Šta je novo?

Jeftine klime

All easy pro sa drugom naljepnicom. Generalno jako dobra klima za svoju cijenu, a ovo je jos povoljnije = jos isplativije.

Moze li ta 18-ica da greje 55m2. U pitanju je stan u zgradi, prvi sprat, spoljni zidovi od cigle debljine 30cm, nova PVC stolarija sa troslojni staklima 4 godišnja doba.

Apsolutno da.
Spoljni nisu toliki problem u zgradama jer ih je po pravilu veoma malo, ako te ostali okolo griju, vanjski ne dižu drastično potrošnju uz dobru stolariju.

Bolje mozda u ovoj temi da pitam,treba mi preporuka za klimu iskljucivo u 99% koristila bi se za hladjenje u kuhinji.Uzeo bih 12-icu.Ne bih neki preskup model,generalno bi se klima koristila samo preko leta,koji je neki best buy do nekih 40 hiljada?

Namestene pre par sati. Greju trenutno 80m2. Ova jedna greje dve povezane sobe od 30m2 a druga hodnik dve sobe i kupatilo. Otvorena sva vrat,za par sati postigle zadatih 23 stepena i drze. Tihe su,spoljne jedinice tiho rade. Ovih dana radim i pvc stolariju i alu spoljna vrata. Stizu mi i pametne uticnice pa cu videti od marta kad se preselim kako ce raditi i trositi. Dok ne uvedem gas(nadam se do grejne sezone) bice glavni izvor grejanja
Kako ti se pokazala ova klima? Ja sam je uzeo za stan od 40m2, novogradnja, i zadovoljan sam. Ukućani se žale da je i na najmanjoj brzini malo više čujna, iako je ja skoro ne čujem za razliku od vox-a iva koji zna na najmanjoj brzini da se poprilično čuje. Po mojoj preporuci je uzeli i drug i drugarica za svoj stan i tetka, i svi imaju pozitivne icene. Prošle godine je plaćena oko 35 000.

Vec danima listam sta da uzmem do 50k~ ? Da li je neko uzeo TAC-12CHSD/UG11V3AH , deluje mi kao best buy ?

Kako ti se pokazala ova klima? Ja sam je uzeo za stan od 40m2, novogradnja, i zadovoljan sam. Ukućani se žale da je i na najmanjoj brzini malo više čujna, iako je ja skoro ne čujem za razliku od vox-a iva koji zna na najmanjoj brzini da se poprilično čuje. Po mojoj preporuci je uzeli i drug i drugarica za svoj stan i tetka, i svi imaju pozitivne icene. Prošle godine je plaćena oko 35 000.
Ja sam prezadovoljan. Dve ih imam,nisu iskljucivane,odrzavale zadatu temperaturu od 24stepena. Postavljena brzina ventilatora je 3 i meni nije bilo preglasno.

Prilozi

• Screenshot_2026-05-26-17-06-10-213_com.tesla.smart.webp
    Screenshot_2026-05-26-17-06-10-213_com.tesla.smart.webp
    19.8 KB · Pregleda: 68
  • Screenshot_2026-05-28-14-48-01-588_com.tesla.smart.webp
    Screenshot_2026-05-28-14-48-01-588_com.tesla.smart.webp
    20 KB · Pregleda: 67
Dobar dan treba mi preporuka za klimu koja bi uglavnom hladila ali i zimi redje dogrevala za 25kvm neka 12-tica ali da je do 40000.Gledam neku bergen ili beko ili da ne gledam te,koje su sada proverene.Kuci vec imamo galanz i bergen i obe rade odlicno

Gledam neku jeftinu varijantu za spavacu sobu da hladi preko noci, znaci koristice se samo kad upekne zvezda i to kad ista ode na spavanje...
Gledam VOX IFG12-AACT - cena 30k u lokalnoj Rodi....ima i neka W verzija za 28k sa dostavom.
Vox IJL12-SC4DWH - 33k + 2k dostava sa bcg...
Vivax ACP-12CH35AEFI - 37k u lokalnoj Rodi.

Isplati li se dati 5k/7k vise?

Poslednja izmena:
Gledam neku jeftinu varijantu za spavacu sobu da hladi preko noci, znaci koristice se samo kad upekne zvezda i to kad ista ode na spavanje...
Gledam VOX IFG12-AACT - cena 30k u lokalnoj Rodi....ima i neka W verzija za 28k sa dostavom.
Vox IJL12-SC4DWH - 33k + 2k dostava sa bcg...
Vivax ACP-12CH35AEFI - 37k u lokalnoj Rodi.

Isplati li se dati 5k/7k vise?

Kolika je ta spavaća soba? Ako treba da radi po noći, pre bih gledao nekog manjeg japanca (zbog buke). Imaš Fuji 07KETA na akciji za ~39k

Kolika je ta spavaća soba? Ako treba da radi po noći, pre bih gledao nekog manjeg japanca (zbog buke). Imaš Fuji 07KETA na akciji za ~39k
Masinac - ako baš moraš u kineze od ovih svih Vivax je koliko-toliko prinormalan i obećava 20 dB buke - mada se i mnogo skuplji brendovi muče da imaju toliko ili manje decibela, pa ne znam koliko im je vjerovati, ipak oni nikom ne odgovaraju nizašta niti iko verifikuje njihove tvrdnje...
Opet, on je besmislenih 2 hiljada jeftiniji od Fujitsua, stoga APSOLUTNO ići na KETU za 39 hiljada. Em je spoljnja 23 kg vs 20.5 kg, unutrašnja isto masivnija koje 3-4 kile od 12kii Vivaxa ili Voxa, daleko daleko (neuporedivo) kvalitetnije komponente i kontrola kvaliteta, tiši rad, bolji softver ma bespredmetno ih je i porediti, ako možeš za tako malo razlike pazariti pravu i kvalitetnu stvar.
Da ne pominjem što ne moraš razmišljati da li će ti krckati plastika, što možeš i vanjsku jedinicu ubaciti u tihi rad, ma, mislim, ne daju se porediti uopšte.

Taman sam resio da povucem okicas za najjeftiniju vox 😀

@monstrum @jozza da nece biti malo 7000BTU za 30 kvadrata sobe? Ili je makar ja nalazim da je 7000B.
Da li je mozda Haier Revive Plus bolji izbor za tih 40k jer je 12k.

Mogu dati 40k, nego mi je vise da ne puknem pare a to sutra ne bude moglo da ohladi sobu, onda nista nisam uradio.

Njen kapaciteg hlađenja je 10.200 BTU, ima dvoredi izmjenjivač i 11 kg unutrašnje mase i prometuje više vazduha spoljnjom jedinicom od 12ki kineskih.
Ako je soba baš gola voda povodom izolacije, na početku rada će morati malo da ruka i gruva da stabilizuje temperaturu (hint - upali barem pola sata prije spavanja), ali poslije će biti mir i tišina kakvu spavaća zaslužuje. Ako imaš iole izolacije, ići će glatko.

E sad ovaj Haier je već u klasi ultra jeftinih daleko ozbiljnija mašina od svih pobrojanih.
Ako trebaš sirovi kapacitet, to nadmašuje Ketu, a obećavaju i prilično tih rad - na jednom prospektu zvanicnom lažu 18 db, a zapravo je 20 db po prirucniku.
Nema EEV kao Keta i neće modulirati tako nisko ni tako tiho, ali ipak je po sirovoj snazi u prednosti i komotan si po pitanju ekstremnih noći.

Poslednja izmena:
Nemam za sad, ali u planu je ovo leto/jesen da se stavi vuna gore, na ravni deo 30cm, a kosine samo 10 jer ne moze vise zbog rogova. Plasi me samo sto svuda pise da je do 20m2, a kod mene je 50% vise (30). Hvala na info, razmislicu.

Pa, u tom slučaju KETA, jer je za isti novac par klasa iznad tog haiera. Ko večni tiši kvalitetni uređaj koji će uz to daleko prijatnije raditi mislim da nemaš puno šta da razmišljaš tu. Sretno

Narucena KETA, stize verovatno sledece nedelje pa cemo videti. Ako nista makar ce me naterati da sto pre resim izolaciju.

Nek je sa srećom! Jesi uspio na kraju izmađijati gdje ima za 39, ili si malo više platio?
Kakogod, ne čekaj ništa za vunu, ako je lako dotupan tavan, samo se ti samostalno popni jedno jutro i to razvuci (imaš ovdje detalje kako, a veoma je jednostavno u suštini). Ako baš nemaš vremena, barem kupi vunu i odrolaj ju samo (pet do deset minuta posla), pa kad uhvatiš par sati slobodno, odradi sa folijama i po redo kako treba.
Najgore ti je ostaviti da te tuče sad preko ljeta odozgo.

Jesam, poslao mi je kolega link od prodavnice.
Resicemo i tavan, samo da odlucim kako 😀 poslao sam ti DM da ne gusim ovu temu pricom o izolaciji.
Hvala svima na pomoci!

Poslednja izmena:
Malo sam istraživao i suzio sam izbor na sledeće (Iako deluje da ih ima dosta bilo ih je više)
Cene su sa ePonude najniže

E sad, ne znam da li bi i kako bi više trošila neka od 12k BTU od one od na primer 9k BTU ?
Meni svakako treba za sobu 15m2 ali zna da bude baš toplo, i ima izolacija.

Da li je neko imao neke od ovih i kako su se pokazale? Bitno mi je samo hladjenje jer ću je samo za to i koristiti.

Možda neke informacije nisu 100% tačno ali bi trebalo da jesu:

Medjutim na različitim sajtova su bile različite informacije ali nisam baš neke razlike zapazio osim garancije negde je 2 negde 5 godina.
Ne razumem se baš ali recimo ovo mi je skrenuo pažnju ¨Za IFG12-AACTW piše 12000 BTU, ali u istoj tabeli piše kapacitet hlađenja 2640 W i potrošnja pri hlađenju 850 W, što je praktično isto kao kod IFG09.¨ Ne znam kakve veze ima količina BTU sa W ?

I kakve su ove Venting prvi put čujem a po ovome izgledaju najbolje?

Edit: Iz nekog razloga formating mi ne radi ali je radio u preview pa ću dodati sliku umesto tabele...

Poslednja izmena:
Koju inverter klimu uzeti za sobu od 15m2 za max 300 evra? Glavni fokus je da hladi leti, po mogućnosti ne preglasan.

Za sad razmišljam o VOX IFX09-SCCT koji je na Gigatronu 28.000 sa ugradnjom, zvuči kao odlična cena.

Koju inverter klimu uzeti za sobu od 15m2 za max 300 evra? Glavni fokus je da hladi leti, po mogućnosti ne preglasan.

Za sad razmišljam o VOX IFX09-SCCT koji je na Gigatronu 28.000 sa ugradnjom, zvuči kao odlična cena.
Slično sam pisao poruka iznad tvoje

Ja sam uzeo pre godinu dana pred kraj leta TCL TAC-12CHSD/TPH11I BrezzeIN i ugradio je u Maju ove godine, prvo leto koje hladi u nekih 36m2, setovana na 26C a kada bude malo hladnije ide na 27C i modulira na oko 380W, održava temperaturu u stepen, tiha je i unutrašnja i spoljašnja jedinica. Videćemo kako će se ponašati i hladiti na većim temperatura a ali na ovih 32C je odlično. Stan je u pitanju, 7 sprat, pvc stolarija i izolacija iznutra 5cm.

Što nisi VOX IFX09-SCCT uzeo u obzir ako je tako dobra cena? Šta mu fali?

Ne znam ovako su mi zapale kad sam gledao na Ananasu pa sam ih sve provukao kroz ChatGPT. Sad vidim na ePonudi ima za 24,098

Sad sam video Ai ju je preskočio slučajno ili namerno...i reče mi da je po ceni ista ove od 12.000 BTU
Ista je cena kao IFX12-SCCT

1000 klima nikako izabrati

Mozda uzmem na kraju VOX IFG12-AACTW ali zasto pise negde 2640W a negde 3500W ako je 12000BTU ? Na zvaničnom sajtu je 2640. Ananas, BigBang 3500W
I ne znam kakve li su ove Venting VAC-12CHSD/XAB1 samo što nema WiFi ali kontam da bi moglo preko adaptera

Nazad
Vrh Dno