Šta je novo?

Kako pristupiti drugom kompu u mrezi? - C$ (problematican guest)

IGGSy

Čuven
Učlanjen(a)
23.11.2002
Poena
619
Kako kompjuteru u lanu da pristupim sa C$? Kada pokusam trazi guest pass a guest nalog nema promenu pass-a. (neznam koji je pass) I kada napravim drugi nalog opet trazi guest (zatamnjen je username). Windows XP sp2 je u pitanju na oba kompa. Ne pitajte me zasto jednostavno ne serujem sve particije, jer ne zelim da drugi korisnici vide diskove. Pozdrav!

Ajde malo pojasni. Ti sa admin nalogom za mrezu pristupas c disku na drugom racunaru i tada ti trazi password za guest?
Verovatno treba malo podesavanja oko user account-a.

Poslednja izmena:
Vidi,to sto ti se desava se cesto javlja.Resenje je obicno banalno, prazan password i sl. Posto nemas domen, takav admin nalog ti sigurno daje dovoljno prava da pristupis. Ako bi stavio C$ na tom prvom kompjuteru opet bi ti trazio da se logujes. Probaj to , pa vidi sta ce da se pojavi.

Poslednja izmena:
Aj sad ...

frenky je napisao(la):
Vidi,to sto ti se desava se cesto javlja.Resenje je obicno banalno, prazan password i sl. Posto nemas domen, takav admin nalog ti sigurno daje dovoljno prava da pristupis. Ako bi stavio C$ na tom prvom kompjuteru opet bi ti trazio da se logujes. Probaj to , pa vidi sta ce da se pojavi.

Ovako i na jednom i na drugom kompu sam napravio josh po jedan admin nalog i ne mogu da im pristupim jer i na jednom i na drugom pr trazenju c$ ili bilo-sta$ uvek trazi da se loguje guest i guest je zatanjen tako da ne moze da se ukuca drugi user, onda sam enejblovao guest naloge na oba kompa ali je verovatno sifra prazna pa zato nece da se loguje sa praznom. A kao sto je opste poznato za guest naloge je nemoguce promeniti sifru ili bilo sta drugo. Sta da radim ?!

Guest nema sanse da se loguje na c$, posto je to admin share. Napravi na drugom racunaru isti nalog sa kojim se logujes na tvom, sa istom sifrom (ne sme da bude bez sifre), koji mora da pripada administrators grupi na tom racunaru.
Jos jedna stvar, jesi li iskljucio firewall za LAN?

Dandy je napisao(la):
Guest nema sanse da se loguje na c$, posto je to admin share. Napravi na drugom racunaru isti nalog sa kojim se logujes na tvom, sa istom sifrom (ne sme da bude bez sifre), koji mora da pripada administrators grupi na tom racunaru.
Jos jedna stvar, jesi li iskljucio firewall za LAN?

Napravio sam, i dalje nece da cuje hoce da se na njega za C$ nakaci samo guest i neda da se promeni userneme (zatamnjeno je). Btw firewall?? Ako je to nesto u windowsu recite sta da promenim.(sp2) Koristim zone alaram koji je za trusted ip-ove podesen da moze da seruje i obicna razmena preko ser direktorijuma radi, ali je $ i dalje mistika... Btw zona ne pravi nikakve problem i dalje je problem samo u logovanju.

Hm... reci mi da slucajno nije XP Home u pitanju?
Jos nesto, napisi kako tacno pokusavas da pristupis c$ share-u.
Jesi li probao da iskljucis potpuno Zone Alarm?

Map Network Drive dijalog ima link "Connect using a different username"
Klikni pa otkucaj nalog koji hoces da koristis.

Druga opcija je Command prompt pa komanda:
net use z: \\ime-racunara\c$ lozinka /user:ime-racunara\Administrator

poz

Ako se dobro sećam $ share ne radi ako je uključen Simple File Sharing na XPu. Ideš Tools - Folder Options - View Tab i isključiš "Use Simple File Sharing".

Poslednja izmena:
To sto pokusavas ne moze da se odradi. Windows po defaultu "sheruje" C$, D$, E$ itd. ali njima _ne moze_ da se pristupi kroz mrezu i na nacin na koji pokusavas. Jedino resenje bi bilo da ti sam podelis celu particiju i dodas $ na kraju (npr. "DISK$") i onda ces moci da joj pristupis, ali ce moci da joj pristupi svako ko zna da je to sherovano (inace tako podeljena particija ili folder su "nevidljivi" za druge windows korisnike u mrezi).

