Šta je novo?

Kako do brzeg ucitavanja windows-a

link2rage

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
620
Danas je jedan prijatelj uzeo komp (amd 64 3500+, 512mb, sis ploca, integ. grafika) i njemu se windows dize za 3 sekunde (bukvalno) (doduse u pitanju je service pack 1, e sad sta mene iritira pa ja imam x2 4200+, 1gb ram-a, x1600xt, nf4 ultra ploca i meni se windows dize 40 sekundi. Pa dodje mi da ga razlupam! Nemam nista posebno instalirano da bi ga posebno usporavalo u cemu je stvar da nema neki odredjeni redosled instalacije ili sta. Inace pod windows-om sve radi super brzo.

Resenje za tvoj problem se zove Microsoft Bootvis!!!
Raspakujes, pokrenes ga, udaris stiklu na disk utilization, onda trace, optimize system.
Kada se restartuje, sacekas ga da sve zavrsi, trajace koji minut i kada se izgasi, osetices razliku.....
Poz 🙂 🙂 🙂

Prilozi

Poslednja izmena:
Samo ugasi Indexing servis i obrisi sve fajlove na x:\Windows\Preftech i osetices razliku 🙂

Ok priznajem da ovo malo pomaze ali nije to to, jer kod mene kad se dize windows on prijavi pocetnu stranicu windows xp-a ali ne dira hard. Ona crta ide jedno 10 puta (ali ne ucitava nista sa harda) a tek naredne 5-6 se vidi da se windows ucitava sa harda.

Mozda ortak koristi hibernaciju? 🙂
Ako imas mreznu oce da ceka dodelu ip adrese pa onda zvrji u prazno.

@link2rage
Ja sam uradio ova oba postupka sto su ljudi rekli i kad mi dize sistem, ne ucitava ni jednu celu liniju, nego je prekine na pola, sto i nije neko merilo brzime podizanja operativnog sistema, ali pre nego sto sam ista od ovog uradi iizmerio sam vreme podizanja sistema i bilo je oko 40 sekundi, dok posle uradjenih ovih stvari iznosi oko 25 sekundi sto je skoro pa duplo brze.
@Bad MF
Ovo sto si rekao za mreznu karticu, da li se to odnosi i na integrisanu mreznu karticu ili si mislio ako je racunar u mrezi odnosno ako je umrezen sa drugim racunarima.

Ok priznajem da ovo malo pomaze ali nije to to, jer kod mene kad se dize windows on prijavi pocetnu stranicu windows xp-a ali ne dira hard. Ona crta ide jedno 10 puta (ali ne ucitava nista sa harda) a tek naredne 5-6 se vidi da se windows ucitava sa harda.

Da li posedujes s/ata disk. Pokusaj i ti sa Bootvis-om da uradis optimizaciju pa vidi koliko ti treba da inicijalizuje hdd.

i ja na poslu imam jednu masinu koja neverovatno brzo podigne windows a instalirana je i podesena kao i deset drugih.... ?!??
elem sta windows radi dok drzi crn ekran sa Win logotipom i vrti onu liniju? (na ovom racunaru sto se ultra brzo podize taj ekran se skoro i ne prikaze!)

@link2rage
Ja sam uradio ova oba postupka sto su ljudi rekli i kad mi dize sistem, ne ucitava ni jednu celu liniju, nego je prekine na pola, sto i nije neko merilo brzime podizanja operativnog sistema, ali pre nego sto sam ista od ovog uradi iizmerio sam vreme podizanja sistema i bilo je oko 40 sekundi, dok posle uradjenih ovih stvari iznosi oko 25 sekundi sto je skoro pa duplo brze.
@Bad MF
Ovo sto si rekao za mreznu karticu, da li se to odnosi i na integrisanu mreznu karticu ili si mislio ako je racunar u mrezi odnosno ako je umrezen sa drugim racunarima.

Ja sam ranije imao tako brzo ucitavanje dok sam koristio nForce 4 SLi plocu i RAID0 sistem diskova. Znaci, ona ”zmija” (taj naziv mi se najvise svidza 🙂 ) nije isla ni do kraja kucice (i ovo mi se dopada). Par puta sam nakon reinstalacija sistema imao takvu situaciju. Onda sam jednog dana instalirao opet OS na istoj toj platformi i zmijica je poludela - prolazila je desetak i vise puta...

Sada na Intel P965 ploci i C2D isto butuje jako sporo. Mada, svejedno je u principu, jer komp ionako ne gasim skoro nikad (download).

Samo ugasi Indexing servis i obrisi sve fajlove na x:\Windows\Preftech i osetices razliku 🙂

Ja sam hteo ovo da podesim ali gde mu dodje indexing servis da bih ga ugasio?
Ove ostale fajlove sam obrisao.
Pozdrav!!!!!

Start -> Run -> services.msc, pa nadjes indexing i stavis ga na disable.

Mozda ortak koristi hibernaciju? 🙂
Ako imas mreznu oce da ceka dodelu ip adrese pa onda zvrji u prazno.
pa da, kada ostavim čistu instalaciju XP SP2 sa neophodnim drajverima, sistem se podigne za jedan ipo prolaz kroz "zmiju", ali čim dodam drajvere za ss2 (win je vidi kao mrežnu) minimalno pet prolaza, što je opet dobro, takođe ni ja ne gasim komp pa mi to nije ni bitno.

Poslednja izmena:
kako radi ovo smece od Bootvis-a??? meni samo izbacuje tri grafikona i nigde ne pise kad je zavrsio sa bootovanjem! jel treba nesto posebno da se podesi? (masina je u domenu...)

Kod mene se win relativno brzo podigne, ali prodje jos 20tak sekundi od logovanja dok mi se sve ikone i ne pojave i task bar postane aktivan. imam 2 gb rama 3000xp+ na 2400 i start up ociscen od nepotrebnih stvari, odnosno samo antivirus

Ja sam uradio sve sto ste ovde naveli, i to sa BootVis, i istina, komp se brze pali, ali se jedno 10x sporije gasi, odn. stoji ono Windows is shutting down prilicno dugo...

@link2rage
Ево ти решење за ту црту, змију или како већ...

Run->regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Control -> SessionManager -> MemoryManagement -> PrefetchParameters

Нађеш EnablePrefetcher и промениш му вредност са 3 на 5. Рестартујеш комп.

@all
Мени BootVis такође не ради. Све урадим како треба али једноставно нема ефекта. Неће све графиконе да исцрта, неки су једноставно празни. На нету сам видео да доста њих има тај проблем али нигде решење нисам нашао.

Ево и сличица мог проблема.

Каже "Warning disk write caching is disabled!"...шта год то значило.

Poslednja izmena:
Ima li smisla onda brisati sadrzaj Prefetch foldera? Jeste da ce se ubrzati podizanje Windowsa, ali ce se usporiti kasnije startovanje aplikacija koje se cesto koriste?

Bolje je i da se Win malo duze dize, ali da se programi brze startuju.

a koliko puta dnevno ukljucujete komp pa je bitno jel se size 20 ili 40 sec?

I meni pise tako ali je u driverima za IDE controller-u write caching ukljucen.

Inace meni se dize za manje od 1 sec, narocito kada vidim neku zgodnu zensku.:eyebrows: :d

Write caching probajte da uključite u Device manager -> Disk drives.
Što se brzine dizanja tiče, ona je potpuno nevažna. Važno je da nema padanja. :d

Kod mene je sata disk i nemam tu opciju u Device Manager-u.

Знам ја где се то укључује али каже да је већ укључено...

Poslednja izmena:
imam laptop koji palim i gasim nekad i 10 puta na sat! molim vas samo da me ne pitate zbog cega ga palim/gasim 10 puta na sat. to nije vas problem 😉 ok? ali meni bi VEOMA pomoglo kad bi se palio u sto kracem roku - npr. 10 sec.

jos niko nije odgovorio zasto bootvis ne prikazuje sve grafikone na nekim racunarima...?

Nazad
Vrh Dno