroda njihovog postojanja).
U ekstremnim slucajevima razlog moze biti i filantropija, osobina vredna svake hvale i postovanja, ali nazalost vrlo retka. Filantropi to rade zbog svoje bozanske prirode i njima reklama ne treba, a kamoli zastita (malo grubo formulisano, na zalost) gazda Pece od "ostrascenih i zabludelih" benchmarkovaca!!!
Tvoje obracanje, kao tvorca Benchmarka, nije na mestu. Sami smo se vec izborili sa svojim zabludama i polako se izvinjavamo CL-u na ishitrenim zakljuccima i predlozenim reperkusijama, kad ono evo ga i Peca da nam dekretom potvrdi da zaista nismo u pravu.

Od kada pratim Benchmark, pored saznanja da ste svi vi prilicno cool face, narocito me je impresionirala cinjenica da se Peca, kao covek koji je stvorio Benchmark, gotovo nije mesao u diskusije i ponekad zustre debate koje su se desavale na forumu. Autoritet i integritet za postovanje. Medjutim ...
A bilo je dovoljno samo da obavesti Mikicu i pusti ga da se sam izbori sa Vladom.

Peca: Za kraj, da se razumemo jedno...Ja Mikicu NISAM ZVAO da bih ga obavestio o ovom postu, stoga narocito cenim sto je ovo ucinio. Najlakse je ocrniti nekog a da ovaj nema pravo da se brani. Ovakve postove po pravilu ne volim i ne dozvoljavam, ali bojim se da bi me neko prozvao da to ovog puta cinim zato sto je Computer Land jedan od nasih sponzora.
B.R.: Kao sto rekoh Mikicu si TI TREBAO da zovesh, a post nisi ni trebao da zabranjujesh ako vec ne postoji pisano ili nepisano pravilo da su takvi postovi zabranjeni. Sad si sebe doveo u poziciju da budesh prozvan zbog necega sto si hteo da izbegnesh, a sto se samo po sebi namece.
Medjutim, iskreno verujem da je ovo ipak samo nesrecan splet okolnosti, nista vise.
No hard feelings!!!

Peca: Sta kada ovako prava istina izadje na videlo?
B.R.: 99% si u pravu, ali da bi ti komentar bio na mestu neophodan ti je josh onaj 1%, a to je Vladin odgovor na Mikicinu pricu, pod uslovom da se oglasi.
Ne poznajem ni Vladu, ni Mikicu, a ni tebe. Kome treba da verujem?

Velika kritika B.R.-u (tj. meni) i vecini ucesnika ovog threada na brzem jeziku od pameti, bez obzira na krajnji ishod!!!

Veliki pozdrav svima

Boban alias Black Rocko

Upravo sam stisnuo “post reply“ kada sma video prvi post u ovom thready, ali ipah rekoh daj da sačekam da čujem i druge rakcije da vidim kakve su utiske imali i drugi... Lepo je što je čovek iz ComputerLand-a našao za shodno da postuje odgovor što pokazuje da mu je stalo šta kažu korisnici. Nije važno ko je koga zaj. U to ne ulazim. Ali mi se jako dopalo što je čovek našao za shodno da obrazloži način rada svoje firme i razjasni situaciju...

PS: Jel ima još tih Nomad-a po toj ceni :D .Meni možete da utrapite i slušalice sa buvljaka samo mi dajte taj popust od 64% :D . Šalim se ja naravno.

Uh bre, ovo postade "Nomadgejt"...

OK je sto se "Mikica" javio. S obzirom da se Vladimir ne javlja, bice da je tas istine bitno na CL strani. Ispade da je jedino moja primedba ovoj firmi bila osnovana. I dalje smatram da je CL bio neposlovan u mom slucaju (ako nista drugo, mogli ste da "izvadite" english CD iz kompleta zvucnika i kartice, snimite na CD i dajete uz solo karticu, bas kao sto je uradio tip koji mi je resio problem), al` ajde necu vise da talasam. Valjda ce i CL ubuduce biti oprezniji, a mi zadovoljniji s njima.

Peco , odlicno si odigrao ovu partiju...

Zorro je napisao(la):
Uh bre, ovo postade "Nomadgejt"...

