Šta je novo?

Jeftine klime

Da se nadovežem, i ja tražim za svoju sobu od 15m2 neku klimu, uglavnom za hlađenje, možda zimi nekad da dogreje, ali svakako imamo centralno. Mene zanima zašto 12k na tako malo kvadraturu? Čitao sam da ne valjaju tako jake klime na malo, jer ohlade sobu odmah i ne stignu da izvuku vlagu. Jel to tačno? I koje su još prednosti/mane 9k vs 12k u manjoj sobi?

I na kraju krajeva, da li vredi davati više novca za neki hisense, mideu, gree ako će se koristiti najviše leti? Ipak bih kupio da traje.

Soba 15m2, južna strana, pvc stolarija, izolacija same zgrade nije neka ali je ok.

Druga soba je dnevna od 18m2, ali treba da hladi i 9m2 sobu u nastavku. Isto južna strana, pvc, ali vrata od terase ne dihtuju dobro, pa tu ulazi malo toplota. Možda bi tu više imalo smisla uzeti 12k ili je i tu 9k dovoljna? Tu bi se verovatno malo više koristilo grejanje.

• Like
Reagovanja: G17
Da se nadovežem, i ja tražim za svoju sobu od 15m2 neku klimu, uglavnom za hlađenje, možda zimi nekad da dogreje, ali svakako imamo centralno. Mene zanima zašto 12k na tako malo kvadraturu? Čitao sam da ne valjaju tako jake klime na malo, jer ohlade sobu odmah i ne stignu da izvuku vlagu. Jel to tačno? I koje su još prednosti/mane 9k vs 12k u manjoj sobi?

I na kraju krajeva, da li vredi davati više novca za neki hisense, mideu, gree ako će se koristiti najviše leti? Ipak bih kupio da traje.

Soba 15m2, južna strana, pvc stolarija, izolacija same zgrade nije neka ali je ok.

Druga soba je dnevna od 18m2, ali treba da hladi i 9m2 sobu u nastavku. Isto južna strana, pvc, ali vrata od terase ne dihtuju dobro, pa tu ulazi malo toplota. Možda bi tu više imalo smisla uzeti 12k ili je i tu 9k dovoljna? Tu bi se verovatno malo više koristilo grejanje.
Pa glavni razlog je što nisam baš upućen a koliko sam video ova što sam našao od 12k BTU je ´´´bolja´´´ od ovih koje su 9k BTU

Evo ima ova IFG09-AACT ona je od 9k BTU trebalo bi da je ista kao ova od 12k BTU ali je skuplja od nje i ne dolazi sa WiFI
Radi poredjenja da ne vraćam nazad stranicu ona od 12k BTU je - VOX IFG12-AACTW

Sad to oko vlage ne znam da li može u podesšavanjima da se sredi i kako.. trebalo bi da zavisi kakva je i klima opet...

Za Hisense ne vredi ni oni tebi da plate (aktuelni modeli/zadnjih godina), problem do problema (pretraži po forumu).

Gree zaobiđi za tako mali prostor (dobar hardver, lošija kultura rada, naročito na grejanju u malim prostorima).

Za Mideu svakako vredi! U poređenju sa cenovno sličnim Gree-em - hardver sličan ili slabiji, ali softver/kultura za poređenje nisu, kao ni buka unutrašnjih jedinica (spoljne su tihe kod oba). Takođe, po priči montera/prodavca, a kasnije i (jednom) iskustvu - uvoznik Midee (Elcom) nije sklon zavlačenju oko garancije/popravke/delova, za razliku npr. od EnergyNet-a (Gree/Bergen...).

Kvalitet...kao i sve danas, ništa sigurno nije, ali svakako je za očekivati da će se ove jeftine češće kvariti, manje trajati ili dolaziti nove neispravne.
Bolje rečeno, glavni i najveći problem ti je cena montaže. Mišljenja sam da kad se već daju "tolike" pare i montaža plaća pa plaća, bolje je ići na srednju klasu i koliko-toliko kršten brend, nego potencijalno rizikovati da 100-200 evra uštede "izađe na nos" (u bilo kom smislu, od kulture rada, do trajnosti)...

Mene zanima zašto 12k na tako malo kvadraturu?
Nije svaka 12-ica ista, tj. nije zapravo 12-ica, pogotovo ove jeftine. 😉 🙂
Primer: VOX IFG12-AACTW ima spoljnu jedinicu od 18kg (==diskutabilno da li je i za 7-icu da se deklariše, a kamoli 12). Midea Breezless E 9/12 = 23kg. Gree Airy 12 = 30kg. "Dva su sveta" svaka od svake....

Za Hisense ne vredi ni oni tebi da plate (aktuelni modeli/zadnjih godina), problem do problema (pretraži po forumu).

Gree zaobiđi za tako mali prostor (dobar hardver, lošija kultura rada, naročito na grejanju u malim prostorima).

Za Mideu svakako vredi! U poređenju sa cenovno sličnim Gree-em - hardver sličan ili slabiji, ali softver/kultura za poređenje nisu, kao ni buka unutrašnjih jedinica (spoljne su tihe kod oba). Takođe, po priči montera/prodavca, a kasnije i (jednom) iskustvu - uvoznik Midee (Elcom) nije sklon zavlačenju oko garancije/popravke/delova, za razliku npr. od EnergyNet-a (Gree/Bergen...).

Kvalitet...kao i sve danas, ništa sigurno nije, ali svakako je za očekivati da će se ove jeftine češće kvariti, manje trajati ili dolaziti nove neispravne.
Bolje rečeno, glavni i najveći problem ti je cena montaže. Mišljenja sam da kad se već daju "tolike" pare i montaža plaća pa plaća, bolje je ići na srednju klasu i koliko-toliko kršten brend, nego potencijalno rizikovati da 100-200 evra uštede "izađe na nos" (u bilo kom smislu, od kulture rada, do trajnosti)...

Nije svaka 12-ica ista, tj. nije zapravo 12-ica, pogotovo ove jeftine. 😉 🙂
Primer: VOX IFG12-AACTW ima spoljnu jedinicu od 18kg (==diskutabilno da li je i za 7-icu da se deklariše, a kamoli 12). Midea Breezless E 9/12 = 23kg. Gree Airy 12 = 30kg. "Dva su sveta" svaka od svake....
Al sam se lepo ismejao ovo za hisense hahah

Ja sam čuo da je Venting Glory Pro 18-ica odličan uređaj kako za hlađenje, tako i za grejanje, a košta izmedju 70 i 80000 RSD.
I sam razmišljam da je uzmem. Ako neko ima praktično iskustvo sa ovim modelom bilo bi lepo da ga ovde podeli sa nama.
Meni treba za dvosoban stan od 55 m2, pa me interesuje da li je dovoljno 18000btu?
Ja sam poslusao @monstrum i uzeo je pre neki dan. Plan je isto da se hladi i greje stan 50-55m2. Montazeri kad su dosli potvrdili da je ovo "cista" Midea All easy pro i rekose da ce bez problema da greje i hladi ceo stan. Iskustva nemam jos, palio sam je svega par puta i par sati. Mogu da ti prenesem zenino iskustvo, spavala u najudaljenijoj sobi, klima radila 2 sata na eco modu na 24-25c dok je napolju bilo 31 - rekla je da ce se razvesti budem li je upalio jos jednom, jer se smrzla. 😆

E pa sad tek ne znam šta kupujem...taman sam mislio da sam našao nešto da valja za taj novac
Negde piše 2640 W negde 3400 W kako je onda 12k BTU ako pola ostalih stvari ne odgovara

Po istoj ceni je sad ova Venting VAC-12CHSD/XAB1

Ali ja bar nisam čuo za nju malo je upitno kakva je ako je neko hvali a kod njega 10 dana
Evo za nju piše 3400W , A+ , neto težina spoljašnje jedinice: 23 kg

Mada kontam i da bi verovatno ta od "7k" ili ti "12k" završila posao za moje potrebe ali opet ne kupujem čarape pa sad...

Samo što ne verujem da ona ima 5 godina garanciju nao Vox, i morao bih posebno WiFi adapter ako uopšte može

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno