Šta je novo?

Jel stigao Rome: Total War?

Nakon "Pirove pobede" protiv rimljana vratio se kuci, sakupio vojsku i posle pet - sest godina krenuo na macedoniu i grcku misleci da je veliki vojskovodja dostojan takvog izazova... macedoniju je doduse naceo... bolje da je nabavis :)

this game is so fcuk good.

bas mi se svidja . nivo kompleksnosti jeste veci nego u medievilu

Nikako mi ne uspeva da Retrain-ujem brodove. Parkiram ih u luku i odem na Retrain i ubacim ih dole, ali se nakon turna nista ne desava. Isti postupak sa kopnenim jedinicama je uvek uspesan i jedinice su nakon turna sve popunjene.

Da li se ovo samo meni desava ili jos nekome?

najzad sam poceo da igram

i bio sam toliko u zanosu da nisam primetio sta mogu da biram od frakcija !! da li smo ograniceni samo na rimljane ( imperijalna kampanja-BRUTTI ili BRUTII,to sam izabrao) ili moze da se igra kao neko drugi ?? npr grci,parcani itd :d :D :)

ja mislim da na samom pochetku mozesh samo rimske tri frakcije da birash a kad jednom zavrshish igru otvaraju ti se i ostale...

sta dalje

posto sam postao suvise jak za senat ,oni mi narede da izvrsim suicide fraction lidera i ja to uradim 1-put,2-put treci put se iznerviram i unistim senat i osvojim rim ,osvojim glavne gradove ostalih rimskih frakcija itd saljem diplomate da traze mir i nista ,jedino da ih onda dalje osvajam i unistavam sa mojim pretorijanskim cohortama ili mozda znate neko lepse ,lakse resenje :d :d :d

pa ovaj treba da osvojish 50 teritorija :) posle toga bi tek trebao da se rokash sa rimom...

aa

pa nista ,sad cu da stancujem jedinice pa da osvojim tih 50 provincija

U imperial camanji mozes samo da biras izmedju tri rimske porodice.

Inace - onog trenutka kada opstajes previse jak za senat treba da pokoris ostale dve rimske porodice + senat. Preostale dve rimske porodice su mnogo jake i tada pocinje zavrsna faza igre koju su u onom guide-u sto je neko postovao iznad nazvali armagedon - i moram da se slozim sa tim. Kada s pobunite protiv senata morate dda osvojite 50 teritorija da bi se igra zavrsila. Najbolje je da osvajate ove preostale rimljane...

Auh, kakvog li smora. Pa ovo nije nista specijalno, cime se vi to odusevljavate ? Razlike u odnosu na shoguna i medieval-a su vise nego kozmeticke, par opcija na globalnoj mapi, dodato da se siege vise ne mora resavati automatski vec se moze predvoditi napad na grad i to je to. I ono malo formacija je ukinuto (sto i nije lose jer su bile beskorisne), sva taktika se svodi na stancovanje odredjenog broja konjanika koji ce da natkrile protivnika, i dalje ce prvi redovi kompletno izginuti, i dalje ce se u bitkama koje se prepuste AI-ju da resava izgubiti 5-10 puta manje vojnika. Ovde vrlo tesko da ima neke taktike ili strategije. Tj. ima je, ali na pogresnom mestu.

Zaboga, kad se sudare npr makednoska falanga i rimska pesadija ispada da makedonska falanga nema sansi jer naravno rimska ima bonus atribute. Pa kad bi se na otvorenom ravnom polju sukobile falange sa legijama falange bi ih pocistile i prosle kroz njih kao kroz sir. RImljani su dobijali bitke sa njima tako sto su se povlacili i pazljivo birali brdoviti teren gde falange sa dugim teskim kopljima i stitovima nisu mogle da drze formaciju, pa su legionari sa kratkim macevima upadali u nnjihovu formaciju i kosili ih kao snoplje...

Poenta - zar je bilo tesko napraviti atribute koji zavise od terena ? To je samo jedna stavka...Ovako sve se svodi na nastancavanje i ulazak u bitku sa sto vecim brojem jedinica i to je to...uz nesto malo manevrisanja konjicom...Kao logican rasplet posle 5-6 misija ove strahovito repetitivne igre usledio je uninstall. Nije dovoljno poboljsati grafiku i reklamirati se da je endzin otkupio history channel. Valjalo bi nesto iz te istorije i ubaciti, jer su valjda bitke trebale biti osnov i srz igranja, a ne takticka mapa...:smash:
P.S. naravno, driver ce se oduseviti igrom i posle 3 misije je deinstalirati zbog tezine :) a ovde prodavati foru kako je revolucionarna i nova, a da pritom nije ni pokrenuo ni shoguna ni medieval :d :D

Samo sam rekao moje misljenje. Sama za sebe nije losa, i to niko ne moze da kaze, ali za mene kao nekoga ko je vec igrao i presao prethodne total war-ove uopste nema potrebe da se cimam toliko i 3. ili 4. put.

sto jes,jes

ja bas gubim moje falange protiv rimskih legija i bas se nerviram zbog toga,elem posto igram kao grci nekih 200 BC da li znate kako ide razvijanje grckih jedinica ,slabo nesto dobijam nove dok rimljani se bas razvijaju,jedino ih uspesno tucem na moru a na kopnu mi je cupavo,istocnjake za sada sijem bez problema

Ne vredi nikako protiv legija ici sa pesadijom (osim ukoliko nije znacajnije brojnija). Koliko sam shvatio, iz onih par misija i scenarija sto sam odigrao, treba budziti druge rodove (konjica, slonovi) i sa njima manevrisati tako da se trijarima dodje iza ledja (a btw stavili su legionarima da su trijari a u istoriji to je bila tzv. 3. linija legije (kao sto joj i ime kaze) gde su bili najstariji i najslabiji borci koji su ulazili u borbu samo za zlu ne trebalo :) )

Inace oni koji malko bolje poznaju rimsku istoriju vrlo dobro znaju da su oni vrlo lako gubili bitke, ali tesko gubili ratove, zbog ogromnih ljudskih rezervi koje su imali u Italiji, manje-vise netaknutoj velikim ratovima. U mnostvu ratova su gubili po 10-ak velikih bitaka, ali su uvek popunjavali gubitke, i onda u 1-2 bitke porazili protivnika koji nije imao vise odakle da dovlaci trupe i resili rat. Njihove legije su postale "nepobedive" tek kad su svi drugi narodi bili totalno iznureni medjusobnim ratovima, i kad vise nije ostalo velikih civilizacija, vec su se tukli sa varvarima...

Nije mi jasno kako im nije palo na pamet da se konsultuju sa iole ozbiljnijim istoricarima. Ne trazim ja neku istorijsku verodostojnost, ali ona bi ovde itekako bila u funkciji gameplay-a. Rimljani su prosto prejaki za sve druge, i potpuno je svejedno na koji nacin igrati sa njima. Samo je dovoljno imati priblizno jednakobrojne trupe i gotovo. Drugi narodi moraju strahovito da se muce sa njima.

I sto je apsolutno najcrnje - dali su Rimljanima pored najjace pesadije i najjacu konjicu. Rimljani su inace bili poznati po tome sto su za konjicu marili kao lanjski sneg i sto su uvek imali samo laku konjicu kao pomocne trupe, dok u igri imaju (pre)tesku konjicu kojoj niko ne moze nista. E sad, neko ce verovatno reci "pa kakve veze to ima, ja hocu samo da se igram" a ja na to odgovaram sa tim da to upravo ima veze, jer kako da ja kao Hanibal pobedim tesku rimsku sa lakom kartaginskom konjicom, koju RImljani iskasape, umesto da bude obrnuto ?

Ali naravno pre svega ovoga sto sam rekao dolazi naajveci problem igre - strahovita repetitivnost...

formacije ????

nikako da formiram formacije sa mojom pesadijom ,verovatno nesto lose radim ,stiskam shift+ xxx ali nista ,ajde pomoc PLIZZZ :-devil-:

Mnogo trazis :d

dkrickovic je napisao(la):
nikako da formiram formacije sa mojom pesadijom ,verovatno nesto lose radim ,stiskam shift+ xxx ali nista ,ajde pomoc PLIZZZ :-devil-:

A da probas ctrl + 1 ili 2

Cekaj, dkrickovic, jel ti ladno trazis nacin da se napravi grupna selekcija velikog broja jedinica ili formacije kao formacije (line, wedge itd.) ? :)

line i gustina linije se radi kad obelezis grupu i razvuces je kao u winu npr.

grupna selekcija je od pamtiveka ista ctrl+? (neki broj)

Opti, po tebi trebalo je da naprave da mi u igri gubimo gomile bitaka, da dobijemo 1-2 i nekako na taj nacin osvojimo sve sto treba ? Priznaces da bi to bilo previse glupo.
Ovo je igra u kojoj imas razne opcije, od kojih je nadogradnja i treniranje jedinica jedna od znacajnijih. Jer ako imas istreniranije jedinice od protivnika, postoje vece sanse da ces da ih pobedis, cak i ako imas manje vojnika, samo ako na mapi koristis neku prihvatljivu taktiku. E sad, mozda od nivoa tezine zavisi da li ce AI protivnici brze razvijati svoju ekonomiju i vojsku, ne znam, igram na normalnom nivou tezine.
Kazes da u AI bitkama gubis 5-10 puta manje vojnika. To samo znaci da u bitkama koje sam vodis nisi napravio pravilnu taktiku za napad na protivnika. Ja sam bez problema dobijao bitke od 650 prema 650 sa pedesetak mojih gubitaka i pobijenih SVIH 650 protivnika. To kod AI bitaka ne moze da se desi, samo mogu da imam vece gubitke.

Inace, sto se tice istorije u igrama, cemu onda sve opcije vodjenja raznih frakcija, naroda i drzava koje istorijski nisu dobile ratove, ali je to tebi u igrama omoguceno ?
Zato ovo jesu igre, jer omogucavaju promene istorijskih dogadjaja ako neko to zeli.

Za Kricka: Sto se tice formacija jedinica, selektuj sve jedinice, pa ce tada u donjem desnom uglu ekrana da se pojavi jedno dugme koje omogucava da biras kakva ce biti formacija cele vojska (tipa prvo pesadija, pa strelci, pa konjica, ili neka druga kombinacija). Ako mislis na formaciju jedne jedinice, u istom donjem desnom delu ekrana se vec nalazi dugme sa mogucom specijalnom formacijom koju jedinica moze da uzme. A ako imas selektovano nekoliko jedica, pa kliknes negde gde hoces da ih posaljes i trzis desni klik i krenes da siris kao da radis selekciju, tada ce ti se prokazati kako ce se te jedinice rasporediti nakon sto stignu na odrediste.

Pa formiranje grupa jedinica vrsis sa ctrl+1, 2 itd pa ih posle pozivas sa 1, 2, itd. Tako je jos odvajkada :) Jedino su se u Total Annihilationu grupe formirale sa ctrl+1, 2... a pozivale na alt+1, 2...

Sto se tice formacija u igri - tesko :d Mozes samo da ih malko rasiris, a razlike su kozmeticke. Jedino katkad moze da posluzi turtle, kad rimljani naprave kornjacu, tj. kad se zbiju i okruze stitovima sa svih strana
Generalno, oduvek me je iritiralo sto su sve sem standardne formacije u Total War-ovima manje-vise beskorisne. Najjace je bilo kad je svojevremeno klin formacija stupala u bitku. Desavala se neka od sledece 2 stvari:
1) Ja kao idem u klin formaciji na nepriojatelja i cim prvi stigne sve trupe se izmesaju i pobrkaju i dzaba sto sam uopste formirao klin formaciju
2) Samo 1. iz formacije krene da se bije, i 3-4 vojnika iz protivnicke linije ga ubiju. Zatim druga 2-3 i opet ista pesma. I tako jedna po jedna sve trupe izginu :d

Zakljucak - nemas puno potrebe da menjas formacije, uglavnom su beskorisne, mnogo ti je bitnije da dobro manevrises sa postojecim trupama i da ih udaris sa boka/ledja...

Tales je napisao(la):
Opti, po tebi trebalo je da naprave da mi u igri gubimo gomile bitaka, da dobijemo 1-2 i nekako na taj nacin osvojimo sve sto treba ? Priznaces da bi to bilo previse glupo.
Ovo je igra u kojoj imas razne opcije, od kojih je nadogradnja i treniranje jedinica jedna od znacajnijih. Jer ako imas istreniranije jedinice od protivnika, postoje vece sanse da ces da ih pobedis, cak i ako imas manje vojnika, samo ako na mapi koristis neku prihvatljivu taktiku. E sad, mozda od nivoa tezine zavisi da li ce AI protivnici brze razvijati svoju ekonomiju i vojsku, ne znam, igram na normalnom nivou tezine.
Kazes da u AI bitkama gubis 5-10 puta manje vojnika. To samo znaci da u bitkama koje sam vodis nisi napravio pravilnu taktiku za napad na protivnika. Ja sam bez problema dobijao bitke od 650 prema 650 sa pedesetak mojih gubitaka i pobijenih SVIH 650 protivnika. To kod AI bitaka ne moze da se desi, samo mogu da imam vece gubitke.

Inace, sto se tice istorije u igrama, cemu onda sve opcije vodjenja raznih frakcija, naroda i drzava koje istorijski nisu dobile ratove, ali je to tebi u igrama omoguceno ?
Zato ovo jesu igre, jer omogucavaju promene istorijskih dogadjaja ako neko to zeli.

Ne ne, pogresno si me shvatio. Ne trazim ja da se slepo postuje istorija u tom smislu, naravno da treba omoguciti promenu istorijskih okolnosti (niko srecniji od mene Hanibala kad umarsiram u Rim na slonu :) ) vec su trebali da vise postuju istorijske prednosti i mane odredjenih formacija i karakteristicnih stilova borbe starih naroda jer bi to itekako doprinelo vecoj taktickoj raznovrsnosti. Da ubacuju razne bonuse u zavisnosti od terena i formacija, a ne po prostackom sistemu kamen-papir-makaze gde konjica gazi strelce, kopljanici konjicu a strelci kopljanike...Mislim, naravno, treba i to da postoji ali dokle vise, kad ce nesto da prodube.
Ja ovo sve govorim jer je igra najavljivana kao revolucija a ispala je (u odnosu na prethodnike) poboljsana grafika uz par poboljsanja...

Ljudi, konacno sam i ja nabavio ovu igru! Ali, mis mi se jedva vuce po ekranu a ne postoji MOUSE SENSITIVITY opcija (cini mi se da je tako). Kako to da sredim?

OptiPlex je napisao(la):
Ja ovo sve govorim jer je igra najavljivana kao revolucija a ispala je (u odnosu na prethodnike) poboljsana grafika uz par poboljsanja...

U principu, skoro svaka igra ciji se nastavak najavljuje pa se prica kako ce doneti revoluciju kada izadje ne ispadne onakva kakvom smo je zamisljali, jer uvek ocekujemo da to stvarno bude nesto revolucionarno, ali zaboravljamo da proizvodjaci ne zele da mnogo odskoce od standardne koncepcije originalne igre, tako da su poboljsanja u narednim izdanjima uglavnom kozmeticka (grafika, zvuk) i nesto malo sam gameplay. E, sad, neko mnogo ocekuje od nastavka neke igre pa se razocara kada ista izadje i ne ispunji njegova ocekivanja, a nekome je dovoljan i taj mali broj promena pa da bude zadovoljan igrom (svezi primer je Doom 3).

Nece biti :) Doom 3 nikad nije bio najavljivan kao revolucija bilo cega, samo su najavljivali rimejk Dooma. Druga je stvar sto su ovde ocekivali akcioni rpg sa primesama P&C avantura :d

Moram da naglasim da je konjicki klin u ovoj reinkarnaciji total war-a extremno efikasan ako se dobro iskoristi. To je jedna od stvari koje su me se posebno dojmile jer konjica koja ulece sa chargom u klinu po boku neprijatelja na primer instant ubija 10 neprijatelja na veoma spektakularan nachin (lete protivnici po celom ekranu kao scena u gospodaru prstenova kada jahaci Rohana pokose orke...).

sve je u tome sta si ti ocekivao opti od toga svega ... da su te slusali verovatno bi imali vrhunsku igru , ovako samo nas sacica pajsera igra nerealnu igru :)

ukusi ukusi....

Nazad
Vrh Dno