Peco , odlicno si odigrao ovu partiju...
Pa nije ni igrao, vidis da je bio "na klupi".:D

Ja moram da kazem da sam do sad uvek imao korektan odnos sa Complandom.
Poslednji put kada sam kupovao foto aparat imao sam priliku da upoznam Mikicu i bila mi je cast. Maximalno OK covek, kulturan, zanimljiv, posten... Ne lici na one neke sefove kojima se u ocima vidi da su do juce vukli benzin iz Rumunije, a danas poceli sa mobilnim telefonima i kompjuterima...
Sto se tice poslovanja complanda, e ono je jos bolje od cika Mikice :), kada pozovem compland nema onih sekretarica koje su samo tu da kazu 'alo(bez dobar dan, bez imena firme, bez da kazu kako se zovu, sto je najnajosnovnije kada se bilo ko javlja u ime firme) i samo da proslede vezu dalje, vec te sekretarice mogu da mi daju pouzdane informacije na koje mogu da se oslonim. Tako kada sam kupovao foto aparat i doslo je do malog nesporazuma od moje strane, otisao sam na Sajam, umesto u centralu Complanda, ali srecom je tamo bila fina prodavacica koja je znala i o kom se foto aparatu radi i cenu..., ali rekla mi je da nazalost nema... ja sam rekao da sam dobio mail od complanda gde su rekli da ima... ona je samo prisla telefonu, okrenula direktora i posle pola minuta je rekla "foto aparat vas ceka u Kumodraskoj" :), prvi put mi se desilo da mi, ako nesto nema, ne kazu "dodjite sutra"...

Cela ova prica je, da razvojem naseg trzista, Compland ceka lepo vreme za poslovanje i da ce biti zadovoljstvo poslovati sa njima...

Ipak mi o nekim drugim firmama treba da pricamo u ovom threadu...

Red lazi, red istine

Mikica je napisao(la):
Doticni gospodin jeste nas kontaktirao da kupi MP3 player. Mi smo mu ponudili one modele koje imamo u ponudi - Creative Jukebox DAP 6GB i Jazz Piper MP3 CD Piper. Medjutim njemu je trebalo nesto manji model na sta sam ja mu odgovorio da imamo jos 3 komada koji su vraceni sa testiranja iz casopisa. On je dosao, pogledao kako proizvod izgleda, a mi smo mu umesto standardne cene 680.- spustili cenu na 300 (to je neki sitan popust od 64%!) koju je on prihvatio (cenu smo spustili jer je proizvod bio na testovima a i to je bio poslednji komad koji je ostao te uz njega nije bilo slusalica, baterija i uputstva). Iako je i bez svih ovih nedostataka mogao da se proda odmah, mi smo mu izasli u susret i ponudili da mu uputstva narezemo na CD, nabavimo baterije, a umesto slusalica ponudimo adekvatne Labtec-ove (ne Genius, no name ili sl) koje on nije zeleo da prihvati.

Sada vidim da sam izgleda trebao da sacuvam kompletnu prepisku sa Mikicom posto je "zaboravan" po svemu sudeci. Prvi mail sam naslovio "Mogucnost nabavke Creative DAP-a?" i evo kako je bilo pitanje a kakav ogovor:

Pitanje:
-----Original Message-----
From: Vlada R [mailto:[email protected]]
Sent: Saturday, November 03, 2001 22:35
To: [email protected]
Subject: Mogucnost nabavke Creative DAP-a?

Dakle zanima me Creative Digital Audio Player sa 64 MB memorije (bilo
DAP II MG ili NOMAD II). Koja je cena za svaki od njih i koliko bih
cekao na eventualnu narudzbinu?

Pozdrav, Vlada
[email protected]

Odgovor:
Imamo NOMAD II i cena je 300 DEM. Dodatni cradle za punjenje kosta 70.
64MB memorije.
Ovo je inace promo cena, jer su nam ostala jos 3 kom (stara cena 580.-)

Pozdrav,
Mikica

ComputerLand Internet Team
Kumodraska 45
11000 Beograd
+381 (0) 11 3976-304
www.compland.co.yu
[email protected]

