Šta je novo?

Kako modifikovati postojeći kuler...

Intel Tualatin [email protected] def. V.
Temp. pre modovanja:
38/43
Temp. posle poliranja:
35/41
Temp. posle modovanja:
33/39

E sad, kuler je bio poprilicno neravan sa "donje strane" (a ubio sam se od smirgljanja / poliranja) i nisam mogao da "modujem bakarni deo jer procesor naleze preko celog bakarnog i delom preko aluminijumsko dela - tacnije, izbusio sam "samo" 6 rupa sa strane (oko procesora).
Za smanjenje temperature ima zasluge i poliranje, definitivno, ali i "modovanje".
Da napomenem da je temp. u sobi bila 25/26 stepeni (danas je najtopliji dan u godini :D)
Steta sto nemam neku AMD "vurunu" u socketu, rezulteti bi bili impresivniji sigurno.

Zakljucak: ko `oce da se zeza, neka se dovati smirgli... :D

Poslednja izmena:
@ SuperStarr
e to je prava stvar - temperature posle svakog "koraka".
Inace slazem se u potpunosti za "smirglanje". Prvo to pa ako bude potrebe/zelje na busenje!
Pozdrav!

smirglanje

Pre tri dana sam smirglao dva kulera.
Prvo moj kucni (da se izvezbam) pa burazerov box amd :)
Moj procesor: intel tualatin 11x fsb105
Temp sobe: 32C (nije naivno)
Temp pre smirglanja 62C idle
Temp posle skidanja intelove samolepljive trake (?!?) i 3 sata smirglanja: 55C idle.
Ispod alu trake debele dobrih 1.5mm, se lepo vidi izbrazdan i grbav kuler. Trebalo mi je bukvalno 2h smirglanja sa 800 da ispravim grbe na dodirnom delu kulera i 30min za finu doradu sa 1200 i 1500. 2000 nisam uspeo da nadjem :(
Kasnije sam smirglao i procesor koji je imao dosta izvijene strane. Prilikom smirglanja procesora sve ivice su postale bakarne!
Kao ravnu povrsinu sam koristio komad debelog stakla.
Odustao sam od busenja rupa jer je procesor "ogroman"

Kod buraza sam ponovio postupak, samo sto je kod njega to trajalo 25 min.
Skidanje sive zvake, smirglanje 800,1200,1500, alkohol, ITC bela pasta.
Procesor: Barton 2600@ 11.5 x175
Temp sobe: 27C
Pre poliranja: 66C idle
Posle obrade: 55C idle
Napominjem da je kod njega bilo dosta prasine medju rebrima. Tako da je izduvavanje iste dosta doprinelo protoku vazduha.
Rado bih busio taj kuler, ali buraz neda :smash:

Pitanje:
Sta ste koristili kao 'idealno' ravnu povrsinu?

Pitanja za pm (da ne smaram forum):
Gde kupiti 2000 smirglu, pasivne hladnjake za chips,mem?
Cime se lepe pasivni hladnjaci ako nema rupa na ploci?

Prvo svaka cast za hrabrost da smirglas procesor! :D Ja za to nisam imo cuke i ako znam da je to samo zastita.
Ja sam, naprimer, koristio komad parketa koji je idealno ravan (ismirglao je 100-tinak kola :d ), mada svi preporucuju staklo.
Sto se tice smirgli, ima ih usvakoj (malo bolje opremljenoj) farbari, ja licno uzimam u MaxMayer-u (tako ga zovu, ne znam tacan naziv firme...) u Severnom Bulevaru na Zvezdari. Uvek sveza roba (farbe, gitovi - ako oces i da moddujes kucista) i uglavnom za 10% nize ceno od konkurencije...
Za pasivne hladnjake uzmi oglase pa okreci telefone.
Te iste hladnjake lepis lepkom (OHO npr.) u mesavini sa termalnom pastom. Gledaj da odnos bude 4/1 na stranu paste, naravno.
Da ne davim dalje.

Preporucujem da kod smirglanja hladnjaka krenete sa Vodobrusnom hartijom (smirglom) granulacije 400, pa 600, pa 800 i na kraju 1000. Sa 400-tkom (i zatim 600-tkom) izravnavate grube neravnine sto ce skratiti proces na 15-ak min. Kao finis "udarite" 800 i 1000-arku. Podloga je 5-6mm debelo staklo. "Radio" sam u kadi sa staklom do cije polovine je dopirala voda.
Negde na net-u sam naisao na objasnjenje coveka koji se tom i slicnom problematikom bavi profesionalno i koji ne preporucuje smirglanje sa finijom granulacijom od 600-800. A kao razlog tome navodi da se sa "preteranom" finocom mogu dobiti losiji rezultati tj. manje optimalan(slabiji) transfer toplote. Ostavio je na mene utisak coveka koji se razume u problematiku. Tako da nisam isao preko 1000.
I ja sam malo presao njegovu preporuku sto i svako od vas mora sam za sebe odluciti hoce li smirglati bas do visokog sjaja. Ja sam ovako dobio odlicne rezultate i svakom ko nema dve "leve" ruke preporucujem da smanji "znojanje" svog CPU-a.
Pozdrav!

vidard je napisao(la):
Negde na net-u sam naisao na objasnjenje coveka koji se tom i slicnom problematikom bavi profesionalno i koji ne preporucuje smirglanje sa finijom granulacijom od 600-800. A kao razlog tome navodi da se sa "preteranom" finocom mogu dobiti losiji rezultati tj. manje optimalan(slabiji) transfer toplote. Ostavio je na mene utisak coveka koji se razume u problematiku. Tako da nisam isao preko 1000...

Ovo za mene nema logike. ( :sceptic: ) Dokaz da nije u pravu je to sto sam se ja zezao 30min. (najmanje) sa 2000-darkom sve dok nisam mogao da se ogledam na telu kulera sa donje strane!
Ne verujem da bi dobio bolje temperature da sam ostavio riseve od 1000-darke... ;)

Poslednja izmena:
SuperStarr je napisao(la):
Ovo za mene nema logike. ( :sceptic: ) Dokaz da nije u pravu je to sto sam se ja zezao 30min. (najmanje) sa 2000-darkom sve dok nisam mogao da se ogledam na telu kulera sa donje strane!
Ne verujem da bi dobio bolje temperature da sam ostavio riseve od 1000-darke... ;)

Slazem se sa ovim,sto veca finoca to bolji rezultati.

SuperStarr je napisao(la):
...Dokaz da nije u pravu je to sto sam se ja zezao 30min. (najmanje) sa 2000-darkom sve dok nisam mogao da se ogledam na telu kulera sa donje strane! ...

Dokaz??? :party:

vidard je napisao(la):

Nije dokaz :d

A taj lik je prvi koji kaze da ce bolje da mu odvodi toplotu hrapav kuler od uglacanog. Teorijski izvodljivo ako ima termalnu pastu identicnu sastavu kulera (shto je pa samo po sebi mnogo teshko napraviti).

Inace, meni konkretno, kuler idealno ispoliran (1000-1400-2000-2600 shmirgle, pa guma za poliranje bakra) ovog trenutka stoji na procesoru bez ikakve paste i hladi vrlo ubedljivo.

To sam probao pre par dana i bash pochinjem da se pitam za koji ce mi djavo ove Arctic Silver paste ?? (dobro, posluzice za graficku NB/SB i slicno...)

Stojcha je napisao(la):
...Teorijski izvodljivo ako ima termalnu pastu identicnu sastavu kulera (shto je pa samo po sebi mnogo teshko napraviti)...

Kad si vec to spomenuo: Razmisljao sam da ismirglam sa nekom grubom smirglom (60-icom npr.) cosak jednog "starog" CoolerMaster `ladnjaka (Alu), opiljke p(r)omesam sa termalnom pastom i sve to stavim izmedju procesora i kulera?
Kakvi li bi rezultati bili? :)

Sad mi je glupo to da radim, cooler sam izglancao skoro savsrseno, i ovako "staje" manje paste izmedju njega i procesora nego ranije (kad je bio hrapav).

@superstar: ODLICNI ! Kad namontiras kuler sa pastom u koju si zamesao opiljke, i kako to redovno biva, malo paste iscuri sa strane, osusi se skroz za nedelju dana, ventilator razduva metalne opiljke po svim komponentama racunara, u prazne PCI slotove, eventualno nalegnu i na neke vodove od memoriskih cipova koji vire iz laka...
znaci oladio bi komp samo tako ;) konstantno bi bio na sobnoj temperaturi :d

Mani se toga ! ozbiljno ! Znas kolko je "iskusnih" ljudi dobilo nize (citaj sobne temperature) temperature sa prvim artik silverom ?! Dok nisu provalili da nije pametno umazati pola racunarima dok mazes CPU pastom :d Naj interesantniji je bio lik koji je "slucajno" otkljucao procesor tako sto je izbrljao pastu po celom plasticnom delu i preko L bridgeva dok je mazao artik silverom CPU :d Davno bese na australianoverclockers forumu...

Pa osim losih rezultata hladjenja, mogao bi da ostetis procesor.

"Ravno" smirglanje se postize tako sto se smirgla stavi na ravno parce stakla (debljeg), pa se kuler prevlaci pazljivo. Ja sam kuler kratko smirglao sa sa smirglom 800, a posle toga na "tocilo" za poliranje (grubo platno ili karton, svejedno). Posle 10-tak minuta je kao ogledalo. Razlika na Preshotu 8C( isti kao na slici u ranijem glisoni tredu) a na P4 (aluminijumski hladnjak) 6C

I jos plus, ako neko ima arctic silver pastu i okrnjen procesor koji je ispravan, neka istu ne stavlja na isti :) Svojevremeno sam imao Duron 700, koji je bio toliko okrnjen da nije imao ivice, ali je bio ispravan, i uzmem od ortaka AS pastu... Komp se resetovao svakih 2-5 minuta, sta god da je radio (win, bios, dos, nema veze). Cistio sam ga 20-ak minuta acetonom i alkoholom, i na kraju je bilo sve u redu, na srecu, izuzev sto od tada koristim obicnu silikonsku providnu pastu, koja ne provodi struju.

@svi: jel bolje pastu staviti na cooler ili na proc pa staviti cooler i pritisnuti da se razmaze? i koliko paste? odokativnom metodom?

kapljicu paste (otprilike "ovoliku" :) ) naneses na hladnjak prstom (cistim) onako razvuces je kao da brises prst o njega, ono sto ostane stavis na cpu. I jedno i drugo (pisao sam vec 5 puta ovo) razmazes i utrljas !!! ZNACI UTRLJAS kolko mozes, ja to radim prstom jel mogu da kontrolisem pritisak posto se pasta lepi ako samo skines prst nece ostati ravnomerna pasta, cilj je da dobijes tanak tanak film od paste ravnomerno namazan i utrljan u sve eventualne mikro neravnine, isto tako i na cpu. Kad ovako uradis mozes biti siguran da pasta nije iscurela kad si stavio hladnjak na cpu. Jednostavno ima malo paste da bi iscurela. Ovako ja radim. neki ljudi predlazu da cisto tanko razvuces necim pastu po CPU-u. Ovako sam ranije radio ali nikad ne ostane utrljana lepo pasta, i UVEK ISCURI sa strane 90% onoga sto stavis.

ok!!! ako iscuri jel može da zezne nešto na CPU-u? konkretno iscuri na L1 ili L2 kontakte?

silikonska ne, artik silver i paste sa srebrom - DA !

Eto cisto da se javim, ja sam modovao TT 6CU+ u TT8CU+. Izbacio crknutu Deltu (60m) i stavio neki 80 mm fan. Napravio nosac i sada je tih a hladi iskreno bolje nego sto bih mogao da ocekujem. Duron 1800@2300 Mhz, idle 37 full 45-7. Artic Silver 5.

M

.

Hmmm... Ja nikako nisam uspeo da dobijem ogledalo efekat.
Mozda sam zaista trebao da smirglam u vodi. Inace, 800 smirgla se brzo "napunila" i nikakvo istresanje ili duvanje nije pomoglo.

Smirglanje procesora je bilo najlakse! Samo pazis na iglicaste konektore i pritiskas jedino u centru, a smirgla ga ravnomerno polira.
Malo sam se zabrinuo kad sam video bakarnu boju oko ivica (skinuo sam sloj dedeo skoro 0.5mm sa tri strane) ali sve je proslo OK. Procesor je izgledao kao srebrna ameba na bakarnoj osnovi.

