Jutros mi je crkao najverovatnije kompresor na spoljnjoj jedinici Bergen Apollo T 12k.
Juce sam dosao oko 3 ujutru iz grada i kako sam prisao kuci cujem da klima radi sve glasnije. Ne znam zasto pogledao sam Tuya aplikaciju i vidim da je za 3 sata rada potrosila skoro 8kw. Reko mozda nesto brlja aplikacija ili ne meri dobro. Kako sam ustao i zaboravio sam na to i reko ajde da pogledam koja je potrosnja oko 13h kad ono
Za 13h i 23min 25.47kw. Gledam i ne verujem. Reko mora da je uticnica pobrljavila. Skinem je sa Tuya uticnice i stavim je direktno u uticnicu. Poiskljucujem bojler i sve moguce vece potrosace i pratim je narednih par sati koliko ce potrositi na satu/brojilu. Ona konstantno trosi oko 1.5-2kw. Pri tom greje poprilicno slabo, ide relativno cesto u defrost (ne mogu reci bas koliko cesto ali recimo jednom u sat vremena koliko sam ja primetio), vibracije se osecaju preko zida (nikada to nije bio slucaj), a jutros me je docekala sva bela (sace je inace plave boje, a jutros je bilo kompletno belo), sa dosta leda ispod tacne i culo se kao da ventilator udara o led iznutra. Medjutim kako sam je pogledao ona je iznutra bila cista i sav led je bio spolja. Mislio sam posto se tako zaledila mozda je defrost u pitanju. Medjutim ona je radila jos 30min tako i tek je otisla u defrost i tek se onda sav taj led i zaledjeno sace otopilo.
Situacija je bila sve gora i gora u roku od 3-4 sata i onda je krenuo da se jako cuje kompresor. U isto vreme pisti i bruji, napolju se bas jako cuje, a pocelo je da se cuje i iznutra. Toliko glasno da nadjacava ventilator unutrasnje jedinice.
Nazovem servisere koji su je i ugradili i bez nekog rastezanja odmah mi je receno da su u poslednje vreme 10 takvih spoljasnjih jedinica promenili jer to im je ove sezone ocigledna mana. Posto sam uzeo preko Ananasa i prodavnice Vitez&Kom najverovatnije cu dobiti samo zamenu spoljne jedinice, a da sam uzeo preko servisera ili Energy Net-a mogao bih veoma lako dobiti povrat novca. Sto bi mi iskreno i odgovaralo jer sa klimom sam totalno nezadovoljan jos od pocetka proslog meseca kada sam je prvi put prebacio na grejanje. Na hladjenju je recimo ok ali za grejanje i moje potrebe je jako slaba. Radije bih doplatio i uzeo nesto bolji klima uredjaj.