Dakle pismo sam poslao u nedelju i bio prijatno oznenadjen da mi je Mikica odgovorio vec u utorak kada sam ga kontaktirao telefonom i kada je citav posao i obavljen. U mail-u sam bio dosta konkretan koja dva modela dolaze u obzir i sa kojom kolicinom memorije. Odgovor ste videli. Nigde ni govora da su bili na testu u PC-ju te da nije komplet u pitanju vec da nedostaju delovi. Kada sam dosao (oko 16:20-16:30 nesto pre kraja radnog vremena) i kada mi je pokazao player dopao mi se i odusevljen mogucnostima odlucim da ga uzmem. Tada sam i saznao da je bio na testu sto se i dalo pretpostaviti po dve sitnije ogrebotine. Kada sam uzeo kutiju i pogledao sta treba da bude sadrzaj kutije vidim da sem player-a, torbice, USB kabla i memorijske kartice za isti nema nista. Uputstvo mi i nije bilo bitno, slusalice bih preboleo ali mi je bilo krivo za daljinac. Kada vam je player u dzepu nije ga bas lako kontrolisati i zato mi je jako stalo do njega. Kada sam mu na to skrenuo paznju on je rekao da ce mi dati adekvatne Labtec slusalice ali sam ja insistirao da zove Gasica koji je testirao uredjaj i da dobijem originalne sluske sa daljincem. Zvao ga je i ovaj mu je valjda rekao da ce ih potraziti. On mi je tad rekao da ne bi otpakivao Labtec da uzmem za prvo vreme Genius (dobro se secam one od 10-tak DEM, sa mikrofonom). Rekao sam mu da necu da ih bespotrebno otvara vec da cu da uzmem Sony sluske od Discman-a ali sam mu ostavio brojeve fixnog i dva mobilna. Rekao je da ce me zvati za dva-tri dana. Pored mobilnih telefona i na fixnom imam sekretaricu i nemoze da se desi da nije mogao da me kontaktira na bilo koji nacin. Bukvalno me nijednom nije zvao iako je rekao da ce me zvati da zavrsimo posao. Zovem posle nekih nedelju dana i od tada "nema gazde u firmi" i na moju molbu da mi daju njegov broj mobilnog ljubazno odgovaraju kako nemaju ovlascenje ali da ce mu preneti moju poruku. Opet ostavljam brojeve telefona i saljem mail da dopunim nedostatke u vidu jedne Creative NiMH accu baterije od 1800 mAh i dodatnoh USB kabla koji ide uz sam docking station. Posle 10-tak dana Mikica mi je odgovorio mail-om kako mogu da dobijem Labtec slusalice od 33 DM ili isto toliko para kao i da ce mi isporuciti accu bateriju, i drugi USB kabl i uputstva (sto je i ucinio za sve navedeno sem za uputstvo po koje sam morao da idem po treci put par dana pre pisanja prvog posta u ovom thread-u). Inace kad sam ga prvi put pitao za uputstva rekao je da se nalaze i na CD-u sto naravno nije istina ali uputstva su i najmanje bitna u celoj prici.

Da se sad malo osvrnem na cenu. Pored toga sto se ugojila za 100 DM u Mikicinom postu u odnosu na ono sto je napisao u mail-u. Inace informacije radi cena Creatve Nomad IIc player-a sa 64 MB memorije na http://www.europe.creative.com/estore/product.asp?lang=1&prod=286 je 170 Eura ili 333.20 Dem kako sami navode. Neka ode jos 50 DM na postarinu i jos 20% poreza sve ukupno nemoze da bude vise od 450 DM (a da ne govorimo da je malo verovatno da CL dobija ove player-e po end user cenama). Da ne govorimo da ako neko ima rodjaka koji cesto ide u inostranstvo (izuzev u zemlje gde je prodaja Nomada zabranjena) da moze da ga dobije i ispod cene koju sam gore naveo kao najvisu mogucu. Dakle Mikice malo si preduvao cenu.

Mikica je napisao(la):
S obzirom da smo mi trebali da napravimo uvoz opreme za Creative proizvode (koju inace Creative prodaje samo preko svog sajta a ne preko svojih distributera) mi smo ponudili i varijantu da mu nabavimo slusalice (ili adapter za kola koji je on trazio) ukoliko ih mi uvezemo od Creative-a. Creative procedura za ovu kupovinu je jako komplikovana (ukoliko nekoga interesuje, mozemo da mu prosledimo mail-ove od osoba zaduzenih za ovu prodaju u Creative-u) i traje a on nije mogao da ceka.

Da bih na kraju ipak sacekao nekih mesec ipo za kraj zavrzlame? Ako se nesecas ja sam ti rekao jos prvi put kad sam dosao da kupim player neka bude i dva tri meseca samo da mi se obezbedi originalni daljinski a slusalice manje-vise. Na kraju je bilo "cekajuci Godoa", a i uostalom bas me zanima koliko to treba da se ceka? Mesecima, godinama. Evo sad ti se obracam da ako mozes u narednih 6 (sest) meseci da mi obezbedis doticne slusalice i daljinski vrlo rado cu ti vratiti ovih 40 DM odnosno 1200 din. Demantuj me i dokazi da ste u mogucnosti da to ostvarite (a ne da se vadite na moju nestrpljivost). Ja cu istog dana ovde napisati kako ste ispali ljudi i najzad (cak necu napisati ni sa visemesecnim zakasnjenjem) ispunili svoju obavezu (bilo poslovnu bilo (sada vec) moralnu). Dakle nece biti da je u pitanju zurba.

Mikica je napisao(la):
U skoro svakom mailu mi smo mu ostavili mogucnost da bira (sto ne verujem da neko nudi posle primopredaje - video-kupio) - da li da mu vratimo novac a on nama uredjaj (posle 20 dana koriscenja, bez ikakve nadoknade) ili da mu odbijemo 40 DEM za slusalice (CD sa uputstvom je u medjuvremenu uzeo zajedno sa ACU Creative baterijama i USB kablom - koji mu u sustini ne treba jer ga ima vec u kompletu sa plejerom al' 'ajd' :) ). Njegov izbor je bio da preuzme novac (1200 DIN=40DEM) i ZADRZI aparat (ne secam se da smo ga mi naterali na to)!

Inace ponudu da mi se vrate pare je dao tek u poslednjem mail-u a ne u svakom (mada to svejedno nije ni bitno jer nisam ni imao nameru da ga vracam). A najinteresantnije je to sto mi nije odmah ponudio 40 DM vec 33 DM a tek kasnije sam uspeo da izboksujem 40 DM. A zanima me zasto Creative uz Docking station isporucuje USB kabl kad ga isporucuje i uz player. Kada se kupuju kola kupe se i sa rezervnim setom sijalica i rezervnom gumom. Nisam cuo da je neki prodavac automobila rekao "sta ce ti jos ta jedna guma pored ove cetri". Zna se sta je kompletan proizvod i kakav je sadrzaj kutije. Zaradjivati extra profit na ovim sitnicama i nije bas pohvalo bez obzira na uvazeno misljenje vlasnika firme i sta on misli kakve su potrebe kupca.

Mikica je napisao(la):
Kratak detalj sto se tice Docking Station-a: na cenu od 120 DEM koliko je kostao mi smo mu spustili cenu na 70 DEM a on je "cenjkajuci" se samnom uspeo da spusti cenu na 50 DEM (moja dobra volja i sitan popust od hmmm...69%).
Kratka racunica - 680 + 70 = 750 -> placeno 350. Verujem da je ostatak novca dovoljan da pokrije nedostatke!

Jeste ali kada se otvoreno posluje. Kaze se u startu da tih dodataka nem i da ih nece ni biti te da je player zbog nedostatka istih toliko jeftiniji. Meni si naveo cenu od 300 DM kao cenu za kompletan player i nemoj negirati iznenadjenje na svom licu (bilo sto ni sam nisi znao za njih bilo sto nisi ocekivao da cu ih primetiti) kad sam uocio nedostatke. Ako se secas toj komentar kad si pogledao u kutiju je bio "Hm, gle stvarno"!

Mikica je napisao(la):
A:pri samoj kupovini proizvoda bilo je napomenuto da ne zavisi od nas kada cemo nabaviti/uvesti dodatke za Nomad,

Ovo nije istina. Vec sam naveo da si rekao da ces me kontaktirati za 2-3 dana. A za drugi deo posta mogu slobodno isto i ja da kazem i da se zahvalim Bogu.

Mikica je napisao(la):
A:ponovo isto pitanje, a i isti odgovor - niko kupca nije "terao" da kupi proizvod u ovom stanju. Znaci iskljucivo je to bio njegov izbor. Cim je to prihvatio situaciju kakva jeste, mora da se prilagodi istoj.
Q:Na zalost i ova prica dokazuje koliko su nam ozbiljni prodavci - kad treba da se uzmu pare od kupca onda se obecavaju kamioni i avioni a kasnije kad se pare uzmu onda kupac treba da ih juri i da gubi svoje vreme.
A:Opet isto. Pogledati odgovor na prethodno pitanje.

Dakle ovim indirektno priznajes na koji nacin poslujes. Ja sam poverovao u ono sto si rekao imajuci u vidu reputaciju firme i nisam smatrao da je potrebno potpisivati sa tvojom firmom ugovor koji treba overiti u privrednom sudu ili u opstini.

Re: Red lazi, red istine

Posto su postovi ograniceni na 10000 karaktera odgovor saljem kao dvodelan.

Mikica je napisao(la):
Medjutim, s obzirom da smo mi jedna od prvih firmi koja je podizala Benchmark na noge, i da ovaj sajt posecuje veliki broj ljudi pravih korisnika i nasih sadasnjih/buducih kupaca morali smo da razjasnimo celu situaciju.

Na ovaj deo pitanja cu odgovoriti Peci.

Mikica je napisao(la):
Ako ti je stalo do drajvera zasto nisi kupio full retail pakovanje (cija je cena, slucajno, veca za 40%) pa bi dobio i CD ?

Nije tvoje da rasudjujes da li meni nesto treba ili netreba. Kao sto u ovom slucaju tebe ne treba da zanima zasto mi trebaju drajveri ne treba da te zanima ni sta ce meni accu baterija i jos jedan USB kabl (za koje si izgleda kasnije procenio da mi mozda ipak trebaju pa si odlucio da ih vratis, gde li su se samo zaturile prvi put). Po ovoj logici mogao si da mi kazes USB kabl vec imas a baterije mozes da kupis u bilo kojoj trafici. A kako to da ste mi ipak dali drajvere a niste mi onda rekli da kupim full retail kad vec "ne idu" uz misa vec mi je ljubazna sekretarica rekla da dodjem po njih?