Moguce je da je u pitanju ono sto Stevs kaze, probaj da iskljucis simple file sharing.
2 Roy Jones - C$, D$... su admin share-ovi i naravno da mozes da im pristupis kroz mrezu, ali samo tako sto otkucas tacnu putanju do diska.

Roy Jones Jr. je napisao(la):
To sto pokusavas ne moze da se odradi. Windows po defaultu "sheruje" C$, D$, E$ itd. ali njima _ne moze_ da se pristupi kroz mrezu i na nacin na koji pokusavas. Jedino resenje bi bilo da ti sam podelis celu particiju i dodas $ na kraju (npr. "DISK$") i onda ces moci da joj pristupis, ali ce moci da joj pristupi svako ko zna da je to sherovano (inace tako podeljena particija ili folder su "nevidljivi" za druge windows korisnike u mrezi).

Naravno da može da se pristupi kroz mrežu sa C$, D$ itd. To su default share-ovi koji služe u administrativne svrhe. Oni i postoje da bi se pristupilo kroz mrežu i "administriralo" podacima na disku. Svako ko zna administrativni user i pass može bez problema da pristupi svim particijama ako su aktivni ovi share-ovi.

Npr. priđete bilo kom računaru u mreži preko total commandera uđete na njega ukucate u komandnoj liniji cd c$ i izbacice Vam da ukucate user i pass (ako već niste logovani kao administrator). Posle toga se bez problema vidi C particija.

Ne bih da ispadnem tvrdoglav, ali i dalje tvrdim da ne moze da se pristupi admin share-ovima (C$, D$...) tako sto se u total komanderu ili windows exploreru u address baru kuca "\\ime_racunara\C$\". U tom slucaju se desava upravo ono sto IGGSy-a pominje, otvara se prozor sa user name i password poljem gde je na mestu user name-a zasivljen Guest i moguce je samo upisati pass (pogledajte sliku u attachmentu). Ne pricam napamet, imam LAN u zgradi sa 10 racunara (svi su XP pro SP2) i govorim iz iskustva. Takodje ovo se desava nezavisno od toga da li je o(ne)mogucen simple file sharing. Jedini nacin da se pristupi toj particiji je:
1 - Da se ona regularno podeli i da je svi u mrezi vide i mogu da pristupe
2 - De se podeli tako sto se doda znak $ (npr. "disk$") i da je niko od windows korisnika u mrezi ne vidi i da moze da joj pristupi samo onaj ko zna da je podeljena tako sto ce da kuca u address baru win explorera (ili total komandera) "\\ime_racunara\disk$". Inace iz linuxa se ovako podeljena particija/folder vide regularno kao i ostali podeljeni folderi/particije, pa ova fora sa sakrivanjem ne pali.
3 - Remote Desktop Connection

Jos jedna stvar, instalirao sam linux na mom racunaru i probao da pristupim na isti nacin ("\\ime_racunara\C$\") racunaru u mrezi kome znam admin user i pass i kome regularno pristupam preko Remote Desktop Connection-a koristeci iste iz WinXP-a. Kada se pokusa ovakav pristup iz linuxa otvara se prozor u kome je moguce upisati i user i pass (dakle nije polje "User name" zasivljeno sa Guest kao u WinXP-u) i kada upotrebim gore pomenut admin user i pass opet ne mogu da pristupim admin sher-ovanom C$. Dakle moj finalni zakljucak je da je admin share-ovima nemoguce pristupiti preko komande "\\ime_racunara\C$" pa makar bili Bil Gejts himself :)
Naravno ako neko uspe da me razuveri samo napred, mozda sam ipak ja tu nesto prevideo, ali mi moje amatersko iskustvo administriranja male lokalne mreze govori da nisam ;)

