Šta je novo?

Kada sam ja sa 5.25" SS DD forsirao 8bita na Slaviji...

Nisi u pravu sto se tice C64, C128. Commodore je forsirao C64 do 1990 godine, sam sebi stavljajuci omcu oko vrata (cak su bila i dva 'revival' projekta sve do 1994). C128 je izasao 1985. a vukao se sve do 1989., paralelno sa Amigama.

A koliko vas je kupilo Atarija 520 chim je izashao ? :) Daj bre, ja kad sam kupio Amigu 500 dok josh nije ni bila kod nas u prodavnici, svi su imali Spectrume i C64, a najvece baje su imale 286 :)

1986. Atari ST 520 (mislim da je bio neki april ili tako nesto) - pre toga smo imali ZXa...
Amigu sam tek kasnije video, kao što i sam kažeš: dosta ljudi je tek krajem 80tih, početkom 90tih kupilo Amigu...
i to mi nikada nije bilo jasno: kako to da se C64 prodavao do 1990. pored STa i Amige... :/
sećam se komšije koji je bio pun ko brod a detetu kupi C64 neke 1989. :D

Poslednja izmena:
Nisi u pravu sto se tice C64, C128. Commodore je forsirao C64 do 1990 godine, sam sebi stavljajuci omcu oko vrata (cak su bila i dva 'revival' projekta sve do 1994). C128 je izasao 1985. a vukao se sve do 1989., paralelno sa Amigama.

Commodore je to lepo iskoristio posle c64 produzavajuci zivot preko 128/128d

trebalo je da pise Commodore je to lepo iskoristio posle uspeha c64 produzavajuci zivot platformi preko 128/128d jer svako ko je zeleo nesto vise od "debeljka" nalazio je sebe u 128/128d nezeleci da menja platformu

U to vreme naravno za "poslovnu primenu" debeljko je naravno bio "ugledniji" od Zx Spectruma tako da sam znao ljude koji su upotrebljavali c64 na poslu a kasnije kada se kupovao sinclair QL/Atari520 oni su kupovali c-128 sa memorijskim prosirenjem na 512kb a kasnije kada su Ataristi prelazili na Intel a vecina c-64 korisnika kupovala Amige, oni su kupovali 128d :wall:
Inercija ti je cudo...

Mislim da je broj ljudi koji su isli linijom C64 - C128 - C128D bio jako mali.... U svakom slucaju - Commodore je od 1985 do 1994 pokazao kako ne treba poslovati u IT svetu :)

@bozzap
Pa kao sto sam i pretpostavljao 85 ste imali minimum 20 godina i smatram da ste morali zrelo da razmisljate kao odrasla osoba.Kupovali ste tog atarija kao alat za posao ,a ne kao racunar za zabavu ili nesto drugo.Nemate potrebe biti kivni na nas klince koji smo kupovali amige 89 i kasnije,jednostavno sacekali smo da izadje bolji racunar .Ne morate sada krenuti kao moj ded pa reci "ja kada sam imao 10 godina nisu mi davali da gledam televizor nego sam isao na njivu da radim po ceo dan".To sto u desetoj godini nije imao ni struju u kuci necemo da pominjemo manje je bitno......

"Valjda je red da se deca obracaju sa postovanje prema odraslima" Pa jeste ali kako ja naprimer da znam dali ste mladji ili stariji od mene.Sada iz prethodno recenog znam da ste stariji od mene barem 5 godina.S druge strane prednost komunikacije na forumima je sto nismo optereceni sa mi vi ili oni jednostavno u vecini komunikacije se koristi ti.
Btw sto se tice spekija njije on morao da ima ni boje ni zvuk da bi radio ali zavisi i sta treba da radi.Jednostavno sam hteo samo da naglasim prednosti custom cipova koje je c64 imao uprkos slabijem procesoru. S druge strane nije samo commodore pokusavao sa svojim c128 da produzi zivot osmobitnicima.Imao je atari model sa 128kb ram ,CPC 6128 ,spekica 128 takodje a taj je imao i zvucni cip koji mu nije trebao da bi radio.A bilo je i bisera poput sam coupea spektrumovog klona koji je mogao da se prosiri na celih 512kb ali cemu.

Secam se da je commodore valjda 90 ili 91 pokusavao jos da produzi zivot c64 preko modela c65.Ovo je bas bila ideja teranja mrtvog konja u trku ili pokusaj cedjenja i poslednjeg centa zarade na nekom proizvodu koji je imao zapazenu prodju na trzistu.

Poslednja izmena:
U svakom slucaju - Commodore je od 1985 do 1994 pokazao kako ne treba poslovati u IT svetu :)

Kompanija koja je po sopstvenom priznanju proizvodila po 400.000 c64 mesecno i kasnije kad su se malo osvestili, imala najvecu proizvodnju racunara sa Motorolom 68xxx nosi i najvecu krivicu zbog propasti 68xxx tehnologije...

1984: January - Jack Tramiel,President of Commodore International, has a disagreement with the major share holder, Irvin Gould. Tramiel leaves the company
1985: July - Commodore unveils the new Amiga 1000 in New York, for US$1300.
1994: Commodore International and Commodore Electronics (two of the many international components of Commodore Business Machines) file for voluntary liquidation.
1995: April - At an auction in New York, ESCOM buys all rights, properties, and technologies of Commodore
1997: Gateway buys bankrupt Amiga.

Stvarno treba biti magarac i dovesti kompaniju sa takvim proizvodjackim potencijalom do bankrota...

@bozzap
Pa kao sto sam i pretpostavljao 85 ste imali minimum 20 godina i smatram da ste morali zrelo da razmisljate kao odrasla osoba.Kupovali ste tog atarija kao alat za posao ,a ne kao racunar za zabavu ili nesto drugo.Nemate potrebe biti kivni na nas klince koji smo kupovali amige 89 i kasnije,jednostavno sacekali smo da izadje bolji racunar .Ne morate sada krenuti kao moj ded pa reci "ja kada sam imao 10 godina nisu mi davali da gledam televizor nego sam isao na njivu da radim po ceo dan".To sto u desetoj godini nije imao ni struju u kuci necemo da pominjemo manje je bitno......

"Valjda je red da se deca obracaju sa postovanje prema odraslima" Pa jeste ali kako ja naprimer da znam dali ste mladji ili stariji od mene.Sada iz prethodno recenog znam da ste stariji od mene barem 5 godina.S druge strane prednost komunikacije na forumima je sto nismo optereceni sa mi vi ili oni jednostavno u vecini komunikacije se koristi ti.
Btw sto se tice spekija njije on morao da ima ni boje ni zvuk da bi radio ali zavisi i sta treba da radi.Jednostavno sam hteo samo da naglasim prednosti custom cipova koje je c64 imao uprkos slabijem procesoru. S druge strane nije samo commodore pokusavao sa svojim c128 da produzi zivot osmobitnicima.Imao je atari model sa 128kb ram ,CPC 6128 ,spekica 128 takodje a taj je imao i zvucni cip koji mu nije trebao da bi radio.A bilo je i bisera poput sam coupea spektrumovog klona koji je mogao da se prosiri na celih 512kb ali cemu.

Secam se da je commodore valjda 90 ili 91 pokusavao jos da produzi zivot c64 preko modela c65.Ovo je bas bila ideja teranja mrtvog konja u trku ili pokusaj cedjenja i poslednjeg centa zarade na nekom proizvodu koji je imao zapazenu prodju na trzistu.

Ocigledno da je razlika u godinama veca jer nisi ukapirao salu ;)

kao sto sam vec napisao kad uporedjujes sa 20 godina vremenske distance sve izgleda drugacije
U vreme kad ti treba racunar ti kupujes ono sto postoji na trzistu a ne ono sto ce se tek pojaviti za par godina
Kad sam imao 1982 ZX Spectrum sa 80kb rama i sotverskim preklapanjem banki (sot je kasnije iskorisceno u zx128) C64 se tek pojavio u USA (duplo skuplji sa carinom nego speki)
Kada sam imao 1985 Atari 520 Amiga 500 nije postojala ni u najavi a Amiga 1000 je bila duplo skuplja sa duplo manje memorije

Zamisli kad bi sad rekao kako danasnji PC nemaju pojma i da su losi jer ce se za par godina pojaviti savrseniji i bolji...
Pa naravno da hoce jer svi gledaju iskustva prethodnika i trude se da ne ponove njihove greske

I sad ti hoces meni da objasnis kako si ti u pravu jer si ti kupio Amigu 500 1989 i imao sve sto si zeleo od igara i programa i da je to bolje od Atarija iz 1984

u avgustu 1989 (secam se jer sam isao da gledam formulu na hungaroringu) poneo sam poslednjeg Atarija 520 (imao sam ih vise komada za data entry) i prodao nekom decku iz Novog Sada usput
Atari nije vise zadovoljavao moje potrebe, a Intel platforme sa Novell mreznim okruzenjem su bile prava stvar...

SGI je pravio graficke stanice sa 68xxx ali su bile preslabe za ono sto sam ja planirao da radim i radio sredinom 90tih

Realno, uprava je uradila bas ono sto se od kapitalista i ocekuje - ispumpala maksimalne kolicine novca iz kompanije, srezala budzet za razvoj, i kada je krenulo "lose" bankrotirala... :)

Kompanija koja je po sopstvenom priznanju proizvodila po 400.000 c64 mesecno i kasnije kad su se malo osvestili, imala najvecu proizvodnju racunara sa Motorolom 68xxx nosi i najvecu krivicu zbog propasti 68xxx tehnologije...

... mozda ce ti biti interesantno da cujes sta imaju da kazu Jack Tremiel i "kompanija" :D a vezano za kućne računare sa vremenske distance od 25 godina: Commodore 64 - 25th Anniversary Celebration

@ Bozzap
"I sad ti hoces meni da objasnis kako si ti u pravu jer si ti kupio Amigu 500 1989 i imao sve sto si zeleo od igara i programa i da je to bolje od Atarija iz 1984"

Realno i atari st i amiga su dizajnirani u istom periodu.Priblizno isti tajming izlaska na trziste su imali.Jednostavno vizija kako ce koji racunar da radi se razlikovala u startu kod te dve masine.
Sad ako kazete da je amiga 500 izasla dve godine kasnije ona se sustinski nije puno razlikovala od modela amige 1000 i 2000 sem sto ima skromnije mogucnosti preosirenja.Situacija je dakle ista kao i sa atari 520st i mega st modelima. Razlika je sto su komodore i atari izasli s razlicitim masinama u startu na trziste.Atari je krenuo jeftinijim modelom zarad veceg obima prodaje i mogu samo da kazem da je to bio poprilicno mudar potez bar sto se tice zauzimanja startnih pozicija na trzistu.S druge strane komodor je izasao s amigom 1000 koju je jedino valjda i imao tada. Sada dolazi deo koji ja bas nikada nisam ni pratio vec pretpostavljam da se tako odigrao.Amigu 500 su verovatno kreirali tek kada su videli kako atariju dobro ide sa 520st modelom pa su normalno zeleli takve prihode da obezbede i sebi.

Odabir prave konfiguracije moze i dan danas da predstavlja problem ako se naprimer zahtevi neumereni ili nepravilno koncipirani za odredjeni posao.Duzina perioda u kome se ocekuje eksploatacija doticnog hardvera i softvera.Zamki je mnogo ako se ne pazi dovoljno ,a cilj je uvek isti dobiti sto vise za ulozeni novac.Situacija je i danas dakle ista kao i pre dvadeset godina........ pamet u glavu i d-pe uza zid :)

Realno i atari st i amiga su dizajnirani u istom periodu.Priblizno isti tajming izlaska na trziste su imali.Jednostavno vizija kako ce koji racunar da radi se razlikovala u startu kod te dve masine.

pa nije bas: Amiga je razvijana bar 3 godine pre nego sto ju je Commodore kupi (od bar 1983. - od tad datira ugovor gde Atari pozajmljuje miliona dolara Amigi i zauzvrat trazi njihovu tehnologiju ako ne vrate pare... dakle vec tad Jay Miner i ekipa potrosili sve sto su imali na razvoj Amige, ukljucujuci i hipoteke na kuce :D)

sa druge strane Atari ST je napravljen za 6 meseci. Prica i jeste da je Jack Tramiel hteo da razvija 16bitni racunar, naslednik C64 ali da je dosao u sukob sa deonicarima i Irvinom G. i zbog toga napustio Commodore. Kad je kupio Atari, pola zaposlenih iz Commodore-a je preslo za njim u novi Atari, ukljucujuci i Shiraz Shivjija koji je sad dobio titulu glanog i odgovornog za razvoj novog 16bitnog racunara i koje je dobio 6 meseci da zavrsi posao.

ovde mozete naci text programera koji je radio na TOS-u, odnosno portovanju GEMDOOSa na MC68000 / Atari ST link1 link2 koji prica kako je bilo raditi na razvoju ST-a 1984-te... :)

Sad ako kazete da je amiga 500 izasla dve godine kasnije ona se sustinski nije puno razlikovala od modela amige 1000. ...Amigu 500 su verovatno kreirali tek kada su videli kako atariju dobro ide sa 520st modelom pa su normalno zeleli takve prihode da obezbede i sebi.

Amiga 500 se nije razlikovala puno od 1000 ali je tek ona bila model koji se prodavao kako treba - odnosno imao je pravu cenu 1987. :) (Amiga500 = cost effective model Amige 1000) - vidis da su Amigisti kupovali tek Amige 500... ;)

Amiga 1000 je model koji se prodavao na trzistu USA (opet - losa politika C=), tek sa A2000 (1986) i A500 (1987) se krenulo u 'osvajanje evrope'. BTW A2000 je realizovana od strane nemackog tima, dizajnirana na osnovi A1000, ubrzo je dizajn prepravljen i kasnije revizije A2000 predstavljaju 'A500 u velikom kucistu'. :)

U sustini pre se moze reci da je A500 (i kasnije revizije A2000) 'ponovo napravljena' A1000 nego CE model A1000.

Poslednja izmena:
E kovac tu sam vas cekao da neko od atarista prizna da je atari sklepan na brzinu :) i da je zato bolji od amige koja je razvijana godinama :p

E kovac tu sam vas cekao da neko od atarista prizna da je atari sklepan na brzinu :) i da je zato bolji od amige koja je razvijana godinama :p

nisi shvatio
kovac je rekao da su u amigi ostali samo ****** u razvojnom timu,
Atarije uspeo da za 6 meseci napravi 16bit komp
commodore je kupio amigu 1984 (koja je razvijana 3 godine)
i trebalo im je godinu dana da naprave Amigu 1000
a tri godine da naprave Amigu 500/2000
retardi nije ni cudo sto su propali

i_smiley_acbs.gif

Jos jednom vas opominjem - nemojte pljuvati po ostalim retro masinama, nema smisla, kontraproduktivno je i bice sankcionisano.

Jos jednom vas opominjem - nemojte pljuvati po ostalim retro masinama, nema smisla, kontraproduktivno je i bice sankcionisano.

obzirom da je zabranjeno na srpskom bilo sta reci protiv amige i sposobnosti njenih proizvodjaca jer to vredja slatka secanja moderatora

nadam se da Wikipedia nije zabranjena ili je i ona pod embargom
lepa pricica
It turned out that Amiga was supposed to deliver the Amiga chipset to Atari Inc on June 30, 1984 or forfeit the company and its technology. With the deadline fast approaching and still not having enough funds to finish development, the Amiga crew went on alert after having heard rumors that Tramiel was in closed negotiations to complete the purchase of Atari in several days. Remembering Tramiel's visit that Spring during their investor campaign, they began scrambling for another large investor. So, at around the same time that Tramiel was in negotiations with Atari, Amiga wound up entering in to discussions with Commodore.

@kovacm: boZZaP, ovog puta je dobio warn pa cemo da vidimo koliko ce mu vremena trebati dok ne zaradi ban. Dejan je isto tako vrlo blizu.

@boZZaP: moras mnogo toga da naucis i savladas (pod stare dane) da bi meni pokvario bilo sta... ;)

To sto si naveo je poznato svima, ili pokusavas nesto drugo da nam kazes?

Poslednja izmena:
Ok mozda sam ponegde bio vrlo sarkastican sto se tice poredjenja retro masina ali bar mislim da nigde nisam direktno vredjao.
Uostalom ionako vise nije zanimljivo prepucvamo se nas 3-4 non stop .Ja zato sto volim retro flame!
Za ostale mi nije poznat razlog ali cenim da je situacija slicna.

@boZZaP: moras mnogo toga da naucis i savladas (pod stare dane) da bi meni pokvario bilo sta... ;)

pa samo si dokazao staru poslovicu: daj coveku "vlast" a on ce pokazati ko je

kad vec imas toliku vlast na bechu trebao bi retro forum da pretvoris
u udruzenje ljubitelja Amige
da ljubitelji drugih racunara ne dolaze na forum u kome nemaju ravnopravni status sa Amigistima

pa samo si dokazao staru poslovicu: daj coveku "vlast" a on ce pokazati ko je

kad vec imas toliku vlast na bechu trebao bi retro forum da pretvoris
u udruzenje ljubitelja Amige
da ljubitelji drugih racunara ne dolaze na forum u kome nemaju ravnopravni status sa Amigistima

Meni se ovaj predlog svidja ...

Haha, pa atari i amiga nisu ravnopravni nikad ni bili :)

@boZZaP: ako budem tako dosadan pod stare dane kao ti - neka me neko odmah upuca,... :wall:

Cak i nesto besmisleno kada napises to ima vise smisla nego sve sto si do sada u ovoj temi napisao. Taman je ekipa u ovom delu foruma krenula sa opustenim raspravama, i ti se pojavljujes kao mesija da svima pricas o necemu sto ne poznajes. Lepo sam rekao da malo znas o Amigi, pa si dobio warn, ali ti i dalje ne prestajes da flejmujes. Drzi se Atarija i napisi nesto korisno o njemu ako znas i umes, sve ostalo ce biti brisano.

Poslednja izmena:
Ja ne kapiram sto su se strasti toliko uzburkale, pogotovu oko uredjaja koji vise nemaju nikakvu primenu, bar ne pored PCja :).

Haha, pa atari i amiga nisu ravnopravni nikad ni bili :)

:laugh: milanebb banuj ovog....! :D ;)

elem, nema sta puno da se raspravlja - ja sam imao i jedno i drugo. Obe masine su sjajne - na obe masine su nastali sjajni programi - obe masine su imale sjajne codere - oba masine su bile x puta bolje od PrC-a i Mac-a.

nezasluzeno su propale :crash:

btw Atari je mogao gotovo sve i sto Amiga - uz pomoc trikova da prikaze i vise boja od Amige (btw tek sad sam video da su AmigiSTi uzeli trik od STa da menjaju paletu nekoliko puta u toku rasterske linije), mogao je da radi sync scroll bez blitera, ajde za pustanje semplova se MC68000 raspadala ali boze moj... masu stvari je mogao da izvede kroz sjajan software.

(ovaj poslednji pasus je tu cisto da bi imao neke veze sa naslovom topica ;))

Poslednja izmena:
Kovac je u pravu,obe masine su sjajne ...... Samo,Amiga je bolja :)

Poslednja izmena:
Ja ne vidim zasto je poeta sada dokazivati sta je bolje, i jedna i druga i sve masine iz tog doba su bile sjajne. Da ih nismo koristili verovatno vecina nas ne bila tu gde je sada, i stvarno nema mesta prepucavanju oko besmislenih stvari.

@huan_kv: ti si rodjen za posmatraca EU :D

Top Lista Nadrealista - Evropski posmatraci (flv video)

Poslednja izmena:
Ja ne vidim zasto je poeta sada dokazivati sta je bolje, i jedna i druga i sve masine iz tog doba su bile sjajne. Da ih nismo koristili verovatno vecina nas ne bila tu gde je sada, i stvarno nema mesta prepucavanju oko besmislenih stvari.

onda plz nemoj da brises ni bozzap postove :D

ajde, pa nije bilo cenzure ni u vreme SetNETa; prosto ne mogu da zamislim sta je to napisao da si morao da mu obrises post... :)

Evo izvoli, sada ces ti dobiti warn jer si rekao da su u amigi ostali samo ****** u razvojnom timu - iako ste zamoljeni da nema flejma.

Drzi se Atarija i napisi nesto korisno o njemu ako znas i umes, sve ostalo ce biti brisano.

da li to znaci da nesmem da pisem o ZX Spectrumu, Sinclair QL, Ili Macintoshu koji sam imao kratko vreme

Ako uopste citas postove (ili ti se samo zacrveni pred ocima kad se pomene amiga)
ovaj theread si ti vestacki napravio
dozvolio si da se da se rasprava sa Ines / ZX Spectrum i Steve/Atari ST pretvori u objasnjavanje amigista kako nista pre amige nije valjalo
a pri tom brises sve sto nije u skladu sa tvojim misljenjem o amigi

Prema tome ti zloupotrebljavas svoj status i samo cinjenica da niko nesvraca ovde i ne cita koliko se iskljucivo i apsolutisticki ponasas jos uvek te drzi na mestu moderatora

Imam novost za tebe kucni kompujteri su postjali i pre amige i za vreme amige i posle amige

Nazad
Vrh Dno