Šta je novo?

Kada sam ja sa 5.25" SS DD forsirao 8bita na Slaviji...

Haha, prodao sam amigu pre skoro 15 godina, pa sam prisiljen da koristim pc ispao totalno iz fazona ali se nikada nisam navikao i uzivao u njemu :)

Poslednja izmena:
Nije samo to, PC se do Pentiuma nije mogao meriti sa Amigom+dodaci, ukljuchujuci i cenu i izbor softvera. Ne bi ni tada mogao da amiga nije propala 3-4 godine ranije :)

E sada nemoj da preterujes ;)
Mada stoji da je PC postao uporediv sa Amigom tek negde '93 godine,a tek da ne pominjem DOS i Workbench-tek je mozda Windows 3.1 postao uporediv sa istim ;)
Vec od 386-tice(pa i 286-tice)su to bile hardverski jace masine,narocito kada je bio u pitanju rad sa tada aktuelnom vektorskom 3D grafikom,a stvari su se jos vise zahuktale kada su dobili i matematicki koprocesor(famozna DX serija koja dozivela leteci start na pocetku PC buma ;))
Treba se setiti samo kako je tih dana Amiga kubirila '93-4 u onoj "Doomaniji" sa svojim pulenima iz te branse upravo zbog ogranicenosti hardvera
Istina postojala je tada i A4000 ali je ista bila preskupa,uostalom taj kompjuter i nije bio namenjen kucnoj vec profesionalnoj upotrebi-a hardverski je bila u rangu sa tada aktuelnim 486-ticama koje su cak bile i jeftinije,ako se ne varam
Jednostavno Amigu je pregazilo vreme,a sudbinu joj je zapecacena propascu Commodore-a
PC je uveo modularni koncept sa gomilom razlicitih hardware vendora(razliciti proizvodjaci za graficke,zvuk,maticne i sl sto je doprinelo masovnosti i padanju cena,priblizavajuci kompjutere sirim masama),i razdvojio softverski i hardverski deo pokazavsi sta je buducnost(u smislu da je u prethodnom periodu obicno i proizvodjac hardvera pravio i softver za isti,sto se odrazavalo na astronomske cifre cineci kompjutere nedostupnim svim krugovima sem akademskih i geek kategorija-setite se tadasnjih SGI radnih stanica i Solaris masina koje su kostale i po 10k zelembaca)
Kao slag na tortu u pricu je uskocio i MS sa svojom vizijom "kompjutera u svakoj kuci" prepoznavsi kuda vetar duva pa je uskoro izasao i Win95,a ostalo je istorija :)
Izvinjavam se na off-u,al jace od mene :D

Poslednja izmena:
Pa izgleda da me nisi dobro razumeo, ja sam govorio o Amigi sa nekim acceleratorom, ja sam imao 68060/50 sa 16mb rama i to je radilo kao Pentium I 133/64mb koji sam imao nekoliko godina kasnije, vishe se i ne secam :) Naravno da nisam uporedjivao stock Amigu 1200 sa Pentiumom :)

Drugo je to shto je Amiga skoro prsla kada su 3D igre krenule pa nikada nije ni izashlo mnogo njih, ali recimo secam se da je Alien Breed 3D bio u puno stvari ispred Duke nukema i slichnih iz tog vremena. Secam se da je u AB3D postojalo "realtime" osvetljenje, pa kada recimo u nekom mraku prodjesh pored lampe, svetlo se odbija od oruzja.

A shto se tiche M$ vizije, primarno je bilo "najjeftiniji kompjuter sa najvecom softverskom podrshkom po cenu kvaliteta", i ta filozofija se nije promenila do danas.

Poslednja izmena:
Pa izgleda da me nisi dobro razumeo, ja sam govorio o Amigi sa nekim acceleratorom, ja sam imao 68060/50 sa 16mb rama i to je radilo kao Pentium I 133/64mb koji sam imao nekoliko godina kasnije, vishe se i ne secam :) Naravno da nisam uporedjivao stock Amigu 1200 sa Pentiumom :)

E vidis to sam zaboravio da spomenem :)
Iako su cifre u megahercima bile manje od PC procesora,magija se krije u tada(i jos uvek ;))genijalnom custom konceptu koji je krasio Amiga racunare
U sustini vrlo je prosto-imao si centralni procesor sa specijalizovanim(custom)cipovima(cuveni Angus,Denise i Paula :D)koji su bili zaduzeni za grafiku,zvuk i ostalo
I naravno da je bilo logicno da ce tako rastereceni procesor dosta brze obavljati svoje sirove operacije-pa se obicno po brzini A500 nalazila u rangu 286-tica koje su bilo duplo brze sa 16mhz,dok se A1200 sa 14mhz poredila sa 386 SX masinama na 33mhz
Inace custom koncept jos uvek zivi-igracke konzole poput PS-a su dobar primer :)

Zaista Amiga je bila dosta ispred svog vremena-kada je '87 izasla A500 donela je stvari o kojima je PC mogao jos dugo godina samo da masta-graficko multitasking okruzenje Workbench(iako danas deluje smesno verujem da je tada bilo pravo osvezenje pored ubogog command prompta u dve boje),all-in-one koncept resenja sa totalnim plug&play pristupom(ustekas i radi,nasuprot drdnanja na PC-u sa disk kontrolerima,ISA karticama,video modovima i famoznim dzamperisanjem :d)
Tek da ne pominjem graficke i zvucne mogucnosti-treba se samo setiti kada je izasao Defender Of The Crown za Amigu(sjajna grafika i jos bolja muzika)i na sta je tada licila uboga PC verzija sa EGA grafikom i zvukom preko bipera :d

Drugo je to shto je Amiga skoro prsla kada su 3D igre krenule pa nikada nije ni izashlo mnogo njih, ali recimo secam se da je Alien Breed 3D bio u puno stvari ispred Duke nukema i slichnih iz tog vremena. Secam se da je u AB3D postojalo "realtime" osvetljenje, pa kada recimo u nekom mraku prodjesh pored lampe, svetlo se odbija od oruzja.

Sve to stoji,ali da poteras Alien Breed 3D si morao da imas prilicno nabuzenu Amigu sa sve turbo karticama i slicnim stvarcicama-vecina 3d pucaljki na PC-ju je radila sa manje vise standardnim komponentama za to vreme-jedino je Quake,ako se ne varam,u tom periodu za max kvalitet zahtevao tada fensi VESA 2.0 karticu :D

Nisi bash morao da pishesh sve to, znam kako Amiga radi, imao sam i 500 i 1200 od prvog dana, ovde nisu ni mogle da se kupe, a znam i zashto je PC raspad :) Nije tu fora samo u custom chipovima nego u kompletnoj arhitekturi koja je pravljena za multitasking okruzenje za razliku od PCa koji ima josh vishe chipova, svaki radi svoj posao, ali kada stavish da se neshto kopira, komp se uspori 5x jer PC je potpuno ista filozofija kao americhki sportski automobili, i uglavnom sve ostalo americhko - hoce da naprave najjachi auto, stave najveci motor koji imaju, koga boli uvo za balans i optimizaciju :)

Poslednja izmena:
Nisi bash morao da pishesh sve to, znam kako Amiga radi, imao sam i 500 i 1200 od prvog dana, ovde nisu ni mogle da se kupe, a znam i zashto je PC raspad :) Nije tu fora samo u custom chipovima nego u kompletnoj arhitekturi koja je pravljena za multitasking okruzenje za razliku od PCa koji ima josh vishe chipova, svaki radi svoj posao, ali kada stavish da se neshto kopira, komp se uspori 5x jer PC je potpuno ista filozofija kao americhki sportski automobili, i uglavnom sve ostalo americhko - hoce da naprave najjachi auto, stave najveci motor koji imaju, koga boli uvo za balans i optimizaciju :)

Ja sam Amigu 500 nabavio dosta kasnije,tek negde '94 godine kada je vec poceo njen kraj
Prvi kompjuter mi je bio C64,bio je to 3-4 osnovne-joj radosti,a rabio sam ga sve do kupovine Amige :d
Sa PC-om sam imalo relativno malo dodira-na doticni sam presao tek 2001 godine,a par godina ranije sam castio sebe i kupio tada mocnu PSX konzolu :D

Poslednja izmena:
vidi milanebb - upropašćavaju temu :d :d

ovo bi sve trebalo prebaciti u onu temu "al se nekad dobro jelo..."

Da, gledam i prosto ne mogu da verujem... :D

prebacimcju sutra,...

BTW: Motorole su na istom taktu mlatile sve Intel procesore sa sve Pentijumom...

Poslednja izmena:
Da, gledam i prosto ne mogu da verujem... :D

xexe... cheers!

btw ta ******ska konstatacija da je M$ dosao "i uveo kompjuter u svaki dom" je vrhunac... debilizma!

BTW: Motorole su na istom taktu mlatile sve Intel procesore sa sve Pentijumom...

btw interesantno čitanje (ako ga još nisam spominjao) a vezano za takt i MC68040 i i486DX2 ima na wikipediji: naime, Motorola je imala takođe interni takt različit od eksternog kod 68040 ali za razliku od intela i486 nije uticao na performase procesora tako da je već tada dolazilo do pojave da na intel na duplo "višem" taktu imao iste performase kao i Motorola na duplo nižem (hint: nešto kao Pentium 4 vs Pentium M/III)...

Glavni problem PrC-a je bio i ostao OS, tj. M$. Ono što M$ pravi je, blago rečeno, onanisanje po 90% planete! Danas sam ponovo sedeo za Vistom, silom prilika i ... :crash::crash::bottle::cuss: :( - stvarno treba biti kompletan retard i sa onoliko para i resursa napraviti takvo smeće! a opet se vidi da sve više i više idu ka standardizovanim Unix rešenjima, odnosno Mac-u (koji je opet, pre deceniju prihvatio Unix kao osnovu za svoj moderan OS).

Priznajem kriv sam .......ali i kovacm me je malo pogurao pa se slazem sve od mog posta#21 pravac u al se nekad dobro jelo...........njam njam.
Btw x86 je bio slab procesor u startu jos mu ovi genijalci uz intela natovarise na ledja da vuce zasobom i komatibilnost s 8080 zarad onih finih programa koje nastase na tom procesoru.Cela arhitektura se mucila valjda do 486 procesora s tim glupostima em stranicenje memorije,em ogranicenje na 640kb ram(a i kome normalnom treba vise????) . Da sve to ne bude malo jos ms napisa os za njih.Znaci nije pentijum kriv,ali sta ces mora neko i windowse da nosi na svojim ledjima.
S druge strane motrola je donekle zadrzala kompatibilnost s 8-bitnim procesorima ali ne po svaku cenu vec su svoj prvi 16-bitni cpu zasnovali na malo sirim i slobodnijim osnovama.Koliko je 68000 dobro zamisljen vidi se i na kasnijim modelima od 68020 gde nije nesto radikalno menjano iznutra .Dodato vise pinova za data transfer i adresnih linija,novi set komandi da to podrzi.I lako je motroli da se izivljava kada vozi fine oseve amiga dos,tos, mac ...

Doduse ziveo sam u zabludi ja sam mislio da je ser Klajv Sinclair kriv sto danas imamo racunare po kucama.Pojma nisam imao da iza svega toga stoji microsoft....

Doduse ziveo sam u zabludi ja sam mislio da je ser Klajv Sinclair kriv sto danas imamo racunare po kucama.Pojma nisam imao da iza svega toga stoji microsoft....

Delimicno si u zabludi ;)
Klajv je "dokazao" da je moguce napraviti 8bitni racunar ispod 1000$
Tramiel je to uradio sa 16bita na Atariju 999$
u to vreme buduca cena za Amigu 500 (pre nego sto se pojavila) bila je u USA 1725$ (izvor Svet Kopjutera iz 85)
bandite iz Intela i Mac-a da ne pominjem

Microsoft je pokazao sta sve moze da se uradi iz "garaze" sa "malo" pokradenog koda i mamom koja radi u IBM :p

PS. U vreme kad je motorola bila sjajan procesor ms i "ekipa" koja gurala intel dokazala je kako moze da se uspori razvoj (ako se gura svoj "standard")
pobedom pogresne tehnologije sa Intelom & CO ja nesto racunam da za ovih 25 godina ustvari kasnimo realnih 80-100 godina u razvoju racunara

kako su se lepo podgojili za ovo vreme

Microsoft nekad
microsoft-20team-201978.jpg

i sad
microsoft-crew-reunited.jpg

Bill Gates je kao mladic licio na Guybrush Threepwood-a, glavnog lika iz Monkey Islanda :D

Mozda je svaka slicnost namerna

A ova riba u crvenom dzemperu je bila vrh i nekad i sad :)

heh,
bila bi fora da su obukli istu odecu kao pre.

I oprala pod sa atarijem koji je tada bio aktuelan (1040st?:)) kada bi imalo veze ko je sta prvi uradio, danas bi mercedes bio najbolji, opel se ne bi raspadao, a najbolji wankel ne bi bio u mazdi:)

I oprala pod sa atarijem koji je tada bio aktuelan (1040st?:)) kada bi imalo veze ko je sta prvi uradio, danas bi mercedes bio najbolji, opel se ne bi raspadao, a najbolji wankel ne bi bio u mazdi:)

amiga 500 sa 512kb rama i flopijem je "prala" Atari sa mega rama
sigurno u igrama jer se sa amigom u prvo vreme nista ozbiljno i nije moglo da radi
svako ko je imao Atari (ne da bi se igrao 20 sati dnevno) i hard disk 2godine nije mu padalo da prelazi na nesto sto nije imao uporebljiv softver duplo manje memorije i disketu... (svi Amigisti koji su videli moju konfiguraciju 1987-88 Atari ST + 2x40mb hdd i software sto se vrteo, prodavali su amige i kupovale Atari ST)

ali ovaj deo foruma trebao bi da ima sticky thread sa nazivom:
Sta sam oduvek zeleo da kazem o Amigi ali sam se bojao da kazem
da bi mogao da se pomene i bilo koji drugi retro hardware
a da odma' ne iskoci neki "Amigista iz boce" sa 500 disketa na tavanu

Niko ti ne brani da otvoris novu temu i raspises se o tom uber Atariju 520ST, ali ti to ne radis vec gnjavis sa pricom koliko ne poznajes Amiga hardver i softver.

Niko ti ne brani da otvoris novu temu i raspises se o tom uber Atariju 520ST, ali ti to ne radis vec gnjavis sa pricom koliko ne poznajes Amiga hardver i softver.

zaljubljenost u Amigu te sprecava da razmisljas racionalno

Atari ST o kome ja pisem je komp koji je bio upotrebljiv za rad 1985 sa hard diskom
kada amiga nije ni postojala
kako da se poredi upotrebljiv komp sa necim sto nepostoji...
po ovde preovladjujucem misljenju niko nije trebao da kupi nista do pojave amige

koje godine si kupio amigu
koliko rama je imala
koje godine si kupio hdd
sta si imao od tih fensi dodataka i koje godine

pocinjem da se pitam da li su psiholozi u pravu kada tvrde da prekomerno igranje igara utice na deciju psihu :d

@ bozzap Leba ti koliko si imao godina te 1985 kada si uzeo tog atarija s ta 2x40mb hdd-a.
S druge strane 85 sam imao 11 godina i jedino interesovanje sto se tice racunara bile su igrice sto sam uspesno realizovao sledece godine (86) kupovinom zx spectruma.Jedan deo novca sam zaradio samostalno (cistio golubarnike i hranio golubove) ostatak je dodao otac.Uskoro sam provalio da i u blizini ima jos jedan kompjuteras.ZX spectrum 48 ,gomila kaseta s igricama,razmena ,druzenja pogotovo sto mi bukvalno u komsiluku max 500m.Za ono vreme skoro za neverovati u seoskoj sredini i jos u komsiluku pa sreci nigde kraja.Leto 89 zakljucio da je vreme za neki upgrade,najvise mi smeta gumena tastatura sprecava me u brzem kucanju trazim profi tastaturu za spectruma ali bez uspeha.Igrom slucaja nailazim na poluispravni c64(neradi zvuk) i kupujem isti za oko 150DM.Zaradio nesto novca preko leta teskim fizickim radom u zidarima i kupio stampac i opravio zvuk na c64.Od ostatka novca kupio garderobu .1990 prodao spektruma i stampac i uz dodatak kupio A500 uzgred u komsiluku je vec bila jedna vec neko vreme.

Nisam se nijednog momenta pokajao sto nisam kupio atariST iako sam znao za njega.Amiga mi je zavrsavala posao kome je bila i namenjena nisam skoro nista zaradjivao na njoj.C64 sto se toga tice je kod mene bila isplativija investicija.S druge strane u ta srecnija vremena sam na bravarskim radovima kao pomocnik zaradjivao vise nego danas kao bravar majstor.
A kao sto milan rece posto si imao tako besan atari pokreni temu i opisi sta si sve vredno radio na njemu umesto da se prepucavas s amigistima,koji su bili i ostali klinci ,a ti ipak zelis priznanje od njih da je st bio bolja masina.

Poslednja izmena:
svi Amigisti koji su videli moju konfiguraciju 1987-88 Atari ST + 2x40mb hdd i software sto se vrteo, prodavali su amige i kupovale Atari ST

Ja prosle nedelje izvadio Spectrum iz kreveta i pokazao drugaru. On sad prodaje Corei7 konfiguraciju da bi kupio Spekija :d

zaljubljenost u Amigu te sprecava da razmisljas racionalno

Atari ST o kome ja pisem je komp koji je bio upotrebljiv za rad 1985 sa hard diskom
kada amiga nije ni postojala
kako da se poredi upotrebljiv komp sa necim sto nepostoji...
po ovde preovladjujucem misljenju niko nije trebao da kupi nista do pojave amige

Kako si krenuo sa nizanjem godina bice da je i Tito koristio Atari sa HDD-om. Lepo ti je receno da je Amiga 1000 izasla 6 meseci posle 520ST i to sa sve genlockima, midijima, harddiskovima itd.... upotrebljiv je jako rastegljiv pojam, meni je C64 bio upotrebljiv do 1990, Amiga do 1998...

koliko rama je imala
koje godine si kupio hdd

1990
1mb
1992
1990-1992, MIDI, sempler, genlock, FDD, 2MB FAST, stampac, C=1084,

pocinjem da se pitam da li su psiholozi u pravu kada tvrde da prekomerno igranje igara utice na deciju psihu :d

Ne znam za to ali mislim da je prekomerno gledanje u monohromatski monitor siguran uzrok nekih poremecaja...

koliko rama je imala
koje godine si kupio hdd

A500 i A1200 iste godine kad su se pojavile, ishao u Minhen samo zbog toga (za A1200 ja vozio :)). Prvi HDD mi je bio 10mb, ubrzo posle kupljene A1200, a kasnije 420 Conner i posle se ne secam.

Odmah sam imao 1mb u A500, a par godina posle izlaska A1200, valjda 1994, uzeo sam 16mb sa 68060/50. Prvi PC sam kupio 97. godine i on je imao isto 16mb rama, ali je radio kao Amiga sa 2 :d

Imao sam bar 3-4 ortaka koji su imali Atarije, isto tako redom menjali, mogao sam da vidim shta Atari moze, isto kao i shta PC moze, i poznavao sam bar 50ak ljudi koji su imali Amige, bio sam pirat od spectruma josh pa sam se kretao u tom svetu i sve ljude sam znao, pa sam i znao kako sve ide, sigurno sam medju prvima ako ne i prvi stavio amigu u PC kucishte (plochu). Kada sam prodao amigu 1996. onda su svi pocheli da rade to.

Poslednja izmena:
Pa lepo sam ja napisao da menjam Atari 1040STF za Amigu,kad je toliko bolji od nje zasto ovi atarijevci nece da menjaju ...

Lično mislim da je ova prepirka potpuno bespredmetna. Atari ST i Amiga su dve potpuno različite koncepcije mašina namenjene različitim ciljnim grupama. Ono što je imao atari nije trebalo ljudima koji su bili zainteresovani za amigu i obrnuto. Amiga nikada nije bila namenjena ljudima koji su imali potrebu za obradom teksta i midi muzikom. (bilo je doduše nekih bezuspešnih pokušaja). Ali zato na polju grafike, video, soundtracker muzike, multitasking operativnog sistema (u ono vreme), i naravno kvantnog skoka u kvalitetu igara, nije joj bilo premca.
Tako da isticati prednost atarija što je imao jeftinije periferije u početku, baš i ne pije vodu. Jednostavno, postojala je ogromna razlika izmedju dve mašine, a nju nije video ili onaj ko se nije baš razumeo u računare ili mu je trebala kvalitetna obrada teksta, a nije imao pare za macintosh.

