Šta je novo?

Jeftine klime

Kakve su prenosne klime za kucnu upotrebu? Je l' se isplati tako nesto ili ne?
Ne, ne i ne.

Nisam odavno bio u prostoru sa prenosnom klimom do pre neki dan. Razne misli su mi padale na pamet... Na sreću, brzo sam izašao iz kancelarije u kojoj je bila ta klima.

Planira tasta da uzme za kucnu upotrebu, pa zato pitam. Znaci losa stvar?

Nemam nikakvo predznanje oko teme, klimu sam samo u kolima koristio...
Nabastam u Maksiju na VOX IJF12-PCPMW 37000 din kao neka akcija.

Treba mi za prostoriju od 15 kvadrata, izolacije na kuci nema, potrebna leti da rashladi kada su vrucincine i zimi za grejanje u prelaznom periodu, kada dodjem kuci pa da ne lozim vatru od tipa 18 do 22... Sto bi se reklo da malo smlaci i podgreje, ne bih se grejao preko zime, grejem se na drva..

Ono sto me najvise zanima je da li je model OK za te pare i koliko to realno trosi kada hladi i greje na sat.. Najprostije za racunicu mi je koliko wati ili KW trosi na sat vremena rada..
Da bih izracunao da li je rentabilno za upotrebu.
U suštini tebi klima treba, pa treba (bar za hlađenje)... bez obzira na to koliko će da troši, tako da odredi budžet i kupi nešto.
Planira tasta da uzme za kucnu upotrebu, pa zato pitam. Znaci losa stvar?

Manji kapacitet i znatno veća buka u odnosu na standardni split. Bolje da uzme bilo koji jeftiniji Vivax ili Vox nego ovo.

Ako nema izolacije, nema je ni za drva. Neka kaze koliko ga kostaju drva za jednu sezonu pa da vidimo koliko je to kw/h. U 15kvm nema sanse da klima trosi vise od 500w u proseku, pa neka radi 24h bez prestanka. To je 360 kw/h mesecno, od prilike
Pričaš gluposti...
Drva greju 300 stepeni a klima daj bože 50 stepeni da duva, kako to može biti isto samo ti znaš...

Drva s razlogom koriste na objektima bez izloacije, a klime su nisko temperaturno grejanje i izolacija je obavezna.

• Like
Reagovanja: Ira
Strucnjak,
moji kuci greju 18-ticom 45+8=53kvm. Pre toga su grejali na pec na ugalj, 5-6 tona za sezonu, puta 250 evra i rintaj po ceo dan. Kuca nema izolaciju, samo blok i malteracija, tek treba da dodje stiropor i fasada. Idi njima kazi da pricam gluposti pa mi se javi!

Nabastam u Maksiju na VOX IJF12-PCPMW 37000 din kao neka akcija.
Nije to nikakva akcijska cena, pogledaj na eponudi, tako da nema razloga da se ogranicavas na taj model (ne znam da li je dobar ili los, potpuno mi je nepoznat, samo mi je bilo zanimljivo da proverim kakvu to maxi daje akciju na klimu).

Mene izolacija za tako neku sobu koštala možda 20-25k, a napravila brdo razlike. Mada ako mora majstor da odradi, onda dodaj još toliko.

Ma to je druga stvar, naravno da izolacija znaci, zbog komfora i zbog finansija, klima bi duplo manje trosila sa izolacijom svakako. Hteo sam samo da kazem da sobu od 15kvm moze bez problema da greje bilo koja kineska klima, bez obzira sto prostorija nema izolaciju, nije valjda samo busan blok, ima i malteracija na zidu. A to sto sam mu rekao da uzme bolju klimu i da izbaci sporet na drva, rekao sam mu da ne bi brinuo za grejanje, da moze i na -10 da radi kako treba, a sa druge strane da ima kolko tolko dobru kulturu rada i prelaznom periodu i leti na hladjenju. Pare koje ce da da za drva neka ulozi u bolju klimu

Nije to nikakva akcijska cena, pogledaj na eponudi, tako da nema razloga da se ogranicavas na taj model (ne znam da li je dobar ili los, potpuno mi je nepoznat, samo mi je bilo zanimljivo da proverim kakvu to maxi daje akciju na klimu).
Pa kao par hiljada jeftinija nego na sajtu Vox-a.
Ti to da izracunas nema sanse, bez uvrede, retko ko i moze da izracuna to jer potrosnja zavisi najvise od prostora i vremenskih uslova a najmanje od klime.
Bolje kupi bolju klimu i izbaci sporet napolje i grej se samo na klimu, ako nemas problema sa cestim nestancima struje..
Drugar, nemam ja samo tu jednu prostoriju pa da se grejem na klimu.. kako napisah treba mi samo za tu prostoriju i to je to, na drva se grejem i to ce tako da ostane..
Zna li se koliko trosi na maksimumu, recimo odsrafim je leti da hladi maksimalno i otvorim vrata i prozore da ulazi jara, ili zimi ukljucim maksimalno da zagreva a opet pootvaram sve.. znaci koliko najvise moze da potrosi za sat vremena..
Ako nema izolacije, nema je ni za drva. Neka kaze koliko ga kostaju drva za jednu sezonu pa da vidimo koliko je to kw/h. U 15kvm nema sanse da klima trosi vise od 500w u proseku, pa neka radi 24h bez prestanka. To je 360 kw/h mesecno, od prilike

Ne kostaju me nista ( kostaju me ledja ) radim pomalo sa tim pa tako i obezbedim sebi drva.. na drva se greje cela kuca i to da se poredi sa tim prdavcem sto ce nesto malo da dune u tih 15 kvadrata ne moze nikako.. kod mene se u sred cice zime ide u majici i sorcu po kuci.. to ni jedna klima ne moze da obezbedi jer bi morala non stop da duva da bi drzala 25 - 27 stepeni koliko nabijaju drva a opet kod mene nema sanse da bi nabila toliko..
Mene najvise zanima kako i koliko trosi pomenuta klima..

Ma to je druga stvar, naravno da izolacija znaci, zbog komfora i zbog finansija, klima bi duplo manje trosila sa izolacijom svakako. Hteo sam samo da kazem da sobu od 15kvm moze bez problema da greje bilo koja kineska klima, bez obzira sto prostorija nema izolaciju, nije valjda samo busan blok, ima i malteracija na zidu. A to sto sam mu rekao da uzme bolju klimu i da izbaci sporet na drva, rekao sam mu da ne bi brinuo za grejanje, da moze i na -10 da radi kako treba, a sa druge strane da ima kolko tolko dobru kulturu rada i prelaznom periodu i leti na hladjenju. Pare koje ce da da za drva neka ulozi u bolju klimu
Pisao sam već, ali sličnu veličinu sobe ima moj brat, i on je šporet skroz zamenio onom Vivax 12 AEMI.
Tu sam uradio spoljnu izolaciju 10cm stiropor i na gornju ploču stavio nekih 10cm staklene vune.

Klima mnogo lakše i brže zagreje prostor, a mesečno račun je bio nekih 200-300kw više, mada on voli baš toplo, tako da je radila na 25-27 celu zimu. Za nekoga kome je okej 20-23, verujem da bi to trošilo manje.

Ovo pričam za banat gde su temperature ove zime bile između -10 i 5-10c. Ako čovek živi na jugu gde su drva jeftinija, onda to treba uzeti u obzir pa izračunati.

Ok je ta IJF12 za 35k, prakticno ista kao IJL12 samo bez grejaca SJ. A AEMI je cudna sprava, razliciti podaci
aemi2.jpgaemi.pngaemi+.png

Aemi (bar ova moja) ima jako slab izduv i stalno mora da se drži fan na max, a nalazi se u sobi od 10 kvm i o tome treba voditi računa. Prostor od recimo 30ak kvm bi jako jako dugo hladila jer taj hladan vazduh praktično se oseti najviše do 2 m od klime. U turbo modu malo pojača...

Ova naša je kupljena u metalcu prošle godine.
Vivax 12CH35AEMI+ R32

Nisam primetio da je slab izduv kao što maxy kaže, naprotiv, brat je drži na minimum fan speed od kako smo kupili klimu jer su ostale brzine prejake. Moguće da je ova novija pa možda su promenili u njima u odnosu na tu njegovu.
Kad ugradimo ovu TCL, videću koja je razlika.

Inače evo ova dva lista informacija, pa kome treba.
1749218081074.png1749218105007.png

N papiru Pdesignh 2.8, a u praksi verovatno na -2 C i jeste.

Pa kao par hiljada jeftinija nego na sajtu Vox-a.

Drugar, nemam ja samo tu jednu prostoriju pa da se grejem na klimu.. kako napisah treba mi samo za tu prostoriju i to je to, na drva se grejem i to ce tako da ostane..
Zna li se koliko trosi na maksimumu, recimo odsrafim je leti da hladi maksimalno i otvorim vrata i prozore da ulazi jara, ili zimi ukljucim maksimalno da zagreva a opet pootvaram sve.. znaci koliko najvise moze da potrosi za sat vremena..

Ne kostaju me nista ( kostaju me ledja ) radim pomalo sa tim pa tako i obezbedim sebi drva.. na drva se greje cela kuca i to da se poredi sa tim prdavcem sto ce nesto malo da dune u tih 15 kvadrata ne moze nikako.. kod mene se u sred cice zime ide u majici i sorcu po kuci.. to ni jedna klima ne moze da obezbedi jer bi morala non stop da duva da bi drzala 25 - 27 stepeni koliko nabijaju drva a opet kod mene nema sanse da bi nabila toliko..
Mene najvise zanima kako i koliko trosi pomenuta klima..
Kad bi se obukli kako dolikuje zimi (trenerka, duks) možda bi sačuvao ta leđa malo.
Ne troši klima (ni jedno grejno telo) već sam objekat a ti grejnim telom vraćaš te gubitke.
Kad krene opis majica, šorc zimi odmah ljudima kažem, nije klima za vas - kao ni za tebe.

Kad bi se obukli kako dolikuje zimi (trenerka, duks) možda bi sačuvao ta leđa malo.
Ne troši klima (ni jedno grejno telo) već sam objekat a ti grejnim telom vraćaš te gubitke.
Kad krene opis majica, šorc zimi odmah ljudima kažem, nije klima za vas - kao ni za tebe.

Citiracu sebe.
Treba mi za prostoriju od 15 kvadrata, izolacije na kuci nema, potrebna leti da rashladi kada su vrucincine i zimi za grejanje u prelaznom periodu, kada dodjem kuci pa da ne lozim vatru od tipa 18 do 22... Sto bi se reklo da malo smlaci i podgreje, ne bih se grejao preko zime, grejem se na drva..

Kao prvo ja nisam nigde rekao niti planirao da se grejem na klimu, a kao drugo moja je stvar da li cu zimi da budem u gacama ili u jakni, ja sam navikao da budem u gacama kao i moje komsije, kada lozimo lozimo, ne stedimo ne kalkulisemo i ne merimo, hocemo da nam bude toplo, kada vidim one mucenike sto se greju na gas ili pelet kako namicu sa 20 na 21 stepen pa ajde 21.5 samo da sto manje potrosi, meni nije dobro.

Dakle neki prelazni period septembar, oktobar kada je uvece vec hladnjikavo i nekad nije prijatno da se sedi bez da se nalozi zargonski receno jedna vatra, e pa da se ne bi lozila, onda u jednoj prostoriji da se malo smlaci i zagreje..

Kako merite potrosnju? To imaju neke sa tim podacima, ili uredjaj ispred klime?

I jedno i drugo

1.5 kw/h
Eto sada znas

Procackah malo po specifikaciji, pise :

''Kapacitet hlađenja 3500 W i Kapacitet grejanja 3800 W'' ( sta god ovo da znacilo )
''Potrošnja struje pri grejanju 1100 W i Potrošnja struje pri hlađenju 1180 W''

Na sta se odnosi ova deklarisana potrosnja, da li na maksimalnu mogucu, ono sto sam ja rekao otvoris vrata i prozore u sred zime u pustis je da duva da zagreje, znaci ne moze trositi preko toga, ili je potrosnja u nekom optimumu rada za odredjene uslove na koliko se to vec testira ?

Ne odnosi se ni na šta u praktičnom smislu, jer se radi o inverteru. Da se radi o on off klimi, to bi bila potrošnja prilikom rada kompresora.
12ca može trošiti preko ovih vrednosti, ali se to u praksi viđa samo u kraćim periodima rada ili ukoliko klima greje ili hladi prostor za koji nije namenjena.

Nazad
Vrh Dno