Zanimljivo da je smirgla 1500 uspela da napravi blago ogladalo na procesoru i na burazovom kuleru sa bakarnom osnovom, ali moj alu kuler je samo postao (i ostao) siv...

Da li je neko pomislio zasto sa ta temp vama smanjuje??

Gde stoji sonda za merenje temp?
Mozda se samo sonda bolje hladi time !!!

drx je napisao(la):

ja bih se apsolutno složio sa time... definitivno rupice omogućuju da više svežeg vazduha kruži oko sonde čime se spušta temperatura... bušenje definitivno smanjuje termalni kapacitet i provodljivost materijala od koga je napravljeno telo hladnjaka. Moguće i da bušenjem malo poveća disipaciona površina, međutim, svako može da izračuna koliko je to beznačajno u odnosu na čitavu površinu hladnjaka. Suština i jeste da hladnjak ima što veću površinu, kao i da ventilator omogući veliki protok hladnijeg vazduha, kako bi mu hladnjak predao što veću količinu toplotne energije prenesene sa jezgra procesora.

Pogotovo mi je besmisleno bušenje bakarnog tela, kada sam video sliku krstio sam se... Centralni deo treba da je što masivniji kako bi ravnomernije predavao energiju rebrima, zato je i najlogičniji oblik tela hladnjaka neka polusfera sa kracima koji bi se gusto širili u špiceve, poput ježa. Druga je stvar što bi na to bilo komplikovano montirati neki ventilator, eventualno sve da se nalazi u nekom kućištu kroz koje bi strujala značajna količina svežeg vazduha... :crash:

bušenje rupica bi možda imalo značajnijeg efekta pri krajevima rebara, gde je bitnija površina predavanja toplote nego njenog provođenja... Sve u svemu, man'te se ćorava posla, digitron u šake i izračunajte koliki je beznačajan udeo povećanja površine sa tim rupicama na telu hladnjaka i to u njegovom delu gde je najznačajnije da je materijal što gušći i kompaktniji... ;)

drx je napisao(la):

Ajde onda objasni zasto poliranje cooler-a pomaze!?!
Naleze bolje na sondu? ,)

nidza je napisao(la):
Pogotovo mi je besmisleno bušenje bakarnog tela, kada sam video sliku krstio sam se... Centralni deo treba da je što masivniji kako bi ravnomernije predavao energiju rebrima...

Ne tako davno sam probao Duron-a 1600Mhz na NF7. U to vreme najbolji kuler koji sam imao pri ruci je bio CoolerMaster DP5xxx-xxx (ko ce `mu zapamti oznaku)...
Taj cooler se sastojao iz 7-ice na 4200 o/m, velikog Alu tela + pakarnog "podmetaca" koji je bio pricvrscen za Alu deo sa 4 srafa.
Najvise oko cega sam se zezao je temperatura.
Posto nisam dobijao prihvatljive rezultate odustao sam od OC-a i resio da skinem taj bakarni podmetac zbog kojeg nisam zamalo unistio (ne moju) plocu. Smetao mi je da stegnem oprugu, opruga je bila previse jaka a on previse hrapav.
Kad sam ga skinuo dobio sam 4 rupice (prevido sam to, bio sam uzasno nervozan). Moram da priznam da me je zabrinjavalo kako ce cooler ovako da radi, s` druge strane kad pomislim kakav je sex namontirati taj cooler sa tim dodatkom oducio sam da ga stavim takav kakav je (rupice su bile bas oko jezgra!). + u svemu je bilo bolje obradjeni Alu deo na koji je nalegao Cu "uozak".

Vec pri ulasku u bios imao sam sta da vidim! :shock: temp je bila manja za 2c. :banana:
Prvo na sta sam pomislio je da imam bolje hladjene i ako sam izbudzio kuler koji je napravila fabrika! Ne to nije moguce, pomislio sam, valjda zanju ljudi sta rade / prave!
Jos vise sam se zbunio kad sam video da je temp u full load-u bila (za mene) drasticno manja (-5c) iz neobjasnjivih razloga, sve do ne davno...
Nisam imao prilike da probam Taz-ov mod na AMD-u, ali svakako hocu - prvom prilikom. ;)

drx je napisao(la):

Ispod procesora najcesce, sto znaci izvan domasaja vazduha ventilatora. Osim toga neke ploce ocitavaju temperaturu iz samog procesora, naglasavam ... NEKE.

M

koliko postoji kompanija, recimo termal take ?! koliko zaposlenih imaju ? koliko su vremena ulozili u konstrukciju hladnjaka ?! jer mislite da neko ko 10 godina radi na ovom pitanju NAMERNO nije dosao do ovog resenja ?! Smanjivanjem povrsine tela za hladjenje se ne mogu dobiti bolje temperature. Smirglanje ne mora da donese bolje rezultate, opet pominjem da imam TT11 koji je UZASNO obradjen sa donje strane (gore od bilo kog hladnjaka koji sam video) i temperatura chipseta i CPU-a (overklokovanog) su mi iste kad je CPU rasterecen (idle).

PS otvorite kuciste sa desne strane, stavite 80icu da duva na mesto gde je CPU iznad lima i spusticete temp za bar 5C, probano. Ali ovo nije REALNO spustanje temperature CPU-a, vec sonde koja naleze ispod CPU-a.

drugi tip: skinite CPU, nakrivite sondu skroz na dole do same ploce, dalje od CPU-a i spustice te temp. bez ikakvog smirglanja i busenja. Da li to znaci da je jezgro CPU-a hladnije ?!

A jel mislis da svaka ploča "očitava" temp pomoću sonde ispod procesora, koja daje te imaginarne temperature ??? A i sam si napisao da je kod tebe temp chipseta i proc-a ista, pa i to je malo imaginarno.
Novi procesori sami očitavaju temperaturu, u šta sam se i uverio, jer kad sam držao barton, pokazivao je temp ploče socket-a i core-a, a kad sam stavio duron 1300, pokazivao je samo temp ploče i socket-a.

Poslednja izmena:
E batice, taj njegov proc je neki lood ko struja, tj nosio sam ja moj kod njega na plocu da probamo, poshto je i meni bilo sumnjivo, i isti je bio temp i kod mene i kod njega :D Shto ce reci da mu se proc brutalno slabo greje...tj otprilike tamo gde je meni temp ns 1.70V, njemu je na 1.85... Verovali ili ne...

jel'?

gx-x je napisao(la):
koliko postoji kompanija, recimo termal take ?! koliko zaposlenih imaju ? koliko su vremena ulozili u konstrukciju hladnjaka ?! jer mislite da neko ko 10 godina radi na ovom pitanju NAMERNO nije dosao do ovog resenja ?! Smanjivanjem povrsine tela za hladjenje se ne mogu dobiti bolje temperature. Smirglanje ne mora da donese bolje rezultate, opet pominjem da imam TT11 koji je UZASNO obradjen sa donje strane (gore od bilo kog hladnjaka koji sam video) i temperatura chipseta i CPU-a (overklokovanog) su mi iste kad je CPU rasterecen (idle).

Nesto nije u redu sa ocitavanjem temperatura. Trenutno mi padaju na pamet tri mogucnosti:

1. Crkle termo diode...
2. "Uzasno" lose obradjen kuler moze da odvodi samo odredjenu kolicinu toplote po jedinici vremena. Tj kad klokujes procesor on od sobne temp do "radne" (kolika li je?) stize za nekih, recimo, 100 sec. Dok mu do "radne" temp u leru treba mozda 300 sec.
3. Ti si potencijalna vuna, jer se busenjem rupa povecava ukupna povrsina hladnog tela, a smanjuje njegova zapremina.

Pitanje:
Kolika je temp idle=clock=?

Ako hoces, mogu da donesem nikona, staklo i smirgle (ostalo 3 kom) pa da sredimo taj tvoj 'uzasni' kuler. Ali sa svim merenjima!
Clock/Idle bez smirglanja, clock/idle sa smirglom :D
I ako temp ne bude manja ja placam gajbu piva :bottle: A ako bude manja ti meni pakovanje Lex Tonic-a. (volim gorko) :beer:

Procitah Typhoon.X post, ali i dalje tvrdim da ce clock/idle temp pre smirglanja biti manja posle smirglanja. Ma koliko lood bio procesor :p

:bottle: i dalje vazi :D

Nazad
Vrh Dno