Šta je novo?

Kako da napravim faradejev kavez za TV ?

Hahahah. Slatko sam se nasmejao.
Vidi mozda mu smeta i usisivac ili pegla. :d
Nego odvrni ti jednu sijalicu ispred njegovog stana pa kada dodje kuci a ti ga u mraku udri u glavu a sutra mu objasnjavaj i ubedjuj da ima i gorih stvari od tvog TV-a. Upalice 100%. ;)

@Bad MF

Jeste, bas rengensko zracenje... A ako izbusis malu rupu na ekranu ima elektroni da te lupe u celo :d

Evo ti info pa malo proucavaj
http://www.fda.gov/cdrh/consumer/TVRad.html

Do TV Sets Give Off X-Rays?

X-rays may be produced when electrons, accelerated by high voltage, strike an obstacle while traveling in a vacuum, as in a TV containing a cathode ray tube (CRT). Since many of the components in television sets operate at thousands of volts, there is the potential for x-ray generation. These components may produce x-rays capable of escaping from the television receiver or CRT. This unintentional emission of x-radiation can pose a potential hazard and must be controlled. :banana::guitar::d

Sad rizikujem da me proglasite ludim, ali ja iako mogu da cujem slepe miseve, tj. "osetim" negde pozadi, u spoju vrata i lobanje, TV ipak cujem samo kada pojacam ton hehehehe :D

Sad rizikujem da me proglasite ludim, ali ja iako mogu da cujem slepe miseve, tj. "osetim" negde pozadi, u spoju vrata i lobanje, TV ipak cujem samo kada pojacam ton hehehehe :D

a) oštećen ti je sluh, usled slušanja glasne muzike (ako si mlađi) ili kao normalna pojava starenja (ako si stariji)
b) ne koristiš standardni 50hz crt tv

Ovo cujem i ja, a kao klinac sam mislio da imam "sesto culo" :d
mene su ko klinca pravili ludim zbog ovoga :D

a tv ne daje Ro zrake. radi na principu elektronskih snopova (kolko ja znam) a nastanak rendgen zraka je u domenu teorije
rendgen zracenje je deo elektromagnetnog spektra, tako da nema "elektromagnetnog i rendgen zracenja"

Poslednja izmena:
rendgen zracenje je deo elektromagnetnog spektra, tako da nema "elektromagnetnog i rendgen zracenja"

EM%20Spectrum.jpg

@Bad MF

Evo ti info pa malo proucavaj
http://www.fda.gov/cdrh/consumer/TVRad.html

Do TV Sets Give Off X-Rays?

X-rays may be produced when electrons, accelerated by high voltage, strike an obstacle while traveling in a vacuum, as in a TV containing a cathode ray tube (CRT). Since many of the components in television sets operate at thousands of volts, there is the potential for x-ray generation. These components may produce x-rays capable of escaping from the television receiver or CRT. This unintentional emission of x-radiation can pose a potential hazard and must be controlled. :banana::guitar::d

Da si to malo bolje proucio shvatio bi da su si i rengenski zraci i gama zraci i svetlost i sve ostalo elektromagnetni talas, dakle ista stvar samo na drugom frekvetnom opsegu... I ne, iz televizora ne izviru X-rays, mozda samo iz ponekih specijalnih serija Ei-Nisa :d

