Ljudi iako je tema odavno gotova samo da dodam:
Kada igras sa rimom (bilo koja frakcija) ili sa varvarima jedinice se rasporedjuju krilno -sto spada u modernu taktiku koja se razvijala pocevsi od Hanibala ali je u primeni zazivela tek u srednjem veku (dok su se evropski narodi branili od islamskih najezda).
Rimske formacije su bile proste (kao sto je OptiPlex vec vrlo dobro opisao) gomile tesko oklopljenih vojnika koji su isli u 3 grupe.
1-grupa vojnici srednjih godina iskusni ali u velikoj snazi.
2-skorojevici u vojsci koji su bili snazni ali neiskusni i slabog morala.
3-matorci (u rimu se vojska sluzila 20 - 45 (doba vojne demokratije) godina, pa ko prezivi pricace:d).
Pocevsi od Sule vojska se profesionalizuje i pocinje da lici na onu vojsku iz Asteriksa i Roma TW.
Kampanjska mapa mi nekako izgleda prenatrpana i ne pregledna, mada kretanje vojske i po tudjim teritorijama (bez objave rata) daje novu dimenziju Total war serijalu.
Drustvene funkcije u Rimu su uradjene perfektno pocevsi od Pretora, Kurilskih edila, sekvestara, vojnih magistrata......
Velika zamerka je sto vise nema prikaza agenata, flota, armija, plemica za celu mapu vec moras da se izlomis da nadjes onog ko ti treba :wall:. Takodje mnogo smara sto ne udajes cerke ti vec ti on "preporucujue mladozenje" i ne mozes sam da "unapredjujes" generale u rodjake, pa si uvek u deficitu sa guvernerima (sto je u medivalu bilo reseno dodeljivanjem "tapija" provincija na upravljanje).
Igra je zanimljiva i zarazna, ali kada se pojavio prvi shogun to je bila zaraza velicine srednjevekovne kuge (nisam od onih koji "kukaju za dobrim igrama koje se vise ne prave" vec samo kazem da je moglo bolje u vidu upravljanja, jer u sustini i nema sta menjati!).
Od igre sam pre svega ocekivao aktivniju ulogu u Senatu i legendarna politicka prepiranja i k*rvanja rimskih politicara, ali uvek mi ostaju skupstinski prenosi :d.
Na kraju moram se sloziti sa OptiPlexom (po prvi put) da igra nije nista revolucionarna i da je samo ispeglana sa nekim malim poboljsanjima.
Ostaje nam da cekamo
Kosovo: Total War (uskoro kod nas, ovaj u nasim prodavnicama). :-devil-:
P.S: Presao sam 5-6 puta medival i svima ga preporucujem, a pogotovu sa pacetom za igranje sa Srbijom (Srbija do tokija

)
P.S.S (nema veze sa karicem

): Ko god nije presao civilizaciju 2, ili nije bio rodjen u vreme njenog stvaranja ne treba da se javalja, jer niko ne pise roman ako ne zna azbuku.