Šta je novo?

Jer bolje povezati kablovski modem preko USB-a ili UTP-a?

Ralex2

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2004
Poena
319
Cuo sam price da je kablovski modem bolje prikljuciti prko UTP-a tj. mrezne kartice, dok neko misli da je bolje na USB, normalno u korist brzine. Jer neko isprobao oba nacina pa da je video razliku, posto ja imam USB?

Nisam probao UTP ali preko USB-a mi je modem vukao maksimalnom brzinom tako da mislim da nema razlike.

slazem se...koristim USB, ali probao sam i sa UTP-om...nisam primetio bitniju razliku...osim u slucajevima kada je slab signal...to hoce neki put da koci maksimalnu brzinu...

Pa kazu svi da je bolje preko mrezna kartice :trust: , ja sam imao neke probleme sa zastojima u vezi tj. prekidama, pa sam valjda tako resio(mada moguce je to sbb sredio a da nema veze sa mreznom)

Brzina prenosa je ista, osim ako uzimate pakete od preko 12Mbit/s, koliko je max brzina USB 1.1 veze. A posto toga kod nas nema onda tu nije problem. Cuo sam da je manje opterecenje za racunar kada se povezuje preko UTP kabla (mrezne kartice), a koliko je ovo tacno zaista ne znam, mada verovatno ima neke istine u tome. Ja koristim ruter, tako da sam primoran da koristim vezu UTP kablovima i nemam nikakvih zamerki. Bar ne na ovaj deo mreze u kuci :).

Mislim da je utp bolji i po utiscima drugih .....i po svoim .....

Utp jeste bolji + kada prikacis na usb onda ti obavezno trazi drivere
za modem ;)

Ju ju ju :d sta sve necu procitati ovde :d
Ralex, previse se druzis sa osobama koje citaju svet i kurir :d

Salu na stranu, da li je bolje preko USB-a ili mrezne kartice?! Posto u brzini ne moze biti nikakve razlike, moj savet vam je da modem vezujete na USB! Zasto? Pa recimo zato sto mi se x puta desavalo da odredjeni mrezni segment pocne da radi kilavo i da dropuje iz nepoznatog razloga. Zamenom mrezne se resavao problem - znaci mrezna je crkla! Da se i vama ne desi da vam mrezna zvekne, a nastavi polovicno (kilavo) da radi, vezujte modeme na USB. Bar necete morati da mislite o tome da li vam je crkla mrezna kartica!

nIce Cream je napisao(la):
Ju ju ju :d sta sve necu procitati ovde :d
Ralex, previse se druzis sa osobama koje citaju svet i kurir :d

Salu na stranu, da li je bolje preko USB-a ili mrezne kartice?! Posto u brzini ne moze biti nikakve razlike, moj savet vam je da modem vezujete na USB! Zasto? Pa recimo zato sto mi se x puta desavalo da odredjeni mrezni segment pocne da radi kilavo i da dropuje iz nepoznatog razloga. Zamenom mrezne se resavao problem - znaci mrezna je crkla! Da se i vama ne desi da vam mrezna zvekne, a nastavi polovicno (kilavo) da radi, vezujte modeme na USB. Bar necete morati da mislite o tome da li vam je crkla mrezna kartica!

malo sam ostao zbunjen tvojim komentarom...
ajde mi molim te reci koji je "X" broj, koje si mrezne koristio i sta ti znaci "mrezni segmenat", "dropuje" i "polovicno (kilavo) da radi"..

hvala unapred

Ralex2 je napisao(la):
Cuo sam price da je kablovski modem bolje prikljuciti prko UTP-a tj. mrezne kartice, dok neko misli da je bolje na USB, normalno u korist brzine. Jer neko isprobao oba nacina pa da je video razliku, posto ja imam USB?
U sustine nema razlike, sem u tome da je veza preko USB nesto nestabilnija. Naravno to nije pravilo. Nekom podjednako dobro radi i USB i UTP. U novoj eri ADSL, kablovskih i ISDN modema vise puta sam se sretao sa kojekakvim nebulozama. Cesto se uspostavilo da konekcija preko USB pravi odredjene probleme. Rekao bi cesce kod starih (PII PIII)nego novijih kompjutera. Moguce je da su i sami drajveri modema ili USB-a sa ploca bili problematicni, ali ko to zna. Generalno stoji prica samih provajdera da je USB losiji izbor, a narucito pod Win98. Licno sam korisnik SBB i prvo vreme sam bio povezan preko USB, a sad preko UTP i ne bi se vratio na USB.

ja modem, onaj crni, drzim na USB-u iz prostog razloga sto sam umrezen sa simerom, nisam razmisljao da predjem na UTP
brzina mi je uvek ali UVEK 30kb/s
jedino se nekad modem zaglupi i tada pomaze da ga iskljucim iz struje i ponovo ukljucim, to se desava retko ali desava se
sad ne znam da li bi prelazak na UTP to resio

Poslednja izmena:
KIBLA`s je napisao(la):
ja modem, onaj crni, drzim na USB-u iz prostog razloga sto sam umrezen sa simerom, nisam razmisljao da predjem na UTP
brzina mi je uvek ali UVEK 30kb/s
jedino se nekad modem zaglupi i tada pomaze da ga iskljucim iz struje i ponovo ukljucim, to se desava retko ali desava se
Modem se najcesce zaglupi od prekomernog broja konekcija, sto bi u prevodu znacilo puno pokrenutih skidanja emule + torent i ostali P2P bez ogranicenja DL/UL. Mada se tu pre moze reci da je u pitanju reakcija provajdera (njegovih servera) u sprovodjenju reda i discipline :). Server jednostavno prekine konekciju ka tvom modemu i ti moras ponovo da se prikljucis. Naravno moguci su i drugi razlozi povremenog zaglupljivanja np. USB konekcija ili gubitak signala ...

KIBLA`s je napisao(la):
...

ja sam povezao moj modem na switch (znaci ne preko usb-a...) i isto mi se desavalo da zablokira , samo reset pomaze. najverovatnije je do veze izmedju modema i provider-a.

poz

Poslednja izmena:
E pa posto sam ja instalater u sbb-u, mogu vam reci da je UTP bolje resenje. Brzina je takodje na maxu, nikada nisam imao reklamacije na utp povezivanje dok sa USB-om sam svasta doziveo- nestajanje iz sistema, zaglupljivanje kompa pri podizanju win-a, nemogucnost instalacije drajvera ( mada sve zavisi od kompa do kompa)...

zaglupljivanje modema se nikada nije desilo tokom, da tako kazem, sesije interneta
naime posto nisam stalno online nego po potrebi
kada hocu da se konektujem desava se da zaglupi tj. enebleing conncection faild
ali nije strasno vrlo retko se desava

Evo ja imam problematicnih iskustava i sa UTP i sa USB.

Problem je sledeci:

1. Pre mesec dana kada mi je instaliran internet, modem je bio povezan na mreznu i radio je ok. Bez prekida. Onda je jedan dan prestao da radi i nikako nije mogao ponovi da proradi. Na predlog sbb podrske presao sam na USB. Ne verujem da je mrezna kartica pokvarena, jer je kompjuter mazen i pazen, no vidim ovde u threadu da kablovski modem moze biti opasan po mreznu. Da li onda mogu da tuzim sbb? Naravno ne, ipak je ovo zemlja Srbija i oni mogu da mi sprze mreznu bez ikakve odgovornosti.

2. Od prelaska na USB tek pocinju problemi. Na svakih 3-24h veza sa modemom se prekida (lampica za konekciju sa PC, koja treperi kada modem dobro radi, pocne non stop da sija). Nema mu pristupa ni preko 192.168.100.1. Resetovanje modema (sa malom pauzom) ili iskljucivanje/ukljucivanje USB kabla resava posao. Tada mi se promeni IP. Ali nisam ja bas lud da sedim 24h pored modema. Od tehnicke podrske sam dobijao odgovore tipa: "resetujte modem", "pa sve je u redu", "promenite mesto modema" (mozda i radioanestezistu da pozovem?), "prikljucite ga na mreznu", "modem je predvidjen za UTP i USB je samo privremeno resenje".

Znaci navukute da postanes njihov korisnik (jer nemas mogucnosti za ADSL iako si na novoj centrali - ALO BRE TELEKOM!, nemas opticku vidljivost za Wireless) i onda ti sprze mreznu i ti se posle nerviraj sa USB iako je to privremeno resenje koje treba da se koristi u nedogled.

:wall: Ko me natera da predjem sa Dial-Up na kabl!

Mrezna kartica hoce da crkne, a hoce i kablovski modem. Recimo, meni je SBB-ov modem vec 5 meseci na mreznoj kartici i radi bez greske.

Prvo proveri mreznu karticu na neki drugi nacin, pa ako ti radi, znaci da modem zeza i trazi da ti ga zamene. Desava se nekom da daju polovan a nekom nov modem (meni se nov zalomio). Znam za dosta slucajeva da je modem koji riknjava davao simptome kao kod tebe.

Tesko da ce kablovski modem da ti sprzi mreznu karticu.

muaddib je napisao(la):
. Ne verujem da je mrezna kartica pokvarena, jer je kompjuter mazen i pazen,

Kakav rezon takva i izjava. Znaci ako ja vodim racuna o kompu, brisem prasinu sa njega, nikad ga ne ostavljam da radi celu noc a povremeno ga i pogladim po limariji nista nece crci. :zgran: Jednom recju glupost.
Najverovatnije ti je crkao modem koji lepo mozes da zamenis bez ikavih pitanja i cimanja, a da mrezna crkava zbog SBB_ovog modema jos nisam cuo.

muaddib je napisao(la):
radioanestezistu

kaze se radioestezista :d

muaddib je napisao(la):
Ne verujem da je mrezna kartica pokvarena, jer je kompjuter mazen i pazen, no vidim ovde u threadu da kablovski modem moze biti opasan po mreznu. Da li onda mogu da tuzim sbb? Naravno ne, ipak je ovo zemlja Srbija i oni mogu da mi sprze mreznu bez ikakve odgovornosti.

E, i da su ti "sprzili" mreznu kartu- u sta licno sumnjam- za par stotina dinara kupi drugu, bocni je u komp i uzivaj. Mnogo manje muke nego sa USB vezom, odmah otklonis sumnju oko ispravnosti stare mrezne, pa onda mozes traziti i eventualnu zamenu modema ako se pokaze da je neispravan :)

Bolje je koristiti UTP nego USB - prvo, sigurno ces da imas manje opterecenje CPU-a ; drugo, danas ti je comp u jednom cosku a sutra odlucis da ga premestis 10m dalje i skapiras da USB kabl ima nezgodno ogranicenje - ne valja da bude predug inace moze da brlja; trece - vezes jos 3-4 uredjaja na razne usb portove i desi se da neki od njih jednostavno nece da radi jer si dostigao max strujni kapacitet USB porta.

Btw nije da mrezne kartice ne riknjavaju (desava se, mada retko), ali se isto tako desava da budu sprzeni USB portovi.

poz.

salac

salac je napisao(la):
Bolje je koristiti UTP nego USB - prvo, sigurno ces da imas manje opterecenje CPU-a ; drugo, danas ti je comp u jednom cosku a sutra odlucis da ga premestis 10m dalje i skapiras da USB kabl ima nezgodno ogranicenje - ne valja da bude predug inace moze da brlja; trece - vezes jos 3-4 uredjaja na razne usb portove i desi se da neki od njih jednostavno nece da radi jer si dostigao max strujni kapacitet USB porta.

salac

Kako ja drzim na usb-u i stalno mi 0% cpu usage??? mora da imam triple core na 9.5ghz? sta mislis.
Pre svega glup je thread,kad ti se zaglupi modem na usb-u pa moras da ga restartujes,da li iko od vas moze 100% da mi garantuje da nije do sbb-a nego do modema?? nemojte ljudi da vas lazu,sbb puca kao ne zdrav,ukoliko vam nesto nije jasno samo pogledajte forum.sbb.co.yu i soba problemi,pa to je strasno,onda nesto pricate.
Pitanje sta je bolje,UTP ili USB je isto pitanje kao kad bi ja vas pitao sta je bolje BMW 750i ili Mercedes CLS500? ako mi odgovorite na ovo pitanje odgovorili ste sebi na UTP ili USB.

Posto imam 2 kompa, da li moze da se jedan ukljuci preko USB-a na modem, a drugi preko UTP kabla (NEukrstenim)?
Ovo zelim da uradim jer su mi trenutno kompovi povezani mreznim karticama i ukrstenim kablom. Na prvom, koji je preko USB-a povezan za modem, imam internet, a da bih na drugom imao net, potrebno je da prvi komp bude upaljen. Zelim da budu nezavisni. Da li bi takvo povezivanje resilo moj problem?

Da, bez lokalne mreze.

Prikljucivanje modema na USB po mom misljenju ima opravdanje samo u situaciji kada na mreznoj karti imate crossover kabl kojim ste vezani sa drugim racunarom i delite internet ili ste totalni laik koji je u svojoj praksi sa racunarima naucio tek toliko da ubode USB i ubaci CD sa drajverima (i pusti da racunar odradi svoje). U svim ostalim slucajevima veza preko mrezne karte ima prednost.
Zasto tako mislim?
U nekoliko slucajeva kod prijatelja i poznanika sam se susretao sa razlicitim problemima koje stvara USB veza, od povremenog nestajanja modema, nemogucnosti konekcije bez restarta windows-a, u situacijama kada je kablovski signal prejak pa dolazi do brujanja iz zvucne karte (bilo integrisane bilo samostalne), pogotovo u varijanti kada je racunar povezan na pojacalo i TV i sve to je eliminisano povezivanjem na LAN, pogotovo sto sve novije ploce dolaze sa integrisanom mrezom pa je steta ne iskoristiti je a USB ostaviti za periferne uredjaje, kao sto su stampaci, skeneri, kamere, usb diskove, tastature, miseve, tj. bas za ono cemu je USB i primarno namenjen.

Naravno, da ne zaboravim da pomenem i licni izbor kao jos jedan od razloga za prikljucivanje kablovskog modema na USB, ipak svako zna sta je u njegovom slucaju najbolje.

За три године на ПТТ каблу, модемом везаним на USB и три коришћена рачунара ( PIII, Sempron64, Celeron 1.4 ) НИКАД ни један проблем. На USB-а су везани поред модема и штампач, фотоапарат, joystick + један или два flash-a. Другим речима: преко USB ради савршено, не видим разлог да преко мрежне ради лошије...
Модеми имају сопствено напајање, тако да сумњам да оптерећују USB порт.

rubiroza76 je napisao(la):
Posto imam 2 kompa, da li moze da se jedan ukljuci preko USB-a na modem, a drugi preko UTP kabla (NEukrstenim)?
Ovo zelim da uradim jer su mi trenutno kompovi povezani mreznim karticama i ukrstenim kablom. Na prvom, koji je preko USB-a povezan za modem, imam internet, a da bih na drugom imao net, potrebno je da prvi komp bude upaljen. Zelim da budu nezavisni. Da li bi takvo povezivanje resilo moj problem?

Ako si na SBB-u to vise nije moguce jer oni sada dodeljuju jednu dinamicku (promenljivu) IP adresu. Ranije kada su dodeljivali fiksne IP adrese iz sopstvenog opsega mogao si od njih da trazis jos jedan IP za drugi racunar i tada bi to sto te zanima radilo.
Ako si na nekom drugom provajderu vidi kakve IP adrese daju pa shodno tome ces znati moze li ili ne moze.

Druga varijanta je da kupis ruter sa bar 2 LAN porta (uglavnom su 4-portni) i da na njega vezes modem a racunare povezujes na ruter. Jedina losa strana ovoga jer su ruteri, cak i oni najjeftiniji oko 40-tak evra pa na vise.

ono shto sam ja primetio kod sbb-ovog cable modema je da mu preko usb-a treba vishe vremena da dobije ip adresu od dhcp servera, sad dal je to samo kod mene tako, ne znam :)

Nisam na SBB-u, nego sam kod Radijus vektora.
Jos jedno pitanje. Ako modem prikljucim u ruter, a onda tako povezem kompjuteri, oni ce imati internet.
A da li ce se medjusobno videti, tj. da li cu moci da igram multiplayer igre?

rubiroza76 je napisao(la):
Nisam na SBB-u, nego sam kod Radijus vektora.
Jos jedno pitanje. Ako modem prikljucim u ruter, a onda tako povezem kompjuteri, oni ce imati internet.
A da li ce se medjusobno videti, tj. da li cu moci da igram multiplayer igre?

Naravno, ruter i sluzi da podeli internet kroz mrezu. Takodje se racunari vide medjusobno i moguce je igrati multiplayer igre u lokalnoj mrezi.

Pored svega ovoga šta je salac napisao postoji još jedan razlog da se modem koristi preko UTPa - a to su, uglavnom, loše napisani USB drajveri. Ima izuzetaka ali ja još uvek često srećem probleme sa USB modemima baš zbog drajvera.

Nazad
Vrh Dno