Šta je novo?

Kada sam ja sa 5.25" SS DD forsirao 8bita na Slaviji...

"nema prikljucak za poseban ,profi,monohromatski monitor"

pa A500 ima crno beli kompozitni... jel hoces da kazes da bi trebalo dva monitora kaciti od kojih je jedan "profi"? mislim da i atari ima samo jedan RGB konektor.
uopste sve navedeno mi zvuci kao obican "hate" sto bi rekli ameri. tu nema niceg racionalnog.
uostalom niko te nikad nije terao da kupujes ili koristis Amigu, pusti druge da odlucuju sami i nemoj im zavideti.

Da li je moguce da niste provalili sarkazam u dejanovom postu :)

Atari rules

koje godine si kupio amigu
koliko rama je imala
koje godine si kupio hdd
sta si imao od tih fensi dodataka i koje godine

odlična pitanja! ;)

mi smo ST imali u kući od 1986. ubrzo i MegaFile, 9pinski, kasnije i 24pinski štampač, do kraja 80tih ručni skener... početkom 90tih i 2400bps modem i SETNet i Sezam... :) i prve acidtrans žurke (< ne znam kakve ovo ima veze sa računarima ali ajde... :))

btw, evo još jedno pitanje:
ja u životu nisam čak ni video Amiga 1000 (mislim uživo naravno :) ne u novinama)!

koliko Vas je imalo Amigu 1000?

Poslednja izmena:
Pa trebalo bi da ima poseban monohromatski za profi......da ne moras da cupas kabl kada hoces da ides da se igras u koloru....

Driver u pravu si gledam i nemogu da verujem da si samo ti skapirao da sam ispunio bozi zelju.

Btw najblize sto sam ikada bio atariju bilo je na oko 1-2m od jednog atari 260STnesto modela u komisionu .Drugi susret jedno dve godine kasnije ,otprilike 1991 ili 92, atari TT masina kod lika u Smederevu u upotrebi bas za stvari koje je bozzap koristio. Taj TT pokusavam jos uvek da iskopam za Kovaca posto ehem coveku treba.Eto znam sta je ljubav mada mene licno eto ne zanima taj TT,s druge strane voleo bih da imam falcona ,ali ne toliko koliko zelim da nabudzim jednu amigu za sebe. Dobro mozda dve jednu 500 i drugu 1200 hehe.

Opet da ponovim falkon kao da nekim cudom nije dosao iz atari kuhinje,voleo bih da imam prilike da posedim koji put za jednim.Hm mozda i da posedujem jedan ko zna..... Kovac imas falcona u radnom stanju da koji put navratim na kafu i jednu pravu atari seansu?

imam ali nemam harddisk u njemu :(

čim nađem: Letvicu, obostranu, sa rasterom od 2mm, 44pina, dvorednu (imam CF 2 IDE adapter ali ima ženski priključak pa ne mogu da ga zakačim na IDE kabl...)

+ treba mi AC>DC 12V i bar 8A. Ako iskopas tog TT... :) :) :) nego, mislim da sam te vec pitao, da li je to TT od g. M. Pešića?

Secam se da se broj korisnika Atarija u ta stara dobra vremena kod nas merio na prste obe ruke,ali bukvalno-daleko vise je bilo cak korisnika C64 koji je bio ironije 8bitna masina,ali je za razlliku od Atarija baza softvera bila daleko daleko bogatija,a tek igre da ne pominjem

ovo jednostavno nije tačno. - može biti tačno iz perspektive gomile klinaca koji cepaju igre na Amigi po ceo dan i kad odu po novu turu disketa čini im se da ih ima milion :)
AtariSTa je uvek bilo dosta, mahom su to bili stariji i ozbiljni ljudi koji su računar koristili za posao. Mogu slobodno reći da si od svakog od njih ima šta novo da naučiš (nešto više od toga kako preći 4 bosa u ProjectX-u :D).

btw sećam se da su se i u svetu kompjutera sprdali kako su Dušan i Branko (pisali su o Atariju za SK) činili 50 i 50% korisnika Atarija u Srbiji.

Sličnu atmosferu vezano za Atari je napravio i Dejan Ristanović na Sezamu i u Računarima svojevremeno...

Poslednja izmena:
Da,ali nije se Amiga koristila samo za igranje(uostalom masa igara za Amigu pokazuje neke stvari u vezi popularnosti :smoke:) vec i za mnoge druge daleko ozbiljnije stvari,tako da ne pije vodu da si samo od Atari korisnika mogao da naucis nesto pametno ;)
Elem ja u to vreme nisam znao ni jednog coveka koji koristi Atari-svi moji ortaci i njihova okolina su vozali bilo Amige,C64 ili PC,bio je cak i tada po neki ZX-mislim da sprdnja u SK ipak dobro docarava neke stvari :d

Poslednja izmena:
poenta je da ako je neko AtariSTa 99% radi nešto pametno na računaru jer da hoće da se igra kupio bi Amigu. Sa druge strane 99% Amigasta se igra. eto toliko.

daleko od toga da nisi mogao da naučiš nešto novo i od Amigiste ali samo od svakog 10tog :D

Kovac, mora da si stvarno slabo pratio Amigu, zato si valjda i imao Atari :)

Amiga je pokrivala daleko ozbiljnije trzishte softvera nego Atari, u koje obradu teksta i ne ubrajam, to je isto kao reci "PC super radi sa Excelom" :) 3D raystracing programi, sve vrste 2D programa, crtanje, obrada slike, morphing, ne znam ni ja shta sam sve koristio na Amigi. Dok je PC imao 3D studio koji nije ni bio u stanju da radi raytracing, Amiga je imala Lightwavea, a Atari nije imao nishta, jer ga niko osim siromashnih muzichara nije ni koristio (secam se priche Vlade Divljana :)) Amiga se masovno koristila u studijima i svuda gde je 3D/2D grafika bila potrebna jer je nudila vishe za manje para, chini mi se da su je koristili i u Dizniju jedno vreme, Atari u muzichkim studijima Bugarske i bivshe Jugoslavije jer nisu imali pare za pravu stvar :)

Poslednja izmena:
Kovac
A falcon ima zenski prikljucak na ploci kao na kablu pa ti trebaju te letvice s rasterom 2mm ili ?
Atari TT pitao si nije od Pesica. TeTejac je promenio par vlasnika iz SD je otisao u Pozarevac,tu je imao 2 vlasnika odatle mu se gubi trag,barem ovi moji drugari su trenutno u corsokaku.Poternica je raspisana trazi se ziv ili mrtav...Wanted...

BTW i ovo oko ovih procenta amiga i atari korisnika i njihove ozbiljnosti bih mogao da prihvatim.E sad 99% surovo zvuci ,ali ako se postavi da je 99%kod atarija =X a 1% kod amige =Y u ne bas komplikovanoj jednacini na kraju se dodje do zakljucka da je X=Y.Bezveze mozemo manipulisati % do mile volje,cak i statistika to voli ali ako bi pocele da se postavljaju realne brojke onda bi to moralo i da se dokazuje.

Ma dajte ljudi sta vam je ?Da nije bilo igracke populacije PC bi jos uvek bio skupa sprava i daleko slabijih mogucnosti nego sto jeste danas.Nije da nebi mogle da se dosada naprave graficke kartice kave su ove danas ali cene sigurno9 nebi bile ovakve vec bi bile daleko vece.Koji PrC danas koji ima 8800gt,9600gt ili bolju sluzi za neki ozbiljan posao.Znam ,znam sada cete da kazete da su to bivsi amigisti. Pih bre pa opet morate da im budete zahvalni jerbo oni svojim apetitima obaraju cene hardvera.

Sustina je kao sto sam ranije rekao uzivati u onome sto imas.Spektrumov z80 je bio 3x brzi od 6502 u c64.S druge strane specijalizovani cipovi su doneli sve ostale prednosti na C64 pa su i igre mahom bile sarenije,da ne kazem bolje. U sustini imao sam oba i lepo sam se zabavljao na njima,cak sam poceo i da ucim o racunarima na njima.Na c64 sam pomalo i zaradjivao (posto je to ovde nekima tacka no 1).
Dakle svako je morao biti zadovoljan onim sto je imao bez obzira dali se prevario ili ne.
Primer ironije drugar u sd je imao oric novu i nije imalo sanse da on nekome prizna da je C64 ili ZX spectrum bolji.Kada je jedva prodao taj oric,jer nije imalo igrica da se nadje bas nesto,a bio je kao "ozbiljan" korisnik racunara....Pogadjate kupio je c64..

imam ali nemam harddisk u njemu :(
čim nađem: Letvicu, obostranu, sa rasterom od 2mm, 44pina, dvorednu (imam CF 2 IDE adapter ali ima ženski priključak pa ne mogu da ga zakačim na IDE kabl...)

Jel' to tebi treba 2.5" na 3.5" adapter ili sa obe strane 2mm raster 44 pina dvoredno?

Kovac, mora da si stvarno slabo pratio Amigu, zato si valjda i imao Atari :)

Amiga je pokrivala daleko ozbiljnije trzishte softvera nego Atari, u koje obradu teksta i ne ubrajam, to je isto kao reci "PC super radi sa Excelom" :) 3D raystracing programi, sve vrste 2D programa, crtanje, obrada slike, morphing, ne znam ni ja shta sam sve koristio na Amigi. Dok je PC imao 3D studio koji nije ni bio u stanju da radi raytracing, Amiga je imala Lightwavea, a Atari nije imao nishta, jer ga niko osim siromashnih muzichara nije ni koristio (secam se priche Vlade Divljana :)) Amiga se masovno koristila u studijima i svuda gde je 3D/2D grafika bila potrebna jer je nudila vishe za manje para, chini mi se da su je koristili i u Dizniju jedno vreme, Atari u muzichkim studijima Bugarske i bivshe Jugoslavije jer nisu imali pare za pravu stvar :)

Plus da ne pominjemo famoznu Scalu koja se tada maltene koristila u svakoj TV kuci :)
I naravno DeLuxe paint i ProTracker-eh to su bila vremena :D

Poslednja izmena:
Amiga je pokrivala daleko ozbiljnije trzishte softvera nego Atari, u koje obradu teksta i ne ubrajam, to je isto kao reci "PC super radi sa Excelom" :)

driveru, ne fantaziraj.

sve vrste 2D programa, crtanje, obrada slike, morphing, ne znam ni ja shta sam sve koristio na Amigi.

isto kao i ja na atariju.

Dok je PC imao 3D studio koji nije ni bio u stanju da radi raytracing, Amiga je imala Lightwavea, a Atari nije imao nishta

da, ponoviću priču - 3D studio je nastao kad je AutoDesk doveo Garyja Yosta (kasnije MentalImages) da nastavi rad na svom 3D paketu, ovog puta na PCju. btw CyberStudio je koristio delta frame "kompresiju" 1986. Gde je LightWave danas? Na Falconu je bio Neon za 3D rendering i animacije, ne sećam se da je bio nešto posebno lošiji od Real3D-a, naravno samo sam se zezao u njemu kao i programima za morphing.

varate se ako mislite da za Atari nije bilo softwarea i to opasno :d

Atari u muzichkim studijima Bugarske i bivshe Jugoslavije jer nisu imali pare za pravu stvar :)

ubaci i FatBoySlima u listu ... :p

CuBase i Logic (vidi, ne postoji treći) oba su nastala na Atariju.
Sredinom 80tih nisi ni mogao da koristis bilo sta drugo za MIDI bez obzira da li si u Americi ili na Balkanu...

I naravno DeLuxe paint i ProTracker-eh to su bila vremena :D

koja su oba postojala i na Atariju :p

Poslednja izmena:
Jel' to tebi treba 2.5" na 3.5" adapter ili sa obe strane 2mm raster 44 pina dvoredno?

da, sad sam ponovo zvao Mikro Princa i Radio Klub ali imaju letvice samo sa rasterom 2.54 mm što je raster za 3.5" IDE kabl a meni treba za 2.5" HDD.

(ona druga verijanta: sa obe strane 2mm raster 44 pina dvoredno)

Kovac
A falcon ima zenski prikljucak na ploci kao na kablu pa ti trebaju te letvice s rasterom 2mm ili ?
Falcon ima muški konektor na ploči a CF adpter ima ženski što je OK. jedino što ja hoću da iskoristim IDE kabl pa da mogu da zakačim dva uređaja :)

....koja su oba postojala i na Atariju :p

Postoji i danas MS Office npr za Apple pa se u tu svrhu na kraju ipak koristi daleko vise neki standardni PC sa Windows okruzenjem :D
Jel kapiras poentu? ;)
Ubice nas milan,opet napravismo offtopic :D

Poslednja izmena:
Da znas :D

kovac: jel ti treba 2.5" CF2IDE muski? Ne znam sto se gnjavis sa tim kada ima malih 2.5" diskova da se nadje sada koliko osh :)

Postoji i danas MS Office npr za Apple pa se u tu svrhu na kraju ipak koristi daleko vise neki standardni PC sa Windows okruzenjem :D
Jel kapiras poentu? ;)

jel kapiras poentu da ni jedan od 3D programa nije opstao (osim LightWave) sa Amige do danas? kapiras? :p

sto se officeo tich i microsofta - da Apple nije tada agazovao M$ da napravi Excel za Mac (i pri tome M$u dao uvid u Mac OS) najverovatnije da bi Microsoft kasnio sa Windowsom jos jedno cca. 10tak godina! :D

Ubice nas milan,opet napravismo offtopic :D

"Kada sam ja sa 5.25" SS DD forsirao 8bita na Slaviji..." - :D e bas da vidim kako nesto moze biti offtopic u ovoj temi :d

kovac: jel ti treba 2.5" CF2IDE muski?

da. jel to moze da se kupi negde kod nas? ovaj CF2IDE sam kupio preko ebayja...

Poslednja izmena:
Ja sto sam vidjao ove adaptere 3,5ide to cf kacio se na pata kao bilo koji hdd (ima iglice) plus poneki imaju dzamper master,slave i prikljucak za napon i to je to,sad nisam vidja 2,5 ide to cf valjda je isto.

kovacm ""Kada sam ja sa 5.25" SS DD forsirao 8bita na Slaviji..." - e bas da vidim kako nesto moze biti offtopic u ovoj temi "

Ma i da se tema zove off topic mi bi otisli u off topic

Kupio sam ja ovde na benchu 2 komada, iz prethodne 'ture'

Nije tacno, i Real3D je jos uvek ziv, kao i Cinema... A sada nadjoh da se jos uvek prodaje Imagine za Amigu :)

http://www.imaginefa.com/

Poslednja izmena:
jel kapiras poentu da ni jedan od 3D programa nije opstao (osim LightWave) sa Amige do danas? kapiras? :p

Ako sam dobro procitao svojevremeno na netu-vecina ljudi koja je bila umesana u te fazomne Amiga profi programe je kasnije svoje uhljebljenje nasla u adekvatnim(i nekim prilicno zvucnim)PC projektima,vec pred propast Amige ;)

Ma dajte ljudi sta vam je ?Da nije bilo igracke populacije PC bi jos uvek bio skupa sprava i daleko slabijih mogucnosti nego sto jeste danas.Nije da nebi mogle da se dosada naprave graficke kartice kave su ove danas ali cene sigurno9 nebi bile ovakve vec bi bile daleko vece.

Da nije bilo igracke populacije Comodore 64 i Amiga 500 nikada nebi doziveli ovakvu populrnost.
Obaranje cena nije doslo samo zbog igracke populacije nego prvo zbog Cika Klajva, koji je napravio jeftini kucni kompjuter praveci ga od polucrknutih memorija i praveci "ludacku" naponsku jedinicu u samom spekiju da bi obezbedio sve porebne napone za rad tadasnjih chipova a da pri tom spoljna naponsta jedinica nebude preskupa i prinudiuo Commodore da spusti cenu za C64
Jos drasticniju stvar je uradio
1984: July - Jack Tramiel, President of Commodore International, leaves Commodore in January and buys Atari.
Obzirom da su mu bili poznati nacini zarade commodorea (koji nisu zaradili na c64 koliko su zeleli jer ih je Cika Klajv naterao da spuste cenu i postanu konkurentni) napravio je 16bit kucni kompjuter dva puta jeftiniji od Commodore Amiga 1000
1985.jpg

Obzirom da su Jack-u bili poznati planovi Amige on se ogranicio na ljude koji su zelili kucni racunar ne samo za igre, stim sto je odmah dao svim hardverskim i softwerskim kucama tos/specifikaciju hardwera, tako da je Hard Disk za Atari 520 bio spreman jos pre nego sto je krenula masovna proizvodnja i kao sto je i obecao napravio je kucni kompjuter 2 puta jeftiniji od Commodore 1000

Kako Commodore nije zaradio sa Amigom 1000 jer je imao siromasnu konfiguraciju i preskupu za kucnu poslovnu primenu a pri tom je bio preskup za decu koja su se jos uvek igrala na Commodoreu 64 bio je prinudjen da izbaci znatno jeftiniju Amigu 500 skoro dve godine kasnije jer ih je Atari 520 "ubio sa cenom"

Ogroman uspeh kod igracke populacije i velika prodaja donela je znatno smanjenje cena chipova, softwerske kuce koje su zaradile na igrama pocele su da pisu i ozbiljinji software
Jos kada je SGI poceo da pravi graficke stanice sa Mororolom 68xxx...
IBM (Intel) kada je shvatio gde lezi pravo trziste morao je da znatno spusti cene da bi bio konkurentan kao kucni racunar
Da nije bilo Cika Klajva i Jacka...

Commodore 64 bi kostao +1500$ a
Amiga 500/600/1200 koju je vecina imala nikad nebi ni ugledala svetlo dana a sve ostale Amige 2000/3000/4000...
kostale bi ko tadasnji IBM PC ~5000-1000$

Sustina je kao sto sam ranije rekao uzivati u onome sto imas.Spektrumov z80 je bio 3x brzi od 6502 u c64.S druge strane specijalizovani cipovi su doneli sve ostale prednosti na C64 pa su i igre mahom bile sarenije,da ne kazem bolje.

Eto znaci priznajes popularnost ne zavisi od stvarne vrenosti hardvera nego da li ima lepse i sarenije boje i muziku za igru koja se dopadaju deci :d

Sa ove vremenske distance je tesko biti objektivan (iako to nekome izgleda lako jer se povodi za emocijama) ako nisi zaradjivao od kopjutera u to vreme i kada su razlike bile u hiljadama maraka/dolara izmedju IBM/ Atarija 520 i Amige 1000

Evo, imaš pozivnicu, dođi kod mene, gledaj je i divi se. ;)

kad si je kupio? :p

Kupio sam ja ovde na benchu 2 komada, iz prethodne 'ture'
evo pitam čoveka da li će nabaljvati još ovih adaptera...
(a ja bio srećan što mi je stigao jedan sa ebay-a :D)
Nije tacno, i Real3D je jos uvek ziv, kao i Cinema... A sada nadjoh da se jos uvek prodaje Imagine za Amigu :)

http://www.imaginefa.com/

da, ladno sam zaboravio da je i Cinema 4D sa Amige! :)

Poslednja izmena:
A koliko vas je kupilo Atarija 520 chim je izashao ? :) Daj bre, ja kad sam kupio Amigu 500 dok josh nije ni bila kod nas u prodavnici, svi su imali Spectrume i C64, a najvece baje su imale 286 :)

Poslednja izmena:
Da nije bilo igracke populacije Comodore 64 i Amiga 500 nikada nebi doziveli ovakvu populrnost.
Obaranje cena nije doslo samo zbog igracke populacije nego prvo zbog Cika Klajva, koji je napravio jeftini kucni kompjuter praveci ga od polucrknutih memorija i praveci "ludacku" naponsku jedinicu u samom spekiju da bi obezbedio sve porebne napone za rad tadasnjih chipova a da pri tom spoljna naponsta jedinica nebude preskupa i prinudiuo Commodore da spusti cenu za C64
Jos drasticniju stvar je uradio
1984: July - Jack Tramiel, President of Commodore International, leaves Commodore in January and buys Atari.
Obzirom da su mu bili poznati nacini zarade commodorea (koji nisu zaradili na c64 koliko su zeleli jer ih je Cika Klajv naterao da spuste cenu i postanu konkurentni) napravio je 16bit kucni kompjuter dva puta jeftiniji od Commodore Amiga 1000
1985.jpg

Obzirom da su Jack-u bili poznati planovi Amige on se ogranicio na ljude koji su zelili kucni racunar ne samo za igre, stim sto je odmah dao svim hardverskim i softwerskim kucama tos/specifikaciju hardwera, tako da je Hard Disk za Atari 520 bio spreman jos pre nego sto je krenula masovna proizvodnja i kao sto je i obecao napravio je kucni kompjuter 2 puta jeftiniji od Commodore 1000

Kako Commodore nije zaradio sa Amigom 1000 jer je imao siromasnu konfiguraciju i preskupu za kucnu poslovnu primenu a pri tom je bio preskup za decu koja su se jos uvek igrala na Commodoreu 64 bio je prinudjen da izbaci znatno jeftiniju Amigu 500 skoro dve godine kasnije jer ih je Atari 520 "ubio sa cenom"

Ogroman uspeh kod igracke populacije i velika prodaja donela je znatno smanjenje cena chipova, softwerske kuce koje su zaradile na igrama pocele su da pisu i ozbiljinji software
Jos kada je SGI poceo da pravi graficke stanice sa Mororolom 68xxx...
IBM (Intel) kada je shvatio gde lezi pravo trziste morao je da znatno spusti cene da bi bio konkurentan kao kucni racunar
Da nije bilo Cika Klajva i Jacka...

Commodore 64 bi kostao +1500$ a
Amiga 500/600/1200 koju je vecina imala nikad nebi ni ugledala svetlo dana a sve ostale Amige 2000/3000/4000...
kostale bi ko tadasnji IBM PC ~5000-1000$

Eto znaci priznajes popularnost ne zavisi od stvarne vrenosti hardvera nego da li ima lepse i sarenije boje i muziku za igru koja se dopadaju deci :d

Sa ove vremenske distance je tesko biti objektivan (iako to nekome izgleda lako jer se povodi za emocijama) ako nisi zaradjivao od kopjutera u to vreme i kada su razlike bile u hiljadama maraka/dolara izmedju IBM/ Atarija 520 i Amige 1000

Stvarna vrednost hardvera ...... pa bas da poredim ZX-a i C64 posto sam oba imao
z80 brzi procesor i kod osnovnog modela spektruma nista vise.Sva ta brzina procesora jednostavno nestane kada treba da radi posao za koji nema pomoc.U odnosu na c64 recimo da bi imao prednost u obradi podataka zbog vece brzine cpu. S druge strane C64 triput sporiji procesor ali uz podrsku custom cipova za grafiku i zvuk.Poseduje dakle pravi osmobitni zvuk na tri kanala.Dve rezolucije visoku monohromatsku i multikolor manje rezolucije.Tekstualni mod necemo razmatrati kao rezoluciju ali je isti bio dobar za stednju memorije kada se vec ne koristi grafika za prikaz teksta dok je kod spekija deo rama bio stalno rezervisan za ekran.
Sta je bolje a sta losije.
Pa nista jednostavno dva razlicita pristupa i dve razlicite cene. Imas domacu cokoladu, ali klinci kupuju milku vecim delom zbog lepseg pakovanja i jace reklame.
Ja da idem sada da kupim auto i imam dva izbora izmedju nekog starog mercedesa koji je iscukan i izgreban i nekog forda npr isto godiste ,skuplji ,ofarban ,lep za oko pa normalno da bih njega uzeo. Znam sad ce neki mecka je mecka ali ono sto je bolje je bolje.

Kada sam rekao igraci su zasluzni za obaranje cena mislio sam na ove pc krseve i na stvorenu potrebu za snagom u CPU i GPU segmentu u recimo periodu posle 96,97 godine odnosno od pojave prvih voodo kartica.
Po prici koju forsiras ispada da su danas vecina prodatih racunara namenjeni ozbiljnoj upotrebi.Drugar ima radnju,prodaje racunare i opremu i kupovina u 90% pocinje pricom kako racunar treba za posao,ono word i excel,malo internet,da nije skup i malo za video igre.Cudo jedno kako stvar koja je stavljena na poslednje mesto vec sutra dan postaje prva po upotrebi.

BTW vec te jednom pitah koliko si godina imao te 87-88 kada si imao tog besnog atarija,posto si vidim debelo zaradjivao na njemu pa nije red da se onda raspravljas s nama "klincima" nego da nadjemo nekog vrsnjaka koji je recimo imao racunar i koristio za nesto "ozbiljno".

Poslednja izmena:
A koliko vas je kupilo Atarija 520 chim je izashao ? :) Daj bre, ja kad sam kupio Amigu 500 dok josh nije ni bila kod nas u prodavnici, svi su imali Spectrume i C64, a najvece baje su imale 286 :)

Pa kad je Atari 520 1985 "izasao" Savezna vlada se jos uvek lomila oko odluke da trajno ogranici uvoz racunara sa vecom memorijom od 64kb da bi "zastitila domacu proizvodnju racunara" :p:p:p a limit je bio takav da jednostavno nisi mogao do kraja leta da uvezes nista od 16bita iako su povecali samo cenovni limit
Ali pojavila se "rupa u zakonu" da prevodioci i knjizevnici mogu da uvezu racunar preko limita sa placanjem carine
Atarija 520 sam prvi put video u Minhenu vracajuci se sa mora iz francuske
Vratim se u Bgd uhvatim ortaka iz jata da ide samnom avionom (ponesem potvrdu iz udruzenja prevodilaca)
Medjutim trgovac iako je obeco nije mu stigao hard iz engleske tako da pokupim monitor atarija i flopi, memoriju 512kb strpam u dzep

U to vreme ko je radio u JAT-u lakse mu je bilo da "skokne" do Minhena nego do slavije. (uzmes besplatnu kartu od strane kompanije, odletis u 10h za minhen i vracas se istim avionom i imas vremena da odes i pokupis sve sto si narucio)

Na aerodromu sretnem ortaka koji me nauci kako da to "najbezbolnije uvezem" bez obzira na potvrdu (za koju se kasnije ispostavilo da carina jos nije ni cula da postoji)
Odlepim nalepnicu da je to atari 520, iz flopija iscupam samo interfejs a sam flopi i kutiju bacim, a moj ortak prijavi monitor kao televizor, i tako i prodjemo stim sto ja i danas imam deklaraciju za Atari 800 koji su mi carinili nasi strucnjaci...
A ja uvezao Jackintosha ili Macintosh za siromasne
Hard Disk interface u roku od 15 dana kasnije u Minhenu a hard diskove mi je doneo kolega sa posla koji je isao u to vreme u singapur da donese sebi PC kompatibilca (izdrzljiv covek sve vreme sedeo sa pilotima u kabini jer nije bilo mesta u avionu :p)

Kasnije su me vec naucili sta treba da radim:
Odem jutarnjim avionom ali se nevracam sa istim nazad, nego sacekam Lufthansu koja leti za Zagreb
Koliko god da sam imao opreme, ili bilo cega drugog jedino pravilo je bilo da cutis sve vreme da te ne provale da nisi iz Zagreba i okoline
Samo ti kazu: Dobra vecer Gospon! i ti prodjes veselo bez carine
Naravno sat kasnije dodjes u Beograd avionom kao domacim letom

Jednostavno uvoz opreme je bio tada totalno ludilo a znam mnoge koje kad su uvozili racunare tog doba da su opljackali ili carinici na Beogradskom aerodromu ili carinski razbojnici na granici Astrije i Slovenije

PS u to vreme sam vec imao QL a cisto uporedjenja:
Macintos je kostao 2500$
Commodore 10 (pc kompatibilac) 4950 DEM
Atari 130 kod nas preko uvoznika 1600$ :mad:

BTW vec te jednom pitah koliko si godina imao te 87-88 kada si imao tog besnog atarija,posto si vidim debelo zaradjivao na njemu pa nije red da se onda raspravljas s nama "klincima" nego da nadjemo nekog vrsnjaka koji je recimo imao racunar i koristio za nesto "ozbiljno".

Podseti me sada na onu urbanu legendu:
Kad cerka kaze majci: Neznas ti majko kako je tesko radjati decu ;)

Valjda je red da se deca obracaju sa postovanje prema odraslima
Izgleda da sam ja pogresno vaspitao svoju decu, da sa uvazavanje i postovanje saslusaju misljenje osobe starije i iskusnije od sebe. ;)
Jer danashnja (ondashnja) deca traze da stariji uvazavaju njihovo misljenje i "iskustvo"

Sho se tice Spectrum-a ocigledno da je kod tebe i dalje presudno da racunar mora da ima zvuk i boje da bi bilo sta radio
Tako da je bespredmetno ti objasnjavati da oni koji su koristili spekija za ozbiljnije stvari su imali sopstvene romove, ispravne memorije od 64kb i softversko preklapanje iste, znali su masinac i radili stvari koje su im bile potrebne: kucali textove, pravili baze podataka... ucitavali svoje OS u ram i preklapali preko osnovnog i u potpunosti iskoriscavali mogucnosti Z80 stim sto je masinac za Z80 bio transparentan za ucenje i omogucavao da se memorija bolje iskoristi nego kod c64
Sho se tice igrara whatever...

Pored Sinclara i Jackintosha presudnu ulogu u smanjenju cene racunara je naravno i seljenje kompletne racunarske proizvodje u jugoistocnu aziju i maleziju
Pa nece valjda tamo deca da se igraju na commodoreima i amigama ceo dan
ima da rade po fabrikama da bi deca u usa i evropi mogli da se igraju ceo dan na jeftinim kompjuterima

onaj koji hoce da se bavi poslom a to znaci da zaradi
- prvo proveri koji je program najpogodniji za njegov posao kojim hoce da se bavi
- koja je platforma najbolja i najisplativija
- kupi racunar i radi i zaradjuje pare i od njih kupuje dalje racunare

Vecinu racunara kupe osobe i neznaju sta ce sa njim ali su culi da to treba imati a i dobro je za igre
Commodore je to lepo iskoristio posle c64 produzavajuci zivot preko 128/128d
a kasnije sa amigama 500, 500+, 600, 1200

Jackintoshova greska je bila sto nije nikada postao popularan u USA zbog slabe podrske za igre tako da je vecina igraca sa c64 presla na Amigu
Ali omogucio je gomili ljudi koji su hteli da koriste racunar za ozbiljnije stvari da imaju 16bitnu makinu po povoljnoj ceni u tranzicionom preriodu do pojave prve ozbiljnije intel platforme (486DX)

Nazad
Vrh Dno