Prvo bih zeleo da se zahvalim Paci sto nije obrisao ovaj thread i da zna (mada od toga nema neke vajde) da i ja kao i vecina posetilaca ovog foruma izuzetno cenim njegov trud i entuzijazam bez cega Benchmark ne bi bio to sto je sada. Ali isto tako moram da napomenem da sam ja ovaj thread zapoceo sa namerom da se vidi kakvo je stanje na trzistu (po mom misljenju krajnje nepovoljno po kupce). U tom smislu smatram da to sto je CL jedan od sponzora sajta neznaci da nemogu da se cuju i negativni utisci o pomenutoj firmi (i Telekom Srbija zajedno sa MTS 064 je bio sponzor mnogobrojnih kulturnih institucija (recimo da sponzorise predstave Narodnog pozorista i Ateljea 212 u vreme kada je sve manje interesovanje za kulturu i kada glumci svoj posao rade iz intuzijazma) i sportskih klubova i reprezentacija (koje prevazilaze znacaj igrzonica buduci da su od nacionalnog znacaja) pa se niko od moderatora nije setio da brise postove nezadovoljnih korisnika (analognih linija, digitalnih sa PCM-om ili onih koji nisu u mogucnosti da nabavke ISDN prikljucak) koji pljuju po tom preduzecu. Ili pak EPS (koji naplacuju unapred, a zna se ko to radi), RTS (koji uzima TV pretplatu a svaku utakmicu reprezentacije prekida reklamama svaki drugi minut) i da nenabrajam dalje. Ukoliko mislite da je u redu da imamo restrikcije struje, da nam veza puca svakih pet minuta, da ISDN pocne da se masovno uvodi kad bude prevazidjen onda slobodno brisite ovaj i slicne postove i "resili ste problem".
I na izborima svako od nas koji smo punoletni ima pravo jednog glasa bez obzira da li je predsednik drzave ili obican radnik. To sto si nam omogucio da na forumu pisemo ne znaci da mozes i da nam diktiras sta cemo da pisemo (dakle ovo je do sada bio a nadam se i da ce ostati demokratski forum ;)). Ili ako mislis da je to pravi put reci nam otvoreno "Nemojte kritikovati sponzore sajta jer se na taj nacin ugrozava egzistencija sajta" i to bi bilo posteno. Nesecam se da se iko od moderatora ili administratora pobnio kad su svojevremeno kritikovali Pakom zbog Hansol monitora (kad se neko od njihovih javio i rekao da samo treba da se odmota neka zicica ili sl. a ne navodeci zasto bi se kupac mucio i zezao sa tim kad je platio i ocekuje da koristi ispravnu stvar a ne da ispravlja greske Koreanaca). Dakle kao sto neko gore rece ako sam ja sve ovo nalagao onda eto super reklame za ComputerLand. Ali pre svega bih zeleo da cujem zasto bi neko bez razloga napao firmu koju je milion puta pre toga preporucio prijateljima i hvalio je svuda (i sto je prethodne nezgode samo smatrao slucajnoscu i aljkavoscu a ne necim gorim).
Svakako da je tvoje pravo da izneses svoje glediste i misljenje o znacaju CL-a za YU ali imam i ja isto tako pravo da iznesem svoje (kome se ne dopada nemora da ga cita). Po mom misljenju mislim da si cak i trebao da zoves Mikicu da odgovori na moj post jer plasio bih se samo da sam lagao. Dakle mislim da i ako si ga zvao nisi pogresio.
I za kraj da citiram: "Sta kada ovako prava istina izadje na videlo?" samo mogu da prokomentarisem da je ovo moja rec protiv Mikicine, na ljudima je da procene ko je u pravu a ko ne. Neko od nas dvojce ima potrebu i interes da modifikuje istinu a ko je to neka ljudi koji ovo citaju sami procene. Ipak ih ne treba potcenjivati tumacenjem istine i "istine".

A sada da odgovorim prvo drapinu:
Mislim da sam razjasnio i u prethodnom postu koliko je cena irelevantana (znaci li to da Mercedes-Benz Jugoslavija koji sada daje novogodisnji popust imaju pravo da uskrate rezervni tocak ili nesto od dodatne opreme (jer je direktor MB YU tako procenio)).

Za Ramone-a
I ja se bavim akvaristikom (kao sto i sam znas) pa neka ostali procene koliko je i to bitno u celoj prici (a sem toga jel' se ono i Nedeljkovoc bavi akvaristikom?). Ali mogao bi da se prisetis kad sam od tebe kupovao Axelrodov atlas da si mi odmah pokazo da je jedna strana malo pocepana. Nije mi smetalo jer si mi odmah ukazao na to a da si precutao to bi vec bilo podmuklo i moglo bi samo da izazove revolt.

Za Gedzu (a i MAMADZULU):

Da neko ne bi rekao da se krijem iza nick-a evo vam podataka:
Radlovic Vladimir, 23 godine, neozenjen, nije regulisao vojnu obavezu, student pete godine medicine. Mail je [email protected] a ako neko zeli licno da me kontaktira poslacu mu i broj telefona na mail. Nadam se da su ti ovi podaci bitni u proceni da li lazem i zbog cega. A u ako mislis da sam lagao nemoras odgovarati na moje postove, nemoras ih ni citati, a da se povucem u ilegalu necu.

Ne trazim niodkoga da mi drzi stranu (nije ni driver pa je postao legenda foruma :)) jer moj cilj nije bio da ispljujem CL vec da upozorim ljude koji ce mozda kupovati nesto od njih da znaju sta mogu da ocekuju. Nadam se ovaj thread imati efekat koji sam ja zeleo da ima i da se ovo vise ne ponovi ni sa jednim kupcem. Isto tako nisam zeleo da angazujem trzisnu inspekciju (ako nista drugo naplatili su mi robu u Dem a zvanicno sredstvo placanja u SRJ je dinar) jer nije poenta napraviti probleme bilo kojoj firmi (pa ni CL) vec alarmirati kupce da prilikom kupovine otvore cetvoro ociju.

Nekoliko vas me je okarakterisalo kao cepidlaku. Da nebude kako navodim ljude koje neznate edo vam dva primera.
Od Velje (sa ovog foruma) sam kupio letos MSI K7T Turbo RAID LE i u pakovanju sam zatekao samo jedan UATA66 kabl. U principu sve RAID ploce bi trebale da dolaze sa dva kabla. Velja mi je odmah rekao da je on plocu tako dobio i ja sam to tako i prihvatio i kupio. Bez kasnijeg prepucavanja. Ni cinjenica da mi je dao ispod dilerske cene u to vreme nije protumacio kao opravdanje da mi zapleni ranac (koji i je posteno dao) vec je dao ono sto je verovatno od PC Centra dobio (a ranac je mogao i da precuti jer je tada PCC prestao da ih deli). Primer ljutskosti i postenja.

Drugi primer je Milos iz M&S Comp. Svojevremeno dok je vladala nestasic Maxtor diskova on je dobio izvesnu kolicinu DiamondMax45 od 20 GB. Jedan sam rezervisao i dosao tek posle dva dana po njega (jer nisam bio u Beogradu). Naravno disk me je cekao. Pokazao mi je disk i na njemu nije bilo oznake modela te sam ja trazio potvrdu da je u pitanju model koji sam trazio. Pokazao mi je otpremnicu iz firme od koje je uzeo diskove gde je i pisalo (pored serijskog broja) da je u pitanju DM+45 serija diskova. Kad sam dosao kuci ispostavilo se da sam dobro predpostavljao i da je ipak u pitanju nesto starija DM+40 serija i kad sam ga pozvao telefonom ponudio mi je ili da mi da odgovarajuci Quantum i vrati razliku u ceni ili da mi vrati sve pare. To je za mene prava poslovnost (i ovde sam video sta kupujem tj. mogao je kasnije da kaze "Video si kako izgleda disk, sto si ga uzeo kad si sumnjao?", proizvod koji sam kupio je bio ispravan i nije bilo osnova za vracanje para ali to sto je njemu neka firma podvalila nije znacilo da i on treba da se vadi kod kupaca). I zato kod njega kupujem kad god ima robu koju trazim jer znam ko je i kako radi. To je i razlog sto ga hvalim u svakoj prilici.

A za one koji su se zabrinuli zasto se nejavljam moram napomenjem da ne sedim po ceo dan ispred kompa te da ne znaci da ako nisam odgovorio posle 5 minuta da sam u prvom postu lagao.

Uostalom ljudi ja sam umoran od svog ovog pisanja. Ja ako i lazem necu to materijalizovati i mislim da je jasno da nemam nikakve koristi od ovog ubedjivanja (a sami razmislite da li Mikica direktno ima koristi od "stimovanja" istine). Verujte kome god hocete, ne zanima me.Imam i preca posla nego da se prepucavam sa Mikicom (koji moze da me demantuje na najbolji nacin kao sto sam mu i predlozio u prethodnom postu (da mi proda slusalice sa daljincem za 1200 din ili 40 DM) i da dokaze svoju profesionalnost).

Toliko od mene.

Mnogo je vremena proslo, a nisi dao nikakav odgovor na ono sto je receno, pa sam mislio da si se "povukao". Sagledavajuci tvoje izlaganje imas i ti pravo za dosta toga. Medjutim ova diskusija bi mogla ovako da se vodi u nedogled (ako i Mikica nastavi), jer svako ima svoje argumente za koje se vezao prilikom dogovora.
U trenutku kupovine niste jasno i precizno postigli cvrsti dogovor, jer ste verovatno obojca mislili da ste dobro prosli, ti si povoljno kupio plejer, a Mikica se oslobodio nekompletnog artikla. Doduse to je moj zakljucak, koji moram doneti, jer ne mozete biti obojca u pravu. Na kraju, ako si bio nezadovoljan sto nisi uzeo novac nazad?
Krivac za svoj problem si iskljucivo ti. Trebao si uzeti svoj novac i kupiti plejer na drugom mestu, ako si nezadovoljan.
Primer sa M&S je krajnje neumesan. Opravdavas coveka koji te prevario, a posle ti se izvinjava kao nije znao koji disk kupuje. Pa sto ga nije prikljucio kod sebe pa da zna sta prodaje? Taj te je psiholoski odradio i prodao ti nesto drugo, a ne ono sto si platio. I ti to zoves postenom trgovinom?
Pusti te price "ja ne znam kako radi ovo i sta je". Kada ne bi znao brzo bi propao. Cim se prodavac pravi lud bezi od njega, sledi prevara.
Uzgred nisi naveo broj licne karte.:D
Za Baneta:
Nemoj da si siguran u to sto si naveo. Ja sam imao probleme sa veleprodajom CL, zbog tih "strucnih" sekretarica, a i komercijale i zbrke koja tamo vlada.

Za kraj

Hajde da postujem poslednji reply na oveu temu. Saljem mail, poslat Wednesday, December 05, 2001 14:14:

CD sa uputstvom te ceka jos od poslednjeg naseg razgovora. Sto se tice slusalica ja ti jedino mogu ponuditi Labtec slusalice (33 DEM) ili odbiti taj iznos od cele cene. U suprotnom nam mozes vratiti Nomad a mi cemo ti vratiti novac.

Pozdrav,
Mikica

ComputerLand
Kumodraska 45
11000 Beograd
+381 (0) 11 3976-304
www.compland.co.yu
[email protected]

Znaci, mi smo mu ponudili da bira, hoce li ovo ili da mu vratimo novac. On je izabrao ono sto mu vise odgovara i prema tome nema razloga da nas kritikuje jer je to bio njegov izbor.
End of story.

"Za Gedzu (a i MAMADZULU):

Da neko ne bi rekao da se krijem iza nick-a evo vam podataka:
Radlovic Vladimir, 23 godine, neozenjen, nije regulisao vojnu obavezu, student pete godine medicine. Mail je [email protected] a ako neko zeli licno da me kontaktira poslacu mu i broj telefona na mail. Nadam se da su ti ovi podaci bitni u proceni da li lazem i zbog cega. A u ako mislis da sam lagao nemoras odgovarati na moje postove, nemoras ih ni citati, a da se povucem u ilegalu necu."
Mislim ono sto sam rekao ne odnosi se na laganje, vec neki ljudi ne mogu provale kad im je upala kasika u med.

Mislim da je sve ovo postalo teska smaracina i da bi trebalo da se zaustavi...
Sto se mene tice, situacija je kristalno jasna:
1.CL je zeleo da se otarasi iz-ko-zna-kog-razloga rasparanog kompleta uredjaja, tj. da ga uvali nekoj ovci. Ono sto me strasno iritira su te neke balkanske, sitne lazi koje Mikica koristi da navata musteriju. Citiram (otprilike):
"ostala su nam jos samo tri komada, pa ih dajemo za 300 umesto za 580 dem".
Ovo nema veze ni sa mozgom, ni sa ekonomijom. Ako ti neki proizvod dobro ide, i skoro sve zalihe si rasprodao, NIKAKO neces tom proizvodu prepoloviti cenu.
I ako imaju "jos tri komada", a s obzirom da je Vlada brzo reagovao, sto mu nisu ponudili neki od ostala dva kompleta? Cisto sumnjam da je CL prodao dva tako skupa uredjaja u tako kratkom vremenu. Pa cak i da jeste tako, a s obzirom da su sva tri "preostala" komada isto cenili (300 dem), ispada da su u svakom od njih falile iste stvari: slusalice, dodatni USB kabl i ostalo sto pominje Vlada. Naivna skola slikarstva... CL je imao SAMO jedan raskupusani komplet, onaj koji je kod Vlade.

Takodje, prica da su "nedostajuce komponente ostale kod tog nekog Gasica" je smejurija. Pa u sta sada mi trebamo da poverujemo, da CL da uredjaj na testiranje, tester zadrzi pola pakovanja, a CL to nonsalantno iskulira i smanji cenu (ostatka) uredjaja za 280 dem??? Ej...
Jurio bi ga CL do pakla i nazad, ako treba, za 280 dem. Extra sto se ni Gasicu ne isplati da mazne sve to jer iduci put nece dobiti nista za test.
Da je situacija ovakva potvrdjuje i cinjenica da ni nekoliko nedelja nakon pocetka "afere" Vladi nisu ponudjene original slusalice. CL ih nije uzeo nazad, jer nije imao kome da ih uzme. Tj. siroti Gasic je ovde ni kriv ni duzan ispao Gavrilo Princip...

Extra extra, na osnovu price "o jos tri komada" ispada da su ta tri primerka uredjaja bila na testiranju u tri razlicita casopisa, i da su sva trojica testera zadrzali po nesto iz kutije. Pa su sve tri preostale praznjikave kutije ponudjene za 300 dem...

I jos jedan detalj o manipulacijama Mikice: u svom postu na benchmarku tvrdi
a mi smo mu umesto standardne cene 680.- spustili cenu na 300 (to je neki sitan popust od 64%!) koju je on prihvatio (cenu smo spustili jer je proizvod bio na testovima a i to je bio poslednji komad koji je ostao te uz njega nije bilo slusalica, baterija i uputstva).

a u mail-u koji je na pocetku ovog rasomona poslao Vladi kaze:
Ovo je inace promo cena, jer su nam ostala jos 3 kom (stara cena 580.-)

Pa dobro Mikice, koliko ti je u stvari komada ostalo, i koja je regularna cena?

A ni Vlade mi nesto nije previse zao. Razmisljao je usima umesto mozgom, nije mogao da se suzdrzi i ne uzme to sto su mu ponudili, "po snizenoj ceni". Mislim, Vlado, pa nemoj mi reci da si do pre mesec dana ziveo recimo u Svedskoj, pa si poverovao slatkorecivom prodavcu, nije ti palo napamet da ce te namagarciti? Valjda smo se svi naucili da se ovde ni kilo krompira ne kupuje bez dobrog zagledanja i na poverenje, a kamoli mp3 plejer...
Znas kako se kaze: dok bude ovaca, bice i dzempera... Valjda si sada naucio skolu.

Ovo sve pokazuje - dokazuje, katastrofalnu situaciju u pogledu prodavac - kupac, koja je trenutno kod nas. Jos nisam naisao na "postenu firnu", gde sam nesto kupio od hardwera a da nije bilo nekih problema, sitnih ili krupnih, kupovao sam i u manjim i u vecim firmama, ista situacija, nigde ni traga od profesionalizma. Uvek strepim, jer znam ako ne otvorim 4 ociju bude neki *****. Tako je trenutno i za to smo donekle i krivi mi sami (kupci), koji precutimo takve sitne prevare prodavca, pomislimo nema veze, moze i ovo... itd.
...zato mislim da treba i dalje, svi koji imaju da iznesu negativna i naravno pozitivna iskustva sa kupovinama hardwera kod nas, jer samo tako mozemo spreciti da neko drugi bude preveren, na istom mestu, a i da nadjemo i izdvojimo one koji dobro i posteno posluju.

Re: Za kraj

Da se nelazemo takav sam odgovor i ocekivao. Bas u stilu Vujadina Boskova. Mikice, gde sam ja to negirao da ste mi u poslednjem mail-u nudili povracaj novca? Napomenuo sam da si mi tek u poslednjem to ponudio a ne kao sto si napisao u svakom. I mozda i jeste krajnje vreme da se zavrsi sa prepucavanjem. Dovoljno je receno i nek ljudi sami zakljucuju ko je i u kojoj meri u pravu.

RamOne je napisao(la):
E vidis , oni su jednog mog ortaka takodje zeznuli, ubacili su drugi modem i graficku u masinu, mx 200 umesto mx400 i naravno zalepili su kuciste, kao garancija ... *ajare !
Ja imam slicno iskustvo sa Monolitom. Isto lepe na kuciste stiker radi garancije. Dve godine ne smes da skidas nalepnicu. Ali su zaista korektni, kad mi je crko HDD, zamenili su ga (doduse iz "druge" jer popravka starog nije prosla).
I sto se tice ovog nacina uvaljivanja komponenti, meni su samo uvalili soft modem ("jel to sigurno Lucent hardware, posto ima i softverskih?" -"jeste, jeste" -naravno soft je utaknut u slot FX)

:cuss:

AAAaaaaa...

Reply-ujes na thread nakon vise od godinu dana!!!
Znaci, ljudi, treba potraziti stare postove za neke odgovore, ali radite to sa razumevanjem.

Ovo ovde opisano NEMA nikakve veze sa time sto Monolit lepi nalepnice, BRE!

Ako ti je bas toliko dosadno da citas threadove od pre godinu dana, u redu, tvoj izbor/problem.
Medjutim, to sto si i ti sada ozlojadjen na nekog prodavca, kao sto je neko onda bio, nije razlog da izvlacis stari thread iz naftalina.
Ako bas moras, udri novi thread.

C c c c..

haha nevjerovatno :boom:

A mozda akteri i nastave raspravu ....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno