Šta je novo?

Kada sam ja sa 5.25" SS DD forsirao 8bita na Slaviji...

Dakle 1985 kada Amiga nije ni postojala dilema je bila:

IBM AT ili kompatabilac = 6000 ~ 10000 USA Dolara + 500 $ Hercules grafika + monitor ili

Atari ST = 2000 DEM

Atari je definitivno bio "Power without the price".
U ono vreme, ~1986., kad je otac kupovao računar koji je trebao da zameni stari Spectruma ZX, Atari ST je bio prilično lak izbor :) pored PC-ja - ST je izgledao kao Star Trek tehnologija :D

A zaboravio si Mac-a ? :)

nismo :)
ST je bio jedno 3x jeftiniji od Mac Classica (koji je pored veće cene "imao" i manje memorije, i manji ekran, i sporiji CPU... Atari ST ga je emulirao bez problema tako da je mogao da se koristi i sav Mac software na STu... :)) "Power without the price" ;)

A zaboravio si Mac-a ? :)
Amiga je mnogo vishe od brojeva, zato ti to ne mozesh da shvatish, jer je nisi imao :)

Ah zaboravio sam da vlasnici Amiga, ATI grtafickih kartica i korisnici SBB kabla spadaju u istu kategoriju koju je lepo opisao Don Vito Korleone:

"Vi ste ljudi sa kojima se nemoze razgovarati" :d

PS decurlija su se veselo igrala na Amigi sve dok nisu videli kako izgleda Quake2 na 3dfx Voodoo2
neznam ni gde je zavrsila ta amiga (u kanti valjda jer je nema u sobi gde je "groblje kucnih ljubimaca)

inace tu sam amigu zaradio sa Atari ST :p koji je bio zverka od starta sa prosirenom memorijom monohromatskim monitorom i 2 x hdd 40mb

Sto se tice Mek-a samo onaj koji je krao pare mogao je da ga kupi jer niko normalan koji normalno zaradjuje nebi bacio pare na to djubre sa zaglavljenom disketom 90% vremena

Poslednja izmena:
Pa i jeftinija i brza,nemojte zaboraviti da je amiga imala i bolju grafiku i zvuk na izvolte dok se za vga i soundblaster dodavalo na cenu te 386 masine.Vreme kada se adlib kompatibilna kartica spustila na 100dm je bilo cudo.

pa kad se vec flejmuje, da napomenem da sam skoro probao jednu igricu na Atari ST emulatoru (pod linuxom na PC) i bio sasvim razocaran zvukom.
mozda nisam nesto dobro podesio, ono je na nivou Spektruma (128K) i C64..

bozzap - nemas pojma o Amigi ;)

Commodore Amiga (kasnije Amiga 1000) se pojavila par meseci posle Atarija 520, koji je da se ne lazemo - off the shelf krpez koji je Tramiel isforsirao samo da stigne na trziste pre Amige. CPU koji radi sporije je bas ono u cemu je Amiga ugazila Atari - video obrada - 7.14 i 7.09 MHz su zbog sinhronizacije sistema sa spoljnim clockom (recimo genlock).

Ma šta reći.... osim da je pretpostavka majka svih *****a. :smoke:

Poslednja izmena:
Okej obozavam flejm ...............pa posto je milan vec odvojio temu ehemmmmmmm.
:banana::banana::smash::smash:
Mogu da kazem da je atari st samo malkice utabao stazu amigi kada krene u pohod.Znaci ono pokazete publici kako bi trebao da izgleda moderan kucni racunar s grafikom u boji i da obavezno da ima jednu monohromatsku rezoluciju malkice vecu od hercules grafike i to da ide na poseban monitor ("profi"). E onda amiga pokaze kako se to radi.
Sto se tice profi primene nemoj samo da mi kazes da su svi kupci atarija radili obradu teksta,pripremu za stampu itd.Jednostavno programeri su morali da pronadju sta ce ta brza masina na 8mhz moci da radi :laugh:
Posto je atari vec zaglavio na obradi teksta amiga je morala da zaglavi na video editingu zbog glupog propusta u brzini procesora koji je spusten na 7,14mhz.
Zaradio si amigu radeci na ST-u pa dobro .Licno poznajem dva coveka koji su koristili amigine graficke mogucnosti da zarade.Drugar je par godina ziveo od pravljenja uvodnih spica na video kasetama za ispracaje,krstenja i svadbe,inace bilo popularno u moravskom kraju a i jos uvek je.Opremio je svoju a500 dzenlokom,gvp530, karticom,stampacem,a kasnije je kupio i video miksetu.Radio je svoj diplomski na faksu na istoj toj amigi,kao i za jos ljudi iz kraja.
Drugi lik je par godina radio po lokalnim televizijama na istim tim amigama sto nisu valjale za nista drugo sem za igrice.E da od tog lika smo i nabavljali te DOBRE igrice.

Znaci ako je neko zeleo da zaradi na racunaru,mogao je na bilo kome od ta dva.Ja se ne ubrajam u tu grupu posto sam ja prvu lovu zaradio na c64 radeci kataloge za video klubove.Ludnica zaradjivao sam na brzini ispod 1mhz,dodatna oprema :pa kasetofon i stampac.Na amigi nisam nista zaradjivao ,radio sam bravariju u te svrhe vise mi se isplatilo od starta.A amiga pa morao sam da imam dobar komp kada sam vec mogao da biram za svoj novac.

Nego milane poslovica ti je bas prava za ovu priliku :)

Toliko o opravdanjima jednog AMIGIstE.:whip:

Poslednja izmena:
pa kad se vec flejmuje, da napomenem da sam skoro probao jednu igricu na Atari ST emulatoru (pod linuxom na PC) i bio sasvim razocaran zvukom.
mozda nisam nesto dobro podesio, ono je na nivou Spektruma (128K) i C64..

orange47- nemas pojma o Atariju :p

:d Atari ima istu yamahu za zvuk kao i spectrum (doduse 128k).
a C64 je sa svojim SID-om (by MOS Technologies) daleko napredniji od Atariijeve/Spectrumove Yamahe YM2149! ;) (btw na ovom linku pise da je Paula (chip za zvuk) u Amigi razvio MOS Technologies (a ne Amiga team!) ?!?!??? - "such as the MOS Technology 8364 "Paula" as used in the Commodore Amiga")

i jos samo jedna stvar - Atarijev SM124 monohromatski monitor jeste profy, pogotovo u poredjenju sa PC monitorima koji su imali hardwerski "blur" u to vreme :D :D

Poslednja izmena:
orange47- nemas pojma o Atariju :p

:d Atari ima istu yamahu za zvuk kao i spectrum (doduse 128k).
a C64 je sa svojim SID-om (by MOS Technologies) daleko napredniji od Atariijeve/Spectrumove Yamahe YM2149! ;) (btw na ovom linku pise da je Paula (chip za zvuk) u Amigi razvio MOS Technologies (a ne Amiga team!) ?!?!??? - "such as the MOS Technology 8364 "Paula" as used in the Commodore Amiga")

i jos samo jedna stvar - Atarijev SM124 monohromatski monitor jeste profy, pogotovo u poredjenju sa PC monitorima koji su imali hardwerski "blur" u to vreme :D :D

E, pa da "i ja kažem nešto za televiziju". :d

MOS technologies je firma sa kojom je od svog nastanka commodore najviše poslovao od svih drugih, praktično im činio 99% tržišta, (procesorska familija i periferijski čipovi, pre svega). Paula čip je kao i sve druge amiga custom čipove dizajnirao Jay Miner (ex atari), a mos tehnlogies ih samo proizvodio, kao i sve ostale čipove za commodore. Kasnije su jednostavno otkupili sve akcije (1976g) ali je mos technologies promenio ime u csg (commodore semiconductor group) tek 1989g.
Eto vam pa "učite, učite..." http://en.wikipedia.org/wiki/Mos_technologies

Naravno, amiga i atari st su izašli praktično u isto vreme (malo atari požurio, pa izdao nepotpun operativni sistem zbog toga), ali osim softverske podrške za obradu teksta i midija za muzičare ja ne vidim nijednu prednost atarija.
Dovoljno bi bilo staviti jednu pored druge mašinu i na amigi pustiti u (preeemptive!) multitaskingu boing demo prevučen do pola ekrana u pozadini sa nekim workbench aplikacijama ispred, i to je to... :d Svi bi se složili da je gem "ueber ugly" grafičko okruženje što bi rek'o Bruno :p

Jednostavno, porediti prvi multimedijalni kompjuter sa klasičnim word processor kompjuterom nema nikakvog smisla. Isto kao kad bi neko uzdizao amstrad pcw kompjutere iznad c64.

Morao je neko i da se zezne i tada kupi Atari, pa nece valjda sad posle 20 godina da prizna zez, pogotovo u kombinaciji sa nostalgijom ;)

Zna se gde je Atariju tada bilo mesto, gde Amigi, isto je bilo i za C64, Spectrum ili za Amstrada (koga je isto kupio drug neobaveshteni :)). Samo mi nije jasno da li je moguce da neko danas iskreno misli kako je Atari bio bolji od Amige ? Za to vreme sam i mogao da razumem, uvek je bilo onih koji se zeznu u kupovini pa posle se drze toga ko pijan plota :)

Gde bi nam danas bio kraj da mozemo tako da biramo pa neka se i zeznemo :)

Poslednja izmena:
Nije samo to, PC se do Pentiuma nije mogao meriti sa Amigom+dodaci, ukljuchujuci i cenu i izbor softvera. Ne bi ni tada mogao da amiga nije propala 3-4 godine ranije :)

kolko se ja secam , za PC je alfa i omega za word processing bio neki Chi Writer.
Sad, tesko mi je da poverujem da softver za Atari nije postojao neki bolji. Ili za Amigu. Mozda je vezana problematika bio nestandarni printer port koji mi je neko rekao da je Amiga imala.

Nazalost cudan splet okolnosti . I Atari i Commodore su u slicno vreme izbacili sjajne masine. Atari falcona i aga amige.Odlicno se secam citao sam opis falcona u SK i prosto zavidio ataristima sto su napokon dobili odlicnu masinu,iskreno bolju od amige.Jako sam zeleo da uskoro vidim slican odgovor s amiga strane.Ubrzo se i to ostvarilo u vidu 1200 modela mozda nesto skromnijih mogucnosti ,ali svejedno mi to i nije tema sada.Na trzistu kucnih racunara smo konacno imali dve sjajne platforme,secam se tskodje i uporednog testa falcona,a1200 i nekog mac modelatakodje u SK.I onda propast atari i commodore maltene istovremeno propadaju cak se i macintosh ubrzo zaglibio.Iz ovog pada se samo mac nekako izvukao,atari je otisao u istoriju dok se amiga jos uvek nesto koprca ocajnickim trzajima.Jednostavno amiga odbija da umre jednostavnom brzom smrcu ili je broj fanova ipak vise presudan za njen kakav ,takav opstanak.

Dokle god ima fanova Amiga nikada nece umreti.

E, pa da "i ja kažem nešto za televiziju". :d

MOS technologies je firma sa kojom je od svog nastanka commodore najviše poslovao od svih drugih, praktično im činio 99% tržišta, (procesorska familija i periferijski čipovi, pre svega). Paula čip je kao i sve druge amiga custom čipove dizajnirao Jay Miner (ex atari), a mos tehnlogies ih samo proizvodio,
tako vec moze - ja sam se nesto istripovao i pomislio da je Paulu dizajnirao npr. Chuck Pedal :D

Naravno, amiga i atari st su izašli praktično u isto vreme (malo atari požurio, pa izdao nepotpun operativni sistem zbog toga), ali osim softverske podrške za obradu teksta i midija za muzičare ja ne vidim nijednu prednost atarija.
SM124 - monitor ;) nije *******cija, kada sam uključio ovaj monitor nakon 5-6 godina pauze pomislio sam: "pa ovo je oštrije i od LCDa!"

pored toga Atari je stvarno radio ultra stabilno - dok je, koliko se sećam, Amiga imala dosta problema sa "Guru Meditation" koji se često javljao usred rada i gde su se gubili podaci koji nisu snimljeni...

Dovoljno bi bilo staviti jednu pored druge mašinu i na amigi pustiti u (preeemptive!) multitaskingu boing demo prevučen do pola ekrana u pozadini sa nekim workbench aplikacijama ispred, i to je to... :d Svi bi se složili da je gem "ueber ugly" grafičko okruženje što bi rek'o Bruno :p
naravno Atari nije imao Cooper :d ali je zato za isti naprevljeno 4 različita OS kako bi se nadomestili nedostaci originalnog TOS-a ;)

osim toga Atari je dobio pre Amige 3D program, program za animaciju sa delta kompresijom (Amiga je ipak malo zakasnila)... a i ostale nedostatke (npr. HAM mod ili per pixel scroll) su nedomešteni programerskim trikovima tako da na kraju kad uzmes jednu i drugu masinu nisu uopste daleko jedna od druge ;) osim što je Atari standardno dolazio sa monitorom u koji možeš da gledaš ceo dan a da te ne boli glava :d

Poslednja izmena:
kolko se ja secam , za PC je alfa i omega za word processing bio neki Chi Writer.
Sad, tesko mi je da poverujem da softver za Atari nije postojao neki bolji. Ili za Amigu. Mozda je vezana problematika bio nestandarni printer port koji mi je neko rekao da je Amiga imala.

evo kako se editovao tekst na PrCu u WordPerfectu 5.0 1989. godine:

Wordperfect-5.1-dos.png

a kako na Atariju 1986. u Signumu! :

signum.gif

e tako.

Ja samo ne mogu da skapiram da je neko bio toliki mazohista i koristio PrC 80tih, i početkom 90tih godina... :( i da se pri tome hvali kako je koristio "računar" još davnih 80tih... :D
stvarno je tuga kakav je krš od tehnologije pobedio...

btw i Atari i Amiga su imali napredne bi-directional parallel portove; Atari je imao stvarno dobru podršku za printere (sve od 9pinksih pa do Ataijevog Laserskog štampača, prvog sa cenom ispod 1500$ (Januar 1987.) i prvog koji je koristio CPU u mašini za rendereovanje stranica a gotove podatke slao preko brzog DMA porta na štampač...)

Poslednja izmena:
Morao je neko i da se zezne i tada kupi Atari, pa nece valjda sad posle 20 godina da prizna zez, pogotovo u kombinaciji sa nostalgijom

i Atari i Amiga su bili sjajne mašine i imale su definitivno svako svoju publiku. neko se pronašao u Atariju, neko u Amigi ali obe platforme su "dale" revolucionarne programe. o tome sam već i otvorio temu: link

Gde bi nam danas bio kraj da mozemo tako da biramo pa neka se i zeznemo :)
amen. :)

Na trzistu kucnih racunara smo konacno imali dve sjajne platforme,secam se tskodje i uporednog testa falcona,a1200 i nekog mac modelatakodje u SK.

http://cd.textfiles.com/atarilibrary/atari_cd07/INFO/MISC/MTRLACPU.TXT (odavde su prepisali ;) :D)

Iz ovog pada se samo mac nekako izvukao,atari je otisao u istoriju dok se amiga jos uvek nesto koprca ocajnickim trzajima.Jednostavno amiga odbija da umre jednostavnom brzom smrcu ili je broj fanova ipak vise presudan za njen kakav ,takav opstanak.

ja ne znam zasto mislis da je Atari otisao u istoriju a Amiga nije :D

pod 1. Atari Falcon sa CT63 je najbrzi 68K računar (68060 na ~100MHz)
2. Atari danas ima OS baziran na BSDu sa preemptive multitaskingom i zastitom memorije
3. uskoro stizu PCI slotovi za Falcona i pored toga novi graficki chip kompatibilan sa starim Videlom
4. nakon propsati Atarija pojavila su se 4 klona: Milan, Hades, Phoenix i Medusa (sa PCI slotovima i 68060).

... i ... nista vise, nista manje nego kod Amige. a, da, tu je i apc.atari.org projekat ponovo ;)

dok se amiga jos uvek nesto koprca ocajnickim trzajima.Jednostavno amiga odbija da umre jednostavnom brzom smrcu ili je broj fanova ipak vise presudan za njen kakav ,takav opstanak.

btw kod Atari zajednice danas, ovi dodaci se prodaju samo u stotinama primeraka ali i dalje se prave novi projekti :)

Poslednja izmena:
Mislio sam zbog novih modela amige i ,pokusaja odricanja od stare 68k arhitekture prelaskom na nesto novo powerpc u amiginom slucaju.Nazalost taj prelazak niti je bezbolan ,niti postoje dovoljna finansijska sredstva da se to izgura do kraja kao zaokruzeno resenje.Mislim da izbacivanje novog modela baziranog na 68k procesorima nije znak da je racunar ziv.
Amiga je ziva samo toliko jer kao jos uvek postoji kompanija koja je "razvija i ima licence" amiga inc?
Sad za atari mi nije bas poznato da je neko kupio licence od atarija i nastavio zvanicno proizvodnju.

Nastavak 68k linije kod amige i atarija je samo neki mali powerup za nas zaljubljenike u iste i nista vise.Jednostavno nemozemo ocekivati da to postane nesto moderno kada se bazira na procesorima koji se vise ne proizvode.Doduse postoji cold fire ali je on isto koliko je 68k toliko i nije kompatibilan s istima.

SM124 - monitor ;) nije *******cija, kada sam uključio ovaj monitor nakon 5-6 godina pauze pomislio sam: "pa ovo je oštrije i od LCDa!"

Jeste, ali taj monohromatski monitor je bio uveden samo zbog konkurencije macintoshu. Znači, word processing i midi muzičari, kao što rekoh. ;)

pored toga Atari je stvarno radio ultra stabilno - dok je, koliko se sećam, Amiga imala dosta problema sa "Guru Meditation" koji se često javljao usred rada i gde su se gubili podaci koji nisu snimljeni...
Da, a atari nikada nije imao problema sa izletanjem "bombi" na ekran, nakon čega se odmah moglo sve snimiti.:p
Guru meditation je bio isključivo posledica loše pisanih programa, tj. loših programera koji se nisu držali preporuka o pisanju multitasking aplikacija koje se oslanjaju na funkcije operativnog sistema, već su koristili "prljavo programiranje" na koje su do tada navikli. (izmedju ostalog i na atariju - prekompajliraš sors, malo nešto izmeniš i ***.) Nažalost, glavna boljka amiga os je bio i ostao nedostatak zaštićenih područja memorije uz pomoć mmu.

naravno Atari nije imao Cooper :d ali je zato za isti naprevljeno 4 različita OS kako bi se nadomestili nedostaci originalnog TOS-a ;)
Copper (pandur).
Eto, zlobnici bi rekli da su bila potrebna 4 atari operativna sistema da bi se konačno dostigla amiga. :d

osim toga Atari je dobio pre Amige 3D program, program za animaciju sa delta kompresijom (Amiga je ipak malo zakasnila)... a i ostale nedostatke (npr. HAM mod ili per pixel scroll) su nedomešteni programerskim trikovima tako da na kraju kad uzmes jednu i drugu masinu nisu uopste daleko jedna od druge ;) osim što je Atari standardno dolazio sa monitorom u koji možeš da gledaš ceo dan a da te ne boli glava :d

Da, i šta mu vredi što je prvi imao 3d program... Koliko se kasnije u video industriji koristio atari a koliko amiga? Ja lično nisam čuo da je iko koristio atari.
Što se tiče monitora, onda poredi monohromatske sa monohromatskim, a kolor sa kolor. Ni na amigi sa a2024 monitorom nikoga nije bolela glava, ali retki su bili ti koji su ga koristili za word processing kome je i bio namenjen. Jednostavno, dve mašine su imale dva različita koncepta, dve različite ciljne grupe ljudi... Ne mogu se porediti babe i žabe.

Mogu ja još ovako... :D

pa kad tako posmatras stvari - u pravu si. u svakom slucaju za Atari isto izlaze i novi dodaci i software se i dalje razvija... mada definitivno samo u pravcu očuvanja originalnog hardwarea, bez pretenzija da se takmiči sa modernim računarima.

btw upitno je koliko i računar baziran na PowerPC procesorima danas ima budućnost. PowerPC će ostati dominantan za embeded rešenja (kao što je bila i MC68K) ali teško da ćemo videti high-end PowerPC čipove u budućnosti...

za Atari postoji Aranym koji omogućava da se svaki PC bootuje u Atari OS bez nekog posebnog host OS-a tako da se Atari software može voziti na najnovijem hardwareu (naravno samočisto pisane aplikacije ali koja je uopšte poenta toga :D)

Poslednja izmena:
Slazem se da ni powerpc nije resenje danas ,pogotovo sto se aple prebacio na intela.Samim tim je upitan dalji razvoj PPC-a,nije da se on nece razvijati samo ne brzinom kao x86.
Nazalost trziste kucnih kompjutera je palo s amigom i atarijem kao sto rekoh ranije u vreme kada su imali skoro pa savrsene masine u datom trenutku.
Nama ostaje da skupljamo stari hardwer i koristimo,ako nas zapadne koji dodatak super.
Ja bih mozda,ali mozda bio zainteresovan za natami projekat zavisno od cene i ostvarenih rezultata: brzina,kompatibilnost.
Za ppc model neke nove amige tesko da bih se odlucio. Volim ja amigu samo mi malo takve cene ne idu uz takav hardver.

cene moraju da budu astronomske kad su tako male serije hardwarea u pitanju - eno 200 Ethernat (LAN + USB) kartica za Atari Falcona debuguju ručno već pola godine :d čovek to radi u slobodno vreme...

Molim vas da ne idete u offtopic. Poslednjih nekoliko tema ste upropastili na ovaj nacin i nije zabavno skupljati igracke za vama. ;)

OS 4 clasic za amige s blizard ppc kartama cena 71.90 eur.
OS 4.1 za sam440 plocu 124.65 eur i ima na http://www.vesalia.de/ dok clasik nema
kao sto vidite cena sitnica....................

pretpostavljam da je mislio na hardver, posto kod nas softwarez nikad nije bio problem nabaviti..

jako je tesko naci amigaone jer (kolko znam) se kratko proizvodio a taj SAM ima valjda po prodavnicama tipa vesalia. cene su visoke, mislim da je sigurno preko 500 eur, mozda 800.
inace zale se ljudi da ima dosta problema, jer je valjda na brzinu sklepan amigaone.

Poslednja izmena:
Jel se to pojavi negde u prodaji (napolju, online) ili ko je ugrabio ugrabio je :) Koje su cene uopshte ?

Au bre Driveru, mislio sam da ces ostati malo vise u toku sto se tice Amige. Sta bi sad Mravnad rekao da te cuje :)
Sve sto se tice Amiga hardware-a najbolje pogledati stari dobri Amigakit. Oni su ostali uz Amigu sve ove godine:

http://amigakit.leamancomputing.com...ult.php?keywords=sam flex system&currency=EUR

Kao sto se da videti, mozes da porucis kompletan sistem, ili samo plocu pa da sklapas super-Amigu ako ti se cefne :)

Vrh Dno