Šta je novo?

Jeftine klime

Pa dobro, koristi sa TA nižu tarifu kao akumulaciju za preko dana.
Ko koristi TA moraće da menja način ili da pojačava izolaciju jer ulazak u crvenu zonu se nikako ne isplati, onda treba gledati druge vrste grejanja tipa gas, drva itd.

TA na nižu tarifu je kao klima sa SCOP=3, jer i klima radi noću

Ma sve je to jasno ali ko cepa više od 1200kWh mesečno moraće da menja nešto jer će da bude dranje plus struja poskupljuje od oktobra 7% (to ce da bude 9% posle poreza i svih nameta).

TA na nižu tarifu je kao klima sa SCOP=3, jer i klima radi noću
SCOP je neka srednje određena efikasnost u sezoni a za noćni mod koji je taj ekstremniji deo dana ili sezone je bitniji COP.
COP na -10 i -15 je takav da ga svi proizvođači kriju jer je oko 2 i promenjljiva je vrednost koja pada sa padom temperature tako da ne mora da se objašnjava zašto japanci mahom prave uređaje do -15 jer je posle toga već bolje da se koristi neka druga alternativa.
Poenta sa TA peći je da upije 3 puta jeftiniju struju i da je emituje kad je skupa struja i smanji potrošnju i same klime na skupoj struji.
Lično sam testirao te kombinacije i samo AC i kombinacija AC i TA i ova druga je na kraju davala više KW ali manje dinara na kraju u računu.
Sve je to lepo dok imam tu mogućnost jer po meni svaki neistrošeni KW noću je gubitak da li ga troši AC ili TA bitno je da ne zakoračiš u RED ALERT.
Žao mi je što to neki ne shvataju i olako vređaju sve one koji koriste TA peć ali meni račun bude manji.
Naravno da nije isplativo i pametno sad kupovati TA umesto invertera, ali ja sam to imao i za leto mi jedna klima vrši posao ali za zimu mora da se dopunjuje sa TA ili da ubacujem drugu jer je veći stan.
Svakako ću opet kad god budem mogao da dopunjujem TA jer oslanjati se samo na klimu u ovoj državi nije baš mnogo sigurno.
A da ne pominjem što ne mogu da ukiselim mleko na AC xD.

SCOP je neka srednje određena efikasnost u sezoni a za noćni mod koji je taj ekstremniji deo dana ili sezone je bitniji COP.
COP na -10 i -15 je takav da ga svi proizvođači kriju jer je oko 2 i promenjljiva je vrednost koja pada sa padom temperature tako da ne mora da se objašnjava zašto japanci mahom prave uređaje do -15 jer je posle toga već bolje da se koristi neka druga alternativa.
Poenta sa TA peći je da upije 3 puta jeftiniju struju i da je emituje kad je skupa struja i smanji potrošnju i same klime na skupoj struji.
Lično sam testirao te kombinacije i samo AC i kombinacija AC i TA i ova druga je na kraju davala više KW ali manje dinara na kraju u računu.
Sve je to lepo dok imam tu mogućnost jer po meni svaki neistrošeni KW noću je gubitak da li ga troši AC ili TA bitno je da ne zakoračiš u RED ALERT.
Žao mi je što to neki ne shvataju i olako vređaju sve one koji koriste TA peć ali meni račun bude manji.
Naravno da nije isplativo i pametno sad kupovati TA umesto invertera, ali ja sam to imao i za leto mi jedna klima vrši posao ali za zimu mora da se dopunjuje sa TA ili da ubacujem drugu jer je veći stan.
Svakako ću opet kad god budem mogao da dopunjujem TA jer oslanjati se samo na klimu u ovoj državi nije baš mnogo sigurno.
A da ne pominjem što ne mogu da ukiselim mleko na AC xD.
Imam i ja TA, onu najmanju u sobici od 9kvm. Jednostavno ta soba je premala za klimu, a TA je greje kao Sunce. Ali to je apecifičan slučaj gde TA mora da se upotrebljava. U svakoj drugoj varijanti moderan i efikasan hyperinverter će da obriše pod sa TA pećkom, i po performansama i po ceni utrošene el energije

Imam i ja TA, onu najmanju u sobici od 9kvm. Jednostavno ta soba je premala za klimu, a TA je greje kao Sunce. Ali to je apecifičan slučaj gde TA mora da se upotrebljava. U svakoj drugoj varijanti moderan i efikasan hyperinverter će da obriše pod sa TA pećkom, i po performansama i po ceni utrošene el energije
Ajde opet da pojasnim.
Ne poredim TA protiv AC - tu si kompletno sve u pravu.
Poredim TA+AC nasuprot samo AC i to u specifičnoj našoj situaciji u Srbiji gde imamo te tarife i odnost skupa jeftina 3 prema 1.

Pa ja živim u Srbiji. Odnos skupe i jeftine je 4:1. Klima 50% struje potroši noću ako se ne smanjuje temp na daljinskom, jer takve su nam zime. Prosečna zimska temperatura je +5°C za Beograd, što je 2° manje od onih 7°C za koje se postavljaju podaci o COP, nominalnoj snazi, itd. Ne može TA peć biti jeftinija kad se sve sabere. Noću bi COP morao biti 1 da bi bili jednaki troškovi, a danju 4. Složićemo se da to nije tako. COP 4 se ostvaruje i za niže temperature od prosečne, dok je noću retko ispod 3. I kako TA može biti jeftinija, sem ako se ne poredi neka krš klima sa očajnim COP/SCOP? Davno sam računao, i došao do računice da je SCOP 3 neka vrednost gde se klima i TA ravnaju po ceni u grejanju. A moderne klime guraju SCOP od 5 lagano. 12LTCA iz 2011-te ima SCOP 4.6, i to za Pdesign od 4kW@-10°C. Kod mene ni ne priđem toj snazi, pa je realno SCOP i veći. TA nema ekonomsku računicu, služi samo radi komfora. Ili ako se greješ na klimu sa lošijim performansama, gde je Pdesign @-7°C 2.5kW a SCOP 4, pa realno bude i manji.

Poslednja izmena:
Vrh Dno