Odavno se nisam ovako slatko ismejao. Srpska masta moze svasta. Svaka cast za predloge. Ima ovde genijalnih ljudi!:)
Evo ipak malo ozbiljnije analize:
Tv prijemnici sa svojom viskonaponskom kaskadom od reda velicine 15-20KV izvor su raznih vrsta zracenja.
Snop elektrona koji ispaljuje katoda ka ekranu je ono sto se zove beta zracenje (koga inache mogu chiniti i pozitroni). Ali zbog velike potencijalne razlike i guste metalne resetke elektroni prakticno NE napustaju unutrasnjost katodne cevi. Znaci i nema neke opasnosti da ce nekoga pogoditi snop elektrona u glavu ako se izbusi mala rupa na ekranu. Pre toga ce sve da implodira!:)
X ili rentgensko zracenje nastaje prilikom udara visokoenergetskih elektrona u prepreku od odgovarajuceg materijala u vakuumu. Dakle, moguce je da dodje i do tog zracenja. Ali pravilnim izborom materijala i konstrukcijom katodne cevi ovo zracenje je moguce smanjiti na najmanju meru i da glavni deo zracenja bude u vidljivom delu spektra, tj. crveno, plavo i zeleno, sto i chini sliku u boji. Postoje strogi uslovi koje svaka katodna cev mora ispuniti da bi se uopste ugradjivala u televizore. Bar mi je to poznato sto se tiche atesta na teritoriji EUnije. Kada su se pojavili prvi tv prijemnici, niko o tome nije vodio racuna. Tako da ima istine da neki stari EI Nis televizori mogu uchiniti da voda svetli kao ona Pekamska Del Boy-a!:) Salu na stranu, X zracenje danasnjih CRT monitora je reda mikro roentgena, ali POSTOJI!
Ono sto niko ne moze u potpunosti da smanji i neutralise jeste generalno elektromagnetno zracenje koje zauzima spektar od kratkih talasa do vidljive svetlosti (to se moze videti na slici iz jednog od preth. postova). To zracenje postoji oko CELOG tv prijemnika i sto je najgore, zbog visokih napona nije zanemarljivog inteziteta. Televizor se projektuje da zracenje bude najmanje ISPRED ekrana, jer se pretpostavlja da ce osoba biti ispred, a ne iza monitora. Znaci koliko god je taj chicha lud, u tom ludilu ima sistema. Tv najvise zraci IZA sebe, a ne ispred! Zato se u dobro osmisljenim rac. centrima CRT monitori okrecu jedan OD drugog, znaci da se gledaju pozadinama, a ne stavljaju se u redove jedan iza drugog, pa da korisnik u redu ispred bude ledjima naslonjen na pozadinu monitora iza sebe i tako se zraci. Naravno da je tu kvaka u rastojanjima. Elektromagnetno polje opada sa kvadratom rastojanja, tako da se racuna da je na rastojanju od 1m od pozadine monitora jacina polja zanemarljivo mala. Znaci taj chichica moze bezbedno da spava ako je udaljen metar, dva od pozadine TV-a!:)
Sada nesto o stetnosti emag. zracenja:
Beta (koje nije emag zracenje, ali moze da ga uzrokuje), X i gama zracenje su visoko jonizatorska zracenja. Kada prolaze kroz tkiva stvaraju takozvane slobodne radikale, pozitivno ili negativno naelektrisane jone koji razaraju sve zivo. Ono ocigledno unistavanje svima je poznato iz scena posle explozija atomskih bombi u Japanu i radijacijske bolesti koja je odnela ogroman broj ljudskih zivota. Ali jos strasnije je podmuklo delovanje malih kolicina zracenja koje aktiviraju kancerogene celija i uzrokuju rak. Zato i NAJMANJA kolicina ove vrste zracenja nije zanemarljiva!
A sto se tice emag. zracenja generalno, NIKO zivi na planeti ne zna tacno koliko je stetno, a koliko nije. Postoje studije koje pokazuju stetnost zracenja obicnih digitalnih elektricnih satova, koji stoje neposredno pored glave spavacha, na sinaptichke veze u mozgu. Ili cak i obicnog elektricnog aparata za brijanje! Na radarskom snopu savremenog lovackog aviona moze da se isprzi kobasica. A opet gomila studija pokazuje kako nema dokaza da je zracenje mobilnih telefona uopste shtetno. Jedno je sigurno, razne vrste vestacki izazvanog emag. zracenja svuda su oko nas i ne mozemo ih nikako izbeci.
Na kraju naravno da demistifikujem Faradejev kavez. Resetkasti kavez je pouzdana zastita od elektrostatickog polja, znaci onog koga cine naelektrisanja u mirovanju, a NE i od elektromagnetnog polja koje moze u odredjenom procentu da prodje kroz svaku shupljinu u tom kavezu. Idealni Faradejev kavez bi bila superprovodna lopta, dakle bez shupljina i sa specifichnim otporom materijala koji tezi nuli. Ima cela jedna teorija kako se oklapaju prostorije gde su npr. skeneri i gde prakticno ne sme da bude spoljasnjeg polja. Ako stavis metalnu resetku na zid iza tv-a, ona ce zaustaviti jedan deo zracenja, ali pitanje je u kom delu spektra i u kojoj meri. Sigurno je da ce zracenje biti manje iza zida, ali ono i ovako nije bilo veliko. Postoje uredjaji dovoljno osetljivi da ce uvek registrovati neko zracenje iza zida, ali to prelazi u paranoju, slobodno reci tom chiki, mada je on delom ipak u pravu!:)
Za par godina se nadam da cemo svi preci na LCD tehnologiju, tako da ce gvozdena zavesa postati izlishna tema. A do tada... pa moraces angazovati nekog dobrog kovacha!:)

Da si to malo bolje proucio shvatio bi da su si i rengenski zraci i gama zraci i svetlost i sve ostalo elektromagnetni talas, dakle ista stvar samo na drugom frekvetnom opsegu... I ne, iz televizora ne izviru X-rays, mozda samo iz ponekih specijalnih serija Ei-Nisa :d
Sto mrzim ove polemike jer me navuku na repliciranje, prvo tvrdis da nesto ne postoji a onda kad ti se prezentuje da postoji onda kao nije sija nego je vrat, terminoloske igrarije...;)
User ZIP sve je lepo i natanane objasnio :)

Poslednja izmena od urednika:
Ja se slažem sa onima koji se zalažu za placebo efekat... Što, da komšija nema neke instrumente za merenje zračenja? Možda visak ili rašlje? :p Staviš praznu konzervu od graška i kažeš da je to najnoviji štit razvijen u Vinči. :smoke: Ne mogu da verujem da danima raspravljate o ovome, ali zaludan pop itd. :d

Ja glasam da stavis kavez oko komsije, lakse ce ti biti!

Hahaha, da li je neko primeti da Xaver nije nista napisao vec celu stranu i po? Osim par poluozbiljnih i ozbiljnih saveta, ostadosmo samo mi spameri...

ne, ja mislim na tiho visokofrekventno "cviljenje"

ali to ne cujem kod monitora, samo kod nekih tv-a (uglavnom losih/starih), s tim sto je kod nekih to izuzetno glasno, a kod drugih jedva cujno. najbolje moze da se primeti kad se menja crno-bela slika na ekranu (tj. svetlo-tamno)

on topic: iz relativno slicne oblasti, u ovakvim situacijama najbolje resenje jeste placebo, ali uz jako dobru pricu. dakle opredeli se za neki od gore navedenih metoda, uvezbaj sebe da zvucis ubedljivo, to je najvaznije!

za zastitu od rendgena obicno se koristi zid od opeke, prekrecen baritnim malterom. ako imate u planu da krecite mozes da mu kazes da ste koristili taj malter i da se to koristi u rendgen tehnici, bla, bla... a neces morati da stavljas kerefeke po kuci.

Poslednja izmena:
Sto mrzim ove polemike jer me navuku na repliciranje, prvo tvrdis da nesto ne postoji a onda kad ti se prezentuje da postoji onda kao nije sija nego je vrat, terminoloske igrarije...;)
User ZIP sve je lepo i natanane objasnio :)

Pa kada ne bi pisao o stvarima o kojima jako malo znas onda i ne bih morao da ti repliciram. Ali cesto se desava da neko procita nesto o oblasti u koju se ne razume i pogresne zakljucke izvede iz toga i onda jos ljudima iznosi te zakljucke. Doduse ova cela tema je i onako sprdnja pa steta nije velika :d

Posebno me je iziritirao onaj tvoj prvi post koji sam quotovao jer se vidi da ne znas o cemu govoris, nikakva terminologija nije u pitanju vec neznanje...

Hahaha, da li je neko primeti da Xaver nije nista napisao vec celu stranu i po? Osim par poluozbiljnih i ozbiljnih saveta, ostadosmo samo mi spameri...

Banovao ga kutija :d... A i nas ce izgleda ako ovako nastavimo!

Odavno se nisam ovako slatko ismejao. Srpska masta moze svasta. Svaka cast za predloge. Ima ovde genijalnih ljudi!:)
Evo ipak malo ozbiljnije analize:
Tv prijemnici sa svojom viskonaponskom kaskadom od reda velicine 15-20KV izvor su raznih vrsta zracenja.
Snop elektrona koji ispaljuje katoda ka ekranu je ono sto se zove beta zracenje (koga inache mogu chiniti i pozitroni).....

Hvala puno na kvalitetnom odgovoru. Cela mi je stvar sad jasnija.
Tako nesto mi je i trebalo.

Pa kada ne bi pisao o stvarima o kojima jako malo znas onda i ne bih morao da ti repliciram. Ali cesto se desava da neko procita nesto o oblasti u koju se ne razume i pogresne zakljucke izvede iz toga i onda jos ljudima iznosi te zakljucke. Doduse ova cela tema je i onako sprdnja pa steta nije velika :d

Posebno me je iziritirao onaj tvoj prvi post koji sam quotovao jer se vidi da ne znas o cemu govoris, nikakva terminologija nije u pitanju vec neznanje...

Neverovatno, dobro ja malo znam tome... Nisi odgovorio jel postoji rengensko zracenje ili ne. Kako si pokazao svoje znaje, dao link na wikpediju, malo obnovio srednjoskolsko gradivo surfajuci po internetu. Sta je sad merodavnije wikipedija ili link i clanak sa nekog .gov sajta. Kako si izveo neki zakljucak pljuvanjem po EI-Nis televizorima, samo da te podsetim da je ta ista fabrika pravila katodne cevi za Philips. Ako svi strucnjaci svoje znanje baziraju na wikipediji alal vera. Priznajem tu si upravu da je ova tema spada u zonu sumraka sto sam i ja naveo i treba je zakljucati.:crash:

Ova tema nikako ne spada u zonu sumraka. Stvar je kristalno jasna, radi se o osobi koja ima anksioznost, tj. iracionalan strah. Ovo je veoma poznat i cest problem koji se javlja u svim mogucim oblicima, lecenje je ili jednostavno ili veoma tesko, zavisi od osobe do osobe, tj koliko je neko sposoban da ponovo shvati stvarni svet. Moguce je informisati se na netu veoma jednostavno.

A sto se tice zracenja, to je vec hiljadu puta prezvakavana tema u naucnim krugovima, radjeno je tonu analiza, sve to stvarno nije tesko pronaci, jedini problem je sto je za potpuno razumevanje potrebno znanje fizike na srednjoskolkom nivou. A svi znamo kako se vecina djaka i ljudi ponasa: "ucio sam neke gluposti koje me interesuju kao spansko selo, dobio sam ocenu i zelim to sto pre da zaboravim - ignorance is bliss".

Neverovatno, dobro ja malo znam tome... Nisi odgovorio jel postoji rengensko zracenje ili ne. Kako si pokazao svoje znaje, dao link na wikpediju, malo obnovio srednjoskolsko gradivo surfajuci po internetu. Sta je sad merodavnije wikipedija ili link i clanak sa nekog .gov sajta. Kako si izveo neki zakljucak pljuvanjem po EI-Nis televizorima, samo da te podsetim da je ta ista fabrika pravila katodne cevi za Philips. Ako svi strucnjaci svoje znanje baziraju na wikipediji alal vera. Priznajem tu si upravu da je ova tema spada u zonu sumraka sto sam i ja naveo i treba je zakljucati.:crash:

Lols pa naravno da postoji rengensko zracenje, kad sam ja rekao da ne postoji :d Samo nikako da shvatis da je rengensko zracenje Elektromagnetno zracenje isto kao i svetlost... Kamo srece da sam samo u "srednjoj i na wikipediji" ucio o ovome :d

Od mene dosta u ovoj hipohondar meets X-rays temi...

@Bad MF

Znas sta je apsurdno? Ja repliciram tebi, ti repliciras meni umesto da objasnis postavljacu topica kolika je stvarna realna opanost tj. da nema neke opasnosti i da je zracenje koje proizvodi TV minimalno. Mislm da si trebao tako da odradis i onda ne bi bilo tolikog repliciranja, umesto tebe odradio je to neko drugi ali mnogo kasnije. Pises da si mnogo ucio o tome, logicno je bilo da napises razumljiv odgovor ili konkretno kad je covek toliko paranoican (ili teca finansira sve ukucane pa mora da mu ugodi) objasnis mu kako da resi problem i napravi zastitu koja bi zadovoljila tog rodjaka. Pogledao sam linkove a i jasno mi je da to sve spada u jednu grupu Elektromagnetno zracenje ali sam predpostavio cega se doticni plasi (cak sam i pogodio da je to neki rodjak a ne komsija) pa sam to tako napisao kako sam znao i umeo. :wave:

Poslednja izmena od urednika:
Zip je napisao(la):
Kada prolaze kroz tkiva stvaraju takozvane slobodne radikale, pozitivno ili negativno naelektrisane jone koji razaraju sve zivo.

Jedna mala ispravka. Slobodni radikali nisu katjoni, a ni anjoni.

slobodni radikali su clanovi radikalne stranke na slobodi...:)
na kraju svega spala prica na kupovinu nekog LCD televizora.

Inace osoba o kojoj pricam ovde bila je pre nekih 10-tak godina obolela od raka. Ali sva sreca izvukao se operacijom. Zato je ovo "osetljiva tema" i ja(mi) ne mozemo da budemo ravnodusni prema tome.
Ne kaze niko da je rak dobio od TV-a ali tesko je i zamisliti nekoga koje to imao kako se oseca kad mu neko kaze da nesto u njegovo blizini moze da dovede do pojave raka. Tu prestaje i racio i nauka.
Na stranu to sto ako ne-daj-boze mu se vrati opet, treba posle sebe(nas) da preispitujem da li je mozda ili nije bez obzira na sve ... ili jos gore da mi neko prebacuje itd itd.
Ajde sad na stranu to sto jeste paranoican i za druge stvari.

Ako stavim neki faradejev kavez ili sta vec sustina je da i merenje to pokaze posto bi ako je taj kavez ucinkovit zvali tog famoznog meraca da to izmeri uz verovanje da tad nece izmeriti nista vise od standardnog "zracenja" (ma koje bilo).
Iz ove price kapiram da nesto moze da se smanji ali je sutina i dalje tu, bez obzira na to sto je ta "sustina" diskutabilna ali za onoga ko je se plasi bice i dalje prisutna verovatno i nakon sto bi sklepao taj kavez.

Moj je stav prema tim stvarima je takav da ako bi poceo da gledam sta zraci, sta smeta, za sta se zna a zasta se jos ne zna, pobegao bih na severni pol...a tamo bi me skenjala aurora borealis...verovatno.
Ako celo covecanstvo zivi pored televizora, zivecu i ja.

Poslednja izmena:
Hmph, meni je zadnja strana TVa okrenuta ka WCu. Nista od LCDa za mene...
Ali, stvarno zanimljiva i divna polemika na ove 4 strane... I na kraju svega, da zakljucimo: Zivela anxioznost, paranoja i Faradej.
A ti Xaver, uzivaj u novom LCD-u (nadam se ogromnom ekranu). Baci nam fotku da vidimo sta propustamo

Znaci na kraju je sve dobro ispalo :D

Ako stavim neki faradejev kavez ili sta vec sustina je da i merenje to pokaze posto bi ako je taj kavez ucinkovit zvali tog famoznog meraca da to izmeri uz verovanje da tad nece izmeriti nista vise od standardnog "zracenja" (ma koje bilo).
Iz ove price kapiram da nesto moze da se smanji ali je sutina i dalje tu, bez obzira na to sto je ta "sustina" diskutabilna ali za onoga ko je se plasi bice i dalje prisutna verovatno i nakon sto bi sklepao taj kavez.

boga pitaj sta ce taj r-tard da "ocita" svojim E-meterom. jer zracenja poreklom od TV-a tu NEMA*. zid od opeke je maltene dovoljan za rendgen aparat, a kamo li tv. tako da ne moze da ocita promenu necega cega NEMA*. tako da postoji dobra verovatnoca da taj "ocitava" ono sto on hoce. al dobro, samo vi pustite, i bice dobro ako na kraju ne budete pomerali temelje od kuce.
;)

* ne racunajuci uobicajeno zracenje poreklom od kosmickih zraka, ruda... koje je sveprisutno.

Poslednja izmena:
boga pitaj sta ce taj r-tard da "ocita" svojim E-meterom....
Pa tooo. To i jeste u celoj prici naj nenormalnije.
Ja treba da eliminisem nesto sto ni ne znam sta je, jer neko zna da mu to (sto ni ja ni on neznamo sta je) smeta. :)))))

Sad ja tamo treba da dzaram nesto, pravim neki kavez i da dodje taj "specijalac" i da kaze da sad zraci nesto trece.
Zamisli da donese nesto i izmeri da ukucani zrace po njemu nekim "mentalnim zracenjem"...ima da se selimo hehehehehehe

Zato ljudi ne pustajete nikoga da vam meri necim sto nikome nije jasno sta je.

To se zove radioestezija. Nije nista nepoznato ni novo, neki se kunu u to.

Hm, ta radioestezija mi lici na Feng-Shui.
Samo fali da ti sa tim neko uleti u kucu...

Nazad
Vrh Dno