Prilozi

• c$.JPG
    c$.JPG
    52.6 KB · Pregleda: 127
Ne bih da ispadnem tvrdoglav, ali i dalje tvrdim da ne moze da se pristupi admin share-ovima (C$, D$...) tako sto se u total komanderu ili windows exploreru u address baru kuca "\\ime_racunara\C$\". U tom slucaju se desava upravo ono sto IGGSy-a pominje, otvara se prozor sa user name i password poljem gde je na mestu user name-a zasivljen Guest i moguce je samo upisati pass (pogledajte sliku u attachmentu). Ne pricam napamet, imam LAN u zgradi sa 10 racunara (svi su XP pro SP2) i govorim iz iskustva. Takodje ovo se desava nezavisno od toga da li je o(ne)mogucen simple file sharing. Jedini nacin da se pristupi toj particiji je:
1 - Da se ona regularno podeli i da je svi u mrezi vide i mogu da pristupe
2 - De se podeli tako sto se doda znak $ (npr. "disk$") i da je niko od windows korisnika u mrezi ne vidi i da moze da joj pristupi samo onaj ko zna da je podeljena tako sto ce da kuca u address baru win explorera (ili total komandera) "\\ime_racunara\disk$". Inace iz linuxa se ovako podeljena particija/folder vide regularno kao i ostali podeljeni folderi/particije, pa ova fora sa sakrivanjem ne pali.
3 - Remote Desktop Connection

Jos jedna stvar, instalirao sam linux na mom racunaru i probao da pristupim na isti nacin ("\\ime_racunara\C$\") racunaru u mrezi kome znam admin user i pass i kome regularno pristupam preko Remote Desktop Connection-a koristeci iste iz WinXP-a. Kada se pokusa ovakav pristup iz linuxa otvara se prozor u kome je moguce upisati i user i pass (dakle nije polje "User name" zasivljeno sa Guest kao u WinXP-u) i kada upotrebim gore pomenut admin user i pass opet ne mogu da pristupim admin sher-ovanom C$. Dakle moj finalni zakljucak je da je admin share-ovima nemoguce pristupiti preko komande "\\ime_racunara\C$" pa makar bili Bil Gejts himself :)
Naravno ako neko uspe da me razuveri samo napred, mozda sam ipak ja tu nesto prevideo, ali mi moje amatersko iskustvo administriranja male lokalne mreze govori da nisam ;)

I što si tvrdoglav, a i debelo si prevideo:) Koristim već par godina $ shareove i sve radi bez problema kako na Windows 2k tako i na Windows XPu. Ako se stavi simple file shareing (ovu opciju ima samo XP) onda ne rade $ shareovi i upravo sam to probao u lokalnoj mreži čisto da potvrdim svoj stav (simple file shareing odmah isključujem na svim XP-ovima koje instaliram pa nisam bio 100% siguran). Inače na faxu to koristim godinama na domain-u i radi i kad se loguješ lokalno i kad se loguješ na domain ako naravno imaš admin privilegije. U krajnju ruku čemu onda ti shareovi ako ne mogu da se koriste kroz mrežu:)

Sve u svemu radi sigurno ako je iskljucen SFS.

PS: Probaj da isključiš SFS pa se onda otkaci sa mreze (disable mreznu) i nakači ponovo i probaj da li radi (da ne bi ostalo aktivano staro Guest logovanje). Ako i tada ne radi onda si nešto čačkao u Local Security Policies.

Poslednja izmena:
Ne znam za IGGSy-u ali kod mene ovo ne funkcionise ni pod tackom razno. Iskljucio sam SFS i sada kada pokusam da pristupim C$ dobijem isti onaj prozor stim sto je sad polje "user name" slobodno (eno slicica u attachmentu). Medjutim kada upisem admin user i pass nista se ne desava, tj oba polja postanu prazna kao da sam upisao pogresno. Imam dva admin naloga na tom racunaru, kada probam sa drugim admin user i pass-om isto se desava. Dakle potpuno identicna situacija kao kad sam sa linuxom pokusao da pristupim (postupak opisan u prethodnom postu). Firewall na tom racunaru ne postoji, onaj windows-ov je ugasen, nista nije dodatno cackano u Local Security Policies ili vec gde :) tako da ovo za mene i dalje ostaje misterija :)

Prilozi

• c$_part2.JPG
    c$_part2.JPG
    53.9 KB · Pregleda: 115
Evo još malo objašnjenja sa MS site-a čisto da potvrdim svoje tvrdnje:

Behavior that is affected when Simple File Sharing is turned on
• Remote users always authenticate as the Guest account.

Computer Management Displays User Account Names When Logged on as Guest
• Note that on Windows XP Professional computers that are not joined to a domain with simple file sharing enabled and on Windows XP Home Edition computers, all users are authenticated as guests.

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;304040#XSLTH4120120127120121120120

http://support.microsoft.com/kb/302927/

Poslednja izmena:
Medjutim kada upisem admin user i pass nista se ne desava, tj oba polja postanu prazna kao da sam upisao pogresno. Imam dva admin naloga na tom racunaru, kada probam sa drugim admin user i pass-om isto se desava. Dakle potpuno identicna situacija kao kad sam sa linuxom pokusao da pristupim (postupak opisan u prethodnom postu).

Kada je SFS uključen računar dozvoljava samo Guest logovanje. XP - XP to prepoznaju i zato nude samo upisaivanje passworda dok je user zatamljen sa Guest userom. Sa druge strane Win2k i Linux to ne prepoznaju već dozvoljavaju upisivanje i usera ali XP na koji se logujete ne dozvoljava tako da mu na isto izadje.

Poslednja izmena:
IGGSy je napisao(la):
jes vala pokusacu to ali ovo mi je palo napamet zasto sto sa c$ pristupam serveru koji je pod win2k sada je malo kasno ali probacu da skinem simple ...

Zar nisi rekao da je u pitanju xp pro sp2 na oba racunara?
Kada na jednom imas win2k moze malo da zeza.Tu je caka, sigurno.Moze da se resi, ali mu treba ubosti kombinaciju.

Probaj ovo:
Control Panel -> Administrative tools -> Local Security Policy -> Local Policy -> Security Options

Network access:Do not allow anonymous enumeration of SAM account andshares - Disabled
Network access: Sharing and security model for local account- Classic local users authenticate as themselves

Poslednja izmena:
frenky je napisao(la):
Zar nisi rekao da je u pitanju xp pro sp2 na oba racunara?
Kada na jednom imas win2k moze malo da zeza.Tu je caka, sigurno.Moze da se resi, ali mu treba ubosti kombinaciju.

Da se razumemo u kuci imam 2 kompa pod xpsp2 a preko wirelessa- sam nakacen na server pod win2k koji seruje net. E tom serveru proetupam bez problema sa c$ E to me kopka sto to nece kod mene.

Ne znam za IGGSy-u ali kod mene ovo ne funkcionise ni pod tackom razno. Iskljucio sam SFS i sada kada pokusam da pristupim C$ dobijem isti onaj prozor stim sto je sad polje "user name" slobodno (eno slicica u attachmentu). Medjutim kada upisem admin user i pass nista se ne desava, tj oba polja postanu prazna kao da sam upisao pogresno. Imam dva admin naloga na tom racunaru, kada probam sa drugim admin user i pass-om isto se desava. Dakle potpuno identicna situacija kao kad sam sa linuxom pokusao da pristupim (postupak opisan u prethodnom postu). Firewall na tom racunaru ne postoji, onaj windows-ov je ugasen, nista nije dodatno cackano u Local Security Policies ili vec gde :) tako da ovo za mene i dalje ostaje misterija :)

Pazi sad sam se probudio ( josh nisam probao SFS) ali sam cackao ono sa mapiranjem drajva koje je pomenuo CISCO:

"Map Network Drive dijalog ima link "Connect using a different username" Klikni pa otkucaj nalog koji hoces da koristis."

I ukucavam admin usere i sifre i nista...

Poslednja izmena:
A jel si probao da sharujes disk,pa da vidis da li onda hoce da mu pristupi?
Probaj u address baru da kucas \\ime drugog racunara\c$.
I da li je to sto tebi treba ikada radilo?

frenky je napisao(la):
A jel si probao da sharujes disk,pa da vidis da li onda hoce da mu pristupi?
Probaj u address baru da kucas \\ime drugog racunara\c$.
I da li je to sto tebi treba ikada radilo?

Covek ako ovo pitash mene to sve vreme pokusavam, inace radi ser direktorijuma ako te to interesuje, sta je serovano pristupamu se.

IGGSy je napisao(la):
Pazi sad sam se probudio ( josh nisam probao SFS) ali sam cackao...

Jel čitaš šta ti se piše? Sa SFS om mogu samo Guest nalozi da se loguju na računar kroz mrežu znači ne rade admin default shareovi ($)! Dovoljan ti je samo jedan clik mišem da isključiš SFS, a ti komplikuješ:)

Uclani lokalnog GUEST-a u Admin ili Power Users grupu.

Poslednja izmena:
zormanic je napisao(la):
Uclani lokalnog GUEST-a u Admin ili Power Users grupu.

Vrlo duhovito :)

@ IGGSY Jel ti pomoglo ono što sam ti napisao?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno