Šta je novo?

Jeftine klime

Pazi sve to sto si naveo ja ne vidim problem i opet ne bih dao duplo vise za fujicu.Nista ne fali mom aeriju od 39.000🤣
Obicnog coveka nista ovo ne interesuje,to sto smo mi zaludjeni u klime na ovom forumu pa gledamo sve u sitnice to je drugo😂 njemu duva duva,greje greje aj zdravo.

Mislim da ima 22,5kg nisam siguran,jos je nisam otvarao,to 24kg je sa pakovanjem ali moram da proverim.
Javi.. Meni još nije stigla..
Koji je gas unutra? Negde kažu R32 negde R410

Dobro Kinezi idu kad fujitsu vec poredimo sa vox (aux). Eto nama i fujitsu u jeftinim klimama sada.
Salu na stranu: kod svagog brenda, pa cak i kod vox, imaju klime koje su bolje i losije, to sto je pustila cev/ili korodirala na jednoj klimi nakon 5 godina - desava se, sta je tu je (verujem da se isplatila za tih 5 godina rada). Isto tako na novim mitsu zna ponesto da zafali, a tek izasle sa fabrike. A sta kad isto rikne odmah nakon isteka garancije, a placena 5 puta skuplje? Mi smo u temi jeftinih klima i gledamo kako za najmanje moguce pare da se ogrejemo. Moja klima se isplati za dve grejne sezone - sve preko toga - usteda na peletu i radost da ne moram da cistim kotao. A jos i leti radi 24/7. 5 godina nek odrinta tako - super, doci ce nova i mozda efikasnija na red.

Jeste se isplatila ali je isto tako i potrošila dosta jer joj je minimalna modulacija 380W. Precizno održava, ne krcka plastika, defrost jeste nešto glasniji ali ne preterano. Ali kad kažeš ¨nek radi 5god¨ za 30k koliko je plaćena obično misliš da će raditi i nešto preko a ne da rikne posle mesec dana zar ne? Na stranu što grejala najmanju prostoriju sa najnižom potrebnom temperaturom i nikad nije hladila. Pa šta da kažem za moje Fujitsu LGC (2god garancije), one ne rade možda mesec ni toliko u godini a to su klime iz 2011... greju, hlade.
Koliko para toliko muzike, uvek bilo.

Javi.. Meni još nije stigla..
Koji je gas unutra? Negde kažu R32 negde R410
Izgleda da si u pravu,ako ja lepo razumem ovo ispada 24kg a 26kg sa pakovanjem?
Neko je bio pisao ovde da je 22,5kg ali to nije tacno izgleda.
A za gas pise ovo gore R32

Prilozi

• IMG_8208.jpeg
    IMG_8208.jpeg
    121.7 KB · Pregleda: 92
  • IMG_8209.jpeg
    IMG_8209.jpeg
    153.3 KB · Pregleda: 64
Jeste se isplatila ali je isto tako i potrošila dosta jer joj je minimalna modulacija 380W. Precizno održava, ne krcka plastika, defrost jeste nešto glasniji ali ne preterano. Ali kad kažeš ¨nek radi 5god¨ za 30k koliko je plaćena obično misliš da će raditi i nešto preko a ne da rikne posle mesec dana zar ne? Na stranu što grejala najmanju prostoriju sa najnižom potrebnom temperaturom i nikad nije hladila. Pa šta da kažem za moje Fujitsu LGC (2god garancije), one ne rade možda mesec ni toliko u godini a to su klime iz 2011... greju, hlade.
Koliko para toliko muzike, uvek bilo.
Skuplja klima se isplati na duže staze ukoliko je primarno grejanje. Meni se 12LTCA isplatio u odnosu na 12LEC koji je bio upola jeftiniji (1000 vs 500eur) samo u razlici u potrošnji struje do sad za ovih 14 sezona. A sve vreme imam jači i kvalitetniji uređaj. Kako cena struje bude rasla, ovo će biti još izraženije. Kome klima treba samo da hladi mesec-dva godišnje nema računa da kupuje skupo.

Jutros mi je crkao najverovatnije kompresor na spoljnjoj jedinici Bergen Apollo T 12k.
Juce sam dosao oko 3 ujutru iz grada i kako sam prisao kuci cujem da klima radi sve glasnije. Ne znam zasto pogledao sam Tuya aplikaciju i vidim da je za 3 sata rada potrosila skoro 8kw. Reko mozda nesto brlja aplikacija ili ne meri dobro. Kako sam ustao i zaboravio sam na to i reko ajde da pogledam koja je potrosnja oko 13h kad ono
Screenshot-20251123-132343-Tuya.jpg

Za 13h i 23min 25.47kw. Gledam i ne verujem. Reko mora da je uticnica pobrljavila. Skinem je sa Tuya uticnice i stavim je direktno u uticnicu. Poiskljucujem bojler i sve moguce vece potrosace i pratim je narednih par sati koliko ce potrositi na satu/brojilu. Ona konstantno trosi oko 1.5-2kw. Pri tom greje poprilicno slabo, ide relativno cesto u defrost (ne mogu reci bas koliko cesto ali recimo jednom u sat vremena koliko sam ja primetio), vibracije se osecaju preko zida (nikada to nije bio slucaj), a jutros me je docekala sva bela (sace je inace plave boje, a jutros je bilo kompletno belo), sa dosta leda ispod tacne i culo se kao da ventilator udara o led iznutra. Medjutim kako sam je pogledao ona je iznutra bila cista i sav led je bio spolja. Mislio sam posto se tako zaledila mozda je defrost u pitanju. Medjutim ona je radila jos 30min tako i tek je otisla u defrost i tek se onda sav taj led i zaledjeno sace otopilo.
Situacija je bila sve gora i gora u roku od 3-4 sata i onda je krenuo da se jako cuje kompresor. U isto vreme pisti i bruji, napolju se bas jako cuje, a pocelo je da se cuje i iznutra. Toliko glasno da nadjacava ventilator unutrasnje jedinice.
Nazovem servisere koji su je i ugradili i bez nekog rastezanja odmah mi je receno da su u poslednje vreme 10 takvih spoljasnjih jedinica promenili jer to im je ove sezone ocigledna mana. Posto sam uzeo preko Ananasa i prodavnice Vitez&Kom najverovatnije cu dobiti samo zamenu spoljne jedinice, a da sam uzeo preko servisera ili Energy Net-a mogao bih veoma lako dobiti povrat novca. Sto bi mi iskreno i odgovaralo jer sa klimom sam totalno nezadovoljan jos od pocetka proslog meseca kada sam je prvi put prebacio na grejanje. Na hladjenju je recimo ok ali za grejanje i moje potrebe je jako slaba. Radije bih doplatio i uzeo nesto bolji klima uredjaj.
Tasta ima tu Bergen Apollo T 12k(Haier)klimu.Nikada nije koriscena za grejanje.Danas ja pre posla resim da je ukljucim i vidim kako ce raditi na nekih 8°C.Primetim da je uzasno spora dok krene da duva topao vazduh.U sobi bilo negde oko 20°C i ja je podesim na 22.Cujem ja nesto bruji u sobi,kad ono SJ.Bukvalno bruji cela soba.Izadjem napolje,a SJ se cuje kao da mi leti helikopter iznad glave.Ljudi moji,ja cuo nisam u zivotu bucniju SJ.Ono je nepodnosljivo i neprihvatljivo.Mogu samo da zamislim,da je radila prosle noci na -1 i magla.Posle svakog standby-a i gasenja,bruji nenormalno.Pratim potrosnju,a ona negde na 600w.Rekoh,ajde mozda je na preko 1000w u startu.Medjutim,ova igracka od klime izgleda da tako radi.Za grejanje,ovo cokocalo,zaobici u sto sirem luku ili uzeti na popustu kad bude za nekih 10000 din.Cisto da nervirate sebe i komsiluk.

Tasta ima tu Bergen Apollo T 12k(Haier)klimu.Nikada nije koriscena za grejanje.Danas ja pre posla resim da je ukljucim i vidim kako ce raditi na nekih 8°C.Primetim da je uzasno spora dok krene da duva topao vazduh.U sobi bilo negde oko 20°C i ja je podesim na 22.Cujem ja nesto bruji u sobi,kad ono SJ.Bukvalno bruji cela soba.Izadjem napolje,a SJ se cuje kao da mi leti helikopter iznad glave.Ljudi moji,ja cuo nisam u zivotu bucniju SJ.Ono je nepodnosljivo i neprihvatljivo.Mogu samo da zamislim,da je radila prosle noci na -1 i magla.Posle svakog standby-a i gasenja,bruji nenormalno.Pratim potrosnju,a ona negde na 600w.Rekoh,ajde mozda je na preko 1000w u startu.Medjutim,ova igracka od klime izgleda da tako radi.Za grejanje,ovo cokocalo,zaobici u sto sirem luku ili uzeti na popustu kad bude za nekih 10000 din.Cisto da nervirate sebe i komsiluk.
Takve klime su samo za hladjenje i nista vise...

Zemljak,od tih jeftinijih Hisense ili Midea.Ja imam energy pro plus model greje i hladi super.Neka ti vise kazu ovi sto imaju istu kako radi posto ja uglavnom koristim u prelaznom i jednom je radila na minusu.
Ja imam hisense energy pro X 18. Meni je ok grejem 45m2 na 24c bez problema ne izolovanog sprata kuce bez izolacije kada je -, sa +5... otvaram vrata sobe i grejem jos 15m2
Zadovoljan sam, lepo radi. Df traje 8-10 min kad ga ima na vlaznom vremenu.
Spoljanu jedinicu bukvalno ne cujem ni kad se pali ni kada radi dok ne dodjem do nje. Unutrasnja jedinica mi je konstantno na duvanju 5 brzina(zbog velicine prostorije) nije bucno
Proveri Scop i Cop, mislim da ti hisense energy pro x 12 ima najbolju ustedu energoje od svih nabrojananih, mislim da je za 12" Scop 5.3

Pa i meni je tako brujala kada je poceo crkavati kompresor. Pre toga je stvarno radila bas tiho i bez ikakvih vibracija. I na grejanju i na hladjenju.
Potrosnja jeste takva, oko 500-600w dok modulira.

Pa i meni je tako brujala kada je poceo crkavati kompresor. Pre toga je stvarno radila bas tiho i bez ikakvih vibracija. I na grejanju i na hladjenju.
Potrosnja jeste takva, oko 500-600w dok modulira.
Ovo je bas bucno.Koliko cujem kad sam pored nje,jeste kompresor.Badza ima Bergen Q.Nista nije bolja ni ona.Teske olupine.

Ovako je krenulo sa problemima u prvih 10 sekundi audio snimka, a kako se zavrsilo par sati kasnije cuje se u poslednjih 17 sekundi. To je bas bilo brujanje koje se culo i u kuci, a napolju se culo tako da su i komsije 250m dalje pitali sta se desava.

Ovako je krenulo sa problemima u prvih 10 sekundi audio snimka, a kako se zavrsilo par sati kasnije cuje se u poslednjih 17 sekundi. To je bas bilo brujanje koje se culo i u kuci, a napolju se culo tako da su i komsije 250m dalje pitali sta se desava.

Potpuno isti zvuk.Moracu da reklamiram.

Da li ste probali dok se tako čuju da pritiskate spoljni na različitim mestima, možda se ti čuje neki lim?

^
Bas to. Neka jednom i od garancije bude koristi. Ugradnju sam sudeci po cenama na forumu platio poprilicno skupo ali sam isao na tu varijantu da su ovo serviseri i majstori, a ne samo monteri kao vecina. Sto mi je na kraju i dobro doslo jer bi vecina montera rekla 'snadji se pa reklamiraj', a ovi su uzeli da to sve sami odrade i kada druga spoljasnja jedinica stigne da je zamene.

Nisam probao da pritiskam lim jer sam nazvao servisera koji je ugradio klimu, i rekao da se najverovatnije cuje kompresor. Sto mi je on odmah i potvrdio. U pocetku sam mislio da ima nesto unutra pa da kaci ventilator, a kada je tako krenuo da "krklja" pa da zuji i bruji postalo je veoma ocigledno da je kompresor i sa koje strane buka dolazi.

Ako je neka "uteha" odmah sam pitao servisera te nove spoljasnje jedinice kada su zamenili da li su jos imali reklamacija na njih? Kaze da nisu, a te klime rade vec par meseci.

Vox IHD12 ima manje topao izduv od Fujitsu 09KMCC. Testirao preksinoć. Buka spoljne jedinice je takođe prilično različita. Fujitsu-ov kompresor radi na većoj frekvenciji, ventilator spoljašnje se skoro ni ne čuje, a sve skupa dosta tiše od Vox-a. Jest bila razlika u ceni, Vox 37k na akciji, Fuji 60k redovna cena (vrv je moglo manje da sam jurio akcije). Plastika na unutrašnjoj Vox kao da će da se raspadne kad je otvaram. Jedna unutrašnja (turbina) bučnija od druge iste takve Vox. Fuji tiša unutrašnja od obe Vox. Uglavnom sad se kajem što sam štedeo.
Malo si zapravo uporedio babe i žabe po pitanju kvaliteta.
Porediš Fujitsu 9-tku od 60.000 dinara sa VOX 12-com koja je plaćena 37.000 dinara sa sve isporukom. To su dve potpuno različite klase uređaja, i normalno je da Fuji bude tiši, finije sklopljen i generalno kvalitetniji.
Što se buke tiče, kod IHD12 ne tandrče ništa niti išta škripi. Ne znam ni ko uopšte otvara unutrašnju jedinicu toliko da bi mu smetala plastika — bitno je da tokom rada ne pravi zvukove. Spoljna tiho huči, a unutrašnja deluje “glasnije” samo zato što ima jači protok vazduha. Ništa neprijatno za uvo, barem meni.

Pa moram nekad da očistim filtere, normalno da ću da otvaram poklopac unitrašnje. Ta ista IHD12 se prodavala po "redovnoj" ceni od 50k. Toliko ne vredi ni u ludilu.

Šta je najpametnije uzeti od jeftinijih 12-ica za dogrevanje dve sobe koje ukupno imaju oko 20 kvadrata?

Pa moram nekad da očistim filtere, normalno da ću da otvaram poklopac unitrašnje. Ta ista IHD12 se prodavala po "redovnoj" ceni od 50k. Toliko ne vredi ni u ludilu.
IHD12 je Aux Halo ASW-H12B6B4-HAR3DI
Ovakve karakteristike klime se tesko i retko nadju u rangu klima od 35k dinara.

Inace imam original daljinski kao kod Aux sa slike.
Daljinski porucen sa Alija, nije original, nema pozadinsko svetlo, ali rade sve komande, sluzi svrsi.
Imam i original sa pozadinskim svetlom, sa funkcionalnom I-feel opcijom rada.
To su dve identicne klime.

IHD12 je Aux Halo ASW-H12B6B4-HAR3DI
Ovakve karakteristike klime se tesko i retko nadju u rangu klima od 35k dinara.

Inace imam original daljinski kao kod Aux sa slike.
Daljinski porucen sa Alija, nije original, nema pozadinsko svetlo, ali rade sve komande, sluzi svrsi.
Imam i original sa pozadinskim svetlom, sa funkcionalnom I-feel opcijom rada.
To su dve identicne klime.
Ovo je daljinski kao za pojedine Midea klime. Ja sam uz Vox dobio neki mali kockasti daljinski, nije tako lep kao ovaj sa slike.

Nije, bas ih slabo razlikujes ako ti je ovo kao za mideu
ovo je bas tipican Aux daljinski, uz VOX 18 ide ovakav daljinski

Sličan je Mideinom tj. njenim derivatima.

Jeste ružan ali je jako funkcionalan.

Takodje Vox klime imaju neke jako interesantne opcije koje druge klime nemaju.

Nazad
Vrh Dno