Sta sam oduvek zeleo da kazem o Amigi 500 ali sam se bojao da kazem:

- najveci krs medju krsevima iz sredine 80 godina
- motrola 68000 radi sporije nego na atariju st
- ima samo 4 kanala za zvuk rasporedjena u stereo
- o da zvuk je osmobitni
- moze da prikaze samo 4096 boja
- nema prikljucak za poseban ,profi,monohromatski monitor
- sa zadnje strane ima gomilu nepotrebnih prikljucaka
- trap door slot je glupost tesko se otvara poklopac istog
- ima jos ali nemogu sada da se setim.....ostali slobodno dodajte

huan_kv Pa lepo sam ja napisao da menjam Atari 1040STF za Amigu,kad je toliko bolji od nje zasto ovi atarijevci nece da menjaju ...

Cenjkaju se cekaju da ponudis STFM model -ako nista drugo s amigaske tacke gledista atari je imao bar brdo oznaka uz svoje st modele

Btw secam se kako se atari trudio da ponudi racunar koji ce moci parirati amigi na polju igara pa je STE model trebao da bude taj kiler model.Secate se reakcije koju je to izazvalo kod commodorea.Malo su isarali jednu seriju amiga 500 i to je to.

Opet da ponovim falkon kao da nekim cudom nije dosao iz atari kuhinje,voleo bih da imam prilike da posedim koji put za jednim.Hm mozda i da posedujem jedan ko zna..... Kovac imas falcona u radnom stanju da koji put navratim na kafu i jednu pravu atari seansu?

:D e ljudi nema smisla, flejmovati oko racunara koji bi trebali da nam budu lepe uspomene je stvarno neukusno. Dovoljno mi je lose sto moram svaki dan da radim sa ovim krshem sto je "buducnost"...

Bez negativnosti molim ;)

Sta sam oduvek zeleo da kazem o Amigi 500 ali sam se bojao da kazem:

- najveci krs medju krsevima iz sredine 80 godina
- motrola 68000 radi sporije nego na atariju st
- ima samo 4 kanala za zvuk rasporedjena u stereo
- o da zvuk je osmobitni
- moze da prikaze samo 4096 boja
- nema prikljucak za poseban ,profi,monohromatski monitor
- sa zadnje strane ima gomilu nepotrebnih prikljucaka
- trap door slot je glupost tesko se otvara poklopac istog
- ima jos ali nemogu sada da se setim.....ostali slobodno dodajte

Sve je to lepo,ali sto se tice korisnicke baze Atari nikad nije mogao da se meri sa bilo kojom Amigom-tacnije nije joj bio ni do kolena po tome,verovatno zato sto je Amiga "najveci krs medju krsevima" iz sredine 80-tih godina :d
Secam se da se broj korisnika Atarija u ta stara dobra vremena kod nas merio na prste obe ruke,ali bukvalno-daleko vise je bilo cak korisnika C64 koji je bio ironije 8bitna masina,ali je za razlliku od Atarija baza softvera bila daleko daleko bogatija,a tek igre da ne pominjem
Zvuk jeste 8-bit za Amigu i boja ima "samo" 4096 ali ja znam da kada se pojavio Defender Of The Crown koji je orginalno radjen za istu ni jedna druga platforma nije prikazala takvu raskos u grafici i zvuku kao Amiga 500-a to je bilo tamo negde '88-89 ;)
Par godina kasnije izasao je Shadow Of The Beast 2 koji po mom skromnom misljenju ima jednu od najboljih muzika u igrama ikada(a ni ostali delovi trilogije nisu nista losiji ;)),a ni grafika ne zaostaje puno(treba se setiti legendarne scene smrti koju prati za to vreme savrseno digitalizovani gitarski solo)

Evo ga,enjoy a na sve strane se vide i lose graficke mogucnosti :d

http://www.youtube.com/watch?v=PGf5xpaRIx8

Izvinjavam se modovima na off-u :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno