Šta je novo?

Kako do brzeg ucitavanja windows-a

evo ni ja nemam tu trecu opciju za write caching...jel to do diska? Imam maxtor 6Y120MO (SATA)...meni je boot done za 15.06 sec

Probaj sa ovime! Navodno bi trebalo da je nesto kao superfetch, evolucija prefetch-a sa Viste, radi na XP-u naravno 😉 Radi odlicno, meni se dize za par sekundi, windows mislim 😀

Prilozi

@IRS
... cekaj... pa zar nije poenta za brze dizanje 😉 da se brisu fajlovi iz prefetch direktorijuma ???

Ne, kakva glupost... pa zato prefetch direktorijum i sluzi. Povremeno treba brisati fajlove da bi se obrisali fajlovi ostali prilikom instalacije programa koji su kasnije deinstalirani, pa su ostali repovi i u prefecth folderu. Kako god probaj da dodas u registry bazu superfetch pa mi javi svoj utisak.. 3 sekunde je ponekad i previse 😉

Meni nikako ne radi ovaj Vista Prefetched. Laptop se s njim dize skoro 2 minuta, a sa originalnim, oko 1. Toliko o tome.

da li je jos neko probao ovaj Vista Prefetched?

Sa reg menjanjem prefetchera (npr. 3 na 5) dobicete manji broj "zmijica", ali postload (kad tek ucita OS) ce vam biti dosta duzi nego pre; 100% provereno 100 puta 🙂

Bootvis moze (a i ne mora) da vam jos vise produzi "agoniju" 😉
Njivadini drajveri (pogotovu IDE) i (naravno) mrezna karta imaju mnogo veci impact na boot time, koncentrisite se na njih; Kutijina metoda je efikasna, ali kao dopuna.

2Cwelle:
Svaka cast, nema sta! Po trayu zakljucujem da ti je sistem bio u fazi "vanille" 🙂 jel'?

EDIT:
Haha, vidim ja, pocecemo mi da se jurimo u Bootvisu, a ne u Spi-ju 😛

Poslednja izmena od urednika:
NikName:

Sacekaj par puta dok budes palio komp, potrebno mu je vreme da se integrise u procese koji se prvi podizu sa windowsom. Meni se win podize za bukvalno 3 sekunde na xp3200 s939, komp je u mrezi

IRS:
Hvala, nisam znao, probacu.

[=PEX=]:
A kako da iskljucim LAN? Pretpostavljam da moze BootVis-om... Osim Lan-a imam i wireless kartu u laptopu. Jel utice ona na boot?

Sve sto adresira (trazi IPove) MORA da usporava boot sistema...
A LAN ako ti vec ne treba iskljuci iz BIOSa 😉 Bootvisom neces...

a nee, ne- tu nesto ne valja. ti tu kucicu i nemas. evo vidi na sta sam mislio...

kod mene je ova ovako

jedan je sata Seagate 320gb, a drugi Maxtor pata 80gb

p.s cemu sluzi ovo:

cemy5es.jpg

Braco, dodao sam reg Vista Prefetched, i celog dana ga namerno restartovao, optimizovao Bootvis-om, i mogu da kazem da ne da nije pomoglo, nego mi se komp duplo sporije dizao. Vraceno na staro, i za dobri stari minut, sistem je spreman. Pozz.

Poslednja izmena od urednika:
Ne, kakva glupost... pa zato prefetch direktorijum i sluzi. Povremeno treba brisati fajlove da bi se obrisali fajlovi ostali prilikom instalacije programa koji su kasnije deinstalirani, pa su ostali repovi i u prefecth folderu. Kako god probaj da dodas u registry bazu superfetch pa mi javi svoj utisak.. 3 sekunde je ponekad i previse 😉
Nema logike da prefetch ubrzava dizanje sistema. Sa prefetchom win samo ima još više stvari da učita prilikom dizanja. Ispravi me ako grešim.

EDIT : Šta je postignuto (urađeno) sa ovom promenom?
@link2rage
Run->regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Control -> SessionManager -> MemoryManagement -> PrefetchParameters

Нађеш EnablePrefetcher и промениш му вредност са 3 на 5. Рестартујеш комп.

Poslednja izmena:
@ IRS - Ok ipak ne treba brisati prefetch folder.
*** u prvi mah nije bilo logike ali čitao sam malo po tom linku.
Mudro zboriš IRS, mudro.
Ajd' sad ko god je isključio prefetch neka ga vrati na normalu...

pitanje koliko su i ovi linkovi / podaci tacni. evo npr. sa linka koji si postovao IRS u jednom pasusu se kaze:
"The Prefetch directory has one additional salutary function when used in conjunction with the built-in defragmenting tool. Every three days, during idle times, this utility rearranges program code, moving it to the outside of the disk to make it more efficient when loading"
opste je poznato da je najbrzi deo harddiska onaj najblize centru tako da ne vidim kako lik zamislja da ce ucitavanje programa biti efikasnije ako se oni premeste na obod diska....

Ako hocete ultra brzo ucitavanje nema druge nego Mac 😀
npr. novi PhotoShopCS 3.0 se na MacBookPro ucitava: click - 1, 2, i tu je!!! neverovatno!
nema razmisljanja o prefetchu i ostalim glupostima - jednostavno radi 🙂

@ kovacm - nećemo sada da cepidlačimo, ta razlika između oboda i centra diska je za tebe zanemarljiva.
Btw nema frke, daj mi instalacioni disk da testiram Mac...

sta pricas "za mene je ta razlika zanermarljiva"? sta si hteo da kazes ovim?
ja kazem da taj link najverovatnije nema pojma o cemu prica jer kaze da se podaci premestaju na obod diska da bi se brze ucitavali sto nema nikakvog smisla jer je unutrasnji deo diska brzi od spoljnjeg!

Poslednja izmena:
Hold on, nemoj da se ljutiš odmah, nisam mislio da te uvredim ili šta si već pomislio, hteo sam da kažem da je ta razlika zanemarljiva za sve nas.

E sada kad malo razmislim, nisi u pravu što se tiče harda ili mi ne mislimo na istu stvar.
Razmišljaj ovako, zamisli da se ploča diska okrene za lupam 45 stepeni.
Sad ti meni reci koja će traka na ploči biti "duža" : ona u sredini ili ona na obodu diska.
Napomena : ovo je samo moje mišljenje...

mada u pravo si!... ja sam se samo vodio time da je prva particija uvek najbrza. ali nisam razmisljao da je prva particija na obodu diska; ne znam zbog cega sam mislio da harddisk pocinje od sredine kao i CD...

@syntax

Постигнуто је то да она ''змијица'' приликом дизања система не иде 5-7 кругова већ пред крај другог већ крене да учитава Windows. То што на оном линку Xp Myths кажу да то не постоји то је њихов проблем кад свако ко је у трезвеном стању и зна да броји до 10 види разлику.

поздрав

2Cwelle:
Svaka cast, nema sta! Po trayu zakljucujem da ti je sistem bio u fazi "vanille" 🙂 jel'?

EDIT:
Haha, vidim ja, pocecemo mi da se jurimo u Bootvisu, a ne u Spi-ju 😛

To je bilo kad sam imao A7N8X-X sa iskljucenom mrezom. Hard disk je bio WD 120GB PATA. Mislim da je sistem bio rasterecen svih nepotrebnih stvari. 😉
Sto se tice takmicenja u Bootvis-u ja sam za 😀.

Takmicenje u Bootvis-u? Sto da ne? Vrlo zanimljivo, ja sam za!!!

@MaxXx - vidim da sada zmijica ide samo jednom (možda do polovine drugog) ali mi se čini da sada Welcome screen stoji duže nego ranije.
Btw ranije sam obrisao sadržaj Prefetch foldera i isključio Indexing Service ali sada hoću da vratim sve na staro, tj. već sam vratio Indexing Service ali Prefetch folder je i dalje prazan.
Mislio sam da mu treba malo vremena da skonta programe ali prazan je već par dana.
Da li sam zaboravio još nešto da uključim da bi radio Prefetch???

@IRS
Preftech ne sluzi za brze dizanje sistema i to je obicna zabluda.

Posto je NTFS takav kakav je, XP je sa sobom doneo i Indexing servis koji pravi te silne fajlove u preftech folderu. To su obicno programi koji se najcesce koriste pa sistem preko Preftech mehanizma navodno "ubrzava" pri sledecem pokretanju.

Drugim recima, obican waste resurasa. Indexing servis se obavezno gasi a svi fajlovi iz tog dira se brisu. Onaj ko kaze da mu to ne ubrzava boot ima problema sa osecajem za vreme 🙂
Vista Preftech je malo evoluirao jer je i samo indeksiranj bolje odradjeno ALI cilj koji pokusavaju da dostignu, Spotlight integrisan u MAC OS X, je strasno daleko.

Pojam "brzog" boota je vrlo rastegljiv jer svi znaju da XP brze dolazi do Desktopa od Windowsa 2000 pa zato deluje "brze". Problem nastaje onog momenta kada se pokrecu programi upisani u Run kljuc registry baze i iz Startup foldera. Programi poput KAV-a, Outposta i njima slicnih samo dodatno usporavaju kompletno dizanje sistema (u principu, sistem je podignut onog momenta kada mozete da operisete po njemu ali posto je u 90% slucajeva totalno trom dok se programi ne ucitaju, i broj programa pri startupu dodatno usporava ceo proces).
Bootvis moze malo da optimizuje celu pricu. Jedan od boljih pokazatelja u kakvom stanju je sistem je broj plavih "zmijica" koje protrce prilikom ucitavanja sistema. Kod mene je to 2-3 puta a dok kod nekih sistema kojima Preftech nije ispraznjen a Indexing ukljucen i registry prepun krsha moze da potraje i po 12-13 prolaza...

Poslednja izmena:
Spotlight integrisan u MAC OS X - jedeno od cuda Mac-a!!!
Covece on pronalazi slicne pojmove, ma sve! n.e.v.e.r.o.v.a.t.n.o!

inache Windows2000 ucitava driver po driver dok XP to moze da radi paralelno pa se i zbog toga brze podize. To je btw jedina "mana" Win2K u odnosu na XP.

Kutijo mislis da Indexing service radi dok se vrti zmijica? ja mislim da tada XP tek podize drivere....

Nazad
